Muuga naftaterminal börsile? - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Muuga naftaterminal börsile?

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Selline uudis siis: http://www.postimees.ee/251006/esileht/majandus/225098.php?r
    Millal võib see asi teoks saada?
  • Wow! Päris IPOde rohke viimasel ajal. E.O.S lisab ikka päris korralikult turuväärtust. Ei imestaks kui sellest kujuneks üks olulisemaid ettevõtteid.
  • Veidi põhjalikumalt tänase Päevalehe lisas Ärileht:

    http://epl.ee/artikkel/360030
  • Eesti saab endale oma Ventspils Nafta? Igati sobilik ka
  • Vist vara rääkida aga kas pärast Olympicut on jälle jaeinvestorite horde oodata turule või on nende raha seni Tallinki all kinni.
  • mina oleksin n6us va'hemalt seda teemat toetama... ikkagi nafta.....
  • Nafta on tapnud palju rohkem inimesi kui kasiinod. Mina kui eetiline investor hoian eemale ;P
  • Naftarahadega sponsoreeritakse terrorismi!
  • On kellelgi infot juba, millal börsile tulek toimuda võib?
    Olympicu puhul oli see umbes nädala peale esimeste uudiste tekkimist.
  • nii tore, nii tore... nafta ja ipo üheskoos.
  • praegu on hea aeg ipo-le, õige otsus
  • EOS oleks firma mille aktsiaid hoiaks küll kauem kui päeva. Võtaks hea meelega osa Eesti edukast transiidiärist. Aga jällegi - kõik oleneb IPO hinnast.
  • mairo22, raske öelda, millal IPO tuleb.
    Tallinki puhul läks esimesest krõbinast peaaegu 10 aastat.

    Aga millele ma tähelepanu tahan juhtida, on see, et kui OEG enne EOS'i IPO't kolinal allapoole ei tule,
    siis saab EOS'i IPO'st analoogselt TAL'i IPO'ga ajalooline rahvaspordipäev.
    Kes see ikka tahab kindlast 20+% tõusust ilma jääda (:

    Kui EOS sihib oma IPO täpselt OEG tuulde, siis saab naftatransiit rahvuslikuks ettevõtluse alaks.
    Nii hakkab iga 5. Eesti elanik unes nägema, et tema ongi uus Aadu Luukas, kes maailmale näitab, kuidas meil
    õlu tehakse ... tähendab naftat nii ümber pumbatakse, et torujuhtmed rebenevad ja rongid on vähemalt kahekordsed ☺
  • Peaks esmalt ikkagi küsima - kelle huve EOS börsil teeniks, Severstaltransi või väikeaktsionäride ehk siis kui kiivas paat tegelikult oleks? Ettevõtte avalikkuse ette toomine võib olla ka strateegiaks, mille najalt saaks võib olla mõne riikliku kokkuleppe saavutamine lihtsam olema kui praeguse omanikestruktuuriga ettevõttel.

    Keegi võiks otse välja öelda - milleks börsile tulla? Esialgu tundub, et väikeaktsionärid tahavad mingis ulatuses cash-ini teha.
  • Kas naftaterminalide kasumimarginaalid ei ole mitte viimasel ajal oluliselt vähenud?
    Vähemalt Pakterminali puhul on sellest juttu olnud.
    Ilmselt soovivad Vichmann ja Lugtmeijer oma EOS osaluse likviidsemaks muuta.

  • Kes tahab sellist exposure'i, võiks investeerida Severstaltransi.

    Laienemist siit lühemas-keskmises perspektiivis oodata pole ju. Erinevalt OEG-st. Kui Severstaltrans hakkab kohalikku kasumit optimeerima, siis võib väikeaktsionär ikkagi peksa saada.

    Paranoiliselt mõeldes - olles listitud oleks Severstaltransil oluliselt rohkem avalikku toetust ka endale kasuliku lobby jaoks. Kui viimane hakkab igat endale ebasobivat otsust E.O.S-i kaudu kohalikele investoritele võimendama, on tegu päris korraliku poliitilise vahendiga. A la 'Kui me ei saa veomahtu/paremaid tollimakse, viime kogu kaubavoo läbi St. Peterburgi ja EOS jääb praegu kuivale'. Mitte, et see tingimata juhtuks. Aga seda ei saa kindlasti ka välistada.
  • Ma ei saa aru miks vene firmadel oleks vaja Eesti väikeaktsionäride jt raha et arendada oma tegevust. Neil ongi juba rohkem kui piisavalt raha investeerimiseks. Samal põhjusel on mul üleüldse raske aru saada miks Venemaale investeerida, niikaua kui seal on juba rohkem kui piisavalt raha investeerimiseks.
  • Severstaltransile oleks väikeaktsionäride väljaostmine nohu. Samuti oleks põhiomanikku vaadates põhjendus soov lisakapitali hankida kergelt öeldes naljakas.

    Ma saan selgelt aru väikeinvestorite motivatsioonist (teatav cash-in ning ka ülejäänud osa likviidseks muutmine), kuid miks enamusosanik Severstaltrans seda teha lubaks, vajab küll mingit väga head põhjust ja kui tõesti IPO-ks minema peaks, siis ilmselt see seal kusagil siis ka on. Vaadates praktikat Ventspils Nafta ning MN põhjal (leia ühisosa) tahetakse võib olla siinsed firmad ühendada ning läbi väikese avaliku pakiga saavutada laiem huvigrupp. Kuna osalus on juba olemas, siis Läti-Leedu case'le vastavalt tarnetega manipuleerimine enam nii efektiivne ei ole.
  • Loll küsimus, aga kas Severstaltrans kuulub endiselt otsapidi Severstalile/Mordashovile?
    Viimane on AFAIK praegu road-showl, et Severstalile Londonis IPOt korraldada. Sellega
    seoses võib tal ju ka igasugu muid imelikke ideid peas ringi käia.
  • Näiteks Eesti Raudteega annab kindlasti soodsad dealid välja kaubelda pigem börsifirmana ja seda meie lahkel loal:-)
  • to: stefan

    Selle pärast, et sel firmal on agenda, milles on kõige olulisemal kohal raha teenimine, aga see pole ainus.

    to: WBF (nimesid vahetada ei saa, Puff Daddy on Puff Daddy, mitte mingi diddy :D)

    1) Väikeaktsionärid on sellest huvitet, kuid nemad ei calli shotte.
    2) Selles firmas sees käib praegu sõda, kus osade Eesti tütarde juhte tõrjutakse kõrvale (Oleg O), kuna ta ei ole oma kuvandilt ega käitumiselt sobiv. Milleks muuks oli kadunud Aadu Luukast neile vaja, kui kogu siinse süsteemi kooshoidmiseks.
    3) Raha vajadust börsilt kaasamiseks neil kindlasti pole, alles mõni aeg tagasi ostssid 100+ MEUR-ise võlakirjade emissiooni ennetähtaegselt tagasi.
    4) Mordashovi ja selle firma rahakott on lahus - Mordashov oli inimene, keda oli algul transi inimestele lihtsalt vaja, sest noored luurajad olid alles koolipingist välja saanud ja suhteliselt rahatud. Pandi seljad kokku, survestati oma kontaktisiku (administratsiooni aseülema) abil M-i ja süsteemisõbralik oligarh andiski raha peale. Tema selles firmas aga shotte ei calli.
    5) Severstaltransi eesmärk selle IPO jooksul number 1 on järgmine:
    Kuna nende kuvand Eestis on siiski küsitav ja neisse suhtutakse nii riiklikul tasandil (noh, mõne sõbraliku erandiga MKM-is) kui ka lihtinimese tasandil väga ettevaatlikult, siis otsustati kuvandit muuta. Kuna nende suureks üllatuseks kogu Eesti majanduslik ja poliitiline eliit ei ole siiski äraostetav, julgeolekuorganid päris tumedad ka mitte ning nende plaan teerulliga kõigist üle sõita pole täielikult õnnestunud, siis oli vaja uut plaani. Uus plaan on see, et kui siiamaani ajakirjandus suhtus neisse suure eelarvamuse ja umbusuga (põhjusega, ning seda on ka edukalt kultiveeritud), siis IPO kaudu on võimalik avalik arvamus (vähemalt majanduslikult ärksam osa rahvast) osaliselt enda poole võita. Luua firmale positiivne kuvand. Umbes nagu Skvatterite Noortepank kunagi oli. Rahvaaktsia ikkagi ja meie oma ja whatnot.
    6) On kasulik meeles pidada, et seda firmat kontrollivad inimesed, keda on õpetatud, kuidas leida sõpru, osta sõpru, osta teeneid, saada teeneid ilma raha maksmata, leida poliitilisi liitlasi ilma midagi konkreetset lubamata, ajada tülli poliitilisi liitlasi jne jne jne. Need inimesed on saanud maailma parima ettevalmistuse inimestega manipuleerimise vallas. Kui siia otsa panna sellised detailid, nagu et neil on raha nagu raba, et nende seljatagune sealpool piiri on ülimalt tugev (direct access administratsiooni tippametnike juurde), et nad on praeguseks hetkeks monopoliseerinud Eesti naftatoodete transiidi, et nende huve esindab Eestis mitu mõjukat inimest/grupeeringut (erinevate poliitiliste jõudude jaoks erinevad) ja et kogu senine transiidi regulatsioonide mäng on käinud ühte (ehk nende poolt määratud) auku, siis võib see firma eriti perspektiivne olla. Kui meie eestlaslik tänulikkus, et meil nahk üle kõrvade tõmmatakse ja suur soov "suure vene raha" ees kannuseid teenida edasi kestavad, siis pole küsimustki, kas seda aktsiat tasuks osta - loomulikult tasuks. Praeguste arengute jätkudes on see mõne aasta pärast sisuliselt nagu AS Eesti Vabariigi aktsia.

    to: lauris71

    2 eraldi keha, protsessid üksteisest täiesti sõltumatud.

    Lõpetuseks:

    Ise IPOs teatud põhjustel ei osaleks, aga kuna nemad ei saa endale läbikukkumist (=hinnalangust peale noteerimist) kindlasti lubada, siis ilmselt tehakse see atraktiivselt tasemelt. Enne aga on ju veel üks teine IPO tulemas. Üks Moldova meediakonglomeraat :).
  • suffiks,

    kahjuks paljugagi nõus. Võimalikul IPO-l osalemine ka minul väga ebatõenäoline, põhjused ilmselt mõneti kattuvad. Samas on igale asjale ostja, küsimus lihtsalt hinnas.
  • Võib eeldada, et E.O.S vajaks raha mahutipargi laiendamiseks, kuna see on klientide konsolideerumise tingimustes hädavajalik, aga E.O.S'i perspektiiv praegu on nõrk. Ettevõtte kaubakäitlemismahud on alul stagneerunud ja nüüd pidevalt vähenenud, samuti on pidurdunud mahukasv Tallinna Sadamas ning naftatoodete käitlemismaht näitab sellel aastal märkimisväärset langust. Ettevõte teenindab masuuti, mis on naftaproduktide osas lisaväärtuselt ees minuteada ainult bituumenist. Venemaa loomulikult ekspluateerib esimeses järjekorras enda sissetöötanud sadamaid (Peterburg ja Primorsk) looderegioonis ning arendab jõuliselt Ust-Luugat. Riiklik ettevõte Transneft rajab torujuhtme Primorski saadamasse. Venelased tegelevad tõsiselt enda sadamate outputi suurendamisega ning nende edukus teatavasti ei allu eriti tavalise turukonkurentsi reeglitele. Ülejääkidele konkureerivad teised transiidikorridorid läbi Läti, Leedu ja Poola, millede investeerimisprogrammid on samuti ambitsioonikad. Sellelaadseid argumente on veel mitmeid. Ei osale IPO'l.
  • Päris lahe on jälgida, kuidas investorid otsustavad IPO'l osalemist või mitteosalemist prospekti nägemata .-) Rääkimata sellest, et IPO enda toimumine või mittetoimumine on ülimalt ebaoluline pisiasi, mis investeerimisotsuse langetamisel erilist rolli ei mängi :-)
  • to: Velikij

    Nagu sa väga hästi aru said, oli IPO minu jutu kontekstis suhteliselt ebaoluline detail, lihtsalt ettekääne sel teemal sõna võtta.
  • Kõlab nagu suuromanike elu ja vara kindlustus eesti "investeerimishaide" rahakottide arvelt. Varem või hiljem sirutab Kremlin käe ka nafta transpordifirmade järele ja siis on ju väga tore kui suuromanike varandusest osa on nende Eesti börsifirma aktsiaosade eest saadud rahana kindlas kohas.
  • keegi teist on kindel ostja ka...esimesel päeval?
  • Põhimõtteliselt olen kindel ostja aga eks praegu üldse on väga raske midagi kindlat lubada :)
    Esialgu tundub, et tegu on meediakampaaniaga ning 2-3 a perspektiivis võib siinne turg oluliselt muutuda, et IPO'tamine kukub läbi või võib läbi kukkuda. Lõpptulemusena seda vbl ei toimugi.
  • eino tore jah, et siin on kindlad märkijad ja kindlad mittemärkijad, aga.....
    ....aga ootaks ikka ära ka selle IPO. Väga lahtine kas see üldse tuleb ja väga kaheldav, et nii pea tuleb.
    tõenäoliselt toimub siin konnatiigis enne veel nii mõnigi IPO.
  • Kuna olen kõikides Eestis olnud IPOdes osalenud va Tähemees ;( ) - siis võib vabalt ka järgmistes osades.
    Pigem vahe on, kas osaleda mõningase võimendusega (nagu OEG puhul) või normaalse osaaluga oma portfellis (15-25% portfellist).

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon