Börsipäev 29. juuni - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 29. juuni

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Citigroup on väljas paari huvitava kommentaariga. Esimene neist on Hiina välimeediafirma Focus Media (FMCN), mille suhtes analüüsimajal on tänaseni investeerimise seisukohalt hea nina olnud.

    Ise nimetavad nad ettevõtet top valikuks Hiina meediaturult ning tõstavad hinnasihi $75 tasemele. Citi arvab, et aktsiaturg alahindab ettevõtte potentsiaali ja sünergiaid (Digital Outdoor, Mobile Advertising ja Internet), olles suurim digitaalmeediaettevõte Hiinas. Citi ootab tugevat kasvu välimeedia turult, kasvavaid reklaamikulutusi ning seeläbi prognoositakse väga tugevat kvartalit. Samuti on nii interneti- kui ka wireless segment nende arvates prognoose ületamas.

    Teine kommentaar tuleb Apple (AAPL) teemal peale positiivset eelvaadet Wall Street Journalis, NYTis ning mujal meedias, kus oodatakse, et Apple suudab rahuldada aktsionäride kõrgeks kruvitud ootuseid. Citi kommenteerib, et nende arvates on suurt muret valmistanud virtuaalne klaviatuur OK ning tugevuseks on 3.5-tolline ekraan ja kasutajasõbralik graafiline user interface. Analüüsimaja usub, et 2007. aastal suudetakse turule tuua 3.5 miljonit iPhone’i ja 2008. aastal 8.5 miljonit ning samuti ei oota nad, et Apple sarnaselt RAZRile agressiivselt hindu langetaks.

    Samas annab citi aktsiale “hoia” reitingu ning 12-kuise hinnasihi $110. Kaubeldes juba praegu kõrgetel hinnatasemetel, on realistlik iPhone turuletulek ja esmane performance juba aktsiahinda sisse arvestatud. Kuigi Citile meeldib Apple pikaajalise investeerimisobjektina, ootaks analüüsimaja sisenemisega peale “sell on the news” reaktsiooni, mil toote-eelne hype on aktsiast välja voolanud.

  • Eile teatas Research in Motion (RIMM) tugevad esimese kvartali tulemused. Ettevõte lõi kasumi osas analüütikute 1.06-dollarilist ootust 11 sendiga ning käive kasvas 76.5% võrreldes aastatagusega $1.08 miljardini (vs $1.05 miljardiline konsensus). Samuti anti ülitugev prognoos teiseks kvartaliks. Kasumit aktsia kohta nähakse vahemikus $1.37-1.49 vs $1.12 konsensus ning käivet $1.3-1.365 miljardit vs. $1.12 konsensus. Aktsia reageeris sellele vägeva tõusuga rohkem kui 16% näol.

     

     

    Kui kasumi ja käibenumbrite osas ületati ootusi agressiivselt, siis kvartali jooksul müüdi 2.4 miljonit seadet, mis oli samuti üle ootuste ning lisati 1.2 miljonit kasutajat, mis vastas üldiselt ootustele.

    Ettevõte naudib täna oma arendustöö vilju toodete osas. Käesoleval aastal on välja toodud mitu 8800 platvormi versiooni (8830 ja Curve) ning firma levitab neid läbi oma carrieridest koosneva müügivõrgu üle maailma. Konverentsikõnel teatas juhtkond, et nii Pearl kui Curve ületasid subscriberite kasvu osas ootuseid. Pearl oli eriti tugev “ülemere” turgudel.

    Täna moodustab suure osa käibest riistvara müük. Mobiilseadmed 76% käibest, mis on kõrgem kui 73-protsendiline nöitaja neljandas kvartalis. Ettevõte ise usub, et see trend jätkub turul, kus seadmed domineerivad kogukäibe osas ning tarkvara ja teenuste tähtsus kasvab tootetsükli hilisemas osas. Käesoleval kvartalil moodustasid teenused 16% käibest ning tarkvara 5%.

    Kui üldiselt ettevõtte kvartalitulemused olid tugevad, siis mõningad riskid siin siiski on. Nimelt tuli peamine kasv seadmete müügist, kuid subscriberite arv vastas täpselt ootustele (ja olles märgatavalt väiksem käibekasvust). Ehk ettevõte on tugevalt sõltuvuses hetkel uute seadmete müügist ja väljatöötamisest. Suur osa klientidest ilmselt ostab uusi ja huvitavaid seadmeid, kuna neile lihtsalt telefon meeldib. Suurem sõltuvus riistvarast tähendab aga seda, et pidevalt tuleb tootearendust tasemel hoida. Hetkel näeb smart-phone seadmete turuosa shipmentidena mõõtes välja järgmine:

     

     

    Ettevõte on teinud siiani tublit tööd, kuid kui vaadata siia kõrvale suhteliselt kehvalt esinenud Palmi (PALM), siis viimane toob natuke reaalsema pildi silme ette. Firma tõmabs tugevalt alla oma prognoose ning väidab, et hetkel ei ole nad veel oma tulemustes Apple (AAPL) iPhone mõjusid tunda saanud, kuid vaatamata sellele tehakse konservatiivseid prognoose. Kui Palm tunnetab Applet kui konkurenti (margin ära, et ka Motorola on tunnistanud iPhone tugevust), siis mõjusid võib oodata ka RIMMile, eriti kui firma on huvitatud edaspidi ka tavatarbijale oma toodangu suunamisest (viidates uutele seadmetele).

    Lisaks Apple ohule näeb ettevõte madalamaid käibetasemeid kasutaja kohta (ARPU is expected to decline by low single digit percent).Keskmine müügihind teises kvartalis võrreldes esimesega jääb samale tasemele ning gross margin 51% tasemele. Üleminek riistvarale võtab marginaalidelt lõivu, mida on ka oodatud. Veebruarikvartalis raporteeriti GM 53.5% võrreldes eelnevate kvartalite 54.2% ja 56.2% gross margin'itega.

    Kuigi olen RIMMi suhtes positiivselt meelestatud ning tuleb au anda juhtkonnale tubli töö eest, on üheks probleemiks kindlasti ka kõrged ootused kvartalitulemuste osas ning valuatsioon, mis ületab paljusid konkurente. RIMMilt oodatakse tugevat kasvu ning tugevat tootearendust, kuid suurenenud sõltuvus riistvarast on tähendab ebastabiilsemat rahavoogu ning tugeva konkurentsi (Apple, Nokia) tingimustes mitte just kõige parem lahendus.

    Märgin ka ära, et minu skepsis on kirjutatud ajal, mil mitmed analüütikud avaldavad oma armastust ettevõtte suhtes:

    RBC upgrades Research in Motion (RIMM 165.59) to Top Pick from Outperform.

    BofA upgrades Research in Motion (RIMM 165.59) to Buy from Neutral

    JMP upgrades Research in Motion (RIMM 165.59) to Outperform from Market Perform with a $240 tgt after the co reported a stellar May quarter and indicated that more is on the horizon

    Research In Motion tgt raised to $186 from $166 at Piper Jaffray

     

  • Oskab keegi kommenteerida millest nii suured liikumised täna Tlna börsil - EEH +4.8%, MKO -4.1%, OEG +6.8%, TAL +6.7%, TVE -8%? Neist vaid viimasel uudis väljas ja pigem positiivne, aga langust 8%..
  • Ühispank müüs, Ühispank ostis ...

    ... ja madala likviiduse tingimustes ongi liikumised kerged tulema
  • YHI suured alla-/ülesmüügid.Mis põhjusel,ei oska arvata.Majasiseseid tehinguid on päris palju.Võhik nagu ma olen,arvan et püütakse tagasi teha Arco ostudest põhjustatud kaotusi,suunates hinda endale sobivamas suunas.See vaid mõte.
  • Erki jõudis must ette juba.Aga põhjuse kohta võisin väga mööda panna.Siis andke andeks.
  • CIBC kommenteerib RIMMi päris kenast, tunnistades, et nad on potentsiaali maha maganud. Hetkel on nad positiivsed ettevõtte fundamentaalide osas, kuid usuvad, et see on konkurentidest kõrgemal hinnatasemel kauplevas aktsiahinnas kajastunud. Samuti tõstavad nad suhteliselt agressiivselt prognoose, mille läbi saate aimu ka kasvuootustest:

    We were too cautious in our previous estimates and are adjusting estimates significantly upward. For FY08, we're raising our estimates to revenue of$5.75B with pro forma EPS of $6.31 from $4.68B and $4.84, respectively. For FY09, we now forecast $8.45B and $9.36 from $5.93B and $6.07.

    Samas toovad nad välja fakti, et ettevõtte suundumine tavatarbijale orienteeritud turule võib endas sisaldada (konkurentsi)riski:

    As much as we appreciate the concept and potentially positive impact of more foot traffic from the iPhone, the fact that much of RIM's growth iscoming from consumer leaves the company prone to competitive risk overthe long run, in our opinion. We reiterate our Sector Performer rating.

    Hetkel kaupleb RIMM 20% kõrgema eilsest sulgumishinnast.

  • Core inflatsioon vastab jätkuvalt ootustele:
    Core PCE Inflation MoM 0.1% vs 0.1% consensus

    Samal ajal on personal income ja spending tunduvalt madalamad ootustest:

    Personal Spending 0.5% vs 0.7% consensus
    Personal Income 0.4% vs 0.6% consensus

    Aktsiafutuurid on pööranud positiivsele poolele.
  • Tulime LHV Pro all välja analüüsiga jaemüüjate (RTH) kohta. Meie arvates pakub antud sektor mõningate kuude lõikes päris head riski-tulu suhet turu langusele panustamisel. Lisaks on Doug Kass tegemas plaane sektoris lühikeseks minna ning võtta seal sisse oma seni suurim lühike positsioon. Reeglina väga hästi informeeritud Kass tabas päris osavalt ära IYR'is lühikeseks minemise, mis on 5 kuu tagustest tippudest ca 20% alla tulnud. Rohkem ei tahaks avaldada, põhjalikku ülevaadet soovitame lugeda LHV Pro alt.
  • YHI ost/müük täna (akts.)

    UKB -908 237
    APG1L -114 302
    TVEAT -110 615
    BLT1T -65 861
    TEO1L -52 870
    EEH1T -29 353
    ARC1T -23 851
    MKO1T -9 513

    SAB1L +912 151
    TAL1T +194 711
    OEG1T +146 733
  • Täna on 2007. aasta esimese poole viimane kauplemispäev. Palju on räägitud mark-up'ist ehk kunstlikust hinna üles ajamisest, et poolaasta raportid ilusamad välja näeksid.

    As the Quarter Ends, Assess Where You Are

    By Rev Shark
    RealMoney.com Contributor
    6/29/2007 8:51 AM EDT
    Click here for more stories by Rev Shark

    With ordinary talent and extraordinary perseverance, all things are attainable.
    -- Thomas Foxwell Buxton

    As we wrap the second quarter of 2007 and look forward to the future, it is good time to reflect on the power of persistence and perseverance when it comes to market success. The wonderful thing about the market is that if you so choose, you have a new chance every day for success. As long as you have capital you can have the potential for market greatness.

    The celebratory attitude in the media about how great this market has been covers up some of the many challenges that we have faced. The nature of this advance from the start has been different in terms of leadership and momentum. Many styles of trading that have worked well over the last decade have not worked as well for much of this rally.

    If you are unhappy with how you have been performing, the important thing is to embrace that fact, clear the decks and persist in your efforts. It is quite easy to say to yourself that you have already missed the easy money in this strong market and that now it is going to be too challenging to even try. Forget that sort of thinking. There will always be opportunities, even in the most challenging market environment, if you keep working at it.

    After that little pep talk, it is time to consider what we face as the third quarter kicks off. First we have an odd week with the Fourth of July holiday smack dab in the middle of everything. That is going to thin trading and increases the chances of volatility. We have already seen increased volatility lately and have needed shorter time frames if we wanted to avoid being whipsawed.

    Following the holiday we have the kickoff of second-quarter earnings. First-quarter earnings were the best we had seen in a number of years and the Research in Motion (RIMM - commentary - Cramer's Take - Rating) report this morning is going to help keep expectations high for some more good reports as well. Good earnings are going to support the market, even if some of the other issues that have been bothering us lately, such as housing and subprime debt, continue to percolate.

    I always preach taking a reactive approach to the market, and that will be even more important as we navigate increased volatility and earnings season. The bears are becoming more optimistic that the market may finally start to succumb to the many worries that have been out there for so long. Indeed, there are some cracks in the technical picture, but this market remains extremely resilient. Until there is further damage, we have to give the bulls great respect.

    We have a positive open on the way as the huge move in RIMM and the crescendo in the iPhone hype grab the headlines. Asian markets were mixed overnight and European markets turned negative after a bomb scare in London but are bouncing back as the U.S. open approaches.
    -----------------------------------
    Ülespoole avanevad:

    Gapping up on strong earnings/guidance: RIMM +18.8%, APOL +7.3%... M&A: KOMG +7.5% (to be acquired by WDC for $32.25/share in cash)... Select solar-momentum names ticking up in pre-market: DSTI +5.7%, HOKU +4.6%... Other news: CRYO +51.8% (announce strategic collaboration with BSX), HLYS +8.3% (announces the withdrawal of its registration statement with SEC), CBH +6.3% (promotes bank executives to replace Chairman and CEO), TASR +4.9% (US Military issues order for 2,400 TASER X26 devices), PCLN +3.6% (upgraded to buy at tier-1 firm), FLR +3.0% (upgraded to Overweight at JP Morgan), ARBA +2.9% (upgraded to Outperform at CIBC), JBLU +2.6% (discloses change in control severance plans).

    Allapoole avanevad:

    Gapping down on earnings/guidance: AHM -7.5%, COMS -8.0%, TIBX -4.5%, PALM -3.7%... M&A: WDC -2.2% (acquiring KOMG for $32.25/share in cash)... Other news: PKTR -15.6% (received an Examination Report from the IRS claiming that the co owes additional income taxes, plus penalties and interest, for the 2003 and 2004 tax years), CPO -2.5% (downgraded to Hold at BB&T)... Cruise stocks ticking lower in pre-market on light volume: CCL -1.3%, RCL -1.1%.
  • Euroopas üldjoontes rahulik päev. Enamus indekseid suhteliselt nulli lähedal.

    Saksamaa Dax +0.44%

    Prantsusmaa CAC +0.35%

    Inglismaa FTSE +0.02%

    Hispaania IBEX -0.26%

    Venemaa RTS -0.15%

    Aasia üpriski ilus. Hiina ainult suures miinuses. Liiguvad ringi jutud, et Hiina valitsus võib aktsiaturult õhu välja laskmiseks välja tulla omapoolsete võlakirjadega.

    Jaapani Nikkei 225 +1.15%

    Hong Kongi Hang Seng -0.75%

    Hiina Shanghai A (kodumaine) -2.39%

    Hiina Shanghai B (välismaine) -2.01%

    Lõuna-Korea Kosdaq +0.02%

    Thai Set -0.21%

    India Sensex +1.01%

    Pakun ka täna kaks huvitavat infokildu. Esiteks, maisi kasvatus USAs on etanooli nõudluse suurenemise järel jõudnud aakritelt suurimale tasemele alates 1944. aastast (loomulikult saagikus on selle aja jooksul väetiste toimel tohutult tõusnud). Maisi kasvatuspinna tõusu all on seni palju kannatanud just sojauba kasvatamine.

    Teiseks, Apple on lubanud, et kõik töötajad saavad ettevõtte kulul ühe tasuta iPhone'i. Kuid seda siis alles järgmisel kuul.

  • Bear Stearns (BSC) langeb agressiivselt: CNBC commentator notes that his sources are telling him that the SEC has made a document request to BSC
  • Soovitan kõigil LHV foorumikülastajatel, kellele me LHV lehe kaudu Apple iPhone'i lugusid vahendanud oleme, visuaalse pildi saamiseks päris elus toimuvatest sündmustest kindlasti üle vaadata ka reedesed järjekorrad Apple'i poodide taga. Usun, et nii mõnelegi võiks see meelde tuletada ehk 80-ndate lõpu/90-ndate alguse kütuse või toiduainete sabasid Eestis.

    1 võimalik video New York'i poe tagusest pikast-pikast piirdeaiaga eraldatud sabast on sellisel aadressil:

    http://www.youtube.com/watch?v=_u5SJcho540
  • Haige värk, arvestades E-ajastu võimalusi!
  • suht haige jah...samas ilmselge, et kuigi asi on juba vaikselt ajast ja arust st. on olemas täiuslikemaid lahendusi müüb apple'i logo võimsalt edasi. Ilmselt saavutatakse siingi miski kriitiline mass, mis ennast edasi promob. Kuigi sel korral ei ole kloonide tulek hiljaks jäänud ja nii võimsat edu nagu saatis ipodi ei julgeks ma siiski loota. Näiteks nvidia (NVDA) on demonud enda iphone lahendust. Seda nad küll ei hakka ise müüma, aga ilmselt tehakse suuremate mobiilitootjatega tugevat koostööd. Seda enam, et NVDA osalus iphone's on kaunis väike ja ilmselt oleksid nad lootnud suuremat osatähtsust kui miski pisike kiip - kuigi see sama kiip toob kogu ilu "lauale" ja tegelikult pole ei kõige uuem ega ka võimekam nvidia toodangust.
    Kui kellegil on apple loodetavad müüginumbrid käepärast ja samas omavad Nvidias positsiooni võiksid nad arvestada, et NVDa teenib iga kiibi pealt(käive) ~17$.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon