Futuurid - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Futuurid

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Futuuridega kauplemine on LHV Traderis muutunud üha populaarsemaks ning algataks futuuride kauplemise, omaduste ja muude asjassepuutuva jaoks omaette teema.

    Esmalt rõhutan futuuride riskantsust ning antud finantsinstrument ei ole mõeldud igaühe jaoks. Veidi pikemalt on futuuride omadusi ja eriti riske lahti seletatud ingliskeelses tekstis: RISK DISCLOSURE STATEMENT FOR SECURITY FUTURES CONTRACTS 

    Sissejuhatav lugu futuuridesse: Futuur - instrument julgele kauplejale 

    Selle loo põhjal on kokku pandud põhjalikum Futuuride alamleht Investeerimistoodete sektsioonis 

    1. Futuurikauplemisega seotud riskid
    2. Mis on futuur?

    3. Futuuride peamised omadused
    4. Futuuridega kauplemine
    5. Futuuride kasutamise põhjused
    6. Kasulikke linke 

    Kellel on futuuride vastu rohkem huvi, siis tasuks võtta ühendust LHV maakleritega telefonil 6 800 420 või e.maili aadressil maaklerid@lhv.ee

  • Kas päevakauplejale piisab alustuseks, kui vaadata tehnilist analüüsi ja käivet? Lisaks veel tähtsamad sündmused (intresside muutumise võimalus jne). On seal veel midagi olulist?
  • Arvestama peab, et futuurid on tihti kiiremad liikujad kui aktsiad ning ka äkilisemad liikujad. Stop orderid tasub omale selgeks teha, samuti vaadata kui likviidsed on huvi pakkuvad futuurid.
  • Sõltub natuke futuuri alusvarast, kuid päevakauplemise korral tuleb põhiliselt braeking news-l silm peal hoida. Halba ei teeks ka teadmine, milla on konkreetse futuuri last trading day, ning millal aeguvad optsioonid.
  • Minu arvamus selle kohta, mida futuurikauplemisel vaja on:

    1) Vähemalt paar aastat tugevat kauplemiskogemust
    2) Ülimalt detailsed teadmised futuuridest
    3) Konkreetne strateegia, tungivalt soovitav, et oleks ajalooliselt backtestitud
    4) Selge teadmine sellest, mis on su eelis teiste ees.
    5) Valmisolek vähemalt 5 tundi päevast futuuridele kulutada (reaalsem on siiski 8-10 tundi)

    Kui sul kasvõi üks nendest punktidest on täitmata, siis sa futuuridega ilmselt raha ei teeni. Seega ma soovitaks enamusel huvilistel futuuridest väga kaugele eemale hoida.
  • Nõus! Futuurid peaks olema siiski kauplemise viimane tase. Kõigepealt aktsiad siis optsioonid, seejärel kui asi selge ja turutunnetus olemas võiks liikuda futuuridele ja futuurioptsioonidele.
  • Indeksifutuuridest Alo kommentaarile lisaks. Futuurid peaksid jälgima indeksi väärtust, tegelikkuses liiguvad futuurid kiiremini. Põhjus selles,et ühe SPX futuuri tehinguga ostad või müüd 500 ettevõtte aktsiat. LHV Trader pakub lisavõimalusena indeksite jälgimiseks ning võimaliku liikumissuuna "arvamiseks" arbitraazi mõõdikut. Kui mõõdik on punane siis kaupleb nn front month futuur indeksist madalamal tasemel. Kui mõõdik on roheline liigub front month futuur indeksist kõrgemal tasemel. Mida pikem on tulp seda suurem erinevus esineb. Front month futuur - järgmisena aeguv ning reeglina enimkaubeldud futuurileping.
  • Futuurid on põhiliselt selleks, et pulli turuga saadud nelja - viie aastane investeerimiskasum paari nädalaga ära põletada. Soovitan soojalt pähe õppida :
    AloV link Futuuride riskidest ja
    kristjan.lepik-u postitus.
  • Mõte oleks mõne indeksfutuuriga alustada. Kordaja võib alguses minimaalne olla, et õpiraha liialt ei kuluks.
    stockeri jutt tundub väga tõele lähedane - eesti turul viimastel aastatel ju lausa kingitud raha, kui sellest nüüd ilma jääks, siis oleks nali küll.
    kristjan.lepiku punktidest sobiks ainult viies.
    Ma saan niimoodi aru, et soovitus aktsiatega kaubelda alustuseks USA turul tuleneb eeldusest, et alguses kindlasti kaotab ja siis oleks kaotus väiksem? Samas tehniline analüüs peaks nii aktsiatele kui ka futuuridele sama olema?
  • Leian, et futuur on oma olemuselt optsioonist lihtsam, kuid kuna futuuri puhul võimendus suurem, siis on raha põletamise kiirus vast optsioonidega kauplemisest kiirem. Algajad peaksid futuuridest laia kaarega mööda minema.
  • Päevakauplemine aktsiatega tundub keeruline, sest teenustasud söövad kasumi ära. Futuuridega kukuks see mure ära.
  • rehatrader Re: Futuurid 29/11/07 13:39
    Päevakauplemine aktsiatega tundub keeruline, sest teenustasud söövad kasumi ära. Futuuridega kukuks see mure ära.

    Hea point. Futuuridega pole tõepoolest kasumit, mida ära süüa :)

  • :))
    Aga futuuridega on see kasum vähemalt teoreetiliselt võimalik.
  • Futuurid iseenesest ei ole ju riskantsemad, kui tehingud alausvaraga. Riskantseks teeb asja see, et futuuridega kasutatakse praktiliselt alati räiget VÕIMENDUST.
  • Siinjuures parandaks natuke - tagatis on see mida nõutakse. Tehingu tegemise hetkel maksad ära ainult teenustasu. Näiteks toornafta CL tehingusse minekuks peab olema $5400 ulatuses tagatiseks sobivaid vahendeid. Positsiooni hoidmiseks $4000. Risk seisneb pigem futuuri kordajas. Sama lepingu puhul on see 1000. Seega muutus toornafta hinnas $1 võrra tähendab muutust portfellis $1000. Tagatise langemisel alla hoidmise min taseme, suletakse positsioon automaatselt.
  • Samas pole $1 muutus naftahinnas mingi probleem. Just paar minutit tagasi kukkus barreli hind 94 pealt allapoole 93 ning kohe tagasi tasemele $93.5. Kui sellisteks liikumisteks on plaan olemas siis on hästi :-)
  • Ma uurisin siin INDUt. Kohalikest materjalidest jääb mulje, et 1 punkt on 1 dollar. Eile tõusus Dow Jones 331 punkti, kordaja on 10. Kas ma peaks aru saama, et kes tegi kaasa sõidu põhjast tipuni, teenis 331 x 10 = 3310 dollarit?
  • Õigesti aru saadud. INDU kõrval on ka mini futuur, sümbol YM, kordaja 5. YM likviidsus on parem ning riska mõnevõrra madalam. Eilne näide on muidugi liiga ilus.
  • Mida tähendab, et USA futuur maksab 8 USD/leping? Kas ühe lepingu ostmine maksab 8 USD ja müümine teise 8 USD? Kokku 16 USD?
  • kristjani kommentaar punkti 2 alla kuulub paljude muude teadmiste juures kas see, et millise futuuriga kaubeldakse põrandal ja millistega elektrooniliselt. Vahe on tohutu. Osade futuuridega kaubeldakse mingitel kellaaegadel (mis ei pruugi kattuda börside lahtioleku ajaga) põrandal ning ülejäänud aeg elektrooniliselt. Nii, et mõtteainet jagub.
  • Päris huvitav. Kus selline info üleval on? Kuidas selle YM-ga on? Saab teda kogu börsi lahtioleku aja elektrooniliselt kaubelda?
  • kõige täpsema info kaubeldava alusvara kohta leiab börsi kodulehelt, kus seda kaubeldakse. mini-futuurid on alati elektrooniliselt kaubeldavad. YM detailid siin
  • Võimendusega asju (futuurid, fx..) on mõtet reaalse rahaga (ja minimaalse kogusega) hakata kauplema alles siis, kui on tehud minimaalselt 150-200 tehingut reaalajas paper-trading kontol ja need on kokkuvõttes kasumis.
  • Võtan järgmisel kuul LHV Traderi ja proovin järgi.
  • Kas futuuridega mitte ei ole nii, et seal on teenimisvõimalused väiksemad juba ainuüksi seetõttu, et rumalat raha liigub seal märksa vähem kui aktsiates? Kui keegi on otsustanud börsil "rikkaks saada", siis teab iga rumal raha, et selleks peab endale soetama aktsiaid ja saadki rikkaks. Need kes futuurideni on jõudnud, peavad siiski matsu juba veits jagama. Ka seal on rumalat raha kindlasti aga mitte nii rumalat nagu seda aktsiaturul. Suurem osa kauplejatest kaotab, futuurikauplejatest veelgi suurem osa. Või on mu selline asjade käsitlus vale?
  • Futuurimaailmas peaks ka rumalat raha olema. Mingis filmis nägin, et pank nõudis talunikult tagatiseks lihafutuuri. Meil ilmselt harjumatu, aga ju siis välismaal suht tavaline. Ei taha talunikku maha teha, aga spetsialistiks ka ei julge kutsuda.
  • Indeksifutuuridega sellel rumalal rahal vahet pole. Kaubelda ESi või SPYd on enam-vähem sama asi. Asi on ikka võimenduses. Ja ega futuuriga ei pea tingimata spekuleerima, oluline osa maandab nende abil riske. Eriti veel toorainete puhul.
  • sry rehatrader, aga talunikul ei olnud lihafutuuris spekulatiivne positsioon, vaid ta kasutas futuuri riskide maandamiseks ... milleks muuseas futuurid mõeldud ongi, nii et rumala rahaga ei olnud antud juhul siin midagi pistmist

    tunnen sügavat aukartust futuurikauplejate ees, kes tormavad lahingusse, teadmata isegi seda elementaarset tõsiasja, et futuurid tekkisidki üldse tänu põllumajandustootjate vajadusele kaitsta ennast toodangu hindade kõikumise eest



  • Omades kogemusi aktsiate müügil läbi panga, julgen väita, et talunik ei saanud parimat hinda oma futuuri eest (järelikult teenis keegi kerget tulu). Oma elu esimese aktsiate müügitehingu tegin telleri juures, kes müüs turuhinnaga mõne sekundiga ja -15% alega mu kraami maha. Natuke imestasin, aga ju me siis olime samavõrra algajad.
    Rumalaks pidasin seda raha sellepärast, et ilmselt usaldas see talunik oma vara sama heauskselt ametnike kätte.
    Ajaloo tundmine näitab muidugi sügavamaid teadmisi antud alal ja olen alati nõus kuulama midagi huvitavat :)
    Esialgne eesmärk siiski mingit moodi asjaga liikuma saada. Vähemalt eemalt tundub asi huvitav.
  • Samamoodi on ka tegelikult optsioonidega. Et maandada riske. Näiteks enne tulemusi. Kui mul 100 aktsiat, siis ma ostan ühe puti, et kaitsta alusvara languse eest.
  • rehatrader, LHV Traderi kõrvale on võimalik teha demokonto. Kõik on sama, programm, reaalajas hinnad jne, kuid virtuaalne miljon dollarit võimaldab kõik fantaasiad ellu viia ilma reaalset raha kaotamata. Ma olen indeksifutuurides kogenud, kuid ikkagi kasutan demokontot trenni tegemiseks.
  • Kas kuskilt leiab ka inglise keelset dumbuseri õpet futuuridest? A.la raamat sarjast "Futures for Dummies!" :)
  • Futures & Options For Dummies
    By Joe Duarte, M.D.
  • martk, hea kuulda, et on olemas lihast ja luust inimene, kes futuuridega tegeleb :)
    On siis võimatult keeruline?
  • Rehatrader, pole kindlasti võimatult keeruline, kuid stabiilselt futuuridega raha teenimine on umbes sama raske kui males Eesti Top-15-sse jõuda. Võimatu? Ei. Ränka vaeva nõudev? Jah.

    Muidu võiks ju kõik inimesed töölkäimise pooleli jätta ja futuurikauplejateks hakata.

    Ma olen aastate jooksul ise palju futuuridega tegelenud ja kõrvale näinud milline on LHV klientide futuurikauplemise statistika (te ei taha teada), nii et ma ei räägi huupi.

    Martk soovitus demokonto suhtes on väga hea. See on väga realistlik, võta ja testi 3 kuud - kui suudad stabiilselt iga kuu raha teenida, siis hakka reaalse rahaga. Suudad väga palju kooliraha selliselt säästa.
  • jyriado, üks põhjalikumaid ja ülevaatlikumaid, samas lihtsate seletustega peaks olema CME enda kokku pandud tasuta online-kursus. Nõuab küll registreerimist, kuid midagi muud pole vaja.
  • kristjan.lepik
    Nii raske see ometigi olla ei saa, kui Eesti Top-15 males jõuda? Palju hinnanguliselt on Eestis inimesi, kes futuuridega raha teenivad?

    PS! Kui ma ennast üles soojendaks, siis oleksin päris talutav välgupartner.
  • Eestis inimesi, kes püsivalt futuuridega raha teenivad? 15 võib-olla, heal juhul ehk 25.

    Sellega selline lugu, et kui sa futuuridega regulaarselt raha teenid, siis võid põhimõtteliselt võtta endale piiramatult kapitali hallata, kuna mahupiir seal ette ei tule. Seega kui sa regulaarselt futuuridega raha teenid, oleks nii mõnigi fond sulle ainult selle eest, et neile üle lähed paar milli valmis maksma.
  • Las ma pakun, miks neid nii vähe on. Kes on endale juba soliidse portfelli tekitanud, lihtsalt ei viitsi enam sellega tegeleda. Hulga mõnusam on ju suuri summasid pikaajaliselt paigutada, kui riskeerida futuuridega.
  • Need futuurid tunduvad siiamaani mu jaoks nagu mingid imelikud loomad. Nagu Muumioru lugudes olid "jõulud". Keegi ei tea, kes ta on, aga ta pidi tulema: "Mingi hirmus asi pidavat olema" :) Kuulan siin targemaid ja hoian väga kaugele, ainult natuke nuusutan teooriat.
  • Minu arusaamist mööda pole futuur mitte midagi muud, kui pääs väikese raha eest suur võimenduse juurde. See mis toimuks aktsiatega pika aja jooksul, tuleb nüüd kiiremini kohale.
  • Mul on tunne, et mõni inimene, nimesid nimetamata on juba endale silme ette maalinud luksusliku pensionipõlve Californias Los Angelese palmide all. Sinna siirdub ta aastal 2009 ning selleks ajaks on aetud futuuride abil kokku summa, millega võivad tööd tegemata veel 2 järgmist põlvkonda ka ära elada:)

    Aga ilma unistamiseta unistused ei täitu;)
  • Tegelikult mulle meeldib jyriado definitsioon futuuridest. On olemas mõned väljavalitud, kes nendega tegelevad ja teistel pole mõtet asjast unistadagi. Kuidas need väljavalitud oma oskused said, seda ei tea ega mäleta mitte keegi. Oluline on, et uued tulijad ei saaks mingil juhul hakkama (või üliinimlike pingutustega).
    Sellega ma arvestasin, et futuuride puutumisega tuleb kriitika minu suunas. Andke tulla, aga jagage oma väärt nõuandeid ikka ka juurde :)
  • Sorri rehatrader, aktsiatest võib rääkida, optsioonidest natuke ka, aga futuuridest ei tea ma mõhkugi - ei oska nõustada:)

    Aga järgmine kuu ootaks kindlasti Sinu esimesi muljeid, kuidas futuurid ka maitsesid.

  • jyriado, pole probleemi. Algaja andmeid on lihtne avaldada - keegi ei eelda positiivset tulemust.
  • Rehatrader, samamoodi võiks teema olla "Male" ja jutuks kuidas Eesti meistrikatel auhinnaline koht leida.

    Ja seal poleks midagi personaalset, kui ma ütleks, et ilgelt kõvasti tuleb tööd teha. Ükskõik kui nupukas sell sa oled, ikka tuleb väga kõvasti tööd teha. Mul ei ole ka mingit pointi niisama inimesi eemale peletada, lihtsalt olen natuke liiga palju näinud, kuidas futuuridega raha põletatud. Traderi / IB demokontoga alustamine on väga hea mõte, saab tunde kätte ja raha jääb alles.
  • kristjan.lepik
    Futuuridest on nii palju negatiivset kirjutatud, et ma peaaegu usun, et mul selg prügiseks tehakse.
    Anna parem mõni hea soovitus, kuidas indeksi trendi suund ära jagada. Kui tegeled, siis peaksid teadma?
  • Jah Kristjan, me kõik tahame ziljardnärideks saada, räägi siis ära see lihtne asi ;)
  • Mulle jubedalt meeldis Stockeri öeldu: "Futuurid on põhiliselt selleks, et pulli turuga saadud nelja - viie aastane investeerimiskasum paari nädalaga ära põletada". Mul tuli kohe meelde kuskil nähtud pildid, kuidas rahatähtedega ahju küteti, kuna nad põlesid kauem kui tavaline paber, mis oli kallim.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon