CRYP - Aeg panustamiseks? - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

CRYP - Aeg panustamiseks?

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • CryptoLogic (CRYP) pakub tarkvara, millega hallatakse online-gaming saite. Tegemist on ühe parima firmaga omas valdkonnas ning samuti ka firmaga, mis tegi hiljutiste uudiste valguses läbi vägeva kukkumise. Tuntuimate klientide hulka kuuluvad UK täielikult legaalsed ja reguleeritud ettevõtted nagu William Hill ja Littlewoods, mistõttu tuleb ettevõtte suurim käibeosa ka Euroopast.

    Väljastpoolt USA-d tulev käive moodustas 2002, 2004. ja 2005. aastal vastavalt 40%, 60% ja 65%. Alates 2001. aastast on see käibeosa, mis ei puuduta Ühendriike kasvanud stabiilselt 30%.

    Info: CRYP '05 aastaaruanne

    Vaatamata USA käibeosa kadumisele, on ettevõtte rahavood tänu oma litsentsil põhinevale ärimudelile prognoositavad. Tegemist on nagu tubakafirmadega, mis on rahamasinad ja samas pidevalt erinevate institutsioonide poolt ähvardatud. Lisaks on firma USAga seotud probleeme juba pikalt ”oodanud” ning seetõttu ongi suund võetud mujale ja sõltutakse suuremal määral ”reglementeeritud käibest.”

    Miks ma firmat üldse vaatan, on tema tugev bilanss. Ettevõtte bilansis laiutab $125-miljoniline rahahulk, mis moodustab täna varadest pea 70%. Kui firma turukapitalisatsioon ulatub $237 miljonini, siis teoreetiliselt saame kogu äri osta vaid natuke rohkem kui $100 miljoni eest. Võlga firmal ei ole. Arvestades non-america käibe kasvuks ca 30% (stabiilne ajalooline kasv), võib ettevõte genereerida ca $73-miljonilise mitte-USA käibe 2006. aastal. Keskmiselt on ajaloos suudetud näidata natuke rohkem kui 20-protsendilist puhaskasumimarginaali, mistõttu võiks firma teenida 2006. aastal ca $15 miljonit kasumit. 2007. aastal võib puhaskasum ulatuda juba $20 miljonini.

    Firma on umber viimas oma juhtkonda Euroopasse, oma klientidele lähemale, millega kaasnevad päris suured kulud. Samuti tuleb tõenäoliselt vähendada müügitiimi USAs jne. Kõik see toob kaasa päris suured kulud lähiajal, mis võivad neid kasuminumbreid tugevalt kõigutada, kuid pikemas perspektiivis peaks ettevõtte äritegevus stabiliseeruma varasemate marginaalide juures. Lisaks prognoosid, mis puudutavad kogu interneti "mängutööstust:"

    Kuigi ma ei ole kasiinoekspert ning numbrid lõin ka kirvemeetodiga kiirelt kokku, tundub, et pikemas perspektiivis võib ettevõte olla huvitav. Kokkuvõttes ostaks $100 miljoni eest äri, mis genereerib tulevikus $20 miljonit kasumit päris odavalt. Karmilt öeldes P/E 5. Mcapi kaudu P/E ca10. Samas näidates korralikku kasvu. Lisaks maksab ettevõte dividende ja ostab aeg-ajalt aktsiaid tagasi.

    Ükski ”lugu” ei ole täiuslik ja tõenäoliselt on siin veel küsimärke kõvasti, kuid aktsia hinnatase paistab huvitav ning juhtkond on oma riske aina vähendanud. Oleme firma igal juhul esialgu radarile võtnud ning võimalik, et kunagi võib sellest lähemalt ka LHV Pro all lugeda. Kommentaarid oodatud.


  • Oliver, olen ka ise CRYP-d pikka aega jälginud.
    Teatavasti keelas USA seadusandja möödunud nädalavahetusel rahaülekanded online-gambling (ehk hasartmängude, internetikasiinode) firmadele tehes seega pea võimatuks USA elanike osalemise vastavas meelelahutussektoris. Otsus oli küll pikka aega kaudselt ette teada, kuid selle motiivid jäävad siiski veidi arusaamatuks. Miks keelati just online ja mitte reaalsed hasartmängude firmad. Kas küsimus on tulude maksustamise kontrollimatuses või milleski muus? Miks online-gambling Euroopas, Aasias ja Kanadas keelatud ei ole? Oskad midagi kommenteerida?
  • Ouna Ants
    Ameeriklased ei taha näha, et raha riigist välja rändaks. Majanduslikus mõttes väga õige otsus.
  • Uus seadus ei teeks online-mängimist illegaalseks vaid teeb seadusevastaseks pankade ja krediidifirmade poolt rahakannete tegemise USA klientidelt online-gambling saitidele. Ehk tõesti mingis mõttes majanduslikult ka kasulik otsus. Mingit reglementeerituse/maksunduse ja paljukiidetud moraaliküsimuse lahendamist ma siin väga ei näegi. Kuulda on olnud ka põhjendusi, et keelu tõeline eesmärk on kaitsta USA legaalseid kasiinosid, kuna nii mõnedki rahvusvahelised mängijad on end USA turul kogu selle asja peale välja tõmbamas. Arvestades, et USA-s on varemgi kaitstud suurfirmade huve, siis see nii müstiline ei tundugi.
  • ...five weeks before the mid-term election.. võibla püütakse "kristlikke hääli." Arvestades, et suur osa sealsest elanikkonnast on usklike kalduvustega.
  • Ettevõttele sai tähelepanu juhitud ka eelmise suurema uudistelaine ajal (CRYP). Paljuski peavad sealsed väited paika ka praeguses olukorras. Nüüd on oluline mõelda selle peale, mis saab antud valdkonnas toimuma Euroopas. Lõik augustikuu Economistist:

     _This April, nonetheless, the commission sent warning letters to seven EU countries asking them to justify state monopolies that do not seem to be acting in the public interest._

  • Romet,
    see üksik Economist-i lause jäi paraku arusaamatuks, kas saaksid panna täis-teksti copy-paste või lingi.
    Ja võib olla siis väljendaksid veel oma arvamust selles osas, mis seisukohal on antud asjas EU.
  • Stacking the deck

    Põhiliselt käib jutt panustamisest sportmängudele ja selle reguleeritusest. Samas on riiklikud monopolid asunud pakkuma ka teisi hasartmänge.

    Komisjon tahab põhimõtteliselt tuua turule rohkem konkurentsi. Riiklikud monopolid on siin selgeks takistuseks. 

  • Kui CryptoLogic’i puhul eeldada, et USA poolne revenue peaks tõesti täielikult ära kaduma, tähendab see, et senine revenue breakdown muutub sootuks. 2005. aasta müügitulu jaotus oli enam-vähem vastavalt USA ca 35%; 35% Suurbritannia ja 30% Kontinentaal-Euroopa. 2004. aastal moodustas litsenseerimistuludest üle 30% Suurbritannia ja ca 20% Kontinentaal-Euroopa. Seega protsentuaalne tõus müügitulu kasvus on suurim olnud just Mandri-Euroopas ning USA osakaal on järjest vähenenud.

    Kui aga ikkagi USA müügitulu vaatluse alt kõrvale jätta(näiteks eeldada, et see oleks null pärast keelu jõustumist), tähendaks see, et müügitulude osakaal regioonide järgi oleks edaspidi ca 55% Suurbritanniast ja ca 45% Mandri-Euroopast.

    Suurbritannia interneti mängurluse seadusandluse poole pealt jäid meil Oliveriga silma sellised leheküljed, mida kindlasti soovitaks vaadata siit ja siit.

    Kaks ehk tähtsamat paragrahvi on järgmised:

    Once fully implemented in 2007, the Gambling Act 2005 will allow operators to provide remote gambling facilities using equipment based in Great Britain. The provision of remote gambling will be subject to the provisions of the Act and the regulatory regime to be determined by the Gambling Commission in consultation with the industry.

    The provision of facilities for gambling without obtaining an operating licence will be an offence if at least one piece of remote gambling equipment is situated in Great Britain, irrespective of whether or not the facilities are provided for use wholly or partly in the UK.

    Teiselt viidatud interneti aadressilt on ka näha, et Suurbritannia loodab netimängurluse ära reguleerida 2007. aasta septembriks. Selleks ajaks peavad vastavat teenust pakkuvad ettevõtted/asutused ostma Suurbritannia Mängurluse Komisjonilt litsensi ning saama nende heakskiidu – kuid oma tegevuse läbiviimiseks peavad nad kasutama n-ö varustust, mis asub Suurbritannia pinnal. Esmapilgul ongi seda n-ö varustuse(equipment) küsimust keeruline tõlgendada, sest millist varustust on vaja internetikasiino käimashoidmiseks?

    Igaljuhul kuigi Suurbritannia reguleerib aasta pärast lõplikult oma mängurluse ära, ei tohiks see esmapilgul oluliselt mõjutada CRYP’i tegevust. Mis on hea uudis, kui pärast USA müügitulu maharvamist moodustab Suurbritannia umbes poole Cryptologic’u müügituludest.

    Samuti olen ma pisut skeptiline selles suhtes, kuidas USA üldsus sellisele keelule, kus internetikasiinodes mängimine pole enam lubatud, ikkagi reageerib. Lõppude lõpuks pidi algselt ikkagi USA olema ju kõikide vabaduste maa ning selline keeluseadus võib kaasa tuua online-kasiinode mustale turule liikumise. Ja see pole kindlasti see, mida valitsus tahab…

    Ajaloost mäletame, mida alkoholi keeluseadus inimestega tegi ja kuidas Soome lahel salapiiritusega laevad edasi tagasi sõitsid. Ja nagu alkohol, on ka kasiino sõltuvust tekitav…

  • Täna hommikul tuli meie poolt jälgitud Cryptologic(CRYP) oma 3. kvartali tulemustega. Tulemused olid tugevad nii absoluutnumbrite kui ka marginaalide osas.

    Konverentsikõnel oli ettevõtte juhtkond samuti vägagi positiivselt meelestatud nii oma praeguse olukorra kui ka tuleviku väljavaadetest lähtuvalt. Põhimõtteliselt kinnitati meiepoolset teesi, et online-gambling ei ole maailmas kuhugi kadumas ning võitjateks osutuvad need, kes suudavad uues olukorras kõige kiiremini ümber orienteeruda. CRYP'i kasuks räägib siin mitmeid asjaolusid, alustades kas või sellest, et ettevõte on püsivalt viimase 5 aasta jooksul ennast USA turult lahkumiseks ette valmistanud.

    Antud hüpe hinnas(+16%) kajastab ka ettevõtte poolt pakutud positiivse uudise magnituudi, kuid sedasorti spike' ei paku reeglina just kuigi kindlat sisenemiskohta ning jalgealust. Ettevõte jätkuvalt meie huviorbiidis - hoiame silma peal! Seda enam, et senised arengutendentsid on olnud julgustavad.
  • Peale tulemuste avaldamist oleme Pro all täpsema kirjeldusega avanud uuesti Cryptologicu (CRYP) investeerimisidee ning vaid loetud päevad enne Oscaritseremooniat teatab firma üks tähtsamaid kliente päris huvitava uudise. Nimelt on esimest korda rohkem kui 20 aasta jooksul Oscarijagamise tulemustele panustamine enne stseremooniat lõpetatud ning tasud välja makstud. Pikem lugu ise siin.

    William Hilli eestkõneleja: "Should the unimaginable occur and Dame Helen fails to win the Oscar, then she will have been robbed and so will we."

  • Cryptologicu (CRYP) kohta on päris hea arutelu siin.

     

  • Taivo, loomulikult jälgime. Seni on sellest sektorist mulle Gigamedia(GIGM) ja Playtech(PTEC.L) oluliselt rohkem meeldinud, kuid konkurentidel tuleb kahtlemata silma peal hoida. CRYPi tulemused peaksid ca kuu aja pärast tulema.
  • Drafting of U.S. Internet gambling ban legislation likely to be completed in March, according to U.S. House aide - Reuters

    Mul on tunne, et CRYP ja GIGM pakuvad siit head treidi, homme peaks analüütikud positiivsete kommentaaridega väljas olema. GIGM võibolla pisut parem bet, natuke tihedam aktsia ja paar hästi positiivset analüütikut, kes eeldatavasti tulevad homme oma kõrgete hinnasihtidega välja.

    Long GIGM for a trade.
  • Usun, et tegu on hea trade'iga. Ettevõttel on tulemused tulemas 10. märtsi eelturul (veel kinnitamata andmed), mis annab analüütikutele lähiajal võimaluse konverentsikõnel sel teemal ka juhtkonnaga lähemalt rääkida. Lisaks CRYPile ja GIGMile märgiksin ära londoni börsilt ka Playtechi (PTEC.L).

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon