Trigon Uus Euroopa Top 10 Fond - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Trigon Uus Euroopa Top 10 Fond

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Tundub päris huvitav idee olevat. Tea, kas varem ka kuskil analoogseid tehtud on. Järgmine samm oleks siis TOP 1 Fond teha:)

    Aga mida arvate siis uuest fondist?
  • Idee huvitav, aga tuleb kindlasti kahjuks taas konkurentidest selgelt kallim fond. Ja viimase aja Trigoni kõigi fondide tootlused on ka konkurentidest selgelt nõrgemad olnud. Aga ehk suudavad nad positiivselt üllatada. Ise eelistan East Capitali.
  • teenustasud on suht kallid jah, aga kas konkurentidel üldse analoogseid fonde pakkuda on?
  • Liitun Tinyga. Olen ka ise hakanud vaatama East Capitali.
  • East Capitali viimanu kuukiri:


    In recent weeks, we have received a lot of questions about what is happening on the Baltic stock markets, so I have decided to give you our position.

    The Estonian and Latvian stock markets were flat in January, whilst Lithuania was somewhat down in EUR terms. In SEK, all three markets were down due to the strengthening of the Swedish krona in January. So it is not a question of large falls, but more like when other markets in Eastern Europe perform well, it looks relatively worse in the Baltic region. In times of large capital inflows, smaller markets tend to suffer. This affects the smaller Baltic markets, but can of course allow for interesting buying opportunities further down the line.

    The Baltic economies are still going strong and still constitute the EU’s strongest three economies. Lithuania was the ”worst” of the three, with GDP growth of 7.3% last year. Two domestic factors have had a negative impact on the markets recently however. The first was the listing of the Estonian ferry company Tallink, which is in itself a good thing. But the price was too high. The share has now lost 15 % (at time of writing) since the IPO, and a large number of domestic investors have lost money on the stock exchange for the first time. This creates a lot of uncertainty. Furthermore, the situation with Lithuanian refinery Mazeikiu Nafta is dragging on, creating uncertainty on the Lithuanian market.

    We retain our positive view of the Baltic economies, and we feel that they will continue to deliver good growth and remain among Europe’s top performers. The situation for companies is still good, with profit growth over or in line with expectations. For the markets, it can only be seen as healthy to have a little correction from time to time and we will soon see a good deal of buying opportunities presenting themselves. In other words, the Baltic States still represent an exciting investment opportunity.

  • Fond on valinud investeerimisstrateegiaks alahinnatud aktsiad ja turu ebaefektiivsused.
    Trogon kodukal öeldakse: "Trigonit eristab konkurentidest suurepärane võime kindlaks teha alahinnatud ja vähe analüüsitud väikese ning keskmise suurusega aktsiaid." Oleks see nii peaks kohe tormama ostma. Kahtlane kas suudetakse antud riskitasemel saavutada eeldatavat tootlust. Positiivne on väljalasketasu puudumine, mis hakkab tõenäoliselt olema 2%. Kõrge valitsemistasu ja edukustasu peletavad eemale.
  • Mujal maailmas edukustasu aktsiafondid praktiliselt ei kasuta, seda võtavad hedge-fondid. Trigon on näinud head võimalust turgu lüpsta ja nüüd edukustasu lisaks Teise Laine fondile ka Top 10 fondi puhul. Kuid kindlasti lolle leiab.
  • Arvan, et väljalaske-, tagasiostu- ja haldustasud mängivad olulist rolli indeksaktsiate puhul. Kuid aktiivselt juhitava ja turu ebaefektiivsuseid ära kasutava fondi puhul, nagu Trigoni TOP 10 tundub olevat, on eelkõige tähtis fondi tootlikkus ja võime edestada võrdlusindeksit (ning konkurente).
    Loodan, et nõustute minuga, et väga hea fondi edukustasu võib vabalt olla ka 20-30% kuu tõusust, kui selle tootlikkus on silmnähtavalt hea (s.h. võrreldes nii võrdlusindeksi kui ka konkurentidega).
    Kuigi jah, samasuunaliste fondidega võrreldes ei ole Trigon 2005.aastal just millegi erilisega silma paistnud!
    Trigonil on ka varasemalt olnud üks aktiivselt juhitav toode (Trigoni KIE portfell), kahjuks see ei olnud edukas (ebaõnnestunud strateegia), s.t. ca 1,5 aastaga ei suudetud ei üles ega isegi märkimisväärselt alla liikuda, kuigi turg pakkus suurepäraseid kauplemisvõimalusi.
  • ouna ants, oli sul point ka? enamus aktsiafondidest jääb indeksitele alla, kui tõusu pealt soovid edukustasu maksta ja kaotust oma taskust veel sellele krooniks maksta, siis palju õnne sulle.
  • t-bill,
    kasuta oma võimekust maksimaalselt ära ja püüa süveneda ning loe mu sõnum veelkord läbi, usun, et Sul on võimalus leida sellest ka point (kui Su ainukeseks eesmärgiks siin foorumis ei ole just lihtsalt lahmida, mida võib järeldada Su eelmiste postituste põhjal)!
    On siiski ka fonde, mis ületavad võrdlusindeksit (kui tahad ja omad piisavalt teadmisi, võimekust ja ressurssi, siis võid ühe sellise ka endale teha).
    Veelkord, kui leidub fond, mis edestab oma absoluutselt tootlikkuselt konkurente (s.h. kõrged teenustasud maha arvestades), siis lihtne matemaatika peaks Sind, t-bill, veenma, et sellesse investeerides teenib rohkem, kui konkurentide fondidega. Küsimus ongi selles, et tuleb leida enda jaoks sellised fondid. Või teha selline fond endale ise.
    Head fondi eristab tavalisest ka see, et seal töötavad keskmisest võimekamad inimesed. Oleks rumal neile hea töö eest keskmist tasu maksta.
  • ounaants, 80% fondidest jääb võrdlusindeksitele alla.

    nüüd kui sa investeerimisotsust teed, siis ei tea sa ette, kas su valitud fond lööb indeksit või mitte. maailma investeerimistipud ei suuda ka tihti seda valikut teha, kui ounaants seda suudab, siis on taas põhjust palju õnne soovida.
  • Tänan, t-bill, tunnustus on ikka meeldiv!
    Arvan, et Sul ei maksa nii pessimistlik olla, sest tervelt 20%, s.t. iga 5-es avalik fond ületab indeksi tootlust, mõned neist isegi märkimisväärselt. Pole ju liiga raske neid leida, kuigi jah, alati tuleb arvestada ka eksimise võimalusega. Lisaks veel paljud eraportfellid, mis teenivad tunduvalt üle indeksi (neid omanike poolt oma raha aktiivselt juhitavaid portfelle on indeksiga isegi nagu piinlik võrrelda)!!!
    T-bill, kui Sul endal oskusi napib, siis pöördu kasvõi LHV poole, neil on häid tooteid, millega ka Sina võid hästi teenida! Aga loomulikult võid ka ise oma fondi või portfelli edukalt juhtida!
  • noh... tootlusega käib ka risk koos, mida mõõdab vast turu langedes allapoole liikumine. Fondid jäävad indeksitele alla, kuid nad peaks stabiilsemad olema.

    kui trigon uue fondiga ekstra suure riski võtab, siis peaks ka ekstra suur tootlus tulema või mis:)
  • Just p e a k s, aga kas ikka on? Küllaltki selliseid nähtud, kus risk ei õigusta saadavat tootlust.
  • Ma soetasin endale täna uue fondi osakuid, lisaks olen investeerinud Teise Laine ja Uus Euroopa Väikettevõtete Fondi.

    Siin foorumis tehakse Trigonile küll kõvasti liiga. Trigoni meeskond teeb ilmselt kõige rohkem tööd (külastab firmasid, kuhu investeerib jne), kuid alati ei too ka see konkurentidest paremat tulemust. Siiski vaadake Äripäeva, Trigoni Kesk-ja Ida-Euroopa Fondi riskiaste on teistest madalam ja öeldakse, et tee tööd ja näe vaeva, küll siis tuleb ka armastus. Tegemist on väärtusinvestoritega, kes investeerivad peamiselt fundamentaalanalüüsi põhjal. Praegusel tõusval turul ei too see aga võibolla kõige paremat tulemust, kuna kallid aktsiad võivad ka rahulikult veelgi kallimaks muutuda. Tõusval turul on üldse huvitav fondijuhti mängida, küll aga võivad erinevused ilmneda, kui trend pöördub.
  • töö ilma tulemuseta ei loe halligi, edukustasu on üks lollikindlamaid viise indeksile allajäämiseks. mul pole kõige vähematki Trigoni vastu (Reisenbuk on ilmselt selle regiooni parim spetsialist Eestis), aga aktsiafond edukustasuga on selline toode, kuhu relva ähvardusel ka raha ei pane.

    oletame, et investor Toomas paneb 100 000 eek kaheks aastaks Top10 fondi. Esimene aasta on väga hea, fondi varad tõusevad 50%, trigon võtab oma tasud maha ja ongi 136 500 kontol, ehk 36.5% tootlust.

    teine aasta on halvem, fondi varad langevad 33% (ehk kui täpselt on järgitud võrdlusindeksit, on see tagasi nullis) ja pärast Trigoni kulude mahaarvamist on Toomasel 87 000 krooni kontol, ehk -13% miinust, kuigi indeks on selle perioodiga nullis.
  • See läheb võibolla natuke teemast mööda, aga üks oluline vaimne seadus ütleb - selleks, et saada, tuleb anda. Ma eelistan paigutada oma raha fondi, mida juhib parim spetsialist ja kui ta teeb oma tööd hästi (kõrge tootlus), siis saab ta ka väärilist tasu.
  • Kas keegi oskab viidata mõnele konkreetsele kvaliteetsele uurimusele, milles on see 80% ära "tõendatud".
    Ise olen kuulnud numbreid 65-85%...
  • Nõus alvariga. Trigon tõesti teeb väärtusinvesteerimist ja see firmade külastamine ka väga positiivne. Pakun, et nende viimaseid tulemusi on mõjutanud üldine maailma aktsiaturgude rahade liikumiste fluktuatsioon. Usa-Inda-Hiina-Venemaa-Jaapan-Euroopa. Kuna vene ja jaapan tegid eelmine aasta oma indeksitõusudega päris karmi hüppe, siis on ajutiselt raha sinna voolamas (sellise taseme juures ise küll enam osta ei tahaks venet ja jaapanit, kukkumine vast väga valus), mis peaks ida-euroopa looma väärtusinvestorile väga häid ostukohti. Igatahes asi huvitav ja potentsiaali hetkeseisuga palju.
  • Avastasin enda jaoks, et Trigon Top 10 fondi fookus on hetkel Venemaa suunas - 10 suuremat investeeringut kõik Venemaale. Veidi mõtlemapanev, kuid samas, kui seal nähakse kõige suuremat potentsiaali võrreldes muu Ida-Euroopaga, siis miks mitte.
  • http://www.ap3.ee/interview/2010/03/01/Kusi_Gert_Tiivaselt
    esimene vastus kohe venemaa kohta

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon