investeerimisfondide erinevus indeksaktsiatest? - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

investeerimisfondide erinevus indeksaktsiatest?

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Tere, kas keegi võiks mulle öelda, mille poolest erinevad investeerimisfondid indeksaktsiatest?
    Olen juba kaua otsinud vastust, kuid rahuldavat seletust leida ei saa.......Äkki siin keegi seletab ....
  • indeksaktsiad on mehhaaniline kombinatsioon mingisse indeksisse kuuluvate üksikaktsiate liikumisest. fonde juhivad (teevad otsuseid, mis antud hetkel sinna kuulub ja mis mitte) inimesed.

    inimesed on ekslikud. mõlemal juhul. ühel juhul võimendus oluliselt suurem.
  • Ning põhjusel, et 80% fondidest jääb indeksile alla, paigutan mina nüüd ja edaspidi oma pikaajalised investeeringud indeksaktsiatesse.

  • Aga kas indeksaktsiate ja investeerimisfondide põhimõtte (riskihajuvus, madalam tehingukulu jne) on ühesugune? Kas on võimalik öelda mille tulusus ( ja risk) on rohkem?
  • Indeksaktsia on börsil kauplev investeerimisfond, milles aktsiate koosseis ja proportsioon hoitakse vastavuses mõne aktsiaindeksi omaga.

    Näiteks indeksaktsia IVV on S&P500 (USA 500 suurima ettevõtte aktsiahindade liikumist mõõtev indeks) põhjal kokku pandud.

    Siit tulenevalt järgib indeksaktsia aluseks oleva aktsiaindeksi liikumist ehk antud turu keskmist.

    Indeksaktsiast fond ei vaja ka aktiivset juhtimist kuna aktsiate koosseisu määrab indeks ja mitte fondijuhtide valik, selle haldustasud on seetõttu madalad, ca 0,2% investeerimisfondide puhul tavalise 1-2% vastu.

    Investeerimisfondi valib aktsiaid fondijuht (fondijuhid) ja tavaliselt on eesmärgiks seatud mingi indeksi löömine, selleks on fond endale valinud benchmark`i ehk võrdlusindeksi.

  • Väike parandus mu eelmisele postitusele....... "Rohkem" asemel on "suurem"
  • julja, kui pidasid silmas passiivselt juhitud indekseid järgivaid investeerimisfonde (näit. Vanguard 500) ning etf'e, siis nende vahe seisneb valitsemistasudes (mis on etf-idel väiksemad. Vanguardi expense ratio on 0.18%, SPY-l 0,12%) ja kauplemise paindlikkuses (etf-i saad kaubelda samaselt aktsiatele, nende hind muutub pävasiseselt pidevalt). ETF järgib ka indeksit väga väikesel määral täpsemalt, kui investeerimisfond.
  • Piinlik on küsida, aga siiski.........mis on ETF?
  • Päris keeruline otsus on kindlasti ka see, kuidas paigutada oma raha näiteks USA internetisektorisse. Üks variant on indeksaktsia HHH, teine võimalus valida paljude aktiivselt juhitud investeerimisfondide vahel. Kui HHH portfell on määratud aastateks, siis investeerimisfondi portfell sõltub fondijuhi otsustest. Seega tegelikult fondi valides panustate fondijuhi teadmiste peale. Ning nagu ülalpool mainitud 80% neist ei suuda indeksit lüüa.

    Henno poolt mainitud haldustasu on kindlasti väga oluline tegur.
  • ETF on exchange traded fund e. indeksaktsia.
  • Kuhu on parem paigutada raha algajale - kas indeksaktsiatesse või fondidesse? Olen juba ühe aasta jooksul investeerinud investeerimisfondidesse ja olen nendega rahul. Kui valida indeksaktsiaid, siis millistest alustada? Kas valida Eesti või mõne muu riigi ?
  • ETF on natuke laiem mõiste, on olemas nii indeks ETFid kui ka aktiivselt juhitavad ETFid, mis on aktsia kujul kauplema viidud eelkõige nende parema kättesaadavuse ja likviiduse tagamiseks

    www.etfconnect.com on hea kasulik lehekülg ETFide kohta info ammutamisel

    IVV - iShares S&P 500 Index Fund, so. indeks ETF, mida võib siis ka indeksaktsiaks nimetada, halduskulu on 0,09% ja NAV ning aktsia hind on graafikul eristamatud

    CEE - Central Europe & Russia Fund, see on nn. closed-end ETF, mis ei järgi väga täpselt indeksit, selle juhtimistasu on 1,27% ja aktsia hind liigub NAVist üsna erinevalt, kord premium, kord discount, olemas on ka portfolio manager Sandra M. Schaufler

  • Eesti indeksaktsiat ei ole hetkel olemas, ehkki Tallinna Börs kavatseb selle luua lähiajal ... võimalik et LHV abiga, :)
  • Julja

    Foorumis on siiski raske konkreetselt Sulle sobivat nõu anda, selleks oleks vaja Sinult veel päris palju infot hankida (summa suurus, investeerimishorisont, riskitaluvus, olemasolevad investeeringud jpm.) ...

    Niisiis võtab mõni LHV töötaja Sinuga lähipäevil ühendust või õnnestub näiteks juba homsel seminaril sel teemal lähemalt vestelda ...
  • Olen segaduses..... Kui Eesti indeksaktsiat ei ole olemas, siis mis on TALSE, ÄP tööstusindeks, EPI100 ? Või mis siis tähendab "indeks"?
  • indeksid on Eestis olemas, kuid ei ole neid järgivat indeksaktsiat

    TALSE on Tallinna Börsil kaubeldavate aktsiate liikumist mõõtev indeks ... ehkki plaanitav indeksaktsia luuakse pigem BALSE ehk Tallinna, Riia ja Vilniuse Börside aktsiate liikumist mõõtva indeksi põhjal ...

    EPI100 on 100% võlakirjaosakaaluga II samba pensionifondide käekäiku järgiv indeks
  • Loodan, et saan lähitulevikul kellegagi ühendust võtta ja investeerimisotsuse teha. Kuid ennem on vaja mingid momendid endale selgeks teha...
    Aga homsele seminarile kindlasti tulen ;)
  • Julia, homne seminar on suunatud ikkagi aktiivsele kauplejale ja kui põhiterminitega raskusi, võib seal üsna igavaks minna - vaatame kauplemist üsna spetsiifiliselt.

    Küll aga sobiks väga hästi 29. märtsi seminar, mida viib läbi Andres Viisemann.
  • Tegelikult oleks päris huvitav EPI50 baasil indeksaktsia luua, aluseks oleva 50% aktsiaid ja 50% võlakirju sisaldavad 6 pensionifondi (sh. hulgas LHV Aktsiapensionifondi) juhtimisse on kaasatud ilmselt Eesti parimad investeerimisteadmised ...

    28,51% on selle indeksi tõus alates 02.07.2002 ehk II samba pensionifondide stardist ...
  • 2 kristjan.lepik
    Viimane seminar "tehniline analüüs....." oli mulle väga arusaadav. Olen tehnilise analüüsiga tuttav, kasutan selle valuutaturul
    Loodan, et homne seminar on mulle kasulik ka :)
  • to: Kristjan
    Ma arvan et te räägite praegu üksteisest natuke mööda. Probleem ei ole vist mitte mõistete teadmises vaid keelebarjääris. Vt. nt. arusaamatus teemal "aktsiaindeks" vs "indeksaktsia" 09/03/05 23:18.
  • Tere! Olen ka küllaltki algaja investor ja olen siin vaikselt LHV lehelt natuke infot kogunud. Mul tekkis selline küsimus, et mis vahe on indeksiaktsial ja indeksifondil? Olen nagu mõlemaid termineid siin lehel näinud...

    Samas leidsin ka kuskilt et indeksiaktsia käitumist on võimalik suht lihtsalt prognoosida, nagu aktsialgi...kas siis nende graafikuid värskendatakse siis iga päev? Investeerimisfondide graafikuid uuendatakse vist kord kuus, neile nagu tehnilist analüüsi siis teha ei saa vist kui just ise iga päev graafikut ei koosta?
    Kumbad on muidu lühemas perspektiivis tulusamad-kas indeksiaksiad või aktsiafondid?

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon