Starman (SMN1T) - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Starman (SMN1T)

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Täna vist algas Äripäevas vaidlus Starmani öiglasest hinnast.

    Omalt poolt kavatsen ma vörrelda Starmani Lietuvos Telekomasega.




  • Starmani põlatakse kalliks. Aga eks näe täpsemalt siis, kui prospekt käes.

    Täpsemalt Postimehe uudistes
  • Pagan, loobib vale uudise ette :-(( Aga sealt leiab õnneks kähku :)
  • Tundub tõesti kuidagi kahtlasselt kallis ja kõige kallimaks peab seda aktsiat ei keegi muu kui LHV ise. Peab vaatama korralikult seda prospekti, ajad on muutunud, enam pole need ajad kui osteti valimatult selle sektori aktsiaid ...
  • Ega see LHV research on üks huvitav lugemine küll. Räägitakse perspektiividest 2015 ja 2045,
    samas Eesti Telekomi võimalik sisenemine turule on kokku võetud kolmele reale.
    Aga eks kõik sõltub kokkuvõttes hinnast.
  • Lietuvos Telekomas maksab (kui öigesti mäletan) umbes viis korda miinus netovölg (netovölg positiivne). Starmani puhul oleks see vist 5*50meek-netovölg. Ma pole nende prospekti näinud, nii et ma ei tea kuidas nende bilanss on.

    Telekomas: Internet+fikstelefon+(tulevikus TV)
    Starman:TV+Internet+fikstelefon

    kasvuvöimalused väikesed, pigem cash-cow mille rahavoog väheneb hinnasurve töttu.
  • Starman ja tegevjuhtkonna risk, kuidas suhtuda.
  • Palju Starmani 2004 aasta käive ja kasum üldse oli?
  • AS Starman kasvatas 2004. aastal käivet 44 protsendi võrra, 149,3 miljoni kroonini. Ettevõtte kasum kasvas 2004.aastal 6,4 protsenti, 14,9 miljoni kroonini.
  • Noh, siis ei ole ju miljardise market capi pealt PE isegi 100. Puha value stock!
  • LOL!

    Muide Cynic, kas sa oled sama inimene, kes kunagi Investor.ee foorumites Küüniku kasutajanime all esines?

    Mälu järgi võttes on jutt kahtlaselt sarnane (salvavalt irooniline).
  • Ihtus, tänud, plaanitavast börsiväärtusest kuuldes hetkeks mõtlesin, et mälu petab tõsise suurusjärgu võrra :)
  • Tundub et Starmanil on kiire börsile.
  • Tõesti, miks NIIIIII kiire, ainult 5 päeva aega märkida. ÄP 13.06.2005 00:00 (new window)
    Vaid viis päeva on aega Starmani aktsiaid märkida

    "Pakutavate aktsiate märkimishind jääb vahemikku 46,94 kuni 57,89 krooni

    Pakkumisele tuleb 25,27% kõigist firma aktsiatest, mis teeb pakkumise mahuks 154,85 mil­jonit kuni 190,98 miljonit krooni. Sellest kogusest läheb omakorda jaeinvestoritele mitte rohkem kui 35%. Ülejäänu on suunatud institutsionaalsetele investoritele."

  • Kui uskuda Äripäevas kirjutatud, siis on Starman pidanud nii planeeritud hinda kui mahtu vähendama. Prospekti lugemata, 12 korda EBITDA tundub mulle kallis vörreldes Telekomasega.

    Äripäev 23 mai
    Starmani aktsionär Rain Lõhmuse sõnul noteeritakse börsil umbes kolmandik ettevõtte aktsiatest. Tegemist osaga Starmanist 64,2 protsenti omava finantsinvestor Highbury Investments B.V. aktsiatest.
  • ÄP kirjutise põhjal siis P/E numbrid vahemikus 41-50 olenevalt väljakujunenud hinnast. Mõttetult kallis pakkumine. Lisaks kasumi kasv väike ning väljavaated tagasihoidlikud. Seda arvestades oleks õiglane hind ikka hoolega odavam. Tundub, et uute firmade börsiletuleku juures arvestatakse seda, et Tallinna börsilt ostetakse ikka täiesti ükskõik mida ükskõik mis hinnaga. Keskpärane lugu.
  • stefan: Võibolla Starman ei pidanudki IPO mahtu vähendama. Võibolla külvas paanikat ühe teise investeerimispanga ja kollase ajakirjanduse esindajad.
  • Kui mõelda nii, et kõik mida Rain Lõhmus puudutab muutub kullaks nagu Hansapank, siis ju polegi üle küsitud :) Tänane hind on kallis, kuid küsimus pigem selles, kas tänast kasvu suudetakse hoida... ja mis piirini? 2x kasumi kasvu ning hind ongi juba "tänases normaalses" tasemes. Marginaal on hea 10% juba täna, nii et tõenäoliselt tuleb kõvasti turgu haarata. Huvitav, kuidas 05 I kvartal oli, on kuskil infot?
  • Võiks siis ju mainidagi, mis õigustusega Starmani 2x ja veelgi kallimalt hinnatakse kui enamikke teisi TALSE-l kauplevaid aktsiaid. Mille pagana pärast on analoogset teenust pakkuva, kuid oluliselt parema ja laiema teenuspaketiga Eesti Telekom hinnatud halvemal juhul üle 3x väiksema P/E-ga? Ehk analüüsist seda näeb, kuid väikeinvestor pole jälle korraldajate jaoks piisavalt valge inimene, et sellest suursugusest aadlikele mõeldud materjalist osa saada. Suuri väljavaateid jõuliseks kasumi kasvuks ju väga ei ole. Koos kaabelvõrgu edasiehitamisega (mis pole sugugi odav ning kõige tihedamalt asustatud keskused peaksid Starmanil enamvähem kaetud olema) leviala ju laieneb, kuid hetkel on Starmani ainus trump hind. Üritatakse pakkuda oma turvamata internetiteenust Elionist odavamalt. Õnn vähemalt, et helpdesk STV tasemel ei ole.
  • - Prospekt lk 27
    Ettevõtte viimase kolme aasta suurim investeering oli 2004. a. toimunud Tele2 OÜ-lt kaabelleviteenustega tegelevate tütarettevõtete omandamine. Tehingu hinnaks kujunes 65 miljonit krooni... Nimetatud ettevõtete omandamisel suurenes Ettevõtte grupi kaabeltelevisiooni klientide arv 50% võrra ja Internetiklientide arv suurenes 5%
    - Starmani pikad völakohustused töusid 63 meek vörra 2003 ja 2004 vahel. (lk69)

    Niisiis, börsileminekul antakse Starmanile väärtust 700 meek, kuigi pool kaabelärist hiljuti osteti 65 meek eest.
  • Nimetatud ettevõtete omandamisel suurenes Ettevõtte grupi kaabeltelevisiooni klientide arv 50% võrra, Starmanil oli enne Tele2 ülevõtmist ca 90000 klienti, kas tõesti oli Tele2-l niipalju kliente?
  • väike parandus - pigem osteti kolmandik juurde...
  • Starmanil on 131 000 kaabel, 27 000 Internet ja 3 000 telefonikliente.

    NB "Käive" töusis isegi ÜLE 50% prospekti kohaselt.
  • lk 24

    Näiteks 2004. a. omandatud Tele2 OÜ kaabelleviäri omandamise tulemusena kasvatas
    Ettevõtte kaabeltelevisiooniteenuste klientide arvu 50% ning käivet üle 50%.
  • Naiivne oleks arvata, et reedese Äripäeva kirjutise järel vähendati LHV poolt operatiivselt Starmani aktsiate pakkumise planeeritud mahtu ja hinda. Aktsiate avaliku pakkumise ettevalmistamine on pikaajaline protsess ja hind on pakkumise 1 olulisemaid komponente, mille suhtes otsused ei sünni üleöö.

    Lihtsalt Äripäev teadmata põhjusel samastas institutsionaalsetele investoritele suunatud analüüsis toodud PIKAAJALISE HINNASIHI 72 EEK pakkumise hinnaga. Samas mainiti reedeses artiklis ka Hansapanga poolt koostatud analüüsi hinnasihiga 60 EEK, kuid pakkumise hinda prognoositi ärilehe poolt ikkagi 72 EEK tasemel.

    Mis puudutab Suprema arvamust ettevõtte väärtuse hindamise osas, siis oleksin oodanud rohkem tolerantsi. Suprema korraldas ca 1 aasta eest SAF Tehnika toomise Riia Börsile hinnaga 37 LVL, täna kaupleb aktsia peale 1 LVL dividende ja 1 : 3 spliti 12.60/12.90 LVL tasemel ehk napilt IPO hinnast kõrgemal, kusjuures juunikuus ei ole Riia Börsi kodulehe andmetel veel ühtegi tehingut tehtud (?!).

  • Meil on turumajandus, lui leidub inimesi, kes arvavad, et hind on soodne, siis las ostavad. Mina kahjuks või õnneks nende hulka ei kuulu.
  • Kas keegi oskab seletada, et kui ma investeerin oma väikese OÜ kaudu, kas see teeb minust institutsionaalse investori või olen ikka jaeinvestor? Kellena osaleksin aktsiate märkimisel?
  • Stefan teeb tänuväärset tööd :)

    Samas, kaotada pole ju tähemehel midagi, miks mitte küsida nii palju, kui torust tuleb.
    TV hinnati ju ka juba ette kalliks, aga mis välja tuli, seda näeb igaüks ise.
    Plussiks võrreldes Telkuga on dünaamilisus ja potentsiaalse kapitali üleküllus, kui nii võib öelda :)
  • Aga äkki keegi tahaks anda konkreetse ja veenva põhjuse, miks peaks Starmani pidama heaks rahapaigutuseks P/E juures, mis küündib üle 40-e, arvestades, et Telekomi P/E liigub hetkel 15 kandis?
  • Jaeinvestorid on kõik Eesti füüsilised ja juriidilised isikud, kes ei kuulu kutseliste investorite hulka; isik loetakse Eesti isikuks, kui tema aadress (füüsilistel isikutel) või registreerimisaadress (juriidilistel isikutel) on EVK-s registreeritud väärtpaberikonto andmete kohaselt Eestis.

    Kutselised investorid Väärtpaberituru seaduse tähenduses (vastavalt prospektile toimub pakkumine just selle seaduse alusel):

    1) krediidiasutus;
    2) kindlustusselts või muu õigusaktidega sätestatud kindlustusandja;
    3) investeerimisühing;
    4) fondivalitseja;
    5) investeerimisfond;
    6) Eesti Pank;
    7) Eesti Vabariik Rahandusministeeriumi kaudu;
    8) välisriikide keskpangad ning muud välisriigi isikud, keda vastavate riikide seaduse alusel loetakse kutselisteks investoriteks.


  • Äkki seletaks natukene lahti, mida tähendab 3 punkt investeerimisühing? Et kui teen OÜ, mille põhitegevuseks on põhikirjas investeerimine, siis kuhu see klassifitseerub?
  • Küll pushitakse see Starman ikka üles.Olgu selle reaalne hind 70 või 700 miljonit.Aktsiaid siiski vähe .Kas Starmani puhul kehtib ka nn 20k per face kui ülemärkimine?
  • Mida täpselt tähendab märkimishind ja hinnavahemik.

    PS. Vabandused võhikliku küsimuse eest.
  • Tallinna Vee puhul oli vesi sogane, Starmani puhul on kaabel sõlmes :)

    Palju on klient väärt konkurentsitihedal turul ja palju sama klient väärt kui konkurents puudub/on väike?
  • fire

    Väärtpaberituru seadus siin, vaata lähemalt selle III osa - Investeerimisühing

    Ei hakka siia kopeerima, sest tegu pikema jutuga ...

  • SideKick.
    Ma ütleks, et Starmani puhul on otsad vette pistetud! :)
    Starmani teenuse kvaliteedi kohta on niipalju negatiivset infot (Delfi-s ,kas ka usutav?),
    IPO korraldamise kiirus ja jaotamise kord, aktsia kallis hind (kõrge P/E võrreldes E.Telekomiga),
    jne.. See olukord ei kutsu küll aktsiat märkima!
  • Starmani tehnoloogilise poole pealt oli minuteada häda internetiühenduse osas see, et Starmani poolt polnud ühendus kaitstud erinevalt Elioni ADSL ühendustest. See põhjustas seda, et kasutaja (eriti veel tavakasutaja, kes ei tea ega oska Windowsi turvaparandusi installeerida ega viirustõrjet kasutada/konfigureerida) arvutit käivad wormid ja muud mutukad palju rohkem kompamas kui Elioni ühenduse puhul. Ei ole täpselt teemaga kursis, kuna pole Starmani internetiühenduse klient ka kunagi olnud, kuid nimetatud erinevuse tagajärgi olen ka ise Starmani ühendust kasutavate klientide arvutites näinud.

    Needsamad tavakasutajad ei ole samas muidugi sellest erinevusest teadlikud.
  • yanek

    Starmani optsioonid on plaanide kohaselt LHV lehel vahendusel kaubeldavad aktsia esimesest kauplemispäevast alates
  • TV oli ka kallis,kuid vaadake,mida ta teeb.Iga päev rohelises...
  • parandan ennast:

    klienditöus +50% seoses Tele2 ost tähendab et KOLMANDIK praegusest klientidest tulid sealt. Loomulikult mitte pool.

    Käibe puhul "üle 50%" vöib aga tähendada midaiganes.

  • Kas keegi asjas midagi positiivset ka näeb?
  • nagu TV puhulgi, enne IPOt mitte s****gi.
  • Randosui: aktsiate esmamüügi hinnavahemik on 46,94-57,89 krooni aktsia kohta ehk sellesse vahemikku saavad märkijad jätta oma märkimissoovi. Märkimishind on see hind millega maksimaalselt on märkija nõus aktsiaid ostma. Lõplik hind, millega aktsiaid müüakse kujuneb pärast märkimisorderite kokkukoondamist.

    Tallinna Vee puhul oli 20 000 krooni eest aktsiaid igale märkijale kindlustatud, Starmani puhul sellist erandit tehtud ei ole, eelistatakse oma töötajaid ja firma kliente.
  • Starmani puhul on aktsiate jaotamine Eesti pakkumises küllalt keeruline.

    1) Kõigepealt rahuldatakse Starmani oma töötajate pakkumused kuni summas 100 000 EEK, kui Starmani töötaja märgib rohkem kui 100 000 EEK eest, siis üleminev osa jaotatakse punktist 3 lähtuvalt

    2) Seejärel rahuldatakse Starmani klientide pakkumised kuni summas 75 000 EEK ja suurema summa eest pakkumuse esitamise korral jagatakse üleminev osa punktist 3 lähtuvalt.

    3) Seejärel rahuldatakse kõigi teiste isikute pakkumused ja 1. ja 2. punktis märgitud pakkujate vastavalt 100 000 EEK ja 75 000 EEK ületava pakkumise osa proportsionaalsetel alustel.

    Kardetavasti võib isikutele, kes ei ole Starmani töötajad või kliendi pakkumuses isegi üldse mitte aktsiaid jätkuda. Maksimaalse märkimishinna 57.89 EEK puhul on kogu Eesti pakkumise maht 66 842 514.83 EEK, mis saab täis juba juhul kui leidub 891 Starmani kliendist 75 000 EEK eest märkijat, arvestamata veel Starmani töötajatele minevat kogust.
  • Paljuga Starman premeerib oma töötajaid, kui aktsia emissioon edukas tuleb, kas löövad TV üle ? :))

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon