Farma: kas kuulsusetu lõpp või kullaauk investoritele? - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Farma: kas kuulsusetu lõpp või kullaauk investoritele?

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Andke nõu keegi helgem pia. Hakkab tunduma, et oleks aeg omale Farma positsioon luua.
    Kuna ma olen ju "algaja" siis öelge mulle sea ka veel, et mille poolest erinevad lisa- ja põhinimekirja aktsiad ehk mille alusel nad sinna paigutatakse?
  • Oman FARMAs positsiooni ja praegu korjan neid 20.7-ga kokku. Lausa uskumatu on, et nii odavalt saan. Soovitan kaubelda soovitud hinnaga, sest muidu tuleb sul turutegijale (mina) lõivu maksta. Lisanimekirjas on ebalikviidsemad aktsiad, st nendega kaubeldakse vähem.
  • Sa pead silmas piirhinnaga kauplemist eksole?!
    Aitäh vastamast.
  • Seda veel et see likviidsuse küsimus minus veidi kõhedust tekitabki. Oletame, et mingi ajal on soov neist lahti saada ja pole soovijaid? Üldse, ehkseletad, mis trikiga n. sellesama FARMA hinnad muutuvad, kui tehinguid tehakse 2 tk päevas? Natuke segaseks jääb see lisanimekirja aktsiate hinnaliikumine.
  • Hind sõltub suurel määral sellest, kas viimaseks jääb ostu- või müügitehing. Näiteks praegu ma pakun 20.7 ja 25. Kui nüüd keegi ostab 25ga, siis tuleb megatõus, homme jälle kõva mats, kui keegi müüb 20.7ga ja see on ühtlasi ka viimane tehing (sulgemishind).
  • S.t. kui keegi nüüd ostab 25-ga, siis sinu ostupiirhind (20.7) muutub ka kõrgemaks? Kui palju konkreetse näite puhul või millest see veel sõltub?
  • See kas mina oma ostunoteeringut (20.7) tõstan, on täitsa oma asi, olen nimelt turutegija. St ma ei mängi niivõrd aktsia tõusu peale, vaid ostu- ja müügihinna vahele ehk spreadile. Minu teenistus on spread. Näide: Ostan kokku 300 Farmat 20.7-ga (lisandub teenustasu 50 EEK - see on Ühispanga U-Net) 20.7*300+50=6260. Ning siis õnnestub müüs 300 tk 25-ga (miinus kulud) 300*25-50=7450. Nüüd tuleb kasumi arvutamiseks 7450 lahutada 6260, see on 1190 krooni, millest 26% tuleb hiljem maksuametile deklareerida, st kinkida.
  • kalamees : ma ei tee sugugi mitte teatrit, vaid üritan törts targemaks saada jälle :)
    Aitäh Alvar.
  • Börsi reglement, nõuded börsi liikmetele, punkt 1.1.17 "turutegija" on ametlik maakler.
    Kuigi mõisted on defineerimise küsimus, ei usu, et üldjuhul peetakse "turutegijast" rääkides silmas väikeinvestoreid...
  • ALVAR:

    Aga mis see on ?
    "igale maaklerituru väärtpaberile on määratud maksimaalse ostu- ja müüginoteeringu vahe (spread), mis on 10%. Selle eesmärgiks on tagada, et turutegijad ostaksid ja müüksid väärtpabereid mõistlikus hinnavahes."

    http://www.tse.ee/borsiinfo/borsiinfo.php?lk=turutegijad.html

  • ostan 20,7 ja siis paneb suuromanik Farma kinni ja lõpetab tegevuse ja siis ei saagi maha müüa
    ja siis on raha targasti kasutatud
  • mnjah. Mis sellistel puhkudel üldse toimub ? Aktsionärid jäävadki oma "pataka" otsa!?
  • Ei mõista millest selline poleemika Farma ümber, enne Farma ostmist võiks meelde tuletada kõik meeldivad uudised mis selle rohutehase kohta viimasel paarl aastal on välja ujunud.Tänan, ei.
  • Alvar meelitab teisi ka ostama, et hinda ülespushida... Mis kogustega sa siis Farmas "turutegija" oled herr Alvar?
  • mina 0saks saaga
    mudu ei julgeks..............,
    see oli murdes
  • Osja bin laden
    laadis oma kahuri
    laskis taevast alla
    vaenuliku meloni.
  • Parim bid/ask oli Farmas minu oma. Täna ostan jälle kokku. Panen tavaliselt 0.5K ostuorderi. Müüa eriti suurt kogust ei raatsi. Alla 30 ei tahaks tegelikult loobuda. Head luuletamist!
  • Seega Alvar sa polo siiski ametlik turutegija ju?
  • 30 on küll optimistlik number, aga noh...Kuidas sa saad kindel olla, et need farma aktsiad sulle üldse kätte ei jää? Mõni teine "turutegija" voib ju seada oma noteeringud 20.8 ja24.9 peale ja laseb aktsiab oma käest läbi.
  • Huvitav, kas Alvar on pidanud oma noteeringuid muutma?
    Ei anna vist päris oma mängu mängida kui teised ka su mängumaale trügivad...?
    Kas sa jah ei jää niimoodi oma portsu otsa?!?
  • Mida rohkem mängijaid seda põnevam. Mind keegi naljalt üle ei mängi.
  • kas keegi v6iks mulle selgitada, kuidas farma noteering 10% spreadist suurem on? pidevalt umbes 21.5 ja 25?
  • Lisanimekirjas oli vähemalt enne 15% spreadi lubatud. Seoses eurole üleminekul muutub minu teada ka spread. See 10% käib vist põhinimekirja kohta.
  • Tallinna Farmaatsiatehas on Eesti vanim ja kogenuim ravimitootja, mis alustas tegevust 2. mail 1914. Tallinnas Tondi tänaval paiknev tehas on ainuke täistsükliga ravimeid tootev ettevõte Eestis.
    Toodetakse üle 50 erineva preparaadi, millest põhiosa moodustavad ravimid, kuid peale selle on tootmises ka ravimisarnaseid aineid, loodustooteid ja toidulisandeid.

    Tallinna Farmaatsiatehas teenis 2001. aastal ligi 10,4 miljonit (võrreldes eelmise aasta 10,6 miljoniga). Samas ettevõtte äritulud vähenesid 109,6-lt 95,3-le miljonile, mis näitab efektiivsuse kasvu.

    Tallinna Farmaatsiatehas on kaubeldav Tallinna Väärtpaberibörsi I - nimekirjas. Aktsia tähis on TFA1T ja ettevõttel on kokku 1 250 000 aktsiat. Ettevõte paistab silma oma väga madala P/E (hinna/tulu) suhte poolest. Nelja viimase kvartali EPS (kasum aktsia kohta) on 8,31 krooni. Võttes aktsia väärtuseks 24.1 krooni, tuleb P/E 2,9. Kuigi P/E suhe on vaid üks näitaja, võib ettevõtet pidada odavaks. Vaadates ettevõtte omakapitali seisuga 31.12.2001 saame 33,01 miljonit krooni. Jagades omakapitali aktsiate arvuga saame raamatupidamuslikuks väärtuseks 26,41 krooni. P/B (aktsia turuhinna ja raamatupidamusliku väärtuse suhe) on 0,91. Ka see näitaja on hea arvestades ettevõtte võimet teenida kasumit. Väga oluline on jälgida ettevõtte omakapitali tootlust (ROE). Selle leidmiseks on soovitav jagada aruandeaasta kasum keskmise omakapitaliga. Väikeste mööndustega leiame ettevõtte ROE poole aasta kohta. Ettevõtte 2001. aasta kasum on ligi 10,4 miljonit, omakapital 33.01 miljonit krooni. 2001. aasta omakapitali tootluseks tuleb 19%, viies selle aasta baasile saame 31,5%. Selline omakapitali tootlus on samuti väga hea näitaja, viidates sellele, et kapital “töötab” tulusalt. Seega on iga aktsionäri poolt paigutatud kroon teeninud aastas 31,5 senti lisa.

    Ettevõtte bilansimaht on 99.3 miljonit. Esimesena hakkab silma raha ja pangakontod, kus on ainult 0,39 miljonit. Seega võib ettevõttel olla probleeme likviidsusega. Kindluse mõttes arvutan välja käibevara ja lühiajaliste kohustuste suhte, mis näitab ettevõtte maksevõimet. Selleks kujuneb 2,26 – see on väga hea näitaja, ettevõttel ei ole ette näha probleeme kohustuste täitmisega (va likviidsus). Hea suhtarv algab 1,6-st, mida kõrgem suhtarv, seda väiksem on risk, et lühiajaliste kohustustega ei tulda toime. Ettevõtte kasumiaruannet nõrgendavad suhteliselt suured finantskulud ja vaadates bilanssi võime veenduda, et ettevõttel on arvestatav võlakoormus. Seega tuleb ettevõttel vaeva näha, et oma võlakoormust (ja ka finantskulusid) vähendada, see tähendab sisuliselt seda, et suuri dividende ei ole sel aastal loota. Pigem ei maksta neid üldse, ka ettevõtte pangaarve on väike. Seega tuleb investoril loota kapitalikasvule (aktsiahinna tõusule). Kuid võlakoorma vähendamisel suureneb kasum ja loodetavasti tekib ettevõttel vahendeid, et midagi ka aktsionäridele jätkuks. Väiksema võlakoormusega ettevõttel on ka kergem laenu saada ja ka intress on madalam. Hästi peaks mõjuma ka EURIBOR-i langus. Kuid samas viimase tõusu korral on ettevõte riskidele avatud. Üheks riskiks on ka dollari kurss, nimelt väljastab ettevõte 75% oma ekspordiarvetest dollarites, ka valuutapositsioonid kinnitavad seda. Seega on ettevõttele kasulik tugev dollar, kuid valuutariske on võimalik maanda kasutades valuutaoptsioone ja forwardlepinguid.

    Kokkuvõttes soovitan Tallinna Farmaatsiatehase aktsiat osta.

    FARMA EPS
    2000 2001
    I kv 2,46 3,37
    II kv 0,59 0,84
    III kv 2,62 -0,64
    IV kv 2,81 4,74
    Kokku 8,48 8,31

    Tallinna Farmaatsiatehase kodulehekülg: www.tft.ee
  • Sry, väikesed vead tulid sisse seoses poole aasta omakapitali tootlusega, mis tuleks tekstist välja arvata. Niisiis oli 2001 aasta omakapitali tootlus 31,5%.
  • arvuta lisaks ka Altmani pankrotikordaja ;-)
  • Farma oli minu meelest kolmel viimasel aastal TVB kõige kõrgema omakapitali tootlikkusega firma.
  • Investorid on aru kaotanud! Ostavad farma aktsiaid üle 30 krooni tasemel!

    Kuu aega tagasi ei tahetud 20-ga ühtegi farma aktsiat.

    Kas farma suudab ilma tablettideta ja 100 töötaja vallandamise järel veel kasumit teenida? Kas püsikulud on ikka kaetud? Kas juhtkond koondab administratsiooni sama agaralt kui lihtsalt valgeid kitleid?
  • Minu arvates on investorid täiesti mõsituse juures. Mina olin tõsi küll üks neist, kes Farmat 20 ringis kokku korjas.

    Tabletitootmine viiakse Lätti (Gridneksisse) ja selle pealt saadakse üsna korralikku litsensitasu. Käisin ise aktsionäride erakorralisel koosolekul ja veendusin selles. Minu nõiasilmad on siin ilmas nii palju elu näinud, et Farma juhtkond mulle valetada poleks suutnud, oleksin kohe aru saanud.

    Töötajate arv väheneb peamiselt automaatikale. Nimelt pole enam tarvis neid töötajaid, kes asju ühest kohast teise tõstavad. Spetsialistide arv jääb samaks.
  • Kui sa selles headuses nii hästi veendunud oled, siis miks oli sinu tänase päeva tellimus müügipoolel, mitte ostupoolel. Püüad mesimagusa jutuga oma aktsiapakile kõrge hinnaga ostjat leida? Kasum on maksimaalselt 8000 krooni sellest üritusest. Tasub rääkimist. :)
  • No kui ma täna oma pakist lahti oleksin saanud, siis lülituks kohe ostupoolele üle. Farma puhul meeldib mulle spread, mis on väga suur. Põhiline kasum tuleb spreadist. See 8000 kroonine kasum on liialdus, kuna ostsin Farmat ka kõrgema hinnaga. Ma ei püüa niivõrd turgu üles rääkida, kui tõtt rääkida. Eks ise tead, kas usud või ei. Kuna näen ebaefektiivsust, siis loomulikult püüan ka seda ära kasutada.
  • Saad oma 900-st aktsiast lahti ja ostad 25-ga 1000 tagasi. Minu meelest on tehingud müügipoolel väga haruldased, seda müügivõimalust ei pruugi enne sügist tulla.

    Mis sa arvad, mida teeb aktsia hind kui farma teatab augusti lõpus 2. kvartali 6 mln kroonisest kahjumist? Ilmselt seda mida kuu aega tagasi, kui kinnitati tabletitootmise väljaviimine. Uudis ise oli aasta vana. Aktsia kukub jälle 20 kroonini, Alvar mõtleb, et odav on, peaks ostma. Ostab veel 1000 20-krooniga. Küsimus tekib, miks ta kevadel 25-ga üldse ostis? Siis selgub, et GMP-d farma ikkagi ei saa ja tehas tuleb sulgeda. Aktsionärid saavad aktsia likvideerimisväärtuse. Mis on 0. Ampullitootmine ei vasta ka nii kui nii nõuetele. See tuleb ka sulgeda. Kuna kogu tootmine viiakse arvatavasti jumalamuidu Grindeksisse, siis on hea ost hoopis Grindeksi aktsia, kuhu pumbatakse kogu farma veri. Alvar aitas vahepeal pensionäride aktsiaid kompenseerida.:)
  • Kokkuvõtlikult olen mina optimist ja Sina pessimist.
  • Oleneb, mis kellelegi kasulik on ;)
  • Kas Vichmann müüs nüüd oma farma aktsiaid ära? Floridian vähenes ja Nordea Bank Finlandi kauplemiskonto klientide osalus Tallinna Farmaatsiatehases kasvas möödunud nädalal 17,2%ni. Ostjat on küll raske identifitseerida.

    Alvar, müüsid oma aktsiad nüüd ühele taadile ära. Millal tagasi ostad? Tasuks tellimust sees hoida, kuna midagi tilgub kogu aeg turule sõltumata hinnast.
  • Tehingu koguväärtuseks oli 4,25 mln krooni ehk 23 krooni aktsia eest.
  • Mio,
    mul tavaliselt ikka ostuorder rauas. Käes pole midagi. Enne Q1 tulemusi tahaks farmat omada, et peale häid majandustulemusi maha müüa. Kuid hea ostumoment võib tekkida suvel kui farma käive ja kasum kukub (võimalik, et langeb kvartali lõikes kahjumisse).
  • no nii, tulemused väljas, alvar. kuidas kommenteerid?
  • well-well, tulemused ületasid minu ootuseid. Käive sai üle vahepeal kestnud langustrendist ja lisaks 4. kvartali korralikule kasumile osutus ka 1. kvartali kasum väga korralikuks. Kui nüüd vaadata, on aktsia bilansiline väärtus 29.72 krooni ja ROE on ka mitmetes kümnetes. Õigesti tegin, et liiga ruttu müüki ei riputanud. Aus aktsia hind hakkab 40 kroonist, alla 30 müüa oleks patt. Ootaks nüüd uudist GMP standardist. 1. juuli pole kaugel. Ilmselt on võimalus jälle spek. panus teha.
  • alvar ikka ei jõudnud neid enne tulemusi osta.
  • Tulemus on väga hea, samas oli see mulle ka täiesti ootuspärane. Farmal on ju traditsioon, et I ja IV kvartal on tugevad. Käibe kasv on eriti tore. Kuid II kvartali tulemuseks võib kujuneda kahjum. Üheks põhjuseks on dollari kursi langus, teiseks aga sesoonsus.

    Praegu on mul tühjad pihud. Ühtegi farmat ei oma.
  • Pigem oleks ühekordse kahjumi põhjuseks 45 inimese koondamine. Hinnanguline kulu 1,5 mln. Tulevikku on praegu jälle raske prognoosida. D/E suhe langes 1,8-ni.

    Alvar, äkki selgitad, kuidas sa aru said kuidas tabletitootmise litsentsitasusid arvestatakse TFT-le ja kui suureks need võiksid kujuneda.
  • Nordea osalus on täna jälle 2%, mitte nagu ÄP teatab 17%. Ilmselt on tegemist Vichmanniga seostatud 15% aktsiapaki liikumisega, mis tänaseks on juba BANQUE CARNEGIE LUXEMBOURG SA nimel. Seekord pole liikumise hinda märgitud.

    Teine muutus eelmisel nädalal oli, et Kawe Kapitali nimel olnud 17 tuhat aktsiat läksid hinnaga 25,65 kr Suprema kliendikontole.
  • Paistab, et ma müüsin oma farmad liiga vara ära. Enamuse ostsin 1.65-ga ja müüsin 1.75 euroga. Sain küll natuke kasumit, kuid praegu muretsen, et pean kallimalt tagasi ostma. Samas tekitab kahtlust GMP, mille kohta pole veel uudist tulnud ning kui ma farmat osta soovitan, siis saadab valdav enamus mind pikalt.
  • Mulle tundub, et Farma aktsia on hinna poolest üks kõige stabiilsem aktsia börsil viimase kahe aasta jooksul. Riskipreemia võiks seega väheneda. :)

    Praegune juht lubas GMP-d juba eelmisel aastal. Kahtlane on see jah. Pole neil nagu endalgi ettekujutust.

    Litsents kehtis neil juuli alguseni. Ravimiameti leheküljel oli litsentside list. Augusti alguseni oli TFT üks vähestest, kelle litsents oli pikendamata. kuid lõpuks see ikka ilmus, pikendamine. Pandi kirja tagasiulatuvalt. Põhimõtteliselt pikendati litsentsi ilma, et uudist GMP kohta oleks tulnudki, kuigi see oli varem eeltingimus. Kuna litsents on siiski pikendatud, võib rahulikum olla. Ma usun, et GMP-ni ikka jõutakse, aega on ja ettevõte areneb stabiilselt suuremate avalikuks tulnud vapustusteta. Positiivne on, et tänavu on ettevõte näidanud tugevat käibekasvu.
  • Tundub, et tegevusala - farmaatsia - on siiski tulus mitte ainult maailmanimede ja apteekide tasemel.
  • Hansapank on omale parasjagu Farma aktsiaid ostnud, ligi 3100. Varemgi on Hansapank Farmat kaubelnud - ostnud ja pärast müünud. Nüüd võib kohe spekuleerida, kas pank äkki midagi teab või vähemalt hindab aktsiat kõrgemalt. Müügitellimust ta neile ju sees ei pea.
  • mio, kust sa tead, et HP ostis? Ma kahtlustan, et keegi HP klient kasutas lihtsalt panga maaklerit või Hansanetti.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon