Soome kuumimad aktsiad - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Soome kuumimad aktsiad

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Arvopaperi.fi arvamusküsitlus soome kuumimate aktsiate kohta annab 29. novembri hommiku seisuga sellise tuelmuse (viimane number antud häälte arv):

    1.Perlos52
    2.Nokia39
    3.Elektrobit36
    4.UPM-Kymmene22
    5.Nokian Renkaat21
    6.Biotie21
    7.Elcoteq15
    8.Sampo15
    9.PKC Group14
    10.Fortum14

    Ise olen jälginud eelkõige Nokia, UPM, Elcoteqi ja Sampo käekäiku ning stabiilusese ja tõusupotentsiaali poolest annaks ehk oma hääle isegi Sampo aktsiale.

  • Kas tehnilise poole pealt on praegu sobiv moment Sampot osta? Endale ei ole graafik kättesaadav.
  • Tehniliselt on Sampo jõudnud dividendi-eelse tipu alla. Minu arvates on aktsia liiga kiiresti tõusnud, ootaks korrektsiooni:

  • Korrektiooni 9 euro juurde? Igatahes tundub aktsia tõesti veidi kallis praeguselt tasemelt aga 9 euro juurest juba täiesti vastuvõetav.
  • Carnegie arvates on kuumimad Soome aktsiad hoopis alljärgnevad ...

    1. Kesko

    2. Nordea

    3. Sampo

    4. UPM-Kymmene

  • Ja Seppo Saario arvates on kuumimad:

    Sampo
    Exel
    Aspo
    Vacon
    Nokian Renkaat
  • To: SideKick
    PMJ automec on oktoobri keskpaigast läinud langusele. Kas tegu on septembri kiire tõusu korrektsiooniga? Väidetavalt, et tohiks PMJ automeci osaluse müük Mecra tekniikkas PMJ aktsia hinnale eriti mõju avaldada.

  • Aktsia langeb hetkel, kuna pole positiivset katalüsaatorit. Üldiselt on meedia ja investorite kommuun aktsia suhtes siiski negatiivselt meelestatud ja kui tōusuks pōhjust pole, siis müüakse. (Raisioga oli käesoleva aasta alguses sarnane olukord). Siiski, eelmisel nädalal teatas Nokia, et ehitan Indiasse 100-150 mln dollarit maksva tehase. Paneb mōtlema, et kes ehitavad selle jaoks tootmisliinid? wild guess: PMJ ja/vōi Elektrobit.
  • Sampo aktsia ületas täna 10 euri piiri ja paistab, et soovitud tasemelt aktsiat kätte ei saa, seega tuleks kasutada võimalikku nõrkust aktsia soetamiseks.

    Üha rohkem on hakanud aga meeldima Elcoteqi aktsia ning seda ka osaliselt seetõttu, mis toimumas Eesti tehastes. Tänane äripäev üritab isegi Eesti kolmanda kvartali majanduskasvu ootamatu kiirenemise põhjuseks ekspordi eriti Elcoteqi osa suurenemises. "Eesti eksport kasvas III kvartalis 25%, põhjustatuna muuhulgas töötajate arvu plaanitust enam suurendava Elcoteqi Tallinna tehase kasvavast töömahust. "ÄP Halvasti firmal just ei lähe.
  • Siiski kuhu jääb Hartwall. Pole ju seegi teab mis nõrk tegija Soome aktsiaturul !!! Mina panustaks pikemas perspektiivis kindlasti Hartwall`i aktsiatele
  • Hartwall osteti mōni aeg tagasi ära ja aktsiad enam bōrsil ei kauple...
  • Rene, LHV Soome aktsiaturu spets, palus hinnangut BioTie kohta. Vaatasin natukene lähemalt firma tegevust ning tema ravimiportfelli. Vaatamata sellele, et aktsia hind on kiiresti kukkunud, ei tõtta meie seda ostma. Ravimiportfell koosneb peamiselt ühest ravimist NALMEFENE, mida arendatakse kahe indikatsiooni: mängu- ja alkoholisõltuvuse raviks.

    Hiljuti tõi Forest USAs turule sarnase ravimi ning sellelt midagi suurt ei loodeta (max müük 75-100 miljonit aastas). Mängusõltuvuse ravimilt ei tasu ka väga palju oodata, kuna hiljuti sõlmiti koostööleping Somaxon Pharmaceuticals, kes maksis $3 miljonit kohe ja edaspidi on võimalus saada veel $10 miljonit, pluss veel tulu ravimi müügilt. Arvestades seda, kui vähe ravimi eest maksti, siis ei ootaks ka sellelt midagi suurt.

    Ei plaani aktsiat ise osta ega lisada LHV Tervishoiuportfelli.

  • To: SideKick

    PMJ automec aktsia on viimasetel nädalatel suhteliselt nõrk. Pole tehnilises analüüsis eriti tugev, kas 0,60 võiks osutuda toetustasemeks, mis oleks hea koht sisenemiseks/lisamiseks?
  • Usun endiselt PMJi ja sama paistab tegevat ka Erkki Etola, kes 1.dets seisuga pole müünud ühtegi aktsiat oma positsioonist. 0,6€ tundub tõesti olevat toetustasemeks ja antud tasemelt tasuks positsiooni lisada, siiski ei tohiks positsioon olla suure osakaaluga portfellist.

  • PMJ AUTOMEC SOLD PROJECT BUSINESS UNIT

    PMJ automec has sold its Project Business Unit to Lohja, Finland based
    Photonium Oy. Project Business Unit designs, manufactures and sells customer
    specific final asssembly and packing lines.

    Selling price was 1,0 MEUR and it will be paid in cash. The transaction has
    a 0,2 MEUR positive profit effect to PMJ automec. The business of the Project
    Business Unit has not been profitable to PMJ automec.
  • Carnegie arvab Põhjamaade aktsiate kohta nii:

    For 2005, we see a number of reasons to be bullish on equities. Valuations are highly supportive and will be perceived as being even lower under the new accounting rules. Furthermore, leading economic indicators are expected to bottom out next summer. Oil and other raw material prices are set to decline, the USD should stabilise, interest rates are expected to remain low and liquidity should be strong.

    Thus, we expect a bull market during 2005, and it is easy to justify a 25% increase for the MSCI Nordic index.

    For the Nordic market, the P/E(05e) is 13.8x and the earnings yield ratio – the current 10-year bond yield relative to the inverted P/E(05e) – is just 0.54. This means that the Nordic market could absorb 45% lower earnings estimates for 2005 or 335bps higher bond yields without becoming overvalued.

    Still, the current extremely attractive valuations mean that the safety margin is huge. Assuming a rather negative scenario where earnings estimates for 2005 are cut by 15% and bond yields increase by 100bps, the P/E(05e) would increase to 16.2x while the earnings yield ratio based on earnings for 2005 would increase to 0.80. This means that there is still 25% upside potential for the Nordic stock market assuming that the earnings yield ratio reaches the equilibrium level of 1.0.

    In the Q1(05) reports, listed European companies will have to use new accounting rules, the IFRS, at group level  Under the new accounting rules, headline EPS will be lifted as goodwill amortisation ceases, which means that P/Es will decline. In theory, the changes in EPS measures due to new goodwill rules should not affect share prices, but valuations will be perceived as even lower under the new accounting rules and could therefore have a positive impact on share prices.

    Based on the new accounting rules, the Nordic P/E(05e) will decline from 13.8x to below 13x. The largest effect will be seen in the Commercial Services & Supplies and Software & Services sectors, but sizeable effects will also be seen in the Consumer Staples, Telecom Services, Consumer Discretionary and

  • PMJ automec will publish its financial information both in Finnish and English
    according to the following schedule in 2005:

    Financial Statement Bulletin 2004: Thursday, February 10, 2005
    Interim report Q1/2005: Thursday, April 28, 2005
    Interim report Q2/2005: Friday, July 15, 2005
    Interim report Q3/2005: Thursday, October 20, 2005

    The Annual General Meeting of PMJ automec will take place
    on Wednesday, March 23, 2005.
  • kui Nokialt homme korralikud IV kv tulemused tulevad, toimub kindlasti ka PMJ kauaoodatud põrge, heade tulemuste ootuses juba täna +5%.
  • Raisio on viimase kuuga kosunud 20%. Ehk peaks rahaks tegema? Mida Soome analüütikud arvavad, kellel on kättesaadavat informatsiooni ?
  • Olen Raisiot jälginud erakorraliste dividendide jaotamise otsuset saati ning on tekkinud mingi pilt aktsia liikumisest.
    Kevadel 2004 otsustati jagada erakorrallist dividendi €0,3 (vist keemia üksuse müügist saadud raha). Sügisel 2004 maksti välja sellest 12 senti. Ülejäänud 18+3 korralist jagatakse 1. aprillil.

    Sügisel tõusis hind kuni 2 eurini ja langses nädala jagu dividendi eelseks päevaks 1,94 -ni.
    Kui jääda sama min dividenditootluse taseme juurde (6%), siis oleks aktsial tõusuruumi kuni 3,5 eurini. Kuid arvan, et seda taset ei saavutata. Kogenumad-kavalamad ei hakka ajaloo kordumist ootama ning ujuvad tunduvalt varem välja.
    Usun, et parim aeg väljumiseks on paari nädala jooksul kui käibed veel suured samas hinna tõus raugenud. Kui hind aga suurte käivetega taandumist on alustanud, siis kohe out.

    Pärast aprilli dividende on Raisio aktsia tühi ja lõpetab tõenäoliselt seal, kust aasta tagasi alustas.
    Sisetunne ütleb lagi 2,6-2,7 juures
  • Soovituslikkult peaks siin esinema pikemate traktaatidega, kuid ise olen teatud aja näppinud Tietoenatorit.
    Võtke heaks või pange pahaks.
  • näedsiis, sain korraks ära käia, kui kohe Raisio rallitlema hakkas :)

    niisiis, tagasi nädalaselt Egiptusereisilt ja saan taas hakata jälgima Soome aktsiaid. Raisio maksab 0,21€ dividende, kuid aktsia kukub tõenäoliselt 0,25-0,3€. Need, kes ei soovi aktsiat veel paar aastat hoida, soovitan maha müüa enne dividendi (arvestage ka t+3). Ettevõtte valuatsioon paistab olevat 3€ kandis: 2,35€ book value (enamus sellest cash) + analüütikud ootavad 2005 kasumiks 0,05€-0,06€ (rakendame P/E 15), mis teeb firmaväärtuseks 0,75€. kokkus 3,1. Pärast dividendi 2,9€. Veebruarikuu jooksul on Erkki Etola müünud 200 000 Raisio aktsiat (pärast müüke jääb talle 3,3 miljonit aktsiat). Ilmselt tuleb hakat positsiooni vähendama. Tõenäoliselt müün poole positsioonist tuleval nädalal.
  • Tänasest kaupleb PMJ-Automec uue nime all Cencorp Corporation (CNC1V).
  • SideKick (utshigeri), kus võiks näha Soome aktsiaraamatute nimekirja või näeb ainult tasuliselt lehelt?
  • ettevõtted avaldavad korra kuus aktsiaraamatu tipu oma saidil. kuskilt RATAst vist saab kah, kuid pole kursis nende protseduuridega. Jaanika Heinsoo, kes LHV foorumeid aegajalt loeb, peaks täpsemalt seda teadma. Jaanika?
  • to Sidekick:

    Mis on see t+3? Sorry, et loll küsimus, kuid olen veel roheline... kas seda, et kellel on 3 päeva enne dividendide maksmist aktsiad käes? Seega võiksin päev-paar enne dividendimaksmist aktsiad ära müüa ning dividendid tasku panna?
  • Selleks, et dividendi saada peab aktsiad ostma kolm pangapäeva enne aktsionäride aktsiaõiguslikkuse kinnitamist (t+3= tehing+3 päeva). Näiteks, esmaspäev on selline päev Raisiol. Selleks, et dividende saada oleks aktsiat pidanud ostma eile, tänased aktsiad enam ei oma õigust dividendile.
  • t+3 küsimus:
    näide: ütleme, et firma x dividendiõiguslikud on need aktsionärid, kes omavad aktsiaid 08.aprill.2005 kell 8:00 seisuga. Seega, millal on viimane hetk, mil tuleb aktsiaid osta, et olla dividendiõiguslik? Kas 5. aprillil (ehk siis t+3 = 5+3 = 8. aprill) või hoopis 4. aprillil (ehk t+3 = 4+3 = 7. aprill), et aktsiad 7. aprillil õhtuks ja seega ka 8. aprilli 8:00 seisuga tõepoolest kätte saadud oleksid? Või piisab siiski 5. aprillil ostmisest ja t+3 skeemiga laekuvad aktsiad enne 8. aprilli kella 8:00?
    Ja täpselt sama asi pööratult, ehk et näiteks oman neid aktsiaid ja tahan pärast dividendiõiguslikuks saamist ära müüa. Seega, kas võin müüa alles 6. aprillil (siis t+3 = 9. aprill) või juba 5. aprillil (t+3 = 8. aprill) (eeldus jälle, et määravaks on kellaaeg 8:00).
  • https://www.lhv.ee/help/school/terms.cfm?first=D
  • veel üks t+3 küsimus
    Kas need 3 on pangapäevad, või läheb nädalavahetus ka sisse ?
  • Pagan, nii lihtne see oligi...tänud SK!
  • harryy ja aivo, te olete oma küsimusega vales foorumis :-II
  • juhin tähelepanu asjaolule, et Eestis ja Soomes on dividendiõiguslike aktsionäride nimekirja fikseerimine erinev ...

    Eestis fikseeritakse dividendiõiguslike aktsionäride nimekiri kell 8.00 hommikul, börsitehingute settlement toimub aga päeval miski kell 11 või 12, seega Eestis on dividendiõiguslik kauplemispäev dividendide fikseerimise kuupäevast tegelikkuses isegi T+4 kaugusel, Soomes toimib ikka T+3 põhimõte ...

  • Tuletan kõigile meelde, et täna (kolmapäeval) kell 18.00 Radisson SAS konverentsikeskuses Soome aktsiaturgude võimalusi tutvustav seminar. Alo Vallikivi ja Rene Ilves annavad huvitavaid mõtteid raha paigutamiseks, räägivad Soome gurudest ning kindlasti huvitav osa on kauplemisvõimalused Soome turul.

    Täpsem info ja registreerumine siin.

  • Kui pikalt see seminar täna ligilähedaselt kestab. ajad vajavad vähe sättimist.
  • Usun, et koos küsimustega ca. 2 tundi. Kuid ega varem lahkumine kindlasti ka keelatud pole.
  • Tervislikel põhjustel kahjuks ei saa tulla, äkki riputate hiljem mingi kokkuvõtte siia ülesse.
  • eile oli populaarne õhtu nii et seminarile kahjuks ei jõudnudki,
    tore oleks tõesti saada lühikokkuvõte LHV arvamusest Nokia ja Soome metsasektori osas.
  • Kas keegi teab, kuidas peab toimima TeliaSonera emiteeritavate "rights'dega". Need peaks sel nädalal börsile tulema.
  • korre

    Ammendav informatsioon peaks leiduma näiteks siin

    TeliaSonera müügiõigus täna juba kaupleb Helsingis sümboli TLS1VSR105 all (TeliaSonera selling right 1), sama asi on kauplemas ka Stockholmis ...


  • Soome paberitööstus seisab - IKKA & JÄLLE!



    Streigis osaleb ligikaudu 24.000 Soome Ametiühingute Keskliitu (SAK) kuuluva Paberiliidu töölist, streik kestab esialgu kolmapäeva hommikuni.

    Vaidluse põhjuseks on paberitöösturite allhanked ja jaanipäeva ja jõulupuhkused.

    SAKi esimehe Lauri Ihalaineni sõnul võib ees oodata pikk võitlus, SAK ise pole ürituse toetamiseks mingeid otsuseid vastu võtnud.

    Peaminister Matti Vanhanen: «Olukorda võib pidada tõsiseks». Valitsus toetab riikliku lepitajat.
  • Nokian Tyres'ist rääkides on I kvartali tulemused (mida peljati negatiivsed olema) üle ootuste head. Venemaa projekt kulgeb edukalt ning aktsia tõusus. Hetkel ilmselt Helsingi börsi kuumim aktsia.
  • SideKick, kahjuks Soomes sellist kohta pole, kust avalikult ja tasuta vastavat infot saab. Minule saadetud küsimustele saab üldiselt kiiremini vastuseid jaanika@ajakiriprofit.ee, sest kahjuks ei jõua alati jälgida foorumit :(
  • Aivar Reinap kirjutab Postimehes:
    Soome streik ähvardab Eestit paberipõuaga



    Ühepäevane tööseisak maksab UPM-le viis ja Stora Ensole kolm miljonit eurot.
  • Üks uitmõte - miks ei võiks UPM/Stora näiteks osa oma tootmisest ametiühingu riski maandamiseks näiteks Eestisse üle tuua? Eestis on ka (puidu) ressurssi piisavalt, ainult kvalitfitseeritud tööjõust jääb alguses puudu. Kuid selline 5mio€/päev kaotus näiteks 10 päeva ulatuses aastas võiks juba täiesti heaks põhjuseks olla nii paarisaja mio€ investeerimiseks keskmise suurusega paper milli. Olgugi, et capacity võib alguses liiga suureks paisuda ning kogu defitsiiti see niikuinii ei kata, kuid...

    Lihtsalt hommikust mõttetrenni tehes...

    B.
  • UPM-Kymmene +1.56% ja StoraEnso +1.45%, uudist ei leia hetkel, aga pakun et saavutati kokkulepe ja streik lõppes ...

    ???
  • Ootan rõõmuga Eestisse nii UPM-i kui Stora paberitehast, Lufthansa lennukihooldusest rääkimata, kuid ilmselt on probleemiks justnimelt kvalifitseeritud tööjõu puudus. Ja samas julgen ma arvata, et kui neid tehaseid kuhugi ümber liigutama hakatakse, siis saab sihtriigiks olema paraku pigem Venemaa.

    Tööjõukulud on Eestist madalamad ning jäävad nii pikaks ajaks. Lisaks on lihtsam ka tööjõudu leida. Kui ilmselt valmis paberitööstusspetse võib olla ei leia, siis leiab kergema vaevaga neid kes tõesti ka TAHAVAD ja ON VALMIS vastavat koolitust saama ja paberitööstuses tootmisalal töötama. Kurb, aga tõsi. Kui neid asjaolusid kõrvale jätta, siis oleksid soomlased kindlasti valmis oma tehased palju parema meelega Eestisse tooma kui Venemaale tuulte tallata jätma.

    Paneb natuke mõtlema Soome ametiühingute jäärapäisus. Kui ollakse oma nõudmistes 100% vankumatud, on see hoiatav signaal ka teiste tootmisega tegelevatele ettevõtetele, kes kasutavad kallist soomlastest tööjõudu, kuigi sama töö võiks ära teha ka kordades vähem palka küsiv venelane. Võiks silmaluugid lahti teha ja vaadata, mis Saksamaal toimub.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon