Maakler - jah või ei, odav või kallis? - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Maakler - jah või ei, odav või kallis?

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Tere.

    Teeks siis eraldi teema, kus arutaks maakleritest. Isiklik kogemus puudub, sestap tahaks teada üldisemalt, et kas neid on mõtet kasutada või mitte? Kas nad tegutsevad kliendi või tööandja huvides? Kas nende eest vastutab tööandja või ei vastuta üldse keegi? Kas maakler võib klientidele tehä räige loss -i ja öeda vaid sorry?

    Lisaks on korduvalt on mainitud mingist maaklerite edukustasust, mis jääb mulle natuke arusaamatuks. Kas siis maaklerid tehes kliendi rahagakliendile kasumit teenivad selle pealt edukustasu (kas see on mingi % või fix summa) aga tehes kliendile miinust, siis jääb see vaid kliendi kanda?

    St kui maakler teeb kord kuus kliendi rahaga mingi hea tehingu ja teenib selle pealt enda kuupalga kätte, siis ülejäänud aja võib vabalt miinust tekitada ja kõik on seaduse silmis OK?

  • To tiratara
    Kas Sa enda nimelisi straddleid kah müüd. Sinu hirmukoefitsent ehk volatiilsus paisatab siga kõrge olevat. Selle pealt kannataks teenidagi.
  • Ei ole ka kogemust maakleri teenusega aga samas ei usu maakleri töö pikaealisusesse, kui maakler suudab teha ühe eduka tehingu kuus(palgaks + edukustasu) ja siis ülejäänu kuu jooksul kliendi vara vähendada.
    See lihtsalt ei ole jätkusuutlik.

    Samas jah ega see edukustasu küsimus ei ole endalegi selge :(
    esmalt, kas edukustasu tuleb "virtuaaledukusest" ehk positsioon on plussis
    või
    teisalt, tuleb tasu alles siis kui positsioon on edukalt nö rahaks tehtud või edasi investeeritud.
    Haldustasu läheb ju päeva siseselt ja nö "virtuaalfondi"mahust, mitte reaalsest rahast.
  • Kas edukustasu ei võeta tavaliselt mitte aruandeperioodi lõpu seisu ja varaseima tipu vahelt? S.t. kui maakler vahepal suurt lossi teeb, siis edukustasu ei saa ta enne, kui portfell jälle uusi absoluutseid tippe näitab?
  • Millest te räägite? Edukustasu on ju siis kui hästi läheb.
    Ja kui suur se Teie arvates siis on? See ei ole üldse markimist vääriv teema.
    Võrrelda tuleks hoopis kes on jätkusuutlikum. Kas mina kes ma olen algaja kelle põhitööks on miski muu või spetsialist kes päev läbi ainult sellega tegeleb.
    Loomulikult maakler.
    Iseasi on see, kui klient ise soovib võtta suuremaid riske ja sellega rohkem teenida.
    Aga võrrelda siga ja kägu pole kah mõtet.
    Enda võimalikku kasumlikkust ja maakleri võimalikku kasumlikkust pole mõtet võrrelda kuna riski faktorid on niivõrd erinevad.
  • Lisaks, IMHO, sõltub kõik ju täpsest kokkuleppest maakelriga. Vabalt võid teha ka garanteeritud põhisummaga kokkuleppe - ainult vaevalt maakler siis sinu rahaga riskantseid/tulusaid tehinguid tegema nõus on. Kui suurt tulu tahad, pead olema valmis, et sulle 'sorry' öeldakse.
    Kui sul õnnestub näidata, et sulle teadlikult külma tehti - siis saad küll raha tagasi nõuda. Või kui maakler võttis riske, mida polnud kokkuleppes ette nähtud (näiteks võid kokku leppida, et futuuridega pole lubatud kaubelda). Aga kui maakleril lihtsalt ei vea, siis on ikkagi 'sorry' ja sinu ülesandeks jääb leida keegi teine, kellel rohkem veab ;-)
  • Hmm, ma siiani arvasin, et maakler on firma esindaja, st a'la teller ja otsuseid teeb siiski firma. Nüüd siis selgub, et firma on katuseorganisatsioon, maakler on vabakutseline ja kui ta teeb käki kokku, siis firma laseb ta lahti ja klient süüdistab iseennast, et maakerit usaldas?

    St maakler võib klientidele teha räige miinuse ja firma ei vastuta?
  • tiratara

    Mõisted natuke sassis.

    Kui tahad aktsiaid osta, siis maaklereid või maaklerfirmat pead kasutama igal juhul. Sina edastad ostusoovi maaklerile, kes omakord edastab selle börsile. Sinu kulu on tehingutasu, mis on hinnakirjas fikseeritud ja otsused teed Sa ise ning nendest tulenev kahju on Sinu tegevuse tulemus.

    Sinu eest otsuseid võtab vastu porfellihaldur portfellihalduri teenuse raames. Edukustasu rakendatatakse tavaliselt kõrget tootlust sihtivate kauplemisportfellide ja hedgefondide puhul. Nagu nimi ka ütleb, siis seda tasu maksab klient ainult edu korral. Enamasti on kasutusel põhimõte kus portfelli väärtust võrreldes eelmise kõrgeima tulemusega ja makstakse edukustasu selle vahelt.
  • Ahaa, seega lolli kliendi puhul, nagu mina seda olen, tuleb tegemist teha portfellihalduriga, kes ise suhtleb maakleri(te)ga? Aga siis samad küsimused portfellihalduri kohta, st vastutus jne. Ja see edukustasu jääb ikka arusaamatuks, miks seda peab üldse maksma? Kujuta ette kui mul on pangas deposiidei peal raha ja pank küsib aasta lõpuks edukustasu minult, kui raha omanikult?
  • Dziisas Tiratara, sa nagu üldse ei mõistaks! Portfellihaldus pole passiivne teenus et lükkad aga raha sisse ja raha ise kasvab. Raha kasvatamisega tegelebki aktiivselt portfellihaldur. Kui sa annad oma raha kellegile hallata, siis portfellihaldur kulutab SINULE raha teenimiseks OMA aega. Aeg maksab. Seda aega saaks ta ju kasutada omale raha teenimiseks, puhkamiseks vms. Mõtle et edukustasu on portfellihaldurile nagu palk teenuse osutamise eest. Miks imelikul põhjusel peaks ta oma suhteliselt spetsiifilisi ja häid teadmisi tasuta jagama? Samas on edukustasu suurepärane motivaator. Tahad rohkem teenida, ära riski ja rapsi ning pushi kliendi portfell üles ja kasseri edukustasu. Nagu öeldud, edukustasu on kõigest % tulust. Seega mida rohkem saab portfellihaldur edukustasu seda suurem peab sel juhul olema sinu teenistus.

    Loe nüüd uuesti ja TÄHELEPANELIKULT läbi Henno Viirese commentid 500 kEEK foorumis:04/10/05 09:17, 04/10/05 09:41. Eriti see teine. Sealt saadud linki võiksid edasi uurida. Nt Pensionikeskuse lehel (new window) LHV Täiendav Pensionifond. Kas sulle sobib selline investeerimine (new window) aasta algusest, (new window) fondi loomisest?

    Vastutus.
    Lõpuks mis takistab sind portfellihaldust kasutamast? Miks sa magada ei saa ja paanitsed? Kui pole isiklikku kontakti inimesega, kes sinu raha haldama hakkab lepi kokku kohtumine. Üldiselt on LHV sellesse ikka soosivalt suhtunud. Kui sa ei tea mida portfellihaldus endast üldse kujutab siis kohtumisel saadki kõigele vastuse. Üldiselt ei saa teenida midagi kui karta metsikult ka väikest riski. Võta rahulikult! Haldurid ei ole esimest päeva tööl. Mis juhtuks kui mõni haldur genereeriks järjepidevalt suurt lossi klientidele? Kumu sellest hakkab levima ja firma laseb sellise inimese lahti. Ka halduri kompetentsi saad edukalt selgitada konsultatsioonil. Edu portfelli haldamisel!
  • Jälle natuke targem. Ärge nüüd kurjaks saage, ausõna ei mõista teemat ja ka tiba paranoialine tundmatute asjade suhtes.

    Arvan, et see teema aitab tulevikus paljusid minusuguseid rohelisi edasi. Tänud selle eest.
  • Mina ei olnud kuri :) aga konsultatsioon lepi ikkagi kokku.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon