Teras ja Tsink - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Teras ja Tsink

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Tervitus!

    Oskab ehk keegi soovitada, millisest allikast saaks leida terase ja tsingi hinnad täna ja aasta aega tagasi.
  • http://www.lme.co.uk/data_prices/daily_prices.asp
  • Sain yhest allikast teada, et terase hinnad hakkavad lähikuudel töusma ja töusuks oodatakse keskelt läbi 15-20%. Hinnad ongi juba vörreldes eelmise nädalaga tõusnud.
    Kysimus siis selline, et oskab keegi soovitada metallitootjate aktsiad, mis vöiksid tänu metalli hinna töusule head tootlust anda?
  • Ma sain just 1 allikast teada, et terase ja tsingi hinnad on viimased 2 aastat kõvasti tõusnud.
  • ja mina sain ühest allikast teada, et tõusevad veel kuni Hiina kommunistliku partei kongressini 2007 aastal - või siis lausa Pekingi olümpiamängudeni 2008.a. Ja et tõus olla peamiselt nende kahe sündmuse toimumisega ka seotud

    :-)

    Vaikne? Just, muusika ei mängi enam, aga tants kestab veel veidi aega, kuni kõik seda märkavad.
  • Terase hinnatõus viib üles ka uute autode hinna. Seda öeldi mulle ka vw esindusest, et osta auto kohe ära sest uud on juba jupp maad kallimad.
  • Noma ei räägi sellest mis on olnud, seda teab juba iga igayks. Ma tean, et hetkel on järsult tekkinud metalli puudus ja see töstab metalli hindu ysna kiirelt yles, selles on point. Kui teie kahe kuu pärast avastate, et metallli hind on 20% töusnud, siis on juba hilja aktsiaid soetama hakkata. Ja millest selline tänitav suhtumine, ega need metallitootjate aktsiad ka sirgjoones yles ei kihuta. Vaadake näiteks kas vöi Mittal Steel (MT) aktsia liikumist. 2005 Märtsis maksis aktsia $42,5 ja 2005 Mais juba oli langust tehtud 40-50%, maksis siis $22,5.
    Kui te siin nii ilgelt targad olete, eks jagage mulle ka infot.
  • Eks igaühel ole õigus oma arvamusele, kuid vaadates näiteks vase või alumiiniumi tõusu aasta algusest alates, siis kahtlen, et see veel kellelegi märkamatuks jäänud on. Ei vaidle edasise tõusu vastu, kuid väga palju toorainete hinnatõusust on kindlasti tänu suurele tähelepanule aktsiahindadesse sisse arvestatud.
  • TIE USAs, Rootsis Boliden ja Svenska Stal.
    Ise ei oma. Olen pikka aega kaalunud, aga ei ole julgenud osta.
  • akzo,

    vaata näiteks yahoo!finance'is Basic Materialsi sektori alla kuuluvaid allsektoreid (nt. copper, aluminium, gold, silver, steel & iron): http://biz.yahoo.com/ic/ind_index.html

    Sealt saad juba edasi uurida ja otsustada, milliseid ettevõtteid võiks osta.

    Metallikaevandusfirmadel on alates eelmise aasta keskelt läinud väga hästi ja kaevandusfirmade aktsiate tõus on käesoleval aastal veelgi kiirenenud. Kuigi korrektsiooni on oodatud juba aprilli algusest peale, pole tõsist korrektsiooni metallihindades siiski veel toimunud, sest nõudluse ja pakkumise vahekord on jätkuvalt ebatasakaalus. Lisaks tööstuslikele tarbijatele ostavad värvilisi metalle (eelkõige vask) kokku erinevad fondid, mis põhjustab veelgi nõudluse balansist väljaminekut. Sellel nädalal on uus tõusupuhang põhjustatud ka lühikeste positsioonide katmisest. Kuigi lühiajalisi korrektsioone kindlasti tuleb, ootan ise metalli nõudluse ja pakkumise tasakaalustamatuse jätkumist vähemalt kuni selle aasta lõpuni. Tõenäoliselt hakkavad uued kaevandusvõimsused järgmisel aastal suuremal määral turule tulema, sest kõrgenenud metallihindade toel saavad kaevandusfirmad uute maardlate kasutuselevõtuks rohkem investeeringuid teha.

    Kuna ma ise jälgin aktiivsemalt Rootsi ja Soome turgu, siis sealt olen ma alates eelmise aasta oktoobrist jälginud aktiivsemalt vasekaevandaja Bolideni (BOL) käitumist. Praeguseks on Bolideni aktsia sellel aastal tõusnud 169% ja aastaga 508%, mis iseenesest paneb aktsiasse sisenemisse juba ettevaatlikult suhtuma. Samas kui ma 25. aprillil toimunud Skandinaavia seminaril Bolideni soovitasin, siis ka selleks ajaks tundus paljudele, et aktsiasse on juba palju õhku sisse läinud, kuna tõus oli olnud väga järsk. Kuid praeguseks on aktsia u paari nädalaga tõusnud u 140 SEKilt 175 SEKile ehk 25%. Boliden kaupleb hetkel oodatava järgmise aasta kasumi põhjal P/E suhtega 16,7, mis kaevandusfirma jaoks on juba suhteliselt kõrge kordaja, kuid ise arvan, et kasumikasv võib tulla prognoositust siiski kiirem, mis isegi praegust hinda õigustab. Samamoodi on Bolideni hinnasihti metallihindade tõusu toel järjest tõstetud ning hetkel on kõrgeim hinnasiht 240 SEKi.

    Teine huvitav kaevandusfirma Stockholmi börsil on Lundin Mining (LUMI-SDB), mille P/E suhe on kõrgem, kuid millel on palju perspektiivseid kaevandusprojekte Iirimaal, Rootsis ja mujal.

    Kaevandussektoris peab samamoodi nagu muudeski kuumades sektorites jälgima seda, et ettevõte, mille aktsiaid ostetakse, ka fundamentaalselt tugevat tahapõhja omab, mitte ei anna ainult suuri lubadusi uute projektide osas.

    USA turul olen vasetootjatest jälginud Phelps Dodge'i (PD) (USA suurim vasetootja, kaevandused ka Lõuna-Ameerikas) ja Southern Copperit (PCU) (kaevandused Peruus ja Mehhikos). Huvitav kaevandusfirma on ka EuroZinc Mining (EZM), mille peakorteri asub Kanadas, aga kaevandused asuvad Portugalis. Lisaks metallihindade tõusule on EZM tuge saanud ka eelmise nädala teatest, mille kohaselt taasavatakse Portugalis üks firmale kuuluv kaevandus. Kusjuures täna tuleb EZM 1. kvartali tulemustega välja. EZMi puhul peab ära mainima selle, et ettevõtte aktsiahind on absoluutväärtuses suhteliselt väike, mis hoiab eemale paljud suured investorid (hetkel on hind 2,98$). Kuid ettevõtte turukapitalisatsioon on siiski suhteliselt suur (1,6 mld $) ning ettevõte on eelmisel aastal suutnud head kasumikasvu näidata ning P/E suhe on mõistlikul tasemel (18,1).

    Kui terasest rääkida, siis see on veidi eraldi teema, aga terasetootjatest tuleb kõigepealt meelde Põhjamaadest Svensk Stal (SSABA) (samuti seminari soovitus) ja miks mitte ka Soome Rautaruukki (RTRKS). Kuigi Rautaruukki keskendub üha rohkem juba valmis teraskonstruktsioonide valmistamisele ning seetõttu mõjub kõrgem terasehind sisendina Rautaruukki valmistoodangu marginaalidele halvasti. Aga SSAB tuli välja väga tugevate 1. kvartali tulemustega, mille juures oli positiivseks üllatuseks asjaolu, et põhiliste teraseliikide müügihinda õnnestus suurenenud nõudluse tõttu tõsta.
  • Häda on selles, et need "targad" (keskpangad näiteks), kes seni on asjaosalisi enam-vähem sündmuste käiguga püüdnud kursis hoida, ei saa olla väga kindlad tulevaste muutuste (või vähemalt lühiajaliste trendimuutustega kaasneda võivate shokkide) suhtes, intresse on juba päris palju USA-s (ja vähem, kuid võimalik, et juba praegu ülearu Euroopas) ülespoole liigutatud, USD-Yen liikumine viitab hetkel väga võimalikule trendimuutusele globaalses pildis. Jeeni carry-trade võimalik lõpp on õhus koos oma negatiivse mõjuga suurele osale mingis muus valuutas kaubeldavate varadele hinnale. Mida mingil määral veel suudab tasakaalustada ülitugev fund's flow, mis on suunatud laiema diversifikatsiooni otsimisele võrreldes tavalisemale varade jagunemisega. Arvatavasti vähemalt 25% sellest ülearusest likviidsusest kaotatakse vanal heal moel lähema aasta jooksul.

    Sestap minult AVOID riskantsemad varad, short NASDAQ bubble II (USA enda investorite raha peaks praegu juba tundma tõmmet liikuda tagasi USA-sse, aga siis pigem blue-chips aktsiatesse).

    VD: eksimine on inimlik
  • Mnjah, ma mötlesin rohkem nagu musta metalli(terast), värvilise metalli kohta ei oska ma hetkel midagi öelda.
  • Rait, ehk saadad oma msn-i

    Ringo34@mtk.ut.ee
  • akzo su allikas on tiba aegunud 17.09.2004
  • akzo,

    sa ajad on segamini metalli- ja terasetootjad. Tegemist on siiski veidi erinevate sektoritega. Ja viitad sa 2004. a septembris ilmunud artiklile, mille põhjal ei saa praegu põhjapanevaid järeldusi teha. Terasehinnad tegid suure tõusu 2004. aastal ning 2005. aasta algusest hakkasid terasehinnad langema, seetõttu olidki terasetootjate aktsiad 2005. aastal suhteliselt madalalt hinnatud, kuna aktsiahinnad kajastavad siiski eelkõige oodatavaid tulevikus teenitavaid rahavooge. Kuid praeguseks hetkeks paistab, et terasetootjad suudavad oma tulemustega üllatada ning SSAB näitel võin öelda, et perspektiivi neil peaks olema.

    Metallid jagunevad jämedalt võttes: 1) väärismetallid (kuld, hõbe, plaatina); 2) värvilised metallid (tsink, vask, alumiinium jm) 3) mustmetallid (raud jm.).
  • to Rait Kondor: Suured tänud asjaliku vastuse eest, sellist sisukat vastust ei saa just igapäev.

    to adamski, akso:
    Mina vähemalt olen vait kui midagi öelda ei ole ;)
  • to: Rait Kondor
    Sellele viitas keegi AKSO mitte mina
  • Ma ei tea, võibolla rumal küsimus aga äkki keegi valgustab mis tööstusharud on ajalooloselt peale commodity boome ruulinud?

    Täna peale turgu maailma suurima rauamaagi kaevandaja tulemuse (ADRi sümbol RIO).
  • "ajalooloselt peale commodity boome ruulinud?"

    see on hea küsimus, aga paraku on ajalooliselt PEALE commodity boome tavaliselt olnud tegemist majandussurutisega ja seetõttu on tunduvalt lihtsam leida majandussektoreid, milledes raha teenimiseks pigem lühike olla, kui "ruulivaid"
  • Praegu siseneda ilmselt hilja juba...
  • Ise mõtlen, et kes need hullud praegusel tasemel küll sisenavead TIE-sse. Uskumatu. Shortida ka veel ei julge, kuigi üritasin aga vara veel. Häving. Kuu ajaga tõusnud 100%. Vot see on ameerika.
  • EZMi tulemuste osas olid ootused tõesti suuremad, kui nad reaalselt tulid. Aga juhtkonna pressikonverentsil jäi kõlama sõnum, et ettevõtte on tootmise osas selleks aastaks planeeritud graafikus. Puhaskasum langes 1Q06 y-o-y -8%, 17,4 mln USDni ehk EPS tuli 0,032 USD. Kuigi keskmine vasehind tõusis eelmise aastaga võrreldes 52%, siis pärssivalt mõjusid tulemusele kaks tegurit: 1) müüdud vase kogus vähenes aastaga 29% ja teiseks tuli ettevõttel vastu võtta suhteliselt suur kahju derivatiivide pealt ehk vasehinna hedge'imisega seoses. Realiseeritud kahjum hedge'imisest oli u 12,7 mln USD ja realiseerimata kahju hedge'imise pealt 18,3 mln dollarit. Kui arvestada, et kogu müügikäive oli 88,9 mln USD, siis on hedge'imisest saadud kulu päris olulise tähtsusega. Samas rõhutas firma juhtkond pressikonverentsil, et hedge'imine on siiski vajalik, sest nad peavad endale kindlustama vähemalt tegevuse käigushoidmiseks vajamineva sissetuleku.

    Firma finantsjuht oli rahul sellega, et õnnestus võlga olulisel määral vähendada ning raha koguda. Raha on vaja eelkõige maardlate uurimisprogrammi jätkamiseks sellel aastal ning Aljustreli kaevanduse taaskäivitamiseks.

    Huvitava paralleeli võib tuua, et USA suur vasetootja Phelps Dodge langes samuti 27. aprillil teatatud tulemuste peale päevasiseselt suhteliselt oluliselt (kuni -7%), aga järgmistel päevadel hakkas aktsiahind ilusti kosuma.

    Praegusel metallihindade buumi ajal tundub nendesse ettevõtetesse sisenemiseks õige aeg juba möödas olevat, kuid ise usun, et aasta lõpuks võib näha ettevõtete aktsiahindasid senistest veelgi kõrgematel tasemetel. Kuigi loomulikult on hetkel neid aktsiaid psühholoogiliselt kergem osta neil, kes on teatud kasumi juba kaevandusettevõtete pealt saanud. Meeles peab pidama ju alati seda, et kiire tõus lõppeb kiire langusega, aga praegu räägitakse palju ka toorainete hinnatõusu supertsüklist ning et selle järgi oleme hoopis selle tsükli algstaadiumis. Selge on see, et lõpuks on commodity'd samamoodi seotud maailmamajanduse üldise makrokliimaga, nii et kui arenevate turgude majandus peaks jahtuma hakkama, siis tulevad alla ka toorainehinnad (eriti värvilised metallid). Lisaks peaks toorainehindasid alla tooma ka pakkumise suurenemine, aga viidatud on, et vähemalt sellel aastal väviliste metallide osas pakkumise suurenemist olulisel määral veel näha ei ole. Ühe riskitegurina metallide juures võib tuua selle, et neisse on sisenenud päris palju spekulatiivset raha, mis suurendab hindade volatiilsust.
  • Phelps Dodgest kirjutas just Erko Rebane ka väikese ülevaate. Loe siit...
  • EuroZinc Mining (EZM) kukkus eile tulemuste mõjul päeva lõpuks -12,5%, 2,66-ni, aga täna on aktsia enne turu avanemist 11% üleval 2,96 peal, sest Jim Cramer ütles, et EZMi osas on praegu hea sisenemishetk. Ta soovitas ühte titaanivalmistajat RTI-d, kellele omakorda EZM tarnib ultrakerge materjali tootmiseks vaske.
  • XSNX ei taha üldse tootmishoone uudise peale positiivseid märke ilmutada. Langenud juba 5 päevaga ca. 50%!!!! Mingi hetke, ehk tuleb pöördemoment...
  • XSNX on tsingi ja terase peale üle läinud?
  • Ei seda kindlasti mitte!

    See rohkem dump&pump foorumi alla minev teema...minupoolne eksimus.
  • rocket

    Re: Teras ja Tsink 10/05/06 18:23

    TIE - ainult taevas on piiriks.


    TIE on halditud, enne taevast tuleb põrgu


  • Miks mul traderis ütles, et "Kauplemisinfo edastamine TIE kohta lõpetatud" vms? Antud rida ise on punane.
    Igal juhul TIE putid müüdud ja väga rahul.
  • winger

    TIE kauplemine oli vahepeal peatatud. Üldjuhul on trading halted põhjuseks avaldamist ootavad halvad uudised, seekord põhjuseks order imbalance, mis äraseletatult peaks tähendama orderite liigset kuhjumist müügipoolel ...

     

  • Esmaspäeval peaksid aktsionärid saama kontodele topeltaktsiad, siis võiks nagu neid ordereid juurde tulla...
  • Tänud Henno, otsisin uudist TIE kohta, aga ei leidnud.
    Üldiselt TIE aktisa on (kerge) hype, küll aga TIE fundamentaalina ja tulevikuvaatena meeldib.
    Oleks meeldiv kui seal osaliselt õhk välja läheks. 20%-30% soodsam oleks tervitatav.
  • TIE tänase languse taga osaliselt ka see uudise eile õhtust

    00:49 'Mad Money' Recap: Lightning Round cont. - TheStreet.com

    Cramer was bearish on Titanium Metals (TIE), Telmex (TMX), Southern Co. (SO), Lucent (LU), Pepsi (PEP), Gateway (GTW), JDSU (JDSU) and Covanta Holding (CVA).

  • Kolmekordne tõus paari kuuga on liig, et olla jätkusuutlik. Aktsia on hea, aga veidi tuliseks läinud. Korrektsioonid käivad regulaarselt nagu kellavärk TIE juurde, seekord usutavasti, kuna rakett olnud tavalisest järsem, ka langus sügavam.

  • Nii ta on, tundsin küll kõrbelõhna ette, kuid julgusest jäi puudu, näpp oli korraks puttide ostmise peal 94$ juures, kuid ei ostnud, nüüd hilja. Siit moraal - tippe ja põhje tabada üritada on võimatu (või lihtsalt juhus), turg on emotsioone täis ja tipud võivad tulla millised tahes. Sellest ka irooniline lause - ainult taevas on piiriks.
  • TIE on vahemikus veebruar-aprill teinud 100% ja 52-week põhjal 811%. Karudel võib olla õigus, kuid 3-aasta graafik ja perspektiivid annavad lootust kasvule. Vahepealsed aadrilaskmised on vajalikud.

    See imelina troika TIE RTI ja ATI elavad siiski paraneva aerospace sektori peal. TIE siis Boeng 787 dreamliner peal ja RTI A380, A350 ja Eurofighter peal. RTI tegelikult tarnib ka 787 mootori osasi. Seega nad ei ole puhas commodity play.

    Kõik kolm on tunnistanud, et nad on liiga sõltuvad lennutööstusest ja otsivad viise kliendiriski hajutamiseks. RTI näiteks on osaline Aserbadžaai Shah Deniz gaasijuhtme ehitusel (toodang september'06). Muideks selle gaasimaardla aastatoodanguks ennustatakse samas mahus mis ka Kuveidil. Aga nüüd läks off-topic.
  • Winger, veebruari lõpust veidi üle 100%, veebruari keskelt praeguse 52 week tipuni 200%.
  • Pekingist põhjapool asuva Tangshani tööstuslinna võimud andsid käsu 267 firmale lõpetada tööd 8. juuliks, et parandada õhukvaliteeti olümpiamängude eel.

    Ettevõtete hulgas on 66 terasetööstust, mis annavad ligikaudu 20 protsenti kogu Hiina terasetootmisest, vahendas ERR.

    Suletavatel firmadel kontrollitakse rangelt keskkonnasäästmise nõuete täitmist.

    Hakkavad mujalt sisse ostma? Millistele aktsiatele ma panustama pean :)
  • Siseminej6ud,
    Olümpiamängud pole uudis ja ka fakt, et teatud perioodiks väheneb Hiinas tootmine seoses nendega oli pikalt ette teada.

    Hiina tarbimise kasv ja staatuse muutus sellel aastal, saades terase (pean silmas flat ja long tooteid) netoimportijaks, ongi tegelikult üks suurimaid põhjuseid, miks terasehinnad on teinud läbi korraliku ralli viimase poolaasta jooksul. Laiemalt on BRIC (pisikeseks erandiks Brasiilia), miks just long toodete hinnad on kõvasti tõusnud. Long tooted on flatile ilusasti järgi jõudnud hinna osas.

    Täna võiks suhtuda väikese reservatsiooniga terase edasisesse hinnarallise kuna: 1) arenenud majandused, kus kasutatakse suur osa flat toodangut (autotööstus, masinaehitus, laevaehitus jne) pole näitamas suurt tugevust; 2) long toodete tarbe ärakukkumine võib olla suhteliselt järsk (täna mootoriks Hiina, Venemaa, India, UAE); 3) marginaalide tõus terasetootmises on meelitanud/meelitamas täiendavat kapitali sektorisse; 4) terase hinnaralli on üle võimendatud pakkumise/nõudluse vahekorrast rohkem, kui oleks "õiglane" sisendite hinnamuutusest (rauamaak ca+100%, koks ca+200% selle aasta Q1 lõpus).

    Teisalt on jälle ka nägemusi edasiseks hinnatõusuks ka üle 25%, aastases perspektiivis.

    Näen võimaliku stsenaariumina situatsiooni, kus terasehindades toimub kerge korrektsiooni selle aasta lõpus (võibolla Q4 algus), mis toob kaasa ostupoole järsu tõusu (väidetavalt on täna enamus vaheladusid suhteliselt tühjad kuna hinnatõus on olnud oodatust suurem ja ostud on edasi lükatud), peale mida toimub edasine ralli (küll mitte samas tempos).

    Ülaltoodu puudutab terast, mitte terasetootjaid/väärtustajaid.

    P.S. Hiinlased kirjeldavad tänast sealset teraseturgu sõnaga "kaos". Venemaal on väidetavalt tekkinud olukord long toodete puhul, kus hind on teisejärguline, oluline on materjali saadavus (väidetavalt on spot turult ostes tekkinud järjekorrad, mis näitavad ajalises määratluses kasvutendentsi).
  • Hiinlased on jah väiksemaid tehaseid kinni panemas. Osalt riikliku plaani alusel, et vähendada reostust ja väiksema on suuremad reostajad, suuremalt jaolt siiski seetõttu, et tõusvate toorianete hindade tõttu sauvad nende marginaalid enam löögi alla ja tõusvate transpordikuludega ei ole eriti mõistlik niivõrd vähese lisandväärtusega ja madala tööjõukomponendiga tootmist enam seal hoida. Tööjõu ja kapitalikulude eelis on neil kadumas, sest nad peavad umbes poole rauamaagist sisse vedama Austraaliast, Brasiiliast ja mujalt, samuti koksi puhul. Aga rauamaagi impordikulud olid eelmisel aastal tihti suuremadki kui nende enda hind eksportivates riikides. Nii et praegu võiks oodata tendentsi, kus terasetootmine läheks pigem kaevandustele lähemale kui sihtturule lähemale.

    Samas ei saa marginaalid neil palju langeda, sest praeguste kulude keskkonnas on investeerimiseks vajalik korralik hinnavaru, et investorid jah sõna ütleks.

    Ise hoian terasetootjatest eemale, sest nende hindamiseks oleks vaja jälgida nii sisendhindade liikumisi, nõudlust ja hinda sihtturul, mis varieerub sõltuvalt transpordioludest ja -kuludest, neidsamu transpordiga seonduvaid asjaolusid ja veel palju muud, et sektori väljavaadete kohta midagi kindlamat öelda saaks. Liiga suur teema, et poole silmaga jälgides konkurentsivõimeliselt manööverdada.
  • Tõstaks seda teemat.
    Hetkeseisuga jälgin huviga USA terasetootjaid - viimasel ajal on kõvasti pihta saanud, samas tariifide jätkudes võiks õnn justkui õuele jääda. Juba praegusi numbreid vaadates on marginalid kenasti üles end kerinud.

    Kartus ilmselgelt, et Trumpi diilid saavad tehtud ning terasetariifide kaovad. Ise sellele ei panustaks, sellest ka huvi sektori vastu.

    Kes kursis on, võiks ehk jagada, mis võiks olla hetkel terase stock, mille poole vaadata tasuks? Suuremad kalad NUE, X, VALE või mõni väiksem/paindlikum tegija?
  • Kas see VALE ikka on niiväga USA terasetootja?
  • VALE tõepoolest pole niiväga USA tootja. :) Loopisin mõned suvalised mõtted välja, pole veel jõudnud uurida..
    opex, tänud lingi eest, tasapisi hakkan kaevama ka. Alumiiniumil väiksemad tariifid, aga tasuks ka muidugi üle vaadata.

    Lootsin, et ehk keegi teemas sees olev toob mõned huvitavamad tegijad välja. (Kellel oleks rohkem võita tariifidest, kui pikalt ja kas hinnad ette juba fikseeritud on jne).
  • Arconicu jaoks on alumiinium input, mitte output.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon