Ditton Pievadķēžu Rūpnīca (DPK1R) - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Ditton Pievadķēžu Rūpnīca (DPK1R)

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Mida arvata sellest vahvast firmast? Kas ostuga hiljaks jäänud?
  • Väike segadus, Dvarčionių keramikat pidasin silmas. Mida arvata sellest vahvast firmast? Kas ostuga hiljaks jäänud?

  • veel on voimalus, sel nadalal ilmus uudis et nad otsivad investorid http://market.ee.omxgroup.com/?pg=news&news_id=201944 ja ipo hind peab olema 1.15. kokkutulek oli esmaspaeval ja selleparast hind hakkas rallima.
    tana hind on 0.84 ja varsti hind peab jõudma 1,15 ~ jargmise 2-3 kuu jooksul
  • Dvarčionių keramika kohta on juba teema. vaata veel kord
  • Jutt oli alguses DPK1R. See on Läti firma. Ma hoian raha fondis, mis omab ka seda aktsiat pikemat aega. Seni läheb fondil küll hästi. Olen 4 kuuga ligikaudu 25% väärtust suurendanud DPK1R tundub ka seal normaalset tootlust pakkuvat.
  • Tõus on seisma jäänud, juba paar nädalat ujub 0,88-0,90 vahel, kas kellegil on uudised selle vahva firma kohta. Kui u 2 kuu pärast peaks hind olema 1,15 (kui ikka on) siis miks ei otsi spekulandid võimalust teenida "lihtne" 25% tulu
  • Mitu päeva tõusu olnud nii 2-3%, täna isegi üle 4%, kas on kusagil mõni teade lõpuks välja ujunud mõni teade selles 1,15 hinnasihist
  • Gomes
    lihtsalt vartsi ilmub Q3, kajuhks ei tea kuidas asi kaib uue investoriga otsingutega
  • Huvitav on, see, et vahepeal polnud peaaegu ostjaid ollagi, praegu ka suurte pakkidega väljas...
  • Ise kül ei oma enam, sai 0,95 väljutud, kui peagi mõnede päevadega -50 % alla, mis toimunud on, uudiseid nagu ei ole...
  • Gomes, väljusid küll heal ajal siis, täna oli 0.65 isegi vahepeal.
  • ditton plaanis teenida 2005 aastal 85 thous lvl ja q4 - 21 thous. lvl, pärast q3 oli juba 120 thous. lvl.
    Loodame et langus homme lõppeb kui head tulemused ilmuvad
  • tulemused
    Q4 - 35 thous.lvl, kogu 2005 aasta eest 155 thous. lvl
  • Kas oskab keegi öelda, miks see aktsia nii suures vahemikus tõmbleb?
  • hmm pole uudiseid ja ostuordre praegu tühi
  • Kes 0,51-ga ostab, see mõne sekundi jooksul selle ka kätte saab
  • loomulikult saab kätte, sest keegi teine ei taha
  • Menace,
    What is happening ? will it go down.
  • Täna siis +15% täis ja rohkem üles minna enam ei saa
  • Paistab, et saab küll. Kas Riia börsil ei ole 15% piirangut päevas?
  • DPK1R puhul lasti RSE poolt limiit vabaks täna - põhjenduseks suur orderite kontsentratsioon ülemise limiidi (0.56) peal
  • lõbus uudis: jalgpallimeeskond DITTON juba 4 kuud ei saa palka, vormiriietust osaliselt puudub
  • Olen veidi ostnud, tõehetk järgmisel teisipäeval.
  • ToivoS, milles tõehetk seisneb? Hetkel ei leia infot selle kohta :)
  • Henri,alati on mõistlik vaadata investori kalendrit.
    TaivoS,millised on ootused?
    Vähe pikemalt oma nägemusest ei viitsi kirjutada?
  • Pole nägemust ja eriti ootuseid ka mitte. Kui, siis vaid lootuseid. Need loodavad seda, et ka Q2 toimuks korralik käibetõus yoy-baasil ning oldaks kasumis. Juhtkond on teatanud küll nõudluse vaiksest kasvust, kuid Q2 pidi terase hinnasurve olema kasumlikkust rõhumas. Aga eks näeb. Ettevõttele peaks olema üsna oluline see, mis toimub Vene autotööstuses. Normal vist asjad tänapäeval juba sujuvad, aga päris 1:1 paralleeli ei tasu kindlasti tõmmata. Probleeme olla ka mingite nõuetega.

    Üleüldse ettevõte väike ja erineva dimensiooniga riske palju, kuid P/E ning P/B baasil on valuatsioon naeruväärne ja kui tõesti suudetakse enamvähem stabiilselt kasumlikkuse mõttes pea vee peale saada, peaks upside olema protsentuaalselt üsna korralik. Q1 polnud ka päris välk selgest taevast, vaid ka 2009 H2 seis vaikselt paranes.

    Kui Q2 lootused mõistlikul määral ei täitunud, siis sitsima ei jää. Kõik kokku teeb ühesõnaga väga spekulatiivse paigutuse.
  • 0.3 peal istub suur pakk ja keegi ei julge näppida?
  • http://www.nasdaqomxbaltic.com/market/index.php?pg=news&news_id=243915&lang=et
  • btw, ma ei ole Toivo. Sees ning juurdegi ostnud täna. Numbrid tegelikult suurepärased, mida ilmsetab muidugi ka tänane +63% aktsiahinnas. Katsun endale numbrid selgeks teha, kuna ülevaadet aktsia hinna ning fundamentaali liikumise järel enam pole. Vast panen siis ka siia kirja, mis leidsin.

    Aga kui vaadata vaid top ning bottom line'i, siis seis on suurepärane. Jõuline käibekasv ning ettevõte kasumlik (tähendades ühtlasi väga madalat P/E-d).
  • vabandust, trükiviga, palun parandada
  • st ostsin täna peale tulemusi, varem istusin suuremate ihadeta kätel. Üldiselt on veider, et niimoodi kiirete näppude voor tekitati ning peeti vajalikuks 20 minutit enne börsi sulgemist tulemused avalikustada. Sedapuhku siis selliselt, et aeglase mõtlemisega eestlased võtsid kõigilt seitsmelt börsi jälgivalt latgalilt aktsiad nina eest ära. Better luck next time.
  • Börsiteade tuli 15:21 samas esimene ost 15:26:09 nii, et aega läks 5 min.
    Pole paha, aga väike varu kiiruses on siiski olemas )))))
  • Läti on ikka imedemaa. Dittoni turuväärtus oli täna hommikul alla 2,5 miljoni lati ja õhtul 3,7 miljonit latti aga firmal on käibevara 8,7 miljonit latti, kusjuures kohustusi ainult 2,7 miljonit latti. Lisaks on ettevõttel 13,7 miljoni lati eest kinnisvara.
  • Jätsid küll mainimata, et 250 lati abil kasvas turuväärtus 0.75 miljoni võrra.
  • Kui ma oleks kirjutanud, et turuväärtus on 3 miljonit, siis oleks keegi tartz kirjutanud siia hoopis, et tegelikult on turuväärtus ju 3,7 miljonit. :)
    3,7 miljonit on ametlik turuväärtus, nagu seda reeglite kohaselt arvutatakse - aktsiate arv*viimase tehingu hind.
  • TaivoS
    Ma arvan et minu soovitus müüa OLF ja osta DPK oli ülihea ).
    21/07 -31/08
    Ditton +145% vs OLF 4%
  • OLF avaldas tulemused peale börsipäeva lõppu, vaatame homme... ;)
  • Kas te ostaksite ettevõtte aktsiaid hinnaga 11 EEK tk, mis teeb ettevõtte väärtuseks 80 miljonit EEK, samal ajal kui:

    * 2010. aasta esimese 6 kuuga on firma teeninud kasumit ligi 26 miljonit EEK (3,5 EEK aktsia kohta)
    * bilansis on omakapitali aktsia kohta 27 EEK

    Aga siis kui firma nimi oleks Ditton pievadķē˛u rūpnīca ehk Läti (ülekande)ketitootja? :D

    Market cap praegu siis ettevõttel peale tänast peadpööritavat tõusu 3,6 miljonit latti. Samal ajal teeniti 2010 H1 kasumit 1,17 mLVL, mis teeb juba 6 kuu P/E-ks 3! Hea on näha ka seda, et kasumit ei ole tehtud vaid kulude kärpimisega (ettevõtte 345 töötaja keskmine töötasu kuus on küll vaid 377 EUR-i), vaid väga tugevalt on kasvamas käive. 2009. aasta 6 kuu 1,37 miljoni latiselt käibelt on tehtud see aasta tõusu lausa 2,5 korda ning number nüüd 3,5 miljonit latti.

    Pole see ka mingi ühekordne ime, 1. kvartal oli juba korralik kasum ning käive tugevas tõusus. Lisaks teeniti 2009. aasta Q4 0,5 mLVL, varem olid juba raskemad ajad (Vene autotööstuste seisak näiteks). Seega põhimõtteliselt on trailing 9 kuu P/E 2,15. Kuigi tegu on Läti firmaga, on Läti turu osa väga marginaalne ning sarnaselt Olainfarmiga on tegemist täienisti eksportettevõttega. Ida suunal eksporditakse toodangust 67%, lääne poole 31% ning ülejäänud 2% on kohalikud kliendid. Oluline driver on ettevõtte jaoks autotööstus (kuid kliente on laiemalt) ning stiimulite najal on viimasel ajal tõenäoliselt käibe ning kasumi kasvu taga Vene autotööstus.

    Samuti on ootuspäraselt omakapitali vaadates aktsia väga odav. Omakapitali on ettevõttel 1,24 LVL aktsia kohta ehk siis P/B 0,4, samal ajal on materiaalseid põhivarasid amortiseeritud juba väga palju ning nende all on vähe omakapitali väärtust (soetushinnaga mat. põhivara 13,7 mLVL, aga amortiseeritud seda juba 11,3 mLVL).

    Ma lisan juurde, et teemaarendus ootab ka teiste mõtteid ning kontributsioone, millele võiks tähelepanu pöörama. Ma EI OLE professionaalne aktsiaanalüütik, mina vaatan asju pigem talupojaloogikaga.

    Aga probleemid siis:

    1) Bilansi jälgimisel hakkab koheselt silma see, kus on kinni ettevõtte varad - real Debts of buyers and customers ehk siis klientide maksmata arvete real on kinni 6,1 mLVL ehk umbkaudu 2/3 tervest omakapitalist.

    2009 H1 tehti 1,3 mLVL provisjone ebatõenäoliselt laekuvate arvete peale, sel aastal vaid 47 232 LVL. Bilansi järgi on ettevõtte jaoks selgelt võtmetähtsusega saada tagasi klientide tasumata arved ning mis on nende adekvaatne seis + reaalsed tõenäosused nende laekumiseks. Q2 jooksul on järsult kasvanud käibe tingimustes maksmata arvete maht langenud 0,1 mLVL võrra, mida siiski nende kogumahtu ning olulisust arvesse võttes ei saa liiga positiivseks arenguks pidada.

    Üldiselt on aruannetes juhatuse poolt turgu iseloomustav jutt see aasta üsna sama. Turg on stabiliseerunud ning näha on märke liikumisest paremuse poole. Paistab siis, et sisuliselt oli 2009 nende äri pea olematu, sellest ka siis nii suur tõus, mis on ehk liikumine normaalsuse suunas. 2008. aasta lõpus oli tasumata arvete summa 3,5 mLVL, seega on selge, et 2009. aasta jooksul jäid kliendid täiendavalt kõvasti võlgu ning samal ajal kukkus käive kokku. Paraku pole Q1 ega Q2 aruannetes eraldi kirjutatud, kuidas läheb ning mis toimub nõuete kättesaamise osas, kuid 2009. aasta aruanne annab ülevaate juhtkonna plaanidest aastal 2010, mille punktid puudutavad nõuete osas seda, et:

    *koostatakse võlgade tagasimaksegraafikud (väidetavalt on see 2010. aastal toimunud seni edukalt ning osalt ollakse isegi graafikutest ees);
    * kaaluda vajadusel nõuete müüki (peaks tähendama ühtlasi mingisuguses summas allahindlusi);

    Lisaks on 31. detsembril kinnitatud väidetavalt saavutatud kokkulepe võlgade tasumise osas ühe suure võlgnikuga, kellele (kui õigesti aru saan), on kohaldatud ka täiendavalt 16% discounti. Samuti peeti võimalikuks täiendava kapitali kaasamist.

    2) Turg ja toodang. Minu jaoks on probleem see, et ma ei tea sellest turust eriti midagi. Peamiseks toodanguks on erineva otstarbe ning mõõtudega ülekandeketid (näiteks nagu on kõige tavalisemad jalgratastel). Üheks oluliseks kliendiks on autotööstus, aga mitte ainult. Ühelt poolt tundub, et kuidagi kitsas nišiäri, kuid teisalt peaks neid kasutatama tööstuses üsna laialt ning Norma puhul suurt ei kobisetud, et toodab peamiselt turvavöid (tõsi küll, nende äri oli ka mahult suurem, Norma ise hankijana kindlasti tunnustatum ja turvaelementide äris kanda kinnitanuna vast ka stabiilsem).

    3) Juhatus. Ei oska hinnangut anda. Kuigi nende osakaal polnud väga suur, huvitas Other operating income iseloom ning milliseid tulusid seal kajastatakse. Saatsin meili, millele küll vastati, aga ütlemaks, et kuna neil pole infot minu staatuse kohta ettevõtte aktsionärina, siis kohalike seaduste järgi ei saa mulle infot avaldada vms., ootasin oma T+3 ära ning uuele kirjale enam ei vastatud. Olgu peale, ei jäänud kuigi hea mulje sellest värgist, kuid teisalt on tegu ka Läti ning sealse olematu börsikultuuriga (ettevõte samas kunagi ka dividende maksnud). Võib olla ei tohikski sellist infot mujal kui läbi börsiteate avalikustada, ei tea. Oluline oleks teada ka ettevõtte krediidipoliitikat klientide suunas.

    4) Likviidsus. Selge on see, et äri ainult paberile kirjutatud kasumile põhineda ei saa, seega rahavood peavad paremaks minema. Ettevõttel laene umbes 2,2 mLVL, millest 1,6 mLVL on lühiajalised pangalaenud. Et opereerida ning laene teenindada, on tarvis klientidelt raha kätte saada. Samuti on probleeme aktsia likviidsusega börsil. Üldiselt orderid väikesed ning spreadid suured. Võib olla see heade raportitega muutub, kuid börsi likviidsuslõksu oht on kindlasti olemas.

    Ka Normal tuli eelmine aasta vist üksjagu nõudeid maha kanda (mida osalt küll hiljem jälle kätte saadi). Ühelt poolt on ettevõttel see aasta nii käibes kui kasumis tegelikult väga hästi läinud, kuid reaalselt on ilma rahavoogudeta ka ettevõtte pankrot täiesti reaalne. Siinkohal tuleb aga endale esitada küsimus juhatuse tegevuse kohta ning kas usaldad investorina seda, mis sulle kommunikeeritakse. Isegi juhul kui suur osa saamata võlgadest peaks maha kirjutatama ning P/B tõusma, siis JUHUL kui praegune äri on juba solid ning müüakse kohtadesse, millest raha reaalselt kätte saab (no pagan küll, ei annaks ju oluliselt täiendavat krediiti kohtadesse, kus tead, et suured probleemid raha kättesaamisega) + lisaks on ettevõte tõepoolest jätkusuutlikult võimeline umbes selliseid kasuminumbreid näitama, mida see aasta tehtud, siis tänases maailmas, kus ollakse juba kasvu valvel ning raha liigub aina rohkem, oleks minule küll üsna suur üllatus, et ettevõte ei suuda kas täiendavaid pangalaene kindlustada või siis tuua sisse täiendava investori, mis (JÄLLEGI!) selle aasta kasuminumbrite taustal ei tohiks tähendada uute aktsiate emiteerimise korral olulist discounti praeguse hinnataseme suhtes.

    Olainfarmi ostes võtsin ma märksa pikema vaate, Dittoni osas olen ettevaatlikum. Ei tea, kaua hoida, esimene etapp on saada parem ülevaade ettevõtte loodetavatest rahavoogudest ning juhul kui ka turg peaks uskuma, et ettevõte ikkagi pankrotti ei lähe, võiks P/E ning P/B baasilt ju see aktsia 2-3 korda rohkem maksta. Kindlasti ei oleks Ditton esimene kasumis ettevõte, mis pankrotti läheb, kuid Balti ekspordiärid peaksid olema täna suhteliselt konkurentsivõimelised ning selle piiratud informatsiooni tingimustes võiks vajadusel ka täiendava finantsinvestori kaasamine võimalik olla (kui kokkuleppeid pankadega ei saavutata). Eks sellised vennad teevad ka kordades parema due diligence'i ära võrreldes selle infoga, mida veebist või aruandest saab. Kokkuvõttes üsna risky värk, peamiselt just teadmatuse tõttu, aga numbreid _USKUDES_ (!) on pigem boom kui bust. Siiski on võimalikud mõlemad alternatiivid. Midagi pre-FDA Dendreoni riski laadset äkki siis? :)

    Menace, kas omad täiendavat infot klientide vastu esitatud nõuete ning sellega seotud poliitika kohta?
  • oh krt kui pikk tuli - Menace, olen mõlemat ostnud. Olainfarmil ka väga head tulemused, ei kahetse sugugi, et ei müünud (tõttöelda ei kaalunud kordagi seda varianti, pigem mõtlesin, et kas enne raportit lisada), aga eks küsimus on ikkagi riskides kinni. Minu arust on täna DPK ning OLF riskid eri klassist.
  • Lisaks on muidugi ka väikese firma määramatuse riskid ka, kuid et asju enamvähem OMXT-ga perspektiivi panna, siis Dittoni 6 kuu käive oli ligi 92 miljonit EEK ning töötajaid 345.

    Näiteks Viisnurk suutis selle ajaga 308 töötajaga 99 mEEK käivet teha (ning 6 mEEK tuuris kasumit); Harju Elekter 131 mEEK käivet 423 töötajaga. Seega selgelt ikka väikefirmaga tegemist ka meie kontekstis, kuid päris burksiputka nagu enam pole ka. 28% puhasrentaabluse kohta võib muidugi küsimusi esitada, kuid samas on ettevõttes keskmine palk 377 EURi kuus. Töötajate huvides loodan, et see ei sisalda juhatuse liikme tasusid.
  • Juhatuse liikmete tasud selle alla ei peaks käima, töötajate õnneks muidugi... ;)

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon