Uus börsiettevõte? - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Uus börsiettevõte?

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • TALLINN, 17. november, BNS - Tallinna linnavalitsus kavatseb uuel aastal viia osaliselt linnale kuuluva ettevõtte AS-i Tallinna Vesi aktsiad börsile.

    Ettevõtte börsile viimiseks teeb linn koostööd ettevõtte enamusomaniku United Utilities'iga.

    Tallinna Vee vähemusosaluse börsile viimise otsustas eelmisel nädalal Tallinna koalitsiooninõukogu, ütles linnapea Tõnis Palts kolmapäeval.

    "Börsile mineku korral müüvad AS-i Tallinna Vesi mõlemad praegused omanikud 15 protsenti aktsiaid, millest linn loodab saada kuni 300 miljonit krooni," lausus Palts.

    Linnale kuulub Tallinna Vee aktsiatest 49,6 protsenti, ülejäänud firmale United Utilities Tallinn BV.

    "Börsile minekuga muutub Tallinna Vees toimuv avalikuks ning tarbijatel võimaldatakse osaleda ettevõtte juhtimises," märkis linnapea.

    Tallinna Vee börsileminekuga teenitav 300 miljonit on Paltsu sõnul just see summa, mis kulub linnatänavate aukude lappimiseks.

    Tallinna Vee juhatuse esimees Bob Gallienne ütles börsile mineku plaani kommenteerides BNS-ile, et tegemist on eelkõige ettevõtte aktsionäride ehk Tallinna linna ja United Utilities Tallinn BV otsusega.

    "Kogu protsess on alles alguses ning tänase seisuga on veel väga palju detaile, mille üle on arutelu käimas. Hetkel teeme tihedat tööd aktsionäride esindajatega, et börsileminek saaks edukalt teoks," ütles Gallienne.

    Gallienne sõnul sõltub täpne börsilemineku ajastus eelkõige turusituatisoonist.

    Kui aluseks võtta linna hinnang talle kuuluvate aktsiate väärtuse kohta, oleks Tallinna Vee aktsiate koguväärtus kaks miljardit krooni.

    Möödunud aastal oli Tallinna Vee käive 503 miljonit ja kasum 105 miljonit krooni. Dividende maksis Tallinna Vesi tänavu 75 miljonit krooni.

  • "Tallinna Vee börsileminekuga teenitav 300 miljonit on Paltsu sõnul just see summa, mis kulub linnatänavate aukude lappimiseks."

    ma millegi pärast keeldun uskumast, et see raha suunatakse teede remonti või üldse millegisse mis linnarahvale kasulik on:(
  • to kristock. Aga Vett linna tagataskus dividenditootjana hoides oleks olukord parem? Ja mida sa üldse mõtled selle all, et "üldse millegisse mis linnarahvale kasulik on" - miks lahmida enne kui faktid teada on? Lihtsalt ei mõista su tundepuhangut, mitte et ma Res Publica ja Paltsu fänn oleks.

    Minu arvates igati bro ettevõtmine - börs saab uue ettevõtte, Vee läbipaistvus peab paratamatult suurenema, veehind muutub vähem sõltuvaks poliitilistest tujudest, vee hinnas ei saa enam raadi süüdistada.

    B.
  • Asi vist ikka susiseb?

    TALLINN, 21. detsember, BNS - Tallinna Vesi valib kuue investeerimispanga vahel nõustaja, kes aitab ettevõttel järgmisel aastal börsile minna.

    Tallinna Vee teatel on nõustamisteenuse pakkumise neile teinud kolm kohalikku investeerimisnõustajat: Hansapank Markets, LHV ja Suprema Securities ning kolm rahvusvahelist investeerimispanka: CA IB, Carnegie ja ING.

    "Hea meel on tõdeda, et lisaks Eesti finantskonsultantidele on konkursi vastu näidanud tõsist huvi üles ka rahvusvahelised investeerimispangad," ütles AS-i Tallinna Vesi juhatuse esimees Bob Gallienne.

    Gallienne'i sõnul on Tallinna Vee eesmärk saada kokku parim võimalik meeskond, kellel on kogemusi nii kohalikus kui rahvusvahelises kontekstis ning kes suudaks ettevõtte aktsionäridele anda professionaalset nõu igas spetsiifilises valdkonnas.

    Tallinna Vesi loodab oma otsuse finantskonsultantide osas langetada uue aasta alguses. "Konsultantide valimine on äärmiselt kaalukas ülesanne ning õige otsuse tegemine avaldab kogu börsile mineku protsessile lõpptulemuna positiivset mõju," lisas Gallienne.

    Tallinna linnale kuulub Tallinna Vee aktsiatest 49,6 protsenti, ülejäänud aktsiate omanik on firma United Utilities Tallinn BV, mille omanikud on omakorda võrdselt EBRD ja United Utilities BV.

    Linn teatas plaanist Tallinna Vee aktsiad börsile viia novembri keskel. Börsile minekuks müüb kumbki omanik maha 15 protsenti Tallinna Vee aktsiatest. Linn loodab aktsiamüügist teenida vähemalt 300 miljonit krooni.

    Möödunud aastal oli Tallinna Vee käive 503 miljonit ja kasum 105 miljonit krooni. Dividende maksis Tallinna Vesi tänavu 75 miljonit krooni.
  • Tallinna Vee börsiettevõtteks saamine on mõistlik. Tõenäoliselt üks stabiilsemaid kasvuaktsiaid, mida portfelli lisada. Küll aga oli kuulda, et Starman on börsil noteerimisest huvitatud. Ilmselt saaks see olema hea tõmbenumber kauplejatele. Omab suurimat turuosa kaabel-tv turul ja suurenevat osa ka internetiteenuste turul, kuid minuarust on nende nõrgim külg teenindus, mis näitab ettevõtte kohta väga palju. Nende teenindus ei ole parem ei STVst ega NOMist. Nagu veneajal. Selliste ettevõtete puhul tundub, et omanikud on kinni lühiajalises kasumis (peaasi, et antud aasta number võimalikult hea tuleks või et sellel aastal võimalikult palju enda taskusse jookseks). Teenindus on väga mage, mis näitab suhtumist klientidesse. Kliendisuhetesse investeerimine on aga pikaajaliselt väga oluline. Nojah, esmapilgul võiks öelda, et mis maksab kaabel-tv puhul Starmani jaoks üksikisiku rahulolu? Sisuliselt ei ole kliendil võimalik teenusepakkujat piirkonnas valida, monopol. Otsustajaks on ühistud, või siis juba eelnevalt piirkonna üle ostnud teenusepakkuja. Aga huvitav ettevõte sellegipoolest, eriti selles plaanis, et tegevus saab avalikuks.
  • Starmani puhul näen suurimat trumpi võlusõnas komplekssus. Ehk siis kõik vajalik ühest kohast.
    Puudu on veel mobiilside divisjon, kuid usun, et see saab ka varsti olema. Siis on tegu juba päris atraktiivse ettevõttega - tarbija seisukohast vähemasti.
  • Äripäevas (link uues aknas):

    22.11.2004 Vähemalt neli uut firmat tuleb uuel aastal Tallinna börsile

    Tuleval aastal on Tallinna börsile oodata vähemalt nelja uut firmat, need on Eesti Raudtee, Tallinna Vesi, Teede REV-2 ja Starman.
    “Neli firmat on teada ja teisi ei saa ma kommenteerida,” ütles Tallinna börsi juhatuse esimees Gert Tiivas, andes märku, et huvilisi on teisigi. Börsiga on tema sõnul läbirääkimisi pidanud Eesti Raudtee, Tallinna Vesi, Teede REV-2 ja Starman.
  • Starmani puhul on ka tehniline võimekus tõsiselt puudulik. Enne Tele2-ga liitumist oli suht-koht OK, aga pärast seda sündmust saab öelda sõna "kvaliteet" ainult sügava irooniaga.
  • Eesti Raudtee kohta ei oska fundamentaalselt midagi öelda. Ühest küljest nõuab infrastruktuuri uuendamine meeletuid investeeringuid. Teiselt poolt jälellegi on need investeeringud omal kohal, sest parandab kvaliteeti ja operatiivsust. Ütleme nii, et Buffet ja Graham ei soovitaks vahetult peale IPOt osalust võtta - liiga vähe avalikku ajalugu.
  • TALLINN, 04. jaanuar, BNS - AS-i Tallinna Vesi börsile viimise nõustaja valiku konkursi teises voorus jätkavad Hypo Vereinsbank gruppi kuuluv Creditanstalt Investment Bank (CA-IB), pakkumised ühendanud LHV ja Carnegie ning Hansapank Markets.
    Esitlustel osalenud komisjon, kuhu kuulusid kõikide omanike ehk United Utilitiese, Tallinna linna ja EBRD esindajad, palusid nimetatud neljal firmal esitada oma detailsemad pakkumised 6. jaanuariks, ütles AS-i Tallinna Vesi juhatuse esimees Bob Gallienne.

    "Peamine eesmärk on luua parim võimalik tasakaalustatud konsortsium, kes suudaks ettevõtte aktsionäridele anda professionaalset nõu ja vajalikke juhiseid igas spetsiifilises börsile minekut puudutavas valdkonnas. Üks olulisemaid nõudmisi sellele meeskonnale on nende võime teha efektiivselt koostööd, et Tallinna Vee börsile minek oleks edukas," rääkis Gallienne.

    Aktsionärid loodavad oma lõpliku otsuse finantskonsultantide osas langetada jaanuari keskpaigaks. IPO meeskond alustab seejärel koheselt tööd.

    Edu LHV-le!!!

  • Huvitav, LHV pole ju enne suuri IPOsid korraldanud. Kas seekord kukub virsik? Place your bets now. Vahel on hea, kui noored ja rohelised ka võimaluse saavad. :)
  • LHV ettevõttena on 2 viimase Tallinna Börsil toimunud emissiooni korraldaja: Fennigeri ja BIGi võlakirjad, küll aga on LHV töötajatel suurim IPOde korraldamise kogemus Eestis, siis küll 1 teise tuntud firma lipu all: Norma, Baltika, Saku Õlletehas, Viisnurk jne.

  • Ma räägin suurtest IPOdest, mis nõuvad natuke rohkem kui restos lobistamist. Anyways, ma ei taha haukuda, ma lihtsalt kuulsin üht-teist ja siis ei uskunud oma kõrvu ja siis kontrollisin järele ja iseendalegi üllatuseks tuligi välja, et "kuvandi loomine" on väga tõhus müügiargument. Samas kategoorias "tunnetatud kvaliteediga". Ja isegi niisugust paranoilist ja uskmatut pauna nagu mina on võimalik igasugu asju uskuma panna.

    Ja ma ei tea küll CF-st suurt sittagi, aga selle alase tegevuse mõõdupuu on vist ikka mahud, mitte tehinguarvud.
  • Suffiks, mitu aastat tagasi toimus viimane suurem IPO?

    Klassikaliselt jaguneb investeerimispangandus kolmeks:

    a) investeerimisteenused (LHV veebiosa);
    b) varahaldus;
    c) corporate finance.

    Ja just viimane mängib pearolli ühe IPO elluviimisel. Eestis on LHV meeskond üks suurimate kogemustega ja viimastel aastatel ka suurimaid käibeid näidanu, seega terminit "noored ja rohelised" ei saa isegi kergelt õigeks lugeda.

    Lihtsalt väike taustakirjeldus :)
  • Eestis on LHV meeskond üks suurimate kogemustega...

    Ühes hoopis teises riigis ühes hoopis teises universumis ongi ainult ükSS firma, mis on teinud (teistega koos) suuri IPOsid, ja TEInE, kes on teinud keskmist mõõtu ja väikseid IPOsid. Aga tundub et selles riigis on ikka nii kitsas see mänguväli, et üks aga pumpab vana hiilguse pealt reklaame välja ja teine luiskab end suuremaks. Ja kuna tuleval aastal on vist üle pika aja natuke midagi tõsisemat ka oodata, siis kõik kihab. Nii on siis asjad selles riigis seal universumis, Eestis on kindlasti asjad hoopis teisiti.

    :)

    Eestis vist toimus aga viimane suur IPO '99 aasta alguses. Vist.

    :D
  • ASi Tallinna Vesi börsileminekut hakkab nõustama neljaliikmeline sündikaat, kuhu kuuluvad CA-IB, LHV/Carnegie ja Hansapank Markets, teatas Tallinna Vesi.
  • Kratuleišn, ütles kodanik Männike... :-)
  • nahhuij, börsile müüakse 300 milli kroonine tükk Tallinna Veest, kas selleks on tõesti vaja neli firmat palgata?
  • kui meenutada, kuidas mitte eriti ammu seal väikese infosüsteemiosa riigihanget korraldati, siis neli firmat jääb neile väheks.
  • to: harakiri

    8 eri rahvusest meest laua ümber, kõik 3 päeva söömata, pool pätsi leiba laual, tuba väljastpoolt lukustet. Kas nad:

    1) kaklevad omavahel kuni võitja selgub ja saab kõik endale (või vuugib keegi kätshi käigus ära)
    2) Jagavad kõik enam-vähem võrdselt, igaühele paar viilu, kõigil kulmud-huuled terved.
  • Huvitav mis hinnaga aktsiam[[ki tuleb?
  • Tõstatan uuesti küsimuse Tallinna Vee kohta, mis ühes teises threadis vist vastamata jäi. Esialgu on serveeritud ettevõtet Tallinna Vesi kui perspektiivikat rahapaigutust, head dividendimaksjat jne. OK, oletame, et tegu saab olema helde dividendimaksjaga, kasuminumbreid selle firma juures ei mäleta, kuid vist oli tegu tõepoolest korraliku numbriga.

    Küsimärk tekib aga siin kui mõelda, et mille ümber siis mäng ikkagi käib? Tüüpiline börsifirma, mille aktsiad on investorile atraktiivsed, oleks ju selline, mis vabaturul koos otseste või kaudsete konkurentidega võitleb suurema turuosa ja kasumi nimel. Kuhu on aga Tallinna Veel areneda ning kellega on teda võrrelda? Tegu on ju monopolistiga ning ma ei näe väga variante, et see muutuks. Äkki laiendavad tegevuspiire kaugemale ning lisavad seeläbi käivet ja kasumit? Kõlab üsna ebatõenäolisena ning lisaks ka kaugeleulatuv perspektiiv puudub.

    Läbi efektiivsuse tõstmise võib ju kasum suureneda ning selle arvelt ka investorite huvi, kuid tundub justkui pooliku asjana. Puhtalt dividendimaksjana ta vaevalt nii tulus on, et väikeinvestoritel tekiks huvi massiliselt aktsiaid soetada.

    Ühesõnaga, milles uba?
  • Onu Unole.
    Äripäev mainis, et hinnaks võiks olla 100EEk-i.
  • No jah ! Mis ültse Tallinna Börsist saab, kui Hansapank lahkub ? Ja kuhu topitakse saadud raha ?
  • naised saunas rääkisid, et Maaja pidi ka börsile tulema...ju siis sinna topivadki
  • to: World B. Free

    Vaata infrastruktuuriettevõtete/loomulike monopolide puhul on omad võlud ja valud.

    Valud:
    1) Kasv kesine, piiratud.
    2) Riiklik regulatsioon. Terve plejaad õigusakte "segab elamast". Ehk siis tootlus on ALATI piiratud.

    Võlud:
    1) Kui vabaturul tegutsevad ettevõtted võivad tõusta päikeseni ja langeda mutta koos konjunktuuri muutumisega, siis loomuliku monopoli peamine võlu on selles, et ta on ka 30 aasta pärast olemas.
    2) Stabiilne sissetulek.

    Aga selles on sul üigus, et väikeinvestoritele ei pruugi selline aktsia tõesti suurt huvi pakkuda, kuna neid huvitavad eelkõige igavesed kasvuaktsiad, mis kõigist miljardärid teevad.
  • Infoks foorumi kasutajatele - LHV nõustab AS-i Tallinna Vesi börsile toomist ning juriidilise korrektsuse huvides peab iga antud teemat puudutava foorumi juures meie lehel olema disclaimer. Ning LHV töötajad foorumis antud IPO-t puudutavatel teemadel sõna ei võta.

  • Eespool oli ka Eesti Raudteest juttu, seetõttu küsin siin: ca 5 päeva tagasi Soomes näitasid tuttavad mulle nende (vist mingis majandus)lehes suurt artiklit, mis informeeris Eesti Raudtee peatsest/kindlast pankrotimenetlusest. Oli kiire ja polnud aega süveneda, ütlesin, et ju siis tulevad uued omanikud ja elu läheb edasi. Midagi oli vist veel juttu kahe karu (Venemaa, USA) vahel laveerimisest.

    Kuhu see raudtee siis läheb -börsile või pankrotti? Kas olen midagi maha maganud?
  • Ma pole küll mingi ekspert, aga Eesti Raudtee puhul on peamine probleem selles, et valdav osa inimestest ei saa aru, et selle ettevõtte ümber ei käi mitte mikromajanduslikul ja taktikalisel tasandil, vaid makromajanduslikul ja strateegilisel tasandil mäng. Ja ignorantsus/hoolimatus/kuritegelik konspiratiivsus vohab absoluutselt igal pool ja igal tasandil.

    Need vähesed organisatsioonid, kes on loodud meid vajadusel ka salakavalusega ja "alternatiivsete" meetoditega kaitsma ei soovi teemat eriti puudutada, kuna tegu on liigselt "poliitilise" teemaga ja kari vaeseid poliitpedesi ja piisav kogus natuke rikkamaid majanduspedesi on lihtsalt kinni plekitud.

    Ma arvan et kõigil meil oleks lõpuks jõle hea meel kui "kurjade ameeriklaste" asemel kontrolliks Eesti Raudteed ja seejärel mõne aja pärast ka Tallinna Sadamat ja miks mitte ka Eesti Energiat sõbralikud eestipärase nimega firmad nagu Severstaltrans, ЕЭС России ja/või igasugu "Küprose" ettevõtted. Vot kus siis oleks rõõm ja pidu meie õuel.
  • Mnjaa, uus aken: S Tallinna Vesi maksab dividendi 5,6 krooni aktsia kohta

    ASi Tallinna Vesi 2004. aasta käive oli kooskõlas eelarvega tõustes 548,5 miljoni kroonini. Ettevõtte 2004. aasta puhaskasum oli 172,9 miljonit krooni, mis on 24% võrra seatud eesmärgist kõrgem. 2003. aastal oli ASi Tallinna Vesi puhaskasum 104 miljonit krooni ning käive 502 miljonit krooni. “Selle tulemuseni jõudsime tänu hoolikale kulude jälgimisele ja rahavoogude efektiivsest juhtimisest tulenevale laenukulude vähenemisele. See kõik kokku viis ettevõtte suurepäraste majandustulemusteni,” ütles Gallienne.

    AS Tallinna Vesi juhatus tegi ettepaneku maksta aktsionäridele 2004. aasta lõpuks kogunenud jaotamata kasumi 392 miljonist kroonist dividendidena välja 112 miljonit krooni 2004. aasta eest. Äripäeva andmetel on firmal 20 miljonit aktsiat, mis teeb dividendiks aktsia kohta 5,6 krooni. Ülejäänud kasum jääb ettevõttesse ning rahajääki kasutatakse vajadusel investeeringute finantseerimiseks.
  • Kas Hansapanga aktsiad tuleks ära müüa?
    Iseenesest oleks huvitav kuulata: Gert Tiivas, Tallinna börsi juhataja
    Börs ja investorite võimalused pärast Hansapanga ja Telekomi lahkumist.
    Keegi minemas ei ole?
  • Tallinna Vee p/e kisub ÄP uudiste valguses 11-12 vahele. Kas keegi oskab öelda, kuidas seda hinnata infrastruktuuriettevõtte koha pealt? Kõrge, madal?
    Mitte et see p/e ainus imenumber oleks, aga mingi indikatsioon ikka.
  • Tallinna Vesi tundub olevat mõjutatav poliitilistest tõmbetuultest Tallinna linna juhtimisel - mis muudab selle ettevõtte tegevused ja avaldused pisut äraarvamatuks.
    Väited, et kui TV oleks börsil siis ei oleks ta poliitikast mõjutatav - ei tundu usutavad.
    Peamine mida kardan on linnavalitsejate poliitiliselt motiveeritud avaldused linna veemajanduse teemal mis mõjuks ka hinnale.
  • Seda minagi. Kui linnapea (nt. Savikas) lubab linnas vee hinda hoida mingil pensionäridele soodsal tasemel, võib ju ettevõtte kasum kokku kuivada, millest linnal on savi-valimislubadused on täidetud!
    Ja millised on siis väikeaktsionäridel mõjutusvahendid kasumi suurendamiseks?
  • vee hinna tõus on garanteeritud 50% ulatuses järgmise paari aasta jooksul. Respu ja Keski koalitsioonileppes on punkt, et IPOst saadud raha kasutatakse vaesemate inimeste veehinnatõusu toetuseks.
  • to: Velikij

    Teadmata täpselt numbreid aga arvestades sinu pakutud P/E 11-12 võib vist ütelda, et odav see kindlasti pole. Mitte et ta tingimata kallis oleks. Aga noh, kui majanduse konjuntuur on selline, siis ju see hind on põhjendet.

    Ma loodan et Edgar Suurel kunagi oma piiritutele majandusteadmistele tuginedes ei tule pähe midagi radikaalselt perse keerata.
  • to: suffiks

    Mis seos on majanduse konjunktuuril ja TV IPO hinna põhjendatusel? Ehk aitad selgitada?
  • Hansapanga müügist saadav raha kergitab teisi Balti aktsiaid (uues aknas)

    "Võimalike uute börsifirmadena võib nimetada Eesti Energiat, Tallinna Sadamat, Tallinki, Tallinna Vett, Eesti Raudteed, Teede REV-2, Starmani ja CV Online’i. Samas ei annaks nende ettevõtete hinnanguline turuväärtus kokku ka poolt Hansapanga turuväärtusest."

    "Eesti Raudtee üks omanikke Jüri Käo ütles eile, et suuraktsionär Baltic Rail Services (BRS) on samuti täiesti valmis Eesti Raudtee börsile viima. Kõige börsile mine ajana nimetas ta sügist. “Oleme ka varasemaks ajaks valmis, aga suvel ei ole mõtet viia,” märkis omanik. Käo loodab, et Eesti Raudteest saab väga huvitav aktsia."

    "Ta lisas, et ka tema on konsulteerinud välismaiste investeerimisfondidega ja institutsionaalsete investoritega ning et nendel on väga suur huvi Eesti Raudtee börsile mineku vastu. Käo sõnul on Eesti Raudteest kui börsifirmast huvitatud ka Eesti pensionifondid."

    "Küsimus seisab hetkel riigi taga." Jüri Käo, Eesti Raudtee üks omanikke, kommenteerides ERi börsile minekut.

    ""Viimasel ajal on debatt börsil toimuva ja börsil olemise kohta oluliselt hoogustunud,” ütles Tallinna börsi juht Gert Tiivas."



    Mnjahh. Oleks tore küll kui eelpool nimetatud firmad mõistliku aja jooksul börsile jõuaks. Aga nagu väikeinvestor, 09:23 23.03.2005 juba hästi küsis: "Kui kõik on nii aus ja ilus, siis miks te börsile ei lähe?" Alanud klapperjahile uute firmade börsile toomiseks lühikese aja jooksul eriti suuri lootusi ei paneks. Iga asi võtab aega, ka tuleb mõnede (eriti riigi)firmade puhul lahendada päris keerukad probleemid.

    Samas SAXESS launch leedus mais lõpus juuni alguses annab ju küll võimaluse oma "investeerimisuniversumit" kohalikul tasandil märgatavalt laiendada. Tallinna Börs üksi on tõesti liiga mannetu, kuid Tallinn + Riia + Vilnius ühises süsteemis ühiste reeglite, teenustasude, turuinfoga oleks juba parema valikuga. Suur(ema)te turgudega Skandinaavias, Lääne-Euroopas, USAs, Kagu-Aasias jne ei anna Baltikumi küll kohe kuidagi võrrelda kuid kohalikule väikeinvestorile peaks Baltic Equity List küll piisav ja võibolla isegi Ahvatlev olema. Kes teab!

    Headest firmadest ja headest mõtetest vaevalt et kunagi puudu tuleb. Aga hea ikkagi et Äripäev omale konkurendi sai. Mõned päris huvitavad artiklid lähiminevikust. Miks ei võiks mõni nendest firmadest börsile tulla (ok, pole täpsemat analüüsi teinud, nii et lahmin niisama :) ):

    Tartu diooditegija trügib ainulaadse tehnoloogiaga maailmaturule

    Energia Konsult kavandab uut tuuleparki

    Euroopa suur kontsern jahib tükki Urmas Sõõrumaa impeeriumist

    Eestis tipu saavutanud Laadur läheb Balti turule ja peagi Soome

    Võru külje all paikneb Baltimaade suurim sisetaldade tootja

    Mustamäe räniorus haudub Eesti Nokia

    Eestlased teevad igavast Laumast moetööstuse tipptegijat
  • Eesti räniorust niipalju, et tehnoloogiaettevõtteid ma niipea börsil ei näe. Kõige lähemal ehk nõute täitmisele oleks Microlink. Ülejäänud ei kvalifitseeru.

    Skypest - kui Skypega kord börsile saabutakse siis mitte eestis ja eesti Skypes tunnevad vähesed selle üle rõõmu. Ka siis on jälle swensson see kes inteelektuaalse omandi omanikuna koore riisuks ja kohalike rõõmuks jääb usina allhanke tegemine.
  • Ma lahmin ka niisama :) ja vastan Sulle, süübimata nende ettevõtete ärilisse hingeellu, mida ma ei tunne (ja neid on mõistagi enamus :).

    Vastus on lihtne - miks minna börsile lihtsalt niisama, börsilemineku enda pärast? Milleks tekitada peavalu karmistunud reeglistiku ja väikeaktsionäridega? Milleks jagada viimastega oma kasumit, mida niigi on alati liiga vähe? Milleks kaasata raha börsilt, kui pangad pakuvad seda niigi ja sigaodavalt? Ja kui raha on väga vaja mingi konkreetse projekti jaoks (ntx Victoria I), siis võib ju teha suunatud emissiooni kui oled tegija firma?!
  • Kuidas miks... kui aktsia turuväärtus suureneb ipo hinnast 10x siis algsed omanikud saavad ju veelgi jõukamaks ;) Ja siis tuleb swensson ja teeb kõik veelgi õnnelikumaks.
  • börsile mineku põhjus võib olla ka omanike taskute täitmine, TV IPO'st ei lähe mitte sentigi ettevõttesse, kõik ikka omaniku kukrusse.
    börs on hea alternatiiv ettevõtete müügile, mõlemad tehingud suurendavad olemasolevate omanike varade likviitsus.
  • börsi arengust veel niipalju, et u. 2008 peaks skandinaavia + batikum kauplema ühisel tehniliselplatvormil, mis teoreetiliselt võiks tähendada ühtseid teenustasusid ja info kättesaadavust. sellega kaoksid rahvuslikud börsid (linnade nimelised) , mis asenduvad OMX keskkonnaga väärtpaberite kauplemiseks. Asukohamaa nagu eesti või rootsi muutub siis lihtsalt üheks ettevõtet iseloomustavaks näitajaks, tegevusvaldkonna ja muude riskide kõrval.
    eesti ettevõtete alternatiivid listimiseks on siis Londonis, Saksas või OMX'il (skandinaavia + balti).
  • to: Velikij

    Vaata lugu on praegu nii, et inimesed on valmis maksma täiesti totraid hindasid. Ja kuna selline optimism on üleüldine, siis võib ka julgelt totraid hindasid küsida IPO-t tehes.
  • to suffiks


    sul täiesti õigus.
    Arvan, et inimesed ostavad ükskõik mis hinnaga IPO-si.
    Kuhugi vaja ju Hansast saadud raha panna.
  • Aga selleks ajaks kui TV IPO algab, on Hansast vabanenud raha ammuilma ära paigutatud. Kesse seda nii mitu kuud ikka kontol hoiab?!
  • TAHAN ....

    ja kuhu jäävad siis Sangar, Ilves-Extra, mõned Merko Ehituse konkurendid, Krediidipank (ei kuulu ju vist veel mõnele välismaa pankgale),Tallink, Sebe, Tarbus vm transpordifirma jne .

    Mu meelest on ju küllalt firmasid mis võiksid tulla börsile - eesmärk ei pea ju olema ainult lisaraha saamine- võiks ju olla ka see et avalik (börsi)turg annab ettevõttele nö. oma väärtuse, mis võib olla halvem, parem või ka selline mida praegused omanikud õigeks peavad. :)
    kui praegused omanikud jätaksid endale 75% siis sellest ju piisab et juhtida ettevõttet endiselt oma äranägemise järgi, ilma et uued investorid peaksid kuuluma juhatusse või nõukogusse.
    üldiselt : mida rohkem on valida seda parem peaks olema kõigil, ka ettevõtetel sest see snniks neid jätkuvalt arenema ja arvestama ka (tesite) investoritega mitte ainult konkurentidega.

    (näiteks: kui ma kuskil külas müün oma kartulit siis võin küsida hinnaks mida tahan, kui aga lähen kaugemale turule siis pean juba arvestama ka seal turl olijatega- on ju tänuväärne;) )

    ....TAHAN NÄHA UUSI ETTEVÕTTEID BÖRSIL!
  • Ainus ja õige peale HP oleks LHV pole mingi börsi friik aga palju jääb puudu nõuetest või pole omanikel lihtsalt soovi, huvi või ei luba seadused.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon