Börsipäev 13. juuli - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 13. juuli

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Täna teatas enne turu avanemist oma Q2 tulemused turukapitalisatsiooni arvestades maailma suuruselt teine firma General Electric (GE). Kasumit teeniti $0.53 aktsia kohta arvestamata ühekordseid kulusid, mis ületas analüütikute konsensust $0.01 võrra. Käive kasvas $42.3 miljardini, mis samuti ületas $42.0 mlrd suurust ootust. Ka Q3 ja FY07 prognoosid vastasid oodatule, seega üllatusi GE ei pakkunud.

    Lisaks teatas konglomeraat otsusest väljuda subprime laenude ärist ja aktsiate tagasiostuprogrammi suurendamisest $14 miljardini varasemalt $12 miljardilt.
  • General Electric'u P/E seega juba 19...20 ringis. On küll suur ja stabiilne firma, kuid märkimisväärset kasvu pole realistlik oodata. Kuigi võib pakkuda teatud kaitset rasketel aegadel, s.t. turu languse korral. Praegune hind tundub siiski kallis! Ootasin tõusu mitte üle $38. Palju GE ajalooline P/E võiks olla?
    Huvitav, miks JNJ turu praeguses (2007, 2Q) üleüldises tõusueufoorias sellist suhtelist nõrkust on näidanud (muidu kvaliteetse juhtimisega ja laia tegevusulatusega firma)? US, mida arvad?
  • Shordid peavad ikka tõsist valu tundma, kui juba räägitakse vandenõuteooriatest tõusu osas ning viidatakse 1929. aasta oktoobrile, mil väidetavalt toimus järgmine stabiliseerimisüritus languse vältimiseks:

    "On October 24, the market was in virtual freefall and the floor of the New York Stock Exchange operated in a state of panic. By noon, on what became known as Black Thursday, there had been 11 suicides of fairly prominent investors. At 1:00 p.m., several leading Wall Street bankers met to find a solution. The group included Thomas W. Lamont, acting head of Morgan Bank, Albert H. Wiggin, head of the Chase National Bank, and Charles E. Mitchell, president of National City Bank. These bankers chose Richard Whitney to act on their behalf in a move to stop the market slide. With the bankers' financial resources behind him, Whitney entered the floor of the stock exchange and, amidst the turmoil, placed a bid to purchase a large block of shares in U.S. Steel (X) at a price well above the current market. As amazed traders watched, Whitney then placed similar bids on other blue-chip stocks."

  • Ants, alates 2003. aasta juunist on General Electricu P/E(ttm) suhe jäänud 18 ja 24 vahele.
  • Futuurid annavad majandusstatistika peale järele. Impordihinnad tõusid, mis kõrgemate energiahindade tõttu ei ole küll üllatus, kuid annab indikatsiooni inflatsiooni olemasolu kohta.

    ECONX Import Prices y/y +2.3% , prior +1.1% -Update-
    ECONX Import Prices m/m 1.0% vs +0.7% consensus

    Jaemüüginäitajad on üpriski koledad. ex-auto näitajad olid esmakordselt negatiivsed alates 2006. aasta oktoobrist. Retail sales number madalaim alates 2005. aasta augustist. Eilset eufooriat jaemüüjates võiks see kindlasti alla tõmmata.

    ECONX Retail Sales ex-auto -0.4% vs +0.2% consensus
    ECONX Retail Sales -0.9% vs -0.1% consensus
  • Tõik, et Alcoa(AA) ei saanud Alcani (AL) ülevõtmist realiseerida ning sellega oma laienemisplaane ellu viia, on pannud Alcoa raskesse seisu. Üldises pildis oldi sellega juba arvestanud ning nüüd tuleb ettevõttel välja töötada uus strateegia üksinda edasi opereerimiseks. Kui eile kuuldi Rio Tinto poolsest ülevõtupakkumisest, läksid spekulatsiooniveskid täie hooga käima – järgmiseks ülevõtukandidaadiks sektoris pakutakse Alcoa’d, kelle aktsiad juba eile 7% plussis kauplesid ning täna eelturul 3% plusspoolele on jõudnud.

    Juba on olemas ka potentsiaalne ‘peigmees’ – BHP Billiton(BHP). Tänahommikusele liikumisele Alcoa(AA) aktsiates aitab kindlasti kaasa ka Credit Suisse’i hommikune upgrade’, kes tõstis AA hinnasihti $45 pealt $55-ni, öeldes, et aktsiad võivad väärt olla isegi kuni $59. Valuatsiooni kalkuleerimisel kasutati alumiiniumihinna prognoose $1.10/lb 2008. aastaks ja $1.00/lb järgnevatele aastatele.
  • tuleb see, mis peale eilset hallumist ikka tuleb, ehk kibe pohmakas!
  • Naftapull T. Boone Pickens esines CNBC'l väga huvitava ennustusega - nimelt usub mees, et maailm näeb nafta hinda $80 barrelist enne, kui ta järgmise aasta mail 80. aastaseks saab. Pickens tunnistab, et nafta võib ajutiselt kukkuda ka kuni $67-$68 barreli eest, kuid et tootjad sellega suure tõenäosusega ei lepi ja tahavad saada kõrgemat hinda.

    Huvitav väide minu arust, sest kui aasta alguses musta kulla eest ca $50-$55 maksti, rääkisid tootjad, et soovivad hinda üle $60 hoida. Samuti lisas Pickens, et usub, et maagaasi hinnad saavad kannatada minnes 2008. aastasse. Tõsi, viimasel ajal on varud oodatust kiiremini kasvanud.
  • Jaemüügiraporti leiab siit lehelt: http://www.census.gov/svsd/www/fullpub.html

    Võrdlus 2007. aasta mai ja juuni vahel. Nagu näha, on sisustuskaupade müük kõvasti pihta saanud (mis tänaseks ei ole küll enam mingisugune üllatus):

    Retail & food Services, total.................... -0.9
    Total (excl. motor vehicle & parts ).......... -0.4
    Retail .................................. -1.0
    441 Motor vehicle & parts dealers.................... -2.9
    4411,4412 Auto & other motor veh. dealers............... -3.1
    442 Furniture & home furnishings stores.............. -3.0
    443 Electronics & appliance stores................... -1.4
    444 Building material & garden eq. & supplies dealers -2.3
    445 Food & beverage stores........................... +0.4
    4451 Grocery stores.................................. +0.2
    446 Health & personal care stores.................... +1.2
    447 Gasoline stations................................ -1.1
    448 Clothing & clothing accessories stores........... -1.4
    451 Sporting goods, hobby, book & music stores........ +0.4
    452 General merchandise stores....................... +0.3
    4521 Department stores (ex. L.D.).................... -1.0
    453 Miscellaneous stores retailers................... -1.6
    454 Nonstore retailers............................... +1.2
    722 Food services & drinking places.................. +0.1
  • Energiasektoris tegutsev Baker Hughes(BHI) hoiatas veel täna, öeldes, et ühekordsed kulud välja jättes näeb ta aktsiapõhist kasumit $1.12-$1.14, mis jääb alla Reutersi konsensusele $1.18. Ettevõtte kurtis eelkõige oluliselt väiksema aktiivsuse ja kasumlikkuse üle Kanadas, rõhutades puurimise ja hindamise segmente. Aktsia kaupleb eelturul ca 4% minuses.
  • Põhimõtteliselt on naftapullid tegutsemas jah, FT-st võib lugeda, kuidas spekulatiivsed panused naftahinna tõusule on ajaloo kõrgtasemel. Hiina nõudluse kasvu nafta järele ennustatakse järgmiseks aastaks 6,1% või üle selle. Ehk ma olen ka nõus kihla vedama, et maailm näeb nafta hinda $80 barreli eest enne, kui ma 80-aastaseks saan...
  • Halluti ikka edasi. Upser, Sa pole proovinud hommikul kohe peale võtta, nii et pohmakat ei tulegi? Muidugi, kui üle pingutada, siis ta lõpuks ikka tuleb. Samas on pullide lootus mitte väga ammusest ajast 90-date nn pehme maandumine ja aktsiahindade võidukäik. Seda ei taha keegi maha magada.

    Kuigi minu meelest on ka turg juba tükk aega positiivsetele uudistele suurema kaalu andnud kui negatiivsetele.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon