Trigon Property Development (TPD1T) - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Trigon Property Development (TPD1T)

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Täna sai 1 LHV klient kahmata üle 1000 aktsia 1.65 EUR tasemel ehk päeva põhjast, hetkel aktsia juba 2.05 EUR peal ...

    Jätaks siis mööblitootjaga seotud jutud ikka sellesse foorumisse ja räägiks kinnisvarafirma käekäigust edaspidi siin
  • Tänane aktsaihina liikumine on ilmselt puht emotsionaalne ja ei ole mingit põhjust, miks aktsia peaks maksma 2,2 euri kui Arco maksab tublisti alla 2 euri. Arcol vähemalt mingid projektid välismaal aga mis on Trigonil?
  • aviaator, väike vihje küsimuse näol:
    kui palju on Arcol ja TPD1T-l aktsiate ARV aktsiakapitalis?
  • Aviaator, sellise Arco ja Trigoni aktsiahindade võrdlusega paned oma ämbrid ikka väga räigelt kolisema.
  • Ok mida siis Trigon on nüüd nii väga lubanud, et aktsia sedasi rallib juba kolmas päev? Ei ole nagu ühtegi uudist silma jäänud. Mitu aastat on nüüd tulevikku ette ostetud, 3?
  • Täielik ülevaade TPD projektidest ja firma tegevusest on leitav ettevõtte koduelehel . Peaks mainima, et üpris hea ülevaade antakse. Lihtsalt ja selgelt kogu info.

    ;)
  • Nojah, aga tegemist ongi ju kinnisvaraarendajaga, selge see, et asi on "under construction" :)
  • No sellest ma räägingi. Töö käib! Koralik kinnisvaraettevõte. Samas meenutab sellist kauplemist :D --> ve want big bisnes änd ...eee... Biiiig many giv giv giv! Piipõl gõu, sixty % mee, 40% juu all many.

    Mul on praegu keeruline aru saada kuidas saaks siseringi väline inimene teha ettevõtte analüüsi.
  • Rahu, ainult rahu...
    Iga asi omal ajal. Andke inimesel aega atra seada.
    kaks ja pool kuud on ju veel aega.
    :)

    http://ap3.ee/Default2.aspx?ArticleID=c3cee201-d435-42d8-b13d-d9d2b4448cf6
  • Kukkuda võib veel väga palju. Kardan, et oleme alles kukkumise alguses. Heal juhul tuleb vast mõni põrge üles sisse aga üldiselt on tegemist langustrendiga. Ei ole ka imestada, kui Trigon vajub 1 euri peale välja.
  • Ning ilmselt sinna jääb väga pikaks ajaks? Mure on noh jäi kätte väike ports :-(
  • Eesti kinnisvara turul ei ole lähiajal põhjust ülespoole ronimiseks ja see käib ka Trigoni kohta. Pigem võta loss vastu on minu soovitus.
  • Kui õieti mäletan siis vist Alo kirjutas et Niidu kinnistu väärtus Hansa hinnangul on 1,6 eur/aktsiale, seega cet.paribus, sisuliselt on aktsionäridel võimalik omandada osalus nimetud kinnistus hetkel allahindlusega
  • Või pigem vastupidi - turg on hinnanud Niidu kinnisvara ümber tasemele 1.36 euri aktsia kohta. Ka Arco Vara Tivoli maatüki väärtust üritas Stefan aktsia hinna järgi arvutada.
  • Nüüd oleks äkki varsti aeg et TPD midagi räägiks. 20 septembril kirjutati: "Aktsionäride koosoleku täpne aeg ja päevakord tehakse teatavaks lähipäevil eraldi börsiteates."

    Kas näidatakse Q3 nüüd siis mingi 20 EEK/aktsia puhaskasumit..., ehk Niidu üleshindamine "õiglasele väärtusele" läbi kasumiaruande, või otse omakapitalile. Igal juhul, ilma üleshindamiseta poleks TPD piisavalt aktsiakapitali.
  • Trigonil oleks aeg teatada lisaemissioonidest, äkki nende plaanides oli aktsiahinna peatumine kusagil kõrgemal tasemel. Ja sellest ka viivitus.
  • Hetkel on siis TPD turuväärtus mingi 70 MEEK. Ja eesmärk on aasta lõpuks saavutada turuväärtus mis on Arco Varast suurem.

    ÄP 6/9: "See on absoluutselt meie eesmärk," ütles Helenius. "Tahame olla suurim kinnisvaraarendaja Tallinna börsil. Ma oleksin väga pettunud kui selle firma turukapitalisatsioon ei küüniks aasta lõpuks mitmetesse miljarditesse Eesti kroonidesse."

    Huvitav missugune emissioon siis tehakse... Iga vana TPD-aktsia annab õiguse osta 30-50 uut aktsiat hinnaga 15 EEK...Suuromanik aga tasub kinnisvaraga, mille väärtus tema valitud hindaja on hindanud.

    Muidugi võiks teoreetiliselt Trigon väga odavalt aktsiakursi üles osta, aga seegi tundub ebatõenäoline.

    Hetkeseis siis, aktsiakapital on 45 MEEK, aga viimaste andmete järgi on varade bilansiliste koguväärtus vaid 8 MEEK.
  • Päeva nali oli see müük 9K 1,04l, mis osteti optimistide poolt ära!
    Ja siis pandi 75K 1,02le müüki!
  • Hetkel YHI-se poolt lausa paaniline müük - 75 000 aktsiat müügipoolel, ja seda päevalimiidi alumises servas!
    Sama seis on ka Viisnurga puhul, kus YHI on müüki paisanud ligi 90 000 aktsiat!
    Tõeline press pandi peale!
  • Ühesõnaga, kui eesmärgid on tõsised, siis on emissioon nii suur, et TPD aktsia on täna vaid pilet mis lubab emissioonil osaleda. Ja selliste piletite hinnad on tavaliselt 0 EEK.
  • Noh mingi optsiooniväärtus aktsias on, baseerudes sellel, et on teoreetiliselt võimalik, et suur aktsionär emissioonil on "kena" ja pakub tingimused mis siiski mingisugust väärtust sisaldab.
  • kuskil foorumis oli jutuks kunagi, et kes ismesena alla euri lõpetab (nimed vist olid arco, trigon, tallinnk jms)
    ja winner iiis Trigon Property Development :) esimene kes lõpetab päeva alla eurise hinnaga?
  • Huh! LHV chatis saab vahepeal ikka päris hästi nalja. Nimelt ilmus Trigonit müüma üks tundmatu pensionär. Pani turule müügiorderi, et soovib müüa 10 000 (kümme tuhat) aktsiat. Kohe sai 1,04 pealt lahti 400 aktsiast ja ülejäänud jäi turgu ootama. Loomulikult sellise suure paki ilmumine praeguses turuolukorras tekitab elevust. Tegemist ikkagi märkimisväärse kogusega ja stock, eeee ... eee... ütleme nii, et pole viimasel ajal päris hästi performinud ja pole kuigi atraktiivne. Selline paanikamüügi hõng oli õhus. Kuid see pole eriti naljakas. Pensionär sai oma pakist lahti, aga huumor juhtus siis kui pensionäri pakk sai müüdud. Mis juhtus, loe siit ..... ("Situatsioonikoomika alused", lk 74 907)

    :D
  • Ehk siis üks teatud investor on VSN-s ja TPD-s mõlemas kinni kogustega ca 80 000 aktsia ulatuses. Mida nii ebalikviidsesse aktsiasse sisse ostes küll mõeldi?
  • siiski, siiski, ei sulgund TPD täna veel alla ühe €.
  • teatud investor ostis enamuse viisnurka eelmise aasta septembris hinnaga 2,05-2,10, tänaste hindadega on ta veel 30% kasumis.
  • See investor on ilmselt pikaajaline.Vastasel juhul oleks ta oma osast vabalt ka 6 EUR-ga lahti saada.
  • tom, see teatud investor pakubki praegu oma pakki müüa ;-)
  • hm, aga kui nüüd arvestada, et tänu sellele 40 ha maatükile lendas endise vnu hind 2-lt 6-le, siis tegelikkuses peaks ju tpd vnu-st hoopis kallim olema.

    *olen entusiastlik, kuna oman tpd aktsiaid. ja tõenäoliselt kavatsen oma krunti suurendada. ;-)
  • See lendas kinnisvaraarenduse ja teadmatuse tõttu. 40ha ei huvitanud kedagi

    Eesti rikaste TOP 500 - Kuraditosin miljardäri rohkem kui mullu

    1. Armin Karu 4172,4 mln kr
    2. Toomas Annus 3028,6 mln kr
    3. Jaan Korpusov 2267 mln kr
    4. Enn Pant 2227,2 mln kr
    5. Priit Piilmann 1964,6 mln kr
    6. Maksim Liksutov 1731,6 mln kr
    7. Sergei Glinka 1723,2 mln kr
    8. Ain Hanschmidt 1631,7 mln kr
    9. Fjodor Berman 1623,7 mln kr
    10. Kalev Järvelill 1604,4 mln kr

    61. Joakim Johan Helenius 498,5

    Rääkides endast ja järgmise aasta Rikaste TOPist, prognoosis Helenius, et teda võib leida 2008. aasta tabelis juba esikümnest.

    Esikümme peaks ka järgmisel aastal olema ikkagi üle 1,5 miljardi krooni. Tekib küsimus, et kust tekib Heleniuse ca 4 kordne kapitalikasv aastaga, et pääseda top 10 hulka. Kinnisvara exposure pole nii suur praegusel topil ja teistel ärimeestel, et need kõik Heleniusest alla poole kukuks. Ma loen siit välja TPD lisaemissiooni mahu: üüratu! Dilution tuleb räme! Mingist hetkest alates igaljuhul tavapärane dilutioni risk minu muutub ebaoluliseks. Kuna aktsia hind on juba nii väike, siis tavapärast discountiga emissiooni ei tule. Jääb üle mäng vanade ja uute aktsiate ratioga mis võib tähendada, et osalus küll väheneb märkimisväärselt (hey, kes siis praegust "ettevõtet" ikka taga jääb nutma), aga see väike osa võib suuremas tulevases ettevõttes aktsia tõusu näol ikkagi kasu tuua. Praegune aktsia muutub ühe enam märkimisõiguse sarnaseks, mis tähenda seda, et võib vahetult enne emissiooni maksta ka 0,17 € või midagi muud absurdselt odavat. Mida kauem Trigon emissiooniga ootab, seda odavamaks hind turusurutise tõttu langeb. Selles plaanis Trigoni käitumine ebameeldiv, et mingit infot pole. Isegi mitte üldplaani.
  • €0,17 (või muu sügav discount) tegelikult sügavalt irratsionaalne olukord. Teooria, et turg hindab selle maatüki väärtust praegu alla, ei pea minu meelest paika. Maa hind ei lange nii kiiresti. Sellel 40 ha maatükil on väärtus kui seda arendada. Tööstuspargile või logistikapargile on tegemist ideaalse asukohaga. Tuleb ainult ehitada. Selles mõttes mingi suvalise maatükiga tegu pole ja aktsia hinna languse panen ebalikviidsuse ja turusurutise arvele.
  • tohoh , loen ja imestan , kinnisvara krahhi visualiseerija momentum räägib turgu üles TPD-le ? Mingi tulemus täna ka tuli , kergelt positiivses päevas oma 8 kilo aktsiaid ja plussis !
    Maatükil on tõesti väärtus , kui seda arendada . Ja ainult siis . Praegused kortermajad jm elamispind , selle all on ka maa , mille väärtus tekibki alles siis , kui on väärtustatud . Mida ongi tehtud nende objektidega , mis praegu visuaalis ilusti langevad . Ehk nõudluse -pakkumise vahekord , vürtsitatud finantseerimisega (viimastel aegadel ongi maitsetud suppi helbitud) . Ja nüüd küsimus , kui palju selliseid 40 ha tükke on tootmise jaoks saadaval ? Kui teha visuaal , siis pakun selle numbri igapäevast suurenemist 10 võrra , sest oi kui palju selliseid maaomanikke annaks praeguses olukorras ära kaelast superhinnaga 40 ha .
    Võidad , et linnas pole ? Õige , aga miks peaks toomismaa linnas olema . Ja kui mitte tootmismaa , siis küsimus , millele sa ise vastad visuaalis - mitte kellelegi - kõlaks siin samuti : kellele on vaja 40 ha maad linnas , kus on see nõudlus sellele praegu (lähema 2-3 aasta jooksul ) ?
    Aga millest ma tahtsin kirjutada , oli see - kas Helenius on see mees , kelle juttu tasub kuulata , siis uskuda ja hakata selle põhjal investeerimisotsuseid tegema ? Aimates küsimuse provokatiivsust , küsiksin - kas Helenius on teie jaoks usaldusväärsem kui Kruuda ? Vastuse suunamise mõttes ütleksin , et Kruuda pakub väikeinvestoritele soliidselt väljumise võimalust , Heleniuse juttu RLK ajast tuletaksin meelde , Baltika sai tuule tiibadesse peale tema kontrollosaluse likvideerimist , samat moodi kiratseb siiamaani Viisnurk , tegusad fondihaldurid ja analüütikud lahkusid tema juurest kogu kambaga jne jne . Aga loomulikult võib iga kord olla uut moodi , ka paremini . Soovin kõigile seesolijatele edu , et see mitte kogu täiega Heleniusele ei kingitaks .
  • ÄP 6 sept TPDst rääkides:
    "See on absoluutselt meie eesmärk," ütles Helenius. "Tahame olla suurim kinnisvaraarendaja Tallinna börsil. Ma oleksin väga pettunud kui selle firma turukapitalisatsioon ei küüniks aasta lõpuks mitmetesse miljarditesse Eesti kroonidesse."

    Helenius on tõepoolest realiseerinud viimastel aastatel palju projekte, (mitte ainult rääkinud). Aga kui ta kuu aja jooksul saavutab ülalmainitut, siis imestaksin. Aga igal juhul, unustage ära seda Niidu kinnisvara, ja selle väärtust, kõik sõltub sellest kuidas emissioon on "engineered".
  • stefan
    mõni tähelepanuväärne näide ehk viimastel aastatel realiseeritud projektide osas ?
  • arvon
    Eks kohe Trigoni veebileheküljelt selgub, et palju on juhtunud viimastel aastatel (töötasin ise Trigonis 2000-01). Ma pole viimasel ajal nende majandusaruandeid lugenud, aga vaadates rikaste TOP, on ilmselt projektid ka tulusad olnud.
  • On arusaadav ja tore traditsioon , kui endise tööandja vastu säilib respekt . On ka selge , et minusugusel oleks rumal hakata tõestama , et Trigon pole suuri tegusid teinud . Kuid pigem arvan , et Heleniuse isiklik roll piirdub suurelt osalt "vanast rasvast " kestva positiivse mõjuga . Usun , et suurem osa nendes projektides oli meeskonnal kui töö tegijatel ja Heleniuse osa (loomulikult oluline) selle võimaldamine + käima lükkamine . Et põhituumik (sealhulgas Reisenbuk) sealt lahkusid , ei ole hea signaal .
    Aga pigem ma arvan , et tänu sellele , et Helenius on nii vähe meedias sõna võtnud , on pöördvõrdeliselt paremini Trigoni maine säilinud .
    Ja lõpuks , pole mul mingit kala või arvete klaarimist Heleniusega . Lihtsalt , kui oma arvates näen vastuolu , siis reageerin . Jutt algas siiski sellest , et kinnisvarakaru (põhjendatult) järsku oli eirates oma seisukohti (minu arvates) mingi suvalise maatüki suhtes bullish .
  • minule samuti Heleniuse nimi mingit positiivset lisaväärtust ei tooda, pigem vastupidi, stiilinäitena meenub vist alati Heleniuse taevani kiidetud "helde pakkumine" millega ta väikeaktsionäridelt RLK aktsiaid peenraha eest HK Ruokatalole kokku ostis. OK paku vähe kui tahad, kuid ära valeta ning kasuta siseinfo eeliseid väikeaktsionäride arvelt. Ses suhtes suutis Kruuda küll positiivselt üllatada.
  • Samas, Heleniusele tuleb au anda, ütles mingil konverentsil konkreetselt välja, et ärge kinnisvara ostke. Seda samal ajal, kui muud eksperdid ja analüütikud rääkisid, a la "homme algab eesti kinnisvaras igavene tõus!"

    in other news. Kahtlen, et TPD enam börsireeglitele vastab. Kui see ka Tallinna Börsile kohale jõuab, siis liigutatakse TPD kuhugi... alternatiivturule. Mis teeb aktsia veel vähem likviidseks ja läbipaistmatuks (mitte et nad nüüd eriti mingeid uudised/aruandeid avaldaks).
  • Millal III kvartali tulemusi oodata?? Investori kalendris on ainult ARC ja SKU...
  • Ja millest seal aruandes ikka väga kirjutada on? Mingit majandustegevust ju toimunud ei ole. Tulevikuvisioonidest oleks juba küll aeg midagi selgemat rääkida
  • Homme siis viimane, aga äkki kõige põnevam Q3-raport. Ootused tõstsid Helenius juba septembris:

    ÄP 6/9: "See on absoluutselt meie eesmärk," ütles Helenius. "Tahame olla suurim kinnisvaraarendaja Tallinna börsil. Ma oleksin väga pettunud kui selle firma turukapitalisatsioon ei küüniks aasta lõpuks mitmetesse miljarditesse Eesti kroonidesse."

    Mis siis homme tuleb... Selge, et TPD aktsiakapital on 45 MEEK, varad aga viimaste avalike andmete järgi alla 10 MEEK.

    Pakun mõningaid alternatiive mida homme võib näha:

    1) Trigon teeb ülevõtmispakkumise nõrga kinnisvaraturu tõttu ja ostab väikeaktsionärid välja 20 EEK/aktsia eest.
    2) Niidu kinnisvara on ümber hinnatud "õiglasele väärtusele", TPD näitab 100 MEEK puhasksumi, ehk üle 20 EEK/aktsia
    3) Informeeritakse hiiglaslikust emissioonist, kus iga olemasolev aktsia eest võib osta 5-10 uut.
    4) Esitletakse uut investorit (börsiteade 29 juuni: "Võimalike huvitatud investoritega peetakse
    hetkel läbirääkimisi.")

    ja veel ja veel võimalusi

    Huvitav igal juhul.
  • Ise ootan selgemat lisanduvate projektid loetelu ja ehk ka mahtu.
    Potentsiaalsete uute investorite nimesid või nende kaasamise korda.
    Teadet lisaemissioonist kus iga aktsia eest saab osta vähemalt 20 aktsiat (st praegune osa tulevasest firmast on väiksema kaaluga).
  • Aga kuidas oleks hoopis:
    Külmutame praegu projekti, kui turg paraneb siis vaatab edasi. Ühtiks ka Heleniuse vaatega, et enne 2008 teist poolt pole Eestis mõtet kinnisvara arendada.
  • Reaalseks võib pidada ümber hindamist aga sellega enam kedagi ära ei peta.... võib olla ÄP lööb kohe kiiruudise, et trigon kasvatas kasumit 5X jne... hiljem siis kirjutavad, et 100% kasumist tuli ümber kinnisvara hindamisest :)

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon