Rootsi aktsiad - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Rootsi aktsiad

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • USA ja Balti aktsiate kõrval on LHV teinud oma klientidele väga soodsaks kauplemise ka Skandinaavia aktsiatega. Alates 07. septembrist käesoleval aastal langetas LHV Rootsi ja Soome aktsiate tehingutasusid 100 kr + 0,2%-le. Tehingu miinimumsumma on 10 000 kr ja ostetavate aktsiate kogus peab jaguma 50-ga.

    Ehk ostes Rootsi aktsiaid näiteks 20 000 kr eest tuleb tehingutasuks 140 kr ehk 0,7% tehingu summast ning 40 000 kr puhul 180 kr ehk 0,45% tehingu summast. Ja mida suuremaks investeeritav summa tõuseb, seda madalamaks loomulikult tehingutasu osakaal läheb. See teeb investeerimiskonto klientidele näiteks Ericsson'i aktsia ostmise Stockholmi börsilt odavamaks kui New Yorgist ostes. Paralleelselt nii Stockholmis kui New Yorgis on kaubeldavad veel näiteks Volvo, AstraZeneca ja ABB. Kuna oleme Rootsi turgu veidi juba tutvustanud, siis on õige aeg avada teemakohane foorum, kuhu on oodatud kõik kommentaarid ja küsimused Rootsi aktsiate kohta.

    Esimeseks postituseks panen siia täna hommikul Carnegie investeerimispangast võetud aktsiate nimekirja, millel on "outperform" reiting ning 2005. aasta oodatava kasumi põhjal P/E suhe alla 15 ehk alla Rootsi turu keskmise.

     Est. P/E 2005 
     Kungsleden 7,9
     Biacore10,9 
     Nordea11 
     Scania11,4 
     Handelsbanken11,6 
     Nobia11,6 
     Skanska13 
     JM14,1 
     SAAB14,3 
     Assa Abloy14,5 
     Observer15 

    Kuigi P/E suhe pole kaugeltki ainus näitaja, mille põhjal ettevõtte suhtelist väärtust hinnata, siis mingisuguse indikatsiooni ta siiski annab. Ülaltoodud aktsiate puhul võib heaks küljeks lugeda seda, et lisaks madalale P/E tasemele on neile aktsiatele antud investeerimispanga poolt ostusoovitus.

    Nimekirja esimesel kohal olev Kungsleden (KLED) on kinnisvarafirma, mis langes augustis aasta tipust 240 kroonilt 190 kroonile, kuid alates sealtmaalt on tagasi ülespoole ronima hakanud. Täna on aktsia 2,4% plussis 211 krooni peal. Aktsia jooksev P/E on 5,6.

  • Toon ära Rootsi online-maaklerfirma Avanza tehnilise analüüsi põhjal koostatud TOP 5 nimekirja täna hommikuse seisuga:

    1) Oriflame, SDB (ORI-SDB);
    2) Karolin Machine Tools (KMT);
    3) Rörvik Timber B (RTIMB);
    4) Powerwave Technologies (PWAV);
    5) Wedins Skor & Accessoarer (WEDB).

    Kõiki neid aktsiaid kaubeldakse O-nimekirjas, sh Oriflame'i O-nimekirja aktiivsemate aktsiate Attract 40 segmendis. Kuna tegemist on vähemkaubeldavate aktsiatega, siis nende riskitase on ka veidi kõrgem, kui A-nimekirja aktsiate puhul. Kõik ülaltoodud aktsiad peale Oriflame'i on täna plussis.

    Üks võimalus Rootsi aktsiate jälgimiseks, peale OMX-i lehe, on näiteks Dagens Nyheter'i börsileheküljed. Link O-nimekirjale.

  • Eile õhtul tuli teade, et Handelsbanken alandas TeliaSonera (TLSN) käesoleva ja järgmise aasta kasumiprognoosi. 2005. aasta kasumiprognoosi vähendati 2,48 kroonilt 2,40 kroonile aktsia kohta ning 2006. aasta oma 2,69 kroonilt 2,63 kroonile aktsia kohta. Handelsbankeni analüütikud otsustasid prognoose alandada pärast seda, kui olid kohtunud Soomes sideoperaatorite Elisa, Saunalahti ja DNA juhatusega. Analüütikute arvates operaatorite vaheline kõva konkurents Soomes jätkub, mis põhjustab teenuste hinnataseme madalseisu.

    Analüütikute kommentaarides ei olnud midagi uut, kuna tihe hinnakonkurents Põhjamaades on juba terve viimase aasta jooksul olnud selgelt näha. Põhjamaade telefonioperaatorite peamine võimalus kasumimarginaalide suurendamiseks on laienemine Ida- ja Kesk-Euroopaasse, mida on TeliaSonera ja Tele2 juba edukalt teinud.

    TLSN on Stockholmis 0,3% miinuses 37,50 SEKil.

  • Handelsbanken tõstis eile Hennes & Mauritzi (HMB) aktsia õiglase väärtuse 325 kroonilt 330 kroonile, seoses 3. kv tulemuste ootustega, mis avaldatakse 28. septembril. Pank ootab 3. kvartaliks jätkuvat käibe 4%-5%-list kasvu, ärikasumi 32%-list kasvu ning brutokasumi 57,5%-list marginaali. Pank tõstab 04/05 fiskaalaasta kasumiprognoosi aktsia kohta 11,17 SEKilt 11,24 SEKile. Säilitab "osta" soovituse.

    HMB on täna 1,5% plussis 263 kroonil. Aasta tipptase oli aktsial 11. juulil 283,50 kroonil. Samas on aktsia kerkinud 26. augusti 254,50 kroonilt. Jooksev PE on 26,5 ja oodatav PE pärast kvartalitulemusi 23,2.
  • Tööstusgrupi Sandvik (SAND) materjalitehnoloogia allüksus sai üle ühe miljardi SEKi väärtuses torude tellimusi Lähis-Ida nafta- ja gaasitööstustelt. Koostöös Tenaris'ega tehtav tellimus täidetakse kolme aasta jooksul.

    SAND on 0,6% plussis 361 kroonil. Jooksev PE on 17,9 ja oodatav 14,7. Sandviki aktsia teeb atraktiivseks ka 3,33%-lline dividenditootluse prognoos.

    Sandvik saab kasu viimase aja kaevandussektori jätkuvast investeeringute tõusust.
  • Üle pika aja, hetkel kaks IPOt Stockholmis: www.indutrade.se , www.hemtex.se

    Hemtex lubab kasvada Baltimaades alates 2006.

    Indutrade tööstuslik kaubandusfirma, mille suuromanikuks jääb ka pärast IPOt Industrivärden.

    Mõlemad tuntud firmad, ent tundub et IPO-info eelkõige rootsi keeles.
  • Täna hommikul jätkub Rootsi turul langusmeeleolu, kuid ehitusfirma Skanska (SKAB) püsib eilsel tasemel. Eile ilmus Dagens Industris ka SKAB kohta tehnilise analüüsi kommentaar, kus märgiti, et aktsia murdis üleeile 104 krooni vastupanutaseme, mis tähistas ostusignaali. Ostusignaal indikeerib edasist tõusu kuni 112 - 113 krooni peale. Lähim vastupanutase asub 109 krooni peal ning pärast seda 114 krooni peal. Eile tõusis aktsia 0,9% 106,50 kroonil ning täna on hind püsinud muutumatuna. Käesoleval nädalal on aktsia tõusnud 3,4% ning augusti lõpu madalaimalt tasemelt 10,4%.

    Lisaks tehnilise analüüsi ostusignaalile, on Skanska tugev ka fundamentaalselt. Skanska on üks maailma suurimaid ehituskontserne, mille eelmise aasta käive oli 121 miljardit krooni ning mis tegutseb üheksal suurel turul. Esimese poolaasta tellimustest tuli 31% USAst. Peale hoonete ehituse on Skanska väga aktiivne kõikvõimalike infrastruktuuriobjektide ehitamisel. Sellest annavad ka tunnistust käesoleva aasta teises pooles saadud ehitustellimused teede, tunnelite ja raudteeliinide ehitamiseks nii USAs, Poolas kui Tšehhis.

  • Huvitav aktsia Rootsis on nafta- ja keemiakaupade merevedusid teostav Broström (BROB), millel valmis täna Hiinas 60. tanker Euroopa laevastikku. Lisaks on tal 21 alust ülemaailmsete vedude tegemiseks ning 17 laeva on ehitamisel. Aktsia kauples suvel 110-130 krooni vahemikus, kuid augusti keskpaiga 125 krooni tasemelt tõusis septembri alguses kiiresti 150 kroonile (+20%). Hiljutine aktsiahinna tõus on seotud ülemaailmse tankerivedude hindade tõusuga seoses talvehooaja lähenemisega ja üldise vedelkütuse varumise suurenemisega. Kui ülemaailmne naftatankerite turusituatsioon on sellel aastal olnud madalseisus, seoses veohindade märgatava alanemisega võrreldes eelmise aasta kõrgtasemetega, siis eelolevaks talveks oodatakse taas veohindade kasvu.

    Broström (BROB) on täna 3,3% plussis 155,50 kroonil.

  • Dokumendihaldustarkvara pakkuja ReadSoft (RSOFB) on täna 6,3% plussis 27,20 kroonil. Ettevõte teatas täna, et alustas ülemaailmses ravimifirmas, kes tahab jääda hetkel anonüümseks, dokumendihalduse automatiseerimissüsteemi rakenduse sisseviimist. Hetkel kasutab see ravimifirma ReadSofti SAP integreeritud arvetekäitlussüsteemi 15 riigis. 2004. aastal allakirjutatud lepingu kohaselt installeerib ReadSoft oma programme selle ravimifirma jaoks üle 100 riigis. Lepingu maksumus ületab 4 miljoni dollari paari aasta jooksul, mis teeb sellest seniajani ReadSofti ühe suurema lepingu.

    Augustis sõlmis ReadSoft koostöös Ebydos AG-ga lepingu Saksa Commerzbankiga arvetekäitlusprogrammi tarnimiseks.

    2005. aasta kuue kuu puhaskasum oli ReadSoftil 16,2 mln SEK (aastaga +286%) ning kasum aktsia kohta 0,52 SEK ( aastaga +271%). Aktsia PE on 21,2 ning käesoleva aasta lõpuks prognoositava kasumi põhjal 23,6. Kasvuaktsia kohta on P/E numbrid suhteliselt madalad, sest tellimuste arv arvetekäitlemissüsteemide ja dokumendihaldusprogrammide osas peaks kasvama.

    RSOFB aktsia on käesoleval aastal muidugi päris hästi juba esinenud, tõustes aasta algusest kuni aasta tipuni 12. augustil 141%, kuid pärast poolaastatulemuste teatavakstegemist oli aktsia kuni eilseni langenud 25,4%. Hoolimata positiivsete väljavaadete kinnitamisest, investoritele poolaastatulemused rahulolu ei pakkunud. Tänane uudis tekitas aktsia vastu taas tugevama ostuhuvi. Tänase seisuga, kui kaubeldakse 27,20 kroonil, on aktsia käesoleva aasta tõus olnud 79,6%.

  • Tänane äriajakirja Veckans Affrär number soovitab osta Svenska Cellulosat (SCAB), kuna oodatakse majandusharu konjunktuuri paranemist. Aktsia on börsil 1,7% üleval 274 kroonil.
  • Rõivamüügikett Hennes & Mauritz (HMB)  tuli välja 2005. a üheksa kuu tulemustega. Müügikäive kasvas käibemaksu maha arvestades eelmise aasta sama ajaga võrreldes 14% 43,25 miljardi kroonini. Puhaskasum kasvas 33,2% 6,02 miljardi kroonini ehk 7,27 kroonile aktsia kohta (eelm. aasta 9 kuud 5,46 SEK).

    3. kv. käibeks ootasid analüütikud 14,93 mld SEK, tuli 15,16 mld SEK. Kolmanda kvartali käive kasvas 36% - so suurim kvartaalne kasv rohkem kui kahe aasta jooksul. 3. kv. kasumiks pärast finantskirjete mahaarvamist tuli 3,32 mld kr, analüütikud ootasid 3,08 mld SEK.

  • Eile õhtul teatas Amsterdami Ettevõtluskoja Apellatsioonikohus, et on tagasi lükanud kõik Versateli aktsionäride ning Hollandi Aktsionäride Assotsiatsiooni hagid Tele2 (TEL2B) ostupakkumise vastu Versateli aktsiate ja võlakirjade osas. Tele2 saab selle tulemusel pakkumisprotseduuriga plaanipäraselt jätkata. Versateli aktsionäride koosolek, kus tehakse otsus ostupakkumise suhtes, on homme 29 septembril.TEL2B on uudise mõjul 2,2% plussis, 79,75 kroonil.
  • Palju on räägitud nafta- ja gaasisektori aktsiate edukast esinemisest viimase aja energiakandjate hindade tõusu valguses. Selles osas on eriti tugevat tõusu teinud Vene energiahiidude (Lukoil, Gazprom, Surgutneftegaz) aktsiad. Kuna otse Vene aktsiaturule on Eestist hetkel raske investeerida - siis peab otsima alternatiivseid võimalusi. Üheks selliseks võimaluseks on Stockholmi börsil kaubeldav Vostok Nafta Investment Ltd. (VOST-SDB), mis on sisuliselt kinnine aktsiafond, mis investeerib Venemaa nafta- ja gaasisektorisse. Hetkel koosneb ettevõtte portfell u 90% ulatuses Gazpromi Venemaal noteeritud aktsiatest. Gazprom katab teatavasti enamuse endise NSV Liidu Euroopa osas asuvate riikide gaasivajadusest ning Euroopa Liidu riikide gaasivajadusest u 25%.

    Ainus probleem Vostok Nafta puhul on see, et aktsia hind kaupleb börsil u 20-25%-lise preemiaga ettevõtte varade puhasväärtuse ehk NAVi suhtes. Samas on teada, et Gazpromi Venemaal kaubeldavatele aktsiatele on rakendatud piirang, mille kohaselt ei tohi välisinvestorid neid aktsiaid omandada üle 20% kogu noteeritud aktsiatest. See teeb Gazpromi Venemaal kaubeldavate aktsiate kättesaamise välismaa institutsionaalsetele investoritele raskeks. Samas plaanib Venemaa valitsus nn ringkaitse Gazpromi aktsiate suhtes kõrvaldada, ning seda juba lähiajal, sest juunis omandas Venemaa valitsus üle 50%lise osaluse Gazpromist, tänu riikliku naftafirma Rosneft liitmisega Gazpromi koosseisu. Kuid Vostok Nafta turupreemia võrreldes Gazpromi Venemaal kaubeldava aktsia turuväärtusega on umbes sama suur, nagu Gazpromi ADS-idel Londoni börsil (turupreemia u 22%).

    Põhjus, miks ma siin Vostok Naftast otsustasin hetkel kirjutada, peitub hoopis tänases uudises, mille kohaselt ostab Gazprom Venemaa suuruselt viienda naftatootja Sibnefti. Chelsea jalgpalliklubi omanikule Roman Abramovitšile ja ta partneritele kuulunud 72,66%-line osalus müüakse Gazpromile 13,01 miljardi dollari eest. Tegemist oleks Venemaa kõige suurema ostutehinguga. Hiljuti oli Gazprom ostnud 3,02% Sibneftist Gazprombankilt ning pärast tänast tehingut läheb Gazpromi kontrolli alla 75,68% Sibneftist. Välispangad on valmis pakkuma Gazpromile ostu finantseerimiseks 12 miljardi dollarilist laenu.

    Omandades sellises suurusjärgus naftatootja hakkab Gazprom'ist kujunema üks maailma suurimaid energiahiidusid.

  • Vostok Nafta on vana huvitav aktsia küll. Firma vist omab mõnd 1% (!!) terve Gazpromist. Minu hoiatus aga selles et peaomanik Adolf Lundin pole minu teada kunagi maksnud oma börsifirmadelt väikeaktsionäridele dividende. Ta on tänu oma naftafirmadele saanud üheks rikkamaiks meheks Rootsis.
  • Täna on Vostok Nafta (VOST-SDB) tõusnud 2,4% 301 kroonini ning käesoleval aastal on VOST-SDB kerkinud 155%.
  • Adolf Lundin on tõepoolest ka Stockholmi börsil noteeritud Lundin Petroleumi (LUPE), mis kaevandab naftat Põhjameres ja Indoneesias ning kaevandusfirma Lundin Mining (LUMI-SDB) üks põhiomanikke.
  • Ega keegi ei tea, miks AstraZeneca suhteliselt kõvasti kukkus täna?
  • TEVA - Iisraeli geneerik - üritab AstraZeneca skisofreeniaravimi patenti vaidlustada.
  • http://yahoo.reuters.com/financeQuoteCompanyNewsArticle.jhtml?duid=mtfh99012_2005-09-28_11-21-48_l28197098_newsml
  • AstraZeneca (AZN) teatas täna, et Iisraeli ravimitootja Teva soovib teha AZNi kõige müüduimast ravimist, skisofreeniaravimist Seroquel (2004. a müük 2,03 mld USD), geneerilise versiooni. Teva on esitanud USA toidu- ja ravimiametisse (FDA) taotluse, et teha Seroqelist 25 milligrammine tabletiversioon. Geneeriliste ravimite seaduse alusel on AstraZenecal aega 45 päeva, et esitada Teva vastu patendiõiguste rikkumise hagi või vastasel juhul FDA ravimipatenti kaitsma ei hakka. AstraZeneca teatas, et ta plaanib oma patenti kaitsta.

    Kui patendiomanik kaebab geneerilise ravimi valmistaja peale, siis on FDA kohustatud geneerilise ravimivalmistaja taotluse 30 kuuks seisma panema, et võimaldada kohtuprotsessi läbiviimist. AstraZeneca Seroqueli patent aegub 2011. aastal.

    Nii et kokkuvõttes võtsid turuosalised uudise suhtes ettevaatliku positsiooni (hind langes Stockholmis 1,75%), kuid tõenäoliselt õnnestub AstraZenecal oma patenti vähemalt paariks aastaks siiski kaitsta.

  • UBS tõstis H&Mi (HMB) soovituse "neutraalse" pealt "osta" peale ning hinnasihi 270 kroonilt 325 kroonile. Morgan Stanley tõstis H&Mi hinnasihi 305 kroonilt 320 kroonile.
  • www.indutrade.se sai 12 korda üle märgitud ja kauplemine börsil algab täna. Hind jäi vahemiku kõrgeimale tasemele.
  • Indutrade sai IPO-l tõepoolest 12 korda üle märgitud ning IPO hinnaks kujunes 65 SEK. Täna avanes hind börsil 73,25 SEKil ning praegu on bid/ask 73,50/73,75.
  • Indutrade müüb erinevatele tööstusharudele kõrgtehnoloogilisi komponente, süsteeme ja teenuseid. Peamised turud on Rootsi ja Soome, kuhu läheb 74% käibest. Lisaks tegutsetakse Norras, Taanis, Saksamaal, Beneluxi maades, Baltimaades ja Venemaal.

    Indutrade'i netokäive tõusis 1995 - 2004. aasta perioodil 1,08 mld Rootsi kroonilt 3,49 mld kroonile. Ärikasum tõusis samal ajal 107 mln kroonilt 264 mln kroonile. 2004. a ärikasumi marginaal oli 7,6%. 2005. a esimese poole netokäive oli 1,83 mld krooni, ärikasum 148 mln krooni ning ärikasumi marginaal 8,1%.

    Indutrade pakkus aktsiate esmaemissioonil 25 mln aktsiat, mis moodustab 62,5% ettevõtte aktsiakapitalist. IPO märgiti 12-kordselt üle. IPO hinnaks kujunes 65 krooni. 25 mln pakutud aktsiast said institutsionaalsed investorid 91,5% ning jaeinvestorid 8,5%.

    Indutrade teenib 5 krooni kasumi aktsia kohta, mis teeb P/E suhteks 73,5 kroonise hinna juures 14,7, mis jääb veidi alla OMXS30 indeksi keskmisele (ca 15,5).

    Indutrade'i kaubeldakse Stockholmi börsi O-nimekirjas sümboli INDT all.

  • Täna esimest päeva börsil kauplev kodutekstiili jaemüüja Hemtex AB tegi IPO, kus pakuti 9,4 mln aktsiat, ülemärkimise korral võimalusega suurendada aktsiate kogust 994 tuhande võrra. IPO eesmärgiks oli koguda kuni 582 mln Rootsi krooni, et laiendada oma tegevust Norrasse. IPO märgiti 15 korda üle.

    Hemtexi kasum aktsia kohta kasvas 2005. aasta aprillis lõppenud majandusaastal 51% 2,76 kroonini. Müügikäive kasvas aastaga 36% 805 mln kroonini. Hemtexi näol paistab olevat tegemist tõelise kasvuaktsiaga, mistõttu on õigustatud ka ülemise märkimishinnaääre põhjal tulev P/E suhe 20,2. (56:2,767). Ettevõte oli oma turuosa kasvatanud 2005. a juuli lõpuks Rootsis 25%-le võrreldes 2002. aasta 16%-ga.

    Käesoleval aastal plaanib Hemtex avada veel viis kauplust Soomes ning ühe Norras, lisaks olemasolevatele 131 kauplusele Rootsis, Soomes ja Taanis

  • Hemtexi IPO tulemused: 1) IPO märgiti 18 korda üle ning märkimishinnaks sai pakkumise ülemise piiri hind 56 SEK, mis teeb Hemtexi turuväärtuseks 1,62 mld SEK; 2) Kokku müüdi esmaemissioonil 10 396 794 aktsiat, mis moodustab 37,1% Hemtexi aktsiakapitalist; 3) Emissioonimahust said ca 85% institutsionaalsed investorid ning ca 15% jaeinvestorid.

    Hemtexi näol oli tegemist 24. IPO-ga Stockholmi börsil alates 1983. aastast.

    Hemtex kaupleb Stockholmi börsi O-nimekirjas sümboli HEMX all. HEMX avanes börsil 61 kroonil ning nüüd ostu- ja müügiäär vastavalt 62 ja 62,25 SEK.

  • Ericssoni 3. kv 05 tulemused.

    Ericssoni juht ütles 3. kv tulemuste kommentaariks kõigepealt, et "turg jätkab hea arengu näitamist mobiilse kõne- ja andmeside ning lairiba kasvuga ja arenevate turgude kasvuga üldiselt." Svanbergi sõnul ületas kolmandas kvartalis mobiiltelefonide kasutajate arv maailmas 2 miljardi piiri ning Svanbergi arvates ületatakse 3 miljardi kasutaja piir järgmise viie aasta jooksul. Svanberg sõnul jätkab Ericsson turust kiiremat arengut.

    Netokäive aastaga +14% 36,2 mld SEK vs konsensus 36,1 mld SEK. Netokäive langes 2Q05 võrreldes 6%, põhjuseks toodi, et teises kvartalis võeti arvestusse 2 mld krooni suurune tellimus, mis algselt pidi minema 3. kv. arvestusse.

    Puhaskasum kasvas aastaga 23% 5,3 mld kroonile ning kasum aktsia kohta oli 3Q 0,34 SEK (3Q04 0,27 SEK). 9 kuu EPS on 1,00 SEK vs 9 kuud 2004 EPS 0,75 SEK. EPS 0,34 SEK vastas analüütikute konsensusele. Ka ärikasum 7,8 mld krooni vastas analüütikute ennustustele.

    Brutomarginaal 45,2% vs 3Q04 47,1%. Brutomarginaal näitab jätkuvat langustendentsi. Põhjuseks toodi kiiresti kasvavat teenuste äri ning võrguseadmete müügi suurt ulatust.

    Ärikasumi marginaal püsis 2Q05 samal tasemel 21,6%-l, kasvades eelmise aasta 3Q 20,7%-lt.

    Ericssoni (ERICB) aktsia oli päeva alguses koguni 1,9% miinuses, kuid praeguseks on hind taastunud eilse sulgemistaseme peale.

  • Pärast kolme nädala pikkust langustrendi näib negatiivne sentiment olevat Rootsi turul murtud ja aktsiad on teist päeva järjest tugevas tõusus.

    Eriti hästi on täna läinud kahel suurel telekomifirmal, kes avaldasid täna kolmanda kvartali tulemused - TeliaSonera on 6,1% plussis ja Tele2 5,8% plussis.

    Tele2 teenis kolmandas kvartalis maksudejärgseks kasumiks 928 mln SEK, mis ületas kuhjaga SME Direkti poolt küsitletud analüütikute 640 mln kroonist prognoosi. Ärikasum kasvas 3. kvartalis aastaga 13% ning ärikasumi rentaablus oli 48%.

    TeliaSonera 3Q puhaskasum kukkus aastaga 7,8% 4,37 mld Rootsi kroonini, seoses äritegevuse restruktureerimiskuludega. Käive kasvas 8,5% 22,23 mld kroonini. Aktsiahinna tõusule andis tõuke asjaolu, et tulemused ületasid kõvasti analüütikute prognoose, sest oodati 3,39 mld kroonist kasumit 21,65 mld kroonise käibe juures.
  • Stockholmi börs tänavu +32%. Kuigi jaanuar on ajalooliselt olnud hea kuu Stockhoilmis, on risk, et rootslased on seekord oma müügid edasi lükkanud aastavahetuse järele, et tulumaksude maksmine ühe aasta vörra edasi lükata.
  • Vaatasin, kuidas Rootsi turg on pärast viimaste aastate tõusu aastavahetusjärgselt käitunud.

    Pärast internetimulli lõhkemist algas arenenud riikide aktsiaturgudel tõus 2003. aasta märtsis. Rootsi turg tõusis 2003. aastal 30,7% ning 2004. aastal 17,6%. Pärast aastavahetust kasvas turg 2004. aasta jaanuaris-veebruaris 9,8% ning 2005. aasta kahel esimesel kuul 5,3%. Selle järgi otsustades kiiret müüki 2006. aasta alguses, kui turg on 2005. aastal üle 30% tõusnud, ennnustada ei saa. Eelmisel kahel aastal on esimene järsem langus pikaajalisse tõusutrendi tulnud vastavalt märtsis (2004. aastal märtsi keskel langusperiood -7,5%) ja aprillis (2005. aastal aprilli keskel langusperiood -6,2%). Praegu ennustaks tõusu jätkumist ka pärast aastavahetust, väikese korrektsiooniga veebruaris. Oluliseks saavad neljanda kvartali tulemustele reageerimine, sest hetkel on kasumiootused juba päris suureks läinud, nii et ettevõtetel on positiivseid üllatusi üha raskem pakkuda.

    Samas aitab Rootsi aktsiaturu jätkuvale tõusule kaasa Rootis tugev majanduskasv. Rootsi konjunktuuriinsituut prognoosib lõppeva aasta majanduskasvuks 2,7%, järgmiseks aastaks 3,6% ja 2007. aastaks 3,1%.

    OMX Stockholm üldindeksi 2 aasta graafik:

  • Lisaks veel:

    Need aktsiad mis kaubeldakse "O-listan" on vabastatud "varamaksust" (Önneks eesti keele söna arvatavasti pole). Igal juhul, rootslased maksavad 1,5% varamaksu oma aktsiate väärtusest 31 detsember (75% turuväärtusest. Kuni 1,5 MSEK väärtuseni, varamaksu ei pea maksma)

    Kuna aga O-listan-aktsiad on vabastatud mainitud maksust kalduvad rootslased enne aastavahetust ostma just neid aktsiaid.
  • Äripäeva börsisoovitused annavad Ericssonile järjekindlalt "Strong buy", samas viimase poole aasta jooksul on küll kurss kõikunud, kuid praegu madalamal kui augusti parematel päevadel. Kas kellelgi on omapoolseid kommentaare - usume Aripäeva või ei?
  • Ericsson on tõepoolest pärast juuni lõpus saavutatud 26 krooni taset suhteliselt vähe liikunud. Samas annab see parema võimaluse tõusu jätkumiseks sel aastal. Ericsson tõusis eelmisel aastal u 30% ehk Stockholmi indeksiga umbes samal määral.

    Mina näen Ericssonis samuti päris head perspektiivi. Mõned kasvu ennustavad punktid:
    1) ülemaailmselt kasvab mobiiltelefonide kasutajate arv, mis 2008. aastal peaks Nokia juhtkonna prognooside järgi ületama 3 miljardi inimese piiri (varasem Nokia prognoos oli 2010. aasta) - see omakorda suurendab nõudlust mobiilivõrkude rajamise järele;
    2) eriti järsult kasvab võrkude rajamise tarve Kagu-Aasias ja Ladina-Ameerikas, kus Ericssonil on väga tugev esindatus - 3Q2005 kasvas Ericssoni müük Aasias ja Vaikse ookeani piirkonnas aasta lõikes 20% ja Ladina-Ameerikas 40%;
    3) müüki kasvatab ka 3G põlvkonna üha jõulisem pealetulek
    4) Ericsson on mobiilside võrguseadmete osas maailmas kindel turuliider.
  • Rait, mis su teised top pickid järgmiseks aastaks oleks?
  • Jätkuvalt olen postiivne ABB osas. Kuigi aktsia tegi eelmisel aastal 109%-lise tõusu, mida võib liiga kiireks pidada, siis arvestama peab tausta, kustkohast ettevõtte on välja rabelenud. 2002. aastal oli ABB vankumas juba pankroti äärel. Üheks põhjuseks oli liiga jõuline laienemine, kui valimatult osteti uusi ettevõtteid ning kasvatati töötajaskonda. See kõik mõjus kehvasti ettevõtte efektiivsusele. Samuti on ABB pidanud maksma suuri hüvitisi asbestikeskkonnas töötanud töötajatele.

    ABB puhul tooksin välja sellised positiivsed punktid:
    1) tellimuste arvu kasv nafta- ja gaasitööstuses, kus kallinenud toorainehindade toel võetakse kasutusele uusi kaevandusi, mis nõuavad suuri investeeringuid;
    2) samuti saab ABB palju suuri tellimusi arenevatelt turgudelt, kus suurendatakse elektritootmist ja ülekandevõimsusi;
    3) USA-s on lõpusirgel asbestikahjude hüvitamise fondi moodustamine, mis võimaldab kindlaks määrata ABB poolt makstavad hüvitised. See omakorda vähendab ABB riskitaset, mis aitab aktsiat atraktiivseks muuta konservatiivsematele fondidele.
    4) Tõenäoline on ABB krediidireitingu järk-järguline tõstmine, mis muudab ABB jaoks laenuraha odavamaks;
    5) Ettevõtte tööd on suudetud järk-järgult efektiivsemaks muuta, kui on loobutud paljudest ettevõtetest, mis 1990-ndate lõpu ja 2000-ndate alguse meeletu ekspansiooni käigus omandati. Töötajate arvu on vähendatud pea kaks korda u 200 tuhandelt u 100 tuhandele.

    Kokkuvõttes ABB näol on tegemist tõelise turnaround-ettevõttega, milles on hoolimata päris järsust hinnatõusust veel suurt potentsiaali. 2000. aasta buumi ajal maksis aktsia üle 200 krooni.
  • Teistest aktsiatest võiks veel nimetada Atlas Copco, mis tegutseb ülemaailmselt neljas peamises ärisegmendis ning mis on muuhulgas maailma suurim surveõhu kompressorite tootja. Ettevõtte käibest tuleb 98% välismaalt. Atlas Copco tegi 2005. aastal samuti läbi suure 88%-lise tõusu, kuid suurte tööstusettevõtete osas võiks olla ikka veel positiivne seoses ehitus- ja kaevandustegevuse jätkuva kasvuga.

    Kaevandussektoris on suur potentsiaal Boliden'il, mis hakkas järsult tõusma novembrikuust, saades kannustust vase maailmaturu hinnatõusust. Samas pole ettevõtte veel liiga kallilt hinnatud, kui ennustatava kasumi põhjal on ettevõtte P/E 14. Boliden on Skandinaavia ainus vasetootja, kuid ta kaevandab ka teisi metalle. Värviliste metallide osas prognoositakse maailmas hinnatõusu jätkumist.

    Rootsis on muidugi huvitavad ka pangad, mis olid eelmise aasta esimesel poolel suhteliselt nõrgad, kuid aasta teisel poolel hakkasid kerkima. Eelmise aasta lõpp näitas, et pankade tulemused on tõusujoones terves Euroopas. Seda aitab ka intressitasemete aeglane tõus. Pankadest oleks huvitavamad Nordea Bank ja FöreningsSparbanken. Esimesel on juhtiv positsioon Põhjamaades ning FöreningSparbanken on suutnud ennast juba tõestada eduka tegevusega Baltimaades.

    Kuna Rootsi majandusel ennustatakse lähimatel aastatel hästi minevat (lähima paari aasta majanduskasvuks oodatakse üle 3%), siis võiks investeerida ka sellisesse ettevõttesse, mille varade hulka kuuluvad mitmed Rootsi suurettevõtted. Rootsi turu üldisest tõusust võib edukalt osas saada, investeerides Wallenbergidele kuuluvasse Investor AB-sse. Sellele holding-ettevõtte portfellist moodustavad suurima osa (30.09.05 seisuga): Ericsson (18%), Astra Zeneca (15%), SEB (14%), Atlas Copco (11%), ABB (7%). Nii et Investorit ostes saate päris hea diversifitseeritud portfelli.

    Muidugi leidub Rootsis ka väiksemaid ja selle võrra riskantsemaid ettevõtteid, kelle tõusupotentsiaal on eelnimetatutest suurem. Üheks selliseks on IT-konsultatsioonifirma Mandator, mis kaupleb praegu 1,92 krooni tasemel ja millelt Mattias Wallander ootab suuremat tõusu, kuna ta pole üldise turu tõusuga nii hoogsalt kaasa läinud (2005. a tõusis Mandator +43%). 

  • tänan Rait pika kommentaari eest!

    See Mandator pakub küll huvi, aga kes see Mattias Wallander veel on? Saan ma õigesti aru, et kui turg tõuseb, siis tasub otsida neid firmasid, mis ei ole veel tõusma hakanud ning neid osta ja vastupidi?
  • to kallas,

    Nii lihtsaid järeldusi siiski teha ei saa. Viimases lõigus pidas Mattias silmas pigem seda, et kui osad aktsiad on juba hoogsalt üles haibitud, siis turu üldise positiivse sentimendi jätkudes hakkavad investorid otsima võimalusi nende ettevõtete hulgast, mis on vähem tõusnud. Ja nende seast peab väga täpselt valima, et leida häid ettevõtteid.

    Samas ainult selle järgi, kui ettevõte on aastaga näiteks 100% tõusnud, ei saa otsustada, et ettevõte ei võiks ka järgmisel aastal samapalju tõusta.

    Mattias Wallander on Rootsist pärit spetsialist, kes teeb kaastööd ka LHV PRO-le Balti aktsiate analüüsi osas.
  • Mandator oli pidevalt pärast IT-krahhi äärmiselt igav aktsia. Arvan et osaliselt pehme nõukogu ja kulukas CEO tõttu. Nüüd ilmselt CEO lahkus sügisel, mis peaks minu meelest positiivne olla.

    Huvitav Mandatoris on kogu aeg olnud Eesti tegevus (Cell Network). Aga tundub, et ka siin pole suutnud nii hästi teenida et aktsia liigutada. OK äkki on viimasel ajal hakkanud aktsiaga midagi juhtuma.
  • Mandator on viimastel päevadel uut tõusutuge saanud ülevõtmisteatest, mille kohaselt AcandoFrontec ostab IT-konsultatsioonifirma Resco. Pärast esmaspäeval tulnud ülevõtmisteadet on Mandator kerkinud kolme päevaga 12,9%. Mandatorit nähakse IT-konsultatsioonifirmade sektoris järgmise potentsiaalse ülevõtukandidaadina.
  • On selgunud et investeerimisfirma www.traction.se (ka börsil) on ostnud kokku 5,8% Mandatori aktsiatest (eile 4,1%->5,8%). Traction on tugeva juhtimisstiiliga investeerimisfirma kes on olnud päris edukas mitu aastate jooksul. Vist prooviti kunagi investeerida ka Eestisse (Templeman) mis aga kinni pandi, ma arvan.
  • Tänu Rait´ile hoidsin silma peal Bolidenil. Eile ostsin . Ennem, kui aktsiad minu kontole jõudsid toimus ootamatu ja ilus tõus. Kvartali/aasta majandustulemused pidid, minu eelnevatest andmetest tulenevalt, avaldatama aga alles 06.02.2006. Sõnaraamatuga üritasin vähe DN lehel asja uurida aga päris kindlat selgust ei saanud.Kas teadjamad, keelevaldajad või omanikud oskavad kommeteerida -oli tegu kasumihoiatusega?
  • tundub nii jah (www.di.se), ei avaldati tulemused ennetähtaegselt "negatiivse kasumihoiatusena"
  • Handelsbanken just teatas, et teenis mullu 17 SEK/aktsia. Aktsia tõuseb aga hind 200 SEK on võrdlemisi odav, ma arvan.
  • Mida arvate ABB-st?Kas läheb jõudsaks tõusuks?
  • Handelsbanken tegi nüüd päris kõva hüppe üles.hetkel +4,94%
  • ABB üks väheseid kellel on Hiinasse/Aasiasse midagi müüa.

    Suured investeeringud rikkade energiafirmade poolt toetab ka.

    Aktsia aga päris palju tõusnud juba.
  • Handelsbanken suutis tõesti 4. kvartali kasumiga prognoose lausa 33% võrra ületada (4Q05 EPS tuli 4,99, oodati 3,76). Arvan samuti, et aktsia suudab lähiajal rahulikus tempos veel edasi tõusta, nagu kogu pangandussektor on alates oktoobrist käitunud. Homme tulevad Nordea panga tulemused, mis on pangandussektori jaoks olulise tähtsusega. Kui SEB suutis oma 4. kv tulemustega positiivselt üllatada, siis Swedbank jäi mõnede näitajate poolest (puhasintressikasum ning teenus- ja komisjonitasud) prognoosidele alla.
  • Võrdlesin SEB ja SHB kahe aasta liikumist. Kui 2004. aasta suutsid aktsiad enam-vähem võrdselt tõusta, siis 2005. aasta oktoobrist hakkas vahe SEB kasuks tuntavalt kärisema. Tänaste tulemuste põhjal võib oodata, et SHB hakkab vahet taas vähendama.

     SHB A-aktsia ja SEB A-aktsia kahe aasta graafik:

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon