Apple (AAPL) - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Apple (AAPL)

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Apple Computer, Inc. loob, paneb kokku ning turustab personaalarvuteid ning personaalarvutitega seotud kommunikatsioonilahendusi. 2003. aastal löödi laineid uue tootega - iTunes-nimelise internetis tegutseva muusikapoega. Esimesel nädalal tõmmati tasuliselt lehelt üle miljoni muusikafaili, aktsia kerkis peale uudist üle100%. Ettevõte on küll nüüdseks juba vanast tööstusharust, kuid suuteline üllatusi valmistama.
  • Valmistas ka hiljuti (ca nädal tagasi) üllatuse, aga tundub, et mitte meeldiva. Nimelt asus ettevõtte optsioonitehingutega seonduvat uurima SEC ning esialgse info kohaselt (sry - hetkel ei mäleta, millistest allikatest - pakun, et see oli reuters.com) peab AAPL oma kasumi- ja muud asjassepuutuvad aruanded "üle vaatama" tagasiulatuvalt 2001(2,3) alates kuni 2005-ni :-( Kas keegi siin foorumites olijatest on AAPL aktsiate omanik? Või on kellelgi teisel ehk mingit asjakohast infi nimetatu kohta? Väga kena oleks, kui siia foorumisse "tilguks" mingit infot ka nt AAPL kohta - usun, et ka selle vastu võiks inimestel siin huvi olla!
  • Võrreldes mitmete teiste backdatemisega tegelenud ettevõtetega (näiteks CMVT) on Apple jamad täielik kökimöki ja väga suure tõenäosusega muutused aruannetes väga väikesed. See, et mingi Äripäeva ajakirjanik suutis antud teema kohta kirjutada loo pealkirjaga "Apple on aastaid vassinud" on pigem ühte teise foorumi teema.
  • Live @ MacWorld. Midagi sellist olen ma juba ammu tahtnud! Apple rocks!

    9:47am - "The problem is really in the bottom 40% -- keyboards that are there whether you need them or not. They have control buttons that are fixed in plastic. Every app wants a different button. You can't add new buttons. How do you solve this problem? We solved this problem -- we solved it in computers 20 years ago. A bitmap screen that can display anything we want -- with a pointing device."

    "So how are we going to take this to a mobile device? Get rid of all the buttons, and just make a giant screen. So how are we going to communicate? We're going to use a stylus -- no. Who wants a stylus?? Yuck!"

    9:48am - "So let's not use a stylus, we're going to use the best pointing device in the world -- our fingers. We have invented a new technology called multi-tuch. It works like magic, you don't need a stylus, far more accurate than any interface ever shipped, it ignores touches, mutli-finger gestures, and BOY have we patented it!

  • not too shabby

    aga nimi siis ikkagi iPhone? Nojah, igal korralikul techil on kohtucase'd pidevalt käimas, seega igapäevane lugu.
  • Et miks ta siis eriline on? Kui te küsite miks ägedaid 3G rakendusi pole, siis siin on vastus "The problem is really in the bottom 40% -- keyboards that are there whether you need them or not. They have control buttons that are fixed in plastic. Every app wants a different button. You can't add new buttons. " Klaviatuurid on oma olemuselt niivõrd fikseeritud ja kinnised süsteemid et ajab iiveldama. Lihtsalt ÕUDNE! Nendega saab teha ainult teatud hulga mobiilitootja poolt ette määratud liigutusi (täiesi insane kontseptsioon!). Praegu on võimul telefonitootjad, nemad dikteerivad mida teha. Lapik puutetundliku ekraaniga telefon aga annab võimu üle kasutajatele. Puutetundlik ekraan võimaldab luua kõige erinevamaid rakendusi mida üldse välja võib mõelda. Suvalise telefoni peal neid kasutada ei saaks. Usability "LIIGU MENÜÜNUPUGA ÜLES, LIIGU MENÜÜNUPUGA ALLA" ei luba seda. Nokia sureb, BWHAHHHHHAAA (iivõl naer) :D

    Apple telefoni puutetundlik ekraan paneb aluse 3G rakenduste buumile.
  • Okay, 3G oli tõesti halb väljendus.

    Mõte oli selles, et miks pole tulnud kasulike telefonirakenduste buumi mida kaua on oodatud (Eesti on vähemalt mobiiliparkimine ja mobiilimaksegi) ja mis olevat pidanud tulema 3G telefonide saabumisega. Põhjuseks on see, et praeguste telefonidega on navigeerimisvõimaluste loomine võimatu. Teenuse loojatele on juba ette nii suured piirangud peale pandud. Mobiilitootja ütleb: "Siin on navigeerimise nupuke, sellega saad liigutada üles, alla, vasakule, paremale". Kui ma tahaks luua mingit ägedat rakendust mobiilile, siis ma pean tegema mingi ilgelt fikseeritud menüüsüsteemi kus kasutaja saab liikuda üles-alla. See lihtsalt tööta. Vaja on vabamat lahendust. iPhone annnab selle võimaluse. Toode mis muudab telefoni lõpuks ometi erinevate rakenduste loojatele huvitavaks. Kui Nokia, SonyEricsson etc end kiiresti ei liiguta on ajahetke X pärast (ma ei tea veel kui pikk see aeg on) Apple käes telefonide müügil sama suur osakaal nagu Apple sai juba iPodiga muusikapleierite turul. St suuri tulusid ja suurt turuväärtust. Minu jaoks muutus Apple forward P/E praeguse hinna ja tulevaste tulude juures enamvähem selliseks --> 0,00001
  • BRRR!, aku peaks paremini vastu pidama :(

    Battery life: "A lot of these phones have low battery life. We've managed to get 5 hours of battery of talk time, video, and browsing. 16 hours of audio playback."

    Kuid vähemalt on teefon korralikult kaitstud.

    "We filed for over 200 patents for all the inventions in iPhone and we intend to protect them"
  • Igati mõjuv presentatsioon ja cool vidin. Ainuke asi, mis selle sõrmega suskimise juures (mida saab häda korral ka minu vanal P800-l mõnikord kasutada) pähe tuleb, on üsna ruttu räpakaks minev ekraan. Samas see võib vabalt ka olla rohkem mingi personaalse perkondliku hügieeni probleem, mu põnni PSP ekraan on ka kohati selline, et mingi valguse juures hakkab räigelt vaatamist segama :-)
  • "16 hours of audio playback" peaks olema hetkel siiski üsna hea tulemus.
  • "What should we price it at? For a 4GB model we're pricing it at $499 (5988 EEK) -- no premium whatsoever.

    "We're going to have an 8GB model for just $599." (7188 EEK)

    10:48am - "When's it going to be available? We're shipping them in June -- we're announcing it today because we have to go get FCC approval... we thought it'd be better to introduce this today rather than let the FCC introduce this.
    Europe in the 4th quarter of this year, Asia in 2008. "We've chosen Cingular."
  • hind on enam-vähem selline valitud, et vähemalt madalama hinnaga iPod ots võiks veel mõnda aega müüa, aga kallima otsa puhul võib tekkida iPhone ootamise tõttu müügis stagnatsioon.
  • Touchscreen ei ole teab mis uus asi. Smartphone'idel see ennegi olemas olnud, nii et erilist buumi iPhone'i tõttu vaevalt et tekib. Hinnad tunduvad olevat koos 2-aastase Cingulari lepinguga.
  • Buum võib pigem tekkida nende fanaatiliste toetajate tõttu, kes Apple-l on. Omamoodi kultus või maailmavaade juba.
  • Jutt siis "iPhone" trademark-ist: "According to Cisco, it and Apple have been through some extensive discussions recently, and "it is our belief that Apple intends to agree to the final document. We expect to receive a signed agreement today ""
  • nojah, Apple'i puhul mängib fanboy faktor olulist rolli küll.
  • cingular on vist üks väheseid GSM põhise tehnoloogia kasutajaid (T-mobile on vist teine) usas. niiet valiti ikka maailma tehnoloogia. Ja ilma lepinguta müüdavate telefonide % on arenenud riikides üsna väike....ja lepinguga pole 500 usd üldse odav. eks näis.
    Eestis siis saab selle seadme eee.....näit. 12000 eegu eest kunagi?

    õuna kultuse kohta seda, et arvutite segmendis on apple turuosa usas, põhiturul ainult u. 5% , samas mulje jääb selline nagu hakataks varsti win'ist mööduma kui hype'i uskuda. väike hulk mõjukaid fanaatikuid teeb kõva kisa
  • to: kristjan

    Hügieeniprobleem my ass. Mul ka üks meieisapalvest ja vist isegi leivast vanem P800, millel klapp läks aastaid tagasi loojakarja. Kõik styluse funktsioonid teeb ära pöial, va trükkimine. Nuppude asemel jällegi - pöial. Ja ekraani servadesse tekib regulaarse intervalliga üpriski mitmekesine iseseisev ökosüsteem. Vot selle jaoks on stylus jumala hea, et telefoni prügist puhastada.
  • momentum, sa APPL fänn, ära nüüd Nokiat nii ruttu korstnasse kah veel kirjuta. Küll "vanake" kah vastab millegagi. :-)
    Ju neilgi seal tagatoas küpseb midagi: http://www.nokiaphoneblog.com/2006/11/the_nokia_aeon.html
  • väga suur telefon. mul on läpakas peaaegu sma suur. ilmselt pildistamiseks sabonise kätte antud, et pisem paistaks.
  • Ok, teiste mobiilitootjate kadu tõesti ennustama ei peaks, aga tehnoloogiasektoris winner takes all :) AAPL sai omale väga hea toote. Teised mobiilifirmad aga tõsiseltvõetava vastase. AAPL on võitnud igal juhul, nende turuosa saab ainult kasvada. Kui teised tootjad päris ära ei kao, siis tulusid ja turuosa tuleb hakata Applega jagama. Ning IMO oluliselt suuremal määral kui 1% (10 mio ühkikut) mida nad ise pakkusid.

    26m game consoles sold, 94m digital cameras, 135m MP3 players, 209m PCs, 957m phones... 1% market share is 10 million phones. "Exactly what we're trying to do, 1% market share in 2008, 10 million units and we'll go from there."


    Tegelikult mul pole ühtegi Apple toodet, aga see telefon on see mida ma tahan. Nokia Aeon´i semi-touchpad ei ole lahendus. See ongi see mis on halb: tootja dikteerib meile kuidas peab toodet kasutama. Nokia paneb meie jaoks paika kus peaks asuma navigatsiooni jaoks vajalikud sisendid. Ebameeldiv kinnine süsteem. Dikteeritud sisend genereerib piiratud väljundit. Apple fullscreen touchpadi saab kasutada oluliselt suurema hulga ja palju mitmekesisemate rakenduste loomiseks. Siin peitubki Apple suur uuendus ja geniaalsus. Tundub, et ma pean raha sinna panema millest ma räägin. Asun AAPLi akumuleerima ja hoida kavatsen vähemalt 5 aastat. Tavakasutajad aga firmade konkurentsist võidavad. Hea innovatsioon Apple poolt (Y).
  • Olugu teiste tootjate süsteem kinni voi lahti, aga enamus ei adu, et tehnikat kasutades tuleks teha ka midagi paremaks, luua uus kvaliteet, lahendada mingi probleem mitte genereerida uusi probleeme juurde. Kui mitmel telefonil millel on "mp3 pleier" on see pleier tegelikult kasutatav, kui mitlem telefonil on kaamareag yldse midagi peale hakata.. ja koik need ülirasked 3G telefonid. On see loonud mingit kvaliteet? Ei ole. Ja mis kõige hullem, telefoni põhifunktsioon, ehk helistamine, on muutunud väga keeruliseks.

    See miks see Apple iPhone mullegi väga atraktiivne tundub (ma tahan seda! .. millegi pärast tuleb meelde Bill Gatesi kaader filmis Pirates of Silicon Valley) ongi just see, et nüüd paistab, et see üks device teeb tõesti kõike mida lubatud ja annab selle kõige juures uue kvaliteedi.

  • hakkasin mõtlema mida sellega suure ekraaniga teha saab ilma 3G-ta.....

    surfata netis on vaevaline, meile saab saata, SMS/MMSe saab saata, kalendriga majandada, musa saab kuulata, pilte saab vaadata samas netist üle GPRSi/edge midagi tõmmata tundub utoopiline. wifit peab otsima

    põhimõtteliselt ajab praegune nokia (väiksem ja kergem) samad asjad ära kui veel suuremaid mälukaarte ja BT klaver hankida.



  • momentum,

    AAPL +8,31%, tundub, et kõik hakkavad akumuleerima
  • Huvitav, kuidas SMS käib sellise telefoniga? Kas ekraanile ilmub tähestik?
  • Käib käib ka sms. Vaata http://www.apple.com/iphone/
    Seal erinevaid nuppe klõpsides on näha, mida ta teeb ja kui suur ta on
  • Täpselt nii: tähestik = sisend. Ükskõik millisel kujul ja ükskõik millises asendis. Ladina või araabia tähed, hieroglüüfid, kirillitsa, kolmnurgad või täpid. Püsti või pikali. Valik on lai. Puutetundliku ekraani ainuke probleem on see, et kaob ära meeleelundi kompimine kasutamise võimalus teatud moel. Ruumilist reljeefsust pole (pimedad).

    Vt ka videona Apple Keynote ca 2h. Lives näeb usability´t ja tegelikke võimalusi. Üpris inspireeriv. Või väheatraktiivse alternatiivina mõningaid pilte Engadgetist.
  • " I want it."
    " What do you mean, you want it?"
    " It's Apple's. We can't just go and steal it."
    " You're not listening to me. I want it."
    :)
  • See teeb ju kõike. Võrdlen siin RAZR-iga, poolteist senti pikem, sent laiem aga see-eest (kas selline sõna on tõesti olemas ?) 3mm õhem.
    Igatahes mulle iPhone juba meeldib ja tundub et müügihiti ootused on õigustatud.
  • Tundub väga seksikas pill olevat aga see 5 tundi akuaega rikub minu jaoks asja ära. Olen siiski mugav inimene ja harjunud et mobiili laen korra nädalas mitte iga päev kui tahan oma kallist vidinast rõõmu tunda.
  • Väline pilt on meeldiv, väga meeldiv.
    Loodan, et telefon käes on sama emotsioone tekitav.
    Posittivne külg veel see, et klaviatuur ekraanil on suur - 70% inimestest on nägemisvaevusi - st suurem on parem (mõtlen siinkohal pisut vanemale generatsioonile kellel siiski raha jagub).
  • John Doe, kas see 5 tundi pole mitte puhast kõne?
    Või igatahes muusika playerina oli mingi ca 16h, kui õigesti mäletan.
    Et see 16h on siis nii, et kõik mobiili võimalused on välja lülitatud?
  • Maksimum 16h on metsajooksul ehk kui ainus akust tarbitav energia suunatakse läbi mälu ja mõne mikroprotsessori otse kõrvaklapi väljundisse? Ekraani helendades menüüdes sobrades ja kaunist ekraanigraafikat nautides lüheneb see aeg kardetavasti märgatavalt.
    Miinimumkestvus 5h on tõepoolest veidi nigelavõitu, st. kui näiteks telefoni oled harjunud laadima korra nädalas või harvemgi, siis üsna suur võib olla pettumus kui uus mänguasi (entusiastlikuma tarbija käes kuni) paar korda päevas uut energiat nõuab.

    Üldiselt olen siiski iPhone suhtes väga positiivselt meelestatud.
  • Mehed, te võrdlete omavahel siga ja kägu siin. Kirute aku vähese vastupidavuse üle, samas maksimaalset ooteaega pole ju kuskil ametlikult mainitudki.

    Apple'i veebilehelt: "With all that music at your fingertips, you may never want to stop listening. Lucky thing your iPod plays audio for up to 20 hours.2 Or, if you’d rather watch, you can feast your eyes on movies and TV shows for up to six-and-a-half hours."

    Ehk siis:
    kuni 20 tundi MP3 mängijana
    kuni 6.5 tundi video+heli
    kuni 5 tundi kõneaeg

    John Doe, oled Sa kindel, et Sinu mobiili kõneaeg ühe laadimisega on suurem kui 5 tundi? Enamikule Nokia/Sony Ericssoni/jne mobiilidele lubatakse ametlikult 3-5 tundi kõneaega. Selle kõrval on iPhone'i 5h täiesti konkurentsivõimeline.
  • Fun, probleem on selles et Apple ei müü ju telefoni nad hakkavad tootma väikest pihuarvutit millel on telefoni funktsioon, hind ka vastav. Kui raha letti panen siis tahan ka kõiki võimalusi kasutada ja samal ajal on jätkuv vajadus pidevalt töövalmis telefoni järele. Minu isiklik arvamus on et 5-7 tundi on liiga vähe.
  • Ega kõik ei peagi kõigest aru saama. Selle pärast tegelevadki muud telefonide tootjad numbrite võistlusega: 3G, 4G, 3h, 7h, MP3, 512M, 2G, 3.1MP, 5MP jne .. põhiline, et number või lühend oleks parem kui teistel, aga seada, kas sellest mingit kasu ka on, pole ühegi featuuri juures arvestatud. Näiteks Nokia MP3 player mängib vaid neid lugusid mis on õigesse kataloogi kirjutatud ja ei leia muid lugusid yles jne.
    Mees kes leiutas C++'i üles: "Ma loodan, et selle läbi saab olema arvutit sama lihtne kasutada kui telefoni". Tema unistus on täitunud - telefoni on nüüd juba sama keeruline kasutada kui arvutit...
  • kasulike moblarakenduste puumi pole tulnud kuna
    a)bandwidth on kallis
    b)operaator roovib nii suure osa teenuse hinnast, et arendajal pole motet vaeva naha

    momentum, seda koike sai ka varem teha - windows mobile for pocket pc. aga keegi ei teinud.
    voi noh tehti, aga se pole nii lihtne. iPhone peale ei saa custom appe panna,
    seal töötab ainult apple poolt algselt installitu. aa noh, hakkereid on ka..

    kyll aga on iphonel kasutajaliides rohkem labi moeldud kui windows mobilel mis on pask.
    ma ytlen, ainus kehv asi mida msft tegi oli windows :)

    fjotil tuline oigus - siiani on topitud funktsioone sisse a keegi pole moelnud, et kui
    mugav neid kasutada. ja fyysilisi nuppe ei asenda miski! pigem on touch augmenteeriv
    kui asendav.

    ma olen kogu aeg rääkinud et kasutajaliidestes tuleb j'rgmine FROMAT WAR, voi INETRNET B00M vms.
  • Tegelt oleks hädasti vaja ka gadgetitele ühist aku ja toiteadapteri standardit - et ühte ja sama toitelahendust saaks kasutada eri firmade erinevatel seadmetel. Säästaksime loodust ja hoiaksime raha kokku. Enamuse ajast ju toiteadapterid seisavad niisama, uue aku hind moodustab arvestatava osa seadme soetusmaksumusest (marketinginipp).
  • Sõltub mida custom appide all mõelda. Widget'id väidetavalt töötavad ja enamus juhtudel peaks neist aitama. Muidugi huvitaks ka skype ;)
  • On arusaamatu, miks tavaline USB otsik juba praegu ei ole standardiks. Endal oli mõni aeg tagasi Motorola smartphone (mpx 220 vist), mille laadija oli tavalise mini USB otsaga. Väga mugav, ei pidanud ringi liikudes laadijat paaniliselt taga ajama
  • te siis tõesti arvate, et tootjad on nõus loobuma toredast lisatulust mida võimaldab lugematu arvu ainulaadsete pistikutega vidinate müük?
    ja kes apple ipodi (nano vähemalt ) on ostnud, teab, et sellega ei tule kaasa "seinast" laadimise juhet, selle saab osta eraldi. kui lähed kauaks arvuti juurest eemale pead selle soetama........
  • Õigus. Kõik tootjad teevad oma toodetele võimalikult erinevaid ühendusi ja adaptereid, nõnda et ka universaaladapterite, "üleminekute" jms "vahetükkide" tootmisest on saanud omaette tööstusharu. Teisisõnu igasugused "hiina" komplektid, kus on adapter, juhe ja sellele n erinevat otsikut. Samuti igasugused muud "üleminekud" nii mälukaartidele kui paljule muule.



    Samas päris kurvaks teeb vahest see "igaühel oma" küll. Lähed reisile, sebid kaasa telefoni laadija, fotoka akude laadija, sellele omaette adapter jne. Mida rohkem elektroonilisi vidinaid (nt. lisaks veel iPod, GPS, sülearvuti) kaasa vead, seda masendavam on nendega "lisanduvate" juhtmete/vooluallikate/laadijate/adapterite hulk. Olulise osa pagasist moodustab igasugune juhtme-/laadija-/adapterikola.
  • it's definitely something that i do not need.
    it's definitely something that i want.

    :-)
  • opex, kuna tootjad "ei ole n6us loobuma toredast lisatasust" siis apple sugused tulevadki ja soidavad creativest, motorolast ja muust p*sast üle. mitte ainult stepslite t6ttu, vaid yldse "oma tahte pealesurumine kliendile". enamus moblasid tehakse ju mobiilioperaatorite jaoks, mitte klientidele. a k6igepealt võiks 220v/50hz stepslid stanardiseerida!

    ja olen ysna kindel et palju on kinni ka rahvuslikus ylbus-uhkuses. onneks laks nasa nyyd yle SI systeemile, aga uk ikka soidab ergonoomiliselt valel teepoolel ja usas on jalad.. ja kahjuks meie standardid ei määra isegi seda palju peab keeduvorstis liha olema, seet6ttu ka igast p*ska sinna aetakse., kyll aga reguleerivad saastenorme muugal nii ethaisulämbudes on ikka koik normides..

    HD vs BluRay on ka eelkoige patentide s6da, st kellel mis tehnoloogia juures on raha oodata see ka seda standarit toetab. ja v6itjaks osutub formaatide s6jas piraatlus!

    standardid on meie ajastu vaikivad kangelased..
  • Kusjuures täna Kaubamaja Õunte osakonnas üks somm juba tahtis osta iphone-i. Kui öeldi et ei ole veel siis tahtis tellida aga tellida ka ei saanud. Tundus üsna pettunud olevat selle pärast.
  • riq
    apple on üle sõitnud teistest siiski parema/innovatiivsema disaini tõttu (mp3 mängijate puhul). samas kasutades propietary lahendusi (AAC decoding, iTunes sidumine, kaablipistik).
    Iseenesest üllatav, et see väike kõrvaklapi pistik standardiks on muutunud, sellele leiaks iga tootja kindlasti ainulaadse analoogi (tegelt on leidnud ka kui on klapikaablis reg.võimalus).
    arvutimaailmas, kus ka apple suht innovatiivne on proovinud olla pole edu saavutatud (2% maailmaturust pole palju). vbl just selle propietary asja pärast (inimesed tahaksid upgradeda standardsete vidinatega) ja OS pole kah tuult tiibadesse saanud 3-rd party progede suhtes.
    Sony paremad playerid näit. oleks tõenäoliselt võrdsed ipodiga olnud (kui poleks oma kinnist ATRAC kompressiooni surunud ja mp3-e välistanud) õigel ajal.
  • engadget spekuleerib, kas Apple'it ka mitte teine kohtuasi ei või seoses iPhone'ga ootamas olla? Ise eriti ei usu. Aga LG on igatahes samasuguse telefoniga juba hakkama saanud

     

    link piltidele...

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon