Börsipäev 1. oktoober - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 1. oktoober

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Palju on juttu olnud foorumis valuutaefekti mõjudest ettevõtete sissetulekutele. Eriti tähtsaks on teema muutunud USA majanduskasvu aeglustudes, mil orgaaniline kasv ei ole enam nii tugev. Deutsche Bank toob välja mõningad suuremad ettevõtted, mis on viimaste kvartalite jooksul 2%+ käibelisa tänu antud efektile. Non-US sales ei tähenda muidugi alati seda, et positiivne efekt ka kasumile on, kuna tihtipeale tegutsevad seal tütarettevõtted, mistõttu on ka kulud samas valuutas.

    Deutsche Bank: The recent seizure in the global credit markets has directly led the Fed to cut interest rates at a time when most other Central Banks are – for the time being anyway – holding firm. This has precipitated a renewed spasm of US$ weakness, and has pushed the Greenback to a record low of $1.43 vs. the Euro, as well as multi-year lows vs. Sterling ($2.05) and the Canadian Dollar (parity).

    Deutsche väljendab muret ka natukene Euroopa majanduse fundamentaalnäitajate üle, viidates nii ka võimalusele euro nõrgenemise osas. Hetkel ollakse nõudluse osas Euroopa tööstuses ettevaatlikult optimistlikud, kuid trende jälgitakse järgnevatel kuudel pingsalt, et leida tõendeid nõrgenemise kohta.

    Tulles tagasi Fedi ja dollari juurde, siis on huvitav märkida, et 10-year yield on olnud lühiajalistele intressidele suhteliselt immuunne ning seega arvestades, et hüpoteeklaenud on pigem seotud 10-year yieldiga (mitte üleöö ratega), siis laenuprobleemide käes siplejaile (suur osa ARMidest saab resetitud 2008. aastal) see leevendust ei paku…

    Seetõttu ei prognoosi ka BCA research veel probleemide lahenemist housing sektoris:

    Homebuilders: The Downward Spiral Continues 11:44:00, September 27, 2007

    Homebuilding stocks have been stuck in a freefall and a turnaround in coming quarters is unlikely. Heightened concern about sub-prime loan defaults remains a key ingredient to the bear market in both sub-prime and housing stocks.

    Notably, sub-prime relative performance, has led homebuilding stocks in the past decade, and the current message is still negative. Meanwhile, Lennar posted a massive third-quarter loss Tuesday, highlighting that the industry still has the ability to surprise on the downside. It will take a substantial drop in interest rates, house prices, or a combination of the two, to bolster affordability suffi ciently to clear excess housing stock. The latter is unlikely with lenders still in the early stages of tightening standards on mortgage loans and a still high level of home sales relative to the housing stock. Thus, while the industry has already been through a dreadful year, it is too soon to attempt any bottom fishing.  

     

  • The Wall Street Journal raporteerib, et Nokia (NOK) on üle võtmas Navteqi (NVT). LHV Pro all saab lugeda Steni sulest sama sektori tegijast TomTomist ning sektor on olnud viimasel ajal üleüldse väga kuum. Nokia for Navteq on olnud ka spekulatsioon varem ning arvestades, et Nokia pakub oma telefonis juba GPS teenust, siis tundub samm iseenesest loogiline.

    Viimasel ajal on positiivseid kommentaare tulnud sektori ühe tugevaima tegija, Garmini (GRMN) kohta. Viimati alustas Garmini katmist Deutsche Bank, hinnasihiks $125. Garmin toodab GPS seadmeid ning mingis mõttes on Nokia GPS telefonid firmale konkurentsi pakkuvad.

    GPS seadmete hinnad langevad, muutudes päevast päeva aina rohkem laiatarbekaubaks. See omakorda mõjutab tootjate marginaale (kuigi hetkel suudetakse komponentide tootjaid samuti pigistada). Ühest küljest näitab Nokia samm seda, et aina tõsisemalt tahetakse GPS tööstusele keskenduda ning see tähendab aina tugevamat konkurentsi ning madalamaid müügihindasid. Juhul kui Nokia tõesti Navteqi ostab, on firmal lisaks kaardipakkumisteenus omast käest võtta, mis samuti tähendab madalamaid sisendihindasid ja konkurentsivõimelisemaid tooteid.

    Esmapilgul tundub, et Garmin on päris suur kaotaja. Garmini näol on tegemist ka Navteqi kliendiga täna – ehk NVT pakub oma kaarditeenust Garminile. Kui Nokia võtaks NVT üle, tekiks kliendirisk. Meenutagem, et teine suurim kaarditeenuse pakkuja, TeleAtlas, sai võetud üle TomTomi poolt. Võimalik, et Garmin peab NVT osas oma pakkumisega lagedale tulema, kuid Nokia rahaline positsioon ostuks on tugevam, mistõttu situatsioon taas Garmini kasuks ei räägi….

  • Eelturul kaupleb natukene madalamatel (-2%) tasemetel Citigroup (C), öeldes, et kolmanda kvartali kasum tuleb märkimisväärselt madalam prognoositust. Põhjuseks taaskord vanad tuttavad - CDO, CLO (the decline in income was driven primarily by weak performance in fixed income credit market activities, write-downs in leveraged loan commitments, and increases in consumer credit costs ). Ettevõtte sõnul on kehvad ajad krediiditurul kasumilanguse põhjuseks ning firma ootab 60% madalamat kasumit võrreldes aastatagusega. Maha kirjutatakse $1.6 miljardit.

    Samas tuuakse välja, et septembris oli situatsioon juba stabiilsem ning firma arvates kvartalis toimunu oli pigem kõrvalekalle normaalsest. Firma CEO: we expect to return to a normal earnings environment in the fourth quarter..

    Firma juht tunnistab, et kolmanda kvartali tulemuste prognoosimisega pandi mööda. Asjaolu, et turg stabiliseerunud ei ole muidugi üllatuseks, kuna lisafinantseerimisvõimalust on Fed ka tublisti pakkunud...

  • UBS said on Monday it would write down a net 4 billion Swiss francs ($3.42 billion) in losses in its fixed income portfolio and elsewhere

    Citigroup on siis UBS mahakirjutuste kõrval poisike :)
  • Nokia confirms it will buy Navteq for $78/share in cash; NOK says both boards agreed to deal.
  • vaatan et hetkel nvt bid yle 78 daala tykist.kes need narrid siis kallimalt veel ostavad. või ei tea ma midagi,mida teised teavad?
  • maidre, hetkel küll väga kõrgemal tasemel ei kauple, kuid ilmselt on ka reaalne võimalus, et keegi üritab Nokia hinnast kõrgemat hinda pakkuda. Näiteks kasvõi Garmin, mis hetkel kaupleb eelturul 4% madalamal tasemel...
  • Kuna mõlemapoolne nõusolek on käes, pole erilist põhjust oodata ka konkureerivat pakkumist ning eelturul korralikult ülevalpool kaubelnud hind tuleb nobedasti alla tagasi:

  • Täna hommikul kauplevad majadeehitajad päris mitu protsenti kõrgemal reedestest sulgumishindadest. Põhjuseks Citigroup. Analüüsimaja ütleb, et lähiajal ei usu nad ühegi majadeehitaja aktsiahinna langust märkimisväärselt. Pigem usub Citi, et lähiajal põrkavad large cap ning tugevama bilansiga majadeehitajad nagu 90ndate jamast välja tulles.

    Citi tees toetub asjaolul, et probleemid on juba kõigi kõrvus ning kuigi nad ei näe praegu sektoris probleemide lõppemist, toovad nad taaskord välja asjaolu, et ehitajad on hakanud rallima tublisti varem kui kõige suuremad hirmud on reaalsuseks saanud (mõne suurema ehitaja pankrott?)..

    Olukord sektoris on Citi sõnul väga hull, kuid oma teesi nad usuvad ning soovitavad osta CTX, DHI, LEN, PHM, RYL… Arvestades lühikeste positsioonide protsenti aktsias, siis pole ime, et sellise kommentaari peale kogu grupp el fuego on.

    Lühikeste positsioonide protsent (citi):

    Kuid huvitavam on siinkohal ehk see, et kogu antud kommentaari peale meenus üks Citigroupi sõnavõtt 2006. aasta maikuus. Selle sõnavõtu taga olid needsamad analüütikud ning sisu oli põhimõtteliselt sama. Tänaseks on võrreldes tolle ajaga sektori aktsiad langenud kolmandiku võrra ning kasumid on langenud ikka väga kõvasti võrreldes analüüsimaja ootustega.

    Kommentaar ise nägi välja selline:

    ➤ We do not believe that the stocks will wait until bad news finally makes the transition to “good news” before rallying. Rather we expect the group to bottom once bad news has become “old news” – and we sense that we are very close to that point already.

    ➤ Moreover, today's fears will ultimately lead to tomorrow's multiple expansion, and with 2006's stiffer "test", we now expect the group to reach double-digit multiples next year on earnings only slightly below recent peak levels.

    ➤ Finally, our analysis suggests that stockpicking within the homebuilding group will NOT be more important this year than it has in the past.

    Tegelikult ei ürita ma siin maha teha ka citit, kuna loogika on asjas olemas. Aktsiad on oma loomult tulevikku vaatavad ning kahtlemata hakkavad need enne kerkima, kui sektori probleemid lahendatud saavad. Kuid samuti näitab see, kui keeruline on prognoosida selle sektori trende ning seda eriti aegadel, mil firmade bilansist kirjutatakse kvartaliga 5-10% maha…

  • NOK selle uudise peale - 4 % ? ei saa aru mitte.
  • Ülevõtja langeb, ülevõetav tõuseb. Mis siin arusaamatut on?
  • Freementar, see ülevõtt vähendab Nokia rahalist positsiooni (ülevõtu hind on ikkagi üle $8 miljardi). Samuti on tehing natuke firma kasumit lahjendav 2008. aastal.
  • Saksamaa DAX +0.02%

    Prantsusmaa CAC 40 -0.08%

    Inglismaa FTSE 100 +0.13%

    Hispaania IBEX -0.57%

    Venemaa RTS -1.52%

    Poola WIG -1.26%

    Aasia turud:

    Jaapani Nikkei 225 +0.36%

    Hong Kongi Hang Seng N/A (börs täna suletud)

    Hiina Shanghai A (kodumaine) N/A (börs täna suletud)

    Hiina Shanghai B (välismaine) N/A (börs täna suletud)

    Lõuna-Korea Kosdaq +1.08%

    Tai Set +0.95%

    India Sensex +0.22%

    Nii nagu ei ole täna Euroopa otsustavalt kummalegi poole liikunud, on ka USA päeva nullist alustamas.

  • Expectations Drive Market Action
    By Rev Shark
    RealMoney.com Contributor
    10/1/2007 8:13 AM EDT


    I sincerely believe ... that banking establishments are more dangerous than standing armies.
    -- Thomas Jefferson

    We have a very quiet start to the fourth quarter of 2007. There isn't much movement despite ugly warnings from two banking heavyweights, UBS (UBS) and Citigroup (C) . Both are expected to report large losses due to fixed-income trading for the third quarter, but UBS is actually trading up, and C is down only about 2%.

    It appears that these banking entities are strong enough to take those losses in stride and that the market has already discounted the problems to a great degree. If this news had hit without the constant discussion of credit problems that we've had for a couple months now, there would likely be a major negative market reaction, but at this juncture no one is particularly surprised by credit losses; the acknowledgement of such is seen by some as indication of a bottom rather than a catalyst for more downside.

    That reaction to C and UBS certainly highlights how much the market action is a function of expectations. There is not a big surprise here, thus the reaction is muted, but that does make us wonder how earnings for the broader market will play out when they begin to hit in a week or so.

    One of the things that has really helped hold this market up despite much bad news is that corporate earnings are expected to remain strong. Not only are many companies with large international business anticipated to benefit from the very weak dollar, but even sectors like retail are holding up because there are no signs yet that the U.S. consumer is slowing down.

    Trying to reconcile the strong market action with the continued flow of poor news is no easy task, but as we are seeing in the early going this morning, not even large losses by major banks is having much impact. The market has been hearing doom and gloom for a while now and it just doesn't care. It is apparently going to take something new and different rather than problems in the fixed-income department of major banks to crack this market.

    The most important thing to remember right now is that it is very important to let the market action be your guide to the market. As is painfully obvious to the bears lately, macro arguments -- even highly logical ones -- aren't having any impact on this market right now.

    We have a quiet start to the day. Overseas markets aren't do much, with Asia up slightly and Europe down a tad. Chinese markets are closed for a weeklong holiday. Oil is down and gold flat.
    ----------------------------
    Ülespoole avanevad:

    Gapping up on M&A related news: NVT +0.5% (to be acquired by NOK for $78 per share), VELC +10.6% (announced that it has commenced a cash tender offer to purchase all outstanding shares of its common stock for $21.00 per share)... Select China names seeing strength: CNTF +53.7% (signs 3G worldwide subscriber unit and modem card license agreement with QCOM), YTEC +12.0% (announces three call center contract wins with China construction bank), KONG +5.8%, CSUN +4.9%, CPSL +5.0%, CHNR +4.9%, CDS +4.6% (announced today that it has launched operations of CDI Pan Magnesium)... Homebuilders trading higher after Citigroup upgraded CTX, DHI, LEN, PHM and RYL: SPF +4.6%, PHM +2.5%, LEN +2.2%, DHI +1.9%, RYL +1.6%... Other news: TARR +20.2% (announces reinstatement of $79.6 mln of Fannie Mae loans), BCON +10.2% (announces plan to build first frequency regulation plant in NY state), BLC +5.0% (announces it will create separate television and newspaper businesses by spinning off the newspaper business into a publicly-traded co), CRDC +3.8% (co announced it will present at the William Blair Small Cap Growth Stock Conference on Wednesday, 10/3), NTRI +3.7% (upgraded to Strong Buy at Broadpoint Securities).

    Allapoole avanevad:

    On weak earnings/guidance: RVSN -15.4%, WAG -10.9% (CVS -4.6% in sympathy), SSTR -2.8%... Financials: C -2.5% (lowers outlook), BAC -0.6%, DB -1.1%, JPM -0.7%, WFC -1.7% trading down in sympathy... Other news: AU -5.6% (announces public offering of 61 mln shares), GRMN -5.6% (NOK acquires NVT -- GRMN's map provider), NOK -4.2% (buys Navtec, acquisition is expected to be dilutive to Nokia earnings in 2008 and 2009 on a reported basis), ALU -3.7% (CEO may be forced out as board split emerges - CNN).
  • Briefing.com: Bear Stearns cuts estimates for C, BAC, JPM
  • 16:57 Russia's Putin says proposal he could head future govt as Premier 'realistic' - Reuters
  • CIBC langetab Garmini reitingu Sector Perform peale ning eemaldab oma $120 hinnasihi. Põhjused tegelikult just täpselt need, millest hommikul juttu tegin - kliendirisk ning Nokia agressiivsem konkureerimine:

    As we highlighted in an earlier note, we believe that NVT's falling into a competitor's hands threatens Garmin's ability to negotiate pricing on maps, its costliest input. Perhaps more important, it reduces GRMN's influence over NVT's product roadmap, which is key to Garmin's own differentiation.

    Further, we believe NOK could leverage NVT to move aggressively into nav product categories beyond wireless. In addition to expanding its tentative move into PNDs, it may also make a move into in-dash , where it's best positioned to offer a "connected" (networked) navigation device.

    Hetkel kaupleb aktsia 12% madalamal

  • Sep ISM 52.0 vs 52.5 consensus. Ja graafik ka siia juurde (viimast punkti pole küll peal...)

  • ISM inline, turu esimene reaktsioon üles
  • Oktoobrikuu 18. kuupäeval saame kuulda majandusteateid Google’lt. Vahetult enne seda tõstab analüüsimaja Susquehanna Financial Group firma kolmanda kvartali prognoose tänu oodatust tugevamatele näitajatele rahvusvaheliste turgude osas. Mõned olulisemad punktid nende analüüsist:

    1. Teise kvartali baasil prognoositakse käibe kasvuks 9+% vs varasem 6.7% ning loodavad kuulda häid sõnumeid lähituleviku osas. EBITDA marginaalidele nähakse survet agressiivse töötajabaasi suurendamise tõttu, mis peaks siiski säilitama kerge tõusu tänu boonustasude alandamisele.

    2. Rahvusvahelised reklaamtulud võivad parandeda 12-15%, kuna tavapärasest halvemad ilmaolud sundisid britte veetma rohkem aega arvuti taga. Keskmisest suurem võis olla reisireklaamidest pärinevad tulud. UK esindab Google suurimat turgu Euroopas (online penetratsioon kusagil 14%), järgnevad Saksamaa ja Prantsusmaa. Usutakse, et sub-prime probleemid ei kahandanud tulusid hüpoteeklaenude reklaamisegmendis. Pigem suurendati probleemidele lahenduste otsimisel trafficut.

    3. Ühendriikides olid suurimateks kulutajateks finantsteenuste pakkujad (nende seas Low Rate Source, Experian Group Limited ja Countrywide Financial). Google’i enda andmete järgi kärpisid kaks suuremat reklaamijat oma turunduseelarvet küll 50%, kuid säilitasid kulutuste mahtusid tulemustepõhises otsingureklaamis.

    4. Augustist muutis Google koduriigis reklaamalgoritme, mis võimaldavad neil tõsta minimaalseid pakkumisi otsingulehe ülaserva paigutavatele reklaamidele. Muudatused peaksid peagi jõudma ka Euroopasse, avaldades positiivset mõju järgmise kahe kvartali tulemustele.

    5. Google lõpetab järgmisest aastast Best Practice Funding programmi (mida rohkem agentuurid tegid reklaamkulutusi, seda suuremat discounti pakkus Google). Analüüsimaja arvates võib sellel olla 5%+/- mõju Euroopa käibele 2009. aastal. Kuna Google’i turuosa on Euroopa erinevates riikides üsna kõrge, ei tohiks otsusel olla märkimisväärset mõju. Arvatakse, et oluline on jätkata programmiga Aasias, kus turuosa väiksem. Teisalt võib otsusega kaasneda ka kardetust negatiivsem tagasiside, kui kannatajaks langevad agentuuride kliendid hakkavad panustama hoopis Microsoftile või Yahoole.

    6. Google’i pikaajalise kasvu osas peetakse kriitiliselt tähtsaks firma suutlikkust arendada välja efektiivne monetiseerimise mudel Youtube’i ja laiema brändipõhise reklaamstrateegia jaoks, et võimaldada sisenemist turule, milles tehtavad kulutused küündivad aastaks 2011 40 miljardi dollarini. Tõhusaimaks käepikenduseks on Doubleclick, mille omandamine vajab veel riigiasutuse poolset heakskiitu (hetkel uuritakse tagajärgi konkurentsile ja privaatsuse küsimust).  

  • Dow on ületanud 14 000 punkti taseme....juuli tipp asetseb 14 021 peal
  • Ja ka juuli tipp on nüüdseks Dow's üle löödud - uus kõigi aegade kõige kõrgem tase. Kaasa aitab liikumisele täna üle 2% miinuses olev naftahind, mis on napilt nüüd alla $80 barrelist langenud.
  • Joel

    äkki saad naftahinna graafikud üles visata: 2006 ja 2007YTD ... kas hakkab sama muster korduma, et peale orkaanide hooaja lõppu tuleb nafta hind alla ja mõned hedge fondid saavad kõvasti lossi ...
  • XLF ja XBD - finantssektori karud pannakse proovile ...
  • Usun, et selline graafik sobib. Eelmine aasta algas hinnalangus tegelikult juba augustis ehk tükk aega enne orkaanihooaja lõppu.

  • tänan Joel ... eelmisel aasta oktoobri algus ja detsembri lõpp samal tasemel, aga vahepeal käidi ka oluliselt allpool
  • Joel
    Kas juuli tipp Dow'l mitte 14 121 ei ole?
  • Velvo...graafik räägib tipu väärtuse osas teist keelt: 

  • Mina vaatasin yahoo lehelt 52 nädala maksimumi http://finance.yahoo.com/q?s=%5EDJI. Aga eks ka see tähis võib varsti ületatud saada.
  • Väärtus vs Kasv

    see graafik sobib hästi portfelli juhtimise õpikusse

    fondijuhid turu keskmise löömiseks teevad panuseid turu keskmise vastu

    hästi levinud bet on kasvuaktsiate eelistamine väärtusaktsiatele või siis vastupidi
  • 2 huvitavate meeste ütlemist viimasel tunnil (kuigi nad on sarnaseid mõtteid varemgi lausunud):

    Greenspan says Shanghai stock market looks like a bubble - Bloomberg
    Pimco's Bill Gross says on CNBC that more Fed cuts needed for return to normal
  • PALM sees Q2 $0.06-0.08 vs $0.10 Reuters consensus; sees revs $370-380 mln vs $396.82 mln Reuters consensus
    PALM prelim $0.09 vs $0.08 Reuters consensus; revs $360.8 mln vs $360.19 mln Reuters consensus
  • Kui nüüd keegi veel dollari kurssi ka tõstaks siis võiks juba kirikusse hakata kroonlühtrit vaatama! Hiina?

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon