Börsipäev 20. september - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 20. september

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Eile teatas General Mills (GIS) oma tulemused, mis olid vastavuses eelnevate prognoosidega. Samuti kinnitati 2008. aasta prognoose.

    Huvitav oli jälgida firma kommentaare sisendihindade tõusu osas ning nende edastamise kohta tarbijale. Esmalt näeb firma keerulist sisendihindade keskkonda aastal 2008, mil prognoosib kuludeinflatsiooni 5% ulatuses. Päris kõrge, kuid firma plaanib selle edastada tarbijale – peamiselt võtmetooteliinide puhul. Bakeries & Foodservice segmendi ja Yoplait jogurtiliini hinnatõusu prognoositakse kümne protsendi keskele, veidi vähemal määral plaanitakse tõsta Big G Cereal hinda.

    Võimalik, et hindu kergitatakse veel rohkem, kuna sisendihindade tõus võib olla suurem põhjusel, et 100% sisendihindadest ei ole terveks aastaks lukustatud (65-70% vajalikest toorainetest on hedgetud ning 75-80% energiavajadusest on kaetud). Üldiselt on siin väga hästi näha ühe Buffettiliku printsiibi tähtsust, milleks on tugev kaubamärk. Viimane tagab võime hindu tõsta keerulises majandussituatsioonis ja sisendihindade kerkimise puhul. Samuti näitab see jätkuvalt, et sisendihindade tõus on ettevõtetele probleemiks ning neid üritatakse tarbijale suruda.

    Mõned sõnad ka eilsete Morgan Stanley tulemuste kohta. Kui võrrelda firma Fixed Income Trading käivet, siis see langes 53% kvartali jooksul (Inclusive in the quarter were sizable mark-tomarket valuation adjustments from loan commitments, structured debtproducts, and losses from quantitative trading strategies), samal ajal oli Lehmani võrreldava segmendi käive 45% madalamal. Üldiselt oli MS juhtkonna toon konverentsikõnel tunduvalt hoiatavam kui Lehmani omal.

  • Teeme väikese kokkuvõtte esimestest investeerimispankade tulemustest. Teisipäeval, 18. septembri hommikul teatas Lehman Brothers, et augustiga lõppevas 3. kvartalis teeniti aktsiapõhist kasumit $1.54 vs oodatud $1.47. Krediidituru probleemid olid ootusi pidevalt allapoole vedanud, sest kuu aega tagasi usuti veel EPSi $1.77 ja 2 kuud tagasi $1.81. Seega löödi mitu korda langetatud EPSe… kuid aktsia rallis sellegipoolest. Eelkõige andis sellele jõudu konverentsikõnel öeldu ning mõned tunnid hiljem Föderaalreservi poolne intressialandamine. 17. juuli maksis LEH aktsia ca $73, eilseks sulgumishinnaks oli $64.1 peale – langust kokku ca 12%. Huvitav on see, et 2 kuu taguste EPSi ootuste ja reaalsete tulemuste osas oli vaheks 13% ehk enam-vähem sama. See-eest kui küsida, et millisel hetkel oli/on LEH tulevastel tegevustel parem väljavaade – kas täna või 2 kuud tagasi enne krediidituru probleeme, julgeksin öelda, et 2 kuud tagasi. Turg hindab olukorda hetkel niimoodi, et tulevaste kasumite teenimise võimalus on täna ja 2 kuud tagasi enam-vähem samasuguse tõenäosusega…

    Aga vaatame edasi. Eile, 19. septembril teatas enne turu avanemist oma tulemused Morgan Stanley (MS). EPSi osas jäädi vastupidiselt LEH’le ootustele alla ning teatati 3. kvartali aktsiapõhisest kasumist $1.38 vs oodatud $1.54. Kuu aega tagasi oli konsensus kasumi osas $1.73 ning 2 kuud tagasi $1.78. MS aktsia maksis 17. juulil ca $71, eilne sulgumishind oli $67 – seega kukkumine aktsia hinna osas 5.5%. Reaalne EPS, nagu numbritest nähagi on ootustega võrreldes 2 kuuga kukkunud 22.5%…. Hirmutav on aga see, et eile jõuti päevasiseselt kõigest $1 kaugusele 2 kuu tagusest hinnast, hoolimata ootuste ja reaalsete kasumite niivõrd suurtest erisustest. Morgan Stanley konverentsikõne oli Lehmann Brothers’i (LEH) omaga aga tunduvalt skeptilisem, jahutades investorite ülevoolavaid meeleolusid ning aktsia lõpetas 2% miinuses. Hoiatas ju ettevõte, et 3. kvartalis nähtud keerulised turutingimused on kestnud ka septembris ning probleemidest ülesaamine võtab aega veel vähemalt kvartali või paar.

    Olgu, mu näidetes ei ole välja toodud 08 ja 09 kasumiootuste muutusi (mis on hetkel veel langenud oluliselt vähem, kuid usun, et ka neid ollakse varsti kärpimas) ja nende võrdlusi aktsiahindadega, kuid eks need võib igaüks juba ise välja arvutada. Igaljuhul toetab mu siintoodud mõttekäik Oliveri poolt väljakäidud arvamust, et investeerimispankade näol on tegu pullilõksudega…

    Morgan Stanley (MS) 2 päeva graafik:

    Lehman Brothers (LEH) 2 päeva graafik:

    Uusi tulemuste teatajaid investeerimispankade osas tuleb iga päevaga juurde ning täna teatab enne turgu oma tulemused Bear Sterns (BSC), kellelt oodatakse EPSi $1.78 ning Goldman Sachs (GS) ootustega $4.37.

  • ausaltöeldes põrkun esimest korda nii teravalt usd madalseisuga.... hämmastav - raha lihtsalt põleb:S
  • Pisike uudis Eesti kohta.

    Tuginedes Jaanus Rahumägi ÄP tänasele artiklile "Kardame toru nagu välku", siis torujuhtme uuringule tuleb poistiivne otsus.
    Poolt argument on selles, et ei-otsusega keeratakse kogu eurooplae selline käru, et Eesti kaotab oma usaldiskrediidi ning küll uued väljakutsed julgeolkualal anna tõuke vastavate ametkondade uuele tasemele jõudmisel.

    Et torujuhe meile midagi head ei too, on kõigile ammu selge. Aga see, et me asja ise enda jaoks veel hullemaks ajame, pole ilmselt veel kõigile kohale jõudnud. Silmapiiril terendab olukord, kus valitsus ei jõua ses küsimuses konsensusele ja luba jääb andmata. Praegu pole aeg poliitiliseks nuriagitatsiooniks, vaid aruteluks, kuidas tulla toime uute ja keeruliste julgeolekuriskidega, mis ajalugu meile taas jalgu on visanud.


    Kuna poliitilised otsused pole eales Eestis turgu mõjutanud (erandina periood 1940-1991), siis tegu on mitte olulise uudisega :-)
  • Järgmise kolme kuu jooksul tõusevad 450 000 subprime’ laenaja igakuised maksed. Bloomberg kirjutab, et vähemalt pooled neist võivad oma kodud kaotada, kuna nad ei suuda laene maksta, samuti ei saa nad elamut müüa, laene refinantseerida ega kvalifitseeru ka valitsuse poolt toetatavate abivajajate hulka. Keskmiselt tõuseb kuumakse 26% ehk tervelt $400 võrra.

    Ajaloos on olnud ainult üks kvartal, kus järgmise kolme kuu jooksul suurenevate tagasimaksetega laenajate hulk on olnud kõrgem. Nendest 27% on juba praegu maksetega hilinenud.
  • Madise kommentaari peale soovitan vaadata veel 1-Year ARMi liikumist... Current ja 1 Month Prior. Olukord ei ole ARMi "omanikele" just oluliselt leebemaks muutunud.

    http://www.bloomberg.com/markets/rates/index.html
  • See Bloombergi artikkel oli päris hea, kopeerin sealt suvalises järjekorras paar tõlkimata lõiku:

    About 2.91 million subprime borrowers have adjustable-rate mortgages, about 90 percent of which will have reset at higher interest rates by the end of 2008.

    Adjustable-rate mortgages of all kinds worth $139.2 billion, the most ever, are scheduled to reset at higher interest rates in the next three months.

    About 57 percent of mortgage broker customers with adjustable-rate mortgages were unable to refinance into a new loan in August.

    The number of adjustable-rate subprime mortgages rose to 72.5 percent, or $1.26 trillion, of all adjustable-rate loans outstanding in the first quarter, a 17-fold increase over 2001.

    It would take 9.6 months to sell off all the existing homes on the market, the longest amount of time in at least eight years.

    U.S. home prices fell by a record 3.2 percent in the second quarter, according to the S&P/Case-Shiller Index.

  • Mina arvan, et sellest asjast sõltub ka dollari juures üht-teist:

    Fears of dollar collapse as Saudis take fright

    Saudidel oma skeemid
  • storm,

    loodame et euroliit on nagu nõmme linnaosa ja paet on tasemel selgeks tegema siilile ja sipelgale, miks jänes karule ära tegi.
  • Täna on üks päris huvitav intervjuu Bloombergis tehtud Goldman Sachsi Jim O’iNeill’iga. Goldman Sachsi seisukoht on , et järgmise aasta alguseks on USA intressimäärad 4% peal ehk langetakse kokku veel 75 bipsli võrra.

    Jimilt küsiti seal ka dollari ja euro suhte üle ning mees, kes on suure osa oma elust dollari osas karu olnud, arvab, et praegu dollari edasisele langusele panustada oleks üpriski nadi tehing. Euro/dollari kurssi näeb ta 1.40 kuni 1.42 juures ning usub, et see on piirkond, kus Euroopa riigijuhid võivad dollari languse vastu midagi ette võtmas, et oma riikide ettevõtteid ja nende toodangut kaitsta. Põhjus, miks Jim usub, et dollari langusele ei tasuks enam panustada, peitub tema sõnul selles, et Forex on juba mitmeid intressimäärade langetamisi Föderaalreservi poolt sisse diskonteerinud.

    Lõpetuseks ütleb Jim, et tema nägemus on positiivne ning oleks pidanud aktsiaid paar nädalat tagasi ostma, kuid praegugi pole veel hilja. Samuti usub ta, et traditsiooniline aastalõpuralli, mis on viimasel ajal kahtluse alla seatud, on ikkagi tulemas..

    Link 15-minutilisele intervjuule siin.

  • FedEx (FDX) tuli oma tulemustega, mis olid oodatust natukene paremad, samas on prognoosid allapoole ootuseid. Firma kirjeldab ise prognooside alandamise põhjuseid järgmiselt:

    "While the U.S. economy is growing at a moderate pace, recent financial market volatility and high energy costs have increased the uncertainty surrounding the near-term economic outlook, and weakness in the housing sector continues... As a result of this weaker than anticipated economic environment, particularly its impact on the LTL freight market, we have reduced our earnings forecast by four percent for the full year." 

    Tänane Madise pealugu läheb just sellesse kategooriasse.

  • Oleme rääkinud varemgi, et keeruline majanduskeskkond on firmajuhtidele paras peavalu ning investeerimisotsused sellises keskkonnas on rasked. Seda kinnitab ka FedEx, öeldes, et kapitalikulutuste ajastatus vaadatakse üle ning seetõttu võivad need jääda väiksemaks plaanitust aasta lõikes.
  • Deutsche Bank on alustamas Corningu katmist ja annab hinnasihiks $31. Viidatakse ettevõtte helgemale tulevikule ja fundamentaalsele olukorrale, mida investorid alahindavad. Soovitatakse aktsiat soetada nii pikaajalise kui ka lühema horisondiga investoritel, viimast toetavad mitmed väärtust loovad katalüsaatorid. Samuti kaupleb aktsia oma ajaloolise P/E vahemiku alumise ääre lähedal.

    Corningu kasumist 80% tuleb LCD ärist ning hoolimata tarbija nõrkusest nähakse kasumikasvu järgmine aasta 18%. Ülejäänud tulu tuleb 50% suurusest osalusest Dow Corningust, telekommunikatsiooni segmendist ja "emerging tecnology" segmendist. Lühiajaliselt oodatakse konsensusest paremat kolmandat kvartalit ja Q4 guidance't.

    Riskidena tuuakse välja LCD-de vähenev nõudlus, hinnasurve ja klaasitootjate tootmismahtude tõus.
  • Arvestades kui palju FedExi 669 lennukiline õhupark kütust sööb ja pealoo all mu väljatoodud kommentaari, et nafta hinnatõus on lisaks dollarile end ka euros avaldanud, on nendepoolsed selle valdkonna mured igati põhjendatud. Tundub, et hetkel on siis ettevõttel raskusi nende hindade tarbijale edasi delegeerimisega...
  • Circuit City oma tulemustega väljas ning kahjumit teeniti EPSi osas -$0.38 vs oodatud -$0.12, müügitulud jäid samuti alla, olles $2.64 miljardit vs oodatud $2.77 miljardit. Nõrkust ootab CC 3. kvartaliltki ning kasumit loodetakse näidata 4. kvartalis. Kui 2007. fiskaalaastalt ootasid analüütikud tervikuna EPSi $0.37, siis CC prognoosib, et positiivset EPSi näidata ei suudeta.

    Goldman Sachs(GS) lööb aga väga tugevalt ootusi ning teatab EPSist suuruses $6.13 vs oodatud $4.37, müügitulud $12.33 miljardit vs oodatud $9.57 miljardit. GSi tulemused viskasid kiiresti ka futuure ülespoole, mis olid vahepeal juba poole protsendi jagu miinusesse kukkunud. Goldmani konverentsikõne toimub kell 11.00 ET.
  • Seal, kus turg GS-lt negatiivsust ootas, on:

    Net revenues in mortgages were also significantly higher, despite continued deterioration in the market environment. Significant losses on non-prime loans and securities were more than offset by gains on short mortgage positions.

    FICC benefited from strong customer-driven activity and favorable market opportunities in certain businesses during the quarter.

  • kui iga päev tuleb mõni pank tulemustega, kes oli mortgages short, siis huvitav kes olid pikad ...

    kelle kätte siis mängu lõpuks must notsu jääb?
  • Must notsu jääb euroopa pankade kätte :)
  • Vaadates Bear Sternsi (BSC) tulemusi, saab vist BSC selle tiitli endale. EPSi näidati $1.16 vs oodatud $1.78, müüügitulud $1.3 miljardit vs oodatud $1.64 miljardit.

    GS 1.5% plussis, BSC -3% punases.
  • BSC:

    Fixed Income net revenues were $118 million for the 2007 third quarter, down 88% from $945 million reported for the quarter ended August 31, 2006. Market conditions in both the mortgage and credit businesses were extremely challenging this quarter. A general re-pricing of risk in the market led to significant reductions in both mortgage and credit-related revenues as volumes decreased while asset values declined.

  • Eeldatavalt suurema osa pankade tulemustes kajastub väärtpaberistatud subprime laenude jms. ülikonservatiivne allahindlus, sest likviidse turu puudumine täna ei võimalda neid muul moel hinnata.

    Kuna mainitud väärtpaberite lõplik reaalne hind sõltub tegelikust defaultide arvust kuni laenude lõppemiseni, siis ei ole välistatud ka parema kvaliteediga väärtpaberistatud laenuportfellite uuesti üles hindamine tulevikus.
  • Keep Your Balance as Fed Rally Fades
    By Rev Shark
    RealMoney.com Contributor
    9/20/2007 8:17 AM EDT


    Man always travels along precipices. His truest obligation is to keep his balance.
    -- Pope John Paul II

    With the market's very favorable reaction to the Fed's half-point cut in interest rates, it is very important that we not be sucked into the swirling emotions. We need to maintain our balance while those around us let their strong emotions guide their actions. The excitement of the rate cut is already starting to fade, and that means cool, calm objectivity needs to be employed to navigate successfully going forward.

    Balance doesn't mean being negative. It simply means recognizing that there are no certainties in the market. Yes, the market typically has a positive reaction to rate cuts, but good investing is much more complicated than simply believing that we go straight up and all we have to do is simply buy.

    Typically, after a big spike like we have had since Tuesday afternoon the market consolidates, as profit-taking kicks in. Consolidation is healthy and is what we need to go higher, but more important, consolidation is what gives us insight into market health. A healthy market will have underlying support and dip-buyers who want to take advantage of lower prices. Although a dip may make some folks nervous and give the impression that all the recent bullishness was a mistake, there should be signs that underinvested bulls are looking to take advantage of it.

    Despite the historical tendency of the market to act well following a Fed interest rate cut, it is not a certainty. In 2001, the market sold off steadily for many months after an initial surge on a rate cut. Obviously, conditions are much different now than they were then, but many bears are convinced that an interest rate cut is not going to be able to stop the fallout from poor real estate and credit issues.

    The bulls deserve the benefit of the doubt in the longer run, but we have a very good chance of some consolidation or a pullback in the near term. If the news flow turns negative and market players stay nervous, that consolidation or pullback could turn nasty in a hurry. So let's keep our balance and stay objective. While we may want to take advantage of pullbacks, we want to make sure we maintain good money-management discipline and don't let the emotional bulls push us to be reckless.

    This market still has plenty of underlying problems and the Fed is not going to be a cure-all. It certainly is a positive to have lower rates, but negative news is not going to suddenly disappear. To deal with this market effectively means you need to be balanced and appreciate both sides of the story.

    We have a weak start, but Goldman Sachs (GS) just reported a huge number, and that is giving us a bit of boost. Overseas markets were mixed, with Europe struggling on poor news in the banking sectors, while metals and mining boosted Asia.
    ----------------------------
    Ülespoole avanevad:

    Gapping up on strong earnings/guidance: GS +1.9%, APOG +5.8%... Metal mining stocks trading higher on strength in metal prices/weaker dollar: DROOY +6.7%, GFI +4.0%, SLW +2.6%, GSS +2.5%, CDE +2.3%, NXG +2.2%... Other news: GNVC +9.9% (announces the publication of pre-clinical research demonstrating the selective delivery of TNF-alpha to tumors), BRLC +7.6% (appoints new Chief Financial Officer), SOLF +3.9% (provides mid-qtr update on operations), NDAQ +3.4% (Borse Dubai purchases 28% stake in LSE from NASDAQ), CREE +3.6% (stock was highlighted on CNBC's Fast Money; noted call buying and GE-for-CREE rumor), MOT +1.4% (upgraded to Outperform at Cowen), CROX +1.0% (tgt upped to $68 at Piper).

    Allapoole avanevad:

    On weak earnings/guidance: CC -10.1%, COT -6.5% (lowers FY07 outlook), MLHR -6.5%, KLAC -3% (expects fiscal first- quarter orders to be at the ``bottom'' of its forecast range), FDX -1.7%... Other news: BRCX -35.6% (reports preliminary results from a phase II clinical trial of Peramivir in subjects with Acute Influenza, the improvement was not statistically significant), SWIR -4.1% (announces binding bought deal common share offering), ARE -4% (announces 2 mln share follow on offering), VDSI -3.8% (downgraded to Underperform at RBC), OMTR -3.5% (downgraded to Market Perform at J.M.P.), AKAM -2.9% (downgraded to Sell at Kaufman).
  • Henno, nagu Lehmani puhul ka kirjutasin, siis nemad on oma kvartalitulemustele vastavalt väitnud, et 90% balance sheetist on marked to market ning ilmselt tõesti likviidsuse puudumise tõttu kõvasti alla hinnatud ning õhku seal väga palju sees ei tohiks olla. Võimalik, et üleshindlusi ka toimub, kuid küsimus on minu arust pigem edasises kasvus - vanad head ajad, kus antud segment kõvat kasvu näitas, on ilmselt möödas.

    Nagu Buffett 1980ndatel kirjutas "You don't know who is swimming naked until the tide goes out." Täna paistab, et BSC-l küll midagi üles hinnata ei ole ning subprimega ollakse hädas. Goldman tõestab, et nemad hoiavad parimat intellektuaalset kapitali sektoris.

  • GS-i ühekordne tulu: "Credit products included substantial gains from equity investments, including a gain of approximately $900 million related to the disposition of Horizon Wind Energy L.L.C."
  • Vaatame, mis siis maailma turgudel on toimunud. Euroopas on enam kui 1% miinuses Iirimaa, Islandi ja Rootsi turud. Aasias aga rohelisemad meeleolud ning seal olid suurimad tõusjad Hiina, Uus-Meremaa, Filipiinid, Vietnam ja Bangladesh.

    Saksamaa DAX -0.24%

    Prantsusmaa CAC 40 -0.71%

    Inglismaa FTSE 100 -0.59%

    Hispaania IBEX -0.58%

    Venemaa RTS -0.08%

    Poola WIG -0.12%

    Aasia turud:

    Jaapani Nikkei 225 +0.20%

    Hong Kongi Hang Seng +0.57%

    Hiina Shanghai A (kodumaine) +1.40%

    Hiina Shanghai B (välismaine) +0.15%

    Lõuna-Korea Kosdaq -0.35%

    Tai Set +0.56%

    India Sensex +0.15%

  • Henno, arvan, et üldiselt on probleem ka selles, et väärtpaberite lunastamise tingimustega on lõdvalt ringi käidud !?
  • Täna kommenteeris Cowen Motorolat (MOT) ning tõstis reitingu "outperform" peale varasemalt "neutralilt." Viidati paremale sell-in tsüklile ning potentsiaalselt tugevamale aastalõpule.
  • Euro flirdib dollari suhtes rekorditega, hetkel $1.406 lähedal.
  • Musta notsu mäng.

    http://ftalphaville.ft.com/blog/2007/09/18/7399/an-idiots-guide-to-this-crisis/
  • natsa lisa musta notsu mängule.

    http://ftalphaville.ft.com/blog/2007/09/17/7346/uk-suffers-at-the-thin-end-of-the-subprime-wedge/?source=rss

    http://www.wachovia.com/ws/econ/view/0,,3915,00.pdf
  • mini1

    see muu maailma exposure on kasulik info kõigile, eurotsooni ja ka Rootsi pankadel on tõepoolest vähe pistmist USA mortgage probleemidega ja eeldatavalt on enamus neist põhjuseta alla müüdud, aga kellegi käes on ikkagi must notsu olla ja mõnda aega vaadatakse kahtlustavalt kõigile otsa
  • Kui kõik kõigile otsa vaatavad, siis järelikult on keegi selle kaardi endale varrukasse peitnud. :)
  • Kas tõesti pole alust karta, et Euroopas tulevad ka kinnisvaraprobleemid? Ma arvan, et on küll alust seda karta. See allamüük mis paistab praegu põhjuseta, võib aasta pärast olla vägagi põhjusega.
  • Nafta käis vahepeal ära $83.34 juures ja euro $1.41lähedal, Venemaal ei pidanud vist närvid vastu: Russia to boost output to meet rising world demand, Putin says.
  • Nafta hind käis tegelikult veelgi kõrgemal ära, põhjuseks tootmise sulgemine tormihoiatuse tõttu Mehhiko lahel. Tootmine väheneb seal nüüd 360 000 barreli ehk 28% võrra päevas. Futuurid sulgusid $83.84 peal, käies enne sulgemist ka $83,90 juures.

    Mis Venemaasse puutub, siis ise pole täispikkuses uudist kätte saanud ega tea kui suures mahus tootmismahte tõstetakse. Igal juhul on olemas kõik võimalused, et Venemaa tõuseb nüüd maailma suurimaks naftatootjaks. Praegu ollakse suurim tootja OPECist väljaspool ja üldse suuruselt teine tootja Saudi Araabia järel.
  • Suurenevad naftatulud jõuavad ühte või teist teed pidi osaliselt ikkagi ka eratarbijani välja. Pikaajaliselt investeerides toetab see meie LHV Pro Venemaa ideid pangandusmaastikult Sberbank (SBER03) ja jaemüüjate hulgast 7Kontinent (SCOH).
  • Mainiksin ära, et meie poolt pakutud ideed Venemaalt on pikaajalisele investorile ning seetõttu ka tavapärasest pikema horisondiga, kuid see ei vähenda nende atraktiivsust.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon