Börsipäev 2. juuli - vastukaja iPhone'i järjekorras seisjatelt - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 2. juuli - vastukaja iPhone'i järjekorras seisjatelt

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • 29. juunil ei seisnud Apple (AAPL) iPhone järjekorras mitte ainult ootusärevusest põlevad fännid vaid ka CIBC analüütikud. CIBC küsitles ostjate esimest lainet ning vaatlustulemused on päris huvitavad. Analüüsimaja tunnistab, et hilisemad ostjad võivad olla teistsugused ning valim erineva struktuuriga, kuid mingi pildi võib see siiski anda. Samuti oli valim suhteliselt väike – 115 õnnelikku, ootusärevust täis ja väsinud ostjat Apple ja AT&T poodides.

    Kuna iPhone kuulub kõrgemasse klassi ja toote kasutusvõimalused sihivad samuti turu kõrgliigasse, siis enamus ostjaid olid keskmisest taiplikumad tehnoloogia osas, peamiselt mehed vanuses 20-40 aastat. Ei olnud üllatav, et enamus olid AT&T mobiilikliendid (50%), kuid suur huvi oli ka teiste carrieride klientide poolt: Verizon – 17%, T-Mobile – 17% ja Sprint Nextel – 13%. CIBC usub, et trend on jätkuv ning iPhone on hästi positsioneeritud AT&T konkurentide klientide ohustamiseks.

    Kuid minu arvates kõige huvitavam on see, milline on olnud iPhone ostja senine lemmiktelefon ehk millised firmad kaotavad kõige rohkem vähemalt alguses iPhone tulekust. Vaatlusalustest kasutas 35% Motorola telefoni, kellest suurem osa ütles, et nad lihtsalt vahetavad oma RAZRi välja. Peamiselt peegeldab see Motorola tugevat USA turuosa (minevikus) ning samas ka kaotatud potentsiaali hetkel tänu oma nõrgale PDA/Email seadete valikule. Tundub, et Motorola on hetkel väga kehvas situatsioonis ning võimalus turuosa kaotamiseks veelgi üpirski suur – eriti oma “koduväljakul.” Teisel kohal oli RIMMi Blackberry.

     

     

    Samas on huvitav teada, kui tõsiselt ostjad tootest huvitatud olid! Vastanutest 63% olid tõmmatud iPhonei järjekorda suhteliselt impulsiivselt, samas 37% olid tõsiselt otsimas uut telefoni. Võimalik, et impulsiivsed kliendid pendeldavad rohkem ning konkurentidel on neid tugeva tootearenduse puhul kerge tagasi võita. Siit tuleb välja ka asjaolu, et Apple uus toode ning hiljem ka konkurentide potentsiaalsed vastulöögid on lühendamas tootetsüklit. Samuti ootasid paljud järjekorras seisjad iPhonei ja lühiajaliselt lükkasid oma telefoniostusid edasi.

    54% kasutajatest planeerivad edaspidi kasutada nii iPodi kui iPhone’i, kuna esimene on hetkel suurema mälumahuga ja paremini kasutatav selleks otstarbeks. Teisalt plaanisid 35% vastanuist kasutada edaspidi vaid iPhone’i. 10% vastanuist ei olnud iPodi.

     

     

    35% on päris suur number ning võib kärpida iPodi kasvunumbreid päris kõvasti.

    Neist, kes plaanisid osta uut telefoni (ehk siis 37% vastanuist), ¾ otsisid mingit sorti smart-phone’i. Neist 61% mainisid, et kaaluvad võimalusena ka Blackberry’t ning mõnevõrra vähem Palmi – 15%. CIBC märgib, et Motorola Q-d ei mainitud. Kuigi RIMMi edu ületähtsustada ei maksaks (ilmselt olid järjekorras seismas tõelised fännid), on see siiski ülisuur protsent võrreldes teistega ning huvitav on siinjuures asjaolu, et lisaks ettevõtetele suunatud turule, on RIMM suutnud oma kaubamärki müüa ka tarbijate hulgas.

    Mida iPhone ostjad otsisid? Peamiselt tegid seadme atraktiivseks 3.5-tolline LDC touch-screen (23%) ning veebilehitsemise võimalused (Apple Safari, 18%). Kolmandal kohal oli disain (16%, ehk üks haavatavamaid punkte!?). Mis telefonist puudu on? Paljud kasutajad oleks oodanud telefonilt rohkem. Kuigi 3G versioon tuleb tulevikus, oli see üheks peamiseks negatiivseks faktoriks (35% vastanuist). 16% mainisid kaamerat ning 12% soovinuks rohkem mälu. Ilmselt on mäluprobleem lahendatav, kuid kas see tähendab suuremat iPodide kannibaliseerimist?

  • Bloombergi järgi müüdi esimesel müügipäeval 200 000 iPhone, analüütikud prognoosisid müügivahemikuks 50 000-200 000.
  • Citigroup on jällegi väljas negatiivsete kommentaaridega semiequipment sektori osas. Juhitakse tähelepanu sellele, et igale aastale, mil DRAM-mälude tootjate EBITDA on langenud, on järgnenud ka kapitalikulutuste langetamine. Seega oodatakse väga rasket 2008. a semiequipment’i tootjatele.

    Paljud positiivsemad turuosalised väidavad, et DRAM-sektorist tulenev oht on väike, sest kapitalikulutused toodetava ühiku kohta on niigi juba rekordmadalal. Sealjuures aga ei korrigeerita toodetavate ühikute arvu vahvli (wafer – pooljuhtide tootmisel toorainena kasutatav räniplaat) suurusega: 300mm vahvel on 30% kallim, kuid sellest saab toota kaks korda rohkem. Seda metoodikat rakendades on kapitalikulutused hetkel $0.22 ühiku kohta, mis on ligilähedane 1996. a rekordile ja kaks korda suurem, kui 2002. a.

    Kapitalikulutuste vähendamine peaks hakkama mõjutama juba selle aasta teises pooles. Citigroup usub, et peale Q2 tulemuste avaldamist saab turg raskustest aru ja järgneva kuue kuu jooksul langetatakse ettevõtete kasumite konsensust 20-30% võrra.


    Selle tabeli kõrvale on huvitav vaadata ka Philadelphia Semiconductor Index’it, kus on kapitalikulutuste vähendamise mõju 1998. ja 2002. a selgelt näha:

  • WSJ-s kirjutatakse täna Bear Sterns’i hedge fondist, mida on üldpildis viimastel nädalatel üpriski värvikalt kajastatud. Sedapuhku on aga BSC teatanud, et kõnealuse fondi investorid peavad ootama 16. juulini, et teada saada, kui palju raha nad kokkuvõttes ikkagi kaotanud on. Bear Sternsil on olnud raskusi fondi tõelise väärtuse kokkuarvutamisel, ning pole ka ime, arvestades kui õhukeselt mitmed hüpoteekidega seotud väärtpaberid turgudel kauplevad. NAV-id 31. mai seisuga arvutatakse uuesti ümber 16. juuliks, samuti proovitakse anda siis prognoose 30. juuni NAVi väärtuse kohta.

    Selline teadmatus investoritele kahtlemata rõõmu ei valmista ning vähendab terve panga usaldusväärsust inimeste silmis.
  • Turud on täna ülespoole avanemas. Kui eelmine nädal tuli investoritel juba tavaks saanud ‘Merger-Monday’s’ pettuda, siis täna mitte. Nimelt on Manor Care (HCR) nõustunud minema erakätesse $6.3 miljardi eest. Kell 10 USA idaranniku aja järgi jõuab meieni ISM indeks, mis näitab juunikuu majandusaktiivsust.

    Ülespoole avanevad:

    Gapping up on M&A news: DCEL +13.2% (to be acquired by AT&T for $13 per share), FRZ +6.9% (to be acquired by GSO Capital Partners), BCE +3.2% (to be acquired by investor group for $40.13 per share in cash), HCR +2.6% (to be acquired by The Carlyle Group for $67.00 per share)... Other news: LOCM +28.6% (announces that it has been awarded patent number 7,200,413 by the U.S. Patent and Trademark Office for the method of responding to enhanced directory assistance inquiries), IOC +21.2% (strength attributed to Raymond James upgrade), VMED +16.7% (NY Times reports Carlyle Group is in talks to acquire co), MTLK +9.5% (announces that its WLANPlus chipset has received the Wi-Fi CERTIFIED 802.11n draft 2.0 Certification), MSPD +6.3% (announces its two-port DS3/E3 line card-on-a-chip was selected for use in Z.T.E's Core Network), TRA +5.2% (strength attributed to positive newsletter mention).

    Allapoole avanevad:

    Gapping down on news: TRMP -18.5% (co concludes none of the indications of interest were in the best interests of the co), FMCN -3.2% (announces delay in filing 2006 Annual Report), MRVL -1.3% (still checking).
  • Briefingust jäi silma selline huvitav uudis:

    McDonald's (MCD) plans to run its 155 U.K. delivery trucks on biodiesel made entirely from cooking oil collected from its restaurants by the end of the year.
  • Euroopa on nädalavahetuse terrorismirünnakute järel Suurbritannias minuses kauplemas. Hommikustel tundidel vajuti isegi päris korralikku miinusesse, kuid päeva möödudes on suudetud kaotust tagasi võtta.

    Saksamaa Dax -0.74%

    Prantsusmaa CAC -0.42%

    Inglismaa FTSE -0.05%

    Hispaania IBEX -0.77%

    Venemaa RTS +0.78%

    Tai turg väga ilus – üle 2% plussis, kuid murettekitav on Hiina välisinvestoritele avatud Shanghai B indeks, mis kukus -2% ja tegi sellega viimase 2 kuu põhja.

    Jaapani Nikkei 225 +0.04%  

    Hong Kongi Hang Seng -0.75%

    Hiina Shanghai A (kodumaine)+0.43%

    Hiina Shanghai B (välismaine) -2.02%

    Lõuna-Korea Kosdaq+0.76%

    Thai Set +2.36%

    India Sensex +0.09%

  • ISM Prices Paid 68.0 vs 69.1 Bloomberg consensus
    ISM Index 56.0 vs 55.0 consensus
  • Meie alles verivärske LHV Pro investeerimisidee Global Sources on täna üle 7.5% plussis. Hetkel tundub, et ettevõttesse on voolanud palju spekulatiivset raha ning kauplejad on aktsiahinda mõjutamas. Fundamentaalnäitajad on GSOLil huvitavad, mistõttu kui selline huvi ettevõtte ümber peaks raugema, oleme valmis madalamatelt tasemetelt uuesti sisenema. Kõigest 2 nädalat üleval olnud idee pakkus meile 13.9%list tootlust, mida ei tahtnud lauale jätta. Arutasime Oliveriga ka hinnasihi ja investeerimisatraktiivsuse üle ning jõudsime järeldusele, et tänastelt tasemetelt meie hinnasihti arvestades ja hindamismudeleid kasutades aastase perspektiiviga investeerimine kuigi atraktiivne ei tundu. Seega hoiame edaspidi ettevõttel silma peal, ehk pakub turg atraktiivset võimalust uuesti ka pikema horisondiga investorile ettevõttesse sisenemiseks.
  • Teadjamad, öelge mis toimub BIDU-ga? Viimased 4 päeva tõusu on olnud peadpööritavad...
  • jyriado, tundub momentumi jätk. Vaata ka SOHU, SNDA ja SINA, kogu sektor on el fuego.. Samuti teeb FXI uusi tippusid.

    http://biz.yahoo.com/ap/070702/sector_snap_internet.html?.v=2

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon