AU Optronics - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

AU Optronics

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Lg-Philipsi LCD-de müügikasum neljakordistus, hea aeg osta konkurendi AU optonicsi aktsiat, mille aktsia hinnasiht on suisa 32 USD ja forward P/E 5. Ka tehniliselt oleme heas põrkekohas.

    http://stockcharts.com/def/servlet/SC.web?c=AUO,uu[l,a]daclyyay[dd][pc20!c50!f][vc60][iLb14!Lc20]&pref=G
  • Ei tea, miks pärast tänast hüpet suund ikkagi alla on?
  • Suht sarnaselt ülejäänud turuga. Tundub huvitav firma. Ainuke pure-play LCD mäng turul. PXLW ja GNSS toodavad komponente (Küll vist mitte AUOle)

    sB
  • Klge, Ali Waziri ja Bettie,

    Raakige nuud ara, mis vark on - niikui Ali kaks rida juttu monest aktsiast kirjutab, jargneb kohe Bettie postitus "Ja graafik ka":)
    Ja nii juba teab mitmes setmes kord.

    Iseenesest on see tore, aga uudishimulikul tekib kusimus: kes on Ali Waziri ja miks ta Bettie'd ligi tombab?:)



  • Olen täheldanud, et Betti ei tee seda mitte ainult Waziri postituste puhul. Ta on meil siin lihtsalt tõeline hea ingel, kes laiskadele enne kinnisilmi otsustamist veidigi rohkem infot kandikul kätte toob. Eriti lahe, et ta teeb seda täiesti erapooletult ilma suuremate kommentaarideta, jättes otsustamise igaühe enda asjaks. Tänud ja jätkame aga samas vaimus.
  • ja ega pilt ju ometi teenustasusid ei aja genereerima :)
  • Lühikest ülevaadet ettevõttest lugedes jäi mulje, et tegu on alhanke tegijaga tuntud brändidele. On see tõsi? Firmal oma brändi pole? On vist Taiwani firma - nende puhul muidugi üsna tavaline, et tehakse allhanget.

    Samas olen kah arvamusel, et LCD tehnoloogia on just just muutumas mainstreamiks ja mitte ainult arvutitööstuses. AUO-l on muidu ka fundamentaalselt üsna atraktiivsed suhtarvud.

  • Hind läheb iga päevaga aina "atraktiivsemaks", ER on ülehomme ja kuigi tulemused peaks tulema igati head siis teine poolaasta pidi paneeli tootjatele tulema üsna konkurentsi tihe, ehk siis, hinnad lähevad alla.

    Kasvuruumi on minu arust paneeli tootjatel küll, sest palju maailmast istuvad seni CRT'de taga, (ise ka, sest lihtsalt parem on) ja ka praegused LCD'd saavad läbida mitu generatsiooni enne kui nad piisavalt head on et füüsilise vananemiseni kasutada annab. Ootan ära tulemused enne kui sisenen.
  • Soojendaks teema üles. Tundub päris huvitav stokk olema fundamentaalselt. 17,6 USD aktsia kohta on bilansis 4,7 USD raha, omakapitali 13,7 USD. Q1 teeniti 1,14 USD EPS (ADR-i kohta). Netomarginaalid küll kõrged Q1 (20% vs 2007. aasta lõikes 11%) ning pikaajaliselt see kindlasti jätkusuutlik ei ole, kuid trailing P/E on veidi alla 5. Müüginumbreid avaldatakse iga kuu, mis võimaldab müügitulu dünaamika osas operatiivselt järge pidada ning seni on numbrid tugevad. Q2 käive ületab aastatagust umbes 30%. Netomarginaal 2007 Q2 5,6% ning kasum ADR-i kohta 0,24 dollarit. Aasia ootab olümpiamänge, BRIC kasvab, USA tarbija lööb maksu rebate'sid laiaks. Tõenäoliselt ületab ka kasumlikkus Q2-s eelmist aastat ning kasum kasvab tugevalt.

    Ei haibi, endal (veel) positsiooni ei ole, agiteerin lihtsalt ettevõtte teemal rääkima nii lähiaja kui pikema perspektiivi plaane silmas pidades. Plaan on aga osta. Seni muidugi aktsia omanikele palju rõõmu toonud ei ole. Dividendimäär kehv, samas planeerimisel ka uus paneele tootev tehas, maksumusega esimeses etapis 3,3 mld USD, mis vastab praegu kassas oleva sularahaga, seega suurt võlakoormuse suurenemist see ehk ei põhjusta. Omakapitali osakaal koguvaradest praegu 53%.
  • PS, idee ise Madis Toomsalult börsipäeva teemast.
  • Kasvu pole, konkurents kasvab, sisuliselt commodity business - iga taiwani putka suudab sama toota, marginaalid saavad peksa jne.

    Tehnoloogiasektori aktsia, mille marginaalid on ohus - pole just kõige parem kombinatsioon.
  • Kasvu on see aasta selgesti näidanud. Kui kauaks seda jätkub, on muidugi keeruline öelda. Ühelt poolt mature äri, kuid teisalt on arenevad riigid arvutiseerumas (jah, kindlasti ei tasu unustada nõrgenevat USA tarbijat - kuigi arvuti kipub vaikselt must-have tooteks kujunema) ning kui arvutimonitoride äri on jah küpses eas (CRT suuresti lavalt kadunud juba tükk aega), on telekate transformatsioon LCD peale minu meelest veel täitsa käimas ja sellele turule on positsioneeritud ka uus tehas. Seega osalt on commodity, osalt mitte.

    Kindlasti on marginaalid ja ehk ka omakapitali tootlus (2007. aastal 16,5%, 2008 Q1 ainuüksi 8,3%) kukkumas ning kui ettevõte oleks keskmise tehno P/E & P/B-ga hinnatud, ei vaataks ettevõtet ka. Kui suudetakse veel mõni kvartal häid kasuminumbreid näidata ja aktsia hind käitub sarnaselt minevikule, räägime juba aktsia hinnast, mis ei hinda ettevõtte äritegevust reaalse väärtusega või siis on see väga väike. Siin muidugi küsimus selles, kas on usku ettevõtte võimesse ka pikemas perspektiivis kasumit teenida. Kui seda tehakse, siis kindlasti mitte tänaste marginaalidega, kuid kas firma valuatsioon ei maali seinale mitte liiga negatiivseid stsenaariume?

    Kui ma eksin, siis parandage, kuid AUO ei ole minu meelest Elcoteq ehk siis peale tootmise tegeletakse ka paneelide enda arendusega. Ise ostaks siin hea bilanssi ja soodsat turuseisu eeldatavalt sellel aastal, mitte ei vaata hetkel märksa pikemat perioodi.
  • Probleem on selles, et tuleb justnimelt pikemat perioodi vaadata. Kui vaadata kasvõi esimest postitust siin foorumis, siis oli AUO juba 2004. aastal hea soodne valuatsiooniga ettevõte. On ka praegu, aga aktsia on endiselt sama palju maksnud kogu aeg :) Küsimus ongi, et kuskohast see multiple expansion peaks tulema. Selleks põhjuseks võiks olla:
    * kasv - aga kasv peaks ilmselt tulema pigem arenevatest maadest, kuna arenenud maailmas on kõigil juba oma LCD-d olemas. Aga arenev maailm ägab pigem kütuse- ja toiduhindade üle.
    * marginaalide stabiliseerumine/parandamine - aga ei näe, kuskohast see tulema peaks. Pigem on just oht ülepakkumiseks ja seeläbi surveks marginaalidele.

    Ei ole negatiivne, tegelikult pole üldse arvamust, lihtsalt üritan tasakaalustada.
  • No kui suudetaks hoida 2007. aasta ROE laadset numbrit, oleks igati ilus seegi kui P/B liigub 1 ringis. Aga jah, fakt, et aktsionäridele erilisi häid uudiseid pole juba mõnda aega tulnud, on hirmutav. Äri stabiliseerudes peaks samas tõusma ka dividenditootlus kui äri jätkusuutlikuks osutub. Siin üks moment ka see, et AUO on iseseisev bränd ning ei tooda niipalju kui mina tean, tooteid lõpptarbijatele. Suured konkurendid on aga ka lõpptarbijatele paneele tootvad nimed (Sharp, LG, Sony ka vist äkki vms). Samas on consumer nimesid mustmiljon ning siin on ehk teatav edge AUO käes, kuna konkurendid lõpptarbijaturul ei pruugi tahta oma paneele konkureerivatelt tootjatelt osta.

    Aga vastuargumendid on kahtlemata väärtuslikud. Seni ei midagi eriliselt uut, kuid et nad siin järjest kirja saab, võimaldab plusse ja miinuseid paremini struktureerida ja ülevaadet anda.

    Ma olen ise seisukohal, et kui paneelide nõudlus (väljendudes kas koguses või hinnas) selle aasta sees järsult ei lange, peaks käesoleval aastal olema võimalik selle aktsiaga vähemalt rahuldavat tootlust saada. Q2 käibenumbrid on tugevad, eeldatavalt ka kasum, ka Q3 osas on juhatusel positiivsed prognoosid (supply is tight, demand is strong). Aga kuuleme-näeme. Kindlasti mõjutavad keskmised hinnad väga palju, kuid kuna müügitulemuste kuuraportid on pidevalt saadaval, liigub aktsia äkki selle võrra rahulikumalt ning tasandab mõnevõrra negatiivsete ja positiivsete üllatuste tõenäosust võrreldes neljakordse raporteerimisega aastas.
  • AUO on juuni keskpaigast edasi langenud ning eilne uudis pakkus karudele veelgi tuge:

    AU Optronics (AUO) announces its June 2008 revenue with preliminary consolidated and unconsolidated basis of NT$36,724 mln and NT$36,388 mln respectively.

    Viidatakse klientide inventuuri kontrollile ning makrokeskkonnale.

    Samas on Citigroupil ettevõtte kohta oma arvamus:

    We rate AUO Buy/Low Risk. We believe many investors still trade AUO like a conventional cyclical ADR: sell when the company posts good earnings or when panel prices start declining (LG teatas täna, et prices for its LCD screens are likely to fall by the low-teens in percentage terms next quarter, having slipped 5 percent in the last), and buy when commodity prices fall below cash costs. Nonetheless, we continue to argue that with more controlled fab utilization, the TFT industry will eventually adopt a "build-to-order" type of business model, which is very different from the DRAM industry.

    Citigroup annab AUO hinnasihiks $30, mis põhineb P/B suhtel 2.1, ning aktsiat soovitatakse enne 24. juulil avaldatavaid kvartalitulemusi osta. Tegemist on aga eilse soovitusega ning kuna eile jäi selgelt peale negatiivne sõnum nõudluse vähenemisest, siis kõige targem oleks hetkel kõrvalt vaadata.

  • AU Optronicsi aktsia jõudnud nüüdseks sinna, et maksab hetkel suhtkoht täpselt omakapitali hinda (Q2 raportiga peaks üsna korralik EPS veel raporteeritama). Lisaks on 13,3 USD maksva aktsia kohta sularaha umbes 5 USD ning võlga 7-8 USD.

    Ma saan aru, et hinnad on langusteel ja need väga kõrged kasumlikkused ei saanud säilida, kuid on siis olukord tõesti nii hull? LG Display omakapitali eest makstakse 1,3 booki. AUO käive ca 5% väiksem, kasum ca 30% suurem.


  • Ostnud veel pole, trendiga kaasa ujuda ka nagu praegu ei taha.
  • AU Optronics tegemas teist päeva tugevat langemist. Kas keegi näeb ka mingeid uudiseid? Täna sulgusime siis 10,65 USD peal. Alla 10 USD kaubelnud aktsia vaid korra 2004. aasta oktoobris ja pikemalt enne 2003. aasta 2. poolt.

    Olgu, marginaalid langevad (20+% netomarginaal ei ole päris õige asi), aga nüüd siis tagasi vaatav P/E Yahoo! andmetel 2,86 (olgu, pole kõige informatiivsem), omakapitali aktsia kohta 12,12 USD ja cashi 3,7 USD.

    On siis selle tööstusharuga asjad tõesti nii halvasti või? Numbrid ootaksid nagu ränka lossi.
  • Kuigi jälle raamatunäide sellest, et Yahoo andmeid ei tasu pimesi usaldada. Enne Q2 tulemusi (mis olid kasumis) oli Yahoo lehel omakapital aktsia kohta 13,x USD, nüüd on vähem. Aktsiate hulk ei tohiks samuti muutunud olla, tuleb vist ise üle arvutada uuesti.
  • Midagi nüüd leidsin ka:

    Corning Cuts Q3 Outlook; Stock Stumbles

    LG Display (LPL) today said it will keep its LCD panel output at 90% of normal as screen prices remain weak amid sluggish demand for flat-screen TVs and personal computers, Reuters reports.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon