Riiklik riskikapitalifondi Eestisse - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Riiklik riskikapitalifondi Eestisse

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Lõpetasin just tänase Äripäeva sirvimise teistkordselt ning ühe teemana jäi silma plaanitav riiklik riskikapitali fond. Mida arvatakse riiklikust toetusest sellises valdkonnas ning kui tasuv võib selline ettevõtmine fondi enda jaoks olla.
  • hea teema. mina näiteks ei saa aru Martinsoni jutust, et iga firma kasvus miljonikäibelt sajale või miljardile on selline raske etapp, surmaorg ütles vist ta, mida riskikapital ei julge rahastada. ja jube hea, et seda teeb riik.

    maksumaksja raha peaks by definition olema OLULISELT vähem riskialdis, minu arvates. huvisid ja teadmisi selle raha taga ju nii palju, et omanik muutub anonüümseks, lahustub täielikult. ja kindlasti ei ole anonüümne ühishuvi see raha kaotada.

    lobby selleks, et mõned Eesti IT-maailma khm "sadade miljonite faasis" ettevõtted oleks võimalik sujuva exitina riigile maha lükata?
  • Ma arvan et stsenaarium hakkab lyhidalt olema selline:

    miski riski bisnes, tegijateks mitte siseringi kuuluvad - heal juhul saavad raha, ja kui ari osutub edukaks siis tehakse lyke riiklik riskifond miinus/nullkasumiga valja ja erariskifond asemele.

    enamikul juhul arvan aga et see fond hakkab finantseerima eesti ärieliidi riskatntseid tehinguid, ehk riskiv6tmise asemel hakkab toimuma riskimaandamine valituile.


    seikatsu,
    sisuliselt on riigi kulutused haridusele ka riskiraha, ja peretoetus.
    riik peab aitama seal, kus erasektor hakkama ei saa.
    minuarust saab eestis erasektor hakkama vaid myymisega.

    palju kasulikum oleks kui riik looks nö ee.lab'id ehk laboratoorimud voi kohad kus on tehnika ja tehnoloogia jne et tatikad saaksid asju arendada, ja konkreetselt riikliku firma mis ka tegelikult aitaks rahvusvaheliseks minna, mitet nii et kysid neilt midagi ja siis vastatakse wordi documendiga. ja halduskulud on 20% eelarvest!!!

    isiklik kogemus poolteist aastat tagasi riskibisnest teha osutus äärmiseks failureks - kuskilt pold abi, ja ega ma miski spets ka pole eksport tech firmade loomises :)

    eesti probleem pole miski muu kui et siin pole kogemusi kuidas arendada, toota, eksportida. keegi peab olema esimene, ja kui meil edukaid ongi siis nad ei viitsi tasuta konsulteerida, ja raha eest ka mitte.

    voiblat peakski riik kinni maksma miskeid seminare ja kohtumisi proffidega hoopis?
  • Riik paneb raha riskantsetesse äriideedesse
    Riik annab kokku kuni 600 000 eurot neljale algusjärgus äriideele, lootuses, et mõnest saab samasugune rahvusvaheline edulugu, nagu on e-residentsus.

    Rahapesu tõkestamiseks vajalike protseduuride lihtsustamine, logistikasektorist paberimajanduse kaotamine, ravi- ja pensionikindlustus e-residentidele ning tootmisjäätmete info koondamine ühele platvormile on need neli ideed, mida majandus- ja kommunikatsiooniministeerium on suvest saadik otsinud. Programmi Accelerate Estonia kaudu oli eesmärk leida lahendusi probleemidele, mis puudutavad nii avalikku kui ka erasektorit.

    Nüüd peavad ideede autorid jõudma vähem kui aastaga vettpidava äriplaanini, et siis jätkata investorite kaasamisega erasektorist. Selleks saab iga tiim kasutamiseks kuni 150 000 eurot, mis tuleb riigieelarvest ja on ette nähtud just selleks, et uuenduslikke algusjärgus äriideid toetada.

    "Kui projektijuht üheksa kuu pärast seda ideed poliitikutele, ametnikele või avalikkusele tutvustab, siis peavad kõik täpselt aru saama, mida teha tahetakse, mis tulu sellest võiks kõigile tulla ja mis on edasine plaan," ütles majandusministeeriumi asekantsler Viljar Lubi. "Ja kui meile enne üheksa kuu täitumist tundub, et selle või teise projektiga me ei liigu edasi nii kiiresti kui sooviksime, siis loomulikult oleme kiirelt valmis tegema korrektuure."

    Tegu on riskantse investeeringuga, mis võib tulu tuua, aga ei pruugi. Lubi tunnistas, et üsna tõenäoliselt ei pääse kõik neli meeskonda esimesest ringist edasi.


    No kui Kõikvõimas Riik juba hakkab startuppidesse investeerima, siis loomulikult kohe uhkelt ja laia haardega! Kohe nullist 150 000 EUR idee kohta ja läheb nagu lepase reega!
    Pole ju ometi mõtet alustada 10 000 või 25 000 EUR-iga nagu tavaliselt ilma tooteta, täiesti nullist esimest demo prototüüpi ehitavale seltskonnale näpuotsaga rahastust antakse. Aga pole hullu kui midagi välja ei tule - "tegu on riskantse investeeringuga, mis võib tulu tuua, aga ei pruugi."
    :D

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon