Börsipäev 21. november - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 21. november

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Citigroup, kelle nägemust pooljuhtide sektorist oleme aeg-ajalt vahendanud, on jällegi väljas huvitava note’ga. Pooljuhtide testimisseadmetele tehtavad kulutused on jõudnud ajalooliselt madalaimatele tasemetele. Kui viimasel kümnel aastal on keskmiselt testseadmete müük moodustanud 70% back-end (paigaldus ja testimine) kulutustest, siis eelmisel kuul oli see näitaja vaid 58%. Graafikul on see kujutatud lilla joonega ning musta joonega test- ja paigaldusseadmete müügi suhe:

    Samuti on madal valmistatud kiipide ja testseadmete tellimuste suhe, mis väljendab paremini tsüklilisi mõjusid. Graafikul on seda võrreldud Teradyne’i (TER), kes on Citi arvates hea valik testseadmeid tootvate firmade hulgas, aktsia hinna liikumisega (helesinine joon). Korrelatsioon on märgatav:

    Seega usub Citigroup, et tsükkel on saavutanud põhja ja 2008. aasta on testseadmete valmistajatele oluliselt edukam. Samuti säilitatakse TER „Osta“ soovitus hinnasihiga $17, tähistades praegusest hinnast 60%-list upside’i.


  • Eileõhtust peo meeleolu on ikka väga tugevalt taas nafta rõhumas - jaanuari futuurid on regulaarse kauplemisaja väliselt ära käinud ka üle $99.

  • Eile suutis SPY teha suurima käibega päeva alates 16. august põhjadest. Vaadates tehnoloogiasektorit, siis pilt väga kehv ei paistagi. Eile päevalõpuralli oli kindlasti paljudele üllatuseks - usun peamiselt shortide katmist ning võimalik, et ka lootuse suurenemisele valitsuse abistava käe osas (eile liikusid kuulujutud, et koostatakse plaani housing turu stabiliseerimise osas). Vaadates, mis juhtus FRE ja FNM-ga, siis see peaks küll mõtlema panema. Negatiivsus turgudel on väga suur ning aastalõpuralli selles valguses ei tundu sugugi võimatu.

    USA futuurid on päeva algust indikeerimas 0.8-0.9% madalamatel tasemetel ja naftafutuur (JAN08) on kerkinud 0.5% jagu maagilisele 100 dollari tasemele taaskord lähemale, kaubeldes hetkel $98.5 peal.
  • Housing sektorit ja sealset negatiivsust ei viitsigi enam kommenteerida ning kui 2005. aastal ei uskunud keegi võimalikku langust selles sektoris, siis täna ei paista olevat enam kedagi, kes usuks potentsiaalsesse tõusu. DHI tulemused ei olnud eile kõige hullemad (kui vaadata rahavoogusid, marginaale ja mahakirjutamiseid) kuid FRE ja FNM probleemid ning edaspidi tõenäoliselt langevad uute majade hinnad (eriti sellises hinnakonkurentsis ja varudesituatsioonis + varasematest pikem tõusutsükkel) ei julgusta kedagi. Tellimuste- (-39% aastaga) ja hinnadünaamika (-15% aastatagusega võrreldes). Tellimused langesid taaskord kõige rohkem Californias (kus on ka kõige rohkem niiöelda teise maja omanikke).

    Üks kehvemaid näitajaid oli tellimuste katkestamise protsent, mis liikus 48% tasemele. See on kõrgeim näitaja alates 2003. aastast ning kõrgem ka võrreldavate firmade mediaannäitajast. Juhtkonna sõnul olid probleemiks just kõrgema hinnaklassiga kategooriad ning kõrge rate peegeldab probleeme jätkuvalt hüpoteeklaenude turul.

    Tellimused regioonitsi näevad välja järgmised (andmed Deutsche Banki poolt):

    Homme on USA aktsiaturud suletud Thanksgiving pühade tõttu. Ning Reedel on Black Friday, mis tähistab traditsioonilise jõulumüügi algust. See on esimeseks testiks, kuidas sel hooajal on pühademüük vastu pidamas.

  • Strategy Analytics avalikustas kolmanda kvartali kümme populaarsemat telefoni (USA-s), milles Motorola nimi on esindatud koguni nelja mobiili näol. Kui kümne enimostetud telefoni keskmine jaemüügihind kujunes 19% kõrgemaks turukeskmisest, siis MOT-i ASP-ks oli kõigest 80 USD ehk grupi keskmisest 40% madalam. Apple’i iPhone platseerus neljandale kohale ning üllatuslikult ei leia nimekirjast Nokia nime.

    US Q3 2007, Best Selling Consumer Handsets
    1. Motorola RAZR V3
    2. Motorola RAZR V3m
    3. LG VX8300
    4. Apple iPhone
    5. LG Chocolate VX8550/8500
    6. Motorola MOTOKRZR K1m
    7. Samsung SGH-A707
    8. LG VX5300
    9. Sanyo Katana II
    10. Motorola V323i/V325i
  • Huvitav statistika, Erko - oma võtmeturul on Motorola suutnud päris tugevalt positsiooni hoida.
  • Järgmine pilt iseloomustab Daily Treasury Yield Curve määrasid. Niiöelda “flight to quality” või liikumine “kvaliteedi” poole on yieldid alla surunud. Krediidiprobleemid, mis on osaliselt selle taga on aga tegelikult probleemiks ka aktsiaturule, kuigi võlakirjamääradel baseeruv mudel ütleb ilmselt, et USA aktsiaturud on alahinnatud!?

    Peale eilset FEDi protokolli hindasid futuurid sisse 84-protsendilise tõenäosusega detsembris määrade langetamist.

  • Huvitav, et te seda ei maini.

    Apple Inc.'s iPhone ranked No. 4 amongst all U.S. handset for the third calendar quarter of 2007 in terms of sales and is on track to potentially take over the No. 1 spot sometime in the next two quarters, according to a new report from Strategy Analytics.
  • DanelK, Erko jutkui mainis paar posti tagasi.
  • Madis, kus ta mainis, et iPhone saab potentsiaalselt esimeseks?
  • DanelK

    Statisikas tuuakse välja veel üks huvitav fakt - enimostetud telefonidest omasid 55% 3G toetust ning tõenäoliselt selle tähtsus ja osakaal järgnevate kvartalitel ainult kasvab. iPhone teatavasti sinna nimekirja ei kuulu ning hekel pole ka teada täpset kuupäeva, mil värskemat versiooni telefonist poelettidele oodata. Seniks ei tohiks konkurentide (sealhulgas Samsungi ja LG) tooteid liialt alahinnata. Ei kahtle, et Apple seda potentsiaali omab, kuid arvan et tarbijad hakkavad üha rohkem arvestama ka hinnasildiga.

  • Morgan Stanley kutsus investorid ülemaailmsele ümarlauale, küsis neilt hulga küsimusi ja sai neilt sellised vastused:

    Best assets 12m

     

    Best sectors 12m

    Best markets 12m

    Home prices

    SPX 12m

    SPX Financial 12m

    US recession

  • Erko, statistika näitab, et kedagi ei huvita,kas iPhone´il on 3G või ei ole. Mis puudutab Motorolat siis lisan sealt raportist veel ühe lõigu.

    "Currently, the top selling handset in the U.S. continues to be Motorola’s RAZR V3, however it appears to be losing momentum as new and more competitive models that erode both its share and popularity are being introduced."

  • Goldman on alandamas euroopa pankade soovitusi. Credit Suisse kaupleb -4% ja Societe Generale -4.5% madalamal pärast müügisoovituse saamist
  • DanelK, selle vastu, et Motorola momentumit on kaotanud, ei ole keegi ka vaielnud. Raske on üldse selle vastu vaielda, kui viimase aasta jooksul on firma väga suure osa oma turust kaotanud ning see statistika torgib lausa silmad peast välja. Kuid viimases kvartaliraportis ning ka antud statistika on toetanud seda, et USAs on suudetud oma positsiooni suhteliselt tugevana hoida.
  • Naftahind on hommikustest tasemetest veelgi järele andnud ning usa futuurid kauplevad ca 1% madalamal tasemel.
  • Miks soovitate Motorolat osta kui statistika torgib lausa silmad peast välja? On mingi uudis tulemas?
  • Noh, ega trende alati interpoleerida ei saa ja vahel toimuvad neis ka muutused. Täpsemad põhjused ostuks Pro all.
  • Kiire kukkumine Balti börsidel on juba uudistesse jõudmas. Capital Economics kirjutab sellest täna niimoodi:

    The Baltics and parts of the Balkans run the risk of experiencing a nasty end to a recent period of very strong growth. But while a soft landing remains our central scenario, a further dip in global risk appetite could prompt a series of exchange rate devaluations and even recession.

    Tegin kiire arvutuse, et tippudest on OMXT kukkunud ca -28%. Hakkab börsikrahi mõõtu tasapisi välja andma juba küll. USA SPY on kukkunud 9%... hoolimata sellest on ajalehtede pealkirjade järgi võiks oletada, et sealne majandus on kohe-kohe kokku kukkumas. Taaskord näide sellest, kuidas maailma mõistes eksootilised turud võivad kiiresti oma võlu kaotada (või siis ka uuesti hiljem lõõmama lüüa).

  • jah, ja eksootilistel turgudel on märksa raskem usaldust taastada.
  • kui sulgemishindu vaadata, 1043,29 (6.02.207) kuni 735,58 (21.11.2007) siis täpselt -29,49 %.
  • Kostitan üle pika aja ka USA kütusehindade graafikuga - hinnad on küll tõusnud, kuid kui nafta maailmaturuhinnad jäävad sellele tasemele, kus nad praegu on, ei aita miski muu, kui ka tuleb rafineerijatel oma toodangu hindu tõsta, mis lõpptarbijale tervistavalt ei mõju. Hindade tõusuga väheneb nõudlus, mistõttu juttudes spekulantide poolt üleval hoitud naftahindadest võib isegi tibake tõetera sees olla (USA kasvunäitajate kärpimise peale ei tulnud musta kulla hind sugugi allapoole).

  • Turud tunduvad paanilised. Nasdaq outperformib SP500 ning võimalik, et aeg on küps põrkeks.
  • Leading Indicators -0.5% vs -0.3% consensus, prior +0.3%

    veelgi rohkem põhjust põrkeks?

    Morgan Stanley (MS) tundub potentsiaalne põrkaja...varasemad Citi kommentaarid ikka veel päevakorras.
  • Just avaldati energiaraport ja pilt järgmine:

    Nafta varud vähenesid -1.1 mln barrelit vs oodatud +0.75 mln
    Distillaatide varud vähenesid -2.4 mln barrelit vs oodatud -0.45 mln
    Mootorkütuse varud kasvasid +0.16 mln barrelit vs oodatud +0.95 mln

    Seega oodatust suuremad langused taaskord, kuid mitteametlikud ootused olid ka tegelikult suuremad, kui siinsed kõrvutatud konsensusnumbrid. Seda võib öelda juba kas või selle järgi, et olen täna kuulnud juba 3 intervjuud, kus analüütikud avaldasid arvamust, et tänane raport, kui peaks varude vähenemist näitama, võime üle $100 lennata.
  • võlakirjarindelt kostub, et kuna safe haven otsing on yieldid nii alla peksnud, siis lähemas perspektiivis võiks osa raha olla juba kasumit võtmas ja taas aktsiate poole pilku pööramas ... jällegi võimalik väike abi põrkeks
  • Nagu kirjutasin, olid mitteametlikud ootused nafta osas üle paisutatud ning sealne kukkumine pakub turule lohutust:

  • Coca Cola, PepsiCo ja Colgate-Palmolive 52 nädala tippudel, Johnson & Johnson valmistub
  • millest nüüd see laks alla? uudist ei paista
  • Närviline kauplemine teeb trikke - viimase aja suured kõikumised ei panegi enam väga selliste liikumiste üle imestama.
  • Kuubikute segu muutub päris huvitaval kombel pea iga päev.tea kas selleks ka mõned põhjused ?

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon