Börsipäev 14. detsember - tarbijahinnaindeks - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 14. detsember - tarbijahinnaindeks

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Tund aega enne turu avanemist teatakse täna tarbijahinnaindeksi (CPI) muutus novembrikuu jaoks´- tegu on olulise sündmusega turu jaoks ning futuuride liikumisest enne seda on raske midagi välja lugeda. Tarbijahinnaindeksi muutus näitab otseselt inflatsiooniliste mõjurite suurust USAs. Kui CPI on oodatust suurem, on keeruline Fedil leebet intressimäärapoliitikat ajada, kui vastab ootustele või on väiksem, oleks Fedi käed vabamad ning ka aktsiaturgudele meeldiksid madalamad intressimäärad. Eile teatati tootjahinnaindeks (PPI) ning see oli oodatust tunduvalt suurem, viidates inflatsiooniliste survete tugevnemisele.

    Ootus:
    CPI +0.6% (oktoobris oli see +0.3%)
    core CPI (energia ja toiduainehinnad välja jättes) +0.2% (oktoobris olis see -0.5%)
  • GS Goldman Sachs: Co's bet on securities backed by risky home loans would fall in value generated nearly $4 bln in profits in year ended 11/30 - WSJ (208.48 )

    ehk siis vähemalt USA investeerimispank on subprime`s lühikest positsiooni omades ka kõvasti pappi teeninud

    GS tuleb tulemustega 18. detsembril enne turgu
  • Advances Micro Devices (AMD) pidas eile oma iga-aastast analüütikute päeva, kus peatähelepanu pöörati sõnumile, et hoolimata ettevõtet räsinud raskustest loodetakse neli kvartalit kestnud kahjumiterada lõpetada ja 2008. aastal kasumit teenida. Aasta alguses tuuakse hilinenult turule ka Barcelona ja Phenomi protsessorid.

    Ettevõtte sõnul on nõudlus turul tugev ning uute toodete najal on alanud uus tõusutsükkel. Barcelona ja Phenomi najal loodetakse tagasi võita Intelile kaotatud turuosa ning tulude ja kulude osas soovib ettevõte nulli jõuda teise kvartali jooksul, kolmandast kvartalist oodatakse juba olulist kasumilisa. Kaasa aitab ka kapitalikulude vähenemine selle aasta $1.7 miljardilt järgmise aasta $1.1 miljardini ning brutokasumi marginaal peaks tõusma 2008. aastal 50%-ni.

    Kulude kokkuhoid on oluline märksõna, et Inteliga üldse konkureerida suudetaks. Ühelt poolt on seni proovitud hammustada liiga suur tükk korraga, kulud on olnud üle jõu ning see on mõjunud negatiivselt ka aktsiahinnale. Teiselt poolt on oht, et kulusid järsult vähendades suudetakse teenida küll kasumit, kuid varsti ollakse jälle lõhkise küna ees, sest arendus nõuab uut investeeringut.

    Kaidokesele lohutuseks nii palju, et kuigi toodete hilinemise tõttu võib turg aktsia suhtes üsna skeptiline olla (eile sulguti ca 2% miinuses), siis arvatavasti on põhi üsna lähedal. Samas enne Barcelona turule jõudmist jääb oht ka negatiivseteks üllatusteks. 

  • Piper Jaffray kinnitas oma Overweight reitingut Vitali (VTAL) suhtes, andes ettevõttele hinnasihi $23.4. Siht põhineb FY09 EV/EBITDA suhtel 12.7, võttes arvesse ka ettevõtte suurt sularahapositsiooni.

    Põhjusena tuuakse välja CMSi erinevad soovitused tervishoiukulutuste suunamiseks. CMS on sisuliselt tervishoiu finantseerimise keskus, mis otseselt haldab USA ühe suurima tervishoiuprogrammi Medicare'i finantse ja teeb koostööd madalama sissetulekuga inimeste abistamiseks mõeldud Medicaidiga. CMS-l on väga suur sõnaõigus, seepärast mõjutavad organisatsiooni otsused oluliselt järgmiste aastate tervishoiukulutusi.

    Seekord on CMS välja pakkunud meetodid, kellele ja mille alusel ravirahasid hüvitatakse. Idee kohaselt kaetakse angiograafia (veresoonestiku rõntgenpildistamine) kulud rinnavaluga inimestele, kellel on oht pärgarteri haigusteks, kuid lihtsalt uurimise eesmärgil tehtava läbivaatuse eest peaks patsient ise maksma. 

    Siiani on tegu ainult ettepanekuga, avalik debatt eelnõu üle alles käib. Üldiselt on tegu neutraalse uudisega, sest skannerite arv peaks teoreetiliselt tõusma, kuid mõnel pool võib nende kasutus väheneda. Vitali aktsiale ei tohiks uudis mõju avaldada, samuti jääb mõju väikeseks Piper korratud reitingule.

    Suhtume Vitalisse jätkuvalt positiivselt, risk on siiski kõrge ning sellega tuleks arvestada.

  • Ja et ei jääks eespool räägitud tarbijahinnaindeksi statistika kajastamata, panen selle siia üles:

    Core CPI y/y +2.3% vs +2.3% konsensus
    CPI y/y +4.3% vs +4.1% konsensus
    Nov. CPI (MoM) @ 0.8% vs. 0.6% konsensus
    Core CPI m/m +0.3% vs +0.2% konsensus

    Seega pisut on statistika jätkuvalt inflatsioonile viitav.
  • RBC tõstis Baidu (BIDU) hinnasihi $345-lt $423-ni.
  • Päikeseenergiasektor saab üha uusi toetajaid juurde...

    FSLR First Solar: Hearing initiated with an Outperform at Pacific Crest- tgt $308 (248.35 )
    SPWR Sunpower: Hearing initiated with an Outperform at Pacific Crest- tgt $190 (125.88 )
  • Päikeseenergiasektor on korralikult käitunud v.a. XSNX mis ei tee midagi!
    Kas keegi on uurinud mis seal toimub ....
  • Samuti on täna lisanud Piper Jaffray JA Solari (JASO) oma parimate ideede ehk Alpha list'i. Hinnasiht on tõstetud koguni $100 tasemele ning agressiivse kommentaari toel on eelturul aktsia kauplemas 5% kõrgemal. Lähemalt saab lugeda Notable Calls'i vahendusel.
  • Tänase CPI numbri peale on päris palju kuulda sõna 'stagflatsioon' - aeglustuv majanduskeskkond inflatsiooni tingimustes.
  • dol, ma ei tunne ettevõtet absoluutselt, aga penny jääb pennyks ning liikumised toimuvad sellistel oma radu pidi.
  • tundub, et see inlatsioonile viitav statistika ongi põhjus, miks FED 0.25 punkti intresse alandas ja tundub, et jaanuari intungil võib intressi kärbe tegemata jääda, dollar ka kogu selle asja peale tugevnenud ...
  • *pean siis silmas, et miks ta alandas ainult 0.25, mitte oodatud 0.50
  • CF on saanud üle väga olulisest tasemest 100!
  • Üks huvitav lõik inflatsiooni kohta realmoneyst:

    "The 0.8% gain was the largest since September 2005, which was boosted by the effects of Hurricane Katrina. Excepting that gain, there is no larger gain going back to January 1990. The 0.3% gain in the core CPI matched the most since June 2001. The monthly gain brought the year-over-year gain to 4.3%, which matches the level last seen in June 2006. No higher reading has been seen since the 4.7% gain of September 2005, which was the highest since May 1991. The fact that the 4.7% gain in 2005 was followed by a gain of just 1.3% just 13 months later underscores how quickly the inflation data can change as a result of energy prices. The core reading is now up 2.3% vs. a year ago, the most since April and two-tenths of a percentage point higher than the recent low. The current level is nonetheless below the expansion high of 2.9% set in September 2006, which was the highest since 1996.
    "Today's CPI reading should now be juxtaposed with yesterday's retail sales report, which showed a 1.2% gain for November. This means that, adjusted for inflation, real spending was up a comparatively smaller 0.4% (1.2% to 0.8%). When you consider that December's retail sales figure has the potential to be much weaker owing to calendar effects, this means that it would probably be a mistake to lean on the side of strength when forecasting GDP for the current quarter. Forecasts have gravitated toward 1.5% to 2.0% following the retail sales report."
  • Goldman Sachs upgrade'is Citigroupi (C) võlareitingut...
  • Dendreon: Stock pops as Jon Najarian on CNBC says he would buy the stock.
    Dendreon follow up: Jon Najarian highlights stock on CNBC -- says it's going a lot higher, into the "double digits" quickly.
  • Najarian on minu mäletamist mööda kõva optsioonivend, kuid küll mitte biotechis :) CNBC ...

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon