Telia Company (TLS1V, TELIA1) - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Telia Company (TLS1V, TELIA1)

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • www.sonera.com

    www.telia.com

    Sonera on Soome juhtivamaid telekommunikatsioonifirmasid, ettevõte pakub mobiil- ja fiksside ning rahvusvaheliste kõnede teenust. Lisaks tegutseb firma andmeside ja meedia alal. 2001. aastal ulatusid firma tulud 2.2 miljardi euroni. Firmas töötas 7400 inimest.

    Telia on juhtivamaid telekommunikatsioonifirmasid Põhjamaades. Firma põhitulu tuleb mobiilsidest, internetiteenuse pakkumisest ning fiksvõrkude tuludest. 2001. aastal teenis firma 57 miljardit rootsi krooni tulusid, ettevõttes töötas 17000 inimest.

    TeliaSonera ühinemisel 2002. aastal tekkis suurfirma, mis omab juhtivat rolli Balti ning Põhjamaade sideturul. Lisaks tegutsetakse aktiivselt ka Venemaal ja Türgis.
  • Vaatasin veidike TeliaSonera Q1 numbreid: tulud SEK 20.35mld (+3.6%), EBITDA SEK 7.56mld (5.97), EPS SEK 0.34 (0.83 - sisaldas erakorralist tulu), rahavoog SEK 3.90mld. EBITDA marginaaliks oodatakse 34 protsenti. Kirvemeetodil kujuneks 2003. aasta kasumiks siis 4 * 7.56mld * 34% = 10.28mld. Arvestades 4675 miljonit aktsiat kujuneb EPSiks 2.20 SEK. P/E tuleb 15 kanti. Väljavaates on öeldud ka, et oodatakse märgatavat kasumi ja rahavoo kasvu pikemas perspektiivis.

    Minu arvates on TeliaSonerale omistatud vähe tähelepanu, kuid ma eelistaksin teda näiteks Eesti Telekomile, kuigi viimase edust võidab esimene igaljuhul. Pikas perspektiivis paistab hea investeering.

    AloV, kas soovitaksid TeliaSonerat osta?
  • TeliaSonera puhul on minu arvates suur miinus see ,et Rootsi riik omab firmast 46% ning seega takistab firmal koondamast väga suurt hulka Rootsi kodanikke. Koondamine oleks firmale igati vajalik ,kuid mis teha. Paljud töökohad näiteks call-center -i omad võiksid asuda kasvõi Eestis mis annaks ühe töötaja kohta kuus ainult palga pealt u 2tuh. seki kokku hoidu.
  • veel ,et mina selle hinna pealt ei ostaks
  • Kahjuks on pärast Telia Sonera ühinemist tekkinud suhteliselt igav aktsia - Sonera utoopilisi laienemisplaane enam näha ei saa ja seega ka aktsialt meeletult tõusu loota on enesepetmine. Samas võivad üllatust pakkuda Sonera vanad investeeringus - Türgi ja Vene turg on huvitavad, aga suurt kasvu sealt siiski firmale ei loodaks. Telia suur rahahunnik võiks kuluda Balti telekomide väljaostmiseks, nig seda jääks veel ülegi.
  • TeliaSoneralt täna head tulemused, lisaks lubatakse korralikke dividende 6.30 SEK per aktsia. Aktsiahind aga kerges miinuses.
    Mida analüütikud ootasid, kes oskab kommenteerida ? Sellel aastal veel oodata riigiosaluse ( vist 45% ) müüki, ka Türgist tuli hea uudis Turkcelli osaluse kohtuvaidlusest, mis TLS kasuks lahenes, nii et peaks positiivsust tuleviku suhtes olema ?
  • Millal viimane aeg osta, et saada osa dividendidest?
  • to raupa

    Vastuseks Sinu küsimusele:

    The Board of Directors proposes that the final day for trading in shares entitling shareholders to ordinary and extraordinary dividends be set for April 24, 2007, and that the first day of trading in shares excluding rights to ordinary and extraordinary dividends be set for April 25, 2007.
  • Mida arvate hetkel TeliaSonera ostu mõttest?

    "Eesti Telekomi suuromanik TeliaSonera soovib 2006. aasta tugevate majandustulemuste tõttu maksa lisaks tavadividendidele (1,80 Rootsi krooni aktsia kohta) ka 4,50 krooni erakordseid dividende."

    "6,3 Rootsi kroonine dividendimakse aktsia kohta (kokku 28,29 miljardit Rootsi krooni) tõstaks eile Stockholmi börsil 57 kroonil lõpetanud TeliaSonera dividenditootluse 11 protsendini."

    Aktsia on näidanud head kasvu ning pakub head dividendi. Rootsi turul ei tohiks olla probleeme ka likviidsusega, mis võib esineda Eesti turul dividendi aktsiatega (nt. Saku) kui soov suurem positsioon likvideerida. Peale uudise avaldamist on aktsia teinud korraliku tõusu.

    Kas tasuks dividendide eesmärgil antud aktsiasse investeerida ?
  • Upriidu,olen ise kah kaalumas,kas mitte osta TeliaSonerat. Tundub et firmal läheb hästi,seda näitavad erakordsed dividendid.P/E suhe on kah tänase seisuga 15.54 (ETL 14.92) mõistlik.Samuti on tugev omanikestruktuur (Rootsi riik sh.)Kas mõni targem võiks kommenteerida,on tasuv osta näit. 1 aasta perspektiivis sellelt tasemelt?
  • Täpsustus e. eilne (juba) sulgumishind 60 SEK.
  • Täna Q1 tulemused väljas. Käive +3,4 %, kasum aktsia kohta 0.89 SEK (0.82), vaba kassavoo vähenemine pea 2X. Kas viimane
    näitaja peaks ettevaatlikuks tegema, mida analüütikud ootasid ? Oskab keegi kommenteerida ? Kiitos !
  • Telekomifirma TeliaSonera suuruselt neljas aktsionär Capital Group on juulikuu jooksul müünud maha kogu oma aktsiapaki, edastas uudisteagentuur Direkt.
    Rootsi SIS Ägarservice'i andmeil on Capital Group maha müünud 104 miljonit TeliaSonera aktsiat, mis moodustavad 2,3 protsenti kõigist TeliaSonera aktsiatest.

  • TiVo Inc. (NASDAQ:TIVO) and Telenor's Canal Digital on Friday announced a partnership for personal video recorders and hybrid television software.
    TiVo products will be offered for Canal Digital Direct-to-Home satellite customers in Norway, Sweden, Denmark and Finland.
    Christian Albech, CEO of Telenor Broadcast Holding AS, said the Scandinavian pay TV market "is one of the most competitive in the world."
    Telenor Broadcast Holding AS has about 900 employees and owns the companies Canal Digital (Norway, Sweden, Denmark and Finland), Norkring, Conax and Telenor Satellite Broadcasting.
  • Teliasonera pakub oma aktsiatest 62 rootsi krooni ehk 7,09 eurot. -Arvopaperi
  • Tegu on siis buybackiga ca 1 mrd euro mahus. Maht peaks jääma alla 10% aktsiakapitalist ning preemia ca 15% kursist viimase aja keskmise põhjal.

    Kusagil Kristjan H.-l kindlasti kihvatas...
  • Eesti seadustes oleks pidanud juba ammu ära muutma selle punkti, et väikeinvestoreilt saab jõuga võtta aktsiad ära ainult siis kui põhiomanik on kogunud ÜLE 98% aktsiatest oma tasku. 95% on liiga vähe.
  • TaivoS: mis seal salata, et kohe kui see otsus tuli, saatsin selle ka meie advokaatidele.
    ttrust: ma ei ole sellega nõus. Muuseas jätkuna vabatahtlikule ülevõtmispakkumisega võib seda 90% saavutamisel teha väga paljudes riikides. Aga sundülevõetud aktsiate omanikel peab olema igal juhul võimalus vaielda saadud kompensatsiooni üle. Selle 90% saavutamine võib olla seotud näiteks sundseisuga mõne vabatahtlikus pakkumises müüva aktsionäri poolt või mingite tehingutingimustega, mis viitavad sellele, et aktsionärid pole koheldud võrdselt vms.
  • Nordea Teliasonerast: Osta! Sihthind 59 SEK (varem 60).
  • Cukurovalt on mõistetud TS kasuks välja 932 mUSD suurune hüvitis + intressid. Vaidlus oli seotud 2005. aastal Cukurova ning TS vahel sõlmitud Turkcelli aktsiate ostutehinguga.
  • Et siis võiks unistada, et 2017 võib lugeda uudist,et TS-lt on mõistetud ET endiste väikeaktsionäride kasuks ~1,5 eur per share + hüvitised ja intressid + moraalse kahju kompensatsioon Kristjanile. Vaidlus on seotud 2009(8?) aastal TS poolt väikeaktsionäridelt Eesti riigiga võrreldes ebavõrdse kohtlemise ja aktsiate sundülevõtmisega.

  • Kauppalehti kirjutab, et Valdur Laid läheb juhtima Sonera (TeliaSonera Soome branch) lairibateenuseid. Seni Laid olnud siis Elioni tegevjuht. Pikka uudist veel ei näe.

    Uus juht saadetakse Rootsist?
  • Teliasonera väljavaade negatiivseks: Moody´s.
  • eks üks nendest saa uueks juhiks, tõen. V. Tõnisson

    http://www.elion.ee/elion/ettev%C3%B5ttest

  • võibolla ka Valdo Kalm? kui emt ja elion liidetakse, mulle küll sobib kui saaks m-internetti ja tv kuumaksu ühe arvega

  • Kui ETL ja TEO üle võeti, siis kapituleerusin ja läksin aktsiatele järele- s.t. ostsin Teliat.
    Tänase aruandes toodud surve marginaalidele pani aga müüma.
    Iseenesest, kui EBITDA marginaal läheb 1,5 % alla ja ta on seal 1/3 juures, siis EBITDA väheneb ca 4,5% samal käibel.
    Mingi 4- 5% dividendi saada oleks muidu hea, aga kui aktsia hakkab sama palju ise alla tiksuma, pole nagu mõtet.
    Jään madalamaid tasemeid passima ja positiivseid uudiseid ootama.
  • Aktsiate ostmine pärast positiivseid uudiseid ja müümine pärast negatiivseid uudiseid on kahtkemata väga maksuefektiivne tegevus.
  • Rootsi prokuröri korruptsiooni- ja rahapesuga tegelev üksus määras politsei uurima TeliaSonera tegevust Uzbekistanis.

    Rootsi televisioon väitis eelmisel nädalal esitatud saates, et osa TeliaSonera kolmanda põlvkonna tegevusloamaksust oleks läinud otse riigijuhile Islam Karimovile. Tegevusloa eest maksti Gibraltaris tegutsevale firmale. -HS.fi

    Leidsin ka Reutersi inglisekeelse uudise.

    Huvitav näha, kuidas rootsi politseil õnnestub jälgida raha liikumist diktatoriaalses riigis ning, mis on kõrvalmõjud/tulemused.
  • Rootsi televisiooni SVT saated võid vaadata ning lisa lugeda "Uppdrag Granskning" koduleheküljelt. (Rootsi keeles.)
  • Vaatasin selle filmi läbi. Mõned täpsustavad andmed/kommentaarid.

    -TeliaSonera maksis 3G litsensi eest 2,2 miljardit rootsi krooni aastal 2007
    -Maks tehti Gibraltaris asuvale riiulifirmale nimega Takilant, mille tegevuse kohta pole leida andmeid, isegi TeliaSonera maks pole kajastatud tegevusaruannetes
    -Takilanti ainuomanik on noor naine nimega Gayane Avakyan
    -Avakyan on tegutsenud varem koos president Karijevi tütre Gulnara Karimovaga
    -Gulnara Karimova tegeleb moeäriga ja on pop-laulja, isa maksis selle karriääri eest
    -Gulnara Karimova väidetavalt otsustab kes saab investeerida Uzbekinstani
    -Sveitsi politsei uurib samu isikuid rahapesust kahtlustatuna ning on arreteerinud varasid sadade miljonite dollarite eest
    -Islam Karimovi nimi ei siiski otseselt kajastu raha liigutamises, ainult et ta on Gulnara isa
    -TeliaSonera väidab, et uuris selle Gibraltari firma tausta, kuigi keegi ei ole kohtunud kunagi firma esindaja(te)ga
    -TeliaSonera väidab, et maksis Uzbekistani 3G litsenside õiguspärasele omanikule - litsense väljastab siiski riik, mitte mingi erafirma
    -Rootsi riik omab üle kolmandiku TeliaSonerast ning Rootsi seadus keelab äritegemise inimõigusi rikkuvate riikidega - Uzbekistan teatavalt rikub inimõigusi räigelt

    Huvitav saaga tulemas!
  • Story algus on väidetavalt Türgi firma Cukorova kellega koos TS omab Turkcell'i. Ma ei mäleta neid lugusid, aga arvan et Cukorova on keelanud TS oma õigusi seal, isegi eiranud kohtuotsuseid kui õigesti mäletan. Käib võimuvõitlus. Nüüd on Cukorova väidetavalt üritaud kätte maksta rääkides Rootsi ajakirjanikega teistest asjadest.

    Tundub mulle et TS on maksnud oma arve nagu peaks, aga nad ei tea mis seejärel selle rahaga on juhtunud kuna tegemist on Gibraltari ettevõttega. Tundub JOKK, aga moraalse küsimärgiga, samas kuidas saaks TS kontrollida mida Uzbekstanis tehakse saadud rahaga... Soome TS nõukogu liige Peltola rääkis Soome televisioonis, et Cukorova mees oli viimases kohtumises küsinud "kuidas teil Uzbekistanis läheb?", ja Peltola oli siis ka see kes käis välja teooriaga, et tegemist on Cukorova kättemaksuga.
  • Väikesed parandused/täpsustused.
    -Gulnara Karimova on Uzbekistani saadik Hispaanias kui ka püsivates ÜRO organisatsioonides Genfis. (Gibraltari firma ja Sveitsi politsei kahtlused sobivad hästi kokku tema tegevuskohtadega.)

    -Tema on üks rikkaimaid Sveitsis elavaid naisi, varandus hinnati mingi aeg tagasi 600 miljonile dollarile.
    -Ta on tegutsenud/on tegev nii moe, muusika, heategevuse, naftaäri (väidetavalt), tervishoiu, mobiiltelefonidega, spordiga (väidetavalt) jne. Tsitaat Wikipediast: According to US diplomats in Uzbekistan, Karimova "bullied her way into gaining a slice of virtually every lucrative business" in the country and is viewed as a "robber baron

    Islam Karimov on olnud Uzbekistani juht alates (taas)iseseisvumisest ning teda peetakse diktaatoriks, ehk samasse kategooriasse kuuluvaks kui Stalin, Hitler, Lukashenko, Idi Amin, Pol Pot jne. Tõsi küll, keegi pole teda süüdistanud kannibalismist nagu Aminit, aga arvatavasti on tema käsul poliitvange surnuks keedetud.

    Loe lisa Wikipediast:
    Gulnara Karimova
    Islam Karimov


    Vähemalt tuleb rootsi politseile, prokuratuurile ja kohtudele väga huvitav ülesanne, kui mitte midagi muud sellest ei sigise.
  • Naljakas on, et maailma juhtivas relvaekspordiriigis peamaja pidav firma ei leidnud piisavalt kompetentseid nõustajaid/juriste, et mitte vahelejääda korruptsioonis kahtlustatavana (mida korruptsiooni siiski pole veel tõestatud)! Kogemusest peaks mitte puudust olema sarnastel lepingutel ja raha skeemitamistel.

    Naljakas on ka see, et selles samas maailma juhtivas tapmisrelvade tootja- ja eksportijariigis tegutseb juhtiv RAHUuuringukeskus maailmas - SIPRI. Elu on üllatusi täis!
  • Pärast seda, kui ma ühele TS esindajale kunagi Eesti Telekomi üldkoosolekul sain küsimusi esitada ja mõningase muigega pidin taluma, kuidas kodanik rahumeeli vassis või küsimustest kõrvale hiilis, tuli mulle meelde vana hea ütlus: "A contract is a contract is a contract (but only between Ferengi)". Seega Rootsis peavad nad enam-vähem viisakalt käituma, mujal on eesmärgipärane aktsionäride huvides lasta nii üle nurkade, kui vähegi võimalik.

    http://www.sjtrek.com/trek/rules/
  • Rootsi ajalehe Dagens Nyheteri teatel müüs Nordea kolmveerand talle kuulunud TeliaSonera aktsiatest.
    Rootsi Nordeas tekitasid muret kahtlustused, et telekommunikatsioonifirma osales inimeste pealtkuulamises endistes Nõukogude Liidu maades, näiteks Valgevenes ja Aserbaidžaanis, vahendas "Aktuaalne kaamera".
    Dagens Nyheteri väitel kaaluvad ka teised TeliaSonera suuromanikud, kas firma aktsiaid tasub omada.

    http://uudised.err.ee/index.php?06262306
  • Sel juhul on arvatavasti kõik suuremad telekomifirmad maailmas "osalenud pealtkuulamises". Kui Eesti riik on kedagi valesti pealt kuulanud, ega hakka keegi siis selletõttu telekomioperaatorit selle eest süüdistama...

    Fakt et Rootsi meedia räägib valjult ei ülte midagi. Viimastel päevadel on esikaaneuudis Rootsis olnud ühe 2-aastase immigrandi jäämine või mitte-jäämine Rootsis. Sellised on Rootsi ajakirjanikud. Uuringud näitavad et mingi 50% on vasakparteilased 20% sotsid, 20% rohelised ja ainult 10% parempoolsed vms.

  • Parandus/täpsustus:

    Rootsi ajakirjanike erakonnaeelistus (aprill 2012, Göteborg ülikool)

    Rohelised 41%
    Vasakpartei 15%
    Sotsiaaldemokraadid 14%
    Mõõdukad (parem) 14%
    Liberaalid 7%
    Kesk 4%
    Kristdemokraadid 2%
    Rootsidemokraadid 1% (paremäärmus)

    Võrdlus rahva arvamustega:

    http://www.svt.se/2.22620/1.2787431
  • Ehk suur osa Rootsi ajakirjanikest on vasakparteilased (partei endine nimi sisaldas ka sõna kommunistid) või rohelised, mis Rootsis samuti tähendab reeglina suht vasakradikaalseid mõtteid.

    => Kõiksugused "uurivad uudised" mis ilmuvad Rootsis tuleks vaadata selle taustaga. Lugu algas revolutsiooniaastatel 1960ndatel, kus ajakirjanike ülikoolid oli täiesti punased, ja sealt lugu on jätkunud. Rootsidemokraatide pääsmine parlamenti oli suur ime, arvestades kui hoolikalt neid isegi ei mainitud meedias, ja kui mainiti, siis kohustusliku epiteedig võõravaenulikud (ehk sisuliselt rassistlikud).

    ajakirjanike vihaobjektid on alati olnud suured ettevõtted. IKEA, HM, pangad jne, ja nüüd siis TeliaSonera - Kõik, ma arvan, ilmuvad aeg-ajalt Rootsi ajakirjanike uurivates reportaazides. Vahel kindlasti õigustatult, aga tihti, ma pakun, täiesti ebaõigustatult.
  • Täiustamiseks tuleks siinjuures lisata ka, et enamik ajalehte on omatud parempoolsete maailmavaadetega inimeste poolt. Suurim omanikugrupp siis liberaalne perekond Bonnier (Äripäeva omanik ka), ja ma pakun, et ajalehtedes on tasakaal enam-vähem. Seevastu televisioonis ja raadios on lausa kommunistide kodu, ma pakun.
  • Homme algab kauplemine Megafon-aktsiatega Londonis ja Moskvas. Seoses IPO-ga vähendab TS oma osaluse 35,6%->25%.
  • Valdur Laid saab Sonera CEOks. (Kauppalehti.fi)

    Noh, see on vist kõrgem positsioon kui Raasukel oli Põhjamaadel. Kõrgem samuti kui Anne Mere või Gert Tiivase omad.
  • Enne oli vist Sonera lairibateenuste juht, seega ka väga olulise ärisuuna peal.
  • Vastupidi mõtiskledes, kes on see rootslane/soomlane kõige kõrgema operatiivses positsioonis Eesti majanduses, siis vist Estonian Airi või Rimi juht rootslaste hulgas. Unustan kindlasti kedagi kuskil tööstusettevõtetes. Peter Hunt veel üks nimi, kuigi vist mitte CEO.

    Tore näha, et piirid kaovad majanduses.
  • Riskantne hakata nimesid nimetama, kui puudub tervikpilti, aga eestlasest tippjuhtidest Rootsis rääkides tuleks mainida ka Tallinki Kadri Land.
  • TeliaSonera ostab Tele2 Norra ja saab seal 40% turuosa (kui Konkurentsiamet lubab).

    Võib küsida milliseid Tele2 tulevikuplaane tegelikult on. Hiljuti sai ka nende Venemaa tegevus müüdud. Jan Stenbecki tütar Cristina on pärast pärandi saamist müünud maha ka vana osaluse Korsnäsis (metsaomand ja -tööstus) ja pigem investeerinud Internetifirmadesse.
  • TeliaSonera aktsia kaupleb nüüd alla 43 SEK Stockholmis. Käesoleval aastal maksti 3 SEK dividendi, järgmiseks aastaks prognoositakse sarnast. Dividenditootlus sel juhul üle 7%.

    Ostsin natuke juurde täna, aga olen miinuses.

    Viimasel ajal tekkinud mure seoses plaanidega väljuda Euraasiast. Telekomiaktsiad üldiselt nõrgad.
  • Stefan, kas veel omad, vähendasid või müüsid ära?

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon