Anna oma hinnang ametiisikute investeerimisportfellide kvaliteedi kohta - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Anna oma hinnang ametiisikute investeerimisportfellide kvaliteedi kohta

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse


  • Alustame poliitik Mart Laari portfellist, mille koostamisel on kasutatud varahaldusspetsialisti abi:

    Hansa Pensionifond V3, 16 766,17 osakut, koguväärtus 322 078 krooni
    Raiffeisen Intl Bank Holding AG, 200 aktsiat, koguväärtus 272 094 krooni
    Hansa Ida-Eurooopa Aktsiafond, 1 100,24 A-osakut, koguväärtus 230 367,83 krooni
    Impact (Ron), 75218 aktsiat, koguväärtus 183 821 krooni
    Franklin Mutual European Fund, 590,92 osakut, koguväärtus 166 704,5 krooni
    Compensation Voucher, 28 600 väärtpaberit, koguväärtus 141 867 krooni
    JPM Emerging Markets Equity A, 728,06 osakut, koguväärtus 116 765 krooni
    Templeton Asian Growth Fund Eur, 504,14 osakut, koguväärtus 114 218 krooni
    FIM Fenno, 43,19 osakut, koguväärtus 97 329 krooni
    East Capital Balkan Fund, 2 242,68 osakut, koguväärtus 85 368 krooni
    Templeton Bric Fund A-Eur, 239,93 osakut, koguväärtus 50 530 krooni
    JPM Global Natural Resource Fund, 184,23 osakut, koguväärtus 49 782 krooni
    FR. Templeton Japan Fund A, 378,64 osakut, 46 604,88 krooni
    Gam Multi-Europe II, 90,08 osakut, koguväärtus 226 779,82 krooni
    Man AP 2 XL Eur B-Class, 13 900 osakut, koguväärtus 223 164,17 krooni
    Gam Multi-Pacific, 104,61 osakut, koguväärtus 219 821 krooni
    Bulgarian Real Estate Inv Fund, 17900 osakut, koguväärtus 199 066 krooni
    Hansa Exchangeable Bond 020109, 3400 võlakirja, koguväärtus 188 521,5 krooni
    First Inv Bank Eur 7,5%, 7 väärtpaberit, koguväärtus 117 627 krooni.

    Kogusummaks on 3,05 miljonit krooni.
  • Mis me teiste taskutes ikka küsimata ja aktuaalselt põhjust andmata niiväga surgime...

  • Millised on huvitavamad investeeringud?

    Milliseid nõrku kohti koostatud investeerimisportfellis näete, mida teeksite teisiti?
  • TaivoS,
    täpsustuseks, toodud andmed investeerimisportfellide kohta on avalikud ja avaldatud Riigi Teatajas (AMETIISIKUTE MAJANDUSLIKE HUVIDE DEKLARATSIOONID).

    Hindame tehtud investeeringute kvaliteeti.
  • Ouna Ants
    tore oleks kui lisaksid siia siis ka teistest erakondadest isikute portfellid, muidu võib teemale ehk liialt poliitiline maik juurde jääda et miks mitte mõne keskerakondlase, reformaatori jne. portfelli ei valinud.
    Laari portfellu sisu ei viitsi eriti analüüsida, kiirel pilgul paistab suht hästi hajutatud olevat. Kokuvõttes tore et on selliseid poliitikuid kes avalikult ka miskit ära julgevad deklareerida, erinevalt mõningaist kelle puhul võib vaid aimata millised ärihuvid on ja heal juhul alles hiljem selgub kuidas lood on/olid. Näitena kasvõi Tiit Vähi.
  • ma arvan, et see on valimispropaganda. laar näitab ennast intelligentse ning majanduslikult mõtleva, ent samas tasakaaluka jne. sama tootluse oleks saanud võrumaal maad ja metsa ostes. aga tarvis rahvaliidust eristuda. püüab reformikate sihtgrupi hääli.
  • Uraani Golkonda
    arvan et Laari portfellil pole valimistega mingit seost. Teadupärast sai ta M.Friedmani auhinnaga ca 6M EEK ning loll oleks seda summat lasta pangakontol seista. Kõige loogilisem variant oligi et ta suundus panka ja proffesionaalid koostasid portfelli. Juhus või mitte aga nüüd enne valimisi see inf maj.huvide deklaratsioonist välja otsitud.

  • Tegemist ei ole kindlasti mingi valimispropagandaga.
    Asja mõte on pigem koondada erinevaid arvamusi meie ametnike ja riigijuhtide investeerimisportfellide kohta.

    Et kes neist siis on suutnus kaasata parimad nõuandjad või teha ise head valikud?
  • Viime võõras rahakotis sorimise uuele tasemele?
  • finantsist ja ouna ants,
    teil võib antud juhul olla õigus.
    ent, tavaliselt on nii, et kui mõni poliitik midagi enne valimis teeb, siis see ON seotud valimistega. isegi siis, kui poliitik seda nii ei mõtle.
  • Aivar Sõerd
    40 456 ASi Tallink Grupp aktsiat
    200 ASi Norma aktsiat
    550 ASi Infortar aktsiat
    Sõerdi aktsiaportfelli väärtus on üle 3,2 miljoni krooni.
  • Uraani Golkonda
    ilmselt andis siis Laar õigel ajal M.Friedmani fondile "tellimuse" sisse et auhinnaraha õigeks ajaks enne valimisi kohale jõuaks ja see et ta seaduskuulekalt väärtpaberid maj.huvide deklaratsioonis ära deklareeris on samuti valimispropaganda. Ausalt öeldes ei saa aru kuidas see üldse saaks Laarile kasulik olla oma portfelli kajastamine meedias - pigem pakun et hoopis võtab hääli kuna nii mõnigi inimene võib muutuda kadedaks.
  • iga uudis, mis kajastab poliitikut meedias on poliitikule kasulik. savisaar blogib, sest see on trendikas. rahumägi sõidab hummeriga, sest see on trendikas (tema arvates). strandberg sõidab jalgrattaga (trendikas). ja laar investeerib, sest see on ka trendikas. see, et ta papi enne valimisi kätte sai on juhus. ent poliitik rakendab kõik juhused valimiste vankri ette.
    penskarid nii ehk naa laari poolt ei hääleta. nüüd loob laar endast "tasakaaluka ja pikaajalise investori kuvandi". kõik, kes vähegi investeerimisega kokku puutuvad, tunnevad kohe hingesugulust ja hääletavad tema poolt.
  • ok võimalik ka selline lähenemine. eks valikuid tuleb ju teha ning arvan et see üks mõistlikeimast - niisama kontol oleks lausa loll lasta rahal seista, ok savisaarelikud vm kinnisvaraspekulatsioonid jätaks ka kõrvale...mis siis veel - tähtajaline deposiit, uus hummer või üks suur annetus?? Ilmselt poliitiku süü ongi selles et ta on poliitik :) ja iga otsus mille poliitik teeb lähtub poliitilisest kasust ??
    Minu jaoks sisuliselt pole siiski vahet millest lähtuvalt Laar enda pangalaenu likvideeris ja invest.portfelli koostas - oluline on siiski valik ise erinevate võimaluste seast. Vahest olen liialt sinisilmne, kuid Laari puhul on jäänud mulje, et tegemist Eesti poliitikas ühe sirgeseljalisema poliitikuga kes on oma otsustes vaba, ei sõltu mõne suurema või väiksema ettevõttja toetus(t)est ning ei hoia ka 10 küünega peaministritoolist kinni juhul kui koalitsioonipartner vastuvõetamatult käitub, olenemata sellest kas antud käitumine puudutas koalitsioonilepingut või mitte.

    kuid ok, asi läheb juba teemast kaugele.. selleks ilmselt juba mõni teine foormumiteema olemas.
  • Pakuks sellise ketserliku idee, et tal on Hansapangas portfellihaldur ja tal pole isiklikult suurt pistmist investeeringute
    analüüsimisega ja selle läbi oma maailmavaate ja valimispropaganda tegemisega?
  • Mart Laari portfell on tõesti mitmekülgne, minu arvates on võlakirju liig palju (aga see on minu mure). Mõned nendest on mulle tunmatud, õnneks - siis on mida uurida. :) Samas on see Portfell just selline et peaks kasvama stabiilselt, mis vist ongi siis eesmärk. "4+" või kui mulle hästi argumenteerida siis ka "5-".
    Aivar Sõerdi portfell on aga üllatavalt kesine - kas ta kontsentreerib oma investeeringuid? Sisuliselt 2 börsiettevõtet. Hinne - "3+"
    Siinkohal tuleb mulle meeldi, et Siim Kallasel polnud ühtki väärtpaberit, kui ta veel Eestis ametis oli - minu jaoks oli see üllatav. Tänast seisu ma temal ei tea.
    Hinded 5-palli süsteemis
  • Mille põhjal Te kodanikud hindate selle portfelli headust, teadmata seejuures üldse kliendi enda soove? Ja üldse oleks mõistlikum ja kenam pigem oma investeeringutele keskenduda, kui teiste rahakotis sorida.
  • Poliitikute majanduslike huvide deklaratsioone ei avalikustata valimispropaganda tegemiseks, kadeduse üleskütmiseks ega teistele investoritele analüüsimiseks, kritiseerimiseks või eeskuju võtmiseks, vaid ainuüksi selleks, et ära hoida (kuivõrd see on võimalik) poliitiku tegutsemist omakasu motiividel: et ta ei suruks läbi oma ettevõtetele kasulikke meetmeid. Nende andmete kasutamine igaks muuks otstarbeks ei ole ilus.

    Kuna vabariigi aastapäev on jälle lähenemas, siis lisaksin veel (kuigi see läheb teemast vist pisut mööda), et minu arust jääb ka poliitikute naiste tualettide arvustamine, mida SL Õhtuleht ja kõiksugu „peldikuseinad” nii armastavad, ikka väga kaugele kultuurist.
  • investeerimisportfelli kvaliteedi hindamiseks ei ole küll vajadust selle omanikku avalikustada, kui kodanik Ants Õun ise väidab, et hindame portfelli kvaliteeti, siis milleks omaniku nimi kui ta ise pole seda portfelli koostanud, vaid kasutanud varahaldusspetsialisti abi? LHV moderaatorid võiksid omaniku nime kustutada ja portfelli koosseisu alles jätta

  • Huvitav nüanss, jutulõime pealkiri räägib ametiisikute portudest, aga sees räägitakse lihtsalt poliitikutest. Lugege veelkord Uraani Golkonda postitust 08/01/07 18:07 ja siis mõistate, et tõesti oleks valimiskampaania jätta ikka selle õige nimega jutulõime.
  • poliitik ei saa teha oma porfelli nii nagu meie - lähtudes sellest mis on majanduslikult mõistlik. poliitik ei saa omada oeg-d ja rääkida samal ajal kasiinode keelustamisest. ei saa omada sakut ja rääkida alkoholiaktsiisist. ei saa omada kalevit ja rääkida suhkrutrahvist. ei saa omada tallinna vett ja rääkida vee hinna tõusust. jne jne. seega on poliitikute portfellid poliitiliselt korrektsed ning neid pole mõtet investeerimise aspektist analüüsida.
  • Huvitav , kas portfellihaldurid-nõustajad lähtuvad ainult kliendi soovist-kasust või on neil peale teenustasude ka muud panga huvid mängus ???
  • UG, piisab ju lihtsalt haldurile ütlemisest "osta mis soodne ja tagab min. ~ x % tootluse x riskitasemel, va eesti aktsiad" see ei tee ülejäänud portfellist veel sellist mida ei võiks inv. vaatenurgast vaadelda.
  • marto,

    olen näinud ühte hansa priv.panganduse koostatud varade säilitamise strateegia ( 10% tootlus) järgi tehtud portfelli ja seal figureerisid heavily hansa fondid ja tähtajalised hoiused naeruväärsete intressidega + veidi võlakirju + natuke välismaa fonde.
  • rohelistele pole vist naftasektor kõige sobivam, vasakpoolsetele ei sobi töötlev tööstus (ametiühingud), rahvuslastele ei sobi rahvusvahelised korporatsioonid (globaliseerumine). aga jah, kesikutele sobib tõesti kõik.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon