Börsipäev 12. juuli - Motorola (MOT) hoiatus - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 12. juuli - Motorola (MOT) hoiatus

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Eile õhtul teatas Motorola (MOT), et teise kvartali tulemused ei vasta prognoosidele. Ametlikul kauplemisajal kerkisid aktsiad natuke alla 2% spekulatsioonide peale, et Mr. Zander võib oma positsioonilt maha astuda ehk üles soojenesid taaskord mõtted Ichani mängu astumise osas. Peale hoiatust on see ka põhjendatud, kuna Zanderi eksimust on Ichan juba oodanud.

    Motorola ootab teise kvartali käivet $8.6-8.7 miljardilisse vahemikku, mis on tunduvalt madalam kui varasem $9.3-miljardiline Reutersi consensus. Kasumit aktsia kohta nähakse $0.00-0.01 vahemikus, jättes välja $0.03-0.04 ühekordsed kulud. Reutersi konsensus ulatus $0.02 tasemele aktsia kohta. Põhjuseks toodi madalamad seadmete müügimahud Aasias ja Euroopas (ehk põhiturg USA siiski püsis). Seadmete müügimahtusid prognoositakse ca 35-36 miljoni vahemikku.

    Vaadates 2007. aastat, siis enam ei prognoosi ettevõte Mobile Device segmendi kasumilikkust samal ajal kui Connected Home Solutions ja Networks & Enterprise vastavad ootustele.

    Aktsia kauples kõige selle peale 1.4% allpool järelturul ning tegelikult ei saaks öelda, et see väga suur üllatus oleks olnud. Näiteks tõmbas RBC Capital juuli alguses Q2 käibeprognoose juba $8.7 miljardi peale, oodates unitite müükis siiki natukene kõrgemat. Teisalt ei tõlgendunud üpriski suur puudujääk käibest väga suures EPS allajäämises konsensusele.

    Huvitava kommentaariga on väljas ka Deutsche Bank uskudes, et kõik see tähistab aktsias põhja vaatamata sellele, et nende langetatud prognoosidele jäädi alla. Analüüsimaja arvates indikeerib antud hoiatus ettevõtte soovi hullem seljataha jätta – varude tühjendamine, hinnastrateegia ülevaatamine ning uute toodete jaoks ruumi tegemine aasta lõpus või 2008. aasta varases alguses.

    DB jahvatab läbi ka juba väga palju kommenteeritud komponentide tootjate teema, öeldes, et seadmete müügimahtude puudujääk on halb uudis RF komponentide tootjatele RF Micro Devices (RFMD), Skyworks (SWKS) ja Freescale (FSL) – viimased varustavad ka konkureerivaid tootjaid komponentidega, mistõttu Motorola puudujääk ilmselt kompenseeritakse mujalt. Samal ajal usub DB, et Motorola liigub rohkem Qualcommi (QCOM) poole oma 3G telefonidega ning ootab esimest QCOMi CDMA tehnoloogiat sisaldavat telefoni neljandas kvartalis. Säilitatakse hinnasiht $18 ning korrigeeritakse prognoose alla (FY07 $38b->$37.3b ja $0.36-> $0.31, FY08 $41.0b -> $38.7b ja $0.81 -> $0.78).

    Motorolat oleme tegelikult ka ise juba päris pikka aega silmas pidanud, kuid seni pole me saanud veel piisavalt julgustavaid märke, et ettevõtte probleemide-tunneli lõpust juba valgust näha võiks. Kuid kahtlemata soovitame MOTil silma peal hoida.

     

  • Naftahind on täna hommikul kerkinud $0.6 $73.150 tasemele (augusti futuur), tuues mängu eelmise aasta tipud, mil S&P 500 oli 20% madalamal kui eilne sulgumine.
  • Naftahinna tõus peaks mõjutama hakkama ettevõtete marginaale ning tarbijakäitumist. Huvitav on lugeda ka tänast WMT raportit, kus ettevõte viitab tarbija kehvale finantsolukorrale. WMT US stores president lisab ka, et bensiinihinnad on tõusnud üheks põhiprobleemiks ning tarbijad hindavad kõrgelt võimalust säästa ükskõik mille arvelt.

    "We have a single-minded focus on reducing prices on specific items throughout the year. We are committed to helping our consumers find lower prices by working with key suppliers, reducing packaging and lowering distribution costs. Clearly, Wal-Mart customers are responding," Castro-Wright added. "This is not short-term relief. We are already working on items for the fall and holiday seasons."

    Hindade langetamine ei tähenda kindlasti konkurentidele ja tarnijatele head.

  • Nagu Oliver kirjutas, on Wal-Mart muret tundmas tarbija ostujõu pärast. Ning muretsemiseks on ka põhjust. Täna tulid turule mitme jaemüüja võrreldavate poodide näitajad.

    Näiteks Stein näitas SSSi -2.9% vs +0.5%; Gap Inc -5.0% vs -3.5%; Macy juunikuu SSS –1.0% vs oodatud –2.1%, lisab alandas ettevõte 2. kvartali kasumiprognoose ca 40% vahemikku $0.20-$0.30 võrreldes varasema $0.35-$0.45 vahemikuga. AnnTaylor(ANN) teatas, et juunikuu võrreldavate poodide näitajad –8.4% jäävad alla oodatud –5.6%%le ning Bebe Stores(BEBE) –5.4% vs –2.2%. Bebe andis välja ka ligikaudse fiskaalaasta 4. kvartali müügitulu prognoosi, mis jäi ootustele alla. Olles kursis ettevõtte probleemidega, ei saa just öelda, et halbasid SSS näite ettevõttelt ei oodatud – seda enam, et Bebe on ennast positsioneerimas sügise jaoks.

    Eks oli ka neid, kes suutsid turuosalisi rõõmustada – nt Wal-Marti(WMT) SSS +2.4% vs oodatud +0.5% on midagi, mida tasub ära märkida (tõsi, just Sam’s Clubi head näidud olid need, mis Wal-Marti SSSi oluliselt tõstsid). Positiivse poole pealt võib ära tuua veel BJ Wholesale (+5.3% vs +3.0%), Pacific Sunwear(PSUN) +5.7% vs +3.5% ja Abercrombie (+2.0% vs –3.9%).
  • WallStreetJournal’is ilmus täna päris lõbus lugu. Nimelt on välja tulnud, et Whole Foodsi (WFMI) tegevdirektor John Mackey on mitmeid aastaid kirjutanud Yahoo Finance foorumites pseudonüüm-nime all ‘Rahodeb’, mis tagurpidi lugedes sarnaneb tegevdirektori Mackey naise nimega Deborah. John Mackey kasutas seda pseudonüümi, et enne Wild Oats’i ülevõttu ettevõtet maha teha, ennast ning Whole Foodsi tervikuna kiita.

    Mackey läks isegi nii kaugele, et hakkas foorumites aastaaruandes ilmunud enda pildi kommentaatoreid verbaalselt ründama ning oma soengut kaitsma, öeldes, et tema meelest on Mackey soeng armas.

    Selge on see, et foorumites liigub ringi erinevate eesmärkide, päritolu ja kogemustega inimesi, kuid mitte just kuigi tihti ei juhtu nägema ettevõtte tegevdirektorit sedasorti ‘reha’ otsa astumas.
  • Rio Tinto tegi täna pakkumise Alcanile väärtusega $38 mrd, kui arvestada ka ettevõtte võlga, on tehingu kogumaksumus $44mrd.

    http://biz.yahoo.com/ap/070712/australia_rio_tinto_alcan.html?.v=19
  • Tänane pealugu haakub väga hästi järgmise teemaga.

    Bloomberg.com raporteerib, et laenu tagatise katteks võetavate objektide arv USAs on kasvanud läinud kuul 87% võrreldes aastataguse ajaga. Põhjuseks langevad majadehinnad ning kitsenenud laenustandardid, mis teevad majaomanikele elamu müümise raskemaks ja hüpoteeklaenu refinantseerimise keerulisemaks.

    Kokku oli juunis 164 644 laenude default teatist, plaanipärast oksjonit ja omandiõiguse üleandmist. Paraadi juhtisid California, Florida, Ohio ja Michigan, mis kokku moodustasid neist poole.

    The June foreclosure figure was 7% lower than that in May, when filings reached a 30-month high, RealtyTrac said... U.S. home prices will drop 1.4% this year and housing starts will tumble in 2008 amid higher mortgage rates and a glut of properties for sale, the National Association of Realtors said yesterday..."

  • paluks linki eelnevas kommentaaris tsiteeritud Bloombergi uudisele.
  • Euroopa enamasti rohelistes toonides - pärast hommikust allamüüki on turud kenasti taastunud.

    Saksamaa Dax +0.65%

    Prantsusmaa CAC +0.41%

    Inglismaa FTSE +0.29%

    Hispaania IBEX +0.54%

    Venemaa RTS +2.30%

    Aasia oli täna väga roheline. Pea igalt turult võis tugevust leida. Välisinvestoritele kättesaadavad Hiina Shanghai B aktsiaid tõusid kogunisti 7.8%. Miinuses lõpetasid vaid Jaapan, Tai, Vietnam ja Bangladesh.

    Jaapani Nikkei 225 -0.36%

    Hong Kongi Hang Seng +0.89%

    Hiina Shanghai A (kodumaine) +1.25%

    Hiina Shanghai B (välismaine) +7.84%

    Lõuna-Korea Kosdaq +1.00%

    Thai Set -0.38%

    India Sensex +1.22%

     

    USA futuurid indikeerivad +0.3%list avanemist.

  • Madis43, mul on hea meel, et Alcani ülevõtupakkumise Rio Tinto poolt jutuks võtsid. Eilse sulgumishinnaga võrreldes pakub Rio Tinto siis 12% preemiat ning Alcoa(AA) poolt pakutud $27 miljardit lüüakse kerge vaevaga üle. Muidugi, tuleb tunnistada, et ülevõtupreemiad on viimasel ajal päris korralikult kokku kuivanud.

    Võtame näiteks alles eile terasesektorist tulnud teate, et Chaparral Steel on nõustunud $4.2 miljardilise ülevõtupakkumisega Kanada Gerdau Ameristeeli poolt – CHAPi eest maksti preemiat siiski üksnes 11%.
  •     Wal-Mart (WMT) käitub oma tugevate müügitulemuste peale üpriski nõrgalt, suutmata uut tippu säilitada ja langedes allapoole esialgset kauplemisvahemikku.

     

  • Alcani preemiat ei saaks küll kuigi madalaks pidada, kui siis ainult viimase sulgumishinnaga võrreldes. Aga selles hinnas oli võimalik uus pakkumine juba suuresti sees. Terast suuremat ei jälgi, aga kujutan ette, et tõusnud rauamaagi hind ja tugev konkurents Hiina terasetootjatelt võivad USA terasetootjate marginaale mingil määral ikka pigistada (eile kirjutasin metallide foorumis konkurentsist vasesulatajate vahel, midagi sarnast, kujutan ette võib ka terasetootjatega toimuda. Kunagi panin ühe põhjaliku artikli Hiina terasetootmise suundadest samasse soorumisse: http://forward.msci.org/articles/?id=137 ). Pealegi tuleb mingil määral arvestada aasta jooksul toimunud ettevõtte väärtuse kasvu, mis on olnud muljetavaldav
  • Millest selline meeletu tõus täna?
    Kas ettevalmistus homsele langusele?!
  • Sentiment on ikka väga hea. Nasdaq 3000 võiks ehk olla uus tähis.
  • Spekulandid olid viimasel ajal väga suurte lühikeste positsioonid otsas. Kui nad lõpetavad oma positsioonide (kahjumiga) katmise, siis kaob turul põhi alt. Selline nähtus nagu me praegu näeme tähendab pullituru lõppu. Game over.
  • Kui meenutada '97 aasta kodumuru, siis selgi ajal algas suur ralli kevadel ja lõppes oluliselt kõrgematel tasemetel sügisel. Selleks, et kõiki lühikeseksmüüjaid ikka välja "pesta", läheb vaja ehk veel oma 10-15% turu tõusu.
  • ma pole oma tagasihoidliku börsikogemuse juures sellist uppi veel näinud. Kahju, et ma maal müttan ja alles nüüd seda näen, äkki oleks sama palju funni saanud nagu selle aasta 27. veebruar.
  • see ralli algas peale 21.07.2006 aastal 1 väikse veebruari langusega, ehk terve aasta!

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon