Rootsi aktsiad - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Rootsi aktsiad

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Sendika tõmblused Oscaril.
    Samas ju lahe 5 min 40%?
    Sügisel pani samas võtmes +25% jne.
  • "Schlagbaumm"
    Stefan, muidu maha pekstud Oscar Properties on viimastel päevadel tublisti rallinud, täna näiteks 75%. On sul Oscari kohta mõni mõte? Ma ise olen pigem skeptiline. Aga äkki on ikka hea asi

    Ma ei oska seda ettevõtet kommenteerida. Kes huvitatud leiab palju pealkirju meedias viimastest aastatest.
  • Ise olen eile-täna ostnud Telia aktsiaid (ehk siis Telia Company, mitte Telia Lietuva). Kuna aktsia hind on kuskil 24-25 SEK ning dividend 2 SEK, siis on ikka "kohustuslik" natuke vaadata, mu arust. Kuigi aktsia "track record" on mingi 25-aastane pidev aktsiahinna langus, siis esialgu ei tekita väga suurt vaimu, aga arvan siiski, et on mingisugust põhja saavutatud. Uued CEO ja CFO tunduvad mulle mõistlikud, TV/Media-äri-l oli halb 2023, aga tänavu ehk liikumine õiges suunas. Ja tavalised telekomi-teenused ongi nii odavad, et hinnatõusu potentsiaali peaks olema päris suur sellisel oligopoliturul nagu ikka on. Pikaajaliselt on muidugi ka tehnoloogia-risk, aga sellist tehnoloogiariski olen ma samuti näinud 25 aastat, ja tundub, et nii kiiresti need asjad ei muutu. Äkki 5G hoopis tugevdab praeguseid operaatoreid ja nende ärimahte...

    Tõden ka, et kui vanasti tundus Telia Lietuva reeglina odavam kui emafirma Telia Company, siis nüüd mu arust vastupidine seis.
  • Telia kohta:

    - Väidetavalt maksti (TV4) 1 miljard SEK/aasta selleks et näidata Rootsis UEFA Champions League. See leping lõpeb käesoleval kevadel. *
    - Väidetavalt oli 2022 aasta elektriarved 2,2 miljardit SEK. ** Peaks paranema jooksvalt. (Q1 2023->Q1 2024)
    - Väidetavalt teeb Läti järjekordse uuringu mis teha oma 51% riigiosalusega Tet (Endine Lattelecom) ja koos sellega LMT. Ehk Läti on endiselt "Eesti Telefon"-"EMT" ajastul. On "uuritud" 25 aastat vms.
    - Uus CEO astus tööle 1 veebruar. Mõni personalimuutus juhatuses seejärel toimunud.
    - Hiiglasuured CAPEX-id ehk lõpusirgel koos 5G laienemisega.
    - Intressikulu peaks vähenema. Netovõlg väheneb.
    - Samas väga kõva konkurents klientide kohta. Eriti Soomes. Ka Elisa aktsiakurss on korralikult kukkunud viimasel aastal.

    *
    https://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/a/2GWKRy/bekraftat-har-kommer-cl-att-sandas
    **
    https://www.di.se/nyheter/telias-vd-tonar-ned-oro-kring-utdelningsforfragan/
  • Bonava alustas Pikaliiva Kaarmaja II etapi ehitusega
    https://www.bonava.ee/meist/uudised/2024/3/bonava-alustab-pikaliiva-kaarmaja-ii-etapi-ehitusega

    „Näeme, et eelmise aasta viimase kvartali lõpus alanud turu elavnemine on jätkunud ka käesoleva aasta esimestel kuudel. Kliendikontaktide arv ja huvi uute kvaliteetsete kodude järgi on tõusnud, mistõttu tegigi Bonava otsuse alustada meie Pikaliiva Kaarmaja viimase etapi ehitustöödega,“ selgitas Bonava Eesti tegevjuht Taavi Soorm ettevõtte investeerimisotsust.

    „Bonava pakutavad kodud on energiasäästlikud, väga täpselt läbimõeldud ruumikasutusega ja keskmisest veidi väiksemad, nõudlus selliste kättesaadavama hinna ja soodsate kuludega kodude järgi püsib. Seetõttu oleme lähiaja tegevuse planeerimisel mõõdukalt optimistlikud ja sõltuvalt turu aktiivsusest loodame sel aastal alustada kokku 1-3 projekti ehitusega,“ lisas Soorm.
  • Homme Handelsbankeni üldkoosolek. Dividendiettepanek 13 SEK/aktsia.
  • Kas mõne Eesti maakleri juures Stockholmi aktsiaid lühikeseks saab müüa? Laual vedeleb üks arbivariant, aga üks ots peaks olema aktsia lühike positsioon. Swed ja LHV (vähemalt minul) seda lühikeseks müüa ei lase.
  • Welp, kuna mul short end variant Stockholmis puudub, siis ma ise teha ei saa. Aga äkki mõni teine minusugune sitas sonkija/prügikala saab ja siin see on:
    ~3 nädalat, ~5%, SEK baasil, madala likviidsuse tõttu max €20K bet.
    TOBII turuhind ~2,8 SEK.

    Buy 10X TOBII märkimisõigused (hetkel ~0,33SEK) iga märkimisõigus annab õiguse märkida 1,2 uut aktsiat @2,36SEK.
    Short 12X TOBII common.
    Lühidalt öeldes on hetkel kas aktsial 5%+ langusruumi või märkimisõigustel ~50% tõusuruumi. Kui sa saad mõlemad samal ajal peale panna, siis vahet pole.

    Rights issue terms lühidalt.
  • Praeguseks on aken kinni, no arb. Vbla veel Esmasbä-teisibä midagi joonistab, kuna siin madal likviidsus + inimlikud emotsioonid võivad veel mängu moonutada (cheers efektiivse turu müüdile!), aga - 4 now, it's shut down. Good convo, every1!
  • Ülehomme peaks Stefani mainitud Nobia avanema ex-rights. Sama suuromanik, mis Bonaval (Nordstjernan), veel agressiivsem emissioon (kapitali hävitamine korralik), suuromanikud jälle ei taha osalust kasvatada. Aktsiahind täna ~SEK9, emissioon tuleb 3 uut aktsiat 1 olemasoleva kohta, märkimishind SEK2.50. Seega, ceteris paribus, peaks aktsia avanema ~SEK4 ja märkimisõigused ~SEK5. Aga esimestel päevadel võib "saba liputada koera" ehk märkimisõigused juhtida aktsiahinda, mitte vastupidi.
  • LHV kirjutas mulle Bonava kohta, et tühja koha pealt ülemärkida ei saa ja ülemärkmiseks võiks kontole jääda vähemalt üks märkimisõigus. Lihtsalt infoks kaasamismängudeks.
  • Kui ma vaatan täna Bonava hullu tõusu pärast minu müüki täiesti valel ajal, siis ma ei vaidle vastu selles osas, et bilansis peakski olema üleväärtusi. Aga ma vaidlen vastu nendele, kes usuvad, et tänu madalamatele intressidele hakkab korteriehitus kiiresti elavnema. Usun, et nii ei lähe, vaid kõrged intressid on püsivalt muutnud inimeste seisukohta korterite suhtes. Varem oli täitsa ok omada tühja korterit, kuna intressid olid madalad, ja hinnad muudkui tõusid. Koos intressitõusuga on täna aga palju olulisem, et keegi korteris ka elab, ehk korterid täituvad inimestega, kasvõi üüride kaudu. Tõsi, kui intressid langevad (mida minagi arvan) siis olukord paraneb rahvale, aga nii kiiresti suhtumine korteriostule ei muutu, ma arvan, vaid ma ennustaksin nõrga korteriturgu veel tükk aega. Bonava siinjuures võitleb ikka veel kõrge võlgnevusega, ja kuigi eile teavitati kolme Baltimaade projektide alustamisest (k.a mainitud Pikaliiva) siis sellest väga kiire muutus ei tule. Pigem vastupidi, kui Saksamaal ehitatakse kortereid ostjate ettemaksudega, siis Baltimaadel ilmselt päris väikeste sissemaksetega, ehk Bonava netovõlg pigem kannatab.

    Aga jah, huvitav on kahtlemata seda aktsiat vaadata.
  • Bonavast praeguseks väljas. Eelmise aasta kõige sitem bet. Oli küll väga ebameeldiv, aga samas oli aeganõudev, aga see-eest kahjumlik, aga õnneks ei õppinud suurt midagi. Muidu ok. Tahaks tervitada kõiki kes mind tunnevad ja õpetaja Maiet.
  • Nende lahjendamisega on ju siinkandis nii ja naa.
    Minul täna Bonavaga enam vähem, sest jah märkisin suhteliselt vaba käega ilma märkimisõiguseta. Sain vist neljandiku või kolmandiku soovitust.
    Aga see vastik FIA , see ei näita mingit elavnemist kuigi ettevõte plussis ja raha palju ja kõik väga hea.
  • Hr Stefan mis plaanid rootsi poolel on Oscar Pga. ? Kas kaasavad raha või teevad lihtsalt tagurpidi spliti või läheb üldse hingusele?
  • "TNT"
    Hr Stefan mis plaanid rootsi poolel on Oscar Pga. ? Kas kaasavad raha või teevad lihtsalt tagurpidi spliti või läheb üldse hingusele?

    Jällegi, ma ei jälgi seda ettevõtet.
  • stefan,
    On see saladus, mida sa üldse jälgid või huvitavaks täna pead? Stockholm korralikult ülesse liikunud?


  • "TNT"
    stefan,
    ....Stockholm korralikult ülesse liikunud?


    Või siis SEK korralikult langenud? St kas Euris vaadatuna on võit sama suur?
  • "TNT"
    stefan,
    On see saladus, mida sa üldse jälgid või huvitavaks täna pead? Stockholm korralikult ülesse liikunud?

    Kirjutasingi siin üleval paar nädalat tagasi, et ma Telia aktsiaid ostsin. See aktsia on aga korralikult tõusnud pärast seda.
  • Telia on hea, alates sügisest väga hea.
  • Ma arvan ka, et investeerimise edu võti seisneb selles, et tuleb võimalikult palju kõiksugu toksilist kraami kokku osta. Äkki õnnestub.
  • Ma arvan ka, et telekom on hea koht, kuhu oma raha panna. Alates sügisest väga hea.

  • Vabandan, 6 kuu kohta mulle 36 % koos dividendidega on ok.
    Vanainimesed sõidavadki 70 % peal, tuleb piskuga harjuda mis muud.
  • Oskab keegi öelda, mis täna SAAB AB-ga juhtus? Mitme kuu vältel ilus stabiilne kasv, kuid täna järsk kukkumine ning ütegi uudist ka ei paista.
  • Mingi laiapõhine kasumivõtt sõjatööstusega seotud sektorist. RHM, LDO, HO, BA, kõik sügavas miinuses.
  • "And rei"
    Oskab keegi öelda, mis täna SAAB AB-ga juhtus? Mitme kuu vältel ilus stabiilne kasv, kuid täna järsk kukkumine ning ütegi uudist ka ei paista.


    Defense stocks in Europe fall - Goldman Sachs sees valuation risks (Finwire)
    2024-04-09 11:32
    The defense company Saab and several other companies in the sector in Europe fell clearly on Tuesday, a movement that started around 10.45. At the time of writing, Saab is down roughly 5 percent and Rheinmetall and BAE Systems are also falling sharply.

    The sector has performed very strongly in the past in the wake of, among other things, the Ukraine war, and Goldman Sachs now sees valuation risks, according to Bloomberg News.

    The analysts at the bank believe that over the past 12 months the sector has received good support from budget expansion and that the shares may rise further, but are now trading at peak multiples compared to historical levels.
  • "JP76"
    "And rei"
    Oskab keegi öelda, mis täna SAAB AB-ga juhtus? Mitme kuu vältel ilus stabiilne kasv, kuid täna järsk kukkumine ning ütegi uudist ka ei paista.


    Defense stocks in Europe fall - Goldman Sachs sees valuation risks (Finwire)
    2024-04-09 11:32
    The defense company Saab and several other companies in the sector in Europe fell clearly on Tuesday, a movement that started around 10.45. At the time of writing, Saab is down roughly 5 percent and Rheinmetall and BAE Systems are also falling sharply.

    The sector has performed very strongly in the past in the wake of, among other things, the Ukraine war, and Goldman Sachs now sees valuation risks, according to Bloomberg News.

    The analysts at the bank believe that over the past 12 months the sector has received good support from budget expansion and that the shares may rise further, but are now trading at peak multiples compared to historical levels.


    Suur tänu!
  • di.se kirjutas nädalas, et Norra miljardär olevat ostnud endale üle 4% Bonava aktsiatest.
  • Homme siis põnev päev kui Bonava avaldab oma Q1. Noh mitte põnev selles mõttes, et Rootsis ja Soomes läheb halvasti, Baltimaadel normaalsemalt (aga väike osa käibest), ja jääb alles Saksamaa kus on raske ennustada, aga tõenäoliselt ka seal päris nõrk turg.

    Peaküsimus aga püsib, kuidas hinnata sellist ettevõtet, ja ehk piisabgi (nagu uue Norra miljardärinvestori puhul), et kellelgi on oma arvamus, ja aktsia võib liikuda korralikult mõlemas suunas. Saan vaid korrata enda kohta, et olen hea meel, et olen väljas - hoolimata realiseeritud kahjumitest. Aga Q1 lugemine saab olema põnev.

    Kõige olulisem number homme ehk mitte käive (mis võiks olla kuskil 1 miljard SEK), ega isegi kasum/kahjum (tõenäoliselt kahjum) - vaid kuidas lõpuks netovõlg on arenenud seoses emissiooniga ja ümberstruktureerimistega. Bonava market cap on nüüd siiski üle 3 miljadit SEK, ehk teatud ootusi aktsiakurssis ikka on - kuigi P/B püsib kaugeltki allpool 1.
  • Bonava Q1 oli nagu oodatud. Endiselt on turg liiga nõrk, et ettevõte saaks oma jooksvaid sales&administration ja intressikulusid katta, vaid kõik põhineb sellel, et korteriturg elavneb. Ma kahtlen selles.

    Näen aastaaruandes, et CEO sai ikka 1 MEUR palka 2023 eest. Tõsi Venemaa raha tagasiviimine oli saavutus, aga muidu ikka kummaline arvestades emissiooni jne.

    Alustati Q1 281 korteriehitust - aga jaotus:

    Baltimaad: 241
    Saksamaa: 40
    Rootsi: 0
    Soome: 0

    "Igapäevane töö" ei piisa, et numbrid oleksid vastuvõetavad aasta lõpul, ma arvan - vaid ikka vaja korralike varamüüke.
  • Kas kellelgi veel on probleeme seoses SAAB aktsiate splitiga? Igal pool juba kaubeldakse uute aktsiatega, kuid Swedis ikka veel vana ISIN-ga splitimata aktsiad kontol. Seejuures kauplemine ei ole võimalik ning hinnaks pandud täiesti hullud numbrid.
  • SEBs on täna lõpuks korda suudetud ajada
  • "And rei"
    Kas kellelgi veel on probleeme seoses SAAB aktsiate splitiga? Igal pool juba kaubeldakse uute aktsiatega, kuid Swedis ikka veel vana ISIN-ga splitimata aktsiad kontol. Seejuures kauplemine ei ole võimalik ning hinnaks pandud täiesti hullud numbrid.


    SEBs näidati hinnaks 1 SEK ja tootlus oli -99,..%. Esimesel nägemisel ehmatas ära. Nüüd on korras jah.
  • Millist aktsiat tasuks Stockholmi börsilt osta?
  • Endale hakkasid Rootsist silma GENOVIS AB ja ENAD GLOBAL 7, mõlema Alysia hind aasta jooksul korralikult langenud.
  • Kui oled sentimendimängija, siis NIBE, Bonava ja Kambi. Vbla ka BEGR, aga see on shit likviidsus, eestlane saab liigutada. Üsna max negatiivsus. Kui mängida ülespoole trendi, siis Betsson.
  • "autor"
    Endale hakkasid Rootsist silma GENOVIS AB ja ENAD GLOBAL 7, mõlema Alysia hind aasta jooksul korralikult langenud.

    Kui loto võidusumma on 1 000 000 €, aga tõenäosus selle võitmiseks 0,1%, siis ei ole selle lotopileti väärtus mitte 1 000 000 €, vaid 1000 €.
  • Sbb maksis just 19% dividendi, aga riski aktsia - lotopilet
  • Bonava Q2 avaldatud täna:

    "At the end of the period, the average fixed-rate term was 0.2 years (0.1) and the average interest rate was 8.41 per cent (6.41) excluding tenant-owner associations/limited liability companies."
    https://vp224.alertir.com/afw/files/press/bonava/202407197399-1.pdf

    =>
    Olukord jääb samaks, vaja on korralikke varamüüke, kuna 2024 ja 2025 valmivad liiga vähe kortereid, et olemasolevaid finants- ja sales&admin-kulusid katta. Hea küll tühje valmiskortereid saab ka müüa.
  • Rääkimata jälle sellest "NOTE"-ist mis mõne kvartali tagasi aruannetes veel polnud:

    "NOTE 7 Investment commitments
    Bonava has signed agreements on the purchase of building rights
    that are conditional and have not yet been recognised as part of the
    financial statements. At 30 June 2024, the total value of these
    commitments was SEK 1.4 Bn (SEK 1.4 Bn at 31 March 2024).
    The investments are expected to be adjusted by SEK 0.4 Bn in
    2024, SEK 0.5 Bn in 2025 and SEK 0.5 Bn in 2026 and later, and
    during the quarter there were no significant changes in the expected
    settlement. The agreements are often conditional on building
    permits being received or zoning plans being approved. "

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon