Börsipäev 31. oktoober - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 31. oktoober

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Ericssoni nõrkust ja Nokia Siemensi kommentaare kinnitas ka täna tulemused avaldanud Alcatel-Lucent (ALU). Tulu kahanes aastasel baasil 7.8% ja aktsia kohta saadi kahjumit EUR 0.11. Turule see väga suure üllatusena ei tulnud, septembri keskel anti välja ka hoiatus. Esile tõstetakse nõrkust Põhja-Ameerikas, sisuliselt viidatakse sarnaselt eelpool toodud nimedega arenenud turgude upgrade'de vähenemisele ja nõrkusele tööstuses.

    Kaks kõige nõrgemat segmenti olid Convergence ja Wireless. Convergence-segmendi tulud kukkusid 39%, põhjustena tuuakse tehtud investeeringuid ja turu nõrkust. Wirelessi puhul öeldakse, et Põhja-Ameerikas oli eelmise aasta võrdlusbaas liialt kõrge, samas tõstetakse esile CDMA arengut Indias. Samuti vähenesid aastasel baasil GSMi tulud, kuid kvartaalselt on need taas tõusma hakanud. GSM-võrke ehitatakse koos mitme põhikliendiga nii Hiinas ja Indias, aga ka Ugandas ja Mongoolias. Mõnevõrra lohutust pakkusid 3G ja WiMaxi arengud, viimase puhul peamiselt Euroopas.

    Nõrkade tulemuste valguses on siiani kaotatud juba 5000 töökohta ja kavatsetakse sama teha veel 4000 töökohaga. Sellest loodetakse 2009. aasta lõpuks kulude kokkuhoidu EUR 400 miljonit. Lisaks on ettevõttel kolmest osast koosnev plaan, et negatiivne kurss ümber pöörata ja taas kasumlikuks muutuda. Plaan näeb ette agressiivsemat lähenemist suuremat lisaväärtust pakkuvates segmentides (lisateenused operaatoritele, erinevad lahendused ettevõtetele ja avalikule sektorile), kulude kokkuhoidu ja lihtsustatud organisatsioonistruktuuri. 

    Igal juhul on selge, et võrguehitajatel muresid jätkub, kasvav Aasia ei suuda veel ületada liiga aeglast uute võrkude ehitamist Põhja-Ameerikas ja mõningal määral ka Euroopas.  Samas on Aasias veel hulk "tühja maad", mis lubab eeldada kiiret kasvu ka tulevikus. Kui nüüd arenenud turgude tsükkel taas kasvufaasi jõuab, võib siit nii mõnegi huvitava investeerimisidee leida.

  • Aasias on esile kerkinud oma hiiud nagu Hiina ZTE, kes ka meie Eesti Energiale CDMA seadmeid tarnib
  • Fed'i statement'ide generaator. 8.30 ET tulev GDP +Fed teevad tänase päeva huvitavaks. GDP võib olla tugev, mistõttu Fed'i eelmine 0,5% cut tundub veelgi rohkem paaniline liigutus. Turg samas on tänases 0,25% üsna veendunud, nii et hoop sellele veendumusele ja tugev GDP tähendaks dollari rallit.
  • Täna õhtul siis FOMCi intressimäärade otsus ning USA soovimatuse tõttu keerata kellasid samal ajal Euroopaga, tähendab otsuse avaldamist tavapärase 21.15 asemel hoopis kell 20.15 meie aja järgi.

    Keda asi huvitab, peaksid kindlasti läbi lugema Erko tänase pealoo, kus võimalikest stsenaariumitest ka juttu.

  • kardinalr, ZTE on tõesti Lääne suurtele võrguehitajatele parajaks konkurendiks kerkinud. Alguses ainult Aasiast alustanud ettevõte on tänaseks sõlminud lepingud juba mitme Euroopa suurfirmaga. Konkurentidel tuleb ZTE-ga kindlasti arvestama hakata, kui nad seda veel teinud pole. Kuid eriti Aasia suunas jätkub ruumi veel teistelegi teenusepakkujatele.
  • 26. oktoobril müügile jõudnud Apple’i värsket Mac OS X Leopardi operatsioonisüsteemi on kolme päevaga müüdud kaks miljonit eksemplari. Näiteks kulus Mac OS X Tiger puhul sellisel tulemuseni jõudmiseks 39 päeva. Seega võib Apple müüa aasta lõpuks kokku 3.5 miljonit koopiat, mis tähendaks oodatust 92 miljonit dollarit rohkem tulu.

    Piper Jaffray kommenteeris järgmiselt: "From a high level, these numbers show that the Mac user base is growing. It also shows that it is an unusually active use base, with 9 percent of the 23 million users upgrading in just the first four days. Compared to the Windows user base, these numbers highlight the Mac's strong brand loyalty, and Apple's ability to sell more frequent operating system upgrades to a larger percentage of its user base."  

  • Google on nüüdseks asunud pidama juba põhjalikumaid läbirääkimisi USA kahe telefonioperaatoriga (Verizon Wireless ja Sprint Nextel), müümaks enda operatsioonisüsteemiga varustatud telefone. Järgmise kahe nädala jooksul peaks Google avalikustama saladuskatte all arendatud tarkvara ja teenused, mida käsitelefonide tootjad saaksid hakata kasutama Google jooksutavate telefonide valmistamiseks. Wireless operaatorite allkirja on vaja projektile selleks, et tuua oma mobiilseadmed tarbijateni juba järgmise aasta keskpaigaks.  

  • Deutsche Bank on täna väljas julgustatvate teadetega ... aktsia üle 3% plussis

    FRANKFURT, Oct 31 (Reuters) - Deutsche Bank warned on Wednesday its biggest money spinner, investment banking, would stay sluggish after a global market crunch pushed the business into the red for first time in half a decade.
    Even though the investment bank said the fourth quarter would flag, investors were pleased to escape any nasty surprises in the bank's results.
    Its shares rose 3.6 percent to 91.97 euros by 0915 GMT compared with a 0.7 percent rise in the DJ Stoxx European banking index
    The investment bank made a pretax loss of 179 million euros ($258 million) in the third quarter and it said fourth-quarter revenues would be squeezed "significantly lower than the all-time highs reached recently" as markets stay choppy.
    The absence of shock news was in stark contrast to some rivals. Earlier in the week, UBS became the second global player to report a third-quarter loss after Merrill Lynch.


  • Employment Cost Index: 0.8% vs 0.9% consensus
    Chain Deflator-Adv.: 0.8% vs 2.0% consensus
    GDP-Adv.: 3.9% vs 3.1% consensus


  • Nafta varude raport üllatab turuosalisi taaskord ning hind teeb uusi tippe:

    Kui tavalisel päeval tooks see suure tõenäosusega kaasa aktsiaturu kukkumise, siis tänasel Fedi päeval ollakse vapralt päeva tippude juures veel.

  • Ja tuletan siis kõigile meelde, et täna, 31. oktoobril on viimane võimalus oma pensionifondi vahetamiseks. LHV kontorid seetõttu südaööni avatud, kuid kes kontorisse tulla enam ei jõua või elab väljaspool Tallinna, on ju alati olemas ka pensionikeskuse lehekülg, mille link on siin. Tuleb vaid enda isik kinnitada ja seejärel vasakust tulbast valida ‘Avaldused’ -> ‘Sissemaksed uude pensionifondi’ ja teha seejärel oma soovitud valik fondi osas, kuhu uued pensionimaksed laekuma hakkavad. Avalduse hind 20 krooni. Kui on soov ka eelmised osakud üle tuua, tuleks võtta samamoodi ‘Avaldused’ -> ‘Pensionifondi vahetamise avaldus’ Avalduse hind 50 krooni. Hinnad väikesed ja üpriski mugav niimoodi oma soovitud fond kätte saada.

    Aga loomulikult LHV kliendikontoris on nende avalduste tegemine tasuta, kuhu kõik kindlasti oodatud on!

  • Morgan Stanley on money-center panku downgrade'imas. Krediidituru probleemid peamiseks põhjuseks. Teiste hulgas on ära toodud Citibank (C), Wells farco (WFC) ja Bank of America (BAC).
  • ka UNT tegi raporti peale nõksu üles
    täna tuleb UNT peale turgu oma tulemustega
    viimased 2 kvartalit on olnud natuke nõrgemad, osaliselt seoses mitmete platvormide ümberkolimisega
    kõrge nafta hind peaks tuge pakkuma ja taastatud võimsused perspektiivi tagasi tooma (ka investorite silmis)
    valuatsioon hea ja ootused tunduvad madalad
  • Mõnel julgemal on veel 12 minutit aega ennustusi teha...
  • Nafta täna +4.6% ja kaupleb $94.5 eest barrel...
  • kas LHV serveerib siia info asap?

    lootused on kõrgel, ka väike asi mis ei sobi võib asja alla tuua,
    rohkem ei oska ennustada
  • FOMC cuts Funds rate 25 basis points to 4.50% as expected
  • Ja nagu Benile kohane langetati ka diskontomäära:

    BONDX FOMC cuts discount rate 25 basis points to 5.00%
  • For immediate release
    The Federal Open Market Committee decided today to lower its target for the federal funds rate 25 basis points to 4-1/2 percent.

    Economic growth was solid in the third quarter, and strains in financial markets have eased somewhat on balance. However, the pace of economic expansion will likely slow in the near term, partly reflecting the intensification of the housing correction. Today’s action, combined with the policy action taken in September, should help forestall some of the adverse effects on the broader economy that might otherwise arise from the disruptions in financial markets and promote moderate growth over time.

    Readings on core inflation have improved modestly this year, but recent increases in energy and commodity prices, among other factors, may put renewed upward pressure on inflation. In this context, the Committee judges that some inflation risks remain, and it will continue to monitor inflation developments carefully.

    The Committee judges that, after this action, the upside risks to inflation roughly balance the downside risks to growth. The Committee will continue to assess the effects of financial and other developments on economic prospects and will act as needed to foster price stability and sustainable economic growth.

    Voting for the FOMC monetary policy action were: Ben S. Bernanke, Chairman; Timothy F. Geithner, Vice Chairman; Charles L. Evans; Donald L. Kohn; Randall S. Kroszner;
    Frederic S. Mishkin; William Poole; Eric S. Rosengren; and Kevin M. Warsh. Voting against was Thomas M. Hoenig, who preferred no change in the federal funds rate at this meeting.

    In a related action, the Board of Governors unanimously approved a 25-basis-point decrease in the discount rate to 5 percent. In taking this action, the Board approved the requests submitted by the Boards of Directors of the Federal Reserve Banks of New York, Richmond, Atlanta, Chicago, St. Louis, and San Francisco.
  • Oluline on siinkohal see, et langetamine ei olnud enam ühehäälne. 0.25% võeti intressimäärast maha häältega 9-1. Hoenig soovis jätta määrad samaks. Samuti nenditakse inflatsioonilist survet ning öeldakse, et selle ja eelmise kärpega loodetakse õhutada kasvu ning 'ennetada' finantsturgude probleemide mõju majandusele. Samuti öeldakse, et majanduskasv on lähiajal tõenäoliselt langemas...
  • Kuni mai 2008. aasta maagaasi lepingute eest tänase päeva seisuga võimalik saada $8.1 ja $8.6 vahel - kõrgustesse pürgiv nafta hind on ka maagaasi hinda kaasa vedanud ning usun, et CHK, keda ikka jälginud olen, on neid tasemeid toodangu ettemüümisel ära kasutamas, mis tähendaks päris ilusaid kasuminumbreid ettevõtte jaoks. Hindade languse korral tasub ehk meeles pidada, et CHK'l on päris edukas track record toodangu ettemüümises, mistõttu pikaajalise energia-investeeringuna võib aktsia jälgimise alla võtta küll ja kui hind peaks langema, soovitan ettevõtet juba terasemalt puurida.
  • Just praegu lisasin LHV Pro alla ka põhjalikuma ülevaate Fundtechi (FNDT) 3. kvartali tulemustest, mis meile headmeelt valmistasid. Korrigeerisin ka meie prognoose ülespoole ning tõstame ka aktsiale antavat hinnasihti. 

    Head uudistamist!

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon