BÖRSIKRAHH 2007 - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

BÖRSIKRAHH 2007

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Kas tuleb? millal tuleb? kui suurelt tuleb?
    Millised on pakkumised? Millised aktsiad kannatavad kõige rohkem ja millised kõige vähem?
    Kuidas end selle eest kaitsta?

    Minu prognoos pikema aja peale ette vaadates, siis ootaks pilvisema aja algust kuskilt aprillst ja ekstreemsemat muutust mai keskele (20. nädal).
    isiklikult olen juba suurema rahaga väljunud ja umbes veerandit hoian veel aktsiates, et sellest eufooriast natukene osa saada. eks vaatame kaua närvid vastu peavad :)
  • Krahh algab peale pronkssõduri äraviimist, sest Venemaa lõpetab transiidi läbi Eesti.
  • Dividendin maksetakse ja aktsiad kukkuvad. Mina arvan Aprilli lõppus keskmiselt 15% kukkumine ,põhimõtteliselt kõik aktsiad.
  • küsimus kui kõrgele antud hetkeks ronitud on :)
  • kas 7 on siis asja iva? 199seitse, 200seitse...
  • Teekski siinkohal väikese ennustusvõistluse:
    OMXT maks väärtus 2007 enne "krahhi":.. 1100
    OMXT min väärtus 2007 peale krahhi:........ 750
    Suurima kukkumisega OMXT nädal:........... 20 nädal.
    Kõige enam kukub: TKM1T
    Kige vähem kukub: NRM1T

  • Peaks ju olema hoopis õnne number? Ehk siis nende õnn, kes õigel ajal rahasse saavad.
  • Ma arvan, et see lihtsalt sattus olema 1997, sealt edasi aga toimub juba 10 aastane tsükkel. Kes siis kannatas, on tänaseks jälle mäele jõudnud. Päikese aktiivsuses on ka näiteks 11 aastased tsüklid, nii ka paljudes muudes asjades. Kulunud väljend, aga elu on spiraal.
  • Hm selle graafiku järgi on ju tõusuruumi veel küllaga. Keskerakond võiks lubada Talse aasta lõpuks 5000 punktile :-)
  • Siin peab kindlasti arvestama, et TALSE indeks veidi teistsugune loom oli kui OMX Tallinn - nii suuri aktsiaid nagu Tallink ja Eesti Telekom toona polnud, seega OMX Tallinn on ilmselt vähem volatiilne. Aga üksikaktsiad on mitmed ju viimaste kvartalitega kahekordistunud, seega ma pakuks, et oleme praegu 1997 juuni kandis.
  • Jätame siit sedapuhku poliitika välja. Ülalolev graafik näitab selgesti, et Tallinna börsil on enne esimesi mulli tundemärke veel oioioi kui palju üles minna.
    Juba puhtpsühholoogiliselt ei saa praegu börsikrahhi tulla (mis sügisel toimub, ei hakka ennustama). Kui juba foorumites enamik on karud ning halavad ja pasundavad lähenevast krahhist, siis on viimane ikka väga kaugel mägede taga.
    Krahh tuleb siis, kui seda ei oodata ning need, kes ootavad, vaikivad.
  • Seda graafikut vaadates ei saa nagu rääkida krahhist vaid pigem alusetult toimunud 5kuulise tõusu korrektsiooniga...
    Mis see 5 kuud on pikaajalisele investorile - köömes :)
    Ma muidugi ei tea, mis toimis selles graafikus mööda telge vasakule ja paremale.....
  • Arriba, joonistasin siis veel (turgudel tuleb alati erinevaid horisonte mõõta):

    Talse vahemikus 1997 algus - 2000 algus:



  • .... ja nüüd kõik müüma! Siis ongi krahh!
    TEHTUD!
  • kõik aktsiad müüdud täna....uut langust ootamas.
  • Vilniuse poolt pole vist mingit krahhi ootamas?
  • Muuseas, kui ma oleks demagoog, siis oleks ilmselt selle graafiku pannud :)

    TALSE 1997 sügis kuni 2000 algus:



  • Kes tipust ostis, kaotas 80%, annab krahhi mõõdu välja küll. Kel läks paremini sai -50% mööda pükse... :)
  • kristjan, kust saada vanemat infot eesti börsi kohta? OMX annab ajaloo alt alates aastast 2000...
  • Mul on alles TKM ja TAL ja kuigi tahaks veel positsioone võtta, isegi väga tahaks, krt vaadake kasvõi tänast päeva, kõik on rohelises ja mitte vähe....krt teab mis juhtub...
  • Absoluutsele tõele kandideerib see graafik:

  • Kõik on ju OK(roheline), miks peaks midagi juhtuma? uudised ju on olnud head, ega tänu nendele uudistele ei pea nüüd kõverad alla poole langema hakkama ...?
  • Kas raha võetakse kinnisvarast välja ja see tuleb praegu börsile tiirlema...
    Panin omal programmid kinni...raske oli ju täna müüa Merkot ja OEG´d...krt võtaks...närvis...
  • Osta tipust ja müü põhjast siis tuleb õnn õuele!

    sest RAHAS pole õnn!

    TEHTUD!
  • tegelinzky, mul info Excelis, kui tahad faili, saada e-mail kristjan-at-tarkinvestor.ee
  • Rääkides suurtest aktsiatest ja indeksist. Kui Hansapank veel börsil oli, siis küsimusele "Kui palju arvate, et TALSE see aasta tõuseb?" võis üldiselt vastata "Ma arvan, et Hansapank tõuseb x%". HPA1T oli selgelt turu liider. Praegu aga turul kolm suurt ja samas suurusjärgus etteõtet, või vähemalt ei ole ühtegi ettevõtet mis teistes pea jagu suurem on. (Börsilt lahkudes oli HPA1T turuväärtus vist ca 4,3 miljardit €).
    ETLAT 1 172 613 488,00 EUR
    TAL(1+3)T 897 541 663,20 EUR
    OEG1T 715 546 000,00 EUR
    Praegu täidab indeks paremini oma mõtet. Pole nii palju ühe aktsia poolt mõjutatud.

    Tegelinzky, pärast Nordic Exchange´i launchimist on mõned lingid katki, kuid Tallinna Börsi 10 aastapäeva puhul avaldati TALSE andmed. Tallinna Börs saab 10 aastaseks. Ma arvan, et sa pead börsi IT mehel meili saatma ja paluma lingi korda tegemist.
  • Momentum, 1997 oli Hansa oma kuulsusrikka lõpuga võrreldes väga pisike.
  • Hetkel tegin väikese kõrvalepõike ja mõtlesin lisaks hilisemat aega :)

    97 aasta kohta rääkides üldistaks Hansapanga pangandussektoriks. Üks tore graafik Eesti Pangalt.
    Joonis 3.11 TALSE ja Tallinna Väärtpaberibörsil kaubeldavate aktsiate indeksid majandussektorite järgi (punktides) juuni 1996 - detsember 1997
  • ennustamise osas:
    Suurim kukkuja: EEH1T
    Kõige vähem kannatab: HAE1T
  • Börsikrahhidel on enamasti mingi aluspõhjus. Ehk siis kasvanud inflatsioon, tarbimispeo lõpp, lakke tõusnud intressid (nii laenu, kui hoiuste). Mina pakuks parimateks kukkujateks baltikat, ehitust, merkot, ilmselt ka kaubamaja. Vähimaid ei julgegi nimetada. Eks seal ole õhku sees omajagu kõigil. Kui kalevi jaoks keskerakondlikku korjandust ei tehta, siis see viletsus põrub ka korralikult.
    Esialgu oleme siiski veel optimistlikud ... rasketeks aegadeks tuleb rasva koguda.
  • Ma arvan, et ei tule kukkumist, mis toimuks ainult siinsel turul. Toona (1997. aastal) kujunes väga pessimistlik suhtumine kõigisse arenevatesse turgudesse ja seega ma ootaks ka seekordse kukkumise algust kuskilt mujalt. Ehkki jah - majanduse ülekuumenemine paistab just siin kõige suurem olema, aga samas üldisema arvamuse muutmiseks on Eesti (ja Baltikum tervikuna) tõenäoliselt liialt väike.
  • Eks krahh tuleb defineerida. Kas eelmise kevad-suve sündmused olid krahh? Ise defineeriks krahhi langusena, mis tekib fundamentaali laialdasest nõrgenemisest. 2006. aasta esimeses pooles mingit fundamentaalset põhjust languseks tegelikult polnud ja seetõttu jõuti languse eelsetele tasemetele peale tõusu algust üsna kiiresti.

    Aga praegune "wild wild west"-stiilis palagan millegagi ikka lõpeb. Kui mälu mind ei peta, siis jäi 2006. aasta langus just 2005. Q4/aasta tulemuste avalikustamise vööndisse (või oli see juba 2006 Q1 aeg?), mil ilmselt siis vaadati, et supertulemusi enam pole (kuigi ettevõtete kasumid näitasid jätkuvalt kasvu) ja hakati kasumit võtma.

    Võib olla käivitub ka seekord sarnane reaktsioon, sest nii mitmedki aktsiad kohalikel turgudel nõuavad imet ja kohe. Lihtne matemaatika pole praegu ilmselt eriti moes, aga võib olla muutub uute tulemuste plejaadiga veidi populaarsemaks. See muidugi kõigest minu tagasihoidlik arvamus :)

    btw,

    päris põnev oleks näha, mis juhtub Baltika aktsiaga kui Q4 kasum suurenes sarnaselt Q3-ga 10% tuuris, mitte godziljon protsenti nagu turg paistab ootavat. Karvased palitud ja puhvaikad ilmselt seni väga hästi müügiks läinud pole.

  • Mnjah. Baltika P/E jõudis täna pea 30-ni ja 11% marginaal Q4 jätaks 2007 P/E 27,1. Vange ilmselt ei võeta.
  • käisin pühapäeval kell 12-13 Haabersti Rimis. juba sai isegi liikuda. Tühjade kärude hunnik oli metsik. Eelnevatel kuudel pole seda märganud. Stockmann täiesti tühi kuigi seal on mingi allahindlus vist praegu. Selverit ning Kaubamaja ei tea
  • rightsaid, jaanuar on jaekaubanduses olnud alati surmakuu, nii ka sel aastal :)
  • Pean ka ise silmas, millal see sümboolne 30 täis saab, enam kaua ei lähegi. Võiks muidu eeldada, et Q4 tulemus tuleb mõnevõrra Q3-st parem, aga atraktiivsest tasemest ei saa rääkida kindlasti.

    Q1 ka kindlasti oluline, sest õige talv peaks aasta esimestel kuudel aset leidma. Eelmise aasta talv oli päris käre ning pani kindlasti inimesi oma garderoobi täiendama. Päris huvitav saab olema kui see jaanuar-veebruar tõsiselt talveks ei pööragi.

    Ühe turu "sweethearti" liikumine võib olla trigeriks ka teistele aktsiatele, kuigi institutsioonide kohalolek muidugi primaarse tähtsusega.
  • Hmm börsikrahh. Tuleb, varem või hiljem aga mitte niipea, ennem tuleb kinnisvara krahh ja alles siis börsikas, ehk siis mingi moment hakkavad inimesed realiseerima oma positsioone aktsiates et plekkida kahjumeid kinnisvaras kuna nad usuvad ikka veel siiralt kinnisvara jätkusuutlikust. Vat see on aeg mida ma ootan, siis saab lyhikeseks myya ja mingi aeg head positsioonid odavalt soetada :)
  • http://www.jah.ee/article.php?id=3542961&language=ee&page=1

    Ehk siis juba hakkab õhtuleht avaldama börsiteateid, uued investorid/spekulandid tormavad tulle. Tegelikult on see hea, sest valus laks jaotub suurema arvu inimeste vahel. See süsteem toimib iseenesest. Mida rohkem indeks kihutab, seda rohkem inimesi astub ringi. Mida rohkem inimesi astub ringi, seda rohkem indeks kihutab.

    Ennustaks ka siis natuke:
    OMXT 1000 tuleb nädala jooksul.
    "laks" tuleb umbes 1100 kandis, Veebruari lõpus
    OMXT ~800
    Kõige rohkem kukub BLT,
    Kõige vähem kukuvad TAL, ETL

    ehk siis mitte midagi hirmsat neile, kes juba pikemalt sees ;)
  • Suurem korrektsioon võib tulla ka läbi Rumeenia ja Bulgaaria. Kui seal õhku välja lastakse, siis surve Ungari ja Poola kaudu ka
    Baltikumile. Sealne krahh taanduks meil tuntavaks korrektsiooniks allapoole. Nii et tasub jälgida mis arengud seal on.
  • Krahh võib tulla ka nii: Kesk võidab valimised, rootslased vaatavad, et riskid lähevad suureks ja hakkavad võtma kasumit. Hakkab toimuma lumepalli efekt, sest niikuinii on hindades liiga palju õhku.
  • Aga siinsed tule- ja väävli kuulutajad on jätnud kahe silma vahele majanduse reaalse kasvu ja meie kalli Eesti krooni tugevuse. Peter Lynch ütles, et esimene asi mis investoril peab olema - on usk oma maa majandusse ja ettevõtetesse teenida kasumit.
  • Mina oma arvutuste järgi sain MNF raha 1.133 mld LTL e. 5.138 mld EEK. MNF börsiteate järgi omandas
    PKN 596.834.352 aktsiat (84.36% kogu aktsiapakist). Teades, palju aktsiaid kokku on emiteeritud ja mis hinnaga
    (10.25 LTL) neid kokku ostetakse, selle saingi. Kui kusagil on viga, palun parandada.
  • Tegelikult see summa on vist natuke eksitav. Eelkõige seetõttu, et sellest viimasest osast oli oluline osa endiselt Leedu valitsuse institutsioonide käes, kes saadud raha eeldatavasti tingimata kohalikule turule täies mahus tagasi ei too. Ma ei tea kelle käes need aktsiad olid, kuid võiks arvata, et erinevad valitsuse fondid nagu näiteks Töötukassa rahad Eestis, mis vist samuti finantsturgudele paigutatud on. Samuti oli oluline jutt ka investeerimisfondidel. Fondidest toovad MNF raha tõenäoliselt kohalikule turule ainult Balti-suunalised fondid, kuid MNF aktsiaid võis vabalt olla ka laiemapõhjalistes fondides (KIE ning erinevad "emerging markets" fondid). Sellisel juhul on võimalik sooritada investeeringuid ka Baltikumist väljapoole või isegi kasutada võimalust sularahapositsiooni suurendamiseks.
  • to 0808

    Kui arvutada teoreetiliselt selle raha hulka, mis tuleb turule ära paigutada, siis tegelikkuses oleks targem võtta arvesse vaid see osa, mis väikeaktsionäridelt kokku osteti (natuke üle 5% kogu aktsiatest).

    Seega .... väikeaktsionäride 5% = umbes 35mln aktsiat = 360mln LTL = 1.6mld EEK

    Ei ole põhjust arvata, et Yukose kreeditoride taskusse või Leedu valitsusele läinud vahendid oma tee Balti aktsiatesse leiaks.
  • Maźeikiu alt vabanes maksimaalselt 422,7 mio LTL ehk € 122 346 761,02. Väikeaktsionärid (kõik ülejäänud aktsionärid peale Leedu valitsuse ja PKNi) omasid 5.64%.
  • Et diskussioon oleks valiidne tuleks kokku leppida, et mis on börsikrahh? Selle all võib mõista ju erinevaid stsenaariume.

    Ja teiseks, miks see börsikrahh peaks tulema?

    Hetkel olemas olevatest indikaatoritest ei näe näitajaid mis päris dramaatilistele variantidele viitaksid. 2007 aasta esimeses pooles mina mingisugust krahhi ei usu. Mõningane majanduse rahunemine ja sellest tulenev hinnakorrelatsioon börsil on üsna tõenäoline ja loogiline, kuid mitte midagi enamat. 2007 aasta teist poolt on raske ennustada, kuid ma usun et ka seal meid midagi dramaatilist ees ei oota.

    Eks kurja kuulutamine on muidugi hetkel populaarne rahvasport. Ja arvestades üleüldist optimismi, siis on teatud manitsemine omal kohal. Aga ka siin ei tohi unustada, et võitjad on üldiselt need kes teevad midagi, mida keegi teine ei tee. Ehk kui kõik hirmast krahhi ennustavad ja kuulutavad, siis see pole just väga originaalne tegevus.

    Kui liiga palju seda kriisi kuulutada, siis võidakse see kriis sedamoodi esile kutsudagi.

    Peab ikka säilitama natukene usku ja optimismi kah. Kui Eesti ettevõtjad (ja inimesed üldse) poleks uskunud ja lootnud, siis vaevalt et meil oma riiki oleks. Rääkimata majandusedust.

    Mina isiklikult usun majanduse rahunemisse. Kuid meie reaalses igapäevaelus ja elukvaliteedis seda keegi vaevalt tunneb.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon