Soome ettevõtete dividendide maksustamine
Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse
-
Tere,
on kellelgi infot, mis täpselt muutub ja mis ajast? -
Muutus nr. 1 jõustus juba selle aasta algusest: välisriigis juba tulumaksuga maksustatud dividendidelt Eestis enam tulumaksu ei võeta.
Muutus nr. 2 peaks siis olema see kui Soome kinnitab Eesti residentidele dividendide tulumaksu 2005 aastaks, 2004 aastal saadud dividendide osas kehtib ülisoodne maksumäär 5%, vt. lähemalt ka siin
-
Ma olen siin lugenud paari Soome ettevõtte kommentaare, kus räägitakse, et aastast 2005 ei
tasu ettevõtetel enam dividende maksta, vaid pigem aktsiaid tagasi osta.
Seega pigem küsimus, mis muutub soomlastel järgmine aasta, et selline muutus tulemas? -
tulumaksu hakkavad dividendidelt maksma nii ettev]tted, kui investorid ehk tuleb topeltmaksustamine.
-
Kas ja milliste maksudega peaks täna arvestama Soomes divendi maksva börsiettevõtte aktsiaid omava Eesti kodanikuna?
-
Maksustamine on residentsuse põhine. Eesti residendil tuleb arvestada, et Soome riik peab kinni tulumaksu.
-
Kas Soomes peetakse dividendidelt tulumaks kinni ka siis, kui aktsiate omanik on Eesti ettevõte?
Kust võiks leida vastava tulumaksumäära? -
Eesti residendile (ka ettevõttele) on tulumaks 15%. Info leiab maksuameti lehelt.
Juhul kui väljamakse saaja on Soome resident, siis peaks seda Soome maksuametist uurima. -
Sander, minu teada Rootsi ja Taani aktsiateda on ka 15%, aga Norraga oli kuidagi teistmoodi. On see nii?
-
Norra on ka 15% aga Taani 27%.
-
Suur tänu!
-
Kui Soome maksuamet peab dividendi väljamakselt eesti residendile kinni 15% aga Eesti tulumaks on 20%, kas siis tuleb Eesti maksuametile juurde maksta 5%?
-
powerman
Kui Soome maksuamet peab dividendi väljamakselt eesti residendile kinni 15% aga Eesti tulumaks on 20%, kas siis tuleb Eesti maksuametile juurde maksta 5%?
Antud juhul jääb maksumääraks 15% ja see tuleneb riikidevahelisest kokkuleppest. -
Kas ka LHV-s asuvatelt kliendi Soome aktsiatelt laekuvatelt dividendidelt peetakse kinni 15% ? Või peab LHV siiski igaks juhuks 30% kinni ja kliendil on endal õigus pöörduda erinevate riikide maksuametite poole vastavalt seadusele liigselt kinnipeetud tulumaksu tagasi saamiseks?
-
Avastasin ka endale halva üllatusena, et LHV on kinni pidanud sel aastal Soome börsiettevõtte dividendidelt 30% maksu (varasematel aastatel on maksumäär olnud 15%). LHV tõi selgituseks, et probleem on seotud nende poolt kasutatud välismaakleri vahetumises... Ma küll ei saa aru, mis on sellel minu maksumääraga tegemist? Kas ma pean siis tõesti pöörduma nüüd Soome maksuametisse, et enammakstud maks tagasi saada? Kas keegi on kursis, kas näiteks Swedbank peab ka Soome dividendidelt 30% kinni või seal ikka 15% endiselt maksumäär? Sellisel juhul oleks vist targem oma Skandinaavia aktsiad teises pangas hoida. Ehk on keegi endale probleemi olemuse juba selgeks teinud, siis tänud kommentaaride eest.
-
SEB panka tuli mul täna Nordea dividendimakse kust oli maha võetud 15%.
Ise küll ei tahaks hakata teise riigi maksuametiga rääkima, et palun makske mulle midagi tagasi. -
Swedis soome dividendilt -15% ja US&A dividendilt -30%.
Tagasi tasub küsida kui saadav kasu ületab käsitlustasu summa.
Tagasiküsimine käis minuarust selle panga kaudu avalduse abil, mille maksumääraga ma rahul polnud. -
Kas keegi teab kuidas LHV kaudu tagasi küsida? Sel aastal on LHV kaudu laekunud Soome dividendilt kinni peetud tulumkasu -30%, samas kui samadelt aktsiatelt on Swed kinni pidanud 15%. Kas LHV investoreid üldse aitab või seda LHV kaudu mkstu summat enam tagasi ei saagi?
-
LHV-le teadaolevalt saab 2019 laekunud dividendide tulumaksu tagasi küsida aastal 2020. Aitame siin omalt poolt vajalike tõenditega.
-
Tänan Sander! Siit on veel mõni küsimus sellisel juhul õhus.
1. kas ka aprillis ja mais laekuvatelt dividendidelt peetakse LHV-s kinni topelt tulumaks ehk 30%?
2. kas TM tagasi küsimiseks on vaja hoida neid aktsiad siis ka kogu selle perioodi või tohib ka võõrandada?
3. kas klient peab ise Soome Maksuametiga asuma suhtlema või teeb seda LHV? Tasud?
Senise praktika kohaselt meie EMTA saadab kliendid LHV juurde abi küsima. Palub ainult Eestis arvesse võetavad maksud ilusti ära deklareerida. -
1. kas ka aprillis ja mais laekuvatelt dividendidelt peetakse LHV-s kinni topelt tulumaks ehk 30%?
-Jah.
2. kas TM tagasi küsimiseks on vaja hoida neid aktsiad siis ka kogu selle perioodi või tohib ka võõrandada?
-Oluline on, et aktsiaid hoiti dividendi record päeval. Alates ex-päevast võib nad juba maha müüa.
3. kas klient peab ise Soome Maksuametiga asuma suhtlema või teeb seda LHV? Tasud?
-Suhtlema peab klient ise. LHV aitab vajalikud tõendid aktsiate omandamise kohta väljastada.
Senise praktika kohaselt meie EMTA saadab kliendid LHV juurde abi küsima. Palub ainult Eestis arvesse võetavad maksud ilusti ära deklareerida.
-EMTA siin tõenäoliselt muul moel abiks ei ole, kui vajadusel tõendab residentsust. -
Keegi jaanuaris asja ära teeb, siis palun siia ka puust ja punaseks, et kuidas käib.
-
Me teeme kindlasti ise ka vastavad juhendid, et mida kliendil kust vaja on, et tulumaksutagastus kätte saada.
-
kes kasutab maaklerina Lynxi siis seal sama probleem, panin Soome suppordile kirja teele ja uurin, kuidas neil see protsess käib. annan märku kui tagasisidet saan.
-
Kas keegi on juba proovinud Soome riigilt enammakstud tulumaksu tagasi küsida?
-
Tegime vastava juhendi, kuidas Soomest tulumaksu tagasi küsida. Norra, Rootsi ja Taani kohta on vastavad juhendid koostamisel.
-
Sander Pikkel
Tegime vastava juhendi, kuidas Soomest tulumaksu tagasi küsida.
Kust seda leiab? -
Soome juhendis ütlete, et see on füüsilisele isikule.
>>Juhul kui füüsilisest isikust investor soovib enammakstud tulumaksu riigilt tagasi küsida, tuleb tal ...
Kas jur isikule on erisused? Seda ka plaanite kirjeldada? -
Jur isikute vormid on ka plaanis kirjeldada tulevikus.
-
Kas olete välismaakleriga omad asjad korda saanud või tuleb see aasta ka 30% maksumäär?
-
kaups
Kas olete välismaakleriga omad asjad korda saanud või tuleb see aasta ka 30% maksumäär?
Hetkel ei ole uue maakleri otsingud vilja kandnud ja on oodata 30% tulumaksumäära. -
Juhend ütleb, et avaldus koos residentsustõendiga tuleb saata otse Soome Maksuametile posti teel.
Kas tavalise kirjaga või tähtkirjaga, saan aru, et e-kirjaga ei sobi? -
Meie andmetel tuleb tiguposti kasutada, e-kiri ei sobi.
-
Midagi on nüüd muutunud, näitab et võetakse ainult 20% tulumaksu. Eraisik nagu ma olen, on liiga palju seegi aga eks tuleval aastal ole siis jälle mida tagasi küsida
-
Sander , kas need jur. isikute vormid on Teil ikka veel plaanis? Või on mõnel investoril juba kogemusi Soome maksuametilt raha saamisega? Kas sel aastal maksame ka LHV kontodel topelt makse?
-
Juriidilise isiku vormid on selle artikli teises pooles: https://fp.lhv.ee/news/5519644
Kuna me ei ole veel uut välismaaklerit leidnud Põhjamaade aktsiate hoidmiseks, siis sel aastal on dividendide maksustamine samuti kõrgema määraga. -
On keegi raha tagasi ka saanud juba? Ise veel mitte,
-
Mul raha käes, neli kuud läks aega. Tänud Pangale juhendite eest.
ps. isegi intressi maksti. -
Kas sa saatsid tähtkirjaga või tavalisega?
-
Tammuqwq
Kas sa saatsid tähtkirjaga või tavalisega?
tavalisega -
Swed kribab: "Alates 1. jaanuarist 2021 kehtivate uute reeglite järgi kohaldatakse Soome ettevõtetest välisaktsionäridele väljamakstavate dividendide suhtes 30/20 protsendist* madalamat kinnipeetava maksu määra.
* Seadusjärgsed määrad Soomes:
- Eraisikute puhul: 30%
- Juriidiliste isikute puhul: 20%
- Lepinguline maksumäär Eesti residentidele: 15%
Lepingulist maksumäära saab kohaldada, kui Sul on Eesti maksuresidentsus ja esitad pangale allpool nimetatud nõuetele vastavad dokumendid hiljemalt kolm päeva enne dividendikuupäeva:
- Residentsustõend mille väljastab kohalik maksuamet. Tõend peab viitama Eesti ja Soome vahelisele maksualasele kokkuleppele. Tõend kehtib üksnes jooksval kalendriaastal ning seetõttu tuleb residentsustõend esitada igal soodsama tulumaksumäära taotlemise aastal.
- Dividendide saaja kinnitus dividendi tegelikuks kasusaajaks olemise kohta. See dokument kehtib esmakordsest esitamisest kuni selle aluseks olevate tingimuste muutumiseni, siis tuleb Sul esitada uus kinnitus. -
"Sander Pikkel"
Tegime vastava juhendi, kuidas Soomest tulumaksu tagasi küsida. Norra, Rootsi ja Taani kohta on vastavad juhendid koostamisel.
Tere ja Head Uut Aastat. Kas Soome kohta käiv juhend on ajakohane? Täpsemalt küsin, et kas p. 6.15 kirjutada ikka „AS LHV Pank, Saxo Bank A/S“ või on selles seltskonnas muudatusi? Tänan. -
Tere, kas Soome juhend on sama või on midagi muutunud? Kust leiab Rootsi juhendi? Ning kas välismaakler on lõpuks leitud?
-
Viimane versioon Põhjamaade juhisrest on kättesaadav siit: https://www.lhv.ee/et/juhis-pohjamaade-dividendidelt-enammakstud-tulumaksu-tagastamiseks
Välismaakler on leitud ja kasutusel, kuid kontode seadistamine võtab veel aega, et saaksime õigeid maksumäärasid rakendada. Anname kindlasti teada kui see tehtud on. -
Mis kujul Soome maksuamet tõendi soovib? Kas maakleri väljavõtet aktsepteeritakse?