Olympic Entertainment Group (OEG1T) - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Olympic Entertainment Group (OEG1T)

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Äkki aeg uuendada OEG-linki.

    Teise IPO-järgse kvartalinumbri eel võiks spekuleerida kuidas IPO iseenesest on firma kasumit mõjutanud. Näen kahte mõju:

    1) Uued aktsionärid on juurde tulnud ja firma on tunduvalt tuntum ja äkki usaldusväärsem kui varem. Selline IPO-efekt siis positiivne.

    2) Aasta tagasi keegi ei teadnud Armin Karust midagi. Täna kõik teavad, et ta on (tänase börsiväärtuse järgi) Eesti rikkaim mees ja OEG suuromanik. Kuidagi arvan et selline teadmine teeb mõnedele inimestele kasiinokaotusi Olympicus valusam. (Hea küll eestlased pole sama kadedad nagu rootslased, aga ikkagi). Selline efekt siis negatiivne IPO tõttu.

    Muidu jään oma arvamusele, et kasiinode kasumid on funktsioon üldisest majandusarengust, ehk praeguse Eesti ja Läti puhul suuresti korreleerib kinnisvaraturuga. Konkurents ka tõuseb pidevalt (statistika: http://www.ehkl.ee/index.php?page=56).

    OEG aktsia peaks kõvasti kukkuma minu arvamusel.
  • stefan kuidas ei teadnud keegi Karust midagi ???
  • Noh, eks meedias on olnud tunduvalt rohkem info pärast IPOd kui enne. Eriti mis puudutab OEG aktsiapaki väärtust muidugi.
  • stefan,

    huvitav kokkuvõte arutlusele. eks OEG on tõusnud ikka kiiresti ja palju küll, osaliselt laienemisuudiste ootuses. veel ei kosta midagi uudisterindelt. eks näis. ja kui palju kukkumist on "kõvasti"?

    maj.näitajad on firmal korralikud (eriti kasum) + tulevikuväljavaated+ kvaliteetne juhtimine. imho on küll raske õelda, et seal väga järsku ja suurt kukkumist saaks olla ilma oluliselt halbade uudiste ilmumiseta
  • See thread võiks jääda eetikast/ligimesearmastusest/õilsusest puutumatuks :)
  • opex
    Tunnistan et ma pole eriti lugenud OEG numbreid pärast viimast raporti, aga kuna kurss on seal kus ta on, siis lubasin endale korrata mis oli mu arvamus juba kuskil 40-50% tänasest madalam tasemel. Mu peamine hoiatus jääb: arvestage seda eriolukorda mis praegu valitseb Eesti ja Läti majanduses (kui te selle postulaadiga nõustute), ja kuidas see võis olla mõjutanud kasiinofirmade kasumeid!
  • sry kui tundub loll küsimus ... kuid mis eriolukord siis valitseb ...
  • paevaline
    minu arvamusel: ülelikviidsus ja ülevõlgnevus. Rahapakkumise tõus kuni 30-40%/aastas jne. See on väga lühiajaline rahapakkumise tõusukiirus - usu mind :)
  • stefan seostab juba mitmel korral kasiinoäri kinnisvaraga. võimalik, et ma eksin, aga veel rohkem erinevaid sektoreid on raske ette kujutada.
    kui kinnisvara puhul on võtmeküsimus laenuraha, siis ma ei kujuta ette, et keegi laenuraha kasiinosse viib.
    vastupidi, mida rohkem ennast eluasemelaenudega kinni laenatakse, seda vähem on võimalik masinasse toppida.
    pealegi, kui peaks tulema "suur depressioon" siis võib tekkida rohkem "tarkpäid" kes proovivad masinaid lüpsta, isehakanud kaardilugejad jne.
  • Laenuraha sattumine casinosse võib olla juhul, kui inimene on end kapitaaselt võlga mänginud ning paneb naise-maja-lapse panti, et võlast pääseda ... aga see on võimalik vähestega, kel pole kinnisvaral hüpoteeki.
    Samas võib aktsia langusesse ikkagi paisata ka ülereageerimine aktsionäride poolt. Minu meelest heaks näiteks oleks kasvõi Playtechi-sarnased firmad, kes kogesid 2006 keskel kahte suuremat languse lainet.
  • Stefan võib oma nö tarkade sõnavõttudega siin foorumites ilma teha, aga fakt on see, et kui oleksin kuulanud teda siis oleksin jäänud suurest kasumi teenimisest eemale, nagu ka paljud teised. Kui inumene on sellise karuse vaatega siis pole midagi teha ja ükskord on tal ka kindlasti õigus, aga millal see kord tuleb on suur ?
  • vaata rick, kui sul pole kogemust natuke teises turukonjuktuuris investeerimisega, siis palun stefani mõtteid mitte kritiseerida
    see et sa eelmine aasta tegid portfellile kindlasti 100% ei loe antud juhul..
    küll kunagi hakkad aru saama, et stefani lähenemine on õigem
  • Uraani Golkonda, kinnisvarabuumiga tekib ühiskonda hulgim inimesi, kellel on näppude vahel tema elus esmakordne suurem summa. Ja need inimesed ei ole ka kõige haritumad, küll aga aktiivsed. Need inimesed on kas maakleriteenuse vahendajad, oma kinnisvara müüjad jne. Või kasvõi see kontingent, kes näiteks laenab pangast suurema summa kui tal just selle kinnisvara omandamiseks vaja on. Samuti väga palju raha voolab Eestisse kinnisvaraarendusest mis toimub põhja-Euroopas ja Inglismaal, sest kinnisvarabuum on nii meil kui ka neil.
    Neist summadest stefan rääkiski, ma saan nii aru.
  • Stefan lähtub vanamaailma majandusest, aga meie elame hoopis kuskil mujal, meie majandus kasvab mühinaga. Konkreetne firma, millest siin foorumis räägime ei tegutse ainult Eestis, vaid nende ambitsiooonid on tunduvalt suuremad. Väita, et kurss võiks olla 40-50% madalam on täiesti vale, mina väidan, et OEG1T ei tulnud siia börsile selleks et lihtsalt tulla, vaid selleks nagu nad väitsid, et leida lisa raha, et saada suurimaks kasiinooperaatoriks Kesk ja Ida-Euroopas. Eeldusel, et see neil ka õnnestub, siis usun, et käibed ja kasumid võivad võtta samad pöörded nagu nt Baltika puhul ( loe Baltika foorumit, kus teine tuntud Karumõmm oma arvamust avaldab vist 2-3 Eur pealt )
  • stefan,

    kas poleks võimalik saada mingit vaadet Sinu portfelli seisust/jagunemisest, protsentides? kui mitte konkr. aktsiatest siis ehk tööstusharudest millel näed perspektiivi baltikumis või eestis. saan aru, et karusus põhineb mingil määral ka isiklikel sümpaatiatel/antipaatiatel ning kasiinondus pole ilmselt olnud mingi lemmik kuid OEG on siiski hea paigutus olnud neile kes bullish olid.
  • Stefanil vist peale TEO baltikumis pole midagi, kui sedagi enam!
  • rick12
    Ma möönan et ma ei tea just midagi kasiinoärist, aga lihtsalt OEG aruannetest selgus mulle oktoobris 2006 et:

    iga aktsia taga oli bilansis:
    9 EEK fiksvarad (peamiselt mänguautomaadid jms)
    13 EEK netoraha
    (täna mõni kroon veel)

    Kui tulevad raskemad ajad kasiinoäris, mis iganes põhjusel, siis ei oma OEG aktsionärid rohkem kui seda mainitud vara. Miks peaks tulema? Noh, vaadakem kui kiiresti OEG kasum kerkis vaid paari aastaga.
  • opex
    kirjutan tavaliselt LHV-foorumis kui ostan/müün, aga ei tahaks jooksvalt kõigile update-ida. Ootan veel paremaid aegu, kui võin rohkem ostusoovitustest rääkida :) (2006 oli mul madala tootlusega aasta)
  • Mina OEG pärast eriti ei muretse (oman). Pigem kardan Kaubamaja aktsiat (ei oma), mis tõuseb kohalike investorite tõttu. Kaubamaja aktsia meenutab mulle 1997 aastat, kus ka kohalikud nägu naerul valimatult aktsiaid ostsid. Miks Kaubamaja välismaalased ei osta? Kindlasti eksin milleski, aga Stefani kommentaar huvitaks siin küll.
  • mängu nimi (12 väikest blondiini) -

    rootsist tuleb laenuraha
    esimene blond ostab selle eest lasnaka korteri
    korteri müüja ehk teine blond läheb seda raha kasiinos duubeldama, ent jääb kõigest ilma
    oeg aktsiad tõusevad
    kolmas blond loeb lehest, et oeg rallib ja ostab aktsiaid
    neljas blond, kolmanda sõbranna, kuuleb, et börsil saab rikkaks, müüb lasnaka korteri maha ja ostab oeg
    oeg aktsiad tõusevad, lasnaka hinnad kukuvad
    pankurid lähevad kurjaks
    esimene blond, kes lasnaka korteri ostis, peab selle müüki panema, sest pank nõuab lisatatatist
    lasnaka korterid kukuvad veel rohkem
    esimene blond palub sõbrannalt laenu, et võlga maksta
    sõbranna (see, kel oli oeg aktsiad) müüb aktsiad maha ning annab sõbrannale laenu
    oeg kukub
    lasnaka korterid ja oeg aktsiad kaotavad igasuguse väärtuse




  • Teab keegi, kui suur on praegu suurim Kesk ja Ida Euroopa kasiinoperaator? Selle tiitli ülevõtmise target on nagu välja hõigatud.
  • Natuke arvutusi....

    2004 aasta puhaskasum oli 135MEEK, 2005 aasta puhaskasum oli 215MEEK (kasv 1.59), mis analoogse kasvu korral tähendaks 2006 puhaskasumiks 341MEEK (usutav, kui 4 kvartal ei olnud hulga nõrgem kui 3 esimest) ja 2007 aasta puhaskasumiks 542MEEK sama kasvu jätkumise korral. Eeldusel, et vahepeal aktsiate arv ei suurene, on 2005 EPS (praeguse aktsiakoguse jurues) 2.8, 2006 võiks tulla 4.5 ja 2007 7 EEK kasumit aktsia kohta, mis annab siis trailing PE ~ 31 forward P/E ~20. kui P/E võiks jääda 30 peale siis oleks aasta pärast sellise kasvu juures aktsia hind 14EUR.

    2005 aasta 215M puhaskasu teeniti 879M sissetulekute pealt (~24.4 % ), 2006 9 esimest kuud olid need numbrid 278 M ja 1160M (~24%), seega 542M kasumi saamiseks peaksid 2007 sissetulekud olema vähemalt 2258M, ehk umbes 800M rohkem kui 2006. 2006 Q3 seisuga oli kasiinosid 73, seega kui kasiino kohta tulnud keskmine tulu jääks samaks, peaks 2007 aasta jooksul juurde tulema 38 kasiinot.
  • tech,

    see turg on nii killustunud, et vabalt võib olla, et OEG juba mingite näitajate järgi seda ongi.
    mis ühikutes nad seda üldse lubanud on, käibe järgi vist. saaks ka aparaatide/laudade arvu, saalide arvu, market cap.-i ja kurat teab veel mille järgi.
    ilmselt nad ise teavad kellega võistlevad.........
  • Tegelikult on stefani jut väga mõtlemapanev:

    iga aktsia taga oli bilansis:
    9 EEK fiksvarad (peamiselt mänguautomaadid jms)
    13 EEK netoraha
    (täna mõni kroon veel)

    Huvitav mida siis ostetakse? Õhku? Reaalset vara ju õieti polegi!
  • Käivet,kasumit,know-how jne.
    Huvitav palju Playtech-il ka vara on!!!
  • kui nii konservatiivselt vaadata siis ei oleks audiitor-, konsult- ja IT-firmadel üldse mingit väärtust
  • opex
    konsultfirma väärtus ongi ka raske säilitada, tuleb teha töötajatest partnerid vms, ehk sisuliselt anda neile suurt kasumiosa. Eks ka Tallinnas advokaadid jne lähevad oma tööandjatelt ära ja asutavad uut jne. Vähe kaubamärke on piisavalt tugevaid et kindlustada firmale ülisuurt kasumit, ilma selleta, et töötajad oma väärtust tunnevad, ja lähevad ära.

    Kaubamärgi väärtus on üks asi, lühiajaliselt tekkinud suuri kasumeid teine.
  • Kõik know-how ärid liiguvad lolli järjekindlusega partnership mudeli poole, mistõttu on natuke naljakas võrrelda advokaadibüroosid või konsultatsiooni- ja audiitorfirmasid kasiinooperaatori või jaekaubandusega. Olympic pole siiski konsultatsioonibisnis, samuti pole see partnership mudelile üles ehitet. Lisaks, välja arvatud mõned ERITI PAKSU nimega investeerimispangad, pole ükski Professional Partnership ka noteeritud. Ja isegi need suured majad tegelevad köielkõnniga, kus suur osa kasumist jagatakse homiedele laiali. Seega pole põhjust siga ja karu kägu võrrelda.
  • Noh, minu 12:39 sisuliselt = stefani 12:38. Tallinna advokaatide võnkumise koha pealt - kui kohaliku advokaatide establishmenti #1 välja arvata, siis kogu ülejäänud tipp on läbi ajaloo silma paistnud võimetusega pirukat jagada. Sellest ka noorte ja vihaste siirdumine uutele jahimaadele. Ja kui samas vaadata track recordit, siis on ilmne, et ahnus selles äris = lühinägelikkus ja jagamine tegelikult ainuvõimalik strateegia.
  • küsimus ikka selles, et kas varade väärtuse ja olemasoleva raha põhjal saab nii negatiivselt hinnata OEG aktsia väärtust.
    kui nii võtta siis on ka OEG aktsia hinnas lisaks know-how väärtus sest ega kõik ei oska firmat suureks kasvatada
  • A mis Microsofti bilansis oli 20 aastat tagasi ?
  • Bilansis oleva rauakola järgi saab ainult pankrotivara hinnata.
    Töötava ettevõtte puhul ostame ikka loodetavaid tulevasi rahavooge ja kasvu ja arengut ja ilusat müügijuttu.
  • Milleks siis sellisel juhul on vaja teha fundamentaal analüüsi?
  • Daamid ja härrad,

    Olympic on kasvuaktsia ning seda tuleb fundamentaalselt teisiti analüüsida kui näiteks Eesti Telekomi või Normat.

    Kuigi stefani analüüsid kasulik lugemine, arvan, et seekord vaatab ta valesti - kasvuaktsia puhul varade maht bilansis suht sekundaarne. Olulisemad kasvutempo ning sellega kaasnevad riskid. Kui need kaks on olulisemalt subjektiivsemad ning raskesti hinnatavad, seetõttu mulle kasvuaktsiate analüüsimine eriti ei istu ka. Rohkem nagu ilmaennustamine.

    Kuhu on Olympic oma kasvuga jõudnud aastaks 2009? Pagan seda teab. Mina ja stefan arvame, et riske on palju ning turg pigem pettub reaalses kasvutempos. Samas tundub, et päris paljud arvavad, et kõik mida Karu puudutab, muutub kullaks ning Olympic on selleks ajaks juba suure osa Euroopast vallutanud. Eks sellest kasvutempost sõltub ka aktsia hind selleks ajaks. Milliseks see kujuneb, on praegu ikka väga raske prognoosida.

    Seetõttu eelistan ma ka otsida väärtusaktsiaid (value stocks), mitte kasvuaktsiaid (growth stocks).
  • Pool asja vastas Kristjan ära.
    Fundamentaal fikseerib hetkeolukorra ja mingis ulatuses määrab kasvuvõimalused.
    Ma usun, päris vähesed on arvamusel, et kõik, mida Karu puudutab, muutub kullaks.
    Küll aga on võidus need, kes on seni oma kasumil joosta lasknud. Tänaseks on IPO- st ostnute jaoks hind tasemel, mis
    niipea vee alla ei jää.
    Vaadakem, milliseid tootlusi on näidanud Eesti aktsiad sel sajandil neile, kes on olnud kannatust hoida ja mitte jahtida MAMA ja KANA ja SIGA. ;-)
    Hansapank, Baltika, Kaubamaja.... .
    Milleks loobuda väärtpaberist, mis võib osutuda üheks selliseks.
  • Paraku muutub mõni paber ka Ekranase sarnaseks ja selliseid polegi Baltikumis nii vähe olnud. Nii uskumatu kui see ka pole.
  • kasvuaktsia või väärtusaktsia ostmine on riski-tulu suhte küsimus. väärtusaktsia on suhteliselt kindlalt prognoositavate tuleviku rahavoogudega mineviku rahavoogude alusel. oluliselt riskivabam kui kasvuaktsia. lihtne värk. rakendad oma matemaatilisi mudeleid ja erilist ettevõtte ärist arusaamise oskusi ja prognoosimisvõimet vaja pole. seda oskab iga raamatupidaja õpiku valemite järgi. selle tõttu muidugi tootlused ja kaotusevõimalused väiksmad. tuleviku määramatust on kasvuaktsiates rohkem.
  • Homme on siis oodata OEG 2006. aasta esialgseid tulemusi.
  • oskab keegi öelda millal auditeeritud tulemused avaldatakse?
  • Raab:
    äärtusaktsia on suhteliselt kindlalt prognoositavate tuleviku rahavoogudega mineviku rahavoogude alusel. oluliselt riskivabam kui kasvuaktsia. lihtne värk. rakendad oma matemaatilisi mudeleid ja erilist ettevõtte ärist arusaamise oskusi ja prognoosimisvõimet vaja pole. seda oskab iga raamatupidaja õpiku valemite järgi.

    See on ikka päris rumal jutt. Warren Buffett on muuseas väärtusinvestor, aga eks tal ole siis ilmselt lihtsal üks suva raamatupidaja tööl, kes "õpiku valemite järgi" miljardeid paigutab. Lisaks on paljude value-fondide juhtide palgad mitmetes miljonites dollarites, ei ole ilmselt rumalate inimestega tegu.

    Huvitav, LHV foorumites võib nüüdsel ajal päris palju märgata sellist "rind-kummis-teadmisteta-enesekindlust", eks palju tõusnud turg tekitab ilmselt seda. Tasub siiski meeles pidada, et küll varem või hiljem asub hr. Turg õppetunde jagama.
  • Cynic:
    Paraku muutub mõni paber ka Ekranase sarnaseks ja selliseid polegi Baltikumis nii vähe olnud. Nii uskumatu kui see ka pole.

    Good point (mida praegusel roosilisel ajal siiski sünnis mainida pole). Kumb tuleb enne - Eesti Nokia või Eesti Ekranas?
  • kristjan, liialdasin jah oma raamatupidaja võrdlusega, aga tegin seda nimelt et veidi teravamat rektsiooni saada :) , ära solvu. ei taha öelda et value aktsiatesse investeerijad on lollid. ikka riski tulu suhe on see, mis neid eristab kasvuaktsiatest. warren buffet on jah pikkaajaline value investor. aga ta siiski otsib ka kasvu, ehk aktsiaid, mida turg hindab kui value aktsiaid, aga millel on sees võimalus kasvada turu ootustest kiiremini. millised su oma edukogemused on value aktsiatega?
  • Täna esimest korda olympic IPO hinnast tõusnud üle 100%.
    Ehk ipo hind 4,67 eur ja praegu 9,35 eur.
    Kasv 100.41%
  • millal siis 10euri piiri ületame? ehk juba sel nädalal...
  • HSA - on täna müüki pannud 7-8 1000ndest pakki 9,3 pealt
    äkki on neil infi et homsed tulemused ei tulegei nii heas?
  • Hansa target oli 9.1EUR, mis on ka täitunud ja kuna hind paras, miks mitte müüa!

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon