Börsipäev 23. november - kas täna näeme põrget? - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 23. november - kas täna näeme põrget?

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Dollar jätkab oma langust, EUR/USD on ära käinud 1.497 peal, viimastel tundidel on tagasi allapoole kukutud, hetkel kaubeldakse 1.482. Põhjuseks Hiina ja naftariikide dollarireservide vähendamise ähvardused ning nõrgema USA majandusprognoosi tõttu oodatav detsembrikuine intressikärbe, mille jätkumist prognoositakse ka järgmise aasta alguseks. Sama seisu indikeerib ka võlakirjaturg, 2aastane võlakiri on teinud viimase viie aasta suurima nädalase ralli, määr langes juba alla 3%. Samuti on mitme aasta madalaimal tasemel 10aastasesele võlakirjale makstavate intresside määr.

    Kuigi nafta kaupleb rekorditel, siis Aasia on pigem tugev ja Euroopa kaupleb teist päeva plussis. Suuremaid negatiivseid uudiseid pole lisandunud, valitseb (ettevaatlikult) positiivne meeleolu ja varajasest kellaajast hoolimata indikeerib USA turg avanemist plussis. Turg hindab intressikärpeid üha suurema tõenäosusega ning vähemalt lühiajaliselt on eeldused põrkeks loodud.

    Käibed jäävad siiski väikesteks, paljudel on pühadejärgne reede vaba ning turud suletakse varem.
  • kuskil paar kuud tagasi oli mingi artikkel et usa p/e-d on ajalooliselt kõige madalamatel tasemetel, sellest alates on p pool veelgi alla tulnud, võiks nagu põrgata küll
  • paraku e pool on ka alla tulnud või tulemas
  • E-komponent on alla tulnud kõige rohkem vist finants- ja jaemüügisektoris. Lisaks siia loomulikult ka kinnisvarasektori. Tehnoloogiasektori kasumiprognoosid seevastu on tõusnud. Esimeste sektorite kasumikasvu lähitulevikus ka väga ei näe.
  • Natuke moosi saia peale Euroopa aktsiaturgudes põrget ootavatele investoritele, kellele anti pärast viimast Trichet esinemist ECB intressimäärapoliitika osas mõista, et inflatsiooniriskid kaaluvad üles majanduskasvu riskid ning ehk tuleb intresse tõsta. Täna usub Capital Economics, et võib-olla on intressid ka euro-tsoonis siiski oma tipu juba ära teinud ning pisut aeglustuv Euroopa majandus (küll mitte nii dramaatiliselt aeglustuv kui USAs) ei luba hoolimata kasvavatest inflatsioonisurvetest intressimäärasid siiski enam kergitada. Sellisel juhul pakuks see tuge ka dollarile.

    The further fall in the euro-zone PMI index in November is another signal that GDP growth will slow in Q4, but only to around its trend rate. The headline composite PMI index fell to 53.8 from 54.7, broadly in line with expectations, but leaving it at its lowest since August 2005. This might spark fears that a sharp slowdown in activity is underway but, for now at least, the survey points to quarterly GDP gains at around the trend rate of between 0.4% and 0.5%. The manufacturing component unexpectedly rose in November after falling for the previous two months, perhaps providing some comfort that the euro’s strength is not doing too much damage to the sector. But the service sector index fell more sharply than expected, to 53.7 from 55.8. A renewed rise in the output price indices for both sectors could add to the ECB’s concerns over pipeline inflation pressures. But with the evidence of a moderate slowdown in activity mounting, it now seems more likely that interest rates have reached their peak.

  • Kuigi hetkel suhteliselt vara öelda, siis usa futuurid ennustavad päeva algust 0.9% kõrgemal tasemel. Täna läheb usa turg kinni kell 20 meie aja järgi ning seetõttu ka nagu Madis mainis, käibed väiksemad. Täis kõht mõjub üldiselt inimese optimismile toetavalt ning peale kalkunisöömist võiksid ameeriklased ostupoolel olla küll : )
  • Oliver, mis muidu enamlevinud arvamus on S&P500 liikumise osas järgmise 12 kuu jooksul praeguse e poole ja kasumiprognooside põhjal

    3-5% ja 5-7% on 2 viimast arvamust, mis lugesin
  • Henno,

    kasumikasvu osas võiks mingi pildi maalida järgmine graafik, mille seekingalphast leidsin

     

  • Erko pilt on küll päris hea, kuid arvatavasti on ootused natukene alla tulnud peale kvartalit. Ametlikke prognoose ma ei teagi täpselt, kuid arvestades, et ka GDP prognoose on kärbitud, siis peaksid ka need alla liikunud olema. Henno, kelle arvamused need olid?
  • Briefing arvab nii ...

    However, we also believe that stocks will underperform the next few years relative to historical averages. This is because profit growth will be curtailed by shrinking profit margins. If GDP growth is in the range that the Fed forecasts for 2008, the market is likely to post another year of modest 3% to 5% gains. The S&P is currently up only 1.5% for 2007.
  • 2008. aasta võib minu arust tuua kaasa suured marginaalidelangused küll. Ajalooliselt on marginaalid tippudest tulnud alla ülikiiresti. Praeguses tarbimiskeskkonnas ja sisendihindade (+ kapitali kättesaadavus/maksumus ja tahe investeerida) kasvades on selleks eriti soodsad tingimused. Usun, et 2008. aastal saab USA turg olema suhteliselt range-bound, kaubeldes vahemikus.
  • OECD avaldas eile uurimuse, mille kohaselt võivad hüpoteeklaenude sektori kaotused ulatuda kuni $300 miljardini. Täpsemalt oodatakse subprime laenude pealt $125 miljardit kaotust ning puudjääv osa lisandub Alt-A laenudest. Nii suure mahuga võrreldes on siiani maha kirjutatud väike osa ning näiteks Citi ja Merrill on sektori kaotuste suuruseks hinnanud ainult $50 miljardit. OECD prognoosi aluseks on võetud subprime laenude 14%-line defaultimise määr, mis küll ajaloolise standardite järgi on kõrge number, kuid praeguses olukorras täiesti võimalik.

  • ja väga loogiline järeldus, mis sellises situatsioonis teha ... ei midagi uut küll enam tänaseks, olen siin foorumites varasemalt korduvalt viidanud, et rotation large cap ja value suunas käib täie rauaga juba mõnda aega

    LONDON, Nov 22 (Reuters) - The U.S. slowdown and credit crisis mean large-caps with global footprints offer the greatest value while financials and consumer stocks are best avoided, said Montag & Caldwell (M&C), part of ABN AMRO Asset Management.
    David Watson, a fund manager at M&C, said that the challenging U.S. economic conditions coupled with subprime mortgage problems have LED investors to switch to larger caps since May.
    "You start to see separation between these mega-cap global providers and the rest of the market," said Watson. "This credit turmoil just accelerated the rotation."
  • lihtsalt ka need mega-cap'id ei pruugi kokkuvõttes anda eriti positiivset tootlust, sestap see BEP mõnda aega tagasi pakutud (+short Russell2000).
  • aktiivsele ja teadlikule investorile on kõiksugu sellised long-short combod muidugi heaks võimaluseks, aga kardetavasti enamik investoreid on ja jääb long only investoriteks, nende jaoks siis sellistel aegadel peamiselt 2 valikut: tulla rahasse või otsida aktsiaid, kus vähem peksa saab

    ma sellesse kogu portfelliga rahasse tuleku suhtes olen skeptiline, sest perfect timing uuesti aktsiatesse sisenemiseks on ülikeeruline ja korraliku aastase tootluse kindlustavad olulised liikumised tehakse tihti loetud päevade jooksul, pigem peaks otsima ikka roteerumise võimalusi, taktikaliselt ehk vahepeal miski 20-25% rahas käia on teine asi

  • arvestades Euroopa pankade tänast tõusu ja gapi üles peale eilset USA turu puhkepäeva on päris huvitav mida tänasel õhukesel turul USA finantssektor teeb ... short covering võib tavapärasest rohkem hoogu anda
  • Greenspan on hakanud pehmemat retoorikat kasutama: "The probability of a recession would be higher than 50 percent if it hadn't been for such a remarkable degree of flexibility."
  • Henno, kui just mõned fondid peale müümas ei ole. Viimasel ajal ärakukkumised ilmselt tingitud ka raha väljavoolamisest hedge-fondidest. Aga üldiselt tundub, et finantssektor on üle müüdud küll ning põrge võiks tulla. See on selline jama jutt muidugi, aga kasvõi vaadates Madise pandud postitust, kus viidatakse potentsiaalsele mahakirjutamiste mahule $300b ulatuses, siis kogu finantssektor on kaotanud mcapis ilmselt rohkemgi (muidugi enne oli ka kasvu arvestatud). Väikeinvestoril võimatu öelda, kas need aktsiad on üle või alahinnatud - sellest ei saanud pikka aega aru ka kari analüütikuid ja ilmselt ei saa täna ka, kuid natuke ülemüüdud tunduvad siiski : )

    Lisaksin siia ka ühe mahlaka kommentaari Douglas Kassi sulest täna:

    I have expected the disintermediation (outflows of funds) in the hedge fund industry for several months now, and that scenario is clearly working out. Hedge fund withdrawals and redemptions combined with eroding performance are probably the causes of the late-day swoons we have experienced in the last two weeks or so.

    Speaking of Warren Buffett, I suspect he is getting his shopping list out now -- even well before Christmas. While he probably doesn't yet feel like "an oversexed guy in a whorehouse," I suspect he is starting to consider that we are close to a "time to invest and get rich" (October 1974 interview in Forbes).

    Stated simply, Warren Buffet is now probably licking his chops -- "I'd be a bum on the street with a tin cup if the markets were always efficient" -- especially considering the developing opportunities in the carnage and ruin in what we stock market investors call the financial sector. 

  • Täna on naftahind kauplemas 0.9% madalamal tasemel ja jaemüüjatele võib see tuge pakkuda.
  • Henno, järgmine pilt peaks su küsimusele üpriski hästi vastama. Allikas Morgan Stanley ja Thomson Financial. Ja EPS prognoosid näiteks 1Q08 osas on alla tulnud pidevalt. Tunduvad suht optimistlikud ja arvan, et ruumi alla tulla pigem on...

  • Saksamaa DAX +0.52%

    Prantsusmaa CAC 40 +1.38%

    Inglismaa FTSE 100 +1.30%

    Hispaania IBEX +0.36%

    Venemaa MICEX +0.61%

    Poola WIG +1.06%

    Aasia turud:

    Jaapani Nikkei 225 N/A (börs suletud)

    Hong Kongi Hang Seng +2.06%

    Hiina Shanghai A (kodumaine) +0.97%

    Hiina Shanghai B (välismaine) -0.77%

    Lõuna-Korea Kosdaq -2.96%

    Tai Set +2.24%

    India Sensex +1.76%

    USA turud on päeva alustamas oluliselt positiivsemate nootidega, kui sealt, kus kolmapäeval pooleli jäädi. S&P500 liikumist jäljendav SPY avaneb +0.9% ülevaltpoolt, tehnoloogiasektorit kirjeldav QQQQ +0.7% ning väike-ettevõtteid kajastav IWM +1.2% kõrgemalt.

  • Don't Be Spooked by the Growling
    By Rev Shark
    RealMoney.com Contributor
    11/23/2007 8:05 AM EST

    "There is only one side of the market, and it is not the bull side or the bear side but the right side."

    -- Jesse Livermore

    On Wednesday the DJIA closed below the closing low in August, causing Dow Theory to trigger a sell signal. Some say that this century-old theory is no longer valid, but many pundits are using it to now declare that we are already in a bear market.

    There is no universally accepted definition of a bear market. Some say it's a correction of 20%; others say it depends on the primary trend of prices and the level of sentiment. Many individual investors consider a decline in their portfolios of more than 10% that lasts for longer than an hour to be a full-fledged market crash.

    The media likes the bear and bull market designations because it makes for easy and dramatic headlines. Unfortunately, such declarations do little to help us make money. Just because we happen to be in a bear market doesn't mean we can't make money. On the contrary, some of the best tradeable bounces will occur during a bear market.

    We certainly need to recognize that this market is acting extremely poorly, but we need to be leery about embracing convenient labels that will blind us to good opportunities that are sure to develop. The intensely negative mood is the sort of thing that almost always leads to at least a temporary respite, and we need to be ready to take advantage when that occurs.

    We have a positive start this morning to our abbreviated trading season (don't forget that we close at 1 p.m. EST today), but there is little news, and the trading is very thin. Traders have been hoping for some positive holiday action and have gotten little so far. They may try again today, but so many folks are feeling trapped in this poor market that they are quick to sell into strength and keeping the positive action short-lived.

    Overseas markets have a better tone this morning, and that is helping. However, the strength is just a bit of a bounce covering up the fact that the action on Wednesday night and Thursday morning was extremely poor overseas. Be careful.
    -----------------------------
    Ülespoole avanevad:

    FRO +8.2% (Bloomberg article says Persian Gulf tanker rates may climb as demand eliminates glut), TIBX +7.6% (upgraded to Peer Perform at Bear Sterns), PHG +6.4% (still checking), RTP +5.7% (still checking), ETFC +5.6% (still checking), SHPGY +4.8% (still checking), MICC +4.6% (still checking), UBS +3.0% (still checking), HBC +2.9% (Knight Vinke says HBC should consider spinning-off all or part of Asian business), DRYS +2.8% (Bloomberg article says Persian Gulf tanker rates may climb as demand eliminates glut), FXI +2.7%, BHP +2.4%, BCS +2.3%, BIDU +2.0%, GOOG +1.3% (profiled in Inside Wall Street - BusinessWeek Online)...Gold stocks showing strength: GOLD +4.9%, AAUK +4.6%, AU +3.1%, AUY +2.4%...Drug stocks showing strength after Citigroup upgrades European Health-care unit to Neutral: AZN +11.0%, GSK +8.6% (also new data published in The Lancet show Rotarix offers protection against most common circulating rotavirus types), NVS +6.7%, PFE +1.6%.

    Allapoole avanevad:

    CTEL -20.3% (announced annual results yesterday), EMAG -20.2%, NDAQ -4.3%.
  • Et ikka kellelgi meelest ära ei läheks - siis kordan üle, et täna lähevad USA turud kinni kell 20.00.
  • Üks lõik Realmoney'st Tänupüha-järgse Musta Reede müügi edenemise kohta. Tundub, et poodidesse ikkagi ostjaid jagub (ja ka välismaalasi).

    The whole world is shopping."

     "Everyone in NY is shopping."

     The above quotes were overheard at Saks (SKS) this afternoon (I had to go after work today to pick something up.) The place was a mob scene and Rockefeller Center area was generally teeming with people.

    The gal at the register assured me SKS had been so busy all day (they had an early morning sale that attracted a lot of folks) and that people were NOT just looking, but buying too, and a lot of the buyers were foreigners (no shock there, given the dollar's tumble and the locale). 

    Kes tahab näha, mis Best Buy poeuste taga kell 5 hommikul lahti läks, kui uksed avati, võib seda pooleteiseminutilist lõiku vaadata siit. Eesti poekettidel veel tükk maad õppida, kuidas sellist ostupaanikat tekitada :)

  • Hamilton Place'i ostukeskuse ülisuur parkimisplats Tennsylvanias Chattanooga nimelises linnas oli kell 9 hommikul igaljuhul küll kenasti täis. Vähemasti ostjaid on teatud kohtadesse korralikult jagunenud (ootused tarbija ostuvõimes on viimasel ajal tublisti alla tulnud, mistõttu võib see positiivse üllatuse valmistada).

    Laiahaardelisemate ülevaadeteni pole veel jõudnud.

  • kusjuures seda nädalavahetust peetaksegi just aasta põhiliseks shoppamisperioodiks seal, thanksgiving weekend shopping on omaette nähtus. Spets pakkumised jm.
    Varakult ostavad jõulukingid ära.......
  • what the f... ??
    vaatasin need paar videot ära
    mida seal siis niiväga müüakse ja mis hinnaga?
    homo sapiens on ikka täis vammainen.
    isegi kui tasuta saaks ,siis inimesel ei ole ju viite mikrouuni ja kümmet paari tosse tarvis? või on ?
  • USA kinnisvarakrahh pole ju veel mõju alandama hakanud. Need mõnikümmend tuhat (mõnisada tuhat) töö kaotanud inimest ja mõnikümmend tuhat inimest, kelle kodu on läinud võlgade katteks haamri alla, on ju tilk tarbijate meres. Seda enam, et USA paljud ettevõtted raporteerivad rekordkasumeist, mis peaks ühtlasi ka tähendama paljudele inimestele palgakõrgendusi ja häid preemiaid.
  • Panen siia ka väikese ShopperTraki poolt koostatud tabeli, kus on ära toodud pühademüügi olulisemad päevad alates tähtsaimast - Black Friday'st:


  • Reuters räägib (küll juba Nov 23, 2007) müstilistest asjadest. Prahas pidavat saama SMS-i teel ühiskondliku transpordi piletit osta:
    Texting to travel in Prague
    Nii et samal ajal kui Eesti turundab SMS-iga parkimise ja bussipileti ostmise võimaluse uudist põhiliselt siseriiklikult, on Tsehhi suutnud ületada rahvusvahelise meedia uudiskünnise.
  • minu teada on paljudes Euroopa riikides SMS makse ja mobiilimakse rakendamisel kasutatud Eesti kogemust, kusagil oli isegi vist miski ühisfirma sellega tegelemas kus eestlastel osalus
  • Eesti kogemus - kas siin mõeldakse ideed kui sellist või konkreetset tehnoloogilist lahendust / platformi (intellektuaalset omandit)?
    See Reutersi uudis Eestit minu teada ei maininud, uudise sisu oli ikka selles, et Praha on IT-uuenduste esireas.
    Ma näeksin hea meelega, et Reuters tooks Eesti välja kui uudsete IT-lahenduste eestvedaja ja ühtlasi katsepolügoni.
  • 10.aprillil 2002 avab Eesti juhtiva mobiilsideoperaatori AS EMT ja Norra mobiilsiderakendusi arendava ettevõtte Scangit AS koostöös asutatud firma Mobile Payment Systems AS (mPay) Oslos pilootprojekti mobiilse parkimise teenuse osutamiseks Norras.

    IT-firma Helmes, kes eelmisel aastal käivitas mobiilse parkimise teenuse Belgias, on võtnud sihikule ka hulga teisi turge, sealhulgas USA Marylandi osariigi, Hispaania Kataloonia ja Põhja-Itaalia linnad.

    Ettevõtlik firma E-Park on otsustanud mobiilse parkimise lahendused ka väljaspool Eestit ... Eelmise aasta lõpus loodi Eesti- Shoti ühisfirma E-Park Europe

    jne.
  • Henno Viires,

    koostöös asutatud, tähendab, EMT-l on seal osalus ja läbi selle ka ETLAT aktsionäridel?

    :( Totter küsimus jälle.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon