Leedu lüpsilehmad: Rokiskio Suris (RSU1L) - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Leedu lüpsilehmad: Rokiskio Suris (RSU1L)

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Mis sellest aktsiast targemad arvavad.

    Kas oleks teemaks siseneda hetkel hind on 2003 aasta lõpu tasemel.

    Firmal vast mingid ületamatud probleemid ka ei tohiks olla.

    Omab keegi ?

  • Noh, veebis otse väljas 2004 aasta info.
    2005 lõpu seisuga on laenukoormat suurendatud, tootlikus aksia kohta on vähenenud, müüginumbrid pole praktiliselt suurenenud. Vähemalt minus ei ärata küll erilist huvi, tundub nagu kasvu polegi. Samas ei leidnud 2006 aasta infot nende veebist, äkki seal on miskit paremat?
  • Kui õigesti mäletan, siis 1. poolaasta kasum oli möödunud aastaga võrreldes selgelt langenud. Ettevõtte-spetsiifiliste põhjustega kursis ei ole.

    Üldse on Leedu piimatööstuste probleemid suhteliselt suur konkurents, kõikuv Vene turg ning toorme hinna tõusu oht (piima kokkuostuhinnad praegu suhteliselt madalad).
  • Leedu piimafirmadest vaataks pigem Pieno Zvaigzdesit. Kasumi kasv korralik, tugev EBITDA ja EBITDA marginaal. Pieno Zvaigzdes on ka mõistlikumalt hinnatud. EV/EBITDA 6.6 korda, võrdluseks Rokiskiol ca 9 x kordne valuatsioon praegu.
  • Pieno Zvaigzdel tuleb üle poole käibest Leedu koduturult, samas kui Rokiskio Surisel ainult kuskil kolmandik. Koduturu riskid üldjuhul väiksemad. 2005 Rokiskio Surisel kodumaine müük vähenes, eksport on samas suurenenud.
  • Hansapangal tundub olevat märkimisväärne kogus PZV aktsiat müügis 4.4 peal.
  • 4,4 liti peal on viimasel ajal tõesti üsna palju müüdud. Võib olla East Capital müüb läbi Hansa.
  • Samas graafiku järgi tasuks nagu siseneda ?

  • Hansa kommentaar:

    The company was “punished” in the market after the sharp lowering the 2006 y net profit forecasts so at the moment the company share valuations are quite attractive. In 11 month the sales of the company rose by 12.4 %.

    NB! Hansa klientide osalus on ca 15%.

    P.S. Viimasel nädalal on aktsia trend muutumas.
  • Minu jaoks huvitav on see, miks Hansale just Rokiskio meeldib. Fundamentaalide poole pealt näitab Leedu teine piimatöötlemisettevõte Pieno Zvaigdzes tunduvamalt paremaid tulemusi: 9M/06 käive +23.9% yoy vs Rokiskio +13.6% samal ajal. 9M/06 maksueelset kasumit vaadates on vahe veel suurem: Pieno +41% yoy vs Rokiskio -34%. Aktsiate hinnatase 2006. aasta kasumil (PE): Pieno ~13x ja Rokiskio ~20x. Aga jah, Hansa klientide osalus Pienos on ka 2x väiksem.

  • 22. dets toimub aktsionäride üldkoosolek.

    Mõned väljavõtted:

    Draft resolutions
    Regarding purchase of own shares.
    To purchase up to 10 per cent of own shares.
    Period during which the company may purchase own shares - 18 months from approval of resolution.
    Maximal purchase price per share set as – LTL 116, minimal purchase price per share is set equally to nominal value of share – LTL 10.
  • rait maasikas,

    keegi tegi meist RSU P/E arvutamisel vea. Paar kuud tagasi arvutasin RSU P/E-ks 9,x, mis oleks väheneva kasumi najal mõneti normaalne. Kui tõepoolest praegu tracking P/E 20, siis kallivõitu küll.
  • to TaivoS,

    Leidsin forward PE suhte 2006. aasta kasumil. Rokiskio ise ootab 2006. a kasumiks 13 mln litti, ettevõtte turuväärtus on hetkel 267 mln litti (56,2*4,74627), seega PE2006 kujuneb 267/13=20,5x.

     

     

  • Jooksev P/E ca 16.

    Aktsiad: 4 746 270
    Viimase 4 Q kasum:16 mn LTL
    Aktsia hind: 55 LTL
  • ok, minu arvutus oli tookord minevikku vaatav. Võib olla jäi vahepeale ka Q3 (kasum langes äkki, pole uurinud lähemalt) ning aktsia hind on ka tõusnud, seega jooksev 16 täitsa võimalik
  • Ei suuda Balti Prost kahjuks RSU update'i leida, kuid värskelt tõstetud 2008. aasta EPS-i kasvuprognoos -40% pealt +2% peale. Ehk väike kommentaar, mis raskendab RSU suuremat kasvu?

    Kui 9 kuu jooksul tegutseti eksporditurgudel 6,7% kasumlikkusega ning koduturul 3,3% kasumlikkusega, siis peaks järgmisel aastal eelkõige kodus marginaalide osas kasvuruumi olema. See info ei põhine jällegi faktidele, kuid mulle tundub, et käesoleva aasta teises pooles toimus ka juustu hindade üsna arvestatav hinnatõus ning 2008. aasta H1 müügihinnad peaksid aastatagusest selgelt kõrgemad olema. Või on muid probleeme?
  • Tegelikult selline hüpe on tulenev meie tehnilise lahenduse omapäradest, et kui mingi ettevõtte kohta prognooside uuendamine pooleli ja siis vahepeal teha Balti Pro-le update lähevad ülesse ka pooleliolevad uuendused. Sedasi oli Rokiskio puhul ning hetkel ka Kaubamajaga, mistõttu mainisime sellest ka balti pro all igaks juhuks, et keegi mingite imelike pe suhtarvude või muude indikaatorite peale ostma või müüma ei tormaks. Üritame selliseid juhuseid edaspidi vältida.
  • Teisisõnu on RSU update pooleli ning 2008. aasta EPS-i prognoos veel muutub ja lisandub kommentaar? Ei saanud päris täpselt aru.
  • RSU prognoosid on uuendatud. Eraldi kommentaari hetkel selle kohta välja ei anna, kuna soovitus jääb samaks. Rääkides aga üldiselt piimasektorist, oleme positiivselt meelestatud ning Rokiskio, selles sektoris, meie poolt kaetavatest ettevõtetest ka atraktiivseim.
  • mingi ralli läks täna RSU'ga lahti
    on kellegil mingit infot?
  • Baltic Morning News:
    Vilkyskiu Pienine (No coverage) sales dropping. The small Lithuanian dairy Vilkyskiu Pienine said its December sales amounted to LTL 13.6m, which is 13.8% less than a year ago.

    Eelmise aasta börsiteade:
    The sales of the company for December 2006 amounted to 11.47 million LTL

    Kas mõni number on vale?
  • Tundub, et kuskil Vilkyskiu numbrites on mingi jama sees. Lähtusin oma arvutuses järgmises loogikast.

    2007. aasta kogumüük 135,7mln. Kuna kasv aastatagusest oli 17%, siis 2006. aasta kogumüük järelikult 116,0mln.
    2007. aasta 11 kuu müük oli 122,1mln. Kuna kasv aastatagusest oli 21,84%, siis 2006. aasta 11 kuu müük järelikult 100,2mln.
    Seega sain 2007. detsembri müügiks 13,56mln (135,7-122,1) ja 2006. detsembri müügiks 15,74mln (116,0-100,2). Kasvuks negatiivne 13,8%.

    Numbreid edasi vaadates tundub, et nad on 2006. aasta käivet hiljem mõnevõrra ümber vaadanud, mistõttu ka sinu toodud kasvunumbri arvutamisel võib mitme erineva tulemuseni jõuda. Vaadates enam kui aastataguseid börsiteateid, siis 2006. aasta 11 kuu käibeks öeldakse 100,18mln. 2006. detsembri käibeks, nagu sa ära tõid, öeldi 11,47mln. Kokku 111,65mln, samas kui aruannet vaadates on 2006. aasta käive 115,7mln. Seega jah, ei ole ma enam päris kindel, kas meil üldse ongi õigeid andmeid, et 2007. aasta detsembri kasvu arvutada.

    Vaatan esmaspäeval pisut põhjalikumalt ja annan teada milline see õige kasv on.
  • Põhjuseks võib olla mõningane Company ja Group arvude erinevus, ning täiesti võimalik, et neil lähevad teadetes mõnikord need numbrid segamini :) Aga muidugi võib olla ka see, et nad on lihtsalt hiljem tagantjärgi numbreid muutnud ning sellest ilmselt teavitamata jätnud
  • Kas kegi oskab kommenteerida, millest jutt käib:
    THE OPINION OF THE OFFEREE COMPANY’S BOARD ABOUT THE TAKEOVER BID

    Et milline takeover bid? Pole millegipärast nagu silma hakanud ühtegi avalikustatud uudist mingisuguse pakkumise kohta?
    See antud uudis ka nii segaselt kirjutatud, et ei saagi aru, et kes, mida ja kellele pakub.
  • Kuigi asi on üsna põnevaks tehtud, siis tegu on siiski tavalise treasury aktsiate ostmisega.

    Ettevõte ostab kuni 1.35m aktsiat tagasi @ LTL 6.00. Kui pakkumisi tuleb üle soovitud koguse, siis rahuldatakse pro-rata.
  • Tänud Blink,
    treasury aktsiate tagasiostuga olin kursis, aga seda uudist lugedes tundus see nagu mingisuguse takeover bidi aktsepteerimine.

    Ühesõnaga väga hea, tuju parem kohe, mõtlesin juba vahepeal, et jälle keeratakse mingi käkk kokku, aga seekord läks siis õnneks :)
  • Kommenteerisime Rokiskio neljanda kvartali tulemusi lühidalt tänases Baltic Morning Newsis. Viide...
  • deepsky anal - äraootaval seisukohal
  • Tundub, et piimapidu on mõneks ajaks läbi saamas.

    Täna hommikul andis Rokiskio Suris kasumihoiatuse, öeldes, et esimene kvartal jääb kahjumisse. Sellise teate taustal vaatame ka Pieno Zvaigzdes'i prognoosid üle.
  • njah, eks ta ole, headel aegadel lastakse kuludel liigselt suureneda. Aegade halvenedes väheneb marginaal ja käive, aga suurenenud kulud jäävad.

    PS samas võib arvata ka seda, et käibelanguse üheks põhjuseks võib olla see, et 2007 3q müüdi laod tühjaks ning juustutootmise alustamise asemel tõmmati piim kohe piimapulbriks ja tehti rahaks, mille tõttu kahanes tootmismaht. Eks 1q aruandest on näha kui tühjad neil laod on. Kuigi nad kahjuks ei jaga aruandes laoseisu lahti, seega ega midagi eriti täpset välja lugeda ei anna.
  • ZMP pole vist veel sama teadet üllitanud, aga hommikul -10% alla
  • Naljakalt ühesugused teated jah... ainuke erinevus on see, et Rokiskio toob välja ka kehva nõudluse, aga Pieno mainis ainult hindu.
  • Huvitav, arvestades, et toorpiima hinnad on vist langema hakanud? Samas võib olla vastupidine reaktsioon 2007 Q3-le, mil lõpptoodete hinnad olid tõusnud, aga toorpiima hinnad veel mitte. Äkki nüüd siis toodete hinnad alla ning toorpiima hind veidi aeglasema sammuga allapoole.
  • Piimatoodete hind sõltub peamiselt ainult ühest asjast ja selleks on piimapulbri maailmaturu hind. See määrab kõigi teiste liikumiste suuna.
  • Aga millest siis sõltub piimapulbri maailmaturu hind? Milline on maailmaturul nõudlus piimapulbri järele ja mida sellest tehakse? Eestis on ju ikka vist nii, vanamoodsalt, et poes olevat piimajooki toodetakse toorpiimast ehk lehmadelt saadavast piimast. Kas Eestis on ka tooteid, mida tehakse piimapulbrist?
  • > Milline on maailmaturul nõudlus piimapulbri järele ja mida sellest tehakse?
    Velikij, palun seleta.
    Olen laisk ja ei viitsi sellist jaburdust netist skännima hakata, aga võib olla tõesti loll...
  • Huvitav-huvitav, kuigi nii väikese ettevõtte puhul võib tegu olla ühekordse tehinguga:

    The consolidated sales of the company for July 2008 amounted
    to 20.1 million LTL (5.82 million EUR) - 56.6% increase comparing
    to July 2007. The sales of the company for the last 12 months
    (August 2007 - July 2008) amounted to 152.8 million LTL
    (44.26 million EUR) - 16.7% increase comparing to the same period
    last year (August 2006 - July 2007). The sales of the company for period
    January - July 2008 amounted to 86.1 million LTL (24.9 million EUR) -
    23.8% increase comparing to the same period last year.
  • Või mängib AB Kelmės pieninė omandamine nii suurt mõju. Arvasin millegipärast, et see AB Kelmės pieninė on väiksem, aga ega täpsemalt ei uurinud. Kui suur Kelmesi käive oli eelnevalt?
    Või siis vastab tõele nende kunagine teade, et nad näevad juustu ekspordi drastilist suurenemist Venemaale
  • Väga head 1. kv tulemused Leedu piimatööstustelt. Sellist rahavoo paranemist poleks küll osanud ette näha... Eks hetkel küll laovarude arvelt, aga igaljuhul positiivne.
    Spekulatiivne VLP1L on viimasel ajal liikunud +100%. Eks kui kriisi üle elab, siis paneb paarsada protsenti veel, aga eks võlakoormus ole tegelikult ohtlikult liiga suur, seega ega see mingisugune investeerimisobjekt ei ole.
  • :)

    In the course of official tender as from 13-01-2010 to 26-01-2010 AB „Rokiskio suris“ purchased 60 units of own shares, and it makes 0,0002 % of the Company's Authorised Capital.
  • Kas on keegi viimasel ajal selle firma tegemistel silma peal hoidnud? Tulemustel justkui pole viga, viimase paari kuu jooksul on pea ainuke müüja olnud SWBT klient(kliendid), kes müünud ca 500000 aktsiat. Firma kodulehelt leiab suuraktsionäride nimekirja, kus 31.03.11 seisuga on Swedbank AS clients 2 473 592 aktsiat. See vist võib sisaldada küll kõiki SWEDT kasutavaid investoreid.
    Ise ostsin hiljuti, müügil ei näi lõppu tulevat.
  • Vahel on see, et on ainult üks müüja, ka piisav ostuargument.
    +
    The preliminary consolidated non-audited sales of AB ”Rokiskio suris” group for January-June 2011 reached LTL 316.093 million (EUR 91.547 million), i.e. by 38,78 per cent more than in the same period last year. The six months of 2010 consolidated sales made LTL 227.770 million (EUR 65.967 million).

  • TaivoS, eks numbreid oskad sa ise lahti kräkkida, seega eks ostmise/hoidmise küsimus ole pigem sellistes pehmemates teemades:
    a) mis toimub piimatoodete maailmaturul
    b) sisendhinnad
    c) mis toimub Venemaal


    a) hetkel püsivad piimatoodete hinnad viimase 3 aasta kõrgtasemel. Peab silmas pidama, et tegu on tsüklilise sektoriga, aga so far so good.

    b) kahjuks pole eriti kursis, pole kuulda olnud suurt hala, seega eeldaks, et sisendhinnad on püsinud stabiilsed.
    Aga eks üldine inflatsioon teeb oma töö.

    c) eks siin mäng selle peale, et Venemaal ei ole antud sektori puhul suurt motivatsiooni lolli mängida (a la sanitaarnõuded jne). Lähiajal nad enda turgu ise ära varustada ei suuda ning moskvalased tahavad head kraami süüa. Seega pakun, et ekspordi kasvul on potentsiaali ning see ei ole ka nii ohtlik, kui oleks mõne teise sektori puhul.

    Aga kui ikkagi ka numbritest rääkida, siis antud 1.4 EUR hinna juures on BV ca 1 (equity on puhas, ehk goodwill jms puudub) ning 2010 aasta P/E ca 7. Tsüklilise ettevõtte puhul küll P/E liiga ilus ei ole, aga vastavalt a) punktile võiks 2011 aastal oodata tulemusi, mis viivad P/E 5 peale. See on ka tsüklilise ettevõtte puhul minu arvates täitsa ok number.
    Lisaks on rahavoog tugev, ehk amortiseeritakse jõudsalt (85mLTL varade mahu juures 6mLTL kvartalis - ei tahaks uskuda, et need masinad seal ikka nii kiiresti kuluvad, suurem osa tehnikast ju tutt-uus)
    Ühesõnaga ise ootan huviga 3. kvartali tulemusi. (3.kv on traditsiooniliselt hea "lüpsikvartal"). Kui suudetaks lüüa 2007. aasta rekordnumber, siis oleks asi ilus.

    Lisaks võiks arvestada ka aktsiate tagasiostuprogrammi, aga sellest võiks kirjutada keegi kes on tagamaid natuke rohkem uurinud. Seal päris üksühene see asi ei tundu olevat, aga tundub, et valitsev hõimkond tahab enda osakaalu ettevõttes veelgi suurendada ning aktsiate tagasiost on väga viisakas viis selle eesmärgi poole liikumiseks.
  • Ma mõtlesingi pigem midagi säärast. Olen ka ise piilunud, kuid ostuotsuseni pole jõudnud. Seda tsüklilisust veidi pelgan ka, kuna minu arusaamist mööda pole tegemist tavalise (makro)majandusliku tsükliga, olgugi, et mingi korrelatsioon peab seal olema. Mõningate Leedu piimakombinaatide juures tekib mul küll teatav küsimus ettevõtete investeerimiskõlbulikkuse osas, nähes näiteks selliseid ridu:

    RSU '11 Q1:

    Rahavoogude aruanne:

    Loans granted 323 354 117 222
    Loan repayments received (271 778) (148 647)

    Sama läbu leiab ka näiteks ZMP juurest. Mis ja miks, selle kohta muidugi informatsiooni pole, aga mulje jääb, et mõned on märksa võrdsemad kui teised.
  • Mulle tundub, et RSU puhul kajastavad nad enda arvelduskrediidi kasutamist vms niimoodi. Ehk nii suured summad ei saa tekkida seotud osapooltele laenamisest. Aastaaruandes on seotud osapoolte laenude numbrid olemas ja need on väikesed.

    ZMP on minu jaoks natuke liiga kahtlane. Pole uurinud. Ülejäänud 3 tunduvad kõlbulikud.
  • Paistab, et siit tuleb ülevõtmispakkumine Fonterra tehinguga seoses vastavalt Oct 13 2017 aktsionäride lepingule: https://cns.omxgroup.com/cdsPublic/viewDisclosure.action?disclosureId=805218&messageId=1010998

    The group of the abovementioned legal and natural persons acting in concert is intending, pursuant to Article 36 of the Law on Securities of the Republic of Lithuania, to make a tender offer to buy out a remaining part of the Company’s voting shares.
  • Vabandan oma mõttelaiskust, et kõiki neid viimase aja börsiteateid läbi ei loe, aga kui Fonterrale tehtud suunatud emissiooni käigus emiteeritakse aktsiaid hinnaga 1,98 EUR, siis miks on praegune turuhind 2,8 EUR ning miks peaks Fronterra ülejäänud ettevõttest selle võrra kallima hinnaga ära ostma (või siis, miks suunatud emissioon nii madala hinna pealt)?

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon