Miks mitte osta Venemaa aktsiaid? - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Miks mitte osta Venemaa aktsiaid?

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Portfelli- ja otseinvesteeringute tegijad on üldiselt Venemaas pettunud. Kas see on peamine põhjus Venemaale mitte investeerida? Mida ikkagi konkreetselt kardetakse? Aktsiate volatiilsust? Kommunistide võimuletulekut? Kas on veel midagi? Paremaid põhjendus vaja.

  • Kui nüüd aus olla, siis see on nagu küsitlus. Olen seotud konkreetse uuringuga, mis uurib, miks Lääne investorid, ka Eesti, endiselt Vene turust eemale hoiavad. Venelased tahavad teada, mida nad valesti teevad. Öelgem neile seda.
  • Venemaa pannakse ühte patta seltskonnaga keda tuntakse nimega "Emerging markets".
  • Kui sul pole just oma meest Havannas, siis tekib vist üsna tugev usalduse probleem. Venemaa on ju tuntud kõigi võimaluste maana, nende hulgas suhteliselt suur võimalus tünga saada, kui ise pumba juures ei ole.
  • "Portfelli- ja otseinvesteeringute tegijad on üldiselt Venemaas pettunud"
    Isiklikult sean selle v2ite kyll kahtluse alla. Mina kui "tuntud Venemaa ex-portfelliinvestor" olen kyll v2ga rahul. Enne viimast paari aastat kui USA turul mull oli.. toimus venemaal juba v2ga volatiilne kauplemine, mis v6imaldas v2ga h2sti teenida. Mis otseinvesteeringutesse puutub, siis siin on v2itel isegi nats t6ep6hi all. Ettev6tluskultuuri ebakypsus ei v6imalda h2sti aksion2ridel ettev6tteid kontrollida.

    Pettunud saavad olla investorid siis, kui riski/tulu suhe ei oleks Venel turul paigas. Siiamaani on aktsiaturg minu arust kyll k6rged riskid ka k6rgete (v6imalike) tuludega korvanud.. ole aind mees ja kasuta v6imalusi.

    2rme unusta sedagi, et Venemaa aktsiaturg on Eestist tunduvalt j6ulisemalt taastunud 97 aasta kriisist, ehkki nad olid sygavamal mudas. Seega yldiselt arvan, et selline uurimus hetkel ei ole v2ga kohane.
  • Jah, tagasitulemine on toimunud. Ülalnimetatut ma tean. Siiski huvitab näiteks, mis on suurim vahe Poolal ja Venemaal. Asukoht on erinev, kultuur ja minevik ka. Venemaa seadusandlus on ka pehmelt öeldes imelik. Venelaste rahvuslik eneseteadvus ja uhkus ei lubagi vist välismaalasi oma mängumaale. Kui Eestis oleks jooksevkonto kõik need aastad sama moodi positiivne olnud nagu Venemaal, oleks olukord ka sarnasem Venemaaga.

    Kas need eemalehoidmise põhjused on siiski ärikultuuri ja üldse kultuuri ja arusaamade küsimus? Pole ise Venemaal käinud, tahaks targemate mõtteid teada.
  • Tean, et jooksevkonto taga on osaliselt Venemaa intressi- ja võlamaksed.
  • Pro all sai juttu tehtud Sberbankist, kuid kõrgema riskitaluvusega investorid võiksid kaaluda ka VTBd. Viimase mais tehtud IPO lisas börsile juurde ühe suurpanga, ning nüüd on investoritel valida, kas eelistada suurtest pankadest konservatiivsemat Sberbanki või agressiivsemate plaanidega VTBd. Viimane on küll mõnevõrra suurema riskiga, kuid suuteline ka kõrgemat tootlust näitama. IPO ajal märgiti VTB aktsiad üle viiekordselt ning GDR-d kümnekordselt, ülejäänud 77,5% osaluse omanikus jäi riik.

    Varade mahult ollakse Sberbanki järel teisel kohal ning pank on siiani olnud suunatud pigem äriklientidele ning kõrgema sissetulekuga inimestele.VTB tugevuseks peetakse ka tugevat tooteportfelli, mis peaks lähitulevikus jõudma samale kvaliteeditasemele Lääne pankadega. Pangal on lähedased sidemed mitmete suurte Venemaa ettevõtetega, kellele pakutakse investeerimisteenuseid. VTB muudabki ühelt poolt huvitavaks ja perspektiivikaks ning teiselt poolt riskantseks just uus strateegia jaeklientide võitmiseks. Jaesegmendis soovib juhtkond näha kiiret kasvu ning loodetakse võita turuosa Sberbankilt, samuti oodatakse mõne aasta pärast kõrgeid kasvunumbreid CIS riikidest, kus VTB on kanda kinnitanud nii jae- kui ka äriklientide hulgas.

    Keda VTB lähemalt huvitama hakkas ning kvartaliaruannetesse tuhlama kipub, siis asja kergemaks tegemise nimel võib mainida, et esimese kvartali kasum kukkus eelmise aastaga võrrelduna 30% seoses eelmine aasta müüdud osalusega KamAZis. Lisaks kahanesid tihedama konkurentsi tõttu oluliselt marginaalid. Turg on küll sellele reageerinud aktsiahinna langusega, mis võiks tähendada sobivat ostukohta, sest marginaalide languse peaks tasa tegema jõuline kasv jaesegmendis. Arvestada tuleb ka asjaoluga, et IPOst saadud raha hakkab tulemusi andma alles kolmandas kvartalis, kus tulemused peaksid oluliselt paranema. Seega on lähikuudel oodata ka aktsiahinna suuremat volatiilsust.

    On täiesti võimalik, et VTB tuleb mingil aja Pro soovituste alla, kuid praegusel kuumal ajal maailmas eelistasime konservatiivsemat Sberbanki. :)

    Kes aga VTBd lähemalt uurib ja leiab, et tegemist on väärt ettevõttega, siis läbi LHV saab aktsiat täiesti osta, sümboliks VTBR-001D.

    VTB

  • Kes on tõeliselt pika horisondiga, neid toetavad Venemaale investeerimisel ka 2014. aastal Sotšis toimuvad taliolümpiamängud. BCS on oma Venemaa kvartaliraportis välja toonud huvitava fakti, et kõikide olümpiamängude korraldamisõiguse saanud riikide aktsiaturg on peale võidu teatavaks tegemist läbi teinud suurema ralli. Venemaa puhul tuleks mängude korraldamist võtta ka kui Lääne riikide suuremat tunnustust riigi suunal, mis võiks tähendada investorite suuremat usaldust.

    Tehnilst mustrit vaadates oodatakse lühiajalises plaanis RTS-lt 2000 punkti murdmist. Volatiilsus peaks peale mõningat tõusu langema, mis annab indeksile jõudu järgmise aasta alguseks antud tase ületada.

    BCSi lemmikute hulka kuuluvad näiteks Lukoil, Norilsk Nickel, pankadest meiegi soovitatud Sberbank ning lisaks Vozrozhdenie, samuti on nimekirjas Novatek. BCSi soovitusi tasub arvestada, sest nende mudelportfell on viimasel neljal kvartali suutnud RTSi ületada ning viimase 12 kuu tootlus on 62,5% võrreldes RTSi 27% vastu.
  • Kas VTB on noteeritud mõnel Lääne börsil ja kui jah, siis mis sümboli all?
  • VTBRq.L on Reutersi ticker Londonis kaupleva VTB jaoks,

    UK börsidel kauplemist kalliks tegev stamp tax mainitud aktsiale ei rakendu
  • Kas keegi oskab ütelda, millal Sberbank kvartali tulemused avaldab, või on juba avaldanud?
  • Rumal küsimus, aga milises valuutas nimetet aktsia on noteeritud VTBR-001D all..hind 0.135 (mida?) rubla, USD, tugrikut?
  • mariner, Sberbank on oma poolaasta tulemused avaldanud RAS meetodi alusel. Kuna Venemaal minnakse IFRS-le üle lõplikult alles paari aasta pärast, siis praegu peavad pangad esitama tulemusi kahe meetodi järgi. Kuigi RAS annab olukorrast mõningase ülevaate, erinevad nad siiski omavahel piisavalt, et jääda ootama ka IFRS aruandeid. Täpset esitamise aega ei tea, aga pakuks augusti lõppu.
  • mask, Vneshtorgbank on noteeritud rublades.
  • Tänud Madis, aga mitte et ma uskumatu Toomas oleksin, aga sinu graafikut vaadates ei tahaks nagu eriti uskuda et aktsia hind 0.135 rubla elik 13-14 kopikat on :-)
  • Eee...miks? Sest hind on neli kohta peale koma? VTB aktsia puhul peaks olema lot 1000 ehk alla 1000 aktsia korraga osta ei saa. Nii ostes ei oma kopikate komakohad enam tähtsust.
  • Kui vaadata sberbank`i graafikut RTS- ist , siis näitab, et 400x tõusnud alates `99. On sellel tõepõhi ka all? Kui jah, siis miks mitte osta VTB- d. Räägitakse ju, et VTB on järgmine galubaaja fižka. Pangandusel peaks Venemaal ruumi olema veel küll, tahavad ju Indiasse ja AAfrikasse ka trügida.
  • Jah, tõustud on tõesti palju, kuid Venemaa pangandus praegu ja 1999. aastal on kaks totaalselt erinevat pilti. Mitte, et ma pikas perspektiivis VTB suhtes positiivne poleks, kuid ühe aktsia liikumist automaatselt teisele omistada ei tohiks. Tegemist on erinevate ettevõtete ja strateegiatega. Sberbankist on kirjutatud Pro all, VTB kohta vist juba lugesid.

    VTB turuosa võib Venemaal kasvada, eriti jaesegmendis, kuid Indiale ja Aafrikale ma ei panustaks. Risk on raha põletamiseks suurem, kui selle teenimiseks. Hea oleks seegi, kui CIS riikides hästi läheks. Üldiselt tuleks VTB-sse suhtuda kui pikaajalisse investeeringusse, lühiajaliselt võib volatiilsus liiga suureks osutuda.
  • Mul ka sama mure - tahaks leida investeeringu, mis tõuseks kui mitte 400 siis vähemalt 200 korda nii 5 aastaga. Et paneks nt 100 000 sisse ja võtaks 20 miljonit välja ja elus enam muud tööd tegema ei peaks. Kuidas seda leida, kas on ettepanekuid? Ei pea tingimata olema Venemaalt. See jutt oli nüüd naljaga pooleks, aga siiski mitte päris nali, võiks kaaluda.
  • Vanaema
    Miks ei ole võimalusi: ostad 50000 eest noort metsa, 50000 eest lased sellest teha 20 miljonit luuda ja müüd maha 1 eek tükk :))
    väike nali:)
  • vanaema
    selline äri on täitsa olemas.ei taha otseselt kandikul ette kanda sulle ,aga vihjeks niipalju et äri saab alguse põhiliselt Afghanistanist. Või alternatiivina Columbiast. Viimasest oli pärit ka selle äriga maailma rikkamaks inimeseks saanud ,keegi kodanik Escobar.Kahjuks on ta küll tänaseks surnud ja mitte loomulikku surma ,aga arvan et ta ei osanud piisavalt riske maandada ja rahavoogusid juhtida. viimast oli muidugi lõpuks juba nii palju ,et sellist raha ei oskaks keegi juhtida.
    ps. kogu see jutt oli nüüd naljaga pooleks, aga siiski mitte päris nali, võiks kaaluda
  • Aga kas pankade puhul pole venemaal oht, et lähevad riikliku kontrolli alla? On jätnud mingid maksud maksmata ja ongi aeg pankade kasum riigi tuludesse pumbata..
  • Pepsi on ostmas Venemaa suurima mahlavalmistaja Lebedyansky tuumikomaniku aktsiad. Ettevõttest omandatakse 76% ja tehingu hind on esialgsete andmete põhjal 1,5-2 mld USD vahel. Ettevõtte ülejäänud aktsiad jäävad esialgu börsil edasi kaubeldavaks.

    Kui mälu ei peta, siis Lebedyansky Vene-suunaliste fondide tihe külaline. Iseenesest peaks Vene turule positiivselt mõjuma.
  • Mina kuulsin, et justkui ostetakse Ukraina suurim mahlatootja. Nime ei mäleta. Kas tõesti 2 tehingut samal ajal või on ikka tegemist sama tehinguga?
  • Ukrainas ostetakse Sandora ehk siis kaks erinevat tehingut, eesmärgiks CEE regioonis mahlade segmendis turuosa võita.
  • Sandora ostust teatati juba 7. juunil, tänane oli lihtsalt Ukraina konkurentsiameti kinnitus rohelise tule andmiseks tehingu läbiviimisel.
  • Jaa, võetakse need 200milj inimest üle nii, et kohalikud juhid ei saa arugi. Lõpuks maanduvad kõik asjad ikkagi suurte käes.
  • fjotile vastuseks ja suffiksile täienduseks Rosbanki aastaaruandest üks pilt, millel riigi poolt kontrollitud pangad ära toodud. Top banks by total assetsJuttu võiks arendada ka ärilisest kontrollist kaugemale, kuid see ei ole eesmärk.

    Ainult Sberbanki nöol kontrollib riik juba rohkem varasid, kui üheksa järgmist panka kokku. Ning arvestades, et järgmise üheksa seas on veel neli riigi kontrollitavat panka, on ka riigi kontroll terve turu üle märkimisväärne. Siiski peale mõningate väiksemate Venemaale omaste kimbutamiste sealsel pangandusturul suuri sekeldusi viimasest ajast ei meenu.

    Riik on võtnud selge sihi turgu korrastada; järelvalve tõhustamine ja kapitali suurendamise nõue sunnivad paljusid panku uksi sulgema. Eelmine aasta lõpetas oma tegevuse Venemaal üle 50 panga, praegu peaks neid alles olema üle 1200. Paljud neist isegi reaalselt ei tegutse, 20 panka peaksid katma 65% turust ning konsolideerumist on oodata ka edaspidi.

     

  • Morgan Stanley on soovitamas Venemaa aktsiaid osta, kuna need on võrreldes teiste arenevate turgudega odavamad. Soovitatakse osta Venemaa suurimat mobiilsideopertaaorit MTSi ja Norilsk Nickelit. Samal ajal on kohalik investeerimispank Renaissance Capital tulnud välja vastupidise soovitusega, prognoosides maailmas toimuva krediidikriisi jätkuvat negatiivset mõju Venemaa aktsiatele.
  • Pro all soovitatud Sberbank on viimasel ajal USA krediidiprobleemide tõttu natuke pihta saanud, kuid meie arvates on tegu lühiajalise mõjuga, mis pikemas perspektiivis erilist tähtsust ei oma. Isiklikult leian, et tegu on hea positsiooni täiendamise võimalusega, ostsin aktsiat RUB91 pealt.
  • 7Continent on maailmaturgudel raskete aegade jooksul vaid marginaalselt langenud. Päris huvitav tugevus - ilmselt hoiab hinda üleval ka potentsiaal, et osa aktsiatest ostetakse spekuleeritud 730-820 rubla vahemikus Texas Pacific Groupi poolt.
  • Oliver, 7Continent tuli alla juba paar kuud tagasi ning on see aasta üldse võrreldes listitud konkurentidega (Magnit ja X5 Retail Group) laggard olnud. Räägitakse, et marginaalid on nutused. Kas on oodata paranemist?

    Madis, millist Renaissance Capitali vastupidist soovitust sa silmas pead, kas seda:
    "Renaissance Capital has a positive view on MTS and Vimpelcom future outlook. Target price for MTS was increased to $74,Buy maintained (21.08.2007)".

    Muideks, kui RTSist juttu tuli, äkki LHV või teised asjatundjad viitsivad mõelda ja arvata, kaua selline olukord veel kestab, et NYSE'l saab 60 USD eest 5 aktsiat (=1 ADR), samas kui MICEX'il võib sama papi eest omandada 6 aktsiat ..
  • aurora, see Renaissance Capitali soovitus käis terve turu kohta. Kuigi lugesin ise tookord ühte teist uudist, siis sobib samast kuupäevast ka nende peastrateegi lause: "There is a lot of risk around currently, and it would seem to remain the prudent course to move into cash and wait for the better buying opportunity. Russian assets are being sold to raise financing for losses in developed markets."
  • Samas üsna asjatundliku orgnisatsiooni Parexi soovitus on - Venamaast eemale ja Ukrainasse.
  • aurora, marginaalid on vähenenud peamiselt äridünaamika muutumise tõttu. Firma on agressiivselt suurendamas hüpermarketite osakaalu käibest, mis on marginaalidele mõjunud ning dünaamika selles suunas ka liigub. Samuti kaasnevad laienemisplaanidega üldiselt surve marginaalidele. Seega ei midagi üllatavat, peamiselt on aktsia nõrkuse taga olnud laienemisplaanide aeglane käimalükkamine. Ehk kõige tähelepanuväärsem selle marginaalideteema juures on suurenevad tööjõukulud, mille vastu on raske saada, kuid hindu on poodidides suudetud seevastu tublisti tõsta. Näen firma pikemaid kasvuplaane positiivsetes toonides, kui juhtkond suudab need ootuspäraselt täita.
  • Kas kellelgi on käepärast Ukraina börsi(de) aadressi?
  • Ohh, keeruline midagi leida (firmad, graafikud jne). Kas keegi leidis?
    Aga mis võimalused oleks sinna investeerida?
  • mimto> Samas üsna asjatundliku orgnisatsiooni Parexi soovitus on - Venamaast eemale ja Ukrainasse.
    Viitsid kommenteerida, mida selle põhjuseks tuuakse?
  • Lauris71, ei tea täpselt põhjuseid, miks arvamus on selline, aga asjatundmise all pidasin silmas seda, et neil käib fondide juhtimine nii Moskvas kui Kiievis. Ukrainas pidi küll majanduselu arenema suure kiirusega, sellest ilmselt optimistlikum vaade. Ka ootab Parex sealt näiteks kinnisvarafondi tootluseks 25% kuni aastani 2010. Eestis see praegu reaalne ei tundu.
  • Vaatasin ka, et Kiievi börsil firmade list on leitav, kuid graafikud, hinnad... kas kellelgi õnnestus leida?
  • Ukraina väärtpaberite hinnad ja graafikud peaks leidma:
    http://www.pfts.com/eng/tsyst/listing.php
    ja investeerimisvõimaluse peaks leidma äkki läbi sellise panga:
    http://www.aggio.kiev.ua/
  • :-) Täitsa lõpp, kui keeruline. Tahtsin proovida, äkki saab selle viimati mainitud aadressi järgi sisse logida (olen U-neti klient), aga ei leidnudki vastavat kohta. Peaks proovima U-neti kaudu.
  • Venemaal kasvas majandus teisel kvartalil 7.8%, kasvu peamiseks allikaks oli sisemaine tarbimine. Palgad on kasvanud selle aasta jooksul kõikidel kuudel vähemalt 13%, suurendades nõudlust ka kinnisvara järele. Aasta keskmiseks majanduskasvuks oodatakse nüüd 7.5%, mis on protsendipunkti võrra valitsuse ennustatust kõrgem.
  • Peale eilset USA intressikärbet oli täna üks suuremaid tõusjaid Vene turul Sberbank, aktsia lisas 6.54%. Idee on peale esialgset mõõnaperioodi jõudnud plussi.
  • Karum6mm ja teised, mis Vene ning lääne investeerimispankade analüütikud RTS-i kohta räägivad?

    Hansa Vene AF näikse endiselt selle aasta seisuga miinuses olema ja ilmselt ka RTS palju teistsugune olnud pole (energiasektori tagasihoidlikud tulemused pole seda muidugi omalt poolt toetanud). Kuidas suhtuda positsiooni võtmise ajastusse praegu? Teadagi on suurem raha ettevaatlik presidendivalimiste ootuses, kuid talupojamõistusega võttes ei ootaks küll laiemale maailmale Venemaalt eriti olulisi kursimuutuseid peale uue presidendi ametisse astumist. Tõenäoliselt saab selleks praeguse režiimiga sarnase poliitikaga seltsimees ning suhted lääneriikidega vaevalt, et sellega koos kiirelt halvemaks või paremaks muutuvad.

    Praegu ja lähitulevikus istuv võim võib küll üleolevalt käituda ning end aeg-ajalt liialtki läänemaailmaga vastandada, kuid see aparaat ei ole kindlasti rumal. Vene majanduse heaolu sõltub siiski väga palju toorainesektorist ning seega tahavad nad vastavat müüki läänemaailmale ka tulevikus jätkata. See peaks mõneti ka välispoliitikal teatud määral päitseid peas hoidma ning sisetarbijat nuumama.

    Kuidas paistab?
  • Edaspidi on kõigil huvilistel võimalus lugeda LHV Pro all BCSi iganädalasi, igakuiseid ja kvartaalseid ülevaateid Venemaa aktsiaturgude olukorra ning majandussündmuste ja -suundade kohta. Ülevaadetes kaetakse kõiki sektoreid ja suurt osa ettevõtetest.

    BCS ehk Broker Credit Sevice on Venemaa aktsiaturgude maakler, kes viimase nelja aasta jooksul on suutnud hoida liidrikohta Venemaa aktsiaturul nii käibe kui ka kliendibaasi osas. Samuti ollakse nii MICEXi kui ka RTSi aktsionär.

    Investoritele, kes soovivad Venemaa majandussündmustega ja aktsiaturgudel toimuvaga kursis olla, on BCSi ülevaated parimaks allikaks.
  • http://otc-stock.rbc.ru/targets/index.jsp?skin=newquote&web=1

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon