Lühikeseks müük LHV-s - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Lühikeseks müük LHV-s

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Alates eilsest (18.02) on võimalik LHV-s USA aktsiaid lühikeseks müüa. Teenustasu on 100 eek kallim kui tavalise tehingu puhul. Lisaks peate aksepteerima lühikeseks müügi eritingimused.

    Mis on lühikeseks müük? Põhimõtteliselt täpselt vastupidine tehing aktsiate ostmisele - kasumit saate siis kui aktsia langeb ja kahjumit kui tõuseb. Karuturu tingimustes väga kasulik vahend aktiivsematele kauplejatele.

    Kui tekib küsimusi lühikeseks müügi kohta, siis küsige siin foorumis või otse : kristjan.lepik@lhv.ee
  • Arvan, et oleks kasulik välja tuua shortingu (lühikeseks müümise) ja put optsiooni omamise sarnasused ja erinevused. Isiklikult eelistan pigem puti, sest siis on kaotus piiratud.
  • Alvar,

    Ühest vastust sellele küsimusele pole.

    Kui eeldatakse kiiret langust ja soovitakse suurt võimendust, siis on put parem.

    Kui kindel kiires liikumises ei saa olla, siis on lühikeseks müük parem, sest optsioon kaotab ajaväärtuse läbi iga päev väärtust. Lühikeseks müük on enamasti ka vähem riskantsem.

    Väike näide. Oletame, et investor usub Inteli langust (aktsia hetkel 32.6 USD). Tal on 2 võimalust: put või shortmine. Oletame et ta ostab puti 32.5 peale. Kui aktsia on kuu ajaga langenud 32 peale, siis tõenäoliselt on optsioon kaotanud väärtust, kuigi hind on madalam. Shortmise puhul oleks ikkagi kasumit teenitud.

    Kui aga Intel oleks nädalaga kukkunud 20%, oleks võit optsiooniga kordades suurem. Loodetavasti oli abi.
  • no täna siis turg langes sellepärast, et lisaks ühise klientidele eelmisest nädalast läksid ka lhv kliendid lühikeseks? või mis? :-)

    kui nüüd veel hansa kliendid ka sellise võimaluse saavad (mis võtab vist nüüd natuke rohkem aega kui LHV-l, mis?), no siis on aeg ostma hakata ma arvan.

    hee :-)

  • kasutan lühkeseks müüki Dateki kaudu aktiivselt ja peab ütlema, et olen lausa selle fänniks muutunud:) Saades Dateki poolt ka veel võimenduse peale (intress alla 3%), on praegusel turul lühimüük ikka magus küll! Minu loogika seisneb selles, et valin välja viimase poole aasta tipu teinud paberid, uurinjapuurin neid nats, ning peale valikut lähen "välja" - vana tõde, et mis läheb üles, tuleb ka alla! Huvitava kogemuse selles suhtes sain VRSN-ga (Verisign) 35 pealt tegin lühipositsiooni 4000 aktsiaga sisse, vastupidiselt lootusele tõusis see aga 38 peale ja minu närvid muidugi perses! See oli umb 3 nädalit tagasi. Täna maksab VRSN 25 piires, lihtne matemaatika annab kasumiks $40 000, mis mul muidugi saamata jäi:( Samas a $5000 kasumeid olen ma siiski päris mitu korda teeninud lühipositsioonidega (neist kõige kiirema ajalises mõttes 15 mindiga), Soovitan meetodit soojalt ja kõlbab hästi mängimiseks tegelikult ka tõusval turul päevasiseselt!
  • Spiid,

    praegusel langustrendis turul on lühikeseks müügiga head teenimisvõimalused.

    Kuid laiemas plaanis on lühikeseks müük siiski riskantsem, sest keskmiselt on turud 12% aastas tõusnud, seega mängib tõenäosus su vastu. Kuid lühiajaliselt ja langeval turul saab seda tõenäosust ka kindlasti enda kasuks pöörata.
  • On piisavalt alust arvata, et see "lühiajalisus" võib kesta vabalt ka aastaid. Vahepeal on loomulikult ka helgemaid momente.
  • Kristjan, sul õigus, et tõusval turul on pikaajaliselt lühipositsiooni raske võtta! Mida ma silmas pidasin, oli see et minu puhul on tegemist Dt-ga ja pikast positsioonis olen vaid kavufondis:)
  • Hei huviline,

    LHV kutsub Sind tasuta seminarile, kus Kristjan Lepik räägib
    uuest võimalusest - lühikeseks müümisest.

    Seminar toimub Radisson SAS hotelli
    konverentsikeskuses 27. veebruaril
    kell 18.00 hotelli II korrusel.

    Seminarile registreerimiseks tuleb meil saata aadressil: klienditugi@lhv.ee
  • Hulk aktsiaid on pakkunud mõnusaid shortimisvõimalusi korduvalt - AMCC, PMCS, JNPR my favorites. Kahe aasta jooksul on need olnud neli-viis korda sellises seisus, kus kaotada päris raske - tehniliselt tipus ja fundamentaalselt nagunii absurdsel tasemel. Kuni neil aktsiatel selline fännklubi eksisteerib, kes need jälle üles ostab (kuigi iga kord madalam tipp), siis miks mitte neid nende rahast vabastada...

    Samas võib muidugi kõrvetada ka saada. Ise olen kaks korda NVDA-ga hävinud ja rohkem ei proovi.
  • LHV poolt korraldatavad harivad/informeerivad seminarid on igati tervitatav nähtus.

    Ettepanek:. äkki saaks LHV edaspidi neid seminare oma kasutajatele edastada ka veebi vahendusel. Hulk LHV kasutajaid tõenäoliselt ei resideeru Tallinnas või isegi Eestis. Siis saaks nemadki ilma suurema vaevata seminaridest osa võtta. Mis arvate?
  • Minu arvates ka hea seminar oli, veebis ülekanne oleks ka hea mõte!
  • Kiitmast ma ei väsi...tublid mehed.
  • ai krt, täitsa ära unustasin, et see juba täna oli :-(
  • Aitäh kõigile seminaril osalenutele!

    Kui keegi seminarile ei jõudnud või on midagi seminarilt ununenud, siis presentatsiooni saate endale siit. 

  • Kust siis täpsemalt seda Short Ratiot leida?
  • Cisco kohta short interest - kliki siin (ja scrolli lehe alumisse ossa).

  • Percent of Float on selge, mis see on - lühikeseks müüdud aktsiate arvu suhe kogu aktsiate arvu. Aga mida iseloomustab täpsemalt Short Ratio.
  • To kristjan.lepik- seminari presentatsiooni ei saa kätte "The parameter is incorrect."
  • Gnoom, nüüd peaks link kõikides arvutites toimima.
  • LHV kliendikirjas on märgutud, et lühikeseks müügi puhul on intressiks 0%.
    Kas see vastab ka tõele, ning kui jah, kas on võimalik ka balti aktsiaid lühikeseks müüa?
  • Balti aktsiaid paraku lühikeseks müüa ei saa. Lühikeseks saab müüa Saksamaa ja USA aktsiaid ning nende puhul on intressimäär tõesti 0.
  • Kas saan õieti aru, et tagatis valuuta ei mõjuta intresse? Kui müün lühikeseks USA aktsiaid ja kontol on tagatiseks EURid siis peaks intressimäär ikka 0 % olema.
  • Kui müüa lühikeseks USA akstaid ja tagatiseks eurid, siis intress puudub. Lühikese müügi puhul kadus intress 23. novembrist.
  • Alo
    Lühikese müügi puhul kadus intress 23. novembrist.
    Täna on 8 nov.
  • Vabandust, mõtlesin 23. oktoobrit.
  • Miks ei saa osasid huvitavaid SPDR-e (RTH, XLU) investeerimiskontolt lühikeseks müüa?
  • Miks ei saa Balti aktsiaid lühikeseks müüa?
  • RTH ja XLU lühikeseks müüdavaks tehtud. Balti aktsiate osas puudub vastav regulatsioon.
  • lauris71, RTH lühikeseks müük võimalik üleüldse vaid 100-listes kogustes ja nende kordsetes.
  • Mis need RTH ja XLU on? Kas vastav regulatsioon tuleb kunagi ja mille taga see on?
    Võibolla oskate vastata ka STOP-LOSS orderi kohta. Miks seda Balti turul kasutada ei saa?
    Ilma STOP-LOSSita on ikka päris riskantne aktiaid omada ja langeval turul tuleb pillid üldse kotti pista.
  • Aktsiat, mida sa ei oma pole ju võimalik müüa. järelikult tuleb see kelleltki laenata. Kuidas, kui kiiresti, mis tingimustel ning juriidiline aspekt olekski peamised küsimused regulatsioonis. Siia lisandub veel terve rida väiksemaid probleeme.
    RTH ja XLU on indekseid jälgivad ETF-id.
  • Saan ma õigesti aru, et see on pigem LHV taga kui mingisuguses üldises regulatsioonis? Mille taga STOP-LOSS on?
  • To: ootott. Jah, aga kujuta seda stop-lossi endale ette? Kas tahad, et kui stop-loss käima läheb, pannakse Su aktsiad turuhinnaga müüki? Niivisi võid kaotada päris korraliku protsendi. Vaata mõningaid varasemaid äkilisi kukkumisi Balti börsidel, kus on aktsiapakid turuhinnaga müüki pandud.... 8% kukkumist pole haruldus. Kui tahad müüa aktsiaid nii, et müügihetkel saaksid võimalikult head hinda, pead võibolla terve börsipäeva (või 2 päeva) peale passima ja soodsaid müügihetki leidma. Seda aga arvutiprogramm teha ei oska. Kui aga arvutiprogramm paneks Su aktsiad müüki stop-loss hinnaga ainult, siis võivad need aktsiad müügiserva ootama jäädagi, kuna serv on eest ära liikunud odavamale tasemele.
  • Ma tahaks, et oleks vähemlt võimalus. Stop-loss orderitele lisaks on orderid, kus saab müügihinna vahemiku kindlaks määrata. Trust, selleks ma nendest orderitest huvitatud olengi, et saaks tööl käia ning ei peaks terve päev sobivat müügihetke passima. Suurtel turgudel on ju ka vähelikviidseid aktsiaid ning aktisad, millega toimub kauplamine vaid 10 minutit päeva jooksul.
  • Kindlasti on võimalik vajalikke programme kirjutada, mis Sinu eest vajalikud asjad ära teevad. Aga tõenäoliselt Balti turgudele selliseid programme üleüldiseks tarbimiseks ei pakuta, sest esiteks pole piisavalt huvilisi ja teiseks on seda väga ohtlik pakkuda. Mõtle milline paanika võib tulla, kui see programm ei tee täpselt seda mida Sa ette kujutasid teda tegevat. Ise kirjutatud progejupp aga - siis saad süüdistada ainult iseennast.
  • SAXESS süsteem, mida maaklerid kasutavad orderite sisestamisel ei võimalda stop loss ordereid. Loomulikult oleks võimalik tekitada kunstlik stop loss order, aga kaldun nõustuma ttrust väitega, et seda on ohtlik pakkuda. Tihti ei saa kliendid stop loss olemusest aru ning arvestades Balti turu väga mdalat likviidsust, siis võiksid stop loss orderis kasu asemel suurt kahju kliendi portfellile tekitada.
  • Lûhikeseks mûûgi probleem on siis ikkagi milles kinni, ûldisemas regulatsioonis voi maakleris?
  • Põhiliselt ikkagi seadusandlus. Aga isegi kui see oleks olemas, ei pruugi börsil (või maakleritel) piisavalt motivatsiooni olla, et maailma mõistes mikroskoopilise turu jaoks lühikeseks müügi süsteemi luua.
  • Aktsiate lühikeseks müümiseks on aktsiaid vaja kuskilt laenata. Eestis on võimalik aktsiaid laenata, kuid intressimäär selleks on enamasti 12+% (ja seda peab aktsiate laenaja maksma, mitte ei saa peale), seda peaks tegema pöördrepo vormis (minimaalne teenustasu 500 eek). Ühesõnaga ei ole see hinna osas konkureeriv.

    Päevasisene lühikeseks müük oleks teoreetiliselt mõeldav, kuid siin on tõesti asi juba regulatsioonide taga (kuidas suhtuda naked shorti regulaatorid) ning kui arveldamisel peab arvestama suurte trahvidega kui aktsiad ei liigu, siis on see üsna riskantne tegevus selle korraldajale. Kauplemispositsioonide omamine aitaks selliseid riske vähendada, kuid LHV on keskendunud maaklertegevusele, mitte oma positsioonidega kauplemisele.

    Niisiis jätkuvalt: soovitan put optsioone.
  • Natuke putte, kuhu Tõnno või keegi on mõnusa protsendi otsa keevitanud :)

    Balti turgude mikroskoopilisuse juures on arusaadav, aga langusele on siinmail ikka päris kallis panustada.
  • Aga mõelge sellele, et kui ma ostan balti turult puti ja siis selle realiseerin kasumiga, siis keegi peab ka kandma kahju. Kes see on?
  • ttrust
    puti realiseerimise kahju kannab puti väljakirjutaja
  • Just. Ja miks tingimustel peaks puti väljakirjutaja tahtma talle kahjulikke putte välja kirjutada?
  • See nüüd päris nii ei ole, et puti kasumiga realiseerimise puhul kaotab optsiooni väljakirjutaja. Reeglina peaks Balti turul olema optsiooniostjate kogupositsioon net long, ehk calle on rohkem ostetud kui putte. Sisuliselt kaotavad need, kes tõusule panustasid ja calle ostsid. Kui hakatakse rohkem putte ostma, siis peab väljakirjutaja lihtsalt oma aktsiapositsiooni vähendama. Üldiselt on optsiooniturul võimalik, et võidavad nii ostja kui ka kirjutaja ja vastupidi. Lihtsustatud näitena ostetakse call ja väljakirjutaja katab ennast täielikult aktsiatega, tõusu korral mõlemad võidvad. Pean mainima, et ma pole reaalselt optsioonikirjutaja köögipoolt näinud, kuid enam-vähem nii see peaks käima.
  • Selline küsimus tekkis, et kui ma kirjutan välja calli varale, mida muidu lühikeseks müüa ei saa, mis siis juhtub, kui selline optsioon aegub rahas?
  • Pead ostma strike'i hinnaga aktsia ära
  • Peaksin ikka müüma strike hinnaga, aga kui lühikeseks ei saa müüa?
  • Sina ostad turuhinnaga ja müüd lubatud hinnaga maha ja saad kahju

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon