Börsipäev 11. juuli - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 11. juuli

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Eilse börsipäeva teema jätkuks panen väikese tutvustuse üles Isiloni kohta.

    Isilon Systems (ISLN) tuli oma IPOga välja 2006. aasta lõpus ning pakkumine $13 tasemelt märgiti tugevalt üle. Aktsia lendas kiirelt $22.85 tasemeni, kuid peale seda on valmistanud konstantselt investoritele pettumust.

    Isilon on andmesalvestussüsteeme tootev firma turul, mis on tänaseni domineeritud EMC (EMC) ja Network Appliance (NTAP) poolt. Uuringufirma IDG prognoosib, et storage sektir kasvab ca $18 miljardilt $22.1 miljardini aastaks 2010, kuid Isiloni haru – digitaalne andmesalvestus- kasvab tunduvalt kiiremini. Teine uuringufirma Enterprise Strategy Group kinnitab, et diskipõhine arhiveerimine, kuhu Isilon on end positsioneerinud kasvab sama perioodi jooksul 96%.

    Suur nõudlus digitaalformaatide osas tuleb suurtelt meediakompaniidelt. Ettevõtte juhtivamad kliendid on näiteks Comcast (CMCSA) ja Eastman Kodak (EK), mis moodustasid 2006. aastal Isiloni käibest ca 30% ning firma andmetele toetudes on ettevõte müünud oma tooteid 350le kliendile. Kuid digitaalne salvestus tähendab rohkemat kui EK piltide salvestamist ja Comcasti videote säilitamist. Ettevõtte tooted on suunatud ka nafta-ja biotehnoloogiafirmadele ning isegi satelliitpiltide salvestamiseks valitsusasutustele. Näiteks kasutavad ka ettevõtte tooteid News Corp (NWS) NBC Universali kaudu. NWSi MySpace kasutab Isiloni tehnoloogiat MP3 ja videostreami tarvis. Samuti Movielink, mis on mitmete suurte filmistuudiote ühisprojekt filmide allalaadimiseks.

     

     

    Isiloni süsteemide eelis on see, et neid on äärmiselt lihtne seadistada ja paigaldada. Kui klientidel tekib tugev nõudluse kasv, lubab Isiloni tehnoloogia nõudluse kasvu rahuldada minimaalsete kuludega – IT meeskonna aeg ja negatiivne mõju andmesidele.

    That's a big reason why the company is winning rave reviews as well as clients. Isilon has "the easiest storage system out of the gate and over its life cycle," Tony Asaro wrote on Computerworld's Web site.

    "Isilon ushers in a next-generation storage system that uses commodity hardware and focuses heavily on its software capability and architecture. They can potentially reinvent the way storage is done," he wrote.

    Firma toodetest ja tehnoloogiast saab lähema ülevaate näiteks 10-K aruandest lehekülgedelt 10-12.

    Finantsolukord on ettevõttel tugevnemas. Kuigi marginaalid on hetkel negatiivsed, on need iga aastaga lähenenud positiivsele territooriumile. R&D kulud on langenud üle pika aja, sama on teinud turunduskulud ning administratiivkulud on langenud samuti agressiivselt. Firma käive on kasvanud tunduvalt kiiremini kuludest. 2005. aastal suudeti käivet kolmekordistada ning 2006. aastal kasvatati seda pea 190%. 2007. aasta esimese kvartali käive kerkis üle 100% ning aasta lõpuks prognoositakse kasvu võrreldes aastatagusega 90%. Aasta pärast oodatakse aga juba kasumisse jõudmist.

    Kuigi suur osa käibest tuleb kahelt kliendilt, on ettevõte oma käibebaasi laiendamas. “Ülemere” käive on tõusnud kolmeaastataguselt 3-lt protsendilt ning eelmise aasta 14% tasemelt 20-le. Samuti on erinevate müügikanalite osakaalu suurendatud vastandudes nii otsemüügile – aastal 2005 müüdi channel partnerite kaudu 27%, täna on see näitaja üle 40%. Seda protsenti tahetakse viia 70ni.

    Ettevõtte bilansileht on puhas – puudub võlg ning raha aktsia kohta üle $1.5. Samuti ei ole aktsia odav, kuid break even pointi saavutamisel tavaliselt ettevõtted ei olegi. 2008. aastalt oodatakse kasumit $0.21. Paistab, et mõningad analüüsimajad on valmis riskima ning hinnasihid on seatud päris kõrgetele tasemetele.

  • See ei ole küll mingi üllatus, aga huvitav on vaadata, mida tegid eilsed HD ja SHLD hoiatused kogu jaemüügisektorile. Näiteks tõmbas päris mitmeid prognoose alla Deutsche Bank, kes ootas niigi juuni müüki prognooside alumisse äärde.

    Based on this new information, we are lowering our June comp estimates for many of ourDepartment stores, including DDS (-3.0% from -1.0%), JCP (-4.0% from -3.0%),KSS (-4.0% from -3.0%). We are also slightly revising WMT Discount Stores lower(-0.5% from 0%) and are raising our estimate for SKS (to -2.0% from -5.0%). Ourestimate for M remains unchanged at -2.0%.

  • JP Morgan on ümber lükkamas oma Taiwani kolleegi Kevin Changi spekulatsiooni, et Apple (AAPL) on juba selle aasta lõpus tulemas turule low-end iPhone’i mudeliga.

    Changi väide tugines peamiselt tarnijate tellimusi uurides ning patenditaotlustel, kuid Apple on varemgi patentidega meelega avalikust eksitanud ja samuti ei leia kinnitust tarneahela check’id. JPM usub, et kuigi pikemas perspektiivis on odavama iPhone’i mudeli väljatöötamine loogiline samm, siis lühiajaliselt riskantne ja majanduslikult suhteliselt mõttetu. Nende nägemuses tuleb järgmine iPhone’i mudel, millel on ka 3G tugi, turule 2008. a esimeses pooles sarnase hinnatasemega, kuid ilma kohustusliku AT&T lepinguta.

    JPM säilitab aktsiale neutraalse reitingu, sest aktsia kaupleb hetkel 32-kordsel 2008E kasumil ning sellistel hinnatasemetel ei anta võimalikke libastumisi kergelt andeks.

    Täispikkuses JPM’i analüüsiga on võimalik tutvuda ühes Apple’i tegemisi jälgivas portaalis .
  • Täna oodatakse USA presidendilt George W.Bushilt uut ülevaadet riikliku eelarve kohta. Vabariiklasest Bush ja Kongress, kus enamust omavad demokraadid, on juba niigi pikalt tülitsenud rahade kulutamise ja maksupoliitika üle ning võib arvata, et need vaidlused nii pea ei lõppe.

    Tänasest aruandest oodatakse 2007. fiskaalaastaks (lõpeb septembri lõpuga) defitsiidi prognoosi $200 miljardit (või isegi väiksemat). Veebruaris arvati veel, et aasta lõpuks suudetakse näidata eelarvedefitsiiti $248 miljardit, kuid oodatust suuremad maksutulu laekumised ning agressiivne kulude kärpimise poliitika, mida on ka mitmed kohalikud omavalitsused nentinud, on aidanud defitsiidi ootusi vähendada. $200 miljardiline defitsiit tähendaks, et seda on suudetud vähendada 1.5%ni SKP-st, mis mahub viimase 30 aasta 6 väikseima protsendiga aastate hulka.

    Kuid leidub ka neid, kes Bushi 2001. ja 2003. aasta maksukärpeid heaks ei kiida. Jim Horney, Eelarve ja Poliitiliste Prioriteetide Keskuse direktor riikliku fiskaalpoliitika vallas on siinkohal hea näide. Jim leiab, et kui 2001. aasta kärped oleks jäänud tegemata, oleks juba praegu riigi eelarve tasakaalus ja majanduslikult stabiilsemas seisus.

    Tõik, et Kongress demokraatide kätte läks, võib aidata USA-l saavutada kiiremini soovitud eelarve puudujäägi likvideerimise. Nimelt varasemalt, kui Kongress kuulus vabariiklastele, lubas Bush Kongressil kulutusi kergekäeliselt suurendada. Nüüd on aga USA president võtnud seisukoha, et kõik kuluplaanid peavad mahtuma tema koostatud plaanidesse ning nendest ülemineku puhul paneb ta eelnõule lihtsalt veto peale.
  • Thomas T. Boone Pickens on oluliselt vähendanud oma osalust nafta- ja gaasi ettevõttes EXCO Resources (XCO). Pickens on ka XCO üks direktoreid ning on vahemikus 7. juuni kuni 7. juuli müünud 2.3 miljonit EXCO aktsiat koguväärtuses $42.7 miljoni eest. Aktsiad läksid müüki hindadega $17.70 kuni $19.40.

    Pickensil säilis osalus ettevõttes ca 11 miljonit aktsiat (ehk 10.6%), kuid müüdud kogus moodustas siiski arvestatava 17% omatavast osalusest. Pealegi oli tegu esimese EXCO ametnike müügiga peale ettevõtte börsile tulekut 2006. aasta veebruaris.

    Kuigi üldjoontes kiputakse arvama, et Pickens on lihtsalt väikest osa oma positsioonist müümas ning jäämas suuraktsionäriks, tasuks seda minu arust ikkagi silmas pidada. Nimelt on Pickens just nafta-, gaasi- ja rafineerimisettevõtete üks suuremaid pulle, mistõttu tema hiljutised müügid viitavad, et XCO valuatsioon pakub põhjust osa raha välja võtmiseks. Samuti on aktsiaid viimasel ajal olnud ostmas mitmed suured institutsioonid(56% float’ist institutsioonide käes), mistõttu kui Pickens peaks teatama veel mõnest müügist, võib ka institutsioonide senine ostuhuvi ümber pöörduda.
  • Ning eelnevale saan lisada veel äsjase Merril Lynchi downgrade'i mõningatele nafta ja gaasi puurimisega tegelevatele ettevõtetele:

    Merrill downgrades Noble (NE), Diamond Offshore (DO), and Global SantaFe (GSF) to Neutral from Buy. The firm also downgrades Ensco (ESV) to Sell from Neutral.
  • Tehnilist analüüsi järgivad kauplejad ütleksid ilmselt, et turg on hetkel konsolideerumas ning pikaajalised tõusutrendijooned on murdmata. Põhimõtteliselt on neil ka õigus, kuid närvilisus on viimasel ajal küll oluliselt tõusnud.

    The Market Will Tell You When to Worry
    By Rev Shark
    RealMoney.com Contributor
    7/11/2007 8:31 AM EDT


    It is not the cares of today, but the cares of tomorrow, that weigh a man down.
    -- George MacDonald

    There is never a shortage of worries if you have money in the stock market. In good markets and bad, there are always highly logical and very compelling arguments for the disasters that lie ahead.

    Sometimes these worries and concerns actually do matter, but more often than not they turn out to be nothing. For every major worry like subprime debt that seems like an unavoidable issue, there are many others -- like the Y2K scare in 1999 -- that turn out to be nothing but to be a waste of time and energy. Most legitimate problems are priced into the market, so when they become well-known they end up having less of an impact. Even when the worries do come to fruition the timing is seldom right; in the market, if your timing is off, it is as good as being wrong.

    So what is an investor to do? Do we stick our heads in the sand and ignore all these worries that certainly sound very legitimate? It seems like plain old common sense to worry about things such as housing, inflationary pressures, a slowing economy, high energy prices, a weak dollar and so on. How can we throw money at the market while blithely ignoring all this terrible stuff?

    The key is to let the market tell us when those worries actually do matter. The market is the ultimate arbiter. Only when price falls and stocks begin to act weak do we need to embrace those worries and concerns that are out there.

    Unfortunately, most investors either embrace worries too early and find themselves on the sidelines prematurely or they are so bullish that they ignore market weakness when it does start to kick in. As with most things, the best place to be is somewhere in the middle. We don't want to over-anticipate problems, but we want to keep an open mind as to whether they may indeed occur.

    We are at a juncture right now where the market is still acting technically just fine, but there are a few cracks and some potential negative catalysts lurking about. While we don't want to turn into raging bears without further proof in the form of weak price action, we also don't want to be so emotionally invested in the bullish view that we are incapable of quickly adapting if things begin to deteriorate.

    The market is always a balancing act, but that is what makes it so potentially lucrative.

    We have a mixed start to the day. Overseas markets were weak in sympathy with the pullback in the U.S. There is some acquisition news in the steel sector, but overall the wires are quiet.

    I'm heading up to New York City and will be traveling the rest of the week, so my posting will be a bit sporadic

    No positions.
    -------------------------
    Ülespoole avanevad:

    Gapping up on strong earnings/guidance: ACGY +8.3%... M&A: BCGI +70.9% (to be acquired by Megasoft for $3.60 per share), CHAP +10.5% (to be acquired by Gerdau Ameristeel for $86.00 per share)... Other news: TRCA +22.7% (announces agreement with Genentech for worldwide growth hormone and IGF-1 combination product development and commercialization), ASYS +13.5% (announces $4.4 mln additional new solar orders), PXG +12.8% (awarded $100 mln DoD contract), SGMO +6.6% (co and SIAL announce alliance to develop zinc finger-based laboratory research reagents), NOVC +5.1% (receives $60 mln under SGP agreement for Asentar), CTIC +5.1% (co announced pixantrone combination therapy for first-line treatment of NHL results in reduction in severe toxicities), RKT +4.7% (upgraded to Buy at Deutsche Bank), UN +3.5% & UL +3.1% (Bloomberg.com reports UL/UN shares rise overseas on speculation of possible Colgate offer), AZN +3.0% (upgraded to Overweight at Morgan Stanley), SNDK +1.8% (tgt upped to $60 at Piper).

    Allapoole avanevad:

    Gapping down on weak earnings/guidance: VTAL -24.3%, CPWR -17.8%, HITK -6.2%, RYL -4.7%, INFY -2.3%... Other news: DNDN -6.1% (disclosed the SEC is conducting an informal probe related to the clinical trials for Provenge), ANAD -3.0% (downgraded to Neutral at Credit Suisse), JSDA -3.0% (still checking), JASO -2.8% (downgraded to Hold at Needham), ATVI -1.6% (downgraded to Neutral at JP Morgan).
  • Eilse USA turu languse järel on Euroopa täna korralikus miinuses. USA futuurid indikeerivad, et päeva alustatakse nulli lähedalt.

    Saksamaa Dax -1.52%

    Prantsusmaa CAC -0.72%

    Inglismaa FTSE -0.55%

    Hispaania IBEX -0.83%

    Venemaa RTS +0.73%

    Aasia turgudelt suures miinuses tai, Jaapan, Hong Kong ja Taiwan:

    Jaapani Nikkei 225 -1.11%

    Hong Kongi Hang Seng -1.22%

    Hiina Shanghai A (kodumaine) +0.33%

    Hiina Shanghai B (välismaine) +0.13%

    Lõuna-Korea Kosdaq +0.63%

    Thai Set -1.71%

    India Sensex -0.66%

  • Mootorkütuse varud tõusid 1.143 miljonit barrelit vs oodatud 0.825 miljonit, distillaadid +0.76 mln barrelit vs oodatud +0.90 mln. Toornafta varud vähenesid aga oodatust rohkem: -1.46 mln barrelit vs oodatud -0.05 mln barrelit. Üldiselt vastati siiski ootustele ning suurt reaktsiooni turult ei järgnenud.
  • Moody võimalikud reitingu langetamised turul taas jututeemaks:

    MOODY'S MAY CUT 184 CDO TRANCHES BACKED BY RMBS, ACTION AFFECTS $5 BLN OF SECURITIES

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon