Börsipäev 22. august - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 22. august

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Täna enne turu avanemist on oodata majadeehitaja Toll Brothersi (TOL) tulemusi. Firma on tegelikult augusti alguses juba oma eeltulemused teatavaks teinud ning seetõttu suuri üllatusi oodata ei ole. Tellimused vähenesid keerulise turusituatsiooni tõttu 31% ning juhtkond kommunikeeris edasi pessimistlikuima prognoosi nõudluse osas alates languse algusest.

    Tellimuste vähenemine oli mõnevõrra kiirem kui teises kvartalis (-29%) tulenevalt suurenenud tellimuste tühistamisest. Kuna firma ei ole olnud väga agressiivne hindade alandaja, siis on tellimused vähenenud tugevamalt kui konkurentidel. Samas on ümberhindamised varade väärtuses olnud väiksemad ning arvatavasti ongi see koht, millele tasub tähelepanu pöörata.

    Huvitav oli see, et oma kommentaarides ütles TOLi juhtkond, et nõudlus on nende arvates mingil määral olemas, kuid meedia peletab eemale ostjaid. Samuti ei nähta nõudlust taastumas enne kui probleemid krediiditurul on maha rahunemas. Suurem osa regioonidest põeb üleliigse pakkumise haigust ning mortgage defaultide tõttu on oodata veelgi suuremaid varusid. Prognoose tulevikuks kasumi osas ei antud.

    2007. aasta ASP ootused on $670-680 miljonit ning tegemist on pigem kallimate majade ehitajatega, mistõttu kommentaarid jumbo laenude osas on tähtsamad kuivõrd subprime. CFC jumbo*  laenude negatiivse kommentaari peale tegi aktsia päris korraliku sammu alla. Eile andis negatiivseid kommentaare firma osas Bofa, seega ootused on madalad, kuid probleemid tööstusharus ka jätkuvalt suured. Eilne First Magnus Financiali (nationally recognized price leader in both conforming and jumbo loan products) pankrotiavaldus ei tekitanud investoris samuti enesekindlust.

    TOLi kasum peaks tulema peamiselt Californiast, Washington D.C.-st, Floridast, Arizonast ning Nevadast.

    * A “jumbo mortgage” is any single loan amount over the conforming limit, which is currently $417,000 for a one unit property in the United States. Jumbo mortgages are not backed by the FNMA (Fannie Mae) or FHLMC (Freddie Mac), so outside investors such as banks buy these loans on the secondary market.

     

  • Bloombergis on täna intervjuu Hiina aktsiaturust – Hiina on jätkuvalt aktuaalne teema, sest hoolimata maailma turgudel toimunud langusest, on kodumaine Shanghai A indeks aasta tippudel. Närvilisus hakkab sealgi turgudel tõusma ning keegi ei taha suurtest võitudest ilma jääda.

    Buffett on müünud PetroChina’t eelmisel kuul $27 mln väärtuses, kuid hoiab jätkuvalt 11% ettevõtte float 'ist. Väga pikaajalise nägemusega Jim Rogers näiteks ütleb, et ei müü Hiinas mingeid aktsiaid hetkel ja loodab, et saab neid omada kogu oma eluea jooksul.

  • Sub-prime äri probleemid kutsuvad kohale bargain-huntereid:

    The Financial Times reports Wilbur Ross, the US financier who specialises in distressed businesses, is planning a push into subprime mortgages in a sign the credit turmoil is opening up opportunities for bargain-hunting, risk-taking investors. In an interview with the Financial Times, Mr Ross said the subprime market was a new focus for his private equity firm, WL Ross. He said WL Ross, which has about $3.5 bln under management, was also looking at investing in German small and medium-sized companies after the subprime-related problems at two banks serving the country's Mittelstand. Mr Ross said his exposure to the subprime market could come through acquisitions of lenders, mortgage portfolios or even companies that service loans. "We are going to be in subprime, it is a valid business," he said. "There is nothing wrong with lending subprime, what is wrong is doing it recklessly," he added, arguing the sector's downfall was due largely to bad practices such as lending to borrowers without documents. 

  • Arco Vara aktsias on päris kena paanika peale hinnakukkumist, tehinguid juba 315.
  • Toll Brothers siis tulemustega väljas, konsensuse ootus oli aktsia kohta $0.02 suurune kahjum, seda suudeti lüüa ning teeniti $0.16 kasumit aktsia kohta. Eelmine aasta oli vastav number $1.07, kuid seekord tuleb arvestada ka $0.54 suuruse varade mahakirjutamisega. Varem on kõik kuus suuremat ehitajatat teatanud oma eelmise kvartali kahjumitest.

    Ettevõtte CEO Robert Toll andis teada, et enamustes regioonides tuleb maadelda omavahel seotud ühelt poolt madala nõudluse ja teiselt poolt ülepakkumisega. Hoolimata sellest suudeti vältida kahjumit ning teenitud kasumit võib lugeda Toll Brothersi ärimudeli teeneks, sest kasumit on suudetud teenida hoolimata kinnisvarasektori kahe aasta pikkusest langusest. Võrreldes konkurentidega sobib ettevõtte ärimudel paremini ka langeva turu jaoks. Näiteks ei alustata ühepereelamute ehitust enne, kuni on sõlmitud leping ning tehtud piisav sissemaks.

    Hoolimata oma ettevaatlikkusest on lepingute katkestamise määr siiski kõrgeim ettevõtte 21 tegutsemisaasta jooksul, kolmandal kvartalil tühistati 347 lepingut. Siiski on määr vahemiku alumises ääres võrreldes paljude konkurentidega.

    Kuna Toll Brothersi näol on tegemist luksusmajade ehitajaga, siis pööratakse suurt rõhku asukohale. Kuna asukoht on lisaväärtus ja suurepäraseid kohti on raske leida, siis ei soovita lühiajalise tulu pärast neid ohverdada, tulevikus peaks sealt saadav väärtus olema oluliselt kõrgem.

    Juhtkond on mures ka hüpoteeklaenude järelturu pärast, kuid nende kinnituste kohaselt tehakse koostööd tugevate laenuandjatega, kes on ka endiselt laene väljastamas. Krediiditingimuste karmistumine avaldab ettevõtte tulemustele loomulikult mõju ning peletab eemale ostjad, samas on Toll Brothersi põhiklientuur tugevama krediiditaustaga , mistõttu suudetakse paremini võetud laene tagada. 

    Tulevikku kommenteerides öeldi, et elamuehitus väheneb seni, kuni ülepakkumine on möödas. Eelmise nädala andmed näitasid, et alustatakse vähe uusi ehitusi, mis on märgiks, et ülepakkumine hakkab vähenema ja mingi aja pärast võiks tekkida nõudluse ja pakkumise tasakaal. Hinnad saavutaksid stabiilsuse ja seni kõrvalt vaadanud ostajates tekiks julgus turule siseneda. Senikaua suudab Toll Brothers vastu pidada, sest ettevõtte võlg on pikaajaline ning võimendus asub pigem ajaloolise põhja lähedal, pakkudes vajalikku paindlikkust.

  • Citigroup toob välja päris huvitava statistika REITide kohta. REITid on keskmiselt jäänud alla S&P tootlusele pärast intressimäärade kärpimist.

    Ajalooliselt ei ole määrade kärpimine REITe boostinud – REITid underperformisid keskmiselt S&P500 peale viimast kolme esmast määrakärpimist 1,3,6 ja 12-kuisel perioodil. Ainuke kord, mil S&P tootlusele alla ei jäädud, oli aasta 2001, mil REITid kauplesid oma ajaloolisest valuatsioonist madalamal.

    1998. aasta kordab ennast taas? Fedi 1998. aasta intressimäärade langetamine toimus praegusega sarnases keskkonnas – REITide valuatsioonid olid kõrged keset likviidsusprobleeme ning korrektsioon sektoris oli juba toimumas. REITid jäid S&P tootlusele alla 1. ja 3. kuul peale määrade kärpimist ning näidanud vastavalt –1.9% ja –2.9% returni kui S&P on samal ajal suutnud näidata 3.5% ja 18.4% tootlust.

     Stable Economic Environment in 1995 Shows Less Impact — During the 1995cut, the overall economy was stable, with REITs trading at moderate valuations.In this environment the REITs outperformed the S&P by 60 bps one month afterthe cut with a return of 1.7%, and had a total return of 4.7% vs. the S&P at5.1% three months after the cut.

     Low Valuations Provided Room to Run in 2001 — The REITs significantlyoutperformed the S&P in 2001 as REIT valuations were low and did wellfollowing the cut. REITs had returns of +1.0% and +0.4%, 1 and 3 months out,compared to the S&P at +0.5% and –17.9%.

    First Albani kommenteerib täna hiljutist Pro kauplemisideed Brush Engineered Materialsi (BW) positiivses valguses. Mitmete väärismetallide (platinum, palladium, rhodium) hinnad on teise kvartali jooksul vägevalt langenud, siis rutheniumi hinnad on kerkinud ning hoiavad tugevust. Analüüsimaja arvates on tugev hinnastatus parema nõudluse indikatsiooniks ning seetõttu Brushi marginaalidele hea. Kliendid (disc drive’de tootjad) lähevad aina rohkem perpendicular mediaiale üle, et arenguga kaasas käia ning kulusid langetada. Firma kinnitab oma “osta” soovitust.

    Revs from ruthenium were $85 mln for Brush in the first half and they expect second-half revs from ruthenium to be higher than the first half's.

  • BW puhul on hea vaadata ka rutheniumi hinnaliikumist, mis tõepoolest on peale suurt langust stabiliseerunud.

  • Tänases LA Timesis toetab Susan Kevorkian Apple iPodi. "Increased competition facing Apple's (AAPL) iTunes online store may actually help the company, said Susan Kevorkian, an analyst at research firm IDC. The launch of additional online music stores will result in more sales of Apple's iPod, which is much more profitable for the company than iTunes, Kevorkian explained."
  • Kuna lisaks orkaan Dean'ile võib Mehhiko lahele teisigi laineid üles keerutavaid tormipilvi jõuda, siis panen siia üles ühe graafiku New Orleansi ja Port Arthuri vahelisest alast koos puurtornide ja nafta- ning gaasijuhtmetega. Seda piirkonda võiks nimetada vist kõige valusamaks kohaks, kui mõni torm peaks sinna ära eksima. Kui väga hävitava mõjuga orkaanid välja jätta, siis ootaksin erinevate tormiuudiste peale fondide müügihuvi nafta futuurides rekordilisi pikki positsioone hoidvate fondide poolt.

  • Euroopa on igatpidi rohelistes meeleoludes ning punast värvi indeksites leiab üksnes Türgist, Lätist, Horvaatiast ja Slovakkiast

    Saksamaa DAX +1.07%

    Prantsusmaa CAC +0.55%

    Inglismaa FTSE +0.66%

    Hispaania IBEX +0.92%

    Venemaa RTS +1.74%

    Poola WIG +3.53%

    Aasia samuti roheline ning USA Föderaalreservi discount rate'i määra langetamise järgne ralli on jätkuvalt kestmas.

    Jaapani Nikkei 225 0.00%

    Hong Kongi Hang Seng +2.84%

    Hiina Shanghai A (kodumaine) +0.51%

    Hiina Shanghai B (välismaine) -0.21%

    Lõuna-Korea Kosdaq +2.60%

    Tai Set +3.27%

    India Sensex +1.86%

  • Don't Bet on a Recovery for Stocks
    By Rev Shark
    RealMoney.com Contributor
    8/22/2007 8:19 AM EDT

    "Such is the state of life that none are happy but by the anticipation of change: the change itself is nothing; when we have made it, the next wish is to change again."

    -- Samuel Johnson

    Market action is perky this morning as a potential deal between eTrade and Ameritrade is being rumored, and anticipation of a Fed interest rate cut on or before the next meeting in September continues to grow.

    Talk of what the Fed might do is really helping to provide support for this market. A rate cute seems to be an almost foregone conclusion, which sets up an interesting dynamic for the market if we continue to price that in. If the market continues to anticipate a cut enough the actual cut itself will have only a limited effect on the market. In fact, a sell-the-news reaction could possibly result if market players are too optimistic about what the Fed might do.

    The other interesting thing to keep in mind is that a Fed cut is really an admission that there are some major problems out there. The inflationary pressures referred to in the last policy statement didn't just suddenly disappear.

    The Fed cuts rates because it is worried we may be slipping into a recession or that other economic issues are developing. A rate cut may help matters but it doesn't necessarily solve the problems that are bubbling up. It gives investors confidence but it doesn't guarantee that the stock market stays healthy.

    Technically the market is certainly not out of the woods. We are moving back toward some overhead resistance and further upside should become increasingly difficult. As we bounce higher the folks who suffered while they watched holdings get hit may breathe a sigh of relief and start thinking about paring back now when they can do so without taking a big loss.

    That is what overhead resistance is all about and we are going to see more of its impact as stocks rebound.

    A lot of folks are probably optimistic that we have another big V-shaped recovery taking place like we saw back in March and to a lesser degree in May and June. It is certainly possible that we are going to keep on going higher at this point but the technical patterns are not very supportive of that proposition.

    I'm going to be posting sporadically today as I take some time off and attend to some other matters.

    ------------------------------
    Ülespoole avanevad:

    Gapping up on strong earnings/guidance: BCSI +15.4%, BYI +12.4%, TECD +9.3%, BTJ +8.5%, DRYS +8.3%, TOL +4.7%... Other news: PGLA +16.3% (light volume, not seeing any news), ACH +15.3% (Bloomberg.com reports ACH had a record three-day gain of 44% in Hong Kong as it announced takeover plans), MGM +12.2% (Dubai World to acquire 9.5% stake -- BYD +4.6% & LVS +3.0% up in sympathy), ETFC +8.1% & AMTD +7.5% (WSJ reports that AMTD & ETFC are holding merger discussions -- SCHW +5.1% in sympathy), CTIC +8.0% (announces execution of CRADA with NCI/NIH), NMX +6.9% (issues statement saying co has talked to certain parties regarding potential combination), NTES +5.0% (upgraded to Positive from Neutral at Susquehanna), SPWR +4.8% (reiterates 2008 guidance), NBIX +4.4% (received notification that the FDA has accepted the co's resubmission of its New Drug Application), VMW +4.4% (target raised to $74 at Jefferies).

    Allapoole avanevad:

    Gapping down on weak earnings/guidance: TWB -20.5%, EFUT -9.4%, MDT -1.2%... Other news: LEND -3.8% (announces that it will take several steps to restructure its overall operations in response to the ongoing turmoil in the non-prime mortgage industry), TMA -1.2%.
  • Vot juhtub ka selliseid asju: "A Beijing factory recycled used chopsticks and sold up to 100,000 pairs a day without any form of disinfection, a newspaper said on Wednesday, the latest in a string of Chinese food and product safety scares."
  • Nafta varud suurenesid +1.89 mln barrelit vs oodatud vähenemine -2.75 mln barrelit.
    Mootorkütuse varud vähenesid -5.7 mln barrelit vs oodatud -0.8 mln barrelit.
    Distillaatide varud suurenesid +1.36 mln barrelit vs oodatud +0.85 mln barrelit.

    Nafta futuur kukub raporti peale koheselt $70.2 pealt $69.8 peale...
  • Turg rallitab veidi, aga sügis tuleb ikka raske. Siis kui selgub, et see lühiajaline likviidsustoetus turgudele oli vaid ajutine. Fed hoolitseb selle eest, et turul päris likviidsus ära ei kao, aga mingit olulist intressimäärade langetamist siit ei tule.
    Samas ma usun endiselt, et Dow lõpetab aasta 13800 ringis ja S&P500 üle 1500. Tegemist ei ole ju teab mis suure liikumisega 4 kuu jooksul. See discount määra langetamine oli puhas likviidsuse ja lühiajalise kindlustunde tõstmise liigutus.

  • BHP Billiton teatas täna aastatulemused, kasum $13,68 miljardit vs oodatud 13,49, näeb tugevaid maavarade hindu veel mitmeks aastaks.

    http://money.cnn.com//news/newsfeeds/articles/djhighlights/200708220556DOWJONESDJONLINE000430.htm
  • Keskpankur Fisher ütles, et keskpanga ülesanne on kaitsta finantsüsteemi, mitte investoreid kes aktsiaturul kaotust kannatavad. Turg kukkus kivina.
  • Lehman Brothers shuts BNC mortgage unit, affecting 1200 jobs
  • After Hours Summary: CFC up 21.2% after co announces $2 bln strategic equity investment from Bank Of America

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon