East Capital Türgi Fund - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

East Capital Türgi Fund

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Äripäeva webist ÄP invetor jälgib East Capital Türgi Fund-i, vahendaja: EACTURK - millega on tegemist?
  • Tegemist siis Türgi suunalise fondiga, mida esmakordselt oli võimalik osta 29. märtsil 2006. aastal, mis oli üsna õnnetu ajastus, kuna selleks hetkeks oli saavutatud aktsiaturu tipp. Osaku hind langes üsna kiirelt 10 SEk-lt 5.8 SEK-le, kuid nüüdseks on tagasi kerkinud 8 SEK-i juurde.
    Tegemist siis väga riskantse tootega (maa risk, arenev turg), kuid isiklikult isegi julgeks seda eelistada Venemaa fondile (riskid üsna võrreldavad). Kui on soovi riskida (40% langus paari kuuga alates toote lansseerimisest kirjeldab riski kenasti), siis tulu võimalus on samuti hea.
    Portfellist 31% on investeeritud finantssektorisse, 11% ehitus ja ehitusmaterjalide sektorisse , 8,8% kindlustusse, 6,4% jaemüüjatesse ja 5,7% kinnisvaraga tegelevatesse ettevõtetesse.
  • Kuidas Türgi turgu kommenteerite? Valimistulemused nähtavasti investoritele meeltmööda, kuid kui vaadata East Capitali Türgi fondi, on see aasta juba tugev tõus toimunud. Poolaastaga 40%.

    Kas keegi on pädev andma hinnangut Türgi aktsiaturu valuatsiooni kohta? Ehk siis milline on Türgi aktsiaturu fundamentaalne tase praegu?
  • TaivoS,

    Türgi on endiselt turgude arvates väga atraktiivne koht. Mitmete global asset allocationi spetsialistide arvates järgmise 12-18 kuu lõikes isegi kõige atraktiivsem koht üldse maailmas. Minu meelest oli isegi eelmise nädala lõpus artikkel, kus keegi tõsiselt võetav tegija ütles, et 'there is a lot of potential for the market to quadruple'.

    Mulle isiklikult ka Türgi meeldib. Peale eelmise aasta laksu on neil makro suhteliselt hästi kontrolli all ja Erdogani valitsus on seni teinud väga õigeid otsuseid. Konsensus enne valimisi oli, et kui Erdogan jätkab, siis liiguvad asjad õiges suunas edasi. Peamised põhjused, miks turud pole seal hulluks läinud veel ongi valimised (president + nädalavahetusel parlament). Alguses oli kahtlus, et Erdogan kandideerib presidendiks (ta võidaks kindlalt) ja siis võib mingi lambivend PM-ks saada. Turud kosusid kohe kui ta teatas oma mitte kandideerimisest. Järgmine ebakindlus oli uus presidendikandidaat, mis tõi ka rahva tänavale ja ehmatas turge natuke. Peale tänaseid valimisi on analüütikud ühel meelel, et secularism jätkub neil kenasti ja võitnud AK partei valib presidendiks kompromisskandidaadi sõitmata üle opositsioonist. Presidendi valimiseks on neil vaja 2/3 parlamendi hääli. AK sai ca. 62%, s.t. Tallinna Linnavalitsust teha ei saa :)

    Kõige suurem drive peaks turul olema rate-cut. Täna on CB base rate 17.5% ja sealt on ikka kuradi palju võimalik allapoole tulla. Täna võtta endale Türgi banking/consumer spending exposure tundub hea idee. Pangandussektorit on viimasel ajal ka suuremad rahvusvahelised tegijad käinud üles ostmas. Viimane take-over oli vist ca. 5.4x book, mis näitab, kuidas hinnatakse Türgi potentsiaali.

    Ise olen ka ettevõtteid seal lähemalt vaadanud. Täiesti normaalsed ja tugevad ettevõtted kauplevad tasemel 5-8x P/E, kasvu oodatakse kõige rohkem retail/banking sektorist, minu hinnangul peaks aktiviseeruma ka kinnisvara (REIT-d) sektor, kuna intressid muutuvad mõistlikemaks.
  • Mis Tyrgi valmistesse puutub, siis on moneti eksitav Delfis laiutav pealkiri "Tyrgi valimised voitis islamijuurtega partei." Monele lugejele voib jaada ilmselt mulje (ja see kumab ka tekstist labi), et tegemist on kui mitte just karmi liini islamit propageeriva parteiga, siis vahemalt nendega lahedalt seotud oleva parteiga. Samuti on taheldatav, et kristlikus maailmas valitseb vaikiv heakskiit ilmaliku Tyrgi armee tegevuse suhtes, kes on lahiminevikus korduvalt kas islamitaustaga kandidaadi edu valmistel blokeerinud voi lihtsalt voimu yle votnud. Arvan, et tegemist on aarmiselt puuduliku ja lyhinageliku arusaamaga. Tyrgis nimelt ei ole armee mitte ainult ilmalikkuse jarelevalvet teostav institutsioon vaid ja "tyrgilikkuse" kaitset tagav organ. Sisuliselt on tegemist midagi Putini-Venemaa laadse struktuuriga, mis natsionaal-shovinistlikku loogikat ja autoritaarseid votteid kasutades yritab ellu viia Suur-Tyrgi shovinistlikku maailmapilti, kuhu kuulub nii kurdide vangistamine/morvamine, ELga liitumislabiraakimiste blokeerimine (ettekaane: kahjulik Tyrgi suveraansusele ja Tyrgi huvidele) ja demokraatliku seadusandluse vastuvotmise takistamine. AK partei seevastu on kyll islami taustaga, aga seda kultuurilises mottes, tegemist on taiesti normaalse demokraatliku parteiga, midagi analoogset kristlike-demokraatidega Euroopas.
    Kahjuks valitseb arvamus, et kui on ilmalik siis on pigem euroopalik. Tyrgi puhul see nii ei ole, euroopalikud on pigem islamitaustaga joud.
  • Huvitav kuidas mõjutavad valimistulemused potentsiaalset sõjalist tegevust kurdide vastu Iraagis?
  • TaivoS,

    Kohalikud makroanalüütikud ei paista väga mures olevat selle pärast. Tõenäolisim on piiratud operatsioon, mis ei eskaleeru. Kõik uudised on seni turu poolt vastu võetud neutraalselt, s.h. jalavägede koondumine Iraagi piirile paar nädalat tagasi. Valimised peaksid selles suhtes olema ka non-event, kuna AK jäi pukki ja sõjavägi toimetab seal anyway poliitikutest võrdlemisi sõltumatult. Ja kuivõrd sõjavägi ongi secularismi nn. ilmaliku poole esindaja, siis eelistavad poliitikud neid ka mitte torkida.
  • Turkcelli ADR (TKC) USA turul praegu üle 5% üleval. Paistab, et peale valimiste muid uudiseid pole, seega ilmselt peegeldab praegust optimismi. Turkcell peaks ühtlasi ka ainus USA turul kaubeldav Türgi ADR olema.
  • Blink kirjutas 23/07/07 14:24: Ise olen ka ettevõtteid seal lähemalt vaadanud. Täiesti normaalsed ja tugevad ettevõtted kauplevad tasemel 5-8x P/E...

    Väga huvitav! Blink, kas saaksid nimetada mõned firmad.
  • Ouna Ants,
    Tööstustettevõtted, eriti keemiatööstus, metallitootjad ja ka mõned tsemenditootjad kauplevad kõige madalamate kordajatega. Samas kui tõsiselt huvitud, siis oleks mõistlikum vaadata pangandussektorit (mille keskmine 2007E P/E oli veel mõni nädal tagasi 9.8 ja P/B 2.6; kõige viimaseid andmeid ei ole hetkel võtta). Türgi puhul ei tohi unustada, et cashi "P/E" on seal ca. 5, s.t. depointress on 20% lähedal.
    Samas on siinsetel väikeinvestoritel Türgi puhul probleem - sealseid aktsiaid ei ole võimalik ühegi Eesti panga vahendusel osta. Seega enamuse jaoks jäävad fondid ainukeseks võimaluseks.
  • kas mõni Türgi ETF on ka LHV vahendusel kättesaadav?

    Saksamaa turul kauplevad näiteks

    ISHARES MSCI TURKEY - IB ticker IQQ5, Reutersi ticker IQQ5.DE
    LYXOR ETF DOW JONES TURKEY 10 - IB ticker LYYG, Reutersi ticker LYXTUR.DE


  • USA-st pakuks välja sümboli TKF (The Turkish Investment Fund)
    Eurodes TUR (Luxor Dow Jones Turkey 10) ja IQQ5 (iShares MSCI Turkey)
  • Lehel https://www.lhv.ee/funds/info_fund.cfm?shortname=EASTCAPTUR on valuutaks pandud EUR, kuigi tegelikult SEK.
  • Kas keegi antud fondi kaudu Türgi ettevõtetesse ka investeerib, või pigem tasuks seda mõne muu investeerimisinstrumendi kaudu teha?
  • Kas Türgis läheb nii hästi, et on hea aeg sinna investeerida?
  • kindsigo
    Kas Türgis läheb nii hästi, et on hea aeg sinna investeerida?


    Sell when others are greedy and buy when they are fearful?
    Ehk on hea p6hjast v6tta, siiski arvan et Türgis veel pole p6hi käes
  • Ei lähe jah. Erdogan on ikka ehtne lollike. Ajab selle Türgi ikka päris põhja. Ega enne see allakäik ei lõpe kui Erdogan on läinud.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon