Börsil kaubeldavad fondid (ETF) - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsil kaubeldavad fondid (ETF)

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Indeksaktsiad on oma nime tõttu liiga suuri piiranguid seadev mõiste ning seetõttu kasutaks nende asemel mõistet "börsil kaubeldavad fondid " (ETF-s Exchange Tradable Funds), mis omakorda jagunevad börsil kaubeldavatakes indeksfondideks (index ETFs) ja kinnisteks börsil kaubeldavateks fondideks (closed end ETFs). Viimase aja huvitavamaid avastusi sellest vallast on võlakirjafondide avastamine (just börsil kaubeldavad võlakirjafondid).

    Ameristock on välja tulemas viie võlakirja ETF-ga: 1,2,5,10 ja 20 aastaste võlakirjadele baseeruvad fondid. Aastane kulumäär on saab neil fondidel olema 0,15%.Juba praegu on turul iShares poolt loodud fondid iShares Lehman 1-3 Year Treasury (SHY), iShares Lehman 7-10 Year Treasury (IEF) ja iShares Lehman 20+ year Treasury Bond (TLT), nagu nimedest näha on sihiks võetud aegumistähtaegade vahemik. Lisalugemist.

     

  • Üks huvitav Merill Lynchi Holdersite võrdlus, enamus antud börsil kaubeldavaid fonde tulid turule aastal 2000 ja alustasid hinna pealt 100. Hetkel on kõrgeimal tasemel biotehnoloogia BBH 177 dollari juures ja madalaimal tasemel B2B internet 2.15 dollaril. Võrdlus.

    Meeldetuletuseks, et Holderseid saab kaubelda ainult 100 blokkidena. 

  • Rakuc Re: USD läheb käest ära foorumis küsis: Selline küsimus, et kas on vabalt kaubeldavat instrumenti millega panustada USD liikumisele, mistahes suunas?
    Sarnane nendele indeksi ETFidele.


    Valuutade liikumisega seotud on hetkel 7 ETFi. Rydex Investment´i poolt hallatav tooteperkeond Currency Shares (6 ETFi) ja Deutsche Bank´i/PowerShares´i poolt hallatav 1 ETF.

    CurrencyShares on sobiv puhtalt valuutade liikumiselt kasu saamiseks. Nägemust saab võtta 6 erineva valuuta (AUD, GBP, CAD, EUR, CHF, MXN ja SEK) vs USD suhtes. Puhtalt USD suhtes nägemust ei saa valuutaturul kunagi võtta. Valuutaturul on alati 2 valuutat: base currency/quote currency. EUR/USD paaris on EUR baasvaluuta ja USD quote currency. Ostes EUR/USD tehakse ühel ajal 2 tehingut: EUR minnakse pikaks, USD minnakse lühikeseks. Seega kui EUR/USD graafik liigub üles, siis baasvaluuta (ehk EUR) tugevneb ja USD nõrgeneb ja vice versa: kui EUR/USD graafik liigub alla, siis EUR nõrgeneb ja USD tugevneb. Nii ka teistes paarides: seega USD suhtes saab võtta nägemust.

    FXA info. CurrencySharesSM Australian Dollar Trust: Price and Performance, AUD/USD vs FXA
    FXB info. CurrencySharesSM British Pound Sterling Trust: Price and Performance , GBP/USD vs FXB
    FXC info. CurrencySharesSM Canadian Dollar Trust: Price and Performance, CAD/USD vs FXC
    FXE info. CurrencySharesSM Euro Trust: Price and Performance, EUR/USD vs FXE
    FXF info. CurrencySharesSM Swiss Franc Trust: Price and Performance, CHF/USD vs FXF
    FXM info. CurrencySharesSM Mexican Peso Trust: Price and Performance, MXN/USD vs FXM
    FXS info. CurrencySharesSM Swedish Krona Trust: Price and Performance , SEK/USD vs FXS

    Kui CurrencyShares´i ETFid on mõeldud puhtalt valuutade suhtes nägemuse võtmiseks (1ETF=100 baasvaluuta ühikut vs USD), siis DBV on sobiv investeeringute hajutamiseks kuna tegemist on rohkem investeerimisstrateegiat rakendava fondiga. ETFi info, graafik. . Lühidalt investeerimispõhimõte: "Seeks to track the Deutsche Bank G10 Currency Future Harvest Index™ by (1) entering into long futures contracts on the three G10 currencies associated with the highest interest rates, (2) entering into short futures contracts on the three G10 currencies associated with the lowest interest rates, and (3) collateralizing the futures contracts with United States 3-month Treasury bills. DB Commodity Services LLC is committed to giving investors convenient and cost-effective access to the returns of the commodity and currency markets. Shares are ETF investments and have risks similar to stocks, including possible loss of money. Ordinary brokerage commissions apply." Allikas: PowerSharesð DB G10 Currency Harvest Fund
  • Kas on olemas mõni eurodes (Saksa turul) kaubeldav ETF, mis peegeldaks NASDAQ 100 liikumist?
  • Saksamaal kaubeldakse Nasdaq 100 liikumist kajastavat ETF sümboli EQQQ all.

    Graafik ja lisainfo.
  • Tänud! Üks küsimus veel, kui tahan seda kaubelda LHV Traderis siis kas pean tellima hinnainfo Saksa aktsiate jaoks või hinnainfo German indices & XETRA ETFs?
  • ühekordselt saab tegelikult kaubelda ka ilma hinnainfota, mis on samas üsna ebamugav, aga muidu jah XETRA ETF on õige asi.
  • ProShares on laiendanud võimendatud liikumisega ETFide valikut. Pressikas: ProShares Launches First ETFs to Offer Short or Magnified Exposure to Sector Indexes. Lisatud on 22 uut ETFi. Nägemust on võimalik võtta 11 sektori liikumise kohta kas ultra (2x) või ultra short (-2x) ETFidega. Sektorid on järgmised:
    Basic Materials
    Consumer Goods
    Consumer Services
    Financials
    Health Care
    Industrials
    Oil & Gas
    Real Estate
    Semiconductors
    Technology
    Utilities
    Täpsemalt infot otse ProShares´i veebilehelt. ProShares: Products
  • Sageli on tuntud huvi selle vastu, kuidas ennast kaitsta või saada kasu USA dollari kõikumisest.Olemasolevad võimalused, forex trading, futuurid, kuld jmt on tavakaupleja jaoks natuke keerulised.Deutche Bank (DB) leidis lihtsama lahenduse ning alates 20. veebruarist tõi turule kaks börsil kaubeldavat fondi. The PowerShares DB US Dollar Bullish Fund (Sümbol: UUP) ja PowerShares DB US Dollar Bearish Fund (Sümbol: UDN). Fondid põhinevad vastavalt Deutsche Bank Long US Dollar Index (USDX®) Futuuri Indeksil™ ja Deutsche Bank Short US Dollar Index (USDX®) Futuri Indeksil™. Indeksi liikumist arvutatakse dollari baasil järgnevate valuutade suhtes: Euro (osakaal indeksis 57,6%), Jaapani jeen (13,6%), Inglise nael (11,9%), Kanada dollar (9,1%), Rootsi kroon (4,2%) ja Sveitsi frank (3,6%).Lihtsustatult väljendades kallineb UUP siis kui USA dollar kallineb eelpool nimetatud valuutade suhtes ning UND kallineb siis kui USA dollar odavneb eelpool nimetatud valuutade suhtes ja vastupidi.PowerShares DB US Dollar Index Bullish & Bearish Funds täpsema faktilehe leiad: http://www.dbfunds.db.com/
  • Asjakohane artikkel SeekingAlpha´s (avaneb uues aknas): Move Over CurrencyShares: PowerShares Launches Two Currency ETFs

    Tooks eraldi välja alusvara puudutavad lõigud.

    One curious bit of inside baseball about the new funds is that, while they functionally track the NYBOT’s U.S. Dollar Index, PowerShares/DB don’t appear to be licensing the index from the NYBOT. That’s because, technically, the ETFs track something called the Deutsche Bank US Dollar Index – Excess Return (http://www.amex.com/amextrader/?href=/amextrader/tdrInfo/data/axNotices/2007/valert2007-03.html).

    What’s the difference? The NYBOT’s USDX tracks the value of the dollar against the six global currencies, and the NYBOT offers a futures contract based on that index. The Deutsche Bank US Dollar Index tracks the value of a rolling position in that futures contract.

    Nö "väärtpaberistatud" varad on hea võimlaus investoritele, kes ei saa, oska või ei tohi teatud vormis varasid kaubelda. Nt commodity ETFid, valuuta ETFid, ProShares Ultra ja UltraShort perekond etc. UUP ja UDN annavad hea võimaluse USD-s nägemust võtta.
  • "ei saa, ei oska või ei tohi" ei ole täielik nimekiri põhjustest miks keegi peaks mitte-aktsia ETF-idesse investeerima. Puudu on kaks - mugavus ja oluliselt suurem vabadus valida paigutatav summa.
  • ETF-de seast leidsin ühe üsna huvitava fondi First Tr Ipox 100 Index Fund sümboliga FPX. Fond koondab 100 viimasel ajal börsile tulnud ettevõtet ehk tegemist IPO-de börsil kaubeldava fondiga.
  • Lisasin kaubeldavate aktsiate nimekirja tuumaenergiale suunatud fondi:
    Fondi sümboliks on NLR ja pikem nimetus Market Vectors Nuclear Fund ETF.

    Antud ETF järgib DAXGlobal NUclear Energy indeksit, mis koondab 38 tuumaenargiaga seotud aktsiat, pooled firmadest on seotud uraani kaevandamise ning kolmanik tuumajaamade ehitamisega.
  • Ja veel üks üsna põnev ETF ProShares UltraShort Real Estate sümoliks SRS.
    Nagu nimest järeldada võib panustab see fond kinnisvaraturu langusele.
    Fond järgib Dow Jones US Real Estate indeksit ning teeb seda kahekordses ulatuses ning ümberpööratult ehk kui indeks langeb 1%, siis fondiosaku hind kerkib 2%.
  • Tänane leid tuleb Kanada aktsiaturult - Uraani hinnaliikumist kajastav börsil kaubeldav fond. LHV-s kaubeldav sümboli U all, tegemist Toronto Börsil noteeritud fondiga ning kauplemine toimub Kanada dollarites.

    Yahoo Finance
  • Jagaks seekord teadmisi Venemaad katvatest börsil kaubeldavatest fondidest:

    CEE on küll Kesk Euroopa fond, kuid 55% investeeringutest on tehtud venemaal

    TRF on Tempelton Russia fond, mis ehk keskmisest vähem panustab Venemaa maavarade sektorile

    RSX on vast parim variant investorile, kes soovib Venemaa börsiindekseid järgivat fondi, sest mõlemas on maavarade osa suur

     

    Lisaks: Arenevate turgude börsil kaubeldavate fondide loetelu 

  • Lisaks SRSile, milliseid shortimise indexeid veel on leida ?
    Hetkel küll on tore jälgida FXI ja EWZ suurepäraseid tootlusi kuid languse korral millistele indeksitele võiks panustada ?
  • Küsimus:

    milliselt interneti aadressilt leida mitte USD-s kaubeldavaid ETF-e?
    kui selline leht üldse on olemas, seekingalpha-s ja etfconnect-is on kõik dollarites vist.
  • Euroopas kaubeldavad fondid:
    http://www.etfsecurities.com
  • Just kirjutasin oma foorumisse küsimuse Alole, mis on indeksfond, kui nüüd leidsin siit teema algusest vastuse.

    Leidsin sellise fondi nagu FNI. Alo, kas oskad selle kohta midago öelda?
  • FNI - First Trust ISE Chindia Index Fund 

    Tegemist indeksfondiga, mis järgib indeksit ISE Chindia, suurimad investeeringud - China Mobile, PetroChina, ICICI Bank ehk Hiina suurfirmad. Kolmandik investeeritud IT sektorisse, 18% energia ja 15% finantssektorisse.

    Nagu nimi ütleb on võimalik ühe ostuga siseneda kahe suurriigi aktsiaturule, fond püüab investeerida 25 suuremasse India ja 25 suuremasse Hiina ettevõttesse.

    Chindia: 2 Countries for the Price of 1
  • Aitäh, tundub väga hea fond olevat. Paraku ostsin paar päeva tagasi tipust hinnaga 30.30 ja nüüd reedel kukkus kolinal, hind 28.50. Ma loodan, et hakkab veel tõusma, kuid hirmutav langus oli küll.

    Ütle Alo, mis tunne sul on börsi olukorra kohta? Kas on oodatada segaseid aegu ja langust? USAl on probleeme, tundub.
  • Alo

    Kas on võimalik neid fonde ka mingi muu valuutaga peale dollari osta? Dollar pidevalt odavneb. Oleks vist kasulik neid fonde osta eurodes, aga kuidas ja kust? Dollari suhtes on mul tõsised kartused.
  • Dollari nõrgenemine välismaiseid ETF.e ei tohiks puudutada, sest kui näiteks eurodes noteeritud aktsiatele baseeruv ETF kaupleb dollarites, siis dollari nõrgenedes, tugevneb automaatselt ka ETF (ilma et alusvara hind peaks tõusma).

    Lihtsaim näide on Nokia aktsia, mis dollaris noteerituna on aastaga pea kahekordistunud 20>37 dollarit, eurodes aga on tõus olnud väiksem 15>26 eurot. Euroopas on väga palju erinevaid ETF-e, lisainfot varem toodud lingilt ning ka Deutsche Börse lehelt.
  • Taas huvitavaid näiteid börsil kaubeldavatest fondidest - pensioniplaaniks valmistuvatele inimestele mõeldud elutsükli fondid, st osta selline fond lähtudes sellest millal pensionile lähed:

    New ETF-sTarget Retirement Market

    Näiteks on Ameritrade loonud fondid TDAX Independence 2010 (TDD),  TDAX Independence 2020 (TDH), TDAX Independence 2030 (TDN) ja TDAX Independence 2040 (TDX).

    Kui Independence 2010 sisaldab 8% välisaktsiaid, 25% USA aktsiaid ja 67% võlakirju, siis Independence 2040 sisaldab 24% välisaktsiaid, 73% USA aktsiaid ja 3% võlakirju.

  • Aitäh Alo

    Nokia oli hea näide kaitstusest dollari nõrgenemise vastu. Aga kuidas on Hiina fondide ja aktsiatega? Näiteks FNI, ACH ja CPSL, kas nende puhul on sama olukord?

  • hiievana,
    kui fond investeerib varasse, mille väärtust mõõdetakse muus vääringus kui dollar, siis on sinul sisuliselt euro ja selle muu vääringu risk. Dollar on siinkohal irrelevantne. Huvitavam on olukord näiteks nende valuutade puhul, mis on mingist otsast dollariga seotud...
    Ühtlasi soovitan valuutariski muidu päris hästi uurida ja mõista. Üks kõva investeerimisspets, keda ma muidu respekteerin, ütles kunagi siin foorumis, et pikaajaliselt pole valuutarisk oluline... Sellest ajast on USD EURi vastu langenud vist mingi ca 40%
  • arvatavasti ütles seda US? Ja tal on muuseas õigus, eriti mis puudutab globaalselt tegutsevaid suurettevõtteid.
  • ning arvestada tuleks ka seda, et kui palju oleks nende aastate jooksul hedge'misele kulunud? 2%-3% aastas ikka...
  • kas eksisteerib ka euroopa kohta ultra short või short indekseid? Näiteks kinnisvarasektori kohta?
  • Regionaalseid UltraShort fonde ei ole loodud küll aga võib leida USA kinnisvarasektori oma (URE). Kogu nimekirja Ultra ETF kohta leiab siit. Kui nimekirjast midagi meeldib, kuid pole investeerimiskonto kaudu kaubeldav andke soovist teada brokers@lhv.ee

     

  • Täna, 23. oktoobril võtavad Mihkel Oja ja Rait Kondor fondid uurimise alla seminaril "Fondide ABC - midagi igale investorile" Seminar toimub Radisson SAS-is kell 18.00 ning on veel mõned vabad kohad. Registreeruda ja lisainfot saab Investeerimiskooli lehelt. 

     

  • LHV ajakirjas tekitas furoori tuumaenergiaga tegelev börsil kaubeldav fond. Selle fondi turule toonud Van Eck Global pakub teisigi huvitavaid börsil kaubeldavaid fonde:

    Põllimajandus MOO

    Keskkonna teenused EVX

    Globaalne alternatiivenergia GEX

    Kullakaevandajad GDX

    Venemaa RSX

    Teras SLX
  • AloV

    mainitud fondid on täna tõusnud nii:
    MOO 2.5%
    EVX - 0.4%
    GEX 0.5%
    GDX 1.2%
    NLR 1.2%
    RSX 2.7%
    SLX 2.7%

    Kahju, et varem nendest fondidest ei teadnud. Tänu Alole! See annab palju rahulikuma elu ja vähem eksimise võimalusi. Üks fond hõlmad sadu firmasid ja liikumised rahulikumad võrreldes üksikaktsiatega. Peaasi, et tasakesi kogu aeg tõuseb.

    Kas avatud (index ETFs) ja sulgemishinnaga (closed end ETFs) fondide erinevus on see, et avatud fondi saab päeva keskelgi osta-müüa, aga suletud lõpuga fondi saab osta päeva lõpu hinnaga ? Eelmainitud tabelis toodus fondid on avatud indeksfondid ehk index ETF-id? Millal need tekkisid?

    Siis on ju veel tavafondid, kus tehingu tegemine kestab mitu päeva? Sealt väljumine on väga kulukas. Kui sellise fondi maha müüd, siis võetakse väljaastumise tasu mitu %. Aga need avatud kaubeldavad fondid siin, ma saan aru, ei ole väljaastumistrahviga? Lihtsalt ostad ja müüd?
  • Üks pikem selgitus fondide lehelt: 

     

    Börsil kaubeldav fond

    Börsil kaubeldav fondid (inglise keeles ETF = ExchangeTtraded Fund) kaheks- börsil kaubeldavad kinnised fondid (closed end ETF), mis lähtuvad investeerimisel fondijuhi otsustest ning börsil kaubeldavad indeksfondid (index ETF), mille portfell koosseis vastab mõne indeksi koosseisule ja mille hind järgib seetõttu indeksi liikumist ning ei sõltu fondijuhi otsustest. Fondi kauplemine börsil annab sellele tavalise aktsia omadused ja eelised. Erinevalt tavalisest fondist saab börsil kaubeldavat fondi lühikeseks müüa ja osta võimendusega, kaubelda päevasiseselt ning kasutada erinevaid orderitüüpe.

    • Likviidsus – börsil kaubeldavat fondi on võimalik osta ja müüa koheselt ja selle hind muutub päeva jooksul reaalajas.
    • Lühikeseks müük ja võimendus - börsil kaubeldavat fondi on sarnaselt aktsiale võimalik müüa lühikeseks või osta võimendusega, samuti on sellele on võimalik kaubelda optsioone.
    • Erinevad orderitüübid - börsil kaubeldava fondi ostul ja müügil saab kasutada määratud hinnaga orderit, mõnedel turgudel ka stop loss ordereid.
    • Madalad kulud – börsil kaubeldava fondi ostmisel ja müümisel ei pea tasuma kõrgeid sisenemis- ja väljumistasusid, teenustasu on sama, mis aktsiate ostmisel.

    a) Börsil kaubeldav indeksifond (Index Fund)

    Börsil kaubeldavad indeksfondid investeerivad mingi turuindeksi koostisaktsiatesse. Sellisesse fondi valitakse mingi kindla indeksi, näiteks S&P 500, koostisse kuuluvad aktsiad, ning üritatakse saavutada paremat tootlust võrreldes indeksi muutumisega. Börsil kaubeldavaid indeksfonde on kolme tüüpi - konkreetset turuindeksit jälgivad fondid, majandussektorit jälgivad fondid ja geograafilist piirkonda jälgivad fondid. Turuindeksit jälgivad indeksfondid järgivad indekseid, mis koondavad mitut tööstusharu või turusektorit. Investoril on ühe tehinguga võimalik omandada tervet turgu hõlmav portfell. Sektorit jälgivad indeksfondid jälgivad indekseid, mis kirjeldavad ühe sektori liikumist. Investoril on võimalik ühe tehinguga luua hajutatud riskidega portfell talle huvipakkuvas sektoris. Geograafilist piirkonda jälgivad indeksfondid järgivad erinevate riikide või regiooni indekseid. See võimaldab investeerida globaalselt. Investorile annab see võimaluse võtta nägemust ühe või teise riigi börsil toimuva suhtes.

    • Indeksfondi eeliseks on suurem hajutatus, mis tähendab madalamat riski. Ka väga väikese summaga on võimalik luua hästi hajutatud riskidega portfell.
    • Indeksfondi tootlus on etteaimatav. Omades indeksfondi teab investor täpselt kuidas ja millistesse firmadesse tema raha investeeritud on. Tavalise investeerimisfondi tootlus sõltub oluliselt fondijuhi õnnestumistest või ebaõnnestumistest.
    • Madalad halduskulud. Indeksfondide puhul võib arvestada madalama juhtimistasuga, kuna aktiivset juhtimist ei toimu on kulud madalad, ca 0,20% investeerimisfondide tavalise 1% vastu.

    b) Börsil kaubeldav kinnine fond

    Börsil kaubeldav kinnine fond on sisuliselt avalikult noteeritud investeerimisfirma, mis investeerib erinevatesse varaklassidesse nagu võlakirjad, aktsiad, maavarad või kinnisvara. Kapital kogutakse enamasti aktsiate esmase emissiooniga ning see investeeritakse vastavalt investeerimispõhimõtetele. Sõna “kinnine” tähendab antud fondi puhul, et kui kapital on juba kokku saadud, siis uusi aktsiaid enam turule juurde ei tooda.

    • Puuduvad piirangud Börsil on võimalik osta ka ainult üks investeerimisfondi osak, puudub nii investeeritava summa kui osakute arvu piirang.
    • Dividendid Fondid maksavad tihti kvartaalseid dividende ning nii on võimalik oma rahavooge paremini juhtida.
    • Osaku hind kujuneb vastavalt nõudlusele ja pakkumisele. Kinnise fondi puhul on tihti oluliseks hinna kujunemise elemendiks turul valitsev nõudlus ja pakkumine, fondiosaku puhasväärtus (NAV) antud juhul ei pruugi kõige olulisem, see on pigem ankur, mille ümber hind liigub. Selline olukord tekitab nii riske kui võimalusi, sest enamasti kaubeldakse osakut kas preemia või diskontoga.
  • AloV
    Tänu

    Tundub, et need börsifondid on väga head, paindlikud ja odavad.

    Tavafondidel on suured juhtimistasud, ning sisse ja väljaastumiskulud, ning tehingu tegemine võtab mitu päeva. Suure languse korral pole võimalik neist kiirelt välja tulla.
  • LHV portfell näitab oma koostises börsifonde nagu aktsiad, ei tee vahet aktsial ja börsifondil. Kuigi mul on kõik fondides, näitab ikka aktsiaid:)
  • Need ongi aktsiad. Nimelt indeksaktsiad;)
  • PGJ ja GXC on aastaga tõusnud 100-120% !!!

    FNI poole aastaga 45%
  • Miks ei lange kokku LHV kasvukontole kantavate dividendide summad yahoos või reutersis kuvatavatega? Probleem nimelt IVV: iShares S&P 500 Index® Fund dividendidega.
  • Sellega, et dividendidelt lähevad maksud maha, tuleb loomulikult arvestada.
  • Erinevus tekkib sellest, et Yahoos kuvatavatelt dividendimaksetelt võetakse maha tulumaks 15% , millele lisanudb veel ülekandetasu 20 eek-i.
  • Olen aru saanud, et Eestis toimib dividendide topeltmaksustamine - mul laekub nt. IGD-e eest kahele erinevale kontole (Hansapanga kontole ja Interactive Brokeri kontole) erinev summa.
  • Vormi W8-BEN täitmine on vajalik selleks, et tulud ei läheks topeltmaksustamisele. Ehk oleks sellest abi
  • realiseeritud tulu/kulu raportis on laekunud summa aktsia kohta on juba väiksem kui Yahoos näidatud ja sellest võetakse veel maha tulumaks ning 20 eeki ülekandetasu. W8-BEN peaks olema täidetud.
  • IB-s peetakse kinni 15%, Hansapangas 30%. Kui Hansapanga kliendihaldurile kurtsin, ytles, et elu on selline.... Mingist W8-BEN-st polnud juttu
  • XME ( SPDR S&P Metals & Mining ETF ) - metallid
    Mõned suuremad ja tuntumad nimed, keda antud ETF omab:
    Alcoa Inc
    United States Steel Corp.
    Newpoint Mining Corp.

    Aasta algusest on tooltus olnud 30.38%
  • Neile, kes on pikemat aega mõelnud, et lisaks eetilistele ja vastutustundlikele fondidele võiks olemas olla ka vastutustundetu ja ebamoraalne fond, siis FocusShare Sindex on just Teile mõeldud. ETFi sümboliks on PUF ning seda sobib kasutada ka eetilstel investoritel fondi lühikeseks müües.

    Investeeritakse kasiino-, alkoholi-, ja tubakaettevõtetesse ning positsioonide hulgast võib leida kasiinode mänguaparaatide tootja Bally Tehcnolgy' (BYI), tubaka- ja veinitootja USTi (UST) ning õlletootja Molson Coorsi (TAP).

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon