ExxonMobil maailma suurima market capiga firmaks - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

ExxonMobil maailma suurima market capiga firmaks

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • ExxonMobil on tõusnud 2. kohale Microsofti järel, kui võrrelda turukapitalisatsioone (bn USD) 1. Microsoft 276 2. ExxonMobil 271 3. General Electric 270 4. Wal-Mart 236 5. Pfizer 210 6. Citigroup 190 7. British Petroleum 186

    Tundub nii, et vana hea nafta lööb nii tehnoloogiat, tööstust, kaubandust kui ka finantssektorit. Juba 2 ettevõtet esimese 7 hulgas. Kogu see edetabel hakkab jälle meenutama seisu, mis oli 13-15 aastat tagasi. Ainult siis olid Jaapani pangad tipus suuremal määral esindatud. Omaaegne esikolmiku liige Coca-Cola on ka juba 10. kohale hiilinud. American International Group on kaheksas ja Johnson&Johnson on üheksas.
    Wal-Mart on justkui ilma oluliste ülevõtmisteta tõusnud niivõrd kõrgele. Pfizer ja Citigroup olid ka 10 aastat tagasi oluliste sektorite esindajad (20 hulgas oli mitmeid ravimifirmasid ja finantsettevõtteid), aga nüüd on sektorite liidrid päris tipus esindatud.
    Ma ise usun, et 6 kuu pärast on ExxonMobil selgelt 1. ja British Petroleum on 5.
  • Ega see ei näita, et naftatööstus on maailma parim sektor. Paljudel sektori ettevõtetel on madal tulusus ja väga suur risk seoses nafta hinnaga.

    Naftasektoris on osutunud kasulikuks ettevõtete koondumine-konsolideerumine. Kui üle maailma pangad kokku panna on maailma suurim firma pank. Ilmselt puudub majanduslik loogika selle taga või mingi muu vajadus.
  • Ja maailma suurim firma ei pruugi üldse hea investeerimisobjekt olla. Kaks aastat tagasi oli selleks Cisco Systems hinnaga $80 aktsia.
  • Ega ma sellele viidanudki, et need peaksid edaspidi head investeerimisobjektid olema, aga üldjuhul on nad siiski ajalooliselt olnud, kui nad on maailma suurimateks jõudnud. Eks seal tipuski ole olnud ühinemisi, aga kui 10 aasta performance'it vaadata, siis need on aasta keskmistena üle keskmise tugevad.
    Mu peamine mõte oli ikkagi selles, et jälle on vanad sektorid tipus tagasi.
  • Ja minu peamine mõte võiks olla, et kuna Cisco on ka kord selles staatuses olnud, siis peaks see ka äkki aasta keskmistena tugev olema. Ja miks mitte osta maailma suurimat firmat viis korda odavamalt. Kallilt sai pikka aega aeg osta.

    Ega tehnoloogia pole surnud. Mina alles nüüd tehnoloogiat osta kavatsengi. Koorekiht on välja ujunud, võitjad ja kaotajad eristunud. Kusjuures selged võitjadki on palju odavamad kui varem. Tehnoloogiamulle on varemgi olnud, võitjad neist on püsinud. 50.-60.ndate tehnoloogiatähed Motorola, Texas Instruments ja IBM on ju ikka olemas. Kas aktsiaid tuleb osta odavalt või kallilt?
  • Odav/kallis on ju suhteline. CSCO kaupleb mingi meeletu Price/Sales ratio juures ikkagi. Ja miks ollakse nii veendunud, et kui nö. Lama üle läheb, hakataxe uljalt infrastruktuuri uuendamisex ostusid sooritama? Näide: Töötan firmas, kus firewallix on mingi vana 486, ruuterid on igal juhul mitte viimane sõna ja üldiselt on masinad vanad Pentiumid. Ja ei plaanitagi uuendada seda rauda, SEST POLE VAJA! Ja teie skepsise leevendamiseks - umbes 80% teist kõigist kasutab suuremal või vähemal määral teenust, mida pakume.

    Sest tegelikult kainelt asjale vaadates olid ju selle meeletu Network Appliance'ite turu kasvu taga VC-mehed, kes igale "visiooniga" patsiga poisile või koduperenaisele $15 000 000 viskasid ja veel suurematelt suckeritelt kordselt selle tagasi küsisid (IPO). Võrguseadmed ei ole nagu toit, mida iga päev uuesti ostma peab. Kuigi moraalselt vana, töötab see sellegipoolest.

    Nii et kui üldse midagi selle kohta arvata, siis niipalju, et peale põrget võtan mina ilmselt sisse CSCO puti.
  • Ma olen jälle omakorda Ciscosse 10 USD tasemel suht optimistlikuks muutumas. Selles suhtes olen pigem mioga ühte meelt. Kui uus tõus tuleb, siis tehnoloogia teeb varem või hiljem läbi uue tõusu. Ma ikkagi usun, et igasugused koduseks kasutamiseks mõeldud süsteemid muudavad veel tulevikus inimeste elustiili. Samas ei ole mul nii suurt usku mobiilsidesse (lühikeseks küll müüa ei julge).
    Kuigi Intel on endiselt üle hinnatud, usun ma ka Intelisse ja AMD-sse. AMD hinnatase on siiski praegu vastuvõetavam, mis sellest, et kaotab antud hetkel turgu. Mina ei usu, et olemasolevad raskused ettevõtte päris turult ära viiksid. Toode on ju ikkagi konkurentsivõimeline.
    Seda ma usun, et 10 aasta pärast on lisaks Microsoftile veel üks IT firma esikümnes. Aga see on jälle pigem Intel või veel mingi uus moodustis, kes oskab arvutipõhiseid süsteeme kodudes massiliselt rakendada.
  • Tean jah, et võrguseadmed pole igapäevane tarbekaup. Pigem nimetatakse sellele kulutatud raha investeeringuteks. Ja investeeringud on need, mis majanduse raskuste ajal järsult kokku tõmbuvad ja hiljem jälle rajult paisuvad. USA sajandi makroandmete jälgimisest on näha.

    Nimetatud seadmeid ostab ettevõttesektor, mis praegu on USA-s hirmsates raskuses. On loomulik, et võrguseadmete müük on hetkel potentsiaalist palju maas. Raskuste möödumisel võib nõudlus tugevalt kasvada. Olles mõjutatud veidi internetibuumi ideoloogiast võiks arvata. et interneti kasutamine pole mööduv nähtus. Järgnev sõltub paljuski juhtkonna tegevusest ja võimekusest.

    Võrdluseks MSFT P/S 10,4 CSCO P/S 5,3.

    Mingi uba selles Cisco lootuses, et kasvutempo on 30-60% aastas pidi olema.

    P. Fischer investment philosophy:
    ...
    2. Focus on buying these companies when they are out of favor; that is, when, either because of general market conditions or because the financial community at the moment has misconceptions of its true worth, the stock is selling at prices well under what it will be when its true merit is better understood.

    Samas on hoiatus, et lihtsalt üldisele arvamusele vastu liikumine pole õige strateegia. Tarvis on head põhjendust selleks.
  • paljud ostsid end selliste teadmistega enroni ja wcomi ka sisse. ja csco kohta liiguvad ka igasugu kuuldused.
  • ExxonMobil ongi siis tõusnud maailma suurima market capiga firmaks. Möödas on ka peaaegu 4 aastat. Aga market cap on 391mld USD, GE-l 351mld USD ja rohkem vist üle 300mld USD polegi. Ma päris täpselt ei tea, aga WMT, BP, MSFT, C on pigem 250-300mld USD vahemikus. Võin vabalt eksida, võib-olla WMT on hoopis kuskil madalamal.
    Aga 4 aasta jooksul on nafta olnud ikkagi võimas investeering. Aga Inteli osas on küll siiani veidi halvasti. Istub ikka alla 20 USD-i ja market cap on 114mld USD. Sellega mahub ehk napilt 30 hulka.
  •   Company

     Symbol

    Last Trade 

     Mkt Cap

     ExxonMobil Corporation

     XOM

     64.28

     392.52B

     General Electric Co

     GE

     33.8

     357.14B

     Microsoft Corporaton

     MSFT

     27.1

     280.02B

     BP plc (ADR)

    BP

    75.84

    272.09B

     Citigroup Inc

     C

     48.26

    244.15B

     Wal-Mart Stores Inc

     WMT

     46.45

    193.57B 

     

  • Sorry, proovisin tabelit genereerida. Eks jargmine kord loodetavasti tuleb parem, aga momendil on siis WMT'i market cap 193.57B.

    B.
  • Wal-Marti ette ja vahetult peale Citigroupi peaks ennast positisioneerima Gazprom, kelle mkt cap on kah viimasel ajal jõudsasti tõusnud (239.34 B siis hetkel).
  • Bank of America 216mld, PetroChina 211mld ja HSBC 196mld USD on samuti WMT-st ees. Seega on Wal-Mart turuväärtuselt maailmas alles 10. kohal.
    Ma leidsin veel üle 100mld USD market capiga sellised firmad: TM 186mld, PG 186mld, JNJ 173mld, AIG 164mld, TOT 161mld, GSK 150mld, MO 145mld, VOD 144mld, CVX 135mld, NVS 132mld, CSCO 129mld, IBM 128mld, GOOG 122mld, INTC 115mld, NOK 100mld.
    Royal Dutch/Shell peaks ka olema, aga seda polnud aega otsida.
  • Leidsingi. Royal Dutch Shell 132mld, Royal Bank of Scotland 104mld. Kokku seega 27 firmat väärtusega üle 100mld USD. 5-6 aastat tagasi oli see number vähemalt topelt nii suur.
  • Y!F järgi ROYAL DUTCH SHELL 235.52B ja üle +$100B veel 32 firmat. (new window) Market cap +$100B
  • http://www.kommersant.com/page.asp?id=-8531
  • Täitsa uskumatu, kuidas ExxonMobili väärtus võrreldes teiste suurfirmadega kasvab. Nüüd on ExxonMobili väärtus juba 420bn USD. GE (349bn) ja TOT (334bn) ulatuvad veel üle 300bn. Nafta ikka valitseb maailma täiega. British Petroleum ja RoyalDutchShell ka esikümnes või selle piiri peal. Ega sinna esikümnesse rohkem mahugi kui Microsoft ja 2 suurt USA panka Citigroup ja Bank of America. Esmatarbekaubad ja farmaatsia on PG, JNJ ja PFE näol ka viimase 4 kuu jooksul hästi tõusnud ja kõiguvad 200bn USD vahetus läheduses.
  • ExxonMobili väärtuse kasv läheb järjest müstilisemaks. Ma olen pidevalt võrrelnud suurte Lääne naftafirmade tulemusi ja turukapitalisatsiooni. Tavaliselt liiguvad need ikka ühes taktis. Viimase 5 kuu jooksul on aga XOM tõusnud ca 15%, peaaegu sama tulemus on CVX +11%, kuid samal ajal TOT -3%, BP -11%. Ei saa aru, mis sellise erinevuse põhjustab. Peaks ju olema suhteliselt sarnased kompaniid.
    6-12 kuud tagasi oli ka hea jälgida, et XOM aktsia hind liikus samas taktis naftabarreli hinnaga. Viimase 6 kuu jooksul on aga liikumised olnud pigem negatiivses korrelatsioonis. Nafta kukkus tipphetke 77 USD/barrel tasemelt 58-60 vahemikku, samal ajal Exxoni aktsia liikus 63-65 vahemikust 73.30-ni.
    Kui võrrelda XOM-i ja BP hindu 6 kuud tagasi, siis üks on teise suhtes kallinenud ligi 30%. Varem on olnud üksteise suhtes üle 5%-line kõikumine 6 kuu jooksul suhteliselt erakorraline.
    Midagi toimub, millest aru ei saa. Praegu igatahes mõtlen XOM-i müümisest ja BP ostmisest. Siiani on portfellis olnud XOM ja TOT. Kahepeale ca 20% portfellist. Naftast päris välja astuda ka ei julge. Väga tahaks aga spekata lühiajalisele nõrkusele. Samas Citigroup ütles näiteks TOT kohta, mis andis välja suhteliselt tagasihoidlikud tulemused, et kuigi tulemused on kahvatud, soovitavad nad langust aktsiate soetamiseks kasutada. 2007. aastalt oodatakse positiivseid tulemusi.
  • ExxonMobili väärtus tõusis üle 500 mld dollari. 2. kohal oleva GE väärtus ületab napilt 400mld dollarit. Nafta domineerib TOP 20-s täiega.
  • Miks ei või nafta olla hea tulu allikas. Kas äripäevas (või oli mõni muu meediaväljaanne) kirjutas maailma odavamatest kütustest - kõige odavam liitri hind oli 23 senti (eesti senti) ... seega 15 kroonise liitri hinnaga maksame me kindlasti väga suurt tulu naftafirmadele.
    Lihtsalt riikides, kus ei saagi üle 0,1 USD küsida liitri eest, ei tekiks muul moel turgu.
  • Ja kui vaadata, mis seis oli 5a tagasi, siis tuleb märkida, et Citigroup, Microsoft ja Pfizer on kõvasti positsioone ära andnud.
  • Exxon Mobil Corp. XOM has held preliminary talks with Pioneer Natural Resources Co. PXD about a possible acquisition of the U.S. fracking giant, as the oil major hunts for a blockbuster deal in the shale patch, according to people familiar with the matter.
    https://www.wsj.com/articles/exxon-mobil-eyes-potential-mega-deal-with-shale-driller-pioneer-c48a4747

    See paneb asjad kihama. Kindlasti tõmmatakse OXY ja Warren Buffetti ostud ka käima.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon