Börsipäev 10. oktoober - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 10. oktoober

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Tänast börsipäeva alustan natukene vanade uudistega. Eile, mil Nasdaq tegi taas uue tipu, kauples pooljuhtide sektor (SMH) madalamal. Sama tegi ja jaemüügisektor.

    Tegemist on küll vanade uudistega, kuid üleeile õhtul hoiatas $7-miljardilise turukapitalisatsiooniga Microchip Technology (MCHP). Microchip Technologies on üks juhtivamaid microcontrollerite tootjaid, mida kasutatakse näiteks garaažiuste automaatsel avamisel, turvaseadmetes, termostaatides, kodumasinates, kliimaseadmetes jne.

    Firma näeb teise kvartali tulemusi allapoole prognoose (Q2 GAAP EPS of $0.35 vs $0.37 consensus; sees Q2 revs of $258-259 mln vs $267 mln consensus). Nõrkuse põhjuseks tuuakse just kinnisvaraturgu - sama probleem kummitas firmat ka eelmisel kvartalil, kuid sel korral on kodumasinate jms äri ootustele alla jäänud tugevamalt kui juunis. Housinguga seotud nõrkus muutus aina süvenevamaks just septembris ning eelpool välja toodud kategooriates. Meenutab taas Lowe’si (LOW) ja Targeti (TGT) sõnavõttu.

    Aktsiahind reageeris sellele 12.6-protsendilise langusega. Allapoole tulid eile ka näiteks LLTC, ISIL, MXIM, AMAT, KLAC, LRCX ja SOX - kuigi nõrkus ei olnud PC-turuga seotud.

    Mõõtmaks USA kinnisvaraturu nõrkuse mõju firmale, on MCHP koostanud “housing indexioma kümnest suurimast kliendist, mis on antud turule avatud. Just need firmad toodavadki eelpool nimetatud süsteeme. Juuni kvartali jooksul oli antud indeks 86% tasemel, kuid on septembrikvartalil langenud 81% tasemele. MCHPi sõnulon kolm neist kümnest kliendist näinud käibes vastavalt 26%, 20% ja 17% järjestikust langust. Igaüks neist klientidest on esmalt oodanud kas käivet samal tasemel või siis natukene madalamat.

    Kuna arvutustehnika käive oli firmal OK, on põhjused vaid puhtalt USA kinnisvaraturuga ja tarbijanõudlusega seotud. Citigroup toob välja firmad, mis võiksid seeläbi nõrkust näidata, olles seotud just selle turuga. Riskile on avatud IRF (power management circuits; mcap $2.53 miljardit), MCRL (meter reading, garage door Openers; mcap $824 miljardit), FCS (power conversion, regulation, distribution, and management IC-s; mcap $2.21 miljardit). Kõigi nende firmade käive on vähemalt 20% ulatuses riski all. Seega long arm of housing on võtmas oma lõivu päris tugevalt.

    Eile kommenteeris Deutsche Bank ka mäludenõudlust (Taiwan monthly sales):

    Foundries strong, but memory drags down aggregate figures

    Monthly sales among foundries were down incrementally, but held to a relatively strong seasonal run-rate. We anticipate sales figures could begin to trend lower in 4Q07 as seasonal factors subside. On the memory side, sales were very weak as DRAM prices continued to slide, setting new lows. Memory weakness dragged down aggregate figures. Even so, several DRAM chipmakers continue to build out capacity - keeping SCE markets aloft, but building in more risk.

    Front-end sales down 5.7% m/m on memory declines

    Despite strong seasonal factors at the foundries, continued weakness in DRAM pricing weighed heavily on the aggregate monthly sales. An over-capacity is driving the weakness, yet few memory manufacturers are meaningfully reducing capital spending. We believe investments from DRAM chipmakers in Taiwan are playing a very large role in supporting present SCE spending. However, we believe risk of a further SCE industry correction continues to build as the over-capacity condition is further exacerbated.

     

    Kokkuvõte eilsest päevast (source reuters):

     

    Mõningad tähtsamad sündmused täna (source reuters): 

    Wednesday’s key economic events

    ET/GMT

    Reuters poll

    Prior

    Source

    Mortgage Market index (weekly)

    0700/1100

    --

    636.7

    Mortgage Bankers Association

    --refinancing index

    0700/1100

    --

    1950.4

    Mortgage Bankers Association

    Wholesale inventories (Aug)

    1000/1400

    +0.3 pct

    +0.2 pct

    Commerce Department

    Federal budget (Sept/Sept)

    1400/1800

    +$100.0 bln

    +$56.17 bln

    Department of the Treasury

  • Arvestades sentimenti, peaks kasumihoiatuste rivi tooma täna vähemasti 2% tõusu börsiindeksites.
  • Mati Feldmanil Äripäevast on haruldane nina aktsiaid valida. Leht kirjutab, et ta on hädas pankrotistunud ASA Kindlustuse aktsiatega, aga mulle on meelde jäänud, et praegune tema portfell koosneb 100% Arco Vara aktsiatest!
  • Kui ta on pikaajaline investor Arcos siis ma küll probleemi ei näe,Bulgaaria,Rumeenia,Ukraina jt. projektid peaksid ju küll tulevikus head kasumit tooma.Iseasi on muidugi see,et 100% on pandud ühe instrumendi alla.Ju tal siis roosiline nägemus kinnisvaraärist Ida-Euroopas. :)
  • Ei tahaks ilkuda, aga Äripäeva börsitoimetuse töötajate portfellid on üldse kuidagi imelikud. Võib-olla aitaks neid mõista see, kui ei avaldataks vaid nende koosseisu, vaid üksteise järel nad selgitaksid ka oma investreeringute strateegiat.
  • Kommenteerisin 8. oktoobri börsipäevas natukene (https://www.lhv.ee/forums/index.cfm?id=170686#15)USA kinnisvaraturu olukorda ning foreclosure statistikat. Välja sai toodud kõige kehvemas situatsioonis olevad turud ning nendel tegutsev firma Downey Financial Corp (DSL). Eriti sai räägitud ARM laenude riskidest ning firma on nendele väga tugevalt avatud.

    Ettevõte on andnud laenusid välja suhteliselt kergekäeliselt, minnes kaasa boomiga ning kontrollides seejuures väga vähe laenuvõtjate tausta. Firma tegutseb peamiselt California ning Arizona turgudel, kust on tulnud väga negatiivseid signaale pikka aega. Eriti kurjakuulutavad on olnud majadeehitaja Lennari kommentaarid nende turgude kohta.

    Täna teatab firma, et kinnisvaraturu probleemid on aina võimsamaks muutunud ning 17. oktoobril teatavaks tehtavad tulemused tulevad allapoole ootusi. Praegu ootab firma kahjumiks kvartalis $0.84 aktsia kohta, varem oodati kasumit $1.08 per share.

    Q3 results are adversely affected by the continued weakening in the housing market.

    Daniel Rosenthal, President and CEO, commented, "... The continued weakening and uncertainty relative to the housing market, coupled with the Q3 disruption in the secondary mortgage markets, unfavorably impacted our borrowers and the value of their loan collateral. This has been particularly true in certain geographic areas such as the greater Sacramento and Stockton areas of Northern California and San Diego County... “

    Secondary play võiks sellele olla Firstfed Financial (FED), mis tegutseb samuti California turul ning laenustruktuur on üpriski sarnane DSLi omaga. Samuti on antud laenude puhul nõrka tööd tehtud kleintide tausta kontrollimisel – vaid 18% puhul on kontrollitud esitatud sissetuleku ja varade õigsust.

    FEDi laenud

    Märkida tuleb, et aktsias on lühikeste positsioonide protsent väga kõrge.

    Täna alandas oma kolmanda kvartali prognoose rafineerija Valero Energy (VLO):

    Co issues downside guidance for Q3 (Sep), sees EPS of $1.30-1.40, ex items vs. $2.01 Reuters Estimates consensus. The company expects to report lower throughput margins for the third quarter of 2007 as compared to the third quarter of 2006, primarily due to substantially higher feedstock costs resulting from increased premiums for light sweet crude oils and narrower discounts for sour crude oils and other feedstocks. In total, higher feedstock costs are expected to reduce the company's throughput margins by approximately $700 million in the third quarter versus the same quarter of last year.

    Nõrkust võivad näidata ka peale Chevroni (CVX) Q3 prognooside alandamist järgmised firmad: MUR, OXY, XOM, TSO, SUN, FRO, MRO, COP, BP.

  • Google tgt raised to $740 from $590 at Merrill
  • Greenspan seletab taaskord majandusolukorrast:

    Greenspan says price levels of homes will almost certainly fall

    Greenspan says credit crunch will eventually take its toll on U.S. economy
  • Kahetsusega teatas Boeing täna, et nende süsinikkiust sinilind ei jõuagi planeeritud tähtajaks taevasse, lükates esimeste lennukite tarnimise poole aasta võrra edasi 2008 lõppu. Alles mõni kuu tagasi siirdati hilisemaks ka esimese testlennu kuupäeva, mis andis alust spekuleerida võimalikke eelseisvaid probleeme, ent siis kinnitati, et kõik on kontrolli all. Põhjuseks on puudus materjalidest ja detailidest, kuna juppide valmistajad peavad revolutsiooniliste lahenduste tõttu omandama uusi tootmistehnikaid ja see võtab arvatust märksa kauem aega.

    Boeing ütleb, et see ei mõjuta 2007 ja 2008. aasta firma majandusnäitajate prognoose. Kuid kuna programm on niivõrd tihe, et sisuliselt tuleb testlennu eduka sooritamise korral olla valmis kohe tarnima 42 lennukit, võivad uued viivitused põhjustada juba põhjalikumaid muutusi ülejäänud 700 tellitud lennuki tarneprotsessis. See ähvardaks Boeingu usaldusväärsust ja tooks kaasa trahve kuupäevade ületamisel

    Boeingu aktsia -3.10%

  • täna anti võimalus NTRI kohtusse kaevata

    ma olen varemgi selliseid pealkirju näinud, kuid mis on tavaliselt sellise Class action suit'i outcome?
  • minule on jäänud mulje et see outcome on reeglina see et lepitakse kokku mingi hüvitus
    samas usas peaks olema see probleem et kohtukulud kannavad pooled ise aga ei ole eriti süvenenud mis selle actioniga liitumine maksab
  • Oliveri DSLi ja FEDi (Firstfed Financial) jutu jätkuks on huvitav märkida, et FEDi 2007. aasta teise kvartali kasum võrreldes esimesega kukkus just tänu "lower net interest income and decreased gain on sale of loans". Kui nüüd DSL tunnistab niigi kõigile ära leierdatud teadmisi kolmanda kvartali võimendatud nõrkusest laenude müümisel, siis on natuke imelik, et FED veel sellisel tasemel kaupleb. Sümpaatia DSL-ga on igati õigustatud ja arvatavasti näeme viimastki madalamatel tasemetel.

    Turg vaatab loomulikult ette, kuid hoolimata laenude järelturu aeglasest taastumisest ja intresside langetamisest on optimismiks veel vara. Kõigele muule väheneb ka laenuvõtjate arv ja kindlasti ollakse ettevaatlikumad pangale suuremat tulu teeninud ARM laenude võtmisel. FEDi tulemuste avaldamise täpne kuupäev pole teada, kuid suure tõenäosusega leiab see aset oktoobri viimasel nädalal. Nagu Oliver juba ütles, on short interest väga kõrge, kuid iga kord ei tähenda see väiksemate kõikumiste peale short squeeze'i, vaid suure raha väga võimsat nägemust.

  • Wall Street Journal kirjutas päris huvitavalt GM-st "Heard on the Street" kolumnis 27.-ndal septembril. Artikkel on tasulise contenti all, kuid Notable Calls'i refereeringut saab lugeda siit. Üldiselt oli WSJ negatiivselt meelestatud, sest pärast UAW-ga saavutatud kokkulepet on aktsia hind tõusnud ligi 25% ja tõenäoliselt asuvad investorid nüüdsest rohkem keskenduma firma põhitegevusele. GM jääb ka pärast tervishoiudiili efektiivsuse poolest Jaapani konkurentidele alla. Lisaks on probleemiks tõusvad naftahinnad, turuosa kaotus ja nõrgenev USA tarbija. Positiivsema poole pealt mainitakse head dividendi, kasvu väljaspool USA-d ning ülevõtmisspekulatsioone.
  • Kirjutaks natuke ka päikeseenergia sektorist ja Sunpowerist (SPWR). Eile kinnitas AmTech, et on jätkuvalt sektori osas pull. AmTech tiirutas oma meeskonnaga mööda erinevaid päikeseenergia tööstusega seotud ettevõtete ahelat ringi ning usub, et nõudlus on jätkuvalt väga tugev nii 3. kui ka 4. kvartalis ning et see trend jätkub ka 2008. aastasse. Seda, et SPWR’il on polüsilikoni lepingud ette ära sõlmitud, vaatab AmTech samuti positiivsetes värvides. Kasvu sektorile nähakse nii USAs, Prantsusmaal, Kreekas kui ka mujal.

    Täna hommikul tuli aga teade, et Blackrock on vähendanud Sunpoweri osakaalu 5.4% peale varasemalt 13.5%lt. Huvitav, kuhu osalus kadus? Minu pakkumine on, et suuresti kanditi see Fidelity’le, kes avaldas täna, et omab nüüdsest SPWR’is 15%list positsiooni.

    Üldiselt muidugi sellised ajaloolistel tippudel kindlasti mitte odavatel kordajatel kauplevad ettevõtted ei ole koht, kus turu volatiilsetel aegadel olla tahaks, kuid Fidelity positsiooni võtmine näitab, et tuleviku energia saab planeedil Maa suure tõenäosusega siiski vähemasti arvestatavas osas Päikeselt tulema.
  • Al Goldman of A.G. Edwards says "looks like exhaustion among the buyers, I think it's gravity more than second thoughts" about the Fed-driven rally Tuesday. Goldman is also sticking by his forecast that the Dow will hit 14,500 this year. "The economy has shown tremendous resilience despite multiple problems and potholes."

  • Citi kommenteerib GMi ja tõstab hinnasihi $41 tasemelt $46 tasemele.

     Increasing Target Price to $46 — We are raising our target price to $46 from
    $41. We make no changes to our earnings estimates as we await further
    disclosure from GM. We value GM shares on sum of parts framework and no
    longer assess a probability to GM establishing a GM-UAW VEBA trust fund for
    retiree healthcare, as ratification implies that a new VEBA trust fund will be
    established. Given GM’s improving business and free cash flow profile, we
    lower our risk rating to High from Speculative. Our rating on GM shares is 1H.
  • DSLi negatiivsete kommentaaride taustal sai kommenteeritud FEDi, täna tõmmatakse firma hinnasihti alla:

    Friedman Billings downgrades FirstFed Financial (FED 52.00) to Market Perform from Outperform and lowers their tgt to $50 from $60, given the continued weakness and uncertainty in the Calif. housing market

    Arvan, et mõlema firma puhul lähevad probleemid aina suuremaks

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon