Kaotatud investorid ? - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Kaotatud investorid ?

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Vaatasin EVK-s registreeritud börsiettevõtete väärtpabereid kandavate kontode arvu, see väheneb pidevalt
    01.08.1998 oli 34376 kontot
    01.08.1999 31929
    01.08.2000 24771
    01.08.2001 23232
    01.08.2002 17217
    01.09.2002 16967
    kas võiks järeldada, et pooled investorid on turult kadunud ? ja kus on piir ?
  • uuri börsil olevate ettevõtete arvu ja turukapitalisatsiooni, saad teada :-)
  • Kunagi võttis SEB Ühispanga börsilt ära...kui nüüd Hansapank ka ära võetaks(e), võiks TSE kinni panna.
  • 0808, see on siin foorumites juba hirmus vana teema. No siis kolime kõik läbi LHV teistele turgudele.
    Mulle see asi ka ei meeldi. See ei lähe kokku ka W.Buffeti põhimõtetega investeerida sinna, mida sa suudad ligidalt jälgida ja mõista. Hansapanga käekäiku me suudame kindlasti paremi jälgida kui Citigroupi oma.
  • MSM, minu meelest oled Sa väga paljudel LHV seminaridel käinud ja peaksid teadma, et LHV eesmärk pole kodumaist turgu suretada. Ja millest Sul selline negatiivne meelestatus LHV tegemiste vastu?

    LHV on rääkinud globaalse hajutamise olulisusest - lisaks kodumaistele aktsiatele peaks olema ka välismaiseid portfellis, siis on investori risk väiksem.

    Ning loomulikult oleks LHV esimeste rõõmustajate hulgas kui kodumaine börs jalad korralikult alla saaks ja ettevõtted siia taas tulla tahaks.

    Buffetlikult on parem investeerida sellesse ettevõttesse, mille igapäevategevust saad ka jälgida. Aga mida aktiivsema kauplejaga on tegu, seda rohkem tal ükskõik igapäevategevusest on. Ma usun, et enamus Eesti investoreid ei investeeri Buffeti kombel kümneteks aastateks ja samuti ei osta paarikümneprotsendilisi osalusi ettevõtetes.
  • oi ma ei mõtle ammugi, et kõik ca 18000 lahkunut on LHV süü ja nüüd tema kliendid. Muidugi mingi osa omab kauplemiskontot ka kasvõi Hansapangas ja hulk ettevõtteid on ka börsilt lahkunud, kuid viimase osa kohta eriti - kui näiteks toimusid väljaostmised, siis loogiliselt oleks ju raha uutesse aktsiatesse liikunud ja kontode arv ikka samaks jäänud. Aga ei väheneb ja palju, isegi vaatamata pankade jt. selgitustööle. Hiljuti lugesin ajalehest et ostetakse enamasti fondiosakuid, sest otse aktsiatesse investeerida olevat keeruline ja kallis. Arvan et kohalikul turul seda küll öelda ei saa, kui ostja ei ole just parkimiskontrolör kes soetab neid korraga 10 kaupa.
    Buffet tegi enda jaoks selle üle 10 a vaatamise hästi lihtsaks ala ega inimene ikka ajalehelugemist ära lõpeta ja habet on meestel ka tulevikus tarvis ajada :-)
  • Kaotatud investorid on nüüd näpud põhjas, kinnisvaraturul mulli puhumas või lihtsalt tarbimishimule järele andnud. Tarbimisühiskond ikkagi.
  • LHV kannatab selle all, et popp on tarbida ja võtta laenu, mitte säästa. Kui iga mees võtab laenu, siis millal ta veel aktsiaid osta jõuab? Eesti on ju kapitalivaene ja kapitali importöör.

    Uhkem oleks olnud kapital sisse vedada portfelliinvesteeringute vormis jättes kontroll kohalikele ettevõtetele, paraku on meil peremeest tarvis, kelle otseinvesteeringute vormis saabki.

    Oleks börs või aktsiaturg elujõulisem olnud, oleks olnud mingi võimalus Eesti ettevõtteid kallimalt müüa ja portfelliinvesteeringuid kaasata. Võiks välja arvutada kui palju on Eesti tünga saanud elusa börsi puudumise pärast. Kui palju madalama hinnaga on seetõttu ettevõtted müüdud. 10 miljardit? Riigil saamata tulumaks 2,6 mld?

    Ja nüüd tähendab börsi nõrkus võimalusi Hansapangale, kes on kogu vahenduse enda kätte võtnud. Vaat kelle huvi ja k... käsi. :) Peamine kasusaaja sellest on loomulikult Swedbank.

    Eesti huvi oleks vahendust panganduse poolt väärtpaberituru poole nihutada. Kuuldavasti olevat see nihe isegi vanal panga-Saksamaal teoksil. Vaevalt Eesti saarekeseks EL-is jääb. Kuigi võimalik.
  • Kohalike investorite passiivsus on mõneks ajaks möödas.
    Image Hosted by ImageShack.us
    Statistika peaks kajastama Tallinna Börsil vähemalt 5 börsitehingut aastas teinud kohalike erainvestorite arvu.

    Mõned põhjused: Hansapanga lahkumine, uued IPOd, SAXESSi launch, majanduskasv (ettevõtetel paremad tulemused, inimestel rohkem raha investeerimiseks), turuosaliste suurenenud aktiivsus, likviidsuse kasv. Selle aja naasmist kus päevas/kuus kogu börsi peale 50 tehingut tehakse enam karta ei ole mõtet.
  • 1-2 aastat veel ja siis on 7000 investorit käes ja kordub 1997 :)

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon