Harju Elekter hästi hajutatud riskid? - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Harju Elekter hästi hajutatud riskid?

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Täna avaldas Harju Elekter oma majandustulemused -esimene poolaasta kasum -6%, käive -1,7%. Esmapilgul suhteliselt kehvad näitajad. Aga arvestada tuleks, et teises kvartalis toimus majandustulemuste oluline paranemine.

    Riskide hajutamise all mõtlen kodumaa ja välismaa tasakaalustatust- kuigi firma eksport vähenes esimene poolaasta 24%, säilis tootmises eelmise aasta tase just tänu siseturule. Elektriseadmete müük + 11% ja kaubandustegevus +49%. Seega võiks lugeda firma esimese poolaasta tulemused edukaks.
  • Harju Elekter on seisuga 28.11 müünud käesoleval aastal 31 000 PKC Groupi aktsiat.
    Osalus PKCs on langenud 606 339 aktsiani ehk omatakse 10,6% ettevõttest.

    PKC aktsiaid on müünud ka PKC CEO Harri Suutari. Kui novembri lõpus oli tegevjuhil veel 282 000 aktsiat, siis nüüd on neid alles alla 60 000. Eile pühjendas tegevjuht aktsiate müüki protestiga Soome riigi plaani vastu topeltmaksustada dividendid.

    Tom Hakalax on vähendanud osalust 221 400 -> 171 400
    Matti Eestilä 207 200-> 157 400
    Vähemal määral on aktsiaid müünud ka juhatuse liige Veikko Ravaskan, kes on hetkel suurim eraisikust aktsiaomanik 278 200 aktsiaga.
  • PKC aktsiate hinna liikumine on Harju Elektrile oluline kuna 2003 aasta 9 kuu kasumist 110,8M krooni tuli tervelt 81,3M PKC Groupi aktsiate tõusu arvelt.

    Kui PKC aktsia on oma 2 nädala tagusest tipust 10% kukkunud, siis Harju Elektri aktsia üritas veel eile kõigi aegade kõrgeimat taset korrata.
  • Seletage võhikule, millest on tingitud huvipuudus HAE suhtes vaatamata parimale P/E-le? Madal likviidsus jõnksutab liialt hinda?
  • Ma pean Harju Elektrit üheks kallimaks aktsiaks Tallinna börsil. Puhaskasumi põhjal P/E leidmine on mõttetu, kuna kasumi "kvaliteet" on vilets. Nimelt koosneb kasum finantstulust, millest enamuse moodustab tulu PKC aktsiate hinnatõusust. Kui Harju Elektri puhul lahutada turuväärtusest PKC aktsiate väärtus ja vaadata palju ülejäänud operatsioonid teenivad, siis tuleb P/E suhe üle 20-ne.
  • Helek omab 11% osalust PKC's mis on listitud Helsinkis - kui aktsia turuväärtus tõuseb siis hinnatakse see Heleki bilansis lähtuvalt turuväärtusest ümber (tõus kasumisse/langus kahjumisse - läbi kasumiaruande). PKC turuväärtus on tõusnud aastaga ca 4x, ning kuna aktsiate turuväärtus on hetkel (näiteks) umbes 80% ettevõtte aasta müügikäibest siis iga liikumine mõjutab oluliselt puhaskasumi rida. Kuna tegemist pole reaalse rahavooga vaid "paper profiti/lossiga" siis tavalise EPS-i põhine P/E on suhteliselt tänamatu ratio. Kasvõi - kui PKC aktsia peaks langema 27-lt 25-le (7%) siis Helek korjaks sealt paper lossi 17m EEK.
  • 8 EURil on tekkinud kerge ostuhuvi. Kas keegi julgeb spekuleerida dividendi suuruse üle? Möödunud aastal jagati 2 EEKi aktsia kohta.
  • 2-5 EEk-i pakuks... senini on nad andnud umbes 20%-30% puhaskasumist. Uue arvestuse tõttu on loomulikult taoline ootus utoopia valdkonnas.
  • Kunagi nad vist kommenteerisid, et üritavad dividende igal aastal stabiilselt kasvatada kui tulemused lubavad ja mitte edasi-tagasi tõmmelda
  • Harju Elekter kutsub kokku 16. aprillil aktsionäride korralise üldkoosoleku. Teemadeks eelmise aasta aruande kinnitamine ja kasumijaotamine. Juhatus teeb ettepaneku maksta dividende 4kr aktsia kohta ehk poole rohkem kui eelmine aasta.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon