Metallid - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Metallid

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Siin teemas võiks arutada kõike vääris- ja põhimetallidega (base metals) seonduvat.

    Metallide sektoris on olnud pärast 90 aastate madalseisu võimalik teenida vägagi korralikke kasumeid. Kas on siin ka inimesi kes on sellest pullirallist osa võtnud?

    Praegu on kõige tugevam ilmselt nikkel. Hiina juhitud nõudlus on kaugelt ette jõudnud pakkumisest, nikli hind tõusis täna $21 naela kohta, yoy on hind tõusnud umbes 200%. Ühtlasi on see ka selle aasta parim esineja sektoris.

    Sellest tõusust osa saamiseks on üks võimalus Lionore kui suurim puhas nikli tootja peale Inco ja Falconbridge'i müüki eelmisel aastal. Aktsia hind on küll tõusnud aastaga 200%, kuid on ikka veel oluliselt alahinnatud. Kui eeldada, et nikli hind on edaspidi 15$ nael, (mis on praegust situatsiooni arvestades konservatiivne), siis kaupleb aktsia p/e tasemel 3,5-4,5. Et mitteliigset ärevust tekitada, siis olgu öeldud, et kaevandussektori aktsiate keskmine p/e on 7-8. Aktsia hind Toronto börsil oli eilse päeva lõpuks C$15.65. Endale olen lühiajalise targeti seadnud C$22. Sümbol Lim.to
  • Hmmm... kiirel pilgul vaadatuna sobib ehk ka päevakauplejale? Kõikumine 1-1,5 USD päeva jooksul (vähemalt viimased 5 päeva). Käive võiks muidugi suurem olla.
  • Nikli osas tuleks vaadata roostevaba terase turu prognoose, mis peaks nikli hinda nõudluse poole pealt enim mõjutama. Kui ma ei eksi, siis selles sektoris ennustatakse hinna langust.
  • Kuidas Toronto börsilt osta saab? Lhv ja hansa ei tunnista seda aktsiat.
  • LIM on Traderi vahendusel kaubeldav, kui on soov seda investeerimiskontole osta, siis tuleks maaklerile helistada ja tehingus telefoni teel kokku leppida.
  • Terase ettevõtted laiemalt saadaval Market Vectors Steel Index ETF Fund (SLX)

    Täpsem info siin

  • Nikli hind tegi täna uue rekordi ületades hetkeks 21 dollari piiri peale LME varude vähenemist ja kartusi, et CVRD Goro projekt ei saa valmis enne 2009 aastat. Samuti on vask jõudsalt tagasi tegemas aasta alguse kaotust kaubeldes täna 2.85 dollari ümbruses.

    TaivoS, mul on praegu tõsiseid raskusi leidmaks põhjendusi, miks roostevaba terase hind peaks langema, selle hinda on viimasel ajal korduvalt tõstetud ja fundamentaalid lihtsalt ei luba nikli hinna langust.

    Niklit on ladudes maailma tarbimise rahuldamiseks vaid poole päeva ulatuses, tarbimine kasvab aastas ca 5 protsenti, mis tähendab, et pakkumine peaks suurenema 60 -70 000 tonni aastas, aga seda ei ole kusagilt näha. Norilsk peab investeerima järgneva nelja-viie aasta joksul iga aasta pool miljardit ainult et hoida tootmist praegustel tasemetel, uute projektide plahvatuslikult tõusnud hinnad (Dynateci Ambatovy, BHP Billitoni Ravensthorpe, CVRD Goro, nende kõikide maksumus on tõusnud üle viiekümne protsendi), uued projektid tihti poliitiliselt ebastabiilsetes riikides (hea näide jällegi Goro, mille puhul peale eelmise aasta vandaalitsemisi un CVRD isegi mõelnud projektist loobumisele). Lisaks muutub kõrgmate metalli hindade ajal lahjema maagi kaevandamine ära tasuvaks, mida mõned väiksemad on juba kaevandamas, mis mõjutab jällegi pakkumise poolt. Niisiis suuremat langust ma sektoris enne 2009 aastat ette ei näe ja ma ei usu et ka siis hinnad alla kümne dollari piiri langeksid. Praegu aga nõustun pigem ennustajatega kes näevad ette 50 000 dollarit tonni kohta piiri saavutaminst.

    Enamik niklikaevandajate aktsiaid on praegu alahinnatud ka 10 dollarilise hinnaga nikli puhul. Kui nikkel saaks poolegi sellest menust, mis on saanud uraan, on tõusuruumi tootjatel veel tohutult.


  • Minuteada ennustas Outokumpu terase madalamaid hinnatasemeid selle aastaga võrreldes.
  • Vabandust, eelmise aastaga võrreldes
  • Nikli kolme kuu hind tegi LME hommikuse kauplemissessiooni ajal uue kõrgtaseme 19.73, mis tähendab kuu kaheksa tööpäeva jooksul juba neljandat rekordit.

    TaivoS, mis ajast see ennustus sul pärineb? Viimati tõstis Outokumpu terase hindu veebruaris, kui nikli hind oli ületanud 18 dollari piiri, mis näitab, et terase hind saab lühikeses perspektiivis vaid tõusta. Eelmise aasta nikli keskmine hind oli veidi üle 11 dollari, see aasta on vastav arv kusagil seitsmeteiskümne ringis. Üldist seisu vaadates võib eeldada, et see ennustus on nelja kuni kuue kuu tagusest ajast, praegu ennustavad pessimistid roostevaba terase 15-25 prosendilist langustaasta lõpuks, mis oleks ikka üle eelmise aasta keskmise. Sektoris valitsevat meeleolu ilmestab eriti hästi fakt, et Jaapanis varastati eelmisel aastal laste mänguväljakutelt umbes 5700 roostevabast terasest liumäge.
  • madis .kas oleks v6imalik anda mingit linki sinu jaapani lium2gede varguse kohta.kust sa sellist imeinfot v2lja v6lud.?olen v2ga skeptiline .
  • ma ei oska linki teha, aga sellel aadressil peaks uudis olema
    http://www.guardian.co.uk/japan/story/0,,2027266,00.html
  • uudis siis tuli kuskil novembri paiku 2006

    Credit Suisse prognoosib vase hinna ootamatut töusu $12000 tonn.
    Hetkel on hinnaks $7294 tonn, kuid vasetootmine on vähenenud
    476000 tonni vörra. CS prognoosib järgmiseks aastaks, et
    vasetoodang vöib kahaneda veel 642000 tonni vörra.

    Siiani on hind hoopis langenud ja püsinud tugevalt alla $7000. Vahepeal käis ka $5000 sees ära. Samas pole veel aasta läbi kah
  • Mulle ei meeldi end korrata rohkem kui kellelegi teisele, kuid kuivõrd ma juba alustasin siin kirjutamist niklist, ei taha seda ka pooleli jätta. Jah, arvasite õigesti. Uus päev, uus rekord. Kolme kuu nikli hind tõusis täna esimest korda üle $20 taseme. Hetke hind (spot price (mul ei ole majandusharidust, kui mõne mõiste tõlgin arbitraarselt, palun parandage mind)) on sellest kaugel ees olnud, kuid see näitabki pakkumise nõrkust. Ka futuurist oluliselt kõrgem hind (vahepeal oli vahe isegi $3000 tonni kohta) ei ole suutnud piisaval hulgal pakkumist suurendada, mis veabki futuuri enda järel üles.

    Lionore'il oli eelmise aasta lõpu seisuga ladudes 5000 tonni niklit, mis on rohkem, kui LME ladudes kokku, kuid nagu nende viimasest conference call'ist selgus, plaanisid nad sellest 3000 esimese kvartali jooksul maha müüa, millest suure osa nad CEO Colin Steyn sõnul olid juba veebruari keskpaigaks turule viinudki. Ka lühiajaline suurenenud pakkumine ei ole suutnud enamat kui lasknud hindadel veidi vähem tõusta.

    Ennustused $50 000 tonn niklist levivad, täna oli juba Forbesis artikkel, kus UBSi analüütik ütles: "further moves on the 50,000 usd target appear inevitable."
  • muide, kui keegi on huvitatud nikli hinnatõusust tulu saavatest ettevõtetest, Põhja-Ameerikas asuvate maardlatega kaevandusfirmad, mis ei ole CVRD ja Xstrata omanduses, ma mainisin ära "Soovitage häid aktsiaid" lõimes
  • Ei mäletagi täpselt, millal Outokumpu kohta lugesin, kuid arvan, et kusagil aasta alguses. Aga eks toorainete hindu on igal juhul raske ette prognoosida ning ennekõike küsimus selles, kuidas Hiina tõmbab ja kuidas USA järele annab.
  • Muide, madis43, Norilski Nickel ei ole Sinu jaoks atraktiivne? Pure-play niklitootja vist päris pole, lisaks ka muid metalle. Aktsiad (või hoiutähed) peaks mingilt Saksa turult kätte saama ka.
  • Norilski Nikkel kaupleb AFAIK järgmistel borsidel:
    NNIA - Xetra
    NILSY - US OTC
    MNOS - London
    GMKN - RTS
  • Nikli koha pealt niipalju uudist, et täna uut rekordit (veel) ei ole sündinud.

    Norilski kohta arvan, et pärast tulemuste avaldamist juunis on selle aktsia hinna esimene number 2. Dollarites kindlasti, võib-olla ka eurodes. Muidugi kui rts selleks ajaks alla 1500 ei vaju. Ise ei oma, pigem püüan turgu ennetada, leida aktsiaid, mis suurt institutsionaalset ega ka investoritepoolset tähelepanu veel ei leia. Kaevandussektorist võib nii mõndagi huvitavat leida. Oled kuulnud midagi firmadest, mis kauplevad p/e tasemetel alla 2? Siin on üks: QUA.TO. Selle aasta aasta leiu tiitlile minu kogus üks arvestatavamaid pretendente kindlasti. Soovitan järgi vaadata.





  • uus rekord siiski siiski sündis, 3 kuud 20.41.
  • Täna on tõeline metallide pidu, Kitcometals leheküljel ei leidu metalli, mis poleks üle kahe protsendi plussis. Minu lemmik on üleval üle KUUE protsendi praegu. 50 000 nikkel, kui juba täna ei saavutata, on vaid aja küsimus. Olukord on äärmiselt kitsas, ladudes on vaid loetud tundide jagu metalli. Ameerika kaevandusete aktsiad on vaatamata ebastabiilsele olukorrale löönud seniseid tippe, suurematest on kõige paremini läinud FNXil (kättesaadav ka investeerimiskontolt), mis on veebruaris püstitatud senist tippu löönud juba 7-8%. Kas Nikkel kavatseb minna molybdeniumi teed või ootab ees nõudluse jahtumine? Euroopa teraseetootjad igatahes panustavad viimase peale ja on osalt oma niklitellimustest loobunud. Nende pärast tuleb loota, et hiinlased neid tühjade kätega ei jäta.

    Üks artikkel roostevaba terase vargustest USAs, koos videoga.
    http://kutv.com/topstories/topstories_story_074075800.html
  • Credit Suisse'lt Outokumpule underperform ning soovitatakse roostevaba terase tootjate suhtes ettevaatlik olla. Kuna oodatakse roostevaba terase hinna langust, on surve vastavate ettevõtete kasumireale. Outokumpu praegu 28 EUR juures, target 25 EUR.
  • Ei ole viimasel ajal täheldanud, et räägitaks nõudluse kahanemisest, vaid ainult hinna langemisest. Võib olla tahavad terasetootjad oma laovarusid optimiseerida vms. Teraseäri peaks iseloomult üsna tsükliline olema, seega probleemid USA majanduses kindlasti turgu mõjutavad.

    Tingimustes, kus nikli laovarud on väikesed, säilib muidugi võimalus hinnatõusuks, kuid teisalt on tooraine hinnad piisavalt volatiilsed, et mingi muutus fundamentaalis (peamiselt roostevaba terase turul) võib hinda mõjutada küll.
  • Nikli hinnatõus on löök kindlasti terasetootjate kasuminumbritele. Terase hinnalangusega lühikeses perioodis ei saa ma aga sinuga nõustuda. Kui veel kaks nädalat tagasi eeldati, et et terasehinna tipp tuleb märtsis, siis nüüd seda enne maid ei oodata. Langusruumi on niklil muidugi, kuid seni kuni laovarusid arvestatakse tundides, ei ole suurt liikumist allapoole oodata. Ma ei usu ka et väike tagasilöök USAs nikli hinda oluliselt mõjutab. Hiina, Brasiilia, India, Venemaa nõudluse kasv on liiga võimas ja tihti alahinnatud. Praegu püüdleb enda elukvaliteedi parandamisele rohkem inimesi kui kunagi varem ajaloos ja ma pean seda suuremaks faktoriks kui võimalikku majanduslangust USAs.
  • kindlasti tuleb teel muhke ja lohke ette, aga ma ei näe siit nikli tagasilangust isegi mitte 12 dollari piirimaile
  • Refereerisin lihtsalt minust vaieldamatult kompetentsemat Credit Suisse seisukohta. Kindlasti on nikli hinnatõus üheks ohuks, kuid jutt oli siiski lõpptoote hinna langusest. Kas, millal ja millises ulatuses see juhtub, mina isiklikult prognoosima ei hakka.

    Täpsustuseks niipalju, et jutt käib 2. kvartalist edasi.

    http://www.arvopaperi.fi/article/id=21622/
  • Sel juhul me ei rääkinudki üksteisele vastu, vaid mööda teineteisest. Ma pidasin veidi lühemat ajavahemikku silmas. Praegu ollakse pigem üksmeelel, et aasta teisel poolel hind langeb.

    Samas, 2004 aastal peeti nikli saavutatud hinnataset $6 naela kohta ka ennekuulmatuks, kui keegi oleks pakkunud hinnaks kahe aasta pärast $10, oleks ta välja naerdud. Eelmise aasta lõpus ei ennustanud ükski suurem finantsasutus nikli aasta keskmiseks hinnaks üle $14, keskmine ennustus jäi $11-12. Eks ennustamine üks tänamatu töö ole:)
  • Nikli kolme kuu hind tõusis eelmisel reedel üle $22 ja hetke hind üle $51000. Astronoomiliselt tõusnud hind on sundinud paljusid terasetootjaid juba ka aasias enda nikli tellimusi vähendama või neist üldse loobuma, arvates, et lõpptarbija ei ole nõus suurenenud hinda maksma. Sama jutt juba mitmendat aastat. Siiani ei ole see lõppenud varude kasvamisega. Võibolla on seekord teisiti? Teine võimalus on, et kasvav tarbimine nõuab oma, aga siis on juba palju niklit vaja ja kiiresti, mis tähendaks LME niigi olematute varude uut kahanemist, uut hinnahüpet ja uut virisemist, et hinnad on liiga kõrged.

    Jinchuan, Hiina suurim niklitootja hoiatas nädalavahetusel, et tõusnud niklihinna tagajärjel on investeerimine uutesse projektidesse tõusnud üle mõistuse piiride ja nikli hinda ootab ees krahh. Lubagu auväärt Mandariinid mul selles kahelda. Uute projektida viimine tootmisfaasi võtab vähemalt 5 aastat, suuremate puhul veelgi kauem. 90ndate ja selle sajandi alguse madalate hindade tõttu investeeriti uutesse projektidesse nii vähe, et uued katavad ammenduvad ära, aga mitte nõudluse kasvu. Kõrgemaid hindu on olnud vaevalt kolm aastat, selle ajaga ei saa ükski arvestatava suurusega projekt valmis. Pealegi uute lateriit projektidega ei ole jõutud kordagi tähtajaga valmis ja tootmise alustamisega on probleeme (Goro ja Ravensthorpe, Bulong ja Murrin Murrin).
    Enne 2009 aastat ei ole mingit ületootmist näha.

    SIin veel viimaseid uudiseid Goro kohta, kopeeritud Investorvillage'i foorumist:

    Metals Insider - 20 March 2007

    More trouble seems to be brewing for the giant Goro nickel project in New Caledonia. The latest initiative by opponents of the project—led by the indigenous Rheebu Nuu group—is to build a makeshift village on a piece of land designated for a waste pipeline.

    Rheebu Nuu is once again issuing ultimatums to CVRD-Inco with thinly-veiled threats of further disruption.

    The latest developments could have serious implications for the nickel market. First production from Goro has already been pushed back to late 2008 and CVRD’s most recent statements suggest it may struggle even to meet that time-table. Cost over-runs—an endemic problem across the whole mining sector—are only going to be aggravated by further direct-action opposition such as this.

    Siin üks hea ülevaade niklist, selle turu hetkeseisust, suurematest tootjatest, maagi tüüpidest, kaevandamise viisidest, kõigest mida investoril nikli kohta vaja teada.

    http://www.allegiance-mining.com.au/docs/Articles/FDC%20Nickel%20Sector%20Report%20-%2026%20Feb%202007.pdf
  • Tänud, madis43, väga hea ülevaade nikli osas. Aga, mida arvata alumiiniumi perspektiividest? Metallide hinnaralli on alumiiniumi mõnevõrra puutumata jätnud, nagu ma aru saan. Erinevates allikates on viimasel ajal kõvasti kiita saanud ACH (Aluminium Corp of China). Suur ettevõte, P/E 8 ainult, samas kasvatab käivet ja kasumit tempos, mis kohane pigem kiirelt arenevale väikefirmale. Viimase 4 päevaga tõusnud ca 6,5% ning jõudmas 27.02 börsilaksu eelsele tasemele.
  • Täna tegi Xstrata ülevõtmispakkumise Lionore'ile väärtuses £2B, ehk C$18,5 aktsia kohta. Lionore'i juhatus peab hinda atraktiivseks ja on pakkumise juba üksmeelselt vastu võtnud. Tehingu lõpuleviimiseks on lisaks muule vaja saada veel vähemalt kahe kolmandiku aktsionäride toetus. Selle saamine ei pruugi aga sugugi õnnestuda, turg peab pakutud hinda selgelt madalaks, mida tõestab fakt, et esimese kahe ja poole tunniga on käsi vahetanud juba üle kümne protsendi aktsiatest hinnaga rohkem kui C$19. Kuigi enamik aktsionäre (siinkirjutaja sealhulgas) on saanud juba üle saja protsendi kasumit, ei taheta siiski loobuda ettevõttest hinnaga, mis on võrdne vaid paari aasta cash flow ja nelja-viie aasta kasumiga ka praegusest oluliselt madalamate nikli hindade puhul. Nii vihast reaksiooni ülevõtmispakkumisele ei ole olnudki kaevanduses peale Lundini-EZMi mergerit. Tundub, et suur X peab pakkumist tõstma isegi juhul kui mõni teine staaridest mängu ei tule ja neid selles ei aita.

    mersu36, alumiiniumi kohta palju ei ole uurinud, üks ennustus umbes kuu aja tagant tuleb meelde, mis pakkus esimese poolaasta keskmiseks hinnaks 1.15 ja teisel 1.0. Aga võibolla teab keegi siin alumiiniumist rohkem. Hoiatan sind siiski, et metallide puhul ei ole praegu väga mõtet p/e suhet jälgida. Paljudel väiksematel vasetootjatel on see suhe alla viie juba üle aasta olnud, ka sektori sees võivad suhted erineda kordades. Nikli puhul Kanada FNX, mille maardlad on kanadas, kaupleb suhtel >10, sellest oluliselt suurem Lionore, mille kaevandused Aafrikas ja Austraalias, suhtel <5. Loota, et see kaupleks nagu uraani või titaani aktsiad suhetel >20 on kindlasti palju tahta.


  • Ahjaa, pärast seda kui ma olin eelmisel nädalal Jinchuani kritiseerinud, tuli välja, et nende ähvarduste eesmärk oli vähendada LMEs sisse võetud lühikese positsiooni kaotust. Mis neil ka osaliselt õnnestus. Hiinlased ise eitasid kõike:)
  • Keegi koobaltile pilku on heitnud? Näikse järgmine uraan olevat.
  • Kuld $666 Hõbe 13$ ! Huvitavad hinnad !
  • jpy, milliseid moly mänge huvitavaks pead? ROK, AUA, BLE, WEX, TJS tulevad hetkel meelde. Plaanid isegi Sprotti uut moly fondi võtta? Ise olen vaid kõrvalt veidi vaadanud. Endal kui metalliinvestoril oligi häbi, et ei olnud moly jooksu alguses ära ei tabanud. Õnneks QUA lahendas selle probleemi minu jaoks. Mitte et kahju oleks, kasumit olen samal ajal erinevatest nikli kaevandustest ja QUAst saanud küllaga, lihtsalt häbi. Tundub, et moly tõus on alles alguses, enne 2009 midagi uut juurde ei tule.

    Koobaltist ma ka oluliselt rohkem veel ei tea, kui kaevandajate kodulehtedelt ja mõnest uudislõigust leidnud olen, aga investoril rohkem vaja ei olegi. Koobalti puhul ei ole samuti midagi uut tootmisse paari aasta jooksul tulemas peale Katanga, mis täisvõimsuse saavutab alles 2011 aastaks, ja nõudluse kasvust on juba liigne rääkida. Kaks puhast koobalti juuniorit on heade aktsiate teemas mainitud FCO ja GMC, koobalti hind mõjutab oluliselt ka KATi liikumist. Kui kedagi huvitab, siis FCO kodulehelt leiab ülevaatlikku infot, kust edasi liikuda; siin ei tundu asja vastu suuremat huvi olevat, nii et kel huvi on, otsigu ise.
    Koobalti lühiajalise hinnagraafiku leiad siit
    http://cobalt.bhpbilliton.com/
    ja pikaajalise siit
    http://minerals.usgs.gov/ds/2005/140/
    Viimane lehekülg annab ligi sajandipikkust informatsiooni paljude toorainete hindade kohta USAs.
  • ROK on mu lemmik moly positsioon, aga BLE meeldib ka. Ma ei tea, kas praegu tasub osta (äkki tuleb lähiajal mõni lohuke graafikule, kust on hea osta, kuid mulle tundub, et ROK on ikka veel odav ja tõusuruumi jagub veel), oma osa ma hoian veel edasi olenemata sellest, et hinnad on nii hästi rallinud, sest mu ootused on sellest veel siiski kõrgemad ja tundub, et tõusupotentsiaali on (siiani on see ennast õigustanud ja ei näe veel põhjust sellest paadist maha hüpata).
    >Tundub, et moly tõus on alles alguses, enne 2009 midagi uut juurde ei tule.
    Mõtled kaevandusi? ROK peaks kaevandava hakkama varsti (pidi juba eelmise aasta lõpus), see lisab pakkumisele veidi juurde.
    Aga muidu moly hinnaliikumine ei viita küll mingile nõrkusele. BLE plaanib ka tulevikus rohkem kaevandada, kui ma õieti mäletan.
    link http://minerals.usgs.gov/ds/2005/140/ on päris hea, ise ei teadnudki sellist kohta.
  • koto, tõesti huvitavad numbrid. Tundub, et turg tahab sulle midagi õelda paberraha olemuse kohta :)
  • Sprottiga ühes paadis olemine annab veidi kindlust arvestades, et nende pikaajaline tootlus on olnud ligi 30% p.a. (kunagi kuskilt lugesin). Minu arusaamad ühtivad enamasti nende omadega, eriti väärismetallide osas. Aga aktsiaid valin ikka ise.
  • jah, Roca kohta ei olnud ise uurinud. Langesin moly propageerijate ohvriks:) Nagu juba ütlesin, olen praegu pigem Ni-Cu-Co mees, molübdeeniumi jälgin kuna see on nikli väiksem vend:) Aga see näitabki just turu tugevust kui uue pakkumise tulekul turg ikka kokku tõmbub.

    paar artiklitk koobaltist: http://www.stockhouse.com/bullboards/viewmessage.asp?no=14551028&t=0&all=0&StartDir=O&StartID=14552157&StartDateTime=2007-03-29
    http://www.resourceinvestor.com/pebble.asp?relid=30401
    viimane annab eriti põhjust FCO'le pilku heita

    Tundud tegelevat tootmises ja selle lähedal olevate kompaniidega, varasemas staadiumis RnD poole ei vaata? Näiteks ise sain CMList päris korraliku kasumi, kuigi müüsin selle enne viimast tõusu.
  • Mida te metallimehed ja molübdeenimehed GMO-st arvate? Võtsin seda eile enne 8% tõusu näputäie. Tegelikult oleks pidanud vist juba varem võtma, oleks, schmoleks.
  • Nikli hind tõusis täna kõige rohkem kolme nädala jooksul, praegu on üleval 4,5%, $22.2 tasemetel. Uut tugevnemist on põhjustanud teated, et Hiina niklitarbimine tõuseb see aasta 20%, Macquarie arvates isegi 29%, eelmine nädal lisas hirmu võimalik CVRD-Inco Sudbury operatsiooni juhtivöötajate streik. See streik lõppes küll sama kiiresti kui oli alanud. Täna teatas Austraalia Jubilee, et nende tootmine võib see aasta saada kuni 500 tonnise tagasilöögi ja levivad kuuldused, nagu oleks viimasest avatud superkaevandusest, Voisey Bayst streiki oodata. Probleeme ei ole niisiis mitte ainult uute projektide käivitamisega. Praegused hinnad, mis ületavad ka kõige optimistlikemate pullide ootusi ei ole ikka suutnud nõudlust vähendada ja laotasemed londonis jäävad siiani alla ühe päeva tarbimist. Kõik viitab sellele, et on uut tõusuperioodi oodata. Nüüd ennustatakse tugevate hindade jätkumist juba kümnendi lõpuni, kuivõrd 2008-2009 valmivate Ravenstorpe'ide-Gorode-Onca Pumade täisvõimsusele jõudmiseks kulub kaks aastat ja ei ole ka kindel, et nad üldse selleks ajaks valmivad. Ise olen nikli suhtes samuti veelgi pullisem kui varem ja jätkuvalt pikk.

    Schlagbaumm, sõltub kui pikka perspektiivi silmas pead. Kui pead lühikest aega silmas, arvan, et kuu-kahega peaksid 10-20% puhtalt fundamentaalide pealt juurde saama küll, emotsioonid võivad veel teise samapalju lisada, kuid pead kasumivõtmiseks valmis olema. Aktsia on ikkagi lühikese aja jooksul tõusnud üle 50%. Kui kavatsed kaevanduse avamiseni hoida siis pead endale looma mingi ettekujutuse sellest kus moly hind kolme aasta pärast on. Mitte vähem tähtis ei ole see, kas firma üldse kaevandusloa kätte saab. Selleks peaksid sa uurima selle piirkonna kaevandusi, kas need on oma load kätte saanud, ega seal piirkonnas looduskaitseala, indiaanlasi ja muud taolist rohelist jama ees ei ole. Selle firma puhul ei tasu võrrelda maas oleva maagi väärtust teistega, kuna kavandatava kaevanduse eluiga on >50 aastat. Niisiis ei hinda turg seda maaki kindlasti sama väärtuslikuks kui seda mis kaevandatakse kaheksa aastaga ja kui seda, mis kaevandatakse 20 aastaga. Rohkem tasub teiste moly kaevandustega võrrelda tootmismahte ja tootmise alguse kaugust, samuti kaevandamise maksumust, milles on Idahol selga eelis. Kui luba saadakse, kaevandamise hetkel ennustatakase veel mitmeks aastaks hindu üle $25, saad oma raha tagasi viie kuni kümne kordselt. Kui firma lisab oluliselt aktsiaid juurde, siis muidugi vähem; kui aga molübdeniumi hind püsib tugev, saavad nad tõenäoliselt projekti kogu maksumuse tasutud võla eest. Kindlasti pead ka vaatama, mis tingimustel laen antakse, kui suur osa tootmisest ette ära müüakse ja mis tasemetelt. Kuna lähiajal molü hind tõuseb veelgi, on võimalik, et müügilepingus olevad tasemed ületavad kaevandamise hetkel olevat turuhinda.

    Loodan, et sain abiks olla
  • Abiks olid kõvasti. Ausalt öelda mõtlesin ise samuti kiirelt kasumi võtta, aga plaanis oli firma juurde hiljem naasta. Saan nende infost nii aru, et kaevandamine ei alga mitte enne 2009, pigem 2010, seega on vahepeal aega emotsioonidel jahtuda ning aktsial kukkuda küll.
  • Schlagbaumm, üks võimalus on väiksema posiga projekti loa saamise kuupäeval sees olla. Teha Dendreoni. Tõus küll nii võimas ei tule, vast 20-50%. Kahjuks ei ole see kuupäev nii lihtsalt kindlaks määratav ja arvatavasti peab sees istuma kuid. Peaks GMOst teatama DNDN teemas, vaadates kui agarad on kohalikud lotot mängima, saaksid sa oma juba 14% kasumile veel 10% juurde:) See võikski olla Lhv väikeinvestorite järgmine rahvuspordiala:)

    Kui veidi tõsisemalt rääkida, siis ise mängin praegu ühe positsiooniga sama stsenaariumi, ühega ootan veel madalamat ostukohta, et mõne aja pärast sama teha. Mõlemaid olen mõnda aega juba jälginud, mõlemad on vägagi väikse riskiga, mõlemal on kohalike tugev toetus, ühel on juba metsaameti ok ja toetus ka senaatoritelt ja kongresmenidelt, teisel on projekt vanas kaevanduspiirkonnas ja sel on provintsi nõusolek, millele riiklik tasand reeglina vastu ei astu. Kaevandusjuuniore on praegu nii palju, et tegelikult saaks iga kuu Dendreoni teha:)
  • Olen ka hakanud viimasel ajal vaatama, et kaevandused, isegi alles rajamisjärgus olevad, on enam-vähem ainus asi siin ebakindlas maailmas, millele kindel saab olla :)

    Usun, et kaevandamisega alustamine ei võta neil pooltki seda aega, mis lubade ja vajaliku cashi kokkukühveldamine. Ja kui ma nende viimasest aruandest õigesti aru saan, on neil vaja 600-700 milli. Seega võib neil aktsiate emiteerimisi veel tulla, kas üks või isegi kaks. Sellest järeldan, et loa võiksid nad saada mitte varem kui 2008. lõpus, ja selleks ajaks võib supp vabalt lahjem olla või võib see ootamine olla kärsitumad kutid ära tüüdanud. Mis ei tähenda, et ma oleks selle projekti suhtes negatiivselt meelestatud, oh ei, kus sa sellega. Ka kõige tagasihoidlikumate arvestuste kohaselt (1/2 molü hinna langust jne) on seal vähemalt 25% tulu tulemas. Aga ma arvan, et soodsaid sisenemiskohti pakutakse sinna projekti veel ja veel. Seega müün nüüd soodsa hetke tulles igasuguse kahetsuseta.

    Aga ma pole mäeinsener, olen diletant, seega ei pruugi mu arutelu paika pidada ;)
  • GMO on minu jaoks liiga riskantne/spekulatiivne (muidugi viimati uurisin seda ligi aasta tagasi, sellest ajast pole pilku GMO poole tagasi põõranud, nii et võib-olla on midagi muutnud). Pole kaevandamisluba, ja nii väiksele firmale 600-700milli kokku ajada on keeruline. Võib arvata, et kui neil on tõsi taga, siis tuleb võimas stock dilution. Pealegi, kaevandamiseni on kõige optimistlikuma arvamuse järgi vähemalt 4-5 aastat (hilinemine on selles biznesis standardiks), keegi ei tea, mis siis moly hind on (võib-olla 1/2 sellest, mis täna). Täna on moly hind üsna soodne kaevandamiseks, seega tuleks vaadata ettevõtteid, mis juba kaevandavad, või hakkavad seda kohe tegema. Sest nemad on need, kes võidavad enim. Kui tahad GMO-d pikemaks ajaks võtta, siis oota, selle aktsia hind tuleb alla tagasi (küsimus on pigem, kui kõrgele ta praegu võib minna, enne kui tagasi tuleb). Kui tahad kindlamat, siis tuleks võtta ROK või BLE. ROK peaks plaanide järgi kaevandama hakkama 3mil lbs aastas ja tulevikus veelgi mahtu suurendama, ja see tooks praeguse moly hinna juures ettevõttele väga korraliku kasumi selle market capi juures.

    Need ettevõtted peaksid olema suurimad võitjad moly praegusest hinnast. Suurem osa kaevandusaktsiaid (eriti juuniorid) on tegelikult rämps (80% ligi), nii et ole ettevaatlik (kuigi rämpsaktsiad pakuvad ka võimalusi, sest ka nemad tõusevad/langevad, aga investeerimiseks ei ole nad sobilikud). Ja kui see, mida sa teed, on investeerimine, siis kuldreegel kaevandussektoris on, et ühegi ettevõtte alla ei tohiks panna üle 10% varadest.
  • Ma ei nõustuks sinuga, jpy, et tootjad teenivad tõusude pealt enim. Enamjaolt on just vastupidi. Aga jah, nende puhul, mille kaevandamisaeg jõuab kätte alles 4-5 aasta pärast on see tõus puhtalt spekulatiivne, emotsionaalne. Ise ka nende poole ei vaata. Ise keskendun juunioritele, mille kaevandamisaeg jääb maksimaaleslt aasta-pooleteise kaugusele või juba toodavad ja kavandavad suuremat võimsuse kasvu ja mille puhul võin metalli hinna sobivas tasemes kindel olla. Need on minu jaoks kõige sobivama risk/reward suhtega. Muidugi ma jälgin neid igapäevaselt ja teen põhjaliku DD enne ära.

    Ja veel, jpy, kaevanduses aeg-ajalt ikka leidub aktsiaid, millesse võib panna üle 10% ja mida ma nimetaksin ikka investeerimiseks. Näiteks Quadrasse ma julgeks panna üle viiendiku oma portfellist ka siis kui portfelli suurus oleks sada korda suurem kui praegu ja ma nimetaksin seda ikkagi investeerimiseks. Quadrat ostmist alla C$8 taseme ma aga ei nimetaks investeerimiseks, vaid lausa varguseks. Ja aktsiaid mille ostmist ma nimetaksin varguseks on kaevandussektoris ka veel.
  • RNO puhul ülevõtt vist toimumas. Igatahes RNO-ga panid päris täppi (on hästi tõusnud). Vask käis juba $3.30/lbs peal täna, kõrgest vase hinnast peaks enim võitma kõrge tootmishinnaga kaevandajad, nagu Taseko, mis tõusis eile 9%. Neile on kõrge hinna püsimine väga hea, aga kui hind hakkab langema, sattuvad nende kasumid tugeva löögi alla. Taseko puhul on olulisem tegelikult Prosperity projekt, mis on hoopis kuld.
  • GMO täna +14% juba, huvi Sproti moly fondi vastu pidi olema väga suur, aga minu arust on need fondid rohkem rikastele suunatud, või ma eksin? Nii et ise selles osaleda ei saa, isegi kui tahaks.
  • Ei pannud ma täppi midagi, ma eeldasin seda hinda USA dollarites. RNO toodab sama palju või isegi rohkem niklit kui FNX ja lisaks on neil valmimas kullakaevandus, aga mcap on on neil ligi kaks korda väiksem, kui välja arvata kullakaevanduse väärtus, mis kavatsetakse müüa RBI-le, isegi kolm korda väiksem. See on selge röövimine. Lundin ei anna mingit preemiat aktsionäridele. Eelmine aasta tegid sama asja Eurozinciga. LIMi puhul olen ma veendunud, et nõukogu liikmed said suuri preemiaid Xilt et müüa firma maha ja ise jätkata soojadel kohtadel. See oli lausa naeruväärne, kuidas CEO Steyn enne ja pärast tehingut õigustas tehingu hinda kohe-kohe langema hakkavate niklihindadega. RNO nõukogu on igatahes ka aktsionäride viha juba endale saanud.

    Samas teisest küljest on see ainult kasulik ülejaäänud kaevandajate aktsiatele, enamik väiksemaid ongi täna 5-10% plussis. Võimalusi niklisse investeerida jääb järjest vähemaks, mis annab lootust nikliaktsiate edasiseks tõusuks. Tõepoolest, kahe nädalaga kaks ülevõtmispakkumist, see näitab, et tulevik tume just ei ole.

    Eelmine aasta hoidsin ka paar kuud Tasekot, aga siis oli neil tootmisega probleeme, ei suutnud eesmärke täita. Sellepärast ka tulin väikese kahjumiga välja, ei tahtnud enam oodata. Vahepeal ei ole neid jälginud, on nad ome aastakümnete vanust varustust uuendanud ka? Ise jälgisin seda pigem samuti kui growth storyt, Prosperity ja Harmony ei kajastu kumbki veel aktsiahinnas. Kui TGB on kasvuraskustest üle saanud, vaataksin isegi selle poole. Muidu arvan, et on ka paremaid kasvuaktsiaid vase sektoris, mis pealegi nii palju ei kõigu Cu hinnaliikumiste peale. NAK näiteks, mis hakkab arendama maailma suurimat kaevandust Pebble't (vask + kuld), Northern Orion oma Alumbrera'ga (samuti miljoneid tonne vaske + 1,7B naela molyt), Londonis kauplev Nikanor (vask + koobalt) ja ka Ivanhoe, kui vaid mõnda suurema projekti arendajat nimetada.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon