Börsipäev 27. oktoober - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 27. oktoober

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Tänased Majandusnumbrid:

    Chain Deflator +1.8% vs +2.8% konsensus
    GDP + 1.6% vs +2.1% konsensus

    Sisemajanduse koguprodukti kasv 3. kvartalis oli oodatust nõrgem. 1.6%-line annualiseeritud kasv 3. kvartalis järgneb 2. kvartali 2.6%-lisele annualiseeritud kasvule. Tegelikult on SKP kasv kogunisti viimase 3 aasta nõrgeim. Inflatsiooni mõõtmise seisukohalt tähtis Chain Deflator oli samuti oodatust tagasihoidlikum. Seega USA majandus on jätkuvalt nõrgenemas – sedakorda isegi oodatust kiiremini. Ka futuurid on selle peale langenud veelgi suuremasse miinusesse ning päeva algus tõotab tulla punane.

    Täna jäi silma huvitav uudislõik, mis puudutab etanooli. Nimelt väidavad etanooliu kasutamise testijad, et etanooli kasutamine võib kaasa tuua pumpade korrodeerumise kütust väljastavates jaamades. British Petrol teatas eile, et peatab E85(85% maisipõhine etanool ja 15% traditsiooniline kütus) müügikohtade laiendamise kava oma USA kütusejaamades seniks, kuni olukorras on selgusele jõutud ning E85 kütusepumbad sertifitseeritud.

    Ülespoole avanevad:

    Gapping up on strong earnings/guidance: VRTX +26% (also announces clinical data), EICU +23%, NTGR +14% (also UBS raises tgt to $32), SIMO +10%, COHU +10%, VLCM +9.1%, MFE +8.1%, DECK +7.2% (also Cowen upgrade), ARDI +6% (also First Albany upgrade), SPRT +6% (also Miller Johnson upgrade), DRIV +5.7%, SOHU +5.2%, IKAN +4.7%, LPNT +4.6%, MCRL +4%, MEE +3.7%, MSTR +3.4%, UCBH +2.7%, CHK +2%, STR +1.7%, SCHW +1.1%... Other News: RNVS +4.1% (bounces after 76% drop yesterday), RHAT +2.6% (CEO appears on CNBC), BWLD +2.4% (RBC upgrade), TELN +2.4% (being acquired by Apax Partners), THI +1.6% (Goldman upgrade).

    Lisaks on huvitavad sündmused toimumas Saudi Araabias. Kõigest paar minutit tagasi tuli teateid, et koalitsioonijõudest osa liikus Saudi Araabiasse, kuna saadi luureandmeid, et Ras Tanura terminali võib ähvardada merelt tulenev oht. Ras Tanura on maailma suurim merel olev naftaga seotud ehitis.
  • Bulls Exert Peer Pressure

    By Rev Shark
    RealMoney.com Contributor
    10/26/2006 4:50 PM EDT
    Click here for more stories by Rev Shark

    At first glance, Microsoft (MSFT) looks OK. Earnings are ahead but the revenue was just a small amount ahead. Forward guidance is roughly in line. The stock is down a few cents on the news after a little initial selling pressure. The conference call is yet to come and that will impact the action.

    But keep in mind that the tendency in this market is to buy bad news as well as good news, mediocre news and no news. Whatever the situation is, the smart move lately has been to not think, just buy. So we can't be too fast to assume that the MSFT report will not also be bought.

    The ramp in this market is getting to the point now where even many bulls are feeling frustrated because there has been so little consolidation. If you have idle capital and want in, you have little choice but to chase, and that is not the style of many of the big institutional investors.

    That puts them in a tough position in which they either have to break their discipline and pay up, or stand aside and risk being left out. It isn't easy, and that is why such a strong market can cause frustration for even those who already are quite bullish.

    We'll see how MSFT shakes out. At the moment it looks like it's nothing significant, but we'll see if it has an impact on the market mood tomorrow.
  • Täitsa huvitav, LHV Top 10-s ainult Balti aktsiad. Kuidas seda seletada? On ju LHV pilgud ja analüüsid põhiliselt ikka USA poole suunatud. Balti aktsiaid peeti rohkem nagu algajate pärusmaaks.
  • Ei ütleks, et LHV pilgud just ainult USA poole oleks suunatud. Vaadates Pro all olevaid soovitusi on seal näha ka Balti regiooni ettevõtteid ning foorumites on sõna võetud väga erinevate ettevõtete ja turgude koha pealt. Samas, ajal, mil Eesti turg on viimastel nädalatel väga tugevalt tõusnud(ehk oleks hetkel õigem kasutada sõna mühisenud?) ja OMXT päev-päevalt uusi tippe teinud, pole ju ime, et Balti turg on investoritele(eriti väikeinvestoritele) ehk pisut südamelähedasem. Seda enam, et pidevalt lisandub börsile IPOde käigus uusi ettevõtteid ning investori valikud suurenevad. Muidugi, mõned on nimetanud Eesti turule raha paigutamist ka koduväljakueeliseks - kuid häid ettevõtteid leidub tegelikult igal turult igas olukorras.

    Kauplemiseks on Eesti(või siis ka Balti, kuidas kellelegi) turg ikkagi paratamatult liiga väike. Suur osa väikeinvestoritest lähtub põhimõttest buy-and-hold, mis ju seletab näiteks ka Tallinki LHV Top'i 3.koha.
  • Jah, ma olen ka Joeliga selle koha pealt nõus, et tänane LHV on pigem Balti turgude maakler, kui USA maakler ja ma arvan, et see on mõistlik suund.
  • Ma ei ütleks, et LHV oleks eelkõige Balti turgude maakler - haare ikka oluliselt laiem. Paar-kolm kuud tagasi, kui Eesti turul nii hästi ei läinud, oli pilt hoopis värvikirevam inimeste omatud aktsiate osas.

    Aga loomulikult - Balti turud on väga tähtsad juba ainuüksi selle tõttu, et need on siinsetele inimestele südamelähedasemad ja tunduvad paremini mõistetavad. Ja on ju LHV ainus koht, kus Balti aktsiate kontol hoidmine on tasuta. Samuti on siinsed tehingutasud odavad, mistõttu ei tohiks soov investeerida tehingutasu taha küll kuidagi jääda.

    Samas, keerulisemate aegade saabudes lähisturgudel ootaksin jälle, et inimesed hakkavad taas otsima võimalusi, et raha paigutada kusagile mujale. USA turg koos oma hiigelsuurusega pakub selleks häid valikuvõimalusi - ja oma osa on siin kindlasti LHV PRO-l, mis võimalikke ideid inimestele välja käib, muutes valiku tegemise suurest hulgast oluliselt lihtsamaks.
  • Balti turgudel 100 aktsiat USA-s 10 000, valik USA- s suurem. Aga LHV keskendub jätkuvalt USA turule, kuid suurenenud huvi tõttu ka aktiivsemalt Balti suunale.
  • Ma olen ka varem maininud, et Balti turud vastavad rohkem Buffeti põhimõtetele (kodu ligidal), aga puuduseks on see, et tehniline analüüs nii hästi ei tööta ja ei arvutata mitmesuguseid suhtearvusid.
  • to MSM

    Mida sa pead silmas selle all, et Balti ettevõtete kohta mitmesuguseid suhtarvusid ei arvutata?
  • Balti turgudel on Eesti investoril teatav kodumuru eelis, siinseid ettevõtteid tuntakse ja tunnetatakse, lisaks on eesti keel eeliseks. Miinuseks on varasemalt olnud madal likviidsus, väike ettevõtete arv ja vähe liikumisi.
    USA turg on üks efektiivsemaid maailmas, annab seega palju võimalusi kauplejatele, kuid seal peab arvestama, et tegutsetakse tuhandete haidega ülekülvatud meres, kus eksimusi ei andestata.
  • Aga LHV keskendub jätkuvalt USA turule, kuid suurenenud huvi tõttu ka aktiivsemalt Balti suunale.

    Eeem, mis mõttes keskendute USA turule? Nii enimhoitud kui enimkaubeldud aktsiad on pea ainult Baltikumist, foorumites räägitakse peaaegu ainult Balti aktsiatest ning kuigi ma ei ole LHV Pro kasutaja, vaatasin praegu, et teie LHV Pro investeerimisnimekiri koosneb ainult Balti aktsiatest.

    Ma ei ütle, et see oleks halb asi, vastupidi - pigem õigem suund LHV jaoks. Aga eks aeg annab arutust.
  • Rohkem võiks kajastada Soome turgu. Paljud ettevõtted Eestis esindatud, kauplemisel puudub valuutarisk, infot ka rohkem saada kui USA ettevõtete kohta ja emotsioone turul vähem.
  • to kristjan

    Selgitan omalt poolt LHV Pro investeerimisnimekirja olemust. USA ja Balti aktsiate analüüsiga tegelevad meil suures osas erinevad inimesed ning seetõttu oleme neid ideid senini Pro all ka mõnevõrra erinevalt esitanud. Erinev on näiteks analüüsi formaat, koondamine investeerimisnimekirja ja kohati ka lähenemine analüüsile. Seega ei tähenda USA ideede puudumine investeerimisnimekirjast kindlasti mitte seda, et need ideed kehvemad või vähemtähtsad oleks - neid ideid oleme lihtsalt teises vormis esitanud.

    Kuna koos veebiuuendustega oleme samuti põhjalikult üle vaatamas LHV Pro osa, siis on ka seal ühtteist kindlasti tulevikus muutumas.
  • Hm, kui ei ole Pro kasutaja siis soovitaks hakata - 2/3 sisust on suunatud USA turule ja eelkõige kauplemisideed ehk siis just nendele, kes USA turul tegutseda armastavad.
    Foorumites räägitu näitab inimeste huvi, LHV poolsed kommentaarid on isegi pigem USA poole kaldu, selles osas ei tahaks USA kommentaare vähendada, vaid Balti kommentaare suurendada, siinkohal on tulevikus kindlasti abiks LHV uus Euroopa turgude maakler Ragnar Plees.
    Ja enimhoitud ja enimkaubeldud aktsiate nimekiri ei näita veel kauplemise aktiivsust, kui kaubelda 100 aktsiaga börsil (Balti) ja 10 000 aktsiaga börsil (USA), siis võrdse kauplemisaktiivsuse korral on USA aktsial 100 korda raskem esikümnesse tulla. Seega peaks TOP 10 pigem kajastama Balti aktiivsuse väga kiiret tõusu, mitte USA langust.
    Prioriteedid on seega minu arvates kenasti paigas.
  • Noh, kas jälle tore uudis või nädalalõpp või tipp, et turud järsku languses? Viimased 30 minsa
  • CNBC discusses mid-day weakness in tech stocks, saying Goldman analyst out of Asia made a cautious call on motherboard demand

    CNBC commentator reports that Goldman Sachs made a call out of Asia concerning motherboards, saying motherboard demand has fallen quickly in Oct, causing the firm to revise down their monthly shipment estimate. Notes that HPQ, DELL, INTC, AMD have sold off.
  • Kas Pro tiim oma invest ja kauplemisideede aasta baasil tootlust jälgib?
  • Orwell, aasta baasil ei ole jälginud ja enamus ideid on ka investeerimise puhul lahti. Hetkel oleme muutnud kogu veebi kujundust ning plaanime sama teha ka Pro puhul. Kaalume uude keskkonda tootlustetabeli lisamist.
  • Üks idee, mida võiksite kaaluda oleks ühe või mitme Pro portfelli koostamine (nt. Balti portfell, kauplemisideed ja pikaajaliste USA aktsiate portfell) ja väga lahe, kui need oleksid graafiliselt esitatud ja ületaksid turu keskmist tootlust - see oleks üks vägev argument Pro reklaamimisel.
    Siinkohal tooks eeskujuks "Äripäeva" Toomase portfelli, mis koosneb päris rahast ja päris aktsiatest, sealjuures on teada millal ja miks on aktsia soetatud või maha müüdud ning ka portfelli täpne tootlus.
    Miks ma sellise ettepaneku teen? Sellepärast, et see distsiplineeriks teid. Hetkel saavad kliendid poolikud investeerimissoovitused - öeldakse küll, et millal siseneda, kuid mitte seda, millal oleks aeg lahkuda. Paljud algajad investorid ei oma nii palju kogemusi, et prognoosida aktsia hinnatõusu pidurdumist või langust ja seega jääb aktsia sobival hetkel müümata või unustatakse seda üldse teha. Kuna aktsia müük on ka äri, siis võib aktsia "unustamine" mõjuda portfelli tootlusele hävitavalt.

    Teiseks. Foorumis on esinenud süüdistusi, et Pro ideed toodavad kahjumit, kuid selline asi kaoks kohe ära, kui oleks ette näidata kasumis Pro portfell ning siis on juba klient ise süüdi, et ei järginud täpselt LHV soovitusi.
  • Teiseks. Foorumis on esinenud süüdistusi, et Pro ideed toodavad kahjumit, kuid selline asi kaoks kohe ära, kui oleks ette näidata kasumis Pro portfell ning siis on juba klient ise süüdi, et ei järginud täpselt LHV soovitusi.

    martk,
    1. Keegi ei garanteeri ju sulle aktsiahinna tõusu.Tegemist ongi ju soovitustena.Ega LHV meeskond (ega ka keegi teine) ei saa ju garanteerida kellelegi tootlust.On olemas teatud tõenäosus,et üks või teine aktsia kasvab nii j niipalju,teatudf hinnasihini.Nagu oled ka ise märganud,turg käitub tihtilugu kummaliselt - ülehinnatud aktsiad lähevad aina kallimaks,aga alahinnatud jällegi odavamaks.Nii et,selline asi nagu kahju tootmine kahjuks ei kao kuhugi,isegi siis,kui seda soovitavad professionaalsed LHV töötajad.
    2. Aktsiahinnad ei liigu ainult ülespoole,aega-ajalt tuleb ette ka korrektsioone.Pikemas perspektiivis LHV antud hinnasihid peaks ka toimima,aga see juba sõltub turu käitumisest.
  • tom74,
    Ma olen sinuga absoluutselt nõus, et igaüks valib ise, millal ta positsiooni soetab ja sellest loobub. Kuid miks on olemas põhjendatud ostusoovitused, aga ei ole põhjendatud müügisoovitusi. Ma ei tea statistikat, kuid enamik aktsiaid saavad vist jäiga hinnasihi ja hiljem keegi olukorda ümber ei hinda. Kõik Pro ideed võiks lõppeda nii nagu GE - kus 12 kuu hinnasiht saavutati 8 nädalaga ja seejärel soovitati positsioon sulgeda.
    Ma pean silmas seda, et kui klient järgib LHV soovitusi, siis peaks ta saavutama sama tootluse, mis LHV virtuaalportfellil - olgu see siis rämedalt plussis või miinuses.
    Kahjuks aga ei oska isegi LHV töötajad vastata, mis on nende ideede tootlust ehk kas kliendile on üldse kasulik seda teenust omada.
  • Erinevad kliendid kasutavad meie soovitusi väga erinevalt. Mitmeid investeerimisideid kaubeldakse ja vastupidi. Seetõttu kindlasti ei saa klientide oma portfelli samastada meie omaga. See ei ole ka eesmärk. Eesmärk on jagada ideid ja tutvustada ettevõtteid, andes konkreetne hind ja siht - igaüks kasutab mõtteid erinevalt. Samuti ei ole ma nõus, et ei ole põhjendatud müügisoovitusi ning et olukorda ümber ei hinnata. Mitmed ideed on 2-3aastase investeerimishorisondiga ning ei ole mõtet igat väiksemat volatiilsust kohe kommenteerima joosta. Samuti hindame me olukorda ümber väga tihti - WMT, ILA.

    Me mõõdame ideede tootluseid nende sulgemisel, kuid enamus investeerimisideid on lahti ajahorisondi tõttu. Plaanime teha ideede tootluse tabeli, mis ei mõõda ainult realiseeritud kasumit/kahjumit vaid ka idee avanemisest saadik (tundub, et just selle viimase järgi on suurem vajadus). Aga üldiselt on igasugused soovitused teretulnud ning uut Pro-d disainides plaanime lisada ka tootlust kajastavaid tabeleid.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon