USA vs TVB
Log in or create an account to leave a comment
-
Alustuseks- ma ei räägi proffidest ega DTdest, vaid lihtsast investorist, kes tahab paarsada tuhat krooni, ehk ka paar miljonit börsile visata. Miks on üldse vaja USAsse investeerida? Ka TVBl saab kenasti teenida, pealegi on ka taust märksa selgem. Aru ma ei saa. Kangesti tuleb meelde vanasõna, et sellel, kes ei oska leida õnne oma aiast, pole mõtet naabri juurde torkima minnagi...
-
Täiesti nõus peeps. Kui ikkagi rääkida tavalisest Eesti keskpärasest investorist, siis on TVB ehk isegi parem investeerimiskoht kui USA börsid. Näiteid teenimisvõimalustest on kuhjaga, enamus aktsiatest on tõusnud siin ning puudu pole olnud ka megatõusudest (Kalev aastaga ~100%). Ka väiksemat viisi on olnud võimalik spekuleerida (ETL), jne. Ja räägime ikkagi investeerimisest mitte daytraidimisest, mis nagunii enamusele ei istu. Milleks minna kaugele õnne otsima?
-
ma ise arvan, et eesti aktsiad on väga odavad, nende pärast ei pea praktiliselt üldse muretsema. nende väärtus tegelikult ainult kasvab. kuid inimesed on ahned. ameerikas võid vabalt ühe (kusjuures väärtaktsia) aktsiaga kuu ajaga 100% tõusu läbi elada, kui tabad õige momendi. eestis see võimalus aga puudub, kuid sellepärast meie aktsiad samas ongi kindlad.
-
Eesti puhul päevasisesed hinnakõikumised tunduvalt väiksemad, daytradinguks on vähe võimalusi. Väiksemate aktsiate puhul probleemiks ka likviidsus. Samas stabiilsuse ja odavuse seisukohalt pikaajalistele investoritele hea valik.
-
Kui me räägime investeerimisest, mitte daytradimisest, siis investor, kes tahab lihtsalt raha teenima panna peaks mõtlema eelkõige riskide hajutamisele. Ma loodan, et ei pea hakkama selgitama investeerimisportfelli hajutamise eelistest.
TVB miinuseks on väga väike ettevõtete arv, kuhu investeerida. Ühe ettevõtte käekäiku aktsiaturul ei ole võimalik ette ennustada. Ka parimad ettevõtted võivad muutuda halvimateks ja mis peamine - aktsiate hinnad langeda.
TVB teiseks miinuseks on olematu lihviidsus. Piisab paaris sündumusest, et turg liiguks +/- 20%.
Kust tuleb aktsia pikaajaline tõus? Ettevõtte kasvust. Millised ettevõtted on potentsiaalselt kõige suurema kasvuga? Need, kes suudavad ennast laiendada, võtta uusi turge ja kliente. Kolmas probleem TVB ettevõtetega ongi, et neil pole kusagile kasvada. Ok, erandiks on Hansa (ja ka Merko), kes võib turgu võtta nii lätis kui ka leedus, kuid kõik teised on selgelt kohalikud ettevõtted. Ja ka kolme "Balti" riigi vallutamine ei ole veel märkimisväärne kasv võrreldes lääne korporatsioonidega, kes omavad businessi kolmes ntx EU riigis ja USAs.
Kindlasti ei saa ma nõustuda guru väitega, et Näiteid teenimisvõimalustest on kuhjaga, enamus aktsiatest on tõusnud siin ning puudu pole olnud ka megatõusudest (Kalev aastaga ~100%). Juhiks siiski tähelepanu asjaolule, et Hansapank vaatamata viimase kahe aasta +15-20% p.a. tootlusele on oma tipust siiski 35% miiunuses. -
Et Eesti ettevõtetest suudavad kasvad ainult Merko ja Hansa on kahtlane väide. On ju teisigi rahvusvahelisi firmasid. Viisnurga ja Norma on enamus toodangust läheb ekspordiks. Baltika areneb samuti Eestist väljaspool. Harju Elektri vähenevad välismaised tellimused on eeldatavasti teh sektori nõrkusest tingitud ja seega ajutine nähtus.
Puhtalt Eesti turuga piirduvad Saku ja Tallinna Kaubamaja, Kalev. -
kas keegi on sellele ka m6tisklenud, mis saab, kui Savisaar kehtestab juriidilise isiku tulumaksu (nagu enamikes riikides)?
-
Saku õlut müüakse (juuakse) natuke ikka mujal ka :)
-
Täna on tõesti sobiv päev Eesti turu kiitmiseks
-
alo, nagu ma tähele panin, nimetasid Sa oma lühikeses post'is juba enamuse TVB ettevõtetest. Siit küsimus threadi algatajatele: kas tõesti ei peaks investor piirduma vaid TVB aktsiatega või äkki pöörama pilgud arenenud turgudele (ma ei räägi ainult USAst), kus samuti enamus toodangust läheb ekspordiks
-
Peeps, aru ma ei saa.
Miks peab investeerima TVB-le?
Õnne tuleb leida oma aiast.
Kevadel paned maha ja siis terve sügise ja talve kaupled (teed tradingut). 8) -
Tjah, teen tradingut... Funny. Tegelikult ei saa ma tõesti aru. Ok, võtan iseenda. Kui ma tahaks investeerida kuskile börsile paarsada tuhat, siis kuhu? No tõesti ei kujuta ma endale ette ka, et ma hakkaks ennast USA turuga kurssi viima, see võtaks kogu mu tööaja. Jah, võin saada 100% võitu kah, "kui taban õige momendi". Aga mina kui pikaajaline pensioniraha tegija ehk väikeinvestor ehk kesiganes hakkan juba momente otsima, siis pean ma esialgu 24 h päevas seda otsima.
Ja ma rõhutan- ma ei räägi üldse elukutselistest, kes teie siin suuremalt jaolt olete. Ma pean silmas sedasama Toomast, kelle miljonit krooni Äripäev börsile paiskab. -
Toomas on idikas, et oma raha äripäeva teada-tuntud "gurude" kätte annab.
-
No tegelikult on see ju Äripäeva enda raha. Lihtsalt investori märksõnaks on Toomas.
-
peeps - ei pea ju ennast turgudega kurssi viima: osta indeksiaktsiaid või investeerimisfonde. Või mis veel parem - võta ühendust:
Robert Kitt, robert@lhv.ee
6108453 -
to peeps:
Ära sa ütle, ongi nii? Kus sa tol neljapäeval olid, kui irooniataju jagati? -
Ma olen suht optimistlik Toomase reaalportfelli suhtes, see peaks distsiplineerima.
Ilmselt tuleb ka vigu(kes ei teeks?) ja Toomas peaks juba viisakaid eneseõigustusi hakkama väljamõtlema, sest publikule ei meeldi luuserid.
RealMoney-st on see aasta lahkunud kaks head kirjutajat(hate-mail'ide pärast) ja ka J.J.Cramer peab aeg-ajalt vingerdama, aga tal vist head närvid. -
Olen Peeps-iga samasugusel arvamisel: Osta Hansa , Telekomi ja Norma, Saku aktsiaid!
Ei pea suurt tõmblema- korralikud dividendid, väikesed teenustasud ja mis kõige tähtsam möödalaskmistes saab vaid iseend süüdistada!
,pikemale ajale (pensionipõlveks) tulusus üsna kindel!
Mis puutub roberti juttu, siis oleks asi ka nagu õige- Kuid ka fondidega tuleb end kurssi viia!!! Pimesi haldureid usaldades võib ka ämbrisse astuda.
Või paneb Robert investeeringu katteks deposiidi????
Ja ka maailmaaktsiatel omad nõrgad kohad! -
palju eestis neid tyypilisi toomaseid on, kel mill üle börsile viskamiseks? 1000 tükki? 5000?
-
Peeps, võid ühendust võtta ka:
Alo Kullamaa, a.kullamaa@sampopank.ee
meil on olemas Balti aktsiatesse investeeriv fond, mida hallatakse aktiivselt -
olen jälginud ÄP börsilehekylgi pikemat aega ja aktsiatele on siiani olnud kolm soovitust: strong sell, sell v6i hold. Viimast on eksisteerinud vist paar korda. Nii et p6him6tteliselt andis Toomas oma milli lyhikeseks myyjate kätte. Edu!
-
Vene turg tundub olevat endiselt huvitav ja vundament märksa kõvem kui USAs. RTS on ka 250 pealt veel väga odav. Ka maailmamajanduse recovery play'na tundub Yukos või Surgutneftegaz ka maariski arvestades mõistlik investeering, kuna nõudlus nafta järele tõuseb päris kindlasti. Nii hea muidugi ei ole kui eelmisel aastal kui Surguti P/E oli 1 ja dividend yield oli mingi 30% kui ma õieti mäletan.
Anyway, lihtsalt USA ei ole ainus alternatiiv TVBle. -
Kas investeerida, spekuleerida, day-treidida, see söltub inimesest endast, tema ressurssidest (rahast, vabast ajast), loomulikult ka teadmistest-kogemustest. Üldiselt on jah nii, et kui ikka ei ole aega muu töö körvalt asjaga ennast piisavalt kurssi viia ega ole ka aega turge jälgida, siis on möttekam indekseid osta. Samas töesti - ka indeksite ja fondide puhul ei saa investeeringut lihtsalt "ära unustada". Indeksite puhul teeb asja paremaks ka see, et ei pea jälgima konkreetse ettevötte näitajaid vaid piisab turu Üldise suuna vaatlemisest.
Kui investeerida TSE-le on investeeringu "ära unustamise" korral vöimalikud kahjud kindlasti väiksemad. Kindlasti on vöimalik aga tulusust oluliselt suurendada kui kasvöi väheselgi määral vaadelda mis turul toimub ja vahetevahel tehingute tegemise näol sekkuda.Selleks ei pea ju olema ei tea mis guru vöi elukutseline.
to peeps: Kas Toomas esineb keskmise mitteteadliku huvilisena, kes investeerib pensionile möeldes 1M vöi on Toomas see, kelle raha ÄP keerutama hakkab? -
usa t6stab tvb-st k6rgemale v6imsus (valik suurem, kauplemismahud ja likviidsus). endiselt v6ib tvb lisanimekirja spread'ide yle nina krimpsutada. kui räägiks m6nele 6ppej6ule ainult eesti aktsiatega diversifitseerimisest, saaks k6ik palju naerda. yhes6naga, tvb on mannetu, olgu aktsiad nii head kui tahes. kuid kelle ylesanne on tekitada selline olukord (=keskkond), et ettev6tted end vägisi börsil noteeriks? ma tean, k6ik vaatasin nyyd sinna...
-
teeksin ettepaneku v6tta kasutusele finantstermin toomas = keskmine investor.
-
soren - toomas väga hea termin; palju hullem oleks viimas
-
Toomas ikka raha sisse toomas... :-)
-
Ratsionaalne põhjus miks Eestisse tasub investeerida on minu arvates järgmine:
lähematel aastatel ületab raha juurdevool Eesti aktsiaturule raha väljavoolu aktsiaturult.
Näiteks osa rahast, mida inimesed koguvad pensioniks või muuks otstarbeks, leiab tee aktsiaturule.
Samuti riigi poolt moodustatud uued fondid(töötute kassa(500M EEK ressurssi aastas) või midagi seesugust) võivad mingi osa paigutada aktsiatesse.
Kasvab kindlustusturg. Näiteks kahjukindlustus kogub see aasta 1.6miljardit krooni(+13%). Suurenevad kindlustuspreemiad tuleb investeerida. Üks osa sellest rahast jõuab aktsiaturule.
jne. jne. -
Graafik,
1. ma ei usu, et riigi rahad jõuavad aktsiaturule,
2. aga millisest (aktsia)turust sa räägid? Kes ütles, et vahendid investeeritakse Eestisse? -
yks osa ka eesti turule.
aga eesti urg on NII VÄIKE et vaevalt et miskit juhtub.
mis kasu on pumbata pappi aktsiatesse kui ettev6tted ei kasva? cash cowd ehk kyll..
kui siis ainult etl ftse kaudu.. -
a selline m6te ka:
firmal on kasu börsile minemisest. börsil olemine on ainult kulu.
usas jms maailmas on firmal vastutus aktsionäride ees ehk siis börs kaitseb
väikeaktsionäre - riik ja seadused toetavad aktsionäri huve ja on olemas
firmapoolne huvi raha saada ja publicu kindlustunne raha anda.
ärikultuur peab börsil olemist privileegiks ja staatussymbolisk firmale.
samuti on minginegi vastutus aktsionäride ees.
eestis on oligarhia kus suurimad ettev6tted privatakse ja omanikering käib koos saunas.
poriloik.
eesti mentaliteet on ikka et saaks papi börsilt kätte ja siis edasi on pohh.
kysimus on selles et v6tsime vormi yle aga sisu mitte.
TVB on m6ttetu
see et etliga raha saab teha on hea, aga eesti börs ei täida börsi ylesannet!
millal oli viimati ipo? millal oli splittimine? millal oli MINGITKI aktiivsus va hindade koikumine ja 10meegine käive? miski liivakast lastele mängida.. ja tvb'lt kuskile välismaale minnes oled nagu uue microsfti opsysteemi ostnud - koik koik on uus, ehki idee on sama. -
Robert,
Hüvitusfond(omanik riik) 195000+ HP aktsiat
Miks Eestisse ei sobi investeerida?
Kas Sa ei kavatse oma juhitava fondi vahendeid Eestisse investeerida?
Kui vaadata HP aktsionäride raamatut, siis on siiani kõik pensionifondid(ka LHV) investeerinud HP aktsiatesse.
Miks ei peaks see trend jätkuma? -
Margus, kavatsen Eestisse investeerida ja olen seda teinud (LHV PF jt). Eestisse sobib investeerida. Joru, mida ma ajan, on samajutt, mis riq-il. börs ei täida eesmärki. ettevõtted ei saa kaasata kapitali -> aktsionäridel pole kindlust/pole tulu. Käive on imetilluke ja mis peamine, puudub igasugune aktiivsus.
Eraisikuna olen ka Eestisse investeerinud, kuid teinud seda mitte avalikkesse vaid private firmadesse, millega ise seotud olen. Ma ei kritiseerigi investeerimist Eestisse vaid TVB'd. Threadi algusest peale väidan, et TVBle investeerimine on seotud suuremate riskidega, kui lääne (minupoolest USA) börsidele investeerimine. Private equity on aga seotud veelgi suuremate riskidega ning kõiki pensionimune ühte TVB-korvi ei maksaks panna.
Ja veel - usun, et TVBst saab asja, kui tuleb juurde uusi korralikke emitente. Mida varem, seda parem. -
väike vestlus Graafikuga tekitas sellise mõttekäigu...
Põhimõtteliselt oleks uued ettevõtted head asjad, kuid 1)ega 100 ettevõttega Leedu börs pole parem ning 2) 1996-97 soovisid paljud ettevõtted ennast listida ning siis oli pigem suunitlus "hoida börs puhtana"
Seega ei ole ainus lahendus avalike ettevõtete arvu suurendamine vaid võti on kuskil mujal.
Mulle tundub, et võti on selles, et sobiva suurusega ettevõtetel, kes kõlbaksid börsinimekirja pole motivatsiooni sinna trügida. Miks pole motivatsiooni? Sest ei ole vaja lisakapitali. Miks ei ole vaja? Sest a)laenuraha on odavam ja b)pole uusi projekte, kuhu investeerida. Tõepoolest, kui ikka ettevõte tahaks uut kapitali, siis käiakse läbi roadshowd jms ning noteeritakse aktsiad börsil. Ja saadakse uut kapitali. Miks siis meie ettevõtted ei taha uut kapitali? Paraku on nii, et noteerimisvõimelised ettevõtted on ennast Soome või Rootsi uutele omanikele maha müünud ning uued omanikud ... ilmselt ei hakka ennast vaevama TVBl listimisega.
Seega on börs ettevõtlusaktiivsuse indikaatoriks - kui ettevõtjad võtavad ette, arendavad asju, teevad uusi projekte ning mis peamine, laiendavad äri, siis otsitakse raha igalt poolt - noteeritakse aktsiaid ning börs elab. (meenutame 96-97: pangad, ESS, Merko laienesid lätti, leetu, venemaale jne), Kui ettevõtjad pigem müüvad stabiilselt toimivad businessid soome maha, siis ei ela ka börs. Ei aita siin ei ussi- ega püssirohi. -
11. jaanuaril selgub, kuhu "Toomase" miljon investeeriti. lugeda saab ÄP-st, nagu äsja saadud meilis kirjutati.
-
niikuinii roberti pensionifondi :)
-
Kas maa väiksusel on börsi elujõus mingi roll?
Võtsin mõningad näitajad Sloveenia (2 miljonit inimest, SKP per capita 2x Eestist üle) ja Islandi börside kohta (elanikke 300 000, skp umkaudu 5 korda suurem inimese kohta).
Näit novembri börsikäive oli Ljubljanas 182,5 miljonit eurot, Tallinnas 74,3 miljonit eurot. Tehinguid Ljubljanas 28108, Tallinnas 5712. Börsi kapitalisatsioon Sloveenia puhul 6,133 miljardit, eestis 1,59 miljardit eurot. Noteeritud ettevõtteid Sloveenias põhinimekirjas 35, Tallinnas 6, lisaks Sloveenias väga pikk lisanimekiri ja bondide nimekiri.
Siia kõrvale siis Islandi börs - novembri käive 420 miljonit eurot, turukapitalisatsioon 9,7 miljardit eurot, põhinimekirjas noteeritud 50 ettevõtte kanti.
Kokkuvõttes tundub, et väike maa suudab börsi ülal hoida ning Eestis tuleb oodata uuste ettevõtete lisandumist. -
Ironiseerimine ironiseerimiseks aga minu arvates on Tallinna börs esimene koht, kuhu peaks (võiks) esimesi investeerimissamme tegev investor kõigepealt oma raha paigutama.
Pole mingit mõtet lihtsalt laheda venna tiitli pärast soetada endale huvitavate nimedega nagu Kana Software, NUI Corp või kasvõi Piccadilly Cafe aktsiad. Või siis mingeid tundmatu kahjumit toova firma aktsiaid, mille raske nimi ei tule meelde, aga mis naabrimehe sõnul peaks jaanipäevaks raketina taeva sööstma.
Soovitusi tuleb jälgida, aga lõplikud otsused tuleb teha igaühel endal.
Neile, kes Äripäeva aktsiasoovitusi jälgivad ja seal vaid müügisoovitusi näevad olgu öeldud, et möödunud nädalal olid 28-l jälgitaval aktsial ehk täpselt poolel “hoia”-soovitus.
Ma arvan, et kõik teavad, et soovitus, hinnang, reiting või kasvõi koolis saadud hinne on subjektiivne. Igaüks püüab anda parma, aga see ei ole nagu aamen kirikus ja ei saa seda ka kunagi olema.
Arvamusi oli ja kindlasti ka on kuni aegade lõpuni seinast seina ning ei ole mõtet end petta sellega, et on olemas vaid minu ja vale arvamus.
Investeerimine on kahtlemata tegevus, kus tuleb endale selgeks teha ja otsustada (vastutada) ise millist väärtpaberit osta või fondihaldurit endale valida.
Näiteks teavad ka väärtpaberitega kauplejad väga hästi, et oma kliendile midagi soovitades tuleb jätta talle selline mulje, et otsustajaks on ikkagi klient.
Ise otsustab ja püüab endast parima anda ka Äripäeva poolt välja mõeldud investor Toomas, arvatagu temast anonüümsed “börsigurud” mida tahes.
Raivo Sormunen
ÄP börsitoimetus -
auts ;-)
raivo, ytle ausalt, kas keegi (Toomas) käis milli välja ka v6i on tegemist "kontrollimatu faktiga"? -
Raivo, sorry, aga mulle jääb Sinu jutust küll arusaamatuks, et mispärast peaks alustama Eestist? See on ju niigi selge, et KANA ja NUI jne on nata edasijõudnute pärusmaa, kuid mida ma siin olen püüdnud edasi kommunikeerida on, et ka väljamaal on korralikke ettevõtteid. Ning algajad investorid ei peaks üldse võtma nii suurt riski nagu seda on investeering ühte ettevõttesse. Madal risk=hajutamine (diversifikatsioon) ja seda kahjuks TVBl ei ole võimalik teha. Ja isegi kui oleks peaks ratsionaalne investor vaatama ikkagi väljaspoole Eestit, kuna ühte riiki investeerides ei ole riskid nii-ehk-naa hajutatud.
Ahjaa, brokerid ei tohi kliendile jätta muljet, et klient tegi otsuse, vaid klient peabki tegema otsuse. Kui otsustajaks on investeerimisspetsialist, siis nimetatakse seda varahalduseks. -
ja tahaks kysida, mis tundub vähemriskantne: hansapank v6i näiteks general electrics, 10a vs 120a, yks indeksis TALSE ja teine DJIA? ja ei tasu end petta lihtsalt sellega, et hansapangal puudub valuutarisk v6i et asub Liivalaia tänaval, kuhu saab bussiga s6ita infot n6udma, kui vaja. muideks, ge on ainus firma, mis on djia indeksi loomisest alates (kas 1896?) siiani jätkuvalt listitud ja huvitav fakt: firma ajaloo jooksul on toimunud 9 splitti.
nii et tvb arvamus s6ltub eelk6ige taustsysteemist. et enamik meist on globaalsed investorid, on ka arvamused tvb suhtes nigelad. alates kasv6i kauplemissysteemist ja l6petades sellega, et börsiindeks koosneb p6him6tteliselt kahest aktsiast. -
seega
TVB'l ei 6pi eriti midagi mida mujal kasutada saaks -
üks seltskond on igal juhul kindel, kes peab tvb-l alustama: investorid kes muid keeli peale eesti keele ei oska. maailma ainuke koht kus on võimalik praktiliselt kogu vajalik info eesti keeles kätte saada. isegi ei kujuta ette kas see on väga väike seltskond. vähemalt ühte vanemat inimest tean, kes ostab ja müüb etl, hp, normat ja on omadega korralikult plussis. loll ta ei ole ja saab asjadest aru, inglise keelt oskab ka suhtlustasandil, aga sellest ei piisa et majandusspetsiifilist keelt lugeda ja õppida ei viitsi. lhv võiks hakata kogu ny börsidelt tulevat infot eesti keelde panema, üks klient oleks kindlalt juures:)
-
Kas siis GE polegi valuutariski? GE on viimase 10 aasta jooksul olnud 3 splitti. Ja kas GE on võimalik üle võtta? Kas liiga suur pole liiga ohtlik? Hansapanga aktsiad on tuumikinvestoril võimalik omandada ilma suurema vaevata. Kui Dow JOnesi tööstuslik keskmine on nii eksklusiivne klubi, siis miks ei leia me sealt rohkem sajandivanused firmasid.... kõik ikkagi Ühendriikide omad. Indeksitest kaovad ära luuserid ja asemele tulevad uued kasvu vedurid. Ei taha öelda, et GE oleks kehv firma, kuid ei kujuta eriti hästi ette GE turuväärtuse kahekordistumist. Kui Hansapank saab areneda väikese Balti turu kasvuga, siis GE vajab globaalset võimast majanduskasvu - millest hetkekontekstis on kuidagi raske rääkida. Mõni aktsia võiks riskide hajutamiseks ka Eestist olla. See et kohalikul börsil mõningad vead küljes on nagu ka seadusandlusel on tõsi.
-
Paar rida eespool ütlesin, et minu arvates on Tallinna börs esimene koht, kuhu algaja investor peaks (sulgudes oli ka võiks) investeerima.
Keegi pole püüdnud väita, et investor vaid sellega peaks piirduma st. oma aktsiaportfelli vaid kohalikest aktsiatest koostama.
Riskide hajutamine erinevate piirkondade, erinevas valdkonnas tegutsevate ettevõtete vahel peab kaheldamatult olema. Ei saa ju seitsmeteistkümnest Tallinna börsil noteeritud ettevõttest (kellest kolm ka lahkumas), mis on väiksed ning tegutsevad tibatillukesel territooriumil, korralikult hajutatud aktsiaportfelli.
Selline kodumaa patrioot ei maksaks oma rahakoti huvides kellelgi olla.
Küll aga väidan, et algaja investor saaks siit oma aktsiaportfelli esimese kümnendiku või paar, et siis kogenenuma edasi minna.
Muidugi võib ju ka enne Nuustakut Pariisis ära käia, aga mina alustaksin igatahes Nuustakust :) -
LHV vs ÄP
-
;-)
-
Romet: "Kas liiga suur pole liiga ohtlik?"? Mida suurem seda turvalisem ikka ju?
-
Hito, LHV vs. ÄP võistlust küll pole :)
Kui Toomasel hästi läheb, eks siis hakkab ka välisturge vaatama. Hoidkem siis Toomasele pöialt :) -
Väike nali, sry. Toomasele hoian kindlasti põialt!