Skype - oht telekomidele - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Skype - oht telekomidele

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • 11.09 Ekspressis sellest uudistootest juttu õigemini selle tegijatest. Tegemist väga hiljuti turule tulnud programmiga, mis võimaldab ühest arvutist teise probleemideta helistada (rõhk sõnal probleemideta, sest ka msn ja aol võimaldavad seda teenust, peaaegu). Esimese päevaga sai see proge kuuldavasti 15000 kasutaja tänuliku heakskiidu. Kas asjal ka tulevikku on, on aja küsimus? Kazaa, mis on samade meeste tehtud on igaljuhul üle maailma kuulus.
  • No vaatame, et mis asi peale beetatestimist maksma hakkab. Siis arutame edasi.
  • Kas keegi on seda ka proovinud? Huvitav oleks teada mis mulje on. Kui asi tasuliseks käheb, siis ilmselt mingi kuumaks tuleb peale.
  • Infot SKYPE kohta leiate www.skype.com
  • Testitud ja töötab väga okilt. Nädal tagasi oli online miski 42 kasutajat, täna 5544. Nii et progress. Ja kas ta peabki tasuliseks minema, reklaamimüük ju ka üks võimalus.
  • Ma just mõtisklesin selle programmijupi üle, minule sellest lisaväärtust poleks ja ilmselt ka keskmisele kasutajale mitte (kui just pruut pole USAsse kolinud). Seega pole viitsinud seda veel testida.

    Samas, suured rahvusvahelised korporatsioonid võivad sellega oluliselt kulusid kärpida, seega seal oleks potentsiaalne turg olemas.

    Muidugi konkurents VOIP turul on ilmselt tugev tulemas, kuuldavasti on see üks Cisco (CSCO) märksõnasid lähemas tulevikus, seega kerge ei saa kindlasti olema.
  • nende vendade kodulehekülg aegadest, kui nad veel arvutimänge treisid: www.bluemoon.ee
  • skype võlu on selles, et ta jookseb maailma parima peer2peer platvormi peal ja on arendatud kazaa / joltidi know-howd rakendades. mis tõlkes tähendab, et ta läheb läbi igast tulemüürist.

    mida ükski teine VoIP ei tee, olgu ta cisco või kelle iganes oma.

    ja kuniks maailmas on riike, kus VoIP on rahvuslikes tulemüürides kinni keeratud (nt monopol-telkode kaitsmiseks) on skypel unikaalset turgu. ja kuniks nt hiina on nende riikide seas, on see turg ülimalt suur. isegi tasuliselt.

    kazaa on kuuldavasti vägagi kasumlik ka tasuta olles, s.t reklaamist. jällegi know-how, mida saab skype tiim korduvkasutada.

    telkotapja ei ole, aga vinge nishitoode kindlasti. varsti viskavad tiinekad MSNi prśgikasti ja hoopis lobisevad omavahel. ja järgmise sammuna maksavad raha, et enda skype kliendile uusi helinaid ja ekraanilogosid/skinne tõmmata. you never know.

    sC,
    ostis eile lausa headseti - don't type, skype! :)

    PS: CNetis oli lugu, kus VoIP firmad ise hindavad skypet kohutavaks konkurendiks just tänu zennströmi ja friisi imemehe-imidzhile ning kazaale kui levikanalile. pakid skype järgmise kazaa versiooniga kaasa ja paarikümnemiljonipealine kasutajabaas laksti olemas...
  • Olen Skype alates 1. sept-st kasutanud ja vaga rahul - helikvaliteet on toesti stabiilne ja hea nii Eestiga suheldes kui korvallinna helistades.
    Tervitused tegijatele, kelledest uhte on au ka minul tunda!
  • Hea asi on jah, selle nädala algusest downloadisin alla...
    don't type, skype :)
  • Skype töötab jah päris korralikult, kõne kvaliteet üle Atlandi helistades oli tunduvalt parem kui tavalise telefoniga. Puudus isegi paarisekundine viide, mis tavatelefoniga vahel pika maa taha helistades esineb (Ilmselt põhjustatud kusagil vahepeal kasutatavast VoIP'ist).
  • ... siis oht telkodele

    (ja ise ka ei kasuta ega plaani)
  • Ilma mingisuguse füüsilise väljundita (spets telefon, whatever) jääb ta nishi (suure nishi, aga siiski nishi) tootex. Kui paljudel inimestel ikkagi on BB-ühendus? Pigem on tema tulevik selles, et nad hakataxe pakkuma mingi ühenduspaketiga seda koos. Või siis veel lihtsam - ISP-d tulevad kokku ja bürokraatide nõusolekul keeravad ventiilid kinni. Sest kaheldav, kas nii suurt äri ajavad inimesed laseks endale niisama kotti pähe tõmmata.
  • Panen kirja mõned mõtted.

    Skype-ga liitumiseks vajaliku internetiühenduse traadi pakub ju seesama telekom. Paljas muutus tehnoloogias üht korralikku telekomi käpuli ei võta: parimad neist on üle elanud telegraafi ja telegrammi minemise ning mobiiltelefonide, interneti, raadio ja televisiooni tulemise.
    Spets VoIP telefoni võib huviline juba täna poest oma lauale muretseda. Iseasi, kas nende softi annab uuendada nii, et nad ka skype protokolli räägiksid ja kas see kattub skype omanike eesmärkidega.
    Otsus hakata internetis levivaid meediaid tsenseerima on demokraatlikus riigis väga raske tulema (ma muidugi ei imestaks, kui see EU-s näiteks sünniks). Kui palja rahaga midagi ära teha annaks, oleks KaZaa juba ammu kinni, õigemini, poleks kunagi levima hakanudki.

    Ma arvan et Skype on pisikesele firmale liiga suur suutäis ja selleks, et asi ennast murraks "de facto standardiks" on asjale alla vaja just nimelt mõne telekomi õlga, eelkõige tavatelefonidega kommuteerimise võimaluse lisandumiseks (mis muideks on olemas näiteks Elioni Netifonil). Praegusel kujul jääks ta nishitooteks.
    Tasapisi arenedes on tehnoloogiarisk hiigelsuur: kui MSN loobub napakast H323 protokollist (tulemas ongi midagi uut?) ja asendab selle mõne normaalsemaga, ei mäleta poole aasta pärast enam keegi Skypet. Sama lugu juhtub siis, kui keegi tuleb välja GPL softiga, mille omadused konkureerivad Skype omadega (ühendused p2p, puuduvad probleemid tulemüüridega, kasutatakse ssl-i).
  • Huvitav, miks Skype ei sisalda videoülekande võimalust? Skype eelduseks on nagunii monitori ja BB ühenduse olemasolu, sealt video edastamiseks oleks ainult üks samm.
  • Sest video edastamine tahab natuke rohkem arendustööd ning seda plaanitakse tulevikuversioonides? Ja tegelt, Skype üritab ju võimalikult lihtne asi olla ja kritiseerib just raskekaalulist messengere.

  • minu teada on uuematel telefonidel (p800 vist?) juba täna võimalus kasutada MNS-i, seega, mobiilside arenedes (3G) on jõuame ehk ühel hetkel absurdsesse olukorda, kus kasutame oma mobiili mitte rääkimiseks, aga rääkimiseks vajaliku netiühenduse loomiseks :) kõik oleneb muidugi ühenduse hinnast, telefonikõne hinnast jne.. ikkagi on tõenäoline, et skype-iga (või mõne analoogiga) rahvusvahelised kõned odavamaks jäävad kui tavatelkodel (incl. mobiiloperaatorid)

    huvitav ikkagi.
  • Hmm, kas P800l on kah MSN, minuteada on sellel Opera, kas sinna saab laadida MSN full versioni?

    Küll aga toetab MSNi nt. Orange müüdav SPV (MSFT soft), ca 300€.
    Ja uus Motorola telef. MPx200, see peaks uuematel andmetel alla 400€ maksma hakkama, kuid aastaks seob kliendi Orangega.
  • ostate p800, installite gprsi, skypete.. ?
  • Missugused on andmemahud skype'i kasutades. Kas tuleb odavam läbi gprs'i skype'i kasutada või siiski tavalist mobiilikõne pidada? :)
  • skype eeldab siiski broadbandi, kardan et kvaliteet on gprsi otsas kohutav või olematu.

    idee siiski huvitav, v.a. loomulikult suurtele telekomidele, aga need ei meeldi meile kellegile :)
  • Skype integreerituna mobiitelefonidesse... maksad ühtlast kuumaksu, samas lobised palju jaksad :))) see oleks fun
  • Skype minimaalnõue on 33,6Kbps, nii, et teoorias peaks ju GPRS välja vedama...
    Kalkuleeriks veits seda voice-over-GPRS (EMT põhjal).

    1Mb GPRS maksab 40 EEK
    1 MB saab jutustada telefoni kvaliteediga kõnet (8kHz/8bit)
    1024Kb / (8Kb/s) = 128 sek
    Sekundi hind siis 40 EEK / 128 sek = 31,25 senti.
    Normaalkõne puhul on sekundi hind 2.75 EEK / 60 sek = 4,58 senti

    See on siis pakkimata kõne puhul...

    Mis puutub MSNi, siis selle kohta on vist mingid Java kliendid kah. Nii et teoreetiliselt saaks igas J2ME telefonis kasutada.
  • Radiolinja puhul maksab 1MB GPRS'i 2 EEK (150mb pakis).
    Ja sekundi hinnaks tuleb sel juhul 1,56 senti.
  • GPRS'ist rääkides ei tohi ära unustada, et üleslaadimiseks antakse tavaliselt ainult üks kanal (samas kui allalaadmiseks 2, 3 või 4 .. pole päris kindel palju erinevad operaatorid eestis annavad). See tähendab, et üleslaadimisel on max kiiruseks ainult 13Kbps ning Skype puhul kehtib see 33.6 miinimum ilmselt ka üleslaadmise kohta. Lisaks on GPRS'i kiiruste jutt enamasti eksitav, sest maksimumkiirustest rääkides mõeldakse üles- ja allalaadimiskiiruste summat ning reaalselt pole selle summaga väga midagi pihta hakata. Seega jääb GPRS'i reaalne maksimumkiirus Skype sarnaste rakenduste puhul praegu pigem ikkagi sinna 14Kbps kanti ning lisaks on ühendus tihti väga hüppeline. Aga muidugi võiks keegi proovida Skype üle GPRS'i ja muljeid jagada.

    Vabandan, kui miskite faktidega kuskil väga mööda panin - ei kontrollinud asju järgi.
  • to loom:

    "Otsus hakata internetis levivaid meediaid tsenseerima on demokraatlikus riigis väga raske tulema (ma muidugi ei imestaks, kui see EU-s näiteks sünniks). Kui palja rahaga midagi ära teha annaks, oleks KaZaa juba ammu kinni, õigemini, poleks kunagi levima hakanudki."

    Vaidlen Sulle tuliselt vastu. Selline otsus võib tulla kiiremini kui arvata oskad ja sellest ei pruugita kellelegi kõva häälega rääkida. Rahvasuu teab rääkida, et kunagi otsustanud üks Baltikumi suur mobiilioperaator ka kaval olla ja kaugelt väljamaalt hulgihinnaga SMS-e sisse osta. Tema kuluefektiivne äri lõppes üsna ruttu... Kliendile ju iseensest vahet pole, sõnum on sõnum.

    Nii et kui skype peaks hakkama oluliselt kellegi kuivavaid kasumeid sööma, siis usun, et ka vastumürk leiutatakse. Kazaa pole tema levitajatele siiani kurja teinud.
  • to loom: Põhimõtteliselt huvitav arutluskäik. Samas ma pole kindel, kas MSNi konkureerimine just 100% kindlusega Skypet uppi lööb. Tüüpnäide sellistel puhul on, et Windows Media Player pole MP3-de kuulamises WinAmpi suutnud välja tõrjuda kõigi nende aastate jooksul.
  • Võimalus tekib minu meelest siis kui wifi levik oleks suurem ja pihuarvutid võimaldaksid tarkvara kasutada. See oleks mega maksad püsiühenduse eest teatud summa ja räägid palju jaksad. See lahendaks ka mobiiltelefoni arvutiks pürgimise probleemi.
  • Tunnen ennast hirmsa stagnandina, kuid mu meelest WiFi on siiski teatud määral haip. Tõsi, Wifi seadmed on võrreldamatult odavamad mobiilside tugijaamast, kuid leviala on siiski neetult piiratud. Suuremates avalikes kohtades on tal kahtlemata jumet (istud ja ootad, senikaua ka toksid), kuid praktiline kasutusala on siiski pisike. Suurte firmade sees on ta väga mugav (kasutan ise igapäevaselt ja naudin mobiilsust), kuid mobiiltelefonile ta konkurentsi pakkuda ei suuda. Puudub MOBIILSUS, et olen kus tahan ja teen mida tahan. Ikkagi olen sel puhul sisuliselt juhtme otsas (no OK, paar meetrit kaugemal). Lähen majast välja, asi jama. Pealegi, mai tea kedagi peale Kaur Kenderi, kes kõrtsus töötamist promoks. Seal ma eelistan ikkagi õlut juua ja töötada seal kus on tiba vaiksem ja rahulikum.

    WiFi kulud on väikesed, see on võimaldanud tal siiani ka hästi turule tulla. Kuid it's not a business!

    P.S. Eks mõned pihukad võimalda ka mingit tarkvara kasutada, pelgalt riistvara jõllitamisest oma käes on vähe tolku :-)
  • tonuonu

    Ei ole jah 100%, seepärast ma seda asja "riskiks" nimetasingi.
    Tehnoloogia läbilöögivõime määrab esimeses järjekorras teatavasti müügitöö, mitte tehnoloogia headus. Me kõik oskame nimetada väga häid tehnoloogilisi lahendusi, mis on vajunud teisejärguliseks ainult selle tõttu, et konkurent oli parem müügimees. Ainuüksi asjaolu, et MSN on paljudesse miljonitesse arvutitesse juba installeeritud, tähendab, et turul võib minna rabelemiseks.
  • Velikij

    Mis hoob see siis oli, mis takistas seda sms-tehingut? Teiste operaatorite ähvardused tõsta sidumisteenuste hinda?

    Kui leidub huvigrupp kes sooviks mingeid asju keelustada (näiteks VoIPi), leidub kohe ka huvigrupp keda huvitab vastupidine. Miks peaks eeldama, et vastupidisest huvitatutel on vähem raha/nõrgem lobi välja panna? Ma pakun välja kaks Voip keelustamisele tasakaalustavat jõudu:
    Huvigrupp A: need, kes on otseselt huvitatud VoIP tehnoloogia arengust. Näiteks Microsoft arendab samuti VoIP võrku ja tegu ei ole teps mitte väikest mõjuvõimu omava firmaga. Paljud telekomid ise võivad mõlgutada mõtteid VoIP rakendamisest oma ettevõttes.
    Huvigrupp B: need, keda ei huvita telekomide tulud vaid pigem kommunikatsioonikulude kokkuhoid. Sobiva näite jaoks võta S&P indeks ette ja vali sealt suvaline mitte-telekom. Tegu ei ole samuti jõuetute tegelastega.
  • loom,

    ilmselt lihtsalt keelduti müümast.

    Ja samal põhjusel need sinu huvigrupid ei koti :-) Oletame, et ET teateb ühel päeval, et läbi tema traadi skype on keelatud, kõikidel tuvastatutel keeratakse internet kinni. Edasi? Tuletan meelde, et kõik Eesti traat on ET oma. Ma arvan, et ka Uninet ei paneks vastu. Jäävad Starman ja STV. Starmanil võetakse väliskanal ära ja temaga on kööga...
  • ja siis keegi ei maksa ETle interneti eest ja Telekomi investorid on juhtkonna peale väga tigedad.
  • kas kellelgi siin ei ole tekkinud "IO sound error" probleemi...mul on tuttavatel suht massiliselt kuigi oma kodukal vaidavad vennad et see peaks olema "rare"...imelik
  • priitp

    Banaanivabariiki mingiks mudeliks ei ole mõtet tuua.
  • gatsby >
    tegijad palusid edasi öelda, et oleksid ülimalt tänulikud kui raporteeriksid oma murest ja kasutatavast keskkonnast ja ehk lausa kontaktandmetest aadressil http://www.skype.com/help_bugreport.html

    see IO sound error pidi ilmnema peamiselt üksikute vanemate helikaartidega ja tõesti nii vähestes kohtades, et ei ole saadud seda korralikult testida.

    sC
  • gatsby >
    tegijad palusid edasi öelda, et oleksid ülimalt tänulikud kui raporteeriksid oma murest ja kasutatavast keskkonnast ja ehk lausa kontaktandmetest aadressil http://www.skype.com/help_bugreport.html

    see IO sound error pidi ilmnema peamiselt üksikute vanemate helikaartidega ja tõesti nii vähestes kohtades, et ei ole saadud seda korralikult testida.

    sC
  • Kui Bluemooni vennad kolmanda eduka massitoote ka ainult palga eest valmis kirjutavad (nende oskusi arvestades võib neid projekte kindlasti tulla), saavad nad lihtsalt molli.

    ;P

    STOCK OPTIONS, mehed.
  • eelmine nädal oli veel selline artikkle financial timesis:

    Skype's free internet telephone service attracting a mass market

    The Financial Times reports that a free internet telephone service launched barely six months ago is already growing faster than internet e-mail did in its heyday. The headlong expansion of the service, called Skype, makes it the first consumer service to succeed in attracting a mass market for calling over the internet. The potential for uncontrolled growth of free internet voice services has brought dark warnings from established telecoms co's. Skype has caught on faster than Hotmail, the internet e-mail service that became one of the first big success stories in online communications, according to Steve Jurvetson, a Silicon Valley venture capitalist. The new internet voice service is adding 1.2 mln new users a month, compared with the 1 mln a month Hotmail added at its peak. Skype plans to offer voice calls free but charge for services such as video-conferencing. It was set up by the founders of Kazaa.
  • Hetkel on Skype küll tore ja kena kuid saavutades edu juhtub sellega sama mis Kazaaga. Kasutamise õiguse eest ei pea küll maksma raha nagu tavatelefoniga vaid maksad oma privaatsuse ja kannatusega. See et interneti reklaamimeestel puudub igasugune südametunnistus peaks juba kõigile selge olema.
  • to: John Doe

    Selle vastu aitab lihtsalt näiteks see, et tõmbad endale KazaaLite'i

    Sisuliselt on see reklaami ja muu pasa vaba Kazaa. Kuna see on "piraat", siis selle leidmise keerukust ei oska ütelda. Paradoksaalsel kombel tõmbasin mina endale KazaaLite'i Kazaa vahendusel ;P. Tõmba endale ja ei mingeid POPPAPPE ega muud paska. Kuna Kazaa müügipededest funktsionärit suhteliselt agressiivselt seda tambivad (sic! - sisuliselt piraatluse pushijad tambivad omasuguseid), siis võibolla seda enam Kazaa vahendusel ei leia. Aga u never know.
  • Endiselt meeldivad mulle vahelehtedega muusikakogumid rohkem.
  • sai testitud isegi konverentskõnet 3e erineva kontinendi vahel.. seni kuni kõik korraga rÄäkima ei hakka oli heli tõesti super.

    eriti kui võrrelda selle Cisco IP telefoniga mida ma siin (Trinidad & Tobagos) kasutama olen sunnitud aegajalt - sellel ma tõesti turgu sellise kvaliteediu juures eriti ei näe.

    Hetkel on mul tubli 10kond kontakti yle maailma kellega regulaarselt suhtlen.. äärmiselt mņnus softijupp!

    parik
  • Siemens hakkab Skype'i jaoks handsete tootma

    http://www.aripaev.ee/mod/emb/online.html?disp=2&uud_id=503705&leht_id=2595&year=2004&mon=3&day=24&from=online
  • Olen kasutaqnud skype't kah eestist eemal olles ja peab tunnistama, et suutsin leida konfi, kus oli tegu tulemüüriga, millest skype ei suutnud läbi minna. Võibolla olid hoopis pordid kinni keeratud. Igatahes üritasin üle dial-upi ja töötas kõik seni korralikult kui kiirus oli stabiilselt 36,6. Alla selle kaotas asi mõtte, sest ma kuulsin oma enda juttu vastaspoole kõlaritest peale seda kui ise olin lõpetanud ja oodanud mõni seknud. Me rääkisime partneriga täiesti erinevatest asjadest. Skype suurimaks probleemiks hakkab olema ühenduse kvaliteet. Rakendusele endale 10punkti.
  • ise kasutasin usast eestisse ja üllatavalt hea kvaliteet! Isegi telefon oli kehvem, eriti hotelli telefon..
  • Eriti ägedaks läheks asi siis, kui nad teeksid skypele automaatvastaja funktsiooni juurde, kõnejärjekorra koos järjekorranumbri teatamisega ja muidugi laetavad helinad :)
    Ma juba kujutan ette kui cool asi see oleks, kui nad ka video funktsiooni valmis saavad ja ka video teateid automaatvastajasse jätta saaks... aga seniks.. dream on..

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon