Parex Bank - börsile? - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Parex Bank - börsile?

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Kas kellelgi on info Parexi plaanide kohta mis puudutab võimalikut börsileminekut. Peaks olema loogiline samm, aga ma pole eriti sellest lugenud. Nägin ühelt allikalt et East Capitali osalus Parexis ilmus nende suurimate osaluste hulgas, äkki on väärtus turuväärtusele kohandatud. Natuke samamoodi juhtus nende Tallinki osalusega enne Tallinki börsileminekut.

  • Paku 3 korda, millise panga pärast Lätil aastaid rahapesu meka maine oli. Veel selle kümnendi sees oli see pank, mis krediitkaardipetturitele probleeme ei tekitanud.

    Disclaimer: Loomulikult ei räägi ma Parex Bankast, vaid täiesti suvalisest kujuteldavast pangast ja puhtalt ilukirjanduslikus võtmes.
  • Samas (Parexi kohta):
    - rahvusvaheline laienemine
    - on olemas "investor ralations department" http://www.parexgroup.com/en/about/shareholders/
    - suurepärased aastanumbrid 2005
    - krediitkahjumid veel ees
    - laenutõus nõuab kapitali
    - vähemusinvestorite huvi minne börsile
    - suuromanikud võivad oma positsiooni säilitada ka börilemineku korral
  • kummaliselt tekkis minul sama seos, mis suffiksil.
    Päris selgelt on meeles aeg, kui Parex meil esimesi leheküljesuuruseid reklaame avaldas ja samal ajal ühe "kujuteldava" panga aadressil süüdistused kerkisid. Siis tekkis küll tunne, et kes kurat küll oma raha sinna panna julgeb.
  • BBN
    10:39 -Parex Banka shortlists five candidates to manage IPO LV
  • Mis järeldusi teha...

    - Väga hea uudis Riia börsile
    - Väga hea uudis balti maakleritele
    - Nüüd müüakse teised aktsiad et Parex osta
    - East Capitali osalus likviidne, äkki tõuseb väärtuses
    - Miks just praegu - tipp käes, neil on kiire ?
    - Kinnisvaralangus varsti Lätis...
  • Panga väärtus peaks praegu olema umbes (vähemalt) 10 mrd EEK (ehk umbes sama kui Tallink). Suuromanikud kontrollivad suurem osa kui kontrollis Infortar Tallinkis, nii et võimalik, et IPO tuleb isegi suurem kui Tallinki oma. Kapitalvajadust preaks olemas olema.
  • Mingi jama, Eestis on kõik need pisipangad ja ka suurpangad ammu börsilt kadunud, Lätis ja Leedus aga...
  • Läti & Leedu turg on suurem(a potensiaaliga) ka.



    Kui Parexi IPO mahtude üle mõelda, siis huvitav kuidas ta võiks mõjutada väikeinvestori otsuseid teiste positsioonide müümisel vabade vahendite tekitamiseks. Mis positsioon ning reputatsioon Parexil näiteks Leedus on? Kas Leedu pangandussektor võiks teistest rohkem surve alla sattuda? Mõju aga eeldatavasti lühike nagu vist ka Tallinkil.

    Investeerimisega seotud inimesed huvituvad sellest IPOst kindlasti nii Eestis kui Leedus, kuid vähemalt Eestis eeldatavasti teiste kodanike hulgas huvi väike. Kajastamine kohalikus meedias võib üsna palju mõjutada. Kahtlemata saab see positiivseks sündmuseks Riia turul ning seda ilmselt rohkem kui ühes mõõtmes. Käivete paisutamisele lisaks võib arvata, et Parexi IPO-st võiks saada mingis mõttes Tallinkiga sarnaselt üleriigiline happening, kuigi kindlasti vähemas mahus. Arvatavasti lisandub Lätist üksjagu uusi väikeinvestoreid, kes ka teiste Balti turu objektide vastu varem või hiljem huvi üles näidata võivad.

    Endal tuleb Tallinna Parexi kontorist mööda kõndides alati vägisi meelde üks ütlus (vist Lätis) selle panga kohta: "Parexile võlgu ei jääda" ;)
  • Rahvusvaheline strateegia tundub, tegevus laieneb nii ida- kui läänepoole. Ent ~90% varadest/tuludest/kasumist ikka veel Lätist (2005).
  • Kas LHV Pro all vähemasti mingi seisukoht ka on kavas üllitada ses osas?
  • Parex Bank raporteeris H1 puhaskasumi 9 MLVL. Terve 2005 kasum oli 30 MLVL. Ma ei tea kas neil on teistest pankadest suuremad hooajalisi kasumikõikumisi (eelmise aasta Q1 kasum 3 MLVL, ja Q4 11 MLVL), ent tundub siiski et tänavune H1 ei näita eriti kasvu. Järelikult on siis äkki peatne börsileminek muutunud vähem tõenäolisemaks.
  • Kardetavasti on neil madalama reitingu tõttu raha hind SEbst ja Hansast kõrgem ja seetõttu keerulisem laenurallist teenida.
  • Äripäeva sõnutsi ostmas Vene Alfa pank Parexis enamusosalust. Pank ise muidugi nimetab kuulujuttudeks, kuid kuna ka nende sõnul soovivad selle aasta jooksul uue strateegilise investori leida, võib sel ka tõepõhi all olla.

    Kahju oleks kui börsiplaanid teostamata jäävad. Oleks Riia turule pikemas perspektiivis kindlasti hästi mõjunud.
  • taivo, see on õudne asutus, kus veel 97.a. oli peamaja teenindussaalides kalashnikoviga turvamees. riia börsile on vaja baltika sugust firmat, kus omanikel ei ole oma agendasid ja juhtkond töötab aktsionäride huvides. ma ei tea seal mitte yhtegi sellist ja parex see kindlasti ei ole.
  • Üks oluline osa atraktiivsuse tekkimisest on ettevõtte mcap. Mida suurem turumaht, seda parem üldiselt võiks ka järelturu likviidsus olla. Parexi mcap tuleks tõenäoliselt päris korralik. Lisaks kohalikele laialt tuntud firma. Riia börsi tekkimise seisukohalt oleks küll parem olnud, et Parex oleks börsile jõudnud. Ja sama kehtib ühtlasi ka Lattelekomi kohta mis töötajate poolt ära ostetakse. Oleks üpris soodne areng olnud, kui need ettevõtted oleks börsile jõudnud. Oma agenda muidugi on hoopis teine teema.
  • Jah, eks asi ongi pigem laiemale üldsusele teadaoleva ettevõtte lisandumises börsile, mis lisaks aktiivsust kohalikes väikeinvestorites. Eks see Parex on nagu on. Oli ka miski rahapesuskandaal kui mälu ei peta ning nende kohta oli vist Lätis ka ütlus, et Parex on pank, millele võlgu ei jääda (loe: ei tasu jääda).
  • Parex'i LVL-intressid jõudnud 9%-ni. http://www2.parex.ee/ee/fees/deposits/

    Selline siis finants-squeeze Baltimaadel.
  • See on huvitav kaasus, kuidas Balti mitterootslastele kuuluvad pangad suudavad kallinevate laenude tingimustes oma pikaajalisi laenuportfelle teenindada? Suurim on see proleem vast Lätis, kus Parexi turuosa üsna suur.
  • Selliste intressidega pole kaua võimalik pangandusäri ajada, ma arvan.

    Ma ei tea kui tugevad on Parex'i ja Läti väikepankade finantsid. Aga arvestades, et pigem laenatakse 9%-ga kui lisatakse omakapitali, siis tekib muidugi küsimus, kas Läti pankadel on jälle SUURED probleemid tulemas. Ma oleksin arvanud, et kuskil taga oleks mingit vene kapitali, kes (nagu Abu-Dhabi Citigroupisse) rahasüsti teeks. Aga siiamaani tundubgi, et mitte.

    Kui Läti pankadel (ma siia ei arvestataks Põhjamaade omanikutega) on probleemid, siis tekib küsimus kas Läti Pank tahab neid päästa. Ja kas saab ilma devalveerimiseta neid päästa.

    Ma ei mäleta et Parex'i Q3 oleks midagi kummalist - aga vaadates hoiuseintresse, tundubgi et probleemid kasvavad.
  • Samas
    Hansabana-l samuti 9%:
    http://www.hansabanka.lv/engl/cenas/cenradis.php?nr=2-1
  • Et Hansabanka maksaks oma hoiustajatele 9% intressi viitab riskile:

    1) Mõni Läti pank "blows up"
    2) Läti Pank astub päästma uue (katmata) rahaga (ühesõnaga devalveerib)

    Vastasel juhul, ei näe ma mitte mingit juhust, miks Swedbank niipalju maksab. Või mis...
  • parandus: põhjust

    Viimasel paari päeval on LVL natuke nõrgenenud EUR vastu:
    http://www.eestipank.info/dynamic/erp/erp_history_et.jsp?currencyName=EUR&baseCurrencyName=LVL&startDay=3&startMonth=11&startYear=2007&endDay=3&endMonth=12&endYear=2007&step=4&submit=+KUVA+AEGRIDA+
  • Siin vist isegi 10% LVL-intress

    http://www.norvik.lv/ru/tariffs/deposits/

    (Islandi kapitaliga pank tundub)
  • Koos Läti pankadega võib vaadata ka BIGi:

    BIGi hoiuste maht
    31 dets 2006: 127 MEEK
    31 mär 2007: 174 MEEK
    30 juun 2007: 192 MEEK
    30 sept 2007: 156 MEEK

    BIG-il vist ei võta lühiajalisi hoiuseid, vaid finantseerib ennast oma varem kokku lepitud võlakirjaprogrammi raames.

    Märkimisväärne BIG bilansiaktivas (kui võrrelda 30 juuni ja 30 sept) on veel see, et "Nõuded krediidiasutustele" on langenud 400 MEEK->25 MEEK. Võlakirjad 18 MEEK->0 MEEK

    BIG tundub neid numbreid vaadates ebalikviidne, väga kallis võlakirjaprogramm + Eesti Pank tundub olevat praegused finantseerimisallikad.
  • või pankrotti?

    Päevalehe uudis


    Lätlased on täna seisnud Parex´i kontorite juures pikkades järjekordades, et raha kiiremas korras pangast välja võtta.
    Lätis viibiv Leanne Barbo rääkis Päevaleht Online'ile, et täna on kohalik rahvas eriti agaralt rääkinud, kuidas raha pangast välja tuleb võtta.

    "Päeva jooksul on ikka päris mitmed järjekorrad olnud, sõitsin just pangast trammiga mööda ja panga uksest ulatus välja oma kümnest inimesest koosnev järjekord," rääkis Barbo.
  • Mõnes mõttes võib provokatiivselt öelda: Läti riik laenab raha et Parex saab maksta oma Venemaa klientidele oma hoiused tagasi.

    Aga kuidas Aizkraukles Bankaga, ja Rietumu Bankaga, ja Krajbankaga jne


    ap3.ee:
    Kolmapäeval, 12. novembril, kuulutas Läti välja võlakirjaemissiooni summas 64 miljonit latti (1,41 mld kr). Päev hiljem pakkus ta juba fikseeritud intressiga võlakirju. Võlakirju märgiti vaid 28,9 miljoni lati (637 mln kr) eest, märgib biznews.lv.

    13. novembril pakkus riigikassa täiendavaid 6. veebruaril lunastatavaid võlakirju intressimääraga 11,18%. Need võlakirjad summas 174,92 miljonit latti (3,86 mld kr) müüdi nominaalväärtusega. Läti riigikassa teatel on valitsussektori likviidsus praeguseks hetkeks olulisel määral paranenud.
  • EBRD ostab 25% suuruse osaluse Parexis.
  • "According to Parex banka's unaudited financial results as at 30 June 2009, the loan portfolio of the Bank was 1.63 billion lats, deposits - 1.64 billion lats"

    Üle 100% hoiusefinantseerimine nüüd siis. Aeg alandada hoiuseintresse!
  • Väidetavalt olevat Läti riik Parex'i müümas, ja Nordea olevat üks ostukandidaate. Võimalik olevat ka osaline müük (good bank, bad bank).
  • Parex Q3 päris nõrk. Eriti nõrk arvestades seda, et ollakse kahjumis ka v.a krediidikahjumeid. Samas tundub et kulud on tublisti vähendatud võrreldes 2008-ga (näiteks "reisikulud": -93%). Intressineto on halvenenud kõvasti, ja eks makstakse heldeid intresse hoiustajatele. Hoiused on suuremad kui laenud.

    Samas Panga laenumaht kokku on vaid 1,8 mrd LVL, ehk poleks ime kui Nordea nagu spekuleeriti ostab kõik ära enne aastavahetust, ja koos sellega lõpeks ka "IMF abiga subventsioneerinud hoiuseintresse" Baltimaadel.
  • aastane hoius 9.75 intressiga tundub endiselt hea bet
  • Tabeli järgi on aastane EEK 9,5%. Kui minna suurema summaga (0,5 MEEK), siis saab paar kümnendiku kindlasti juurde.
  • LVLile 13% aastas. 9.75 on 9.5 + 0.25% lojaalsusprogramm (hoiuse pikendamisel ja suurendamisel). Ise hoiustan siiski kroonides.
  • Nad võiks ikka Parexi börsile panna, oleks Läti riigile ehk parem ja kogu piirkonna majandusele positiivne.

    Kuid vana anekdoot ei valeta.
    >>>>>>>>>>>>
    Mis saab kui kilpkonn ja eesel ristata ?
    Eks ikka kiivriga Lätlane tuleb välja !
    >>>>>>>>>>>>

    Ja need on kodanikud kes räägivad, et eestalsed on aeglased :) ! LOL
  • Börsile? Nalja teed või? See on ikka üpris harukordne saavutus kui pank ka ilma laenukahjumiteta jooskvalt kahjumit teenib. Pigem tundub, et asi üritatakse vaikselt likvideerida ja saada tagasi nii palju laenusid kui vähegi võimalik. Viimases aruandes on eriti ilmekad FX ja teenustasu tulude read mis näitavad, et ärikliendid on sisuliselt jalga lasknud. Jäänud on vaid väiksemad hoiustajad kes loodavad et tagatisfond nende hoiused koos kirve intressiga ükskord välja maksab.
  • Nordea pank pakub ka lätis kõrgeid hoiuseintresse:

    Oт 100 līdz 50 000 LVL
    Стандартная цена
    Серебряный клиент
    Золотой клиент

    1m
    2,30%
    2,55%
    2,80%

    3m
    9,30%
    9,55%
    9,80%

    6m
    9,80%
    10,05%
    10,30%

    9m
    9,80%
    10,05%
    10,30%

    12m
    9,80%
    10,05%
    10,30%

  • madismes
    Jah, LVL valuutarisk ei kao, aga Parex täna suudab ennast finantseerida vaid hoiustega, Nordea aga rahvusvahelistel rahaturgudel.
  • April 16 (Bloomberg) -- Nordea Bank AB wants to buy Latvia’s Parex Banka AS together with Morgan Stanley and investor Peter Hambro to increase its branch network in the Baltic countries, Sweden’s Dagens Nyheter newspaper reported today, without saying where it got the information.
    While Nordea wants to acquire the retail operations of the Latvian lender, Morgan Stanley is interested in managing the troubled assets of Parex and Hambro wants to take over its asset management operations, the daily said.
    Nordea has “looked at” Parex because it has an obligation to evaluate all the business proposals it gets in its main markets, spokesman Rodney Alfven told Dagens Nyheter. When it comes to acquisitions in the Baltics, Nordea wants to ensure it can handle the credit risk, that the acquisition fits its business model and that a purchase doesn’t affect Nordea’s credibility, Alfven told the Swedish newspaper.
  • Kes veel tähele pole pannud, siis Parex Bank on muteeerunud Citadele Pangaks.
  • https://newsclient.omxgroup.com/cdsPublic/viewDisclosure.action?disclosureId=479457&messageId=585902

    Läti valitsus on otsustanud, et Parex pank loobub krediidiasutuse litsentsist. See tähendab ilmselt siis ühtlasi seda, et Parex ei kaasa enam edaspidi hoiuseid. Algselt arvasin, et jutt käib reaalselt Citadelest, kuid siiski tegutseb Parex mingil moel ka oma nime all edasi?

    Antud uudis ei puuduta Citadelet kuidagi?
  • 2011 Q2 aruande põhjal oli Parexis klientidelt 495 mLVL väärtuses hoiuseid. Samas on 462,4 mLVL sellest Läti riigi oma.

  • Citadele vist jah ikkagi üleni teine outfit nüüdseks. 2011 Q2 väidavad end hoiustemahult Läti kolmandaks (9,7% turuosa) tummise 1,18 mrd LVL mahuga.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon