Börsipäev 8. august - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 8. august

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Macrovision (MVSN) teatas eile tulemused, mis vastasid üldiselt juba varem langetatud prognoosidele. Sama võib öelda ka tulevikuprognooside kohta. Aktsia kauples selle peale üle 7% järelturul madalamatel tasemetel. Kvartali jooksul olid probleemiks kaks suurt tehingut, mis investoritele muret valmistasid. Üheks probleemiks oli Motorola royalty masked, teiseks FLEXneti software diil.

    Peale hoiatust on MVSN aktsia kukkunud umbes 24%, kaotades nii ca 370 miljonit dollarit oma turuväärtuses. Positiivne on asjaolu, et software tehing sai kinnitatud käesoleva kvartali jooksul, kuid Motorola vastu anti sisse kohtumenetlus, et viimane tasuks maksmata jäänud royalty kohustused. Täpsustuseks nii palju, et nõue Motorola vastu on $9 miljonit, mis on tunduvalt väiksem kaotatud turuväärtusest (üldiselt on Motorola üks suurimaid set-top boxide pakkujaid ja temaga pigem tasuks olla liitlane kui vastasleeris, mistõttu aktsiahind arvestab ilmselt sisse rohkemgi).

    Deutsce Bank on väljas huvitava kommentaariga, öeldes, et nende arvates hindab turg juba väga palju negatiivsust sisse ning valuatsioon on atraktiivne. Software diili sulgemine on ühe mure ära langemine ning kui arvestada, et Motorolalt ei saada enam mitte sentigi, on aktsiahind ikkagi atraktiivne. Seetõttu toob Deutsche välja seetõttu konservatiivse EPS prognoosi aastaks 2008, milleks on $1.45 ning aktsia kaupleb suhteliselt madalatel kordajatel (ca 16x 2008. aasta EPSil). DB usub, et aktsia võiks maksta $37, mis võib pakkuda võimalust põrkeks $22-22.5 tasemelt. Aktsia kaupleb ajalooliselt madalatel tasemetel ning lühikeseks müüdud aktsiate arv on päris suur.

    Tänane pealugu annab päris hea ülevaate Cisco (CSCO) tulemustest. Ettevõttega seotud firmad on veel Marvell (MRVL), Broadcom (BRCM), NetLogic (NETL; 51% käibest moodustab CSCO) ja Cavium (CAVM; 24% käibest moodustab CSCO).

  • Eilne Bernanke sõnavõtt oli päris huvitav, kuna esmakordselt tunnistati krediidituru probleeme ning seetõttu ka probleeme majanduses/kasvus. Samal ajal on ka probleemiks inflatsioon. Ilmselt oleks kommentaar intressimäärade lõikumise kohta tekitanud küsimusi inflatsiooni vastu võitlemise eesmärgi osas ning tekitanud mulje nagu tahetaks hulljulgeid investoreid odava rahaga toetama hakata. WSJ-s on huvitav intervjuu, mis kajastab eilset Fedi sõnavõttu - video siin.

    WSJ: Yesterday's Fed statement addressed the need to show that inflation vigilance won't be abandoned rashly, but that the central bank is aware of the broader danger a credit meltdown poses. "Financial markets have been volatile in recent weeks, credit conditions have become tighter for some households and businesses, and the housing correction is ongoing," it said. But the economy should still "expand at a moderate pace over coming quarters, supported by solid growth in employment and incomes and a robust global economy."

  • Väike kokkuvõte ka Oliveri poolt pandud video lingist. 

    Intervjuu viidi läbi Greg Ip’ga, kes jagas kommentaare eilse Föderaalreservi intressimäära otsuse üle. Küsimusele, mida tasub jälgida neil, kes ootavad intressimäära langetamist, vastas ta, et tasub silma peal hoida tarbija kulutustel, mis olid juunis nõrgad. Kui nõrkus jätkub ka juulis ja augustis, on Fed suurema tõenäosusega valmis määrasid langetama. Samuti soovitas jälgida ettevõtete investeeeringuid, öeldes, et seadmetesse investeeringud olid juunis nõrgad.

    Ning loomulikult tasub silma peal hoida finantssektoril ja –ettevõtetel ning jälgida, kuivõrd suureks probleemid seal kujunevad või kui kiiresti probleemidest üle saadakse.

  • Eilse Unit Labor Cost statistika, presidendikampaania ning kerkinud sisendihindade valguses on huvitav pilk peale visata järgmisele graafikule, mis eeldab, et ettevõtete marginaalid langevad oma keskmise juurde tagasi. Tavaliselt on see juhtunud päris kiiresti ning äkiliselt. US corporate kasumid kerkisid 2006. aastal 75 aasta kõrgeimale tasemele protsendina SKP-st. Nõudlus, produktiivsus, sisendihinnad, krediidi kättesaadavus jms panevad kindlasti praegustele marginaalidele surve.

    Suurimate USA firmade kasumimarginaalid on varieerunud 5.5-7.5% vahepeal. 50ndatel ja 60ndatel nautisid ettevõtted tugevat majanduskasvu ning marginaalid kerkisid. Peale tippu aastal 1965 marginaalid praktiliselt langesid kuni aastani 1983. 90ndatel kerkisid nad taas eelnevate tippude lähedale (7.5%), kuid peale 2001-2002 aasta kasumite langust on marginaalid kerkinud 50 aasta tippudest kõrgemale.

     

    Viimase graafiku kvaliteedi pärast vabandan, kuid graafik algab aastast 1955 ning viieaastase intervalliga.

  • Tahaksin natukene puudutada ka inflatsiooni teemat, kuna Föderaalreservile valmistab see jätkuvalt muresid – ning eelkõige just sisendihindadest lähtuvalt.

    Nisu hind on jätkanud oma tormilist tõusu ning aastataguste tasemetega ollakse hetkel y-o-y üleval juba 45%. See valmistab kindlasti probleeme teravilja ja selle saadustega kokkupuutuvatele ettevõtetele (jaemüüjad, toidukohad, küpsetiste valmistajad) marginaalide osas ning on ilmselt jätkuvalt inflatsioonistatistikas Fedi murelapseks.

    Sarnane graafik on olemas ka tina kohta, mis on tõusnud aastaga 63%!

    See-eest teised maavarad on oma tippudest tasapisi allapoole tulnud, pakkudes teatud leevendust inflatsiooniprobleemidele. Aastataguste tasemetega võrreldes näeb pilt välja enam-vähem selline: nikkel on y-o-y tõusnud 44%, tsink 12.8%, alumiinium 5%, vask 4.5%, pallaadium 4.2%, plaatina 1%. Kuigi hetkel on korrektsiooniga toormaterjalide sektoris y-o-y hinnatõusud taandunud päris mitmel pool juba mõistlike tasemeteni, siis ilmselt on paljudel veel meeles, mida tegid nafta, maagaasi, kivisöe, vase jpm hinnad hilissügisel-varatalvisel ajal. Nimelt tegid kõik eelpool nimetatud läbi korraliku kukkumise, mistõttu, kui praegused hinnatasemed püsivad, on enne ‘sõbralikuma’ võrdlusbaasini jõudmist toormaterjalide vallas hilissügisel oodata veel suuri headline inflatsiooniteateid. Paratamatult mõjutab toormaterjalide inflatsioon kas ettevõtete kasumimarginaale või siis tarbijani edasikanduvat inflatsiooni.

    Panen siia lõppu uuesti lingi reedesest intervjuust Jim Rogers’iga, kes põhjendab hästi ära, miks on nikkel, tsink ja tina võrreldes kullaga oluliselt kiiremini tõusnud (nimelt kaevandusettevõtted kulutavad väga suure enamuse oma maavarade otsinguks ettenähtud rahadest üksnes kulla otsimise peale). Link intervjuule asub siin.

  • Daily Telegraph on kirjutanud, et kui USA avaldab jätkuvalt Hiinale survet juääni revalveerimise osas, võib riik kasutada oma tohutuid dollarireserve kui poliitilist relva. Kui dollarit peaks praegustel tasemetel tabama tugev müügilaine, pole USA majanduse langusfaasi sattumine välistatud. Oliver on väikse inglise keelse kokkuvõtte ka Hiina foorumisse pannud.
  • Euroopa põhiliselt plussis, üksikuteks eranditeks Poola, Island ja Läti.

    Saksamaa DAX +0.59%

    Prantsusmaa CAC +1.04%

    Inglismaa FTSE +0.03%

    Hispaania IBEX +1.10%

    Venemaa RTS +1.62%

    Poola WIG -0.66%

    Aasia turud laialdaselt rohelised. Hong Kongi, Taiwani, Lõuna-Korea, Tai, INdoneesia, India, Singapuri turud kõik üle 2% plussis.

    Jaapani Nikkei 225 +0.64%

    Hong Kongi Hang Seng +2.87%

    Hiina Shanghai A (kodumaine) +0.27%

    Hiina Shanghai B (välismaine) -2.14%

    Lõuna-Korea Kosdaq +0.89%

    Thai Set +2.53%

    India Sensex +2.51%

  • Tuleb täna kolmas järjestikune tõusupäev ära, mis seab ilusti lava üles homseks languseks ja turule tagasi tormanud optimistidele koti pähe tõmbamiseks?
  • TO Haden 42: Tõusupäev on olnud 2. Täna ja eile. Esmaspäeval oli üsna punane.
  • Jäi täpsustamata, et räägin US turgudest.
  • Kui kõik turuoslaised siia kirja paneksid, mis nende meelest turg täna ja homme teeb, siis saaks välja arvutada, mida see turg siis täpselt teeb, aga seni on millegipärast üks arvamus. Teagi kohe mis sellega nüüd siis peale hakata.
  • Selline spekulatsioon:
    SPY kihutab üle 149, stoppides karud välja. Sellele järgneb langus, ehk päeva küünal on "shooting star", mis tähistab turu pöördumist.
  • S&P 500 puhul on 1493 keskpunkt arvestades turu tippu juulis ja põhja eelmisel reedel. Tehnikutele võib see siis huvi pakkuda ehk.

    Muid uudiseid kommenteerides, siis Ralph Lauren Polo (RL) tulemused on natukene kehvapoolsed ning Bloomberg raadio spekuleerib Bear Stearns (BSC) ülevõtu teemadel.
  • Do Traders Have Too Much Faith?
    By Rev Shark
    RealMoney.com Contributor
    8/8/2007 8:34 AM EDT


    Faith ... is the art of holding on to things your reason once accepted, despite your changing moods.
    -- C.S. Lewis

    After an extremely nasty pullback due to growing concerns that a plague of bad debt was spreading through the market and the economy, many hoped that the Fed would take aggressive action to turn the tide of negativity. Although the Fed policy statement yesterday barely even acknowledged the bad debt issue and focused more on the continued problem of inflation, it was enough to bring in buyers and squeeze the doubters who believe that maybe we haven't seen the end of the debt problems.

    The positive reaction to what appears to be a market-unfriendly Fed obviously caught many by surprise and to further complicate matters, strong guidance from Cisco (CSCO) is pushing things even higher to start the day.

    Given how often the market has come back from sharp pullbacks in the past year, the question on our minds this morning should be whether market players are guilty of blind and misguided faith. Or were the recent problems just a minor hiccup? Is the market ready to resume its strong and steady ascent that we enjoyed for so long?

    It is awfully difficult to disbelieve that something has changed lately. Certainly the bad debt issue is not resolved. There is going to be lingering overhang in the private-equity area, which was one of the main driving forces behind the market run, and mortgage lenders are likely to tighten standards, as are those who buy their debt.

    In addition, second-quarter earnings, unlike first-quarter reports, have not been warmly greeted by the market. For the most part, strong reports have been sold, and there has been very little upside traction even with good guidance.

    The mood this morning seems to be that all the negatives are forgotten and we are back to where we were a month ago. There is no question the market can bounce, but the problems that caused this ugly pullback have not gone away, and the great likelihood is that we have not heard the last of them.

    The market is still technically broken, and the playbook says to use strength to reposition and raise cash. Keep in mind that bounces within a breakdown can be particularly fast and furious as they make the bears question their resolve. However, they also tend to end abruptly. I'm fading this open.
    -------------------------
    Ülespoole avanevad:

    Gapping up on strong earnings/guidance: AHR +24.0%, XIDE +20.3%, PCR +19.1%, PED +16.8%, HANS +15.4%, PCLN +15.0%, LXU +10.8%, PSPT +10.0%, QMAR +8.5%, TRMP +7.6%, TRID +6.9%, CEGE +6.7%, JASO +6.6%, CSCO +6.0%, ING +5.4%... M&A: MTMD +29.0% (MTMD to be acquired by ECL for $6.30/share)... Other news: GENR +9.3% (presents interim Phase 1 data for obesity compound Trodusquemine at IBC Conference; confirms safety and tolerability), FNSR +9.1% (upgraded to Buy at Merriman), LEND +6.9%, OVTI +5.9% (upgraded to Overweight at JP Morgan).

    Allapoole avanevad:

    Gapping down on weak earnings/guidance: JRCC -41.0%, HLYS -33.2%, SMTX -23.8%, LEAP -16.5%, RL -9.1%, ALY -7.3%, CHRS -5.2%, FWLT -4.0%, MVSN -3.7%, MDRX -3.7%, CREE -3.4%, TIE -1.8%... Other news: PCS -8.4% (down in sympathy with LEAP, downgraded to Mkt Perform at Wachovia), FRPT -7.7% (DoD website reports that GD is being awarded $338 mln for 600 Category II MRAP variation vehicles; FRPT ests cut at TWP this morning), DEEP -7.7% (postpones the release of its second quarter 2007 results), HSOA -5.9% (announces agreement in principle to resolve seller note, moves Q2 release to Thursday, Aug 9).
  • Nafta täna nullis, makstes $72.2. OPEC usub, et hinnatõus peaks olema pidurdunud:

    OPEC delegate says expects oil prices to continue easing in coming days - Reuters

    Says does note need to raise oil output at Sept meeting, crude mkt well supplied.
  • Kas JRCCl potensiaalne pankrot terendamas?
  • Kuuldavasti mõned suutsid MVSNi puhul isegi raha teha. $22.5 tasemeni aktsia küll ei küündinud, kuid 7-protsendilisest miinusest on praeguseks jäänud järele 2%. Turg jätkuvalt tugev, minu jaoks isegi üllatavalt tugev.

    stocker ja upser, kas SPY-s shordid?
  • ivari, pankrotti ilmselt veel ei ole terendamas, kuid suhteliselt vähe suutis juhtkond sütt edasi müüa kõrgetel hinnatasemetel, mis on praeguste tootmiskulude juures päris kriitline. Tulevik ilus ei ole, aga kohe selgitame ka lähemalt situatsiooni.
  • AMZN, AAPL käituvad suhteliselt kehvasti kogu selle tugevuse taustal.
  • Ivari, esmasel pilgul, mis jõudsin JRCC tulemustele heita, ei ole küll neile investoritele, kes nina alusest natukenegi kaugemale vaatavad, eriti midagi positiivset pakkuda. Kui JRCC idee Pro all sulgesime ja kahjumi vastu võtsime, nägime sellise stsenaariumi võimalikkust, seda enam, et ettevõttel oli väga palju toodangust ette müümata ning suve alguse poole hakkasid kivisöe turud kiiresti kukkuma.

    Ettevõttelt küll oodati kahjumi raporteerimist, kuid mitte nii suurt. Negatiivselt mõjusid turvaregulatsioonide ja -standarditega tootmise vastavusse viimine, mis suurendasid tootmiskulusid $2 võrra kaevandatava tonni kohta, tõstes tootmiskulud 2. kvartalis CAPP regioonis $45.58 juurde, eelmise kvartali $42.24 pealt. Toodangut müüdi kvartalis $47.38 eest CAPP regioonis. Kuid reaalsus on see, et kuigi juhtkond on öelnud, et nüüd on ennast standarditega vastavusse viidud ja seda lisakulu enam kanda ei tule, siis isegi kui see $2 kuludest maha arvata, saame tootmiskuludeks lubamatult kõrged $43.58. Potentsiaalsed 'marginaalid' jäävad päris väikeseks.

    Kuid vaatame natuke kaugemale ehk ettemüüdud toodangut. CAPP regioonis prognoositakse selle aasta tootmist veel 4 miljonit tonni sütt, millest on ette ära müüdud 3.8 mln tonni hinnaga $47.37. Pole paha. Aga 2008. ja 2009. aastat vaadates, on ettemüüdud kogused üpriski hapud - vastavalt 2.5 mln (hinnaga $49.27) ja 1 mln (hinnaga $51.22) tonni CAPP'is. Minu arust on seda lihtsalt liiga vähe. Tänased NYMEX'i hinnad on CAPP söele on aasta keskel ca $47 ning 2009. aastaks $51.5. Kuna 2008. pole eriti oma riske kivisöe turu osas maandatud, võib ettevõtet väga tõsine kriis ähvardada juhul, kui hinnad siiski peaksid veelgi langema.

    Mina hoiaksin sellest ettevõttest küll eemale. Tegu on võimendatud panusega kivisöe turul, kelle kohta käivad jutud likviidsusprobleemidest pole enam pelgalt kuulujutud. Tõotab tulla huvitav konverentsikõne kell 11.00 ET.
  • Võtsin puti 149.50 juurest, arvan, et kimab 150 i välja, kuid eks paistab.
  • USU -8%, CCJ +4%

    oskab keegi seletada või tegemist anomaaliaga?
  • Sulgesime Pro all kauplemisidee BW. Täna on aktsia kerkinud 12% ning see on turu poolt väga kiire ja atraktiivne võimalus kasumi võtmiseks. Arvame jätkuvalt, et firma on hea ning kasvupotentsiaal samuti, kuid nii suur tõus ühe päevaga on natuke liiga agressiivne.
  • Samuti sulgeme Pro all Bebe Stores (BEBE) kauplemisidee, mis on täna plussis üle 10%. Mõlema idee puhul oleme ilmselt madalamatel tasemetel fundamentaalnäitajaid uuesti üle käimas, kuid hetkel pakub turg head võimalust kasumi võtmiseks.
  • Hea töö. Vahepeal juba tundus, et need ideed muutuvad pikaajalisteks, aga võta näpust.
    RTH soovitus oli ka kümnesse.
  • stocker, täname. Fundamentaalselt oli mõlema ettevõtte puhul kõik paigas, mistõttu täna nad ilmselt üldiselt turuga võrreldes ka natuke rohkem plussis on.
  • AMZN kukkus järsult ära. Mis värk?
  • jyriado, AMZN kohta ma ei ole küll midagi märganud. Käive ei ole ka ülimalt suur olnud. Aga turg kukkus samuti ära ning nagu enne mainisin, siis AMZN oli üks nõrgemate aktsiate hulgast, mistõttu ilmselt liikumine ka võimendatud natuke.
  • Jah. Pidin minagi uuesti SPY puti sisse ostma
  • stocker, ilgelt s*** ajastus oli Sul:)
  • võtsin eile hunniku putte spy-le, kuna oli tunda päeva algul, et asi võib hapuks täna minna, kõndisin lihtsalt kodunt minema, nüüd juba kasumis vaikselt, homme ja reede saavad mahusad olema, loodan, aga kes teab!
  • Huvitav, et http://finance.yahoo.com ei suuda näidata " Volume in 000's (NYSE:^TV.N)" väärtust päeva lõpuni näidata, vaid vahepeal alustab uuesti nullist. Kas kusagil mälus kajastab seda arvu vist 32-bitine number?
  • ja järgmine nädal spy puttidelt ehk qqqq peale minema?
  • Njah mõnikord võidad, mõnikord kaotad. Vaatab mis homne toob. Selja võttis higiseks küll.
  • BW sulgemise ajendiks oli ka ehk tehniline pilt ja ebakindel turg ?
    mõned kõikumised ei tohiks ju sihti muuta

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon